তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
১৮তম মুম্বাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত অভিগম্যতাই গুৰুত্ব লাভ কৰিছে
এমআইএফএফ ২০২৪-ত প্ৰতিবন্ধী ব্যক্তিসকলৰ অংশগ্ৰহণৰ সুবিধাৰ বাবে চলচ্চিত্ৰ প্ৰদৰ্শনৰ বাবে বিশেষ ব্যৱস্থা
12 JUN 2024 3:58PM by PIB Guwahati
১৮ তম মুম্বাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ ২০২৪-ৰ সময়ত সমাজৰ বিভিন্ন শ্ৰেণীলৈ চলচ্চিত্ৰৰ আনন্দ কঢ়িয়াই অনাৰ এক বিশেষ প্ৰচেষ্টাৰ অংশ হিচাপে, এনএফডিচিয়ে সকলো চিনেমাপ্ৰেমীৰ বাবে এমআইএফএফ স্থান সুলভ কৰাৰ লক্ষ্যৰে অভিগম্যতা আৰু অন্তৰ্ভুক্তিৰ প্ৰচাৰৰ বাবে সমৰ্পিত এক অলাভজনক সংগঠন স্বয়মৰ সৈতে অংশীদাৰীত্ব কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও, দিব্যাংগজন ফিল্মছ নামৰ এক বিশেষ পেকেজও মহোৎসৱত প্ৰদৰ্শন কৰা হ'ব যাতে বেলেগ ধৰণে সক্ষম ব্যক্তিসকলে এমআইএফএফ ২০২৪-ত চলচ্চিত্ৰ উপভোগ কৰিব পাৰে।
স্বয়মৰ সৈতে এই অংশীদাৰীত্বে এনএফডিচি-এফডি চৌহদ তৈয়াৰ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছে, যি হৈছে 18 তম এমআইএফএফৰ স্থান, গাঁথনিগত আৰু লজিষ্টিক পৰিৱৰ্তন আৰু অভিগম্যতাৰ মানদণ্ডৰ বাবে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ পদ্ধতি চিনাক্ত কৰি অক্ষম-অনুকূল। এম.আই.এফ.এফ.-ৰ ইতিহাসত এইটো প্ৰথম বাৰৰ বাবে এনে ধৰণৰ পদক্ষেপ লোৱা হৈছে আৰু স্থানটোৰ উপলব্ধতাক ইমান গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। এইটোৱে চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱৰ পৰিসৰত এটা নতুন মানদণ্ড স্থাপন কৰিছে।
আগন্তুক সপ্তাহজোৰা অনুষ্ঠানটোৰ বাবে অভিগম্যতা অংশীদাৰ হিচাপে, স্বয়মে এমআইএফএফ ২০২৪ সঁচাকৈয়ে অন্তৰ্ভুক্ত আৰু সকলোৰে বাবে উপলব্ধ হোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ কেইবাটাও প্ৰচেষ্টা কৰিছে। সংগঠনটোৱে এনএফডিচি-ফিল্মচ ডিভিজন কমপ্লেক্সত উৎসৱৰ স্থানৰ অভিগম্যতাৰ এক বিস্তৃত মূল্যাঙ্কন কৰিছিল, যিয়ে ইয়াক সাৰ্বজনীন সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ পদ্ধতিৰ সৈতে সংগতি ৰাখি অভিগম্যতা বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে এক অনুকূলিত সমাধান প্ৰদান কৰিবলৈ সক্ষম কৰিছিল।
প্ৰথমবাৰৰ বাবে, সমগ্ৰ উৎসৱ দলটোক অন্তৰ্ভুক্তি আৰু সহানুভূতিৰ সংস্কৃতি নিশ্চিত কৰিবলৈ সংবেদনশীল আৰু প্ৰশিক্ষণ দিয়া হ'ব। মহোৎসৱৰ সঞ্চালক শ্ৰীযুত প্ৰিতুল কুমাৰে কয়, "এইবাৰ আমি কেৱল দিব্যাংগজনসকলৰ বাবে স্থানটো উপলব্ধ হোৱাটো নিশ্চিত নকৰোঁ, লগতে উৎসৱটোত নিয়োজিত স্বেচ্ছাসেৱকসকলক উৎসৱলৈ অহা দিব্যাংগজনসকলক চম্ভালিবলৈ সঠিকভাৱে প্ৰশিক্ষণ দিয়াটো নিশ্চিত কৰিম।”
উৎসৱ আৰম্ভ হোৱাৰ ঠিক আগতে, স্বয়মে ১৩ জুন ২০২৪ তাৰিখে এমআইএফএফ চৌহদত এক বিশেষ সংবেদনশীলতা প্ৰশিক্ষণ অধিৱেশন অনুষ্ঠিত কৰিব। প্ৰশিক্ষণ অধিৱেশনত জ্যেষ্ঠ বিষয়া, অংশীদাৰ, স্বেচ্ছাসেৱক আৰু কৰ্মচাৰীসহ ১২০ৰো অধিক সংগঠকজড়িত আৰু শিক্ষিত কৰা হ'ব। অধিৱেশনখনে সঠিক শিষ্টাচাৰ আৰু পৰিভাষাৰ সজাগতা আৰু বুজাবুজিৰ প্ৰচাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব। ই আয়োজক দলটোক বিশেষকৈ চলচ্চিত্ৰ প্ৰেমী আৰু চলাচল হ্ৰাস হোৱা লোকসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰাত সহায় কৰিব যাৰ ভিতৰত আছে লুকাই থকা বিকলাঙ্গ ব্যক্তি, গৰ্ভৱতী মহিলা, শিশু আৰু জ্যেষ্ঠ নাগৰিক।
এই সংবেদনশীলতা প্ৰশিক্ষণ অধিৱেশনত কেইবাটাও বিষয় সামৰি লোৱা হ'ব। ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত আছে: বুজাৰ অক্ষমতা; বিকলাঙ্গতা আৰু অক্ষমতাৰ মাজৰ পাৰ্থক্য; আৰপিডব্লিউডি আইন ২০১৬ অনুসৰি ২১ প্ৰকাৰৰ বিকলাঙ্গতা বুজা; অক্ষমতাৰ আৰ্হি; বাধামুক্ত পৰিৱেশ কি? উদাহৰণসহ বাধাৰ প্ৰকাৰ; বিকলাঙ্গতাৰ শিষ্টাচাৰ; সঠিক পৰিভাষা ব্যৱহাৰ।
ইয়াৰ উপৰিও, অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে গতিশীলতা হ্ৰাস হোৱা ব্যক্তিসকলে সন্মুখীন হোৱা বাধাবোৰৰ বিষয়ে প্ৰত্যক্ষ তথ্য প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ অনুকৰণ অনুশীলনত জড়িত হ'ব, তাৰ পিছত অভিজ্ঞতা আৰু অন্তৰ্দৃষ্টি ভাগ বতৰা কৰিবলৈ ইন্টাৰেক্টিভ ব্যৱহাৰকাৰী গোটআলোচনা কৰা হ'ব।
স্বয়মৰ প্ৰতিষ্ঠাপক-অধ্যক্ষা শ্ৰীমতী স্মিনু জিন্দলে অংশীদাৰীত্বসম্পৰ্কে তেওঁৰ উত্তেজনা ব্যক্ত কৰি কয়, "অভিগম্যতা এক মৌলিক অধিকাৰ আৰু স্বয়মৰ সকলো সদস্যই স্থানটো সকলোৰে বাবে আদৰণি জনোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। এমআইএফএফ ২০২৪ ৰ সৈতে আমাৰ সহযোগিতা চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱৰ দৃশ্যপটৰ ভিতৰত অন্তৰ্ভুক্তিৰ প্ৰচাৰৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি। তেওঁ লগতে কয়, “অভিগম্যতাক অগ্ৰাধিকাৰ দি আমি কেৱল গতিশীলতা হ্ৰাস হোৱা ব্যক্তিসকলৰ বাবে সুযোগৰ দুৱাৰ মুকলি কৰাই নহয়, লগতে এক অধিক সামগ্ৰিক ভৱিষ্যতৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছো য’ত সন্মান আৰু সন্মানৰ সৈতে বৈচিত্ৰ্য উদযাপন কৰা হ’ব।“
এই প্ৰচেষ্টাক আগুৱাই লৈ, ১৮তম এমআইএফএফ ২০২৪-ত প্ৰদৰ্শিত কিছুমান চলচ্চিত্ৰ এনেদৰে ডিজাইন কৰা হৈছে যিয়ে প্ৰতিবন্ধী ব্যক্তিসকলৰ বাবে চিনেমাখন চোৱা আৰু উপভোগ কৰাটো সম্ভৱ কৰি তুলিব। ১৮ সংখ্যক এমআইএফএফ ২০২৪ৰ প্ৰাকমুহূৰ্তত অনুষ্ঠিত সংবাদমেলত মহোৎসৱৰ পৰিচালক শ্ৰীযুত প্ৰীথুল কুমাৰে কয়, "১৮ সংখ্যক মুম্বাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত সুলভ চলচ্চিত্ৰ প্ৰদৰ্শন কৰা হ'ব। শ্ৰৱণ শক্তিহীন দৰ্শকৰ বাবে ভাৰতীয় সাংকেতিক ভাষা আৰু বন্ধ শীৰ্ষক চলচ্চিত্ৰ উপলব্ধ হ'ব আৰু দৃষ্টিহীনসকলৰ বাবে অডিঅ' বৰ্ণনা চলচ্চিত্ৰ উপলব্ধ হ'ব। ভাৰতীয় সাংকেতিক ভাষা ব্যৱহাৰ কৰি লাইভ নৃত্যৰ সৈতে এখন চলচ্চিত্ৰ 'ক্ৰছ অভাৰ' ও থাকিব।”
দিব্যাংগজান ফিল্মছ নামৰ বিশেষ পেকেজটোত চাৰিখন চলচ্চিত্ৰ/খণ্ডৰ ফুলৰ থোপা আছে যিবোৰ ১৯ জুন ২০২৪ তাৰিখে ১৮ তম এমআইএফএফত প্ৰদৰ্শিত হ'ব। এই চলচ্চিত্ৰবোৰ হৈছে -
১. মেথিল দেৱিকাৰ ‘দ্য ক্ৰছঅ’ভাৰ’ (আইএছএল/ইংৰাজী – ২১ মিনিট)
দ্য ক্ৰছঅ’ভাৰ’ হৈছে এক চুটি চলচ্চিত্ৰ য’ত নৃত্যশিল্পীয়ে কেৰালাৰ ভাৰতীয় শাস্ত্ৰীয় নৃত্যপ্ৰকাৰ মোহিনিয়াত্তমৰ নান্দনিক সাংকেতিক ভাষাৰ সৈতে ভাৰতীয় সাংকেতিক ভাষাক নিৰ্বিঘ্নে একত্ৰিত কৰে – কাহিনীটো ব্যাখ্যা কৰিবলৈ।
২. ঈশৰ লিটল কৃষ্ণ; ভাৰতীয় সাংকেতিক ভাষা (ইংৰাজী) সৈতে
খণ্ড ৩: ভৌতিক গুহা (২২ মিনিট) আৰু খণ্ড 8: ব্ৰুটৰ প্ৰত্যাহ্বান (২৩ মিনিট)
যেতিয়া ভগৱান কৃষ্ণই তেওঁৰ বন্ধুবৰ্গৰ সৈতে বৃন্দাবনৰ অৰণ্যত তেওঁৰ শৈশৱৰ মনোৰঞ্জন উপভোগ কৰি আছে, অঘাসুৰ নামৰ এটা ৰাক্ষস কংসৰ প্ৰৰোচনাত তেওঁলোক সকলোকে হত্যা কৰাৰ উদ্দেশ্যৰে তালৈ আহে। ইয়াৰ উপৰিও, অৰিষ্টাসুৰ নামৰ এটা ৰাক্ষসে বৃন্দাবন গাঁৱৰ বাসিন্দাসকলক সন্ত্ৰাসিত কৰে, যাৰ ফলত তেওঁলোকে কৃষ্ণৰ পৰা সুৰক্ষা বিচাৰিবলৈ প্ৰেৰিত হয়। কৃষ্ণই সেই ৰাক্ষসবোৰৰ মুখামুখি হয় আৰু তেওঁলোকক অনায়াসে পৰাজিত কৰে।
৩. শ্ৰীপদ ৱাৰ্খেদকাৰৰ জয় জগন্নাথ (হিন্দী - ৩৬ মিনিট)
ভগৱান জগন্নাথে জগন আৰু তেওঁৰ নিষ্ঠাৱান অনুগামী বলৰাম নামৰ শিশু হিচাপে অৱতাৰণা কৰিছিল। চলচ্চিত্ৰখনে তেওঁলোকৰ দুঃসাহসিক অভিযানবোৰ অন্বেষণ কৰে আৰু লোককাহিনী, পৌৰাণিক কাহিনী আৰু বন্ধুত্বৰ কাহিনীৰ মিশ্ৰণ।
এমআইএফএফ ২০২৪-ৰ অভিগম্যতাৰ প্ৰতি প্ৰতিশ্ৰুতিয়ে এক সামগ্ৰিক পৰিৱেশ গঢ়ি তোলাৰ প্ৰতি ইয়াৰ সমৰ্পণক সূচায় য'ত সকলোৱে চিনেমা উদযাপনত সম্পূৰ্ণৰূপে অংশগ্ৰহণ কৰিব পাৰে। স্বয়মৰ সৈতে হাত মিলাই, এমআইএফএফে অন্যান্য উৎসৱৰ বাবে এক দৃষ্টান্ত স্থাপন কৰিছে আৰু প্ৰদৰ্শন কৰিছে যে অভিগম্যতাৰ লক্ষ্য কেৱল লাভ কৰিব নোৱাৰি, কিন্তু সকলো দৰ্শকৰ চলচ্চিত্ৰ অভিজ্ঞতা সঁচাকৈয়ে সমৃদ্ধ কৰাৰ বাবেও অত্যাৱশ্যকীয়।
প্ৰায় ১৮তম এমআইএফএফ ২০২৪
দক্ষিণ এছিয়াৰ আটাইতকৈ পুৰণি আৰু সৰ্ববৃহৎ চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ হিচাপে পৰিচিত অনা-ফিচাৰ চলচ্চিত্ৰৰ বাবে, এমআইএফএফে এই বছৰ ইয়াৰ তথ্যচিত্ৰ, চুটি গল্প আৰু এনিমেচন চলচ্চিত্ৰৰ কলা উৎসৱৰ ১৮তম বাৰ্ষিকী উদযাপন কৰিছে। ১৯৯০ চনত আৰম্ভ হোৱা আৰু এতিয়া ভাৰত চৰকাৰৰ তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত অনুষ্ঠিত হোৱা এমআইএফএফ সমগ্ৰ বিশ্বৰ চিনে-প্ৰেমীসকলক আকৰ্ষিত কৰা এক আন্তৰ্জাতিক অনুষ্ঠানলৈ বিকশিত হৈছে।
এমআইএফএফৰ ১৮তম সংস্কৰণে বিভিন্ন ধৰণৰ সতৰ্কতাৰে নিৰ্বাচিত আন্তৰ্জাতিক চলচ্চিত্ৰ আৰু অন্যান্য অতি বিশেষ অনুষ্ঠান যেনে প্ৰথম তথ্যচিত্ৰ চলচ্চিত্ৰ বজাৰৰ সৈতে এক ৰোমাঞ্চকৰ অভিজ্ঞতা আগবঢ়োৱাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে, যাৰ ভিতৰত আছে ৱৰ্ক ইন প্ৰগ্ৰেছ লেব, সহ-প্ৰযোজনা বজাৰ আৰু দৰ্শন কোঠা। ৱাৰ্ণাৰ ব্ৰাদাৰৰ এজন জ্যেষ্ঠ এনিমেটৰৰ দ্বাৰা এটা বিশেষ এনিমেচন আৰু ভিএফএক্স পাইপলাইন কৰ্মশালাও অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে। প্ৰতিষ্ঠিত আৰু উদীয়মান চলচ্চিত্ৰ পৰিচালকসকলৰ মাজত শিক্ষাৰ বহুমুখী আদান-প্ৰদানৰ প্ৰচাৰ কৰা চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগৰ শীৰ্ষ বিশেষজ্ঞসকলৰ দ্বাৰা পেনেল আলোচনা, মুক্ত ফ'ৰাম, ফায়াৰচাইড চেট আৰু মাষ্টাৰক্লাছৰ দৰে বিশেষভাৱে কিউৰেটেড অনুষ্ঠানো অনুষ্ঠিত হ'ব। ইয়াৰ উপৰিও, সংবাদ মেল আৰু একচেটিয়া সাক্ষাৎকাৰে সংবাদ মাধ্যমৰ লোকসকলক তেওঁলোকৰ প্ৰিয় তথ্যচিত্ৰ নিৰ্মাতা আৰু শিল্পীসকলৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ আৰু ব্যক্তিগতভাৱে সংযোগ স্থাপন কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব। অধিক তথ্যৰ বাবে https://miff.in দৰ্শন কৰক।

Ministry of Information & Broadcasting
Accessibility Takes Centre Stage at the 18th Mumbai International Film Festival
Special Film Screenings to Facilitate Participation of Persons with Disabilities in MIFF 2024
12 JUN 2024 3:58PM by PIB Mumbai
Mumbai, 12th June 2024
In a special effort to take the joy of films to diverse sections of the society at the 18th Mumbai International Film Festival 2024, NFDC has partnered with Svayam, a not-for-profit organization dedicated to promoting accessibility and inclusion, to make the MIFF venue accessible for all the cinephiles. Apart from this a Special Package titled Divyangjan Films will also be showcased at the Festival to allow persons with Disabilities to also enjoy films at MIFF 2024.
Through structural and logistic changes and identifying the best practices for accessibility standards, the partnership with Svayam is striving to make the NFDC -FD premises which is also the venue for the 18th MIFF, disabled-friendly. This initiative marks the first time in MIFF's history that such paramount importance has been placed on venue accessibility, setting a new standard in the realm of film festivals.
As the Accessibility Partner for the upcoming week-long event, Svayam has made several efforts to ensure that MIFF 2024 is truly inclusive and accessible to all. The organisation conducted comprehensive accessibility audits of the festival venue at NFDC – Films Division premises, providing tailored solutions to enhance accessibility in accordance with universal best practices.
For the first time ever, the entire festival team will be sensitised and trained to ensure a culture of inclusivity and empathy. “This time we will not only ensure the venue is accessible to the Divyangjans but also ensure the volunteers engaged in the festival are also trained appropriately to handle the differently abled at the festival.” says Festival Director, Shri. Prithul Kumar.
Svayam will conduct the exclusive sensitization training session at the MIFF premises, on 13th June 2024, just before the festival is set to begin. The training session will engage and educate 120 plus organisers, including senior officials, stakeholders, volunteers, and staff members. The session will focus on fostering awareness and understanding of proper etiquette and terminology. This will help the team especially when interacting with film lovers and attendees with reduced mobility, including individuals with hidden disabilities, pregnant women, children, and senior citizens.
The sensitization training session will cover a range of topics, including: Understanding Disability; Difference between Disability and Impairment; Understanding 21 disability as per RPWD ACT 2016; Models of Disabilities; What is Barrier free environment? Types of barriers with examples; Disability Etiquettes; Using right Terminology.
Additionally, participants will engage in simulation exercises to gain firsthand insight into the barriers faced by individuals with reduced mobility, followed by interactive user group discussions to share experiences and insights.
"Accessibility is a fundamental right, and we at Svayam are committed to ensuring spaces are welcoming to all. Our collaboration with MIFF 2024 is a significant milestone in promoting inclusivity within the film festival landscape.” Ms. Sminu Jindal, Founder-Chairperson of Svayam, expressed his enthusiasm about the partnership. “By prioritizing accessibility, we are not only opening doors for individuals with reduced mobility but also paving the way for a more inclusive future where diversity is celebrated with dignity."
Taking the effort forward, some screening at the 18th MIFF 2024 have also been designed in a manner that will allow persons with disabilities to watch and enjoy film. “The 18th Mumbai International Film Festival showcases Accessible Films. There will be films with Indian Sign Language and closed captions for the audience who have hearing disabilities and also films with audio description for the visually challenged. Also there will be a film ‘Cross Over’ with live dance using the Indian Sign language,” stated Festival Director, Shri. Prithul Kumar at the Curtain Raiser Press Conference for 18th MIFF 2024.
The Special Package titled Divyangjan Films has a bouquet of four films/episodes which will be screened on 19th June 2024 at the 18th MIFF. The films are -
1. THE CROSSOVER (ISL/English - 21 minutes) by Methil Devika
The Crossover is a short film that captures a dance performance where the dancer seamlessly integrates the Indian Sign Language with the aesthetic sign language of Mohiniyattam – an Indian classical dance form of Kerala, to explicate the narrative.
2. Little Krishna (English) with Indian Sign Language by Ish
Episode 3: The Horror Cave (22 mins) and Episode 8: Challenge of the Brute (23 mins)
When Lord Krishna was enjoying his childhood pastimes with his friends in the forest of Vrindavana, a demon named Aghasura, instigated by Kamsa, appears intending to kill them all. Also in the village of Vrindavana, one demon named Arishtasura terrorizes the inhabitants, prompting them to seek protection from Krishna. Krishna confronts the demons, effortlessly defeating them.
1. Jay Jagannath (Hindi - 36 mins) by Shripad Warkhedkar
Lord Jagannath, incarnated as a child named Jagan, and his devoted follower Balaram. It explores their adventures and incorporates folktales, blending mythology and friendship narratives.
MIFF 2024's commitment to accessibility underscores its dedication to fostering an inclusive environment where everyone can fully participate in the celebration of cinema. Joining hands with Svayam, MIFF sets a precedent for other festivals to follow, demonstrating that accessibility is not only achievable but essential for creating truly enriching experiences for all attendees.
About 18th MIFF 2024
MIFF, recognized as the oldest and largest film festival for non-feature films in South Asia, marks its 18th year of celebrating the art of documentary, short fiction, and animation films. Initiated in 1990 and now organized under the aegis of the Ministry of Information & Broadcasting, Government of India, MIFF has evolved into an international event drawing cine-enthusiasts from across the globe.
The 18th edition of MIFF also promises to be an enthralling one with a wide range of carefully curated selection of international films and other highly-exclusive events like the first ever Documentary Film Bazaar comprising a Work In Progress Lab, Co-Production Markets and Viewing Room. A special Animation and VFX pipeline Workshop by a Senior Warner Brother animator is also being organized. There are also have exclusively curated events like panel discussions, open forums, fireside chats and masterclasses from the top industry experts fostering a dynamic exchange of learning between the established and emerging film directors. Apart from this Press Conferences and curated interviews will allow media persons to get up close and personal with their favorite documentary film makers and artists. For more information visit https://miff.in