Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
“Successful conclusion of the 3rd Batch of National Centre of Good Governance (NCGG) – Indian National Science Academy (INSA) ‘Leadership Programme in Science & Technology (LEADS)’: empowering scientific leadership”
“Driving institutional excellence through comprehensive training on leadership”
15 JUL 2024 1:28PM by PIB Delhi
In line with the Hon’ble Prime Minister of India, Shri Narendra Modi’s Vision of India @2047 for scientific and technological advancements during Amrit Kaal, the National Centre for Good Governance (NCGG) and the Indian National Science Academy (INSA) have successfully concluded the 3rd batch of the NCGG – INSA ‘Leadership Programme in Science & Technology (LEADS)’. The programme, held at INSA, New Delhi from 8th to 14th July 2024, saw the participation of 37 scientists from various esteemed institutions such as IIT, NIT, IIIT, IISER, NIPER, DST, CSIR, Ministry of Earth Sciences, Central University, DRDO, ISRO, among others. The objective of the programme is to build the capacities of participating scientists for leadership and good governance in scientific institutions and laboratories, equipping them with the latest knowledge and skills to manage these institutions effectively to meet national priorities and goals.
The valedictory session of the LEADS programme was addressed by Shri V. Srinivas, Secretary, Department of Administrative Reforms & Public Grievances and Director General, National Centre for Good Governance (NCGG). Speaking on the occasion, Shri V. Srinivas, IAS highlighted the programme's objective to groom young leaders who head various scientific institutions across the nation, enabling them to contribute significantly to institutional development. He expressed his appreciation for the comprehensive curriculum developed by Prof. Ashutosh Sharma, President of INSA, and his team, which covered a wide array of subjects, including litigation, procurement, grievances, financial rules, communication skills, and policy matters.
The INSA-NCGG LEADS July 2024 programme saw the participation of 37 scientists, comprising 23 male and 14 female participants. Notably, this third batch achieved 38% female participation, a significant increase compared to 14% and 25% in the first and second batches, respectively, highlighting the programme's commitment to fostering gender diversity in leadership roles. The programme attracted participants from 14 states and 17 cities across India, highlighting its extensive geographical reach. Notable state representation included Delhi NCR (8), Maharashtra (4), Uttar Pradesh (4), and others. Key cities involved were Delhi (8), Pune (3), Kolkata (4), and Hyderabad (3). Participants represented a number of prominent institutions, including 13 IITs, 1 NIT, 1 IIIT, 3 IISERs, and several government organizations like DST (7) and CSIR (5). This diverse representation facilitated a rich exchange of ideas and experiences throughout the programme.
This seven-day fully residential programme covered a broad range of topics including Administration, Financial Management and Compliance, Leadership Skills, Communication and Media, and Policy. It provided an intensive learning experience, equipping participants with the skills and insights needed to lead effectively in the fields of science and technology, contributing to the vision of a progressive and innovative India. As of now, INSA and NCGG have jointly successfully conducted three batches of the Leadership Development Programme in Science and Technology (LEADS) with 125 scientists from scientific institutions across the nation.
The valedictory session was chaired by the Prof. Ashutosh Sharma, President, INSA, Course Coordinator, Dr. Brajesh Pandey, Executive Director, INSA, Co-Coordinator, Mr. Sunil Zokarkar, Deputy Executive Director, INSA, Smt. Prisca Poly Mathew, Chief Administrative Officer & Consultant, NCGG, Co-Coordinator, Dr. Gazala Hasan, Assistant Professor, NCGG; along with the dedicated training teams from both INSA and NCGG.

থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
“নেস্নেল সেন্তর ওফ গুদ গভর্নান্স (NCGG) – ইন্দিয়ন নেস্নেল সাইন্স একাদেমী (INSA) ‘লীদরশিপ প্রোগ্রাম ইন সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী (LEADS)’: এম্পাৱরিং সাইন্তিফিক লীদরশিপকী 3শুবা বেৎচ মায়পাক্না লোইশিনখ্রে”
“লীদরশিপতা কমপ্রিহেন্সিব ত্রেনিং তৌবগী খুত্থাংদা ইন্সতিত্যুস্নেল এক্সিলেন্স লৈহনবা”
15 JUL 2024 1:28PM by PIB Imphal
ইকাই খুম্নরবা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী অমৃত কাল মনুংদা সাইন্তিফিক অমসুং তেক্নোলোজীগী ওইবা খুমাং চাউশিন্নবগীদমক ভিজন ওফ ইন্দিয়া @2047গী পরিং মখাদা নেস্নেল সেন্তর ফোর গুদ গভর্নান্স (NCGG) অমসুং ইন্দিয়ন নেস্নেল সাইন্স একাদেমী (INSA)না NCGG – INSA ‘লীদরশিপ প্রোগ্রাম ইন সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী (LEADS)’গী 3শুবা বেৎচ মায়পাক্না লোইশিনখ্রে। থৌরম অসি জুলাই 8 দগী 14, 2024 ফাওবা নই দিল্লীগী INSAদা পাঙথোকখি, মসিদা IIT, NIT, IIIT, IISER, NIPER, DST, CSIR, আর্থ সাইন্সেস মন্ত্রালয়, সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতী, DRDO, ISRO, অসিগুম্বা মশক নাইরবা ইন্সতিত্যুসনশিংদগী সাইন্তিস্ত 37না শরুক য়াবা উবা ফংখি। থৌরম অসিগী পান্দমদি সাইন্তিফিক ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং লেবোরেতরীশিংদা লীদরশিপ অমসুং গুদ গভর্নান্সকীদমক শরুক য়ারিবা সাইন্তিস্তশিংগী কেপাসিতী হেনগৎহনবা, মখোয়দা নেস্নেল প্রাইওরিতীশিং অমদি গোলশিং নীংথিনা ফংবা ঙম্নবা ইন্সতিত্যুসনশিং মেনেজ তৌনবা খ্বাইদগী নৌবা লৌশিং অমদি স্কিলশিং ফংহনবনি।
LEADS প্রোগ্রামগী লোইশিনবগী সেসন অসিদা শ্রী শ্রীনিবাস, সেক্রেতরী, দিপার্তমেন্ত ওফ এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্মস এন্দ পব্লিক গ্রীভান্সেস অমসুং দাইরেক্তর জেনরেল, নেস্নেল সেন্তর ফোর গুদ গভর্নান্স (NCGG)না থৌরম অদুদা ৱা ঙাংখি। থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী ভি. শ্রীনিবাস, IAS না হায়খি মদুদি প্রোগ্রাম অসিগী পান্দমদি লৈবাক শিনবা থুংনা তোঙান তোঙানবা সাইন্তিফিক ইন্সতিত্যুসন কয়াগী মকোক ওইরিবা নহা ওইরিবা লুচিংবশিংবু ইন্সতিত্যুস্নেল দিবেলপমেন্ততা মশক থোক্না মতেং পাংবা ঙম্নবা শেমগৎপনি। মহাক্না প্রোফেসর অশুতোশ শর্ম, INSAগী প্রসিদেন্তনা শেমগৎখিবা কম্প্রিহেন্সিব করিউলম অদুগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। প্রোফেসর অশুতোশ শর্ম, INSAগী প্রসিদেন্তঅমসুং মহাক্কী তীমনা লিতিগেসন, প্রোক্যুরমেন্ত, গ্রীভান্সেস, ফাইনান্সিএল রুলশিং, কম্ম্যুনিকেসন স্কিলশিং অমসুং পোলিসীগী হিরমশিং য়াওনা হিরম কয়া অমা কভর তৌখি।
INSA-NCGG LEADS জুলাই 2024 প্রোগ্রামদা নুপা 23 অমসুং নুপী 14 য়াওনা সাইন্তিস্ত 37না শরুক য়াখি। মরুওইনা, অহুমশুবা বেৎচ অসিনা নুপীশিংনা 38% শরুক য়াখি, মসিনা অহানবা অমসুং অনিশুবা বেৎচকী মথংশিৎনা 14% অমসুং 25% গা চাংদম্নবদা মশক থোক্না হেনগৎখি, মসিনা লুচিংবগী থৌদাংশিংদা জেন্দর দাইভর্সিতী কয়া লৈহন্নবা প্রোগ্রাম অসিগী থৌদাং অদু উৎলি। প্রোগ্রাম অসিদা ভারতকী রাজ্য 14 অমসুং শহর 17দগী শরুক য়ারি। পনবা য়াবা রাজ্যশিংগী মরক্তা দিল্লী NCR (8), মহারাস্ত্রা (4), উত্তর প্রদেশ (4) অমসুং অতৈসু য়াওরি। থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবা মরুওইবা শহরশিংদি দিল্লী (8), পুনে (3), কোলকাতা (4), অমসুং হায়দ্রাবাদ (4) নি। শরুক য়ারিবশিং অসি IIT 13, NIT 1, IIIT 1, IISER 3 অমসুং DST (7) অমসুং CSIR (5)গুম্বা সরকারগী ওর্গনাইজেসনশিংগী মীহুৎশিংনা থৌরম অদুগী মনুংদা ৱাখল্লোন অমসুং এক্সপরিয়েন্সকী মরাং কাইরবা একচেঞ্জ তৌহনখি।
নুমিৎ তরেৎকী মপুং ফানা রেসিদেন্সিএল ওইবা প্রোগ্রাম অসিনা এদমিনিস্ত্রেসন, ফাইনান্সিএল মেনেজমেন্ত অমসুং কমপ্লাইন্স, লিদরশিপ স্কিল্স, কম্ম্যুনিকেসন অমসুং মেদিয়া, অমসুং পোলিসী য়াওনা হীরম কয়া অমা কভর তৌখি। মসিনা ইনতেন্সিব ওইবা লর্নিং এক্সপরিয়েন্স অমা ফংহনখি। মসিনা শরুক য়ারিবশিংবু সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী লমদা ইফেক্তিব ওইনা লুচিংনবা মথৌ তাবা স্কিলশিং অমসুং ইনসাইৎশিং পীনখি। মসিনা প্রোগ্রেসিব অমসুং ইন্নোবেতিব ইন্দিয়া অমগী মিৎয়েংদা মতেং পাংখি। হৌজিক ফাওবদা, INSA অমসুং NCGG না লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা সাইন্তিফিক ইন্সতিত্যুসনশিংদগী সাইন্তিস্ত 125গা লোয়ননা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীদা লুচিংবা দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম (LEADS) গী বেৎচ অহুম পুন্না মায় পাক্না পাংথোকখ্রে।
লোইশিনবগী সেসন অদুদা INSAগী প্রসিদেন্ত, কোর্স কোওর্দিনেতর, প্রোফেসর অশুতোশ শর্মনা ময়াই তাংবল লৌখিবা অসিদা INSAগী একজিক্যুতিব দাইরেক্তর, কো-কোওর্দিনেতর, দা. ব্রাজেশ পান্দে, INSAগী দিপুতী একজিক্যুতিব দাইরেক্তর, শ্রী সুনিল জোকার্কর, NCGGগী চীফ এদমিনিস্ত্রেতিব ওফিসর অমসুং কনসলতেন্ত, কো-ওর্দিনেতর, শ্রীমতি প্রিস্কা পোলী মেথ্যু, NCGGগী এসিস্তেন্ত প্রোফেসর, দা. গাজালা হসন; অতৈ INSA অমসুং NCGGগী দেদিকেতেদ ত্রেনিং তীমশিংনা শরুক য়াখি।