উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
উপ্প রাস্ত্রপতিনা ২০২৩ বেৎচকী আই.দি.ই.এস. ওফিসর ত্রেনীশিংগা ৱারী শানখিবদা পীখিবা ৱারোল
08 JUL 2024 6:36PM by PIB Imphal
পুম্নমকপু ইকাইখুম্নজরি!
ঐহাক্কী মীৎয়েংদগী অমসুং অদোমগী মফমদগীসু অদুমক মশীং য়াম্বদগীদি ইথিলনা হেন্না মরুওই!
ঙসিদি য়াম্না নুংঙাইবা নুমিৎ অমনি, মসি ঐহাক্না মতম চুপ্পদা নীংশিংদুনা লৈহৌরগনি। ঐহাক্না নখোয়গুম্বা নহা ওইরিবা প্রোফেসনেলশিং উনবা মতমদা মতম চুপ্পদা ইনোৎ হাপ্পী, ইথিল পীবি, পাঙ্গল কনখৎহল্লি, মসিগী মরমদি ভারতনা ২০৪৭দা ভিক্সিত ভারত ফংগদৌরিবা অসি নখোয়না খ্বাইদগী মরুওইবা স্তেকহোল্দর ওইনা থৌদাং লৌগদৌরিবা অসিননি।
শ্রী গিরিধার অরামানে, দিফেন্স সেক্রেতরী!
মনীংদা হন্না য়েংলুবদা, অদোম্না মখুৎ হাংদ্রবা নুপা অমা অমা ফংগনি। মশাগী মথৌগা মরী লৈননা থবক কয়া অমা পায়খৎপা তাই। মহাক লৈবা হায়বসি য়াম্না মরুওইবা অমা ওইগনি। অচেৎপা ফিরেপ লৈবা ব্যুরোক্রেত অমা অমসুং মন্ত্রালয় অসিবু হেন্না ৱাংবা মফমদা থাংগৎপীরিবা মীশক অমনি। থবক কয়া অমা পথাপ নাইহল্লে,অহোংবা কয়া অমা পুরকখ্রে অমসুং মসি পুম্নমক উবা ফংলি। ভিক্রান্ততা য়েংশি, ঐখোয়গী ইনাক্তা লৈররে, ফ্রিগেত্তা য়েংশি, তেজাসতা য়েংসি, হেলিকোপত য়েংশি, অতিয়াদা করি ওইরিবগে য়েংশি, প্রধান মন্ত্রীনা ২০১৯দা স্পেসকী মতাংদা করি লাউথোকখিবগে য়েংশি। অচৌবা অহোংবা কয়া অমা পুরকপা মতমদা য়াম্না মরুওইবা মীশক অমনি, অমসুং মরম অসিনা মহাক্না পীখিবা মতম অমসুং ফিরেপশিং অদু নখোয়না মতম চুপ্পদা নীংশিংগদবনি।
শ্রী জি.এস. রাজেশ্বরন, দিরেক্তর জেনরেল, দিফেন্স ইস্তেতস
শ্রী রাজেন্দ্র পৱার, দিরেক্তর নিদেম
অসিগুম্বা থৌরম অমদা ৱা ঙাংবা ফংবা হায়বসি অদুক্কী মতীক নুংঙাইবা ফাওই অমসুং মসি নখোয়গী পুন্সি, নখোয়গী ইমুং মনুং অমসুং মরুপ মপাংশিংদসু মীওইবশিংগী মরক্তগী শরুক ১/৬ লৈরিবা লৈবাক অমগী সেবাগী শরুক অমা ওইবা হায়বসি য়াম্না চাউবা মীকুপ অমনি। ভারতকী হৌজিক লৈরিবা চাউখৎলোনগী শরুক অমা ওইবা ফংবা হায়বসি ইরাই লাইবা অমদি নত্তে। নখোয় য়াম্না লাইবক ফরবনি। ঐহাক্কী মতমদদি মসি অদুক্কী মতীক খাঙবদা ৱাবা ওইরম্মি। ঐখোয়না উখিবা ফাওখিবশিং অদু নখোয়না ঙসি উরিবা ফাওরিবশিং অসিগা অদুক্কী মতীক খেন্নবা লৈ। তশেংনা হায়রবদা, নখোয়গী অকোইবদদি নখোয়গী হৈশিংবশিং নীংথিনা শীজিন্নবা ফংনবা, নখোয়গী মঙলান মঙফাওননবা তাঞ্জা অদুক্কী মতীক লৈরে, অমসুং নখোয়গী মঙলান অমসু মঙফাওনরে।
হৌজিক্তি নখোয়না অহোংবগী কুমগী অহানবা নোং ওইননবা শক্তি অদু লৈরে অমসুং মসিগী অহোংবা অসি ঐখোয়গী ভারতপু মালেমগী শেন্মিৎলোন্দা খ্বাইদগী য়াঙনা চেল্লিবা মা ওইহল্লিবা হন্দক্কী অনৌবা য়ুম্বীশিং অসিদা চেৎনা ইদুনা লৈরি।
ঐহাক ১৯৮৯ দা পার্লিয়ামেন্তকী মীখলদা পাক্তুনা কেন্দ্রগী মন্ত্রী অমা ওইরম্মি হায়বসি তাবদা অঙকপা ফাওরম্বা য়াই। ভারতকী শেন্মিৎলোন অসি পেরিস অমসুং লন্দনদগী হেন্না পীক্লম্মি। হৌজিক ঐখোয় কদাই ফাওবা লাক্লবগে হায়বদু য়েংউ। ঐখোয় হৌজিক্তি শেন্মিৎলোন খ্বাইদগী চাউবা ৫শুবা ওইরে অমসুং মথংগী চহি ২ দগীনা ৩ ফাওবদা খ্বাইদগী চাউবা শেন্মিৎলোন অহুমশুবা ওইরগনি।
নখোয়না ঙসি কন্না হোৎনবা অমসুং একাদেমিক্কী ওইবা হৈথোই শিংবগা লোইননা লেপ্লিবসি পব্লিক সর্ভিসকী ৱাংলবা ৱাখল্লোনগী খুদম অমনি।
নখোয় অতোপ্পা মফমশিংদা চৎলম্বসু য়াই হাবসি নখোয়গী প্রোফাইলশিংদগী ঐহাক্না খঙবা ঙম্মি। নখোয় শেলগী খয়াৎতা তারম্বসু য়াই অদুবু নখোয়না সর্ভিস অসিদগী ফংলিবসি মীওই বিলিয়ন ১.৪গী পুন্সিবু হেন্না ফগৎহন্নবা হোৎনরিবা লৈঙাক্লোন অসিগী শরুক অমা ওইবদা পেঞ্জবা অমসুং নুংঙাইবা অদুনি। নুমিৎ খুদিংগী ফংলিবা মসিগী অপেনবা অমসুং মসিগী মরমদি নখোয় মসিদা পন্থুং ওইরো হায়না তমখিবননি।
নখোয়না লৈবাক অসিবু কত্থোকপা অমসুং অচেৎপা ফিরেপ অমগা লোইননা সেবা তৌবগী খুদোংচাবা ফংগনি হায়না ঐহাক্না চেৎনা থাজৈ।
নখোয়না লম্বী শমজিন্দুনা থবক তৌরোই হায়না লেপকদবনি, নখোয়না আইনবু নাথৈনবা হোৎনরোই হায়না লেপকদবনি। খ্বাইদগী ৱাংবা থাক্তা থবক পায়খত্তুনা খুদম পীনবা হোৎনগদবনি। মীয়ামগী খল্লগা তশেংনা হায়রবদা, নখোয়দি অহোংবা পুরকপা ঙমগদবা খুদম অমনি। মীয়াম্না নখোয়দা য়েংদুনা মখোয়গী মতৌ তমজৌ হায়না মচা মশুশিংদা হায়নগদৌরিবনি।
ঐখোয়না অহোংবা কয়া লৈরবা অমসুং কেন্দ্রগী সর্ভিস খুদিংমক্না তোপ তোপ্পা মরুওইবা লৈরবা মতম অমদা চঙশিল্লক্লি। মসিনা খ্বাইদগী চাউবা অহোংবা হায়বদু ওইরি। নখোয়না তমগদৌরিবা শরুক অসি অতৈ সর্ভিসশিংগা চপ মান্ননা মরু ওই। মসি নখোয়না মতম চুপ্পদা ঙাক্কনি হায়না থাজৈ।
পুম্নমকসিগী মতক্তা নখোয়না দিসিপ্লিন দেকোরম অমসুং লৈবাক নুংশিবগী মশক খুদম ওইহল্লমগদবনি।
মরুপশিং, নখোয়দি সর্ভিস অসিগী শরুক্তগী হেন্না চাউই। নখোয়না আই.দি.ই.এস.কী মীহুৎ অমখক্তা ওইনা লৌজরোইদবনি। নখোয়না ময়েক শেংবা অচেৎপা ফিরেপ অমা তাক্কদবনি। নখোয়বু খল্লকপা মীকুপতা নখোয়গী ইমা ইপাশিং, নখোয়গী ইমুং মনুং অমসুং অতৈ কয়াদা চাউনা ৱাখল ইংবা ঙমখি। খন্দুনা য়েংশি, ইমুং অমগী মীওই অমনা সর্ভিস অমা ফংবা মতমদা ইমুং অদুগী মগুন অদু খুন্নাই অদুদা চাউনা অহোংবা লাকই। মসি নখোয়না কোর্পোরেত্তা চাউনা শেল ফংবা মতমদা ফংবা নত্তে। মসিনি খেন্নবা হায়ববু।
ঙাকশেল অমসুং লৈঙাক্লোনগী মশক অসি খোঙজেল য়াঙনা অহোংবা লাক্লি। তেক্নোলোজীগী খুমাং চাউশিনবা, জিওপোলিতিকেলগী অহোংবা, অমসুং য়াম্না লুবা এদ্মিনিস্ত্রেতিবকী মথৌশিং অসিনা ঐখোয়বু খোঙজেল য়াঙনা পুরক্লিবা অহোংবা অমসুং হৌরক্লিবা তেক্নোলোজী অমসুং অনৌবা কয়া অসিদা হৈনশিনবা অমা চঙহল্লি।
তেক্নোলোজী অসি মতৌ করম্না শীজিন্নগদগে হায়বগী মতাংদা খন্নবা অমা চঙলম্মি। য়ৈখাই থিনগাইবা পীবা য়াবা তেক্নোলোজী কয়াসু লৈরি। মখোয়না খুদোংচাদবা কয়া পীরি, অদুগা মখোয়না খুদোংচাবা কয়াসু পীরি। নখোয়গী ফীল্দ অসিদা নখোয়না মসিবু শীজিন্নবা তাই। আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স, ইন্তর্নেত ওব থিংস, মেচিন লর্নিং, ব্লোকচেন হায়রিবশিং পুম্নমক অসি নখোয়গা লোইনদুনা চৎলগদবনি। অতেনবা মতম খরগী মমাংদা ঐহাক্কী ইফমদা মদু ৱাহৈ খরখক ওইনা লৌরম্মি অদুবু দিপার্তমেন্ত অসিগী সেক্রেতরীনা ঐঙোন্দা প্রেজেন্তেসন অমা পীরকপা মতমদদি মীৎ মায় পাঙবা য়াবা ওইরে। তেক্নোলোজীদা ইথিল পীবা য়াবা ৱাখল্লোন চেনবগা লোইননা নখোয়না লেপ্পা নাইদনা তমদুনা লৈগদবনি। নখোয়না তম্বগী মচাক অসি লেপ্পা নাইরোইদবনি। নখোয়না তম্বা হেক লেপ্পা মীকুপতা পব্লিক সর্ভিসতা নখোয়না পীইরবা থাজবদু কায়থরক্কনি, মরম অসিনা মালেমগী থাক্তা নখোয়না অপদেত তৌগদবনি।
ঙাকশেলগী লম হায়বসি ঐখোয়গী সেক্যুরিতীদা য়াম্না মরুওই। মসিনা তোঙান-তোঙানবা স্তাব্লিস্মেন্ত, ত্রেনিং ফেসিলিতী, অমসুগ স্ত্রেতেজিক ইন্সতোলমেন্ত কয়াবু শৌগৎলিবনি। নখোয়গী অনৌবা ইনোৎ, মাংজিল থানা য়েংবা ঙম্বা, অমসুং শরুক তম্লিবা কয়ানা তুং কোইনা শাফু পীগনি।
নখোয় ইন্নোভেতিব ওইগদবনি, নখোয় তোপ তোপ্পা অমা ওইগদবনি। নখোয়না ফিজিকেল বাউন্দরীশিং অসিবু অশোই অঙাম য়াওহন্দবদা নত্তনা নখোয়না মসিবু য়োকখৎকদবনি। নখোয়না অকোইবগী খলসু কায়দনা থম্নবা হোৎনগদবনি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা অসিগুম্বা হীরম কয়া অসিদা অহোংবা কয়া লাক্লিবসি উবদা ঐহাক অদুক্কী মতীক নুংঙাইবা ফাওই। অদুবু মালেম অসিদি নখোয়না শরুক তম্বা য়াবা মফম কয়া অমা লেপ্পা লৈতনা হোংলক্লি। উ থাবা য়াবা মফম কয়া অমা নখোয়দা লৈ অদুবু মসিদগী হেন্না থাজিন্নবা হোৎনগদবনি। ঐহাক্না ইন্সতিত্যুত অমদা চৎপা মীকুপ অমদ হিদাক লাংথক ওইবা য়াবা পাম্বীশিং অমসুং মসিগী লৈকোলগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। ঐহাক্না খুঙ্গং খুদিংদা অসিগুম্বা অমমমদি লৈগদবনি হায়খি, মসি মতম চঙবদি য়াই অদুবু নখোয়গী নীংথিনা পথাপ নাইরবা মওংদা স্তাব্লিশ তৌদ্রবসি ওইরোই। মসি নখোয়না পোইন্ত অমা ওইনা লৌরবসি খুন্নাই অসিদা য়াম্না চাউনা কান্নবা পীগনি। মসি নখোয়না লৌশিনবীগনি হায়না থাজৈ।
ঙাকশেলগী লম শেমগৎপা হায়বসি শীংননিংঙাই ওইবা থবক অমা ওইরক্লি। মসি ফিজিকেল মেন্তেনেন্সকী ৱাংমদা লৈরি। নখোয়না মালেমগী খ্বাইদগী নৌবা লেন্দ রেকোর্দকী মতাংদা হেন্না কুপ্না খঙবা মথৌ তাই। হায়রিবা তেক্নোলোজী অসিনা মতমগী মতুং ইন্না লাক্লিবা অহোংবশিং অসিবু খুদক্তা খঙবা ঙমগনি। মখোয়দা য়াম্না চাউনা ইভিদেন্স ভেল্যু লৈ। মসি নখোয়না শীজিন্নগদবনি। মসি শীজিন্নবদসু নখোয়না অদুক্কী মতীক চেকশিনগদবনি। মসি মেন্তেনেন্স খক্কী ৱাসু নত্তে, মসি ফিজিকেল মেন্তেনেন্সকী ৱাংমদসু লৈ। আইন্না য়াদবা মওংদা খোপচিনবা অমসুং আইনগী ৱাংমদা য়ুম কৈ শাজিনবা হায়বসি নাথৈবা য়াদ্রবা মওংদা নুংনাংনিংঙাই ওই অমসুং মসিনা য়াম্না থুবা ৱারেপ অমা কৌরি অদুবু মতম চানা য়েংশিলহৌবনা ফত্তবদগী ঙাকথোকপা ঙমগনি। অসিগুম্বা হীরমশিং অসিনা মরী লৈনবা খুদিংমক্তগী মীৎয়েং চঙলকপা ঙাইরি। হায়রিবা থৌরাংশিং অসিনা ঐখোয়গী ঙাকশেলগী ইন্সতোলেসনশিংগী অশেংবা মশক ঙাক্লি অমসুং আইনগী কাংলোনবু ঙাক্লি।
করিগুম্বা মীচম মীয়ামগী খুনাইদা শীংনবা পীবা মওংদা লম খোপচিনবনা অৱাবা পীরবদি য়াম্না নুংঙাইতবা মচাক অমা ওইহল্লি অদুবু মসি ঙাকশেলগী স্তাব্লিশ্মেন্ততা, ঙাকশেলগী রাজ্যদা ওইরবদি খুদক্কী ওইবা মীৎয়েং চঙই। কনাগুম্বা অমনা ঙাকশেলগী লমদা খোপচিল্লকপা অমসুং আইন কায়না শাজিল্লকপসিদগী হেন্না লূম্না লৌনিংঙাই অতৈ লৈত্রে।
লিতিগেসন হেন্দলিঙ্গসু স্ত্রকচর্দ তৌগদবনি। হোংলক্লিবা সিস্তেম অমদি ঐখোয়দা লৈ, অদুবু মসি অদুক্কী মতীক য়াম্না তপ্পী। নাকল অমদা, মসিনা খোপচিল্লিবশিংদদি কান্নবা পীরি, মসিনা আইন কায়না শাজিন খোৎচিল্লিবশিংদসু কান্নবা পীরি অমসুং ঐহাক্না নখোয়দা লিতিগেসনগী মায়কৈদা লৈবা হীরমদা থেংননবা খুদোংচাবা লৌগদবনি অমসুং নখোয়গী হোমৱার্ক নীংথিনা তৌনবা আপিল তৌজরি। মসিনা নখোয়গী ইন্সতিত্যুসন্দা চাউনা কান্নবা পীগনি।
নখোয়না কেন্তোনমেন্ত অমসুং ঙাকশেলগী লমগা মরী লৈনবা হীরমদা দিফেন্স মন্ত্রালয়দা লৌরিবা এদভাইজরীগী থৌদাং অসি য়াম্না চাউই। নখোয়গী ইন্সাইত অমসুং রিকমেন্দেসনশিংনা থবক পায়খৎপদা অমসুং ঐখোয়গী ঙাকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং তুং কোইনা চৎনবা হোৎনবদা চঙবা থৌশিলশিং শেমগদৌরিবনি।
প্লান শেমগৎপগীদি অতোপ্পনা মহুৎ শিন্নবা লৈতে হায়বসি ঐহাক্না নখোয়দা হায়নিংই। য়ুমদদি চাউখৎ থৌরাং হায়বসি য়াম্না ৱাই। ঐহাক অপীকপা খুদম অমা পীগেঃ ১৯৮৯দা, ঐহাক পার্লিয়ামেন্ত মীখলদা খল্লে। হৌজিক সংবিধান সদান ওইরিবা পার্লিয়ামেন্তকী বিল্দিং অসি লৈরে অমসুং ঐখোয়না এক্সতেন্সন এনেক্স অমা তৌখি, মসিদগী ঐখোয়না অতোপ্পা অমা তপশিন্দুনা লাইব্রেরী অমা হাপ্লে। লাইবক ফবদগী হৌজিক্তি পার্লিয়ামেন্তকী বিল্দিং অমা শেমগৎতুনা নীংথিনা ফিভম তাবা হৌরে। মরম অসিনা নখোয়সু য়াম্না ৱাখল খনবা তাই, নখোয়না সেতলাইত্তগী য়েংথরকপগুম্না য়েংবা তাই। করিগুম্বা নখোয়না লৌগদবা থৌদাং অমা লৈরবদি মদু থৌরাংদুগা শোইদনা চুনহনগদবনি।
কেন্তোন্মেন্তশিং অসি অখন্নবা এদমিনিস্ত্রেতিব য়ুনিত অমনি, মসিদা ঐখোয়গী ঙাকশেলগী পার্সনেলশিং, মখোয়গী ইমুং মনুং, অমসুং মীচম প্রজা কয়া অমা লৈরি।
নখোয়গী থৌদাং অসি য়াম্না মরুওই। মসিদা প্রেসর লৈগনি, চিংথনবা কয়া অমা লৈগনি অদুবু নখোয় ফিরেপ চেৎকদবনি। নখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অসি আইনগী থোংনা চেৎশিলহনগদবনি।
মতম চুপ্পদা নীংশিংগদবনি কেন্তোন্মেন্ততা নখোয়গী কান্নবশিং অসি তাহনগবনি কেন্তোন্মেন্ততা থোক্লিবদু অতোপ্পা মফমশিংদা তমহন্নবগী ফিভমদা থমগদবনি।
ম্যুনিসিপালগী মফম অমহেক্তদা, কেন্তোন্মেন্ত য়েংশিনবগী ফিভম অসি য়াম্না খুমাং চাউশিল্লি। মখোয়না হায়রি অদুবু নখোয়দি খুমাং চাউশিনবগী লম্বীদা লৈগদবনি।
নীংথিনা চেকশিল্লবা অমসুং য়েংশিল্লবা ইস্তেত অমা হায়বসি য়াম্না মরুওইবনা নখোয়গী মীৎয়েং অসি মহৌশাগী হান্না লৈরম্বা ফিভমদগী হেন্না পাকথোক চাউথোক্কদবনি।
য়ৈখাই থিনগাইবা য়াবা তেক্নোলোজীগী মাইয়োক্তা ঐখোয়না মরিশুবা ঈহৌ অমা হৌবগুম্না লৈরি। অহৌজিক্তি, নখোয় ইন্নোভেতিব ওইগদবনি। নখোয়গী ওফিসতগী নখোয়না খুমাং চাউশিনবগী চাং খঙবা ঙমগনি। নখোয়গী মখাদা থবক শুরিবা মীওইশিংদা ইনোৎ হাপকদবনি, করিগুম্বা মখোয়না তেক্নিকেল ওইনা য়েংবদা খঙ হৈবা ৱাৎলবসু, মসিগী মরমদি ঐখোয়গী লৈবাক অসি অহোংবা কয়া অসিদা চুশিন্নবা ঙম্বা লৈবাক অমা ওইহনগদবনি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা ৱার্দ বেঙ্ককী মতুং ইন্না হেন্না লৈবাক অসিনা খুদম অমা ওইহন্নবা হোৎনরি। অতৈ কয়া অমা ওইজরবসু নখোয়গী মখা তাবশিংবু নখোয়গা লোইনদুনা পুরবদি, মখোয়সু তেক্নোলোজিকেল ওইনা খঙ হৈবা ঙম্লক্কনি।
হোর্তিকলচরদা অখন্নবা মীৎয়েং চঙহন্নিংবগী মোৎ ঐহাক্না ফোঙদোকচরি অমসুং মসি এদহোক ওইহল্লোইদবনি। নখোয়না মসি মহৌশাগুম্না তৌরোইদবনি। মসি নখোয়না ফিজিকেল ওইনা হোৎনবগীসু মথৌ তাদে। করিগুম্বা নখোয়না লম্বী নৎত্রগা মেনেজমেন্তকী শরুক অমা মেনেজ তৌবা মতমদা নখোয়না সাইন্তিফিক ওইনা হোৎনগদবনি। মীকুপ খুদিংদা তেক্নোলোজী শীজিন্নগদবনি। নখোয়গী খুত্তা পায়রিবা মোবাইল অদুনা মতম অমহেক্তদা করি থোক্লিবগে হায়বা খঙনবগী ওইনদি খ্বাইদগী মতীক চারবনি। নখোয়না মসি তমগদবনি।
নখোয় অয়াম্বনা ইঞ্জিনীয়রিং সেক্সন্দগী লাকই, অদুবু মসিদগী লাক্তবশিংদনা হেন্না ফবা মফমদা লৈ মরমদি হেন্না তম্নবগী খুদোংচাবা লৈ। মখোয়না মাংজৌননা তম্লকখ্রে, অদুনা মফম অসিদদি কনা অমত্তনা মায়থিবা হায়বদু ওইদ্রে।
মরুপশিং, ভারত হায়বসি অতৈ লৈবাক্কা মান্নদে। খুন্নাই চাউখৎলোনগী চহি ৫০০০ গী খুমাং চাউশিনবা ঙম্বা লৈবাক লৈব্রা য়েংউ, অতৈ লৈবাক অমত্তা লৈতবনি অমসুং সিভিলাইজেসনগী ইথোশিংদা য়েংউ, সব্লাইমিতীদা লৈরিবা ঐখোয়গী ৱাখল্লোন্দা য়েংউ। ভাসুদেব কুতুম্বকমগী মীওইবা খুন্নাই পুম্বা য়েংবা মতমদা, ঙাকশেলগী সেক্রেতরীনা ঐখোয়না জি২০দা কয়া য়াম্না মায় পাকখিবগে হায়বদু খঙবা ঙম্মি। লৈবাক অসিগী মফম খুদিংদা জি২০ গী থৌরমশিং পাঙথোকখি অমসুং দিল্লী ভারত মন্দপম নৎত্রগা পার্লিয়ামেন্তকী অনৌবা বিল্দিংদা নখোয়না চৎপা মতমদা চহি ৫০০০গী সিভিলাইজেসনগী মশক অদু উবা ফংগনি।
নখোয়গী দিফেন্স স্তেত্তা পুৱারীগী মশক উবা ফংগনি। নখোয়না হেক চৎপা মতমদা দিফেন্স ইস্তাব্লিশ্মেন্তকা মরী লৈনবা লনশিং উগনি মসিগী মরমদি হেরিতেজ হায়বসি চাউথোকচনিংঙাইগী হৌরকফম অমনি অমসুং মসি মালেমদা তাক্কদবনি।
ঐখোয়না নখোয়গী চহি মতাং অদু য়ৌরকপা মতমদা, খুঙ্গংশিংদা ইলেক্ত্রিসিতী ফংলমদে, লম্বী লৈরমদে, তোইলেত লৈরমদে, গ্যাস কনেক্সন লৈরমদে, বেঙ্ক একাউন্ত লৈরমদে। মোবাইল তেলিফোন হায়বসি করিনো হায়বা খঙলমদে। মসিদগীদি তপ্না তপ্না য়ুমদা ফোন অমা লৈবা হায়বসি ইজৎকী খুদম অমা ওইরম্মি, তেলিভিজন্সু লৈরমদে। মসিদগীদি পুং অমগী তেলিভিজন য়েংবা ফংলম্মি, মসিদা য়ুম্লোন্নবশিংনা লাক্নরম্মি। হৌজিক্তি ঐখোয় কদাইদা লৈরগে হায়বদু য়েংশি।
খুঙ্গংগী লুহোংবা অমদা ভি.সি.আর. নৎত্রগা ভি.সি.দি. অমা য়াওদবা লুহোংবা উরমদবা মতম অমা লাক্লে। হৌজিকপু মদু উরিব্রা? মদু মাঙখ্রে।
অথেংবা ৯০গী মতমদা, য়াম্না চাউবা অহোংবা অমা লাক্তুনা তেলিফোন বুথ লৈবা হৌরক্লে। কয়াদা চাউরবা ঈহৌনো! অহিং অথেংবদা লাইনশিং লৈরে। মীয়াম্না মপান্দা লৈবা মরী মতা কোল তৌনরে। মসিসু হৌজিক্তি মুৎখ্রে, তেক্নোলোজী হায়বসি খ্বাইদগী চাউবা খল মান্নহন্নবা পোৎশক অমনি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি এজুকেসন হায়বসি মান্নবা পুরকপা কনভেয়েন্স অমখক্তা নত্তে। এজুকেসনগী হেক মথংদা তেক্নোলোজী লৈ। মসি তশেংনা এজুকেসনগী শরুক অমনি। মসি এজুকেসনগী শরুক অমনি। মসিনা অহোংবা পুরকই। অহিং অমদা, মসিনা খল্লুদবা অহোংবা কয়া পুরকপা ঙম্মি।
মরুপশিং, ভারতনা অহোংবগী মোদতা লৈরকপা মতমদা লেপ্পা ঙমজরি। চাউখৎপগী খোংজেল অসি লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি। ভিক্সিত ভারতকী মরাথোন মার্চ অমা নখোয়গী ফিরেপ অসিনা মরম ওইদুনা ২০৪৭দা লৈরি, নখোয়সু মরাথোন মার্চ অসিগী শরুক অমা ওইগদবনি। ভারতনা ২০৪৭দা ভিক্সিত ওইরবা লৈবাক অমা ওইনবা হোৎনবদা ঐখোয়না নখোয়বু মতেং পাংবা ঙমগনি।
হৌখিবা চহি ১০ রোম অসিদা লৈবাক অসিগী লৈঙাক্লোন অসি য়াম্না অঙকপা মশক অমা ওইরে। ঐহাক্কী মীরোলনা নোংমদা খল্লুদবা, নোংমদা মঙলুদবা ঐহাক্না নোংমতা খল্লুদবা শক্তম অমা তশেংনা উবা ফংবদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। চহি ৩৪গী মমাংদা ঐহাক্না পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বর অমা ওইরকপা মতমদা, পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বর খুদিংমক্তা গ্যাস কন্নেক্সন ৫০ পীরম্মি অমসুং মখোয়দদি গ্যাস কন্নেক্সন ৫০ ফংবা হায়বসি য়াম্না চাউবা খুদোংচাবা অমনি। হৌজিক্তি য়েংউ, গ্যাস কনেক্সন করোর কয়া লাইরবশিংদা পীরবগে। চাউখৎপগী ফিভমদা য়েংবা নত্তবদা ঐখোয়গী লৈবাক্কুম্বা অমনা য়ুম্থোং খুদিংদা তোইলেত অমমম লৈবা হায়বসি ঐখোয়না খল্লুবরা?
ঙাকশেলগী সেক্রেতরী হায়বসি লৈবাক অসিদা চাউনা অহোংবা পুরক্লিবা মেকানিজমগী শরুক অমনি। সিভিল সর্ভিসকী নুমিত্তা ঐহাক্না ভিগ্যান ভবন্দা লৈবাক অসিগী হৈশিংলবা ব্যুরোক্রেসী কয়াগী মমাংদা ৱা ঙাংখি। হৌজিক অহোংবা লাক্লিবা অশোইবা পোলিসী, ৱারেপ লৌবা থেংথবা কয়াগী অহোংবা কয়া ন্যুক্লিয়রগী খোঙজেলদা লাক্লে। লৈবাক অমনা শাংনা লাক্লবা মতমদা অহোবা মফমশিং লৈগনি, হায়রিবা অহোবশিং মফমশিং অদু শেন্মিৎলোন্দা লৈগনি, মসিদগী ঐখোয়না নান্থোক্লক্লি, অদুগা রাজনিতীগী খোংচৎতসু অহোবা মফম লৈগনি, অদুবু মদুনদি ফত্তবা ফল পুরকহল্লোই। চৎলিবা মায়কৈদি চুম্মি, অমসুং ঐহাক্না থাজৈ মদুদি লাক্কদবা চহি কয়া অসিদা লৈবাক অসিগী লৈঙাক্লোণ্না ঐখোয়গী মালেমদা লৈরিবা থাক অসি লেপকনি। মনা অপুম্বনা ভারত্তা লংনা ঙানবা থৱান অমগুম্না উরি। অদুনা ঐখোয়দা আসা অমসুং ওইথোকপা য়াবগী ইকোসিস্তেম লৈ। মালেম অসিনা ঐখোয়বু ইনভেস্তমেন্ত অমসুং খুদোংচাবগী পন্থুংফম ওইনা উরি অমসুং হায়রিবা ইকোসিস্তেম অদুদনি নখোয়গী থৌদাং অসিনা চাউনা লৈরিবসু। নখোয়না মসিগী ফিজিকেল বাউন্দরী অসিখক্তমক ঙাক শেনবদা নত্তনা সেক্যুরিতীগী মায়কৈদগীসু য়েংগদবনি। নখোয়না মসি ঙাক্কনি হায়না ঐহাক্না চেৎনা থাজৈ।
নখোয়না ঙাকশেলগী ইস্তেত মেনেজ তৌনবা অমসুং রিসোর্স য়ুতাইলাইজেসন ওপতিমাইজ তৌনবা হোৎনবদা লৌরিবা থৌদাং অসি লৈবাক অসিনা চাউখৎনবা হোৎনবদা য়াম্না মরুওই।
নখোয়না কত্থোক্তুনা ঙাকশেলগী ফোর্সশিংবু ঙাক্নবা হোৎনরিবসিনা তঙাইফদবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক অসি ঙাক্নবা হোৎনৈ।
অপুনবা ওইনা, ঐখোয়না হেন্না মপাঙ্গল লৈনবা, "ভিক্সিত ভারত@২০৪৭"গী মঙলানগা চুননা হেন্না লংবা ভারত ওইনবা মখা তানা হোৎনগদবনি।
ঐখোয়গী মীয়ামগী চাউরবা শক্তি অদু ঐখোয়না উত্থোক্নবা হোৎনগদবনি অমসুং মসিনা ঐহাক্কী মরোলতা নত্তনা তুংগী মীরোল ফাওবগী অনৌবা বেঞ্চমার্ক অমা য়ৌনা লান্থোক্নবা হোৎনগদবনি।
নখোয়গী পুন্সিদা মায় পাকপা ওইনবা য়াইফ পাউজেল পীজরি। ঐহাক্না আপিল তৌজরিঃ নখোয়না শীংনবা কয়া থেংনরবসু, লৈবাক্না হান্না মাংজিল থানা পুখৎনবা হোৎনগদবনি। মসি অপাম্বা অমা লৌবা নত্তে, মসি "ভিক্সিত ভারত@২০৪৭"গী মঙলান মঙফাওননবগী লম্বী অমনি।
মসি ওপ্সনেল নত্তে! লৈবাক্কীদমক হোৎনরিবা কয়া অসিনা অতৈদগী হান্না পুখৎকদবনি অমসুং নখোয়না লৈবাক অসিগী সেক্যুরিতীগা মরী লৈনবা মেকানিজমগা চুনগদবনি অমসুং ঙাকশেলগী ওইনা লানগীদমক শেম শানবা খ্বাইদগী ফবা লম্বী অমনি, ঙাকশেলগী খ্বাইদগী ফবা লম্বী অমা হায়রবদি দ্রাই পাউদরগী ফিভমদা নখোয়গী পুন্সিদা তৌরবা খুদিংদা নখোয়গী স্তাব্লিশ্মেন্ত লৈহনগদবনি।
থাগৎচরি। জয় হিন্দ!

Vice President's Secretariat
Text of Vice-President's address at the interaction with the IDES Officer Trainees of 2023 Batch
08 JUL 2024 6:36PM by PIB Delhi
Good evening, all of you!
Numbers don't matter, spirit matters, from my perspective and yours as well!
It's a great day, I will ever remember it. I always get inspired, motivated, surcharged, energised, when I come across young professionals like you because it is on your shoulders as most vital stakeholders to see that vision of Bharat fructifies as viksit bharat in 2047.
Shri. Giridhar Aramane, Defence Secretary!
Going to the background you will find a man, his hands are full. He has to attend to so many aspects related to his functioning. His presence here means a lot. A bureaucrat with commitment and has navigated the ministry to the greater Heights. Things have been systematized, change has been brought out and it is perceptible. Look at Vikrant, we have it, look at frigates, look at Tejas, look at helicopters, look at what happens in the sky, look at what the prime minister announced in 2019 space to space. He is a critical fulcrum to bring about this big change and therefore it's time and the kind of commitment he has shown you must always remember.
Shri G S Rajeshwaran, Director General, Defence Estates
Shri Rajendra Pawar, director NIDEM
It gives me immense pleasure to address this occasion and this is a momentous occasion in your career for you, your family and friends to be part of the service in a country that is home to 1/6th of humanity. It is not easy to be part of the present growth story of Bharat. You are fortunate. During my time it was absolutely unbearable. what we saw and what we felt was very different then what you are feeling today. As a matter of fact you have an ecosystem that allows you to fully exploit your talent, realise your ambitions and your one ambition has fructify.
Now onwards you are a vital aspect of governance with potential to be harbingers of change and a change that is well scripted and firmed up on recent foundational phenomenal accomplishments making our Bharat one of the fastest growing large global economies.
You will be surprised when I was elected to parliament in 1989 I was a Union Minister. The size of the Indian economy was smaller than the size of the economies of Paris and London. Look at where we have come. We are already the 5th largest economy and on the way to become the third largest global economy in the next 2 to 3 years.
Your presence here, as a culmination of hard work and academic excellence, is a testament to your commitment to the noble ideals of public service.
I find from your profile that you could have gone to other areas. You could have fallen prey to money but what you get in this service is satisfaction and happiness to be part of governance that is making life better for 1.4 billion people. That satisfaction you have everyday and this because you are destined.
I'm sure you will avail the opportunity to serve the nation with dedication and commitment.
Resolve, you will never take shortcuts, Resolve you will never be tempted to make in transgression of laws. You have to exemplify your conduct by highest ethical standards. As a matter of fact to the people at large you are a symbol of change that can bring about change. People will look into you and tell their children to be like them.
We have moved into times when variations are taking place and every service of the union is now of standalone importance. It is a big change that has taken place. Your contribution is as significant as any other service. I have no doubt you will vindicate it.
All through you need to exemplify discipline, decorum and worth emulating commitment to nationalism.
Friends, you are more than part of the service. Don't take it that you are a member of IDES. You have to represent a profound commitment. When you got selected there was great relief for your parents, for your relatives, and for others. just imagine one person in the family getting into the service and value of family changes socially. It does not happen when you get a fat package in corporate. that is the distinction
The landscape of defense and governance is rapidly changing. Technological advancements, geopolitical shifts, and complex administrative functions require us to continuously adapt fast changing and evolving technologies and innovate.
There was a reflection on how Technology can be used. Disruptive Technology has come to stay here. They offer challenges, they offer opportunities. In your field you will have to use them. Artificial intelligence, internet of things, machine learning, blockchain all these things you will have to grapple with. To me not long ago these were just words but when I got a presentation from the secretary of the department it was an eye opener for me. as impressionable Minds in technology you keep on learning. Your learning will never stop. The moment you stop learning, your commitment to public service will slide and downwards so update yourself at global benchmark
Defense lands are crucial to our national security. These support various establishments, training facilities, and strategic installations. Your innovative spirit, foresight, and contributions will have a lasting impact. You have to be innovative, you have to be different. You have to ensure not only the physical boundaries are safe, you have to nurture. You have to take care of environmental issues. I am happy to note that in the last few years there has been a paradigm shift in handling this matter. But the world is changing at every moment you can contribute. You have land which grows trees but you can be little more. I had the occasion to go to one of the institutes and talk about herbal plants, herbal Gardens. I indicated to them that every village must have that maybe time taking but not with your establishment in a structured manner. If you make it a point it will impact the society at large. I am sure you will take note of it.
Managing defense estates is turning out to be a growing challenge. It is getting beyond physical maintenance. You're required to update yourself with the latest land record techniques of a global nature. These technological helps you to immediately detect the changes that have taken place over a period of time. they constitute a great evidence value. you have to use it. you have to be extremely careful about.
It is not a matter of maintenance, it is much beyond physical maintenance. Unauthorised encroachments and unauthorized constructions is undeniably concerning and calls for swift systemic resolution but timely effective action would always generate deterrence. This aspect calls for due attention of all concerned. These efforts safeguard the sanctity of our defense installations and uphold the rule of law.
If there is a challenge by way of encroachment that challenge in civil society is painful but when it comes to Defence establishment, defense States it's very alarming. One cannot be more serious than an encroachment, unauthorised construction in a Defence Estate
Litigation handling should also be structured. We have a system that is changing but it is too slow so far. In a sense it is rewarding for the encroacher, it is rewarding for the one who has engaged in unauthorised construction and I would therefore appeal that those of you who get the opportunity to deal the litigation side of it please do your homework and get thoroughly into it and I am sure there will be great benefit to the institution you are serving.
Your advisory role to the Defence Ministry on matters concerning Cantonments and defense land is invaluable. Your insights and recommendations shape policies that enhance the operational effectiveness and sustainability of our defense infrastructure.
Let me tell you a plan development has no substitute. At home development is very painful. Let me give your small illustration: in 1989 I was elected to Parliament. We had the main Parliament building which is now sanvidhan Sadan and we went for an extension annexe, then we added another extension then we added a library. Fortunately now with a new building of Parliament coming up things are taking shape. So you have to be very thoughtful, you have to take a view from like a satellite view. If you have a role to play make sure it fits in the plan.
Cantonments are unique administrative units that house our defense personnel, their families, and a significant civilian population.
your roll is very critical. There will be pressure, there may be pulls but you have to be firm. your firmness has to be firmed up by legal premise. Always ensure that in cantonment your efficiency must be reflected. they should be in a position to quote what happens in cantonment should happen in other areas
In any Municipal area cantonment management is far ahead. they quote it but you have to be on incremental trajectory
While ensuring secure and well-managed estates is critical, your vision can extend beyond the traditional scope.
We are kind of having the fourth revolution in the shape of destructive Technology. Now you can be innovative. you can know the development from your office. you can inspire the people working under you. even if they are all the category that they are not technically literate because it is our country where adaptability is Swift and that is why in digitisation our country is a model to be emulated as per the World bank. So in spite of others if you hand hold your subordinates, counsel them they will also get technologically literate.
I would strongly suggest that special attention be paid to Horticulture and that has not to be ADHOC. You don't have to manage in conventional way. You don't have to manage in physical way. You have to manage in scientific way. You have to employ technology at every moment. if you are managing a street or part of the management. The mobile in your hand is good enough to let you know what is happening where at any point of time. you must learn it.
Most of you are drawn from engineering section but those who are not drawn are in much better place because you will have the urge to learn more. they have already learnt so no one is a loser here.
Friends, India is a country like no other. Look around which country can boost of civilizational depth of 5000 years, no other country and look at our Civilization ethos, look at our concept full of sublimity. Taking note of entire humanity Vasudev Kutumbakam, the Defence Secretary knows the kind of success we have in G20. every part of the country had the occasion to host G20 functions and the one and delhi Bharat Mandapam or the new building of the Parliament you just go there you will be exposed to 5000 years of Civilizational depth.
In your Defence Estate you will have historical aspect. Wherever you go you will find a heritage relativity to Defense establishments that has to be measured because Heritage is a source of pride and needs to be effectively communicated to the world
When we were of your age there was no electricity in the village, no road, no toilet, no gas, no connection, no bank account. We did not know what is meant by mobile telephone. Then we slowly saw that to phone in house was a status symbol and slowly we came there was no television. Then we had television for 1 hour and neighbours used to come. Where have we gone look at now.
A great change your noticed when no marriage in rural India was complete without a VCR or VCD. Do we see it now? it has been vanished
In late 90 is a great revolution came that you have telephone booth. Big revolution! Line used to be there at midnight. People will call their relatives abroad. It has been vanished because technology is the greatest leveller. My firm belief is that education is the only conveyance that brings about equality and contains inequity. Next to education Technology. It is a part of education as a matter of fact. it brings about change. Over the night it can create a landscape unimaginable.
Friends you stand at a time when India is in Transformtive mode. The growth trajectory is continually incremental. There is a marathon March for viksit Bharat at 2047 by virtue of your position, age you are part of this Marathon March. You are significant part of this Marathon March your stake holding in governance is far more critical than our stakeholding. We can help you now but you have to be the drivers you have to be the main propelling force to see India becomes a viksit nation in 2047.
Governance of our country for last 10 years has been amazing. What my generation never dreamt what my generation ever thought of, what I never dreamt I am fortunate to see it as a ground reality. When I was a number of Parliament 34 years ago every member of parliament was given 50 gas connections and to him it was a great opportunities to get 50 gas connection. Look at now how many crores gas connection have been given to the needy. I don't want to take you to the development landscape but could we imagine in a country like ours every household will have a toilet.
The Defence Secretary is a part of the mechanism that has brought about a big change in the country. On civil services day I spoke to the nation in Vigyan Bhavan that we have enormously talented Bureaucracy in the country which is unrivalled. it can achieve anything at nuclear speed provided it does not carry a deadweight of flawed policy's delayed decisions that change is now coming. when a nation is in a long journey there will be air pockets, those air pockets will be in economy we came out of it, there will be air pockets in political journey but these don't generate deterrence. That directional approach is correct and I can assure you the next coming years governance in the country will define our position globally. The entire award is looking at Bharat as a Shining Star. We have an ecosystem of hope and possibility. The world acclaim us as favorite destination of investment and opportunity and in that ecosystem your role is very significant. you have to protect just not it's physical boundaries but from security angle also. I have no doubt that all of you will rise to the occasion.
Your pivotal role in managing defense estates and optimizing resource utilization is crucial to our national progress.
Your dedicated efforts ensure that our defense forces have the essential infrastructure to safeguard our nation and its interests.
Together, let us continue to build a stronger, more prosperous India in line with the vision of "Viksit Bharat@2047".
Let us harness the immense potential of our people and resources to shape a future that not only exceeds the dreams of my generation but also sets new benchmarks for future generations.
I wish all of you success in your careers. I appeal to you: whatever challenges you may face, always prioritize our Nation First. This isn't a choice; it's the only path forward toward realizing our aspirations of "Viksit Bharat@2047".
It is not optional! your commitment to Nation should take precedence over everything else and you are attached to a mechanism which is relatable to the security of the nation and the best way of Defence is to be ever prepared for War, the best way of Defence is to have your establishments in a dry powder situation that you will be doing in your life.
Thank you. Jai Hind!
-----
Mahar Singh