Vice President's Secretariat
Text of Vice-President's address at the interaction with the IDES Officer Trainees of 2023 Batch
08 JUL 2024 6:36PM by PIB Delhi
Good evening, all of you!
Numbers don't matter, spirit matters, from my perspective and yours as well!
It's a great day, I will ever remember it. I always get inspired, motivated, surcharged, energised, when I come across young professionals like you because it is on your shoulders as most vital stakeholders to see that vision of Bharat fructifies as viksit bharat in 2047.
Shri. Giridhar Aramane, Defence Secretary!
Going to the background you will find a man, his hands are full. He has to attend to so many aspects related to his functioning. His presence here means a lot. A bureaucrat with commitment and has navigated the ministry to the greater Heights. Things have been systematized, change has been brought out and it is perceptible. Look at Vikrant, we have it, look at frigates, look at Tejas, look at helicopters, look at what happens in the sky, look at what the prime minister announced in 2019 space to space. He is a critical fulcrum to bring about this big change and therefore it's time and the kind of commitment he has shown you must always remember.
Shri G S Rajeshwaran, Director General, Defence Estates
Shri Rajendra Pawar, director NIDEM
It gives me immense pleasure to address this occasion and this is a momentous occasion in your career for you, your family and friends to be part of the service in a country that is home to 1/6th of humanity. It is not easy to be part of the present growth story of Bharat. You are fortunate. During my time it was absolutely unbearable. what we saw and what we felt was very different then what you are feeling today. As a matter of fact you have an ecosystem that allows you to fully exploit your talent, realise your ambitions and your one ambition has fructify.
Now onwards you are a vital aspect of governance with potential to be harbingers of change and a change that is well scripted and firmed up on recent foundational phenomenal accomplishments making our Bharat one of the fastest growing large global economies.
You will be surprised when I was elected to parliament in 1989 I was a Union Minister. The size of the Indian economy was smaller than the size of the economies of Paris and London. Look at where we have come. We are already the 5th largest economy and on the way to become the third largest global economy in the next 2 to 3 years.
Your presence here, as a culmination of hard work and academic excellence, is a testament to your commitment to the noble ideals of public service.
I find from your profile that you could have gone to other areas. You could have fallen prey to money but what you get in this service is satisfaction and happiness to be part of governance that is making life better for 1.4 billion people. That satisfaction you have everyday and this because you are destined.
I'm sure you will avail the opportunity to serve the nation with dedication and commitment.
Resolve, you will never take shortcuts, Resolve you will never be tempted to make in transgression of laws. You have to exemplify your conduct by highest ethical standards. As a matter of fact to the people at large you are a symbol of change that can bring about change. People will look into you and tell their children to be like them.
We have moved into times when variations are taking place and every service of the union is now of standalone importance. It is a big change that has taken place. Your contribution is as significant as any other service. I have no doubt you will vindicate it.
All through you need to exemplify discipline, decorum and worth emulating commitment to nationalism.
Friends, you are more than part of the service. Don't take it that you are a member of IDES. You have to represent a profound commitment. When you got selected there was great relief for your parents, for your relatives, and for others. just imagine one person in the family getting into the service and value of family changes socially. It does not happen when you get a fat package in corporate. that is the distinction
The landscape of defense and governance is rapidly changing. Technological advancements, geopolitical shifts, and complex administrative functions require us to continuously adapt fast changing and evolving technologies and innovate.
There was a reflection on how Technology can be used. Disruptive Technology has come to stay here. They offer challenges, they offer opportunities. In your field you will have to use them. Artificial intelligence, internet of things, machine learning, blockchain all these things you will have to grapple with. To me not long ago these were just words but when I got a presentation from the secretary of the department it was an eye opener for me. as impressionable Minds in technology you keep on learning. Your learning will never stop. The moment you stop learning, your commitment to public service will slide and downwards so update yourself at global benchmark
Defense lands are crucial to our national security. These support various establishments, training facilities, and strategic installations. Your innovative spirit, foresight, and contributions will have a lasting impact. You have to be innovative, you have to be different. You have to ensure not only the physical boundaries are safe, you have to nurture. You have to take care of environmental issues. I am happy to note that in the last few years there has been a paradigm shift in handling this matter. But the world is changing at every moment you can contribute. You have land which grows trees but you can be little more. I had the occasion to go to one of the institutes and talk about herbal plants, herbal Gardens. I indicated to them that every village must have that maybe time taking but not with your establishment in a structured manner. If you make it a point it will impact the society at large. I am sure you will take note of it.
Managing defense estates is turning out to be a growing challenge. It is getting beyond physical maintenance. You're required to update yourself with the latest land record techniques of a global nature. These technological helps you to immediately detect the changes that have taken place over a period of time. they constitute a great evidence value. you have to use it. you have to be extremely careful about.
It is not a matter of maintenance, it is much beyond physical maintenance. Unauthorised encroachments and unauthorized constructions is undeniably concerning and calls for swift systemic resolution but timely effective action would always generate deterrence. This aspect calls for due attention of all concerned. These efforts safeguard the sanctity of our defense installations and uphold the rule of law.
If there is a challenge by way of encroachment that challenge in civil society is painful but when it comes to Defence establishment, defense States it's very alarming. One cannot be more serious than an encroachment, unauthorised construction in a Defence Estate
Litigation handling should also be structured. We have a system that is changing but it is too slow so far. In a sense it is rewarding for the encroacher, it is rewarding for the one who has engaged in unauthorised construction and I would therefore appeal that those of you who get the opportunity to deal the litigation side of it please do your homework and get thoroughly into it and I am sure there will be great benefit to the institution you are serving.
Your advisory role to the Defence Ministry on matters concerning Cantonments and defense land is invaluable. Your insights and recommendations shape policies that enhance the operational effectiveness and sustainability of our defense infrastructure.
Let me tell you a plan development has no substitute. At home development is very painful. Let me give your small illustration: in 1989 I was elected to Parliament. We had the main Parliament building which is now sanvidhan Sadan and we went for an extension annexe, then we added another extension then we added a library. Fortunately now with a new building of Parliament coming up things are taking shape. So you have to be very thoughtful, you have to take a view from like a satellite view. If you have a role to play make sure it fits in the plan.
Cantonments are unique administrative units that house our defense personnel, their families, and a significant civilian population.
your roll is very critical. There will be pressure, there may be pulls but you have to be firm. your firmness has to be firmed up by legal premise. Always ensure that in cantonment your efficiency must be reflected. they should be in a position to quote what happens in cantonment should happen in other areas
In any Municipal area cantonment management is far ahead. they quote it but you have to be on incremental trajectory
While ensuring secure and well-managed estates is critical, your vision can extend beyond the traditional scope.
We are kind of having the fourth revolution in the shape of destructive Technology. Now you can be innovative. you can know the development from your office. you can inspire the people working under you. even if they are all the category that they are not technically literate because it is our country where adaptability is Swift and that is why in digitisation our country is a model to be emulated as per the World bank. So in spite of others if you hand hold your subordinates, counsel them they will also get technologically literate.
I would strongly suggest that special attention be paid to Horticulture and that has not to be ADHOC. You don't have to manage in conventional way. You don't have to manage in physical way. You have to manage in scientific way. You have to employ technology at every moment. if you are managing a street or part of the management. The mobile in your hand is good enough to let you know what is happening where at any point of time. you must learn it.
Most of you are drawn from engineering section but those who are not drawn are in much better place because you will have the urge to learn more. they have already learnt so no one is a loser here.
Friends, India is a country like no other. Look around which country can boost of civilizational depth of 5000 years, no other country and look at our Civilization ethos, look at our concept full of sublimity. Taking note of entire humanity Vasudev Kutumbakam, the Defence Secretary knows the kind of success we have in G20. every part of the country had the occasion to host G20 functions and the one and delhi Bharat Mandapam or the new building of the Parliament you just go there you will be exposed to 5000 years of Civilizational depth.
In your Defence Estate you will have historical aspect. Wherever you go you will find a heritage relativity to Defense establishments that has to be measured because Heritage is a source of pride and needs to be effectively communicated to the world
When we were of your age there was no electricity in the village, no road, no toilet, no gas, no connection, no bank account. We did not know what is meant by mobile telephone. Then we slowly saw that to phone in house was a status symbol and slowly we came there was no television. Then we had television for 1 hour and neighbours used to come. Where have we gone look at now.
A great change your noticed when no marriage in rural India was complete without a VCR or VCD. Do we see it now? it has been vanished
In late 90 is a great revolution came that you have telephone booth. Big revolution! Line used to be there at midnight. People will call their relatives abroad. It has been vanished because technology is the greatest leveller. My firm belief is that education is the only conveyance that brings about equality and contains inequity. Next to education Technology. It is a part of education as a matter of fact. it brings about change. Over the night it can create a landscape unimaginable.
Friends you stand at a time when India is in Transformtive mode. The growth trajectory is continually incremental. There is a marathon March for viksit Bharat at 2047 by virtue of your position, age you are part of this Marathon March. You are significant part of this Marathon March your stake holding in governance is far more critical than our stakeholding. We can help you now but you have to be the drivers you have to be the main propelling force to see India becomes a viksit nation in 2047.
Governance of our country for last 10 years has been amazing. What my generation never dreamt what my generation ever thought of, what I never dreamt I am fortunate to see it as a ground reality. When I was a number of Parliament 34 years ago every member of parliament was given 50 gas connections and to him it was a great opportunities to get 50 gas connection. Look at now how many crores gas connection have been given to the needy. I don't want to take you to the development landscape but could we imagine in a country like ours every household will have a toilet.
The Defence Secretary is a part of the mechanism that has brought about a big change in the country. On civil services day I spoke to the nation in Vigyan Bhavan that we have enormously talented Bureaucracy in the country which is unrivalled. it can achieve anything at nuclear speed provided it does not carry a deadweight of flawed policy's delayed decisions that change is now coming. when a nation is in a long journey there will be air pockets, those air pockets will be in economy we came out of it, there will be air pockets in political journey but these don't generate deterrence. That directional approach is correct and I can assure you the next coming years governance in the country will define our position globally. The entire award is looking at Bharat as a Shining Star. We have an ecosystem of hope and possibility. The world acclaim us as favorite destination of investment and opportunity and in that ecosystem your role is very significant. you have to protect just not it's physical boundaries but from security angle also. I have no doubt that all of you will rise to the occasion.
Your pivotal role in managing defense estates and optimizing resource utilization is crucial to our national progress.
Your dedicated efforts ensure that our defense forces have the essential infrastructure to safeguard our nation and its interests.
Together, let us continue to build a stronger, more prosperous India in line with the vision of "Viksit Bharat@2047".
Let us harness the immense potential of our people and resources to shape a future that not only exceeds the dreams of my generation but also sets new benchmarks for future generations.
I wish all of you success in your careers. I appeal to you: whatever challenges you may face, always prioritize our Nation First. This isn't a choice; it's the only path forward toward realizing our aspirations of "Viksit Bharat@2047".
It is not optional! your commitment to Nation should take precedence over everything else and you are attached to a mechanism which is relatable to the security of the nation and the best way of Defence is to be ever prepared for War, the best way of Defence is to have your establishments in a dry powder situation that you will be doing in your life.
Thank you. Jai Hind!
-----
Mahar Singh

ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
୨୦୨୩ ବ୍ୟାଚ୍ ର ଆଇଡିଇଏସ୍ ଅଫିସର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣର୍ଥୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା ରେ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ଇଂରାଜୀ ଉପସ୍ଥାପନା
08 JUL 2024 6:36PM by PIB Bhubaneswar
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭ ସନ୍ଧ୍ୟା!
ସଂଖ୍ୟାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୁହେଁ, ଭାବନାର ଗୁରୁତ୍ୱ ରଖିଥାଏ, ମୋ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ମଧ୍ୟ!
ଏହା ଏକ ମହାନ ଦିନ, ମୁଁ ଏହାକୁ ସର୍ବଦା ମନେ ରଖିବି । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ବୃତ୍ତିଜୀବୀମାନଙ୍କୁ ଯେତେବେଳେ ଭେଟିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ସବୁବେଳେ ପ୍ରେରଣା, ଉତ୍ସାହିତ ଏବଂ ଶକ୍ତିଦାନ ହେବା ଭଳି ଅନୁଭବ କରିଥାଏ । କାରଣ ୨୦୪୭ରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପକୁ୍ନ ସାକାର ହେଉଥିବା ଦେଖିବା ସବୁଠାରୁ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣର୍ ହିତାଧିକାରୀ ଭାବରେ ଆପଣଙ୍କ କାନ୍ଧ ଉପରେ ରହିଛି । ହେବା ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ ଆପଣଙ୍କ କାନ୍ଧରେ ଅଛି ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସଚିବ ! ଶ୍ରୀ ଗିରିଧର ଅରମଣେ,
ପୃଷ୍ଟଭୂମିକ ଗଲେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏମିତି ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ମିଳିବ ଯିଏ ବହୁତ ବ୍ୟସ୍ତ ଅଛନ୍ତି । ତାଙ୍କୁ ନିଜ କାମ ସହ ଜଡିତ ଅନେକ ଦିଗ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡିବ । ଏଠାରେ ସେମାନଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଜଣେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଅଧିକାରୀ ଯିଏ କି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇଛନ୍ତି । ଏହା ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିଛି, ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି ଏବଂ ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ । ବିକ୍ରାନ୍ତଙ୍କୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ଆମ ପାଖରେ ଅଛି, ଫ୍ରିଗେଟ୍ ଦେଖନ୍ତୁ, ତେଜସ୍ କୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ହେଲିକପ୍ଟରକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ଆକାଶରେ କ'ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି ଦେଖନ୍ତୁ, ଦେଖନ୍ତୁ ମହାକାଶରୁ ମହାକାଶକୁ ୨୦୧୯ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କ'ଣ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ସେହି ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାରେ ସେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ଅଟନ୍ତି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ସେ ଯେଉଁ ପ୍ରକାରର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦେଖାଇଛନ୍ତି, ଆପଣ ସର୍ବଦା ମନେ ରଖିବା ଉଚିତ୍ ।
ଡିଫେନ୍ସ ଇଷ୍ଟେଟ୍ ର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ଜି.ଏସ୍‌. ରାଜେଶ୍ୱରନ,
ଶ୍ରୀ ରାଜେନ୍ଦ୍ର ପାୱାର,ଏନଆଇଡିଏମ୍ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ
ଏହି ଅବସରରେ ଆପଣଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବା ମୋତେ ବହୁତ ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ, ଆପଣଙ୍କ ପରିବାର ଏବଂ ସାଙ୍ଗସାଥୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସର । ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଏମିତି ଦେଶରେ ସେବା କରିବାରେ ଗୋଟିଏ ଅଂଶ ହୋଇଯାଇଛି । ଯେଉଁଥିରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ୟାରିୟର ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଅଟେ କାରଣ ଆପଣ ବିଶ୍ୱର ମାନବ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଏକ ଷଷ୍ଠାଂଶ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଦେଶରେ ସେବାର ଅଂଶ ଅଟନ୍ତି । ଭାରତର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀର ଅଂଶ ହେବା ସହଜ ନୁହେଁ । ଆପଣମାନେ ଭାଗ୍ୟବାନ । ମୋ ସମୟରେ ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅକଳ୍ପନୀୟ ଥିଲା । ଆମେ ଯାହା ଦେଖିଛୁ ଏବଂ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ ତାହା ଆଜି ଆପଣ ଅନୁଭବ କରୁଥିବା ଠାରୁ ବହୁତ ଭିନ୍ନ ଥିଲା । ବାସ୍ତବରେ, ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଏକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଅଛି ଯାହା ଆପଣଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତିଭାକୁ ଉପଯୋଗ କରିବାକୁ, ଆପଣଙ୍କର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ସାକାର କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କର ଏକ ଅଭିଳାଷ ପୂରଣ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି ।
ବର୍ତ୍ତମାନଠାରୁ, ଆପଣ ଶାସନର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ଅଟନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଅଗ୍ରଣୀ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଛି, ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନର ସ୍କ୍ରିପ୍ଟ ଭଲ ଭାବରେ ଲିଖିତ ଏବଂ ନିକଟ ଅତୀତର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଲବ୍ଧି ଉପରେ ଆଧାରିତ, ତଥା ଆମ ଭାରତକୁ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ବୃହତ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ କରିଛି ।
ଆପଣ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ୧୯୮୯ରେ ସାଂସଦ ଭାବେ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଥିଲି ଏବଂ ମୁଁ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲି । ସେତେବେଳେ ପ୍ୟାରିସ୍ ଓ ଲଣ୍ଡନର ଅର୍ଥନୀତି ତୁଳନାରେ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତିର ଆକାର ଛୋଟ ଥିଲା । ଦେଖନ୍ତୁ ଆଜି ଆମେ କେଉଁଠି ପହଞ୍ଚିଛୁ । ଆମେ ପୂର୍ବରୁ ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଆସନ୍ତା ୨ରୁ ୩ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ଯାଉଛୁ ।
ଆପଣଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ଶୈକ୍ଷିକ ଶ୍ରେଷ୍ଠତାର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ ଏଠାରେ ଆପଣଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଜନସେବାର ମହାନ ଆଦର୍ଶ ପ୍ରତି ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରମାଣ ।
ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରୋଫାଇଲରୁ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଆପଣ ଅନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ଯାଇପାରିଥାନ୍ତେ । ଆପଣ ଟଙ୍କା ଲୋଭରେ ପ୍ରଲୋଭିତ ହୋଇଥାଇ ପାରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଏହି ସେବାରେ ଆପଣ ୧.୪ ବିଲିୟନ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଏକ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅଂଶ ହେବାର ସନ୍ତୋଷ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ମିଳିବ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ ।
ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆପଣମାନେ ନିଷ୍ଠା ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହିତ ଦେଶର ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗର ଫାଇଦା ଉଠାଇବେ ।
ସଂକଳ୍ପ ନେବେ ଯେ ଆପଣମାନେ ମେ କେବେ ବି ସର୍ଟକଟ ଆପଣେଇବ ନାହିଁ, ସଂକଳ୍ପ କର ଯେ ଆପଣ କେବେ ବି ଆଇନ ଉଲ୍ଲଂଘନ କରିବାକୁ ପ୍ରଲୋଭନରେ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ । ଆପଣଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କ ଆଚରଣକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନୈତିକ ମାନଦଣ୍ଡରେ ରଖିବାକୁ ପଡିବ । ବାସ୍ତବରେ ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆପଣ ହିଁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରତୀକ ଯିଏ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିବେ । ଲୋକମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ ଦେଖିବ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ତୁମ ପରି ହେବାକୁ କହିବେ ।
ଆମେ ଏପରି ଏକ ସମୟରେ ପହଞ୍ଚିଛୁ ଯେତେବେଳେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି ଏବଂ ସଂଘର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସେବା ବର୍ତ୍ତମାନ ନିଜେ ନିଜ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହା ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ । ଆପଣଙ୍କ ଅବଦାନ ଅନ୍ୟ ସେବା ପରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ମୋର କୌଣସି ସନ୍ଦେହ ନାହିଁ ଯେ ଆପଣ ଏହାକୁ ଠିକ୍ ଭାବେ ପ୍ରମାଣିତ କରିବେ ।
ଆପଣଙ୍କୁ ସବୁବେଳେ ଅନୁଶାସନ ଏବଂ ଶିଷ୍ଟାଚାର ଏବଂ ଜାତୀୟତାବାଦ ପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତମୂଳକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ସାଥିମାନେ, ଆପଣ କେବଳ ସେବାର ଅଂଶଠାରୁ ମଧ୍ୟ ବହୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ୱରେ ଅଛନ୍ତି । ନିଜକୁ ଆଇଡିଇଏସର ସଦସ୍ୟ ଭାବନ୍ତୁ ନାହିଁ । ଆପଣଙ୍କୁ ତୀବ୍ର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ସେବା ପାଇଁ ଚୟନ କରାଗଲା ଏହା ଆପଣଙ୍କ ପିତାମାତା, ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ପର୍କୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଥିଲା । କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ଯେ ପରିବାରରେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ସେବାରେ ରହିବା ଦ୍ୱାରା ପରିବାରର ମୂଲ୍ୟ ସାମାଜିକ ଭାବରେ ବଦଳିଯାଇଥିଲା । କର୍ପୋରେଟରେ ମୋଟା ଅଙ୍କର ପ୍ୟାକେଜ୍ ମିଳିଲେ ତାହା ହୁଏ ନାହିଁ । ଏହା ହିଁ ପାର୍ଥକ୍ୟ ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଓ ପ୍ରଶାସନିକ ଦୃଶ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳୁଛି । ବୈଷୟିକ ଉନ୍ନତି, ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଜଟିଳ ପ୍ରଶାସନିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଆମକୁ ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଏବଂ ବିକଶିତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ କରିବାକୁ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଛି ।
ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବ୍ୟବହାର କିପରି କରାଯାଇପାରିବ ସେ ନେଇ ବିଚାର କରାଯାଇଥିଲା । ବିଶୃଙ୍ଖଳିତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଏଠାରେ କାମରେ ଆସିଥାଏ । ସେମାନେ ଆହ୍ୱାନ ଉପସ୍ଥାପନ କରନ୍ତି, ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଆପଣଙ୍କୁ ନିଜ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ, ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଅଫ୍ ଥିଙ୍ଗ୍ସ, ମେସିନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ, ବ୍ଲକ୍ ଚେନ୍‌, ଏହି ସବୁ ଜିନିଷର ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ମୋ ପାଇଁ ଏସବୁ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ କେବଳ ଶବ୍ଦ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ବିଭାଗୀୟ ସଚିବଙ୍କ ଠାରୁ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ସମସ୍ତ କଥ।। ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲି ତାହା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ଆଖି ଖୋଲିବାର ଅନୁଭୂତି ଥିଲା । ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ଜଣେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମନ ଭାବରେ ଆପଣ ଶିଖିବା ଜାରି ରଖନ୍ତୁ । ଆପଣଙ୍କର ଶିକ୍ଷା କେବେ ବି ବନ୍ଦ ହୁଏ ନାହିଁ । ଆପଣ ଶିଖିବା ବନ୍ଦ କରିବା କ୍ଷଣି, ଜନସେବା ପ୍ରତି ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ହ୍ରାସ ପାଇବ, ତେଣୁ ନିଜକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବେଞ୍ଚମାର୍କରେ ଅପଡେଟ୍ ରଖନ୍ତୁ ।
ଜାତୀୟ ନିରାପତ୍ତା ପାଇଁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଭୂମି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ସେମାନେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସୁବିଧା ଏବଂ ରଣନୈତିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନକୁ ସମର୍ଥନ କରନ୍ତି । ଆପଣଙ୍କ ଅଭିନବ ମନୋଭାବ, ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଅବଦାନ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ । ଆପଣଙ୍କୁ ଅଭିନବ ହେବାକୁ ପଡିବ, ଆପଣଙ୍କୁ ଭିନ୍ନ ହେବାକୁ ପଡିବ । ଆପଣଙ୍କୁ କେବଳ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ହେବ ଯେ ଭୌତିକ ସୀମା ସୁରକ୍ଷିତ ରହୁ,ବରଂ ଆପଣଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କୁ ପୋଷଣ ମଧ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡିବ । ପରିବେଶ ସମସ୍ୟା ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ମାମଲାରେ ଏକ ବଡ଼ ଧରଣର ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଥିବା ଦେଖି ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ । କିନ୍ତୁ ଆପଣ ପ୍ରତି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଦୁନିଆରେ ଯୋଗଦାନ କରିପାରିବେ । ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଜମି ଅଛି ଯେଉଁଥିରେ ଗଛ ବଢିଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଏହାଠାରୁ ଟିକିଏ ଅଧିକ କରିପାରିବେ । ମୋତେ ଏକ ଅନୁଷ୍ଠାନ କୁ ଯାଇ ହର୍ବାଲ ପ୍ଲାଣ୍ଟ, ହର୍ବାଲ ବଗିଚା ବିଷୟରେ କହିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା । ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ସୂଚାଇଦେଲି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ଏହା ରହିବା ଉଚିତ, ବୋଧହୁଏ ଏଥିପାଇଁ ସମୟ ଲାଗିବ, କିନ୍ତୁ ଏହା ଏକ ଗଠନମୂଳକ ଢଙ୍ଗରେ ସ୍ଥାପନ କରାଯିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ଯଦି ଆପଣ ଏହାକୁ ବିନ୍ଦୁଟିଏ କରନ୍ତି, ତେବେ ସମାଜ ଉପରେ ଏହାର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆପଣମାନେ ଏହାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖିବ ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସମ୍ପତ୍ତିପରିଚାଳନା ଏକ ବଡ଼ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ପାଲଟିଛି । ଏହା ଶାରୀରିକ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ବାହାରେ ଚାଲିଛି । ଆପଣଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରକୃତିର ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ରେକର୍ଡ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସହିତ ନିଜକୁ ଅପଡେଟ୍ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏହି କୌଶଳ ଗୁଡିକ ଆପଣଙ୍କୁ ସମୟ ସହିତ ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡିକ ଶୀଘ୍ର ଚିହ୍ନଟ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଏକ ସାକ୍ଷ୍ୟ ମୂଲ୍ୟ ଗଠନ କରନ୍ତି । ଆପଣଙ୍କୁ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏଥିପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଯତ୍ନବାନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ଏହା ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣର ବିଷୟ ନୁହେଁ, ଏହା ଶାରୀରିକ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଠାରୁ ଅଧିକ । ଅନଧିକୃତ ଜବରଦଖଲ ଏବଂ ଅନଧିକୃତ ନିର୍ମାଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଚିନ୍ତାଜନକ ଏବଂ ତୁରନ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗତ ସମାଧାନ ଆବଶ୍ୟକ କରେ, କିନ୍ତୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପଦକ୍ଷେପ ସର୍ବଦା ଏହାକୁ ରୋକିବ । ଏ ଦିଗପ୍ରତି ସମ୍ପୃକ୍ତ ସମସ୍ତଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟି ଦେବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏହି ପ୍ରୟାସ ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ପବିତ୍ରତାକୁ ରକ୍ଷା କରିଥାଏ ଏବଂ ଆଇନର ଶାସନକୁ ବଜାୟ ରଖିଥାଏ ।
ଯଦି ଜବରଦଖଲ ମାଧ୍ୟମରେ କୌଣସି ଆହ୍ୱାନ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ, ତେବେ ନାଗରିକ ସମାଜରେ ଏହା ଏକ କଷ୍ଟଦାୟକ ଆହ୍ୱାନ, କିନ୍ତୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉଦ୍‌ବେଗଜନକ । ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସମ୍ପତ୍ତି ଉପରେ ଜବରଦଖଲ, ଅନଧିକୃତ ନିର୍ମାଣ ଠାରୁ ଅଧିକ ଗମ୍ଭୀର ଆଉ କିଛି ହୋଇନପାରେ।
ମକଦ୍ଦମା ର ମୁକାବିଲାର ଉପାୟ ମଧ୍ୟ ଗଠନ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ । ଆମର ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି ଯାହା ବଦଳୁଛି କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହା ବହୁତ ଧୀର । ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଏହା ଜବରଦଖଲକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ, ଏହା ଅନଧିକୃତ ନିର୍ମାଣ କରିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ ଏବଂ ତେଣୁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ମାମଲାର ମୁକାବିଲା କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳୁଛି ସେମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିବି, ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କର ହୋମୱାର୍କ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏଥିରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିୟୋଜିତ ହୁଅନ୍ତୁ ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆପଣ ଯେଉଁ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ସେ ବହୁତ ଲାଭବାନ ହେବେ ।
କ୍ୟାଣ୍ଟନମେଣ୍ଟ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଜମି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ମାମଲାରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ଆପଣଙ୍କ ପରାମର୍ଶଦାତା ଭୂମିକା ଅମୂଲ୍ୟ । ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଭିତ୍ତିଭୂମିର ପରିଚାଳନାଗତ ଫଳପ୍ରଦତା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଥିବା ନୀତିଗୁଡ଼ିକୁ ଆପଣଙ୍କ ରହସ୍ୟ ଏବଂ ସୁପାରିଶଗୁଡ଼ିକ ଆକାର ଦିଏ ।
ଆପଣଙ୍କୁ କହି ରଖୁଛି ଯେ ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ବିକାଶର କୌଣସି ବିକଳ୍ପ ନାହିଁ । ମୂଳରେ ବିକାଶ ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟସାଧ୍ୟ । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ଛୋଟ ଉଦାହରଣ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି: ମୁଁ ୧୯୮୯ ରେ ସଂସଦକୁ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଥିଲି । ଆମର ମୁଖ୍ୟ ସଂସଦ ଭବନ ଥିଲା ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ସମ୍ବିଧାନ ଭବନ, ତା'ପରେ ଆମେ ଏକ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ କାମ କରିଥିଲୁ, ତା'ପରେ ଆମେ ଆଉ ଏକ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିଥିଲୁ ଏବଂ ତା'ପରେ ଆମେ ଏକ ପାଠାଗାର ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲୁ । ସୌଭାଗ୍ୟବଶତଃ ନୂଆ ସଂସଦ ଭବନ ନିର୍ମାଣ ହେବା ପରେ ଏବେ ପରିସ୍ଥିତି ଗମ୍ଭୀର ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ତେଣୁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଚିନ୍ତା କରି କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ, ଆପଣଙ୍କୁ ସାଟେଲାଇଟ୍ ଦୃଶ୍ୟ ପରି ଆଗେଇ ଆସିବାକୁ ପଡିବ । ଯଦି ଆପଣଙ୍କର କୌଣସି ଭୂମିକା ରହିଛି, ତେବେ ନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ ଯେ ଏହା ଯୋଜନାରେ ଫିଟ୍ ହେବ ।
କ୍ୟାଣ୍ଟନମେଣ୍ଟହେଉଛି ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କର୍ମଚାରୀ, ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ଏବଂ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ ଅନନ୍ୟ ପ୍ରଶାସନିକ ୟୁନିଟ୍ ।
ଆପଣଙ୍କ ଭୂମିକା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଚାପ ରହିବ, ଟାଣିହେବ କିନ୍ତୁ ଧୈର୍ଯ୍ୟ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆଇନଗତ ସୀମା ଦ୍ୱାରା ଆପଣଙ୍କର ଦୃଢ଼ତା ସୁଦୃଢ଼ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ସର୍ବଦା ନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ ଯେ ଶିବିରରେ ଆପଣଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରତିଫଳିତ ହେବା ଉଚିତ୍ । ସେମାନେ କହିବା ସ୍ଥିତିରେ ରହିବା ଉଚିତ ଯେ କ୍ୟାଣ୍ଟନମେଣ୍ଟରେ ଯାହା ଘଟୁଛି ତାହା ଅନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ କରାଯିବା ଉଚିତ୍‌
ଯେକୌଣସି ପୌରାଞ୍ଚଳରେ କ୍ୟାଣ୍ଟନମେଣ୍ଟ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ବହୁତ ଆଗରେ ରହିଛି । ସେମାନେ ଏହାକୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ବିକାଶଶୀଳ ପଥରେ ରହିବାକୁ ପଡିବ
ଯଦିଓ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସମ୍ପତ୍ତିସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ତଥାପି ଆପଣଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପାରମ୍ପରିକ କ୍ଷେତ୍ର ବାହାରେ ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇପାରେ ।
ବିନାଶକାରୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଆକାରରେ ଆମେ ଚତୁର୍ଥ ବିପ୍ଳବ ଆଡକୁ ଗତି କରୁଛୁ । ଏବେ ଆପଣ ଅଭିନବ ହୋଇପାରିବେ । ନିଜ ଅଫିସରୁ ବିକାଶ ବିଷୟରେ ଜାଣିପାରିବେ । ଆପଣଙ୍କ ଅଧୀନରେ କାମ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇପାରିବେ । ଯଦିଓ ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ବୈଷୟିକ ସ୍ତରରେ ଶିକ୍ଷିତ ନୁହଁନ୍ତି, କାରଣ ଏହା ହେଉଛି ଆମ ଦେଶ ଯେଉଁଠାରେ ଅନୁକୂଳତା ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଡିଜିଟାଇଜେସନରେ ଆମ ଦେଶ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ ଅନୁକରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମଡେଲ ଅଟେ । ତେଣୁ ଯଦି ଆପଣ ନିଜ ଅଧୀନସ୍ଥ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ହାତ ଧରି ସେମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତି, ତେବେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସତ୍ତ୍ୱେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ବୈଷୟିକ ଭାବେ ଶିକ୍ଷିତ ହୋଇଯିବେ ।
ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ପରାମର୍ଶ ଦେବି ଯେ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଅନୌପଚାରିକ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ଆପଣଙ୍କୁ ପାରମ୍ପରିକ ଉପାୟରେ ପରିଚାଳନା କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ, ଆପଣଙ୍କୁ ଶାରୀରିକ ଉପାୟରେ ପରିଚାଳନା କରିବାର ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ । ଆପଣଙ୍କୁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଭାବରେ ପରିଚାଳନା କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରତି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପଡିବ । ଯଦି ଆପଣ ରାସ୍ତା କିମ୍ବା ପରିଚାଳନା ଅଧୀନରେ ଅଛନ୍ତି । କେଉଁଠି କ'ଣ ଘଟୁଛି ତାହା ଯେକୌଣସି ସମୟରେ କହିବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ହାତରେ ଥିବା ମୋବାଇଲ ଯଥେଷ୍ଟ । ଆପଣ ଏହା ଶିଖିବା ଉଚିତ୍ ।
ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ବିଭାଗରୁ ଆସିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ପୂର୍ବରୁ ଶିଖିସାରିଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଯେଉଁମାନେ ଆସିନାହାନ୍ତି ସେମାନେ ବହୁତ ଭଲ ସ୍ଥିତିରେ ଅଛନ୍ତି, କାରଣ ଆପଣଙ୍କର ଅଧିକ ଶିଖିବାର ଇଚ୍ଛା ରହିବ । ତେଣୁ ଏଠାରେ କେହି ପରାଜିତ ନୁହଁନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ, ଭାରତ ଏମିତି ଏକ ଦେଶ ଯାହାର ସମକକ୍ଷ କେହି କରିପାରିବେ ନାହିଁ । ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, କେଉଁ ଦେଶ ହେଉଛି ସେହି ଦେଶ ଯାହାର ସଭ୍ୟତା ୫୦୦୦ ବର୍ଷ ଗଭୀର । ଏହା ପରି ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଦେଶ ନାହିଁ ଏବଂ ଆମ ସଭ୍ୟତାର ଭାବନାକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ସମଗ୍ର ମାନବଜାତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମର ଉଦାରତାର ଧାରଣାକୁ ଦେଖନ୍ତୁ । ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସଚିବ ଜାଣନ୍ତି ଜି-୨୦ରେ ଆମକୁ କି ପ୍ରକାର ସଫଳତା ମିଳିଛି । ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରାନ୍ତକୁ ଜି-୨୦ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ହେଉ କିମ୍ବା ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନ, ଆପଣ ସେଠାକୁ ଯାଆନ୍ତୁ, ଆପଣ ୫୦୦୦ ବର୍ଷ ଗଭୀର ସଭ୍ୟତାକୁ ଅନୁଭବ କରିବେ ।
ଆପଣଙ୍କ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ସମ୍ପତ୍ତିରେ ମଧ୍ୟ ଐତିହାସିକ ଦିଗ ଥିବ । ଆପଣ ଯେଉଁଠି ବି ଯାଆନ୍ତୁ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସହ ଜଡିତ ଐତିହ୍ୟ ପାଇବେ, ଯାହାକୁ ଐତିହ୍ୟ ଏକ ଗର୍ବର ଉତ୍ସ ଭାବରେ ମାପିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏହାକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱକୁ ଜଣାଇବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଆପଣଙ୍କ ବୟସର ଥିଲୁ, ସେତେବେଳେ ବିଜୁଳି ନଥିଲା, ରାସ୍ତା ନଥିଲା, ଶୌଚାଳୟ ନଥିଲା, ଗ୍ୟାସ ନଥିଲା, ସଂଯୋଗ ନଥିଲା, ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ନଥିଲା । ଆମେ ଜାଣିନଥିଲୁ ମୋବାଇଲ ଫୋନର ଅର୍ଥ କ'ଣ । ତା'ପରେ ଧୀରେ ଧୀରେ ଆମେ ଦେଖିଲୁ ଯେ ଘରେ ଫୋନ୍ ରଖିବା ଏକ ଷ୍ଟାଟସ୍‌ର ସିମ୍ବଲ୍ । ତା'ପରେ ଆମେ ସେହି ଯୁଗକୁ ଆସିଥିଲୁ ଯେତେବେଳେ ଟିଭି ନଥିଲା । ତା'ପରେ ଆମେ ୧ ଘଣ୍ଟା ପାଇଁ ଟିଭି ଆସୁଥିଲା ଏବଂ ପଡ଼ୋଶୀମାନେ ଏହାକୁ ଦେଖିବାକୁ ଆସୁଥିଲେ । ଏବେ ଦେଖ ଆମେ କେଉଁଠି ଆସିବା ପହଞ୍ଚିପାରିଛୁ ।
ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ ଯେତେବେଳେ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତରେ କୌଣସି ବିବାହ ଭିସିଆର କିମ୍ବା ଭିସିଡି ବିନା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇନଥିଲା । ଆମେ ଏବେ ବି ଏହା ଦେଖୁଛୁ କି? ଏହା ଅଦୃଶ୍ୟ ହୋଇଯାଇଛି ।
୯୦ ଦଶକର ଶେଷ ଭାଗରେ ଏକ ବଡ଼ ବିପ୍ଳବ ହୋଇଥିଲା ଯେ ଆମର ଏକ ଟେଲିଫୋନ୍ ବୁଥ୍ ଥିଲା । ମହାନ ବିପ୍ଳବ ! ମଧ୍ୟରାତ୍ରିରେ ବୁଥ୍ ସମ୍ମୁଖରେ ଲାଇନ୍ ଲାଗିଥିଲା । ଲୋକମାନେ ନିଜ ସମ୍ପର୍କୀୟଙ୍କୁ ବିଦେଶକୁ ଡାକିଥିଲେ । ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସମସ୍ତଙ୍କ ସହ ସମାନ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଅଦୃଶ୍ୟ ହୋଇଯାଇଛି । ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଶିକ୍ଷା ହେଉଛି ଏକମାତ୍ର ଉପକରଣ ଯାହା ସମାନତା ଆଣିଥାଏ ଏବଂ ଅସମାନତାକୁ ଦୂର କରିଥାଏ । ଶିକ୍ଷା ପରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି । ବାସ୍ତବରେ ଏହା ଶିକ୍ଷାର ଏକ ଅଂଶ । ଏହା ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଥାଏ । ରାତାରାତି ଏହା ଅକଳ୍ପନୀୟ ଦୃଶ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ ।
ସାଥିମାନେ, ଆପଣମାନେ ଏପରି ଏକ ସମୟରେ ଅଛନ୍ତି ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ମୋଡରେ ଅଛି । ବିକାଶର ଗତି କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ୨୦୪୭ ହେଉଛି ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ମାରାଥନ୍ ପଦଯାତ୍ରା । ଆପଣଙ୍କ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ବୟସ କାରଣରୁ ଆପଣ ଏହି ମାରାଥନ ଶୋଭାଯାତ୍ରାର ଅଂଶ ଅଟନ୍ତି । ଆପଣ ଏହି ମାରାଥନ ପଦଯାତ୍ରାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ଅଟନ୍ତି । ଶାସନରେ ଆପଣଙ୍କ ଅଂଶଧନ ଆମ ର ଅଂଶଧନ ଠାରୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବୁ, କିନ୍ତୁ ୨୦୪୭ରେ ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ମୁଖ୍ୟ ଚାଳକ ଶକ୍ତି ହେବାକୁ ପଡିବ ।
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ଦେଶର ଶାସନ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ରହିଛି । ଯାହା ମୋ ପିଢ଼ି କେବେ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିନଥିଲି, ଯାହା ମୁଁ କେବେ ସ୍ୱପ୍ନରେ ବି ଭାବି ନଥିଲି, ତାହାକୁ ବାସ୍ତବତା ଭାବରେ ଦେଖିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛି । ୩୪ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ ଥିଲି, ସେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସାଂସଦଙ୍କୁ ୫୦ଟି ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ଦିଆଯାଇଥିଲା ଏବଂ ୫୦ଟି ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ପାଇବା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ଥିଲା । ଏବେ ଦେଖନ୍ତୁ କେତେ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଅସହାୟଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଛି । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବିକାଶ ଦୁନିଆକୁ ନେବାକୁ ଚାହୁଁନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଆମେ କଳ୍ପନା କରିପାରିବା କି ଆମ ଭଳି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ଶୌଚାଳୟ ରହିବ ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସଚିବ ସେହି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅଂଶ ବିଶେଷ ଯାହା ଦେଶରେ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି । ବେସାମରିକ ସେବା ଦିବସ ଅବସରରେ ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ ଆମ ଦେଶରେ ବହୁତ ପ୍ରତିଭାସମ୍ପନ୍ନ ଅମଲାତନ୍ତ୍ର ରହିଛି, ଯାହାର କୌଣସି ତୁଳନା ନାହିଁ । ଏହା ପରମାଣୁ ବେଗରେ କିଛି ବି ହାସଲ କରିପାରିବ, ଯଦି ଏହା ତ୍ରୁଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ନୀତି ଏବଂ ବିଳମ୍ବିତ ନିଷ୍ପତ୍ତିର ବୋଝ ବହନ ନ କରେ କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସୁଛି । ଯେତେବେଳେ ଗୋଟିଏ ଦେଶ ଲମ୍ବା ଯାତ୍ରାରେ ଥାଏ, ବାୟୁ ଟ୍ରଫ୍ ଥାଏ, ସେମାନେ ଏୟାର ଟ୍ରଫ୍ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଆସନ୍ତି, ଆମେ ଏଥିରୁ ବାହାରକୁ ଆସିଛୁ, ରାଜନୈତିକ ଯାତ୍ରାରେ ପବନର ଟ୍ରଫ୍ ଥାଏ, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତି ନାହିଁ । ଦିଗଦର୍ଶକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଠିକ୍ ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇପାରିବି ଯେ ଦେଶର ଶାସନ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଆମର ସ୍ଥିତିକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବ । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ନକ୍ଷତ୍ର ଭାବରେ ଦେଖୁଛି । ଆମ ପାଖରେ ଆଶା ଏବଂ ସମ୍ଭାବନାର ଏକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଅଛି । ବିଶ୍ୱ ଆମକୁ ନିବେଶ ଏବଂ ସୁଯୋଗର ଏକ ପସନ୍ଦଯୋଗ୍ୟ ସ୍ଥାନ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରେ ଏବଂ ସେହି ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ଆପଣଙ୍କ ଭୂମିକା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆପଣଙ୍କୁ କେବଳ ଏହାର ଭୌତିକ ସୀମାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ, ବରଂ ସୁରକ୍ଷା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାକୁ ପଡିବ । ମୋର କୌଣସି ସନ୍ଦେହ ନାହିଁ ଯେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏଭଳି ଏକ ଅବସରରେ ନିଜକୁ ପ୍ରମାଣ କରିବେ ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସମ୍ପତ୍ତି ପରିଚାଳନା ଏବଂ ସମ୍ବଳ ର ବ୍ୟବହାରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଆପଣଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଆମର ଜାତୀୟ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ଆପଣଙ୍କ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପ୍ରୟାସ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ ଆମ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାହିନୀପାଖରେ ଆମ ଦେଶ ଏବଂ ଏହାର ସ୍ୱାର୍ଥରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅଛି ।
ଆସନ୍ତୁ ସମସ୍ତେ ମିଶି "ବିକଶିତ ଓ ଭାରତ ୨୦୪୭"ର ପରିକଳ୍ପନା ଅନୁଯାୟୀ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏବଂ ଅଧିକ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ଜାରି ରଖନ୍ତୁ ।
ଆସନ୍ତୁ ଆମ ର ଲୋକ ଏବଂ ସମ୍ବଳର ଅସୀମ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଉପଯୋଗ କରି ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ କରିବା ଯାହା କେବଳ ମୋ ପିଢ଼ିର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପିତ କରିବ ।
ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତର ସଫଳତା ପାଇଁ କାମନା କରୁଛି । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରୁଛି: ଆପଣ ମାନେ ଯାହା ବି ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଅନ୍ତୁ, ସର୍ବଦା ଦେଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଅନ୍ତୁ । ଏହା କୌଣସି ବିକଳ୍ପ ନୁହେଁ; "ବିକଶିତ ଭାରତ ଅ୨୦୪୭"ର ଆମର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ଏହା ଏକମାତ୍ର ଉପାୟ ।
ଏହା ବିକଳ୍ପ ନୁହେଁ! ଦେଶ ପ୍ରତି ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସବୁଠାରୁ ଉଚ୍ଚରେ ରଖାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଏପରି ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଯାହା ଦେଶର ନିରାପତ୍ତା ସହ ଜଡିତ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷାର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉପାୟ ହେଉଛି ସର୍ବଦା ଯୁଦ୍ଧ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିବା, ପ୍ରତିରକ୍ଷାର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉପାୟ ହେଉଛି ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଶୁଖିଲା ପାଉଡର ଅର୍ଥାତ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଅବସ୍ଥାରେ ରଖିବା, ଯାହାକୁ ଆପଣ ନିଜ ଜୀବନରେ କରିବେ ।
ଧନ୍ୟବାଦ । ଜୟ ହିନ୍ଦ !