নহারোল অমসুং শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রালয়
তোপসকী মতেংনা জুদো শান্নরোয় তুলিকা মান পেরিস ওলেম্পিক্স য়ৌরগনি
26 JUN 2024 5:45PM by PIB Imphal
ভারতকী মমিং লৈখৎলক্লিবী জুদো শান্নরোয় তুলিকা মান, নুপী কেজি ৭৮গী কাংলুপ্তা লাক্লিবা পেরিস ওলেম্পিক্সতা শরুক য়ারগনি। ওলেম্পিক্স গেমস অসিদা শরুক য়াগদবা ভারতকী ৯শুবা নুপী শান্নরোয় তুলিকানা ওইরে। মহাক সরকারগী তার্গেত ওলেম্পিক পোদিয়ম স্কিম(তোপস)তগী মতেং ফংখি হায়না তুলিকানা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি চহি চুপ্পা পাংথোক্লিবা থৌরমশিংদা চাংদম্নবা ঙম্নবা তোপসকী মখাদা শান্নরোয় কয়া কান্নবা ফংখি অমসুং মসিনা মখোয়গী রেঙ্কিংগী লেংদনা থম্বদা মতেং পাংখি। অচঙবা শেনফমশিং পুথোকপা মতমদা, ঐখোয়না ৱাখল ৱাদনা শান্নবা ঙম্মী অমসুং খ্বাইদগী ফজনা শান্নবা ঙম্মী।
বিরমিংহামদা পাংথোকপা কম্মনৱেল্থ গেমস ২০২২দা সিলভর মেদল অমা ফংলবা মতুংদা তুলিকা মমিং চৎপা হৌরকখি। হৌখিবা থাদা অবু ধাবীদা পাংথোকপা ৱার্ল্দ চেম্পিয়নশিপতা ৩২গী রাউন্দতা মহাক্না কনাদাগী পোর্তাউন্দো ইসাসি মাইথিবা পীদুনা ওলেম্পিক রেঙ্কিংদা মহাক্কী ফিবম ফগৎলকখি। হায়রিবা মাইপাকপা অদুনা মহাক পেরিস ওলেম্পিক্সকী ক্বালিফাই ওইবদা মতেং পাংখি।
হৌখিবা চহিদা হাংঝৌদা পাংথোকপা এসিয়ান গেমসতা মহাক মঙাশুবা মফমদা লৈখি অমসুং চহি অসিগী এপ্রিলদা হোং কোংদা পাংথোকপা এসিয়ান চেম্পিয়নশিপতা দরকার ওইবা পোইন্তশিং ফংনবা য়াম্না মরুওইবা অমা ওইখি। মহাক্না হায়খি ঐ এসিয়ান গেমস অমসুং এসিয়ান চেম্পিয়নশিপতা বাউত অহুম থোইখি। হোং কোংদা শান্নবা মতমদা ঐ ক্বালিফাই ওইবা ঙম্লগনি হায়না ঐনা অহানবা ওইনা খনখি। ৱার্ল্দ চেম্পিয়নশিপতা থোইখিবা অদুনা ঐগী মতেং পাংখি।
তোপস অসি য়ুথ এফেয়ার্স অমসুং স্পোর্তস মিনিস্ত্রিগী ভারতকী মকোক থোংবা শান্নরোয়শিং মতেং পাংনবা মাংজিল থাবা থৌরম অমনি। স্কিম অসিনা মপান লৈবাকশিংদা ত্রেনিং পীদুনা, মালেমগী চাংদম্নবশিং শরুক য়াহন্দুনা, খুৎলায় লৈদুনা, কোচিং কেম্পশিং পাংথোক্তুনা অমসুং থাগী শেনফম খর পীদুনা ওলেম্পিক অমসুং পেরালেম্পিক শরুক য়াবা ঙমগদবা শান্নরোয়শিংদা মতেং পাংলি।

Ministry of Youth Affairs and Sports
TOPS Support Pushes Judoka Tulika Maan to the Paris Olympics
26 JUN 2024 5:45PM by PIB Delhi
Judoka Tulika Maan, a rising star in Indian judo, has earned a spot in the women’s over 78kg class at the upcoming Paris Olympic Games. Tulika will be the ninth woman judoka from India to compete in the Olympic Games. Tulika expressed that she has received substantial assistance from the Government's Target Olympic Podium Scheme (TOPS). She mentioned that many athletes under TOPS benefit from support to compete in events throughout the year, which helps them maintain their rankings. “When the expenses are taken care of, we can compete without tension and give our best,” she said.
Tulika, first, gained prominence after winning a silver medal at the 2022 Commonwealth Games in Birmingham. Her victory over Canada’s Portuondo Isasi in the round of 32 at the World Championships in Abu Dhabi last month significantly boosted her position in the Olympic rankings. This win was a pivotal moment that helped her qualify for the Paris Olympics.
Her fifth-place finishes at the Asian Games in Hangzhou last year and the Asian Championships in Hong Kong in April this year were crucial in accumulating the necessary points. “I won three bouts each in the Asian Games and the Asian Championship. Hong Kong is when I first thought maybe I could do it,” she said. “The win in the World Championship helped me,” she added.
TOPS is a flagship program of the Ministry of Youth Affairs and Sports aimed at providing assistance to India’s top athletes. The scheme supports probable athletes for the Olympic and Paralympic Games through foreign training, international competition, equipment, coaching camps, along with a monthly stipend.