গৃহ মন্ত্ৰালয়
দশম আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসত বিশ্বৰ সকলো যোগপ্ৰেমীলৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰি আহমেদাবাদত যোগ সাধনা কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ প্ৰথম ভ্ৰমণত ২১ জুন তাৰিখটো আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস হিচাপে পালন কৰাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়
যোগে ‘বসুধৈৱ কুটুম্বকম’ মন্ত্ৰ পূৰণ কৰে
সমগ্ৰ বিশ্ব আৰু মানৱ জাতিয়ে ভাৰতৰ পৰা পোৱা আটাইতকৈ ডাঙৰ উপহাৰ হ’ল যোগ
যোগ মানে মন, শৰীৰ আৰু আত্মাৰ মাজত সমন্বয় সাধন কৰে
যোগ দিৱসৰ উপহাৰ দি মোদী জীয়ে সমগ্ৰ বিশ্বতে ভাৰতীয় সংস্কৃতি আৰু জ্ঞানৰ ধ্বজা উৰুৱালে
21 JUN 2024 2:29PM by PIB Guwahati
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস উপলক্ষে কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি আহমেদাবাদত যোগাভ্যাস কৰে। তেওঁ দেশৰ লগতে বিশ্বৰ সকলো যোগপ্ৰেমীক যোগ দিৱসৰ শুভেচ্ছা জনায়।
এই উপলক্ষে সভাত আগবঢ়োৱা ভাষণত শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে সমগ্ৰ বিশ্বই দশম আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস উদযাপন কৰাটোৱে আজি এক বিশেষ তাৎপৰ্য বহন কৰিছে। তেওঁ কয় যে ২০১৪ চনত দেশে শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে ঐতিহাসিক জনাদেশ দিছিল। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ পিছত শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে যেতিয়া প্ৰথমবাৰৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সাধাৰণ পৰিষদলৈ গৈছিল তেতিয়া ২১ জুন তাৰিখটো আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস হিচাপে পালন কৰাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াইছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে তেওঁৰ প্ৰস্তাৱেৰে আমাৰ প্ৰাচীন বিজ্ঞান আৰু আমাৰ ঋষিসকলৰ অনন্য উপহাৰ বিশ্ব নেতাসকলৰ আগত চিনাকি কৰাই দিলে। তেওঁ কয় যে কেইদিনমানৰ ভিতৰতে ১৭০খনতকৈও অধিক দেশ যোগ দিৱস উদযাপন কৰিবলৈ সন্মত হৈছিল আৰু তাৰ পৰাই সমগ্ৰ বিশ্বই যোগৰ পথ অনুসৰণ কৰিছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰতে সমগ্ৰ বিশ্ব আৰু মানৱ জাতিক বহুখিনি দিছে আৰু যোগাসন সকলোতকৈ ডাঙৰ উপহাৰ। তেওঁ কয় যে মন, শৰীৰ আৰু আত্মাৰ মাজত সমন্বয় আনিবলৈ যোগতকৈ ডাঙৰ কোনো বিজ্ঞান নাই আৰু আমাৰ মনৰ ভিতৰত থকা অপৰিসীম শক্তিৰ সাগৰত ডুব যোৱাৰ একমাত্ৰ মাধ্যম যোগ। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে নিজৰ মনৰ ভিতৰৰ শক্তিসমূহক আত্মাৰ সৈতে সংযোগ কৰি জগতৰ কল্যাণৰ পথত আগবাঢ়িবলৈ যোগতকৈ উত্তম মাধ্যম একো নাই। ইয়াৰ সমান্তৰালকৈ আজিৰ দিনত প্ৰচলিত বহু ৰোগৰ সমাধানো যোগ। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ প্ৰচেষ্টাত যোগে সমগ্ৰ মানৱতাৰ বাবে এক ডাঙৰ মঞ্চ লাভ কৰিলে। তেওঁ কয় যে আজি সমগ্ৰ বিশ্বই যোগ গ্ৰহণ কৰিছে, শিকিছে আৰু শিক্ষা দি আছে। তেওঁ কয় যে কেৱল ভাৰততে নহয় সমগ্ৰ বিশ্বৰ লাখ লাখ লোকে যোগাসন সম্পূৰ্ণ হৃদয়েৰে গ্ৰহণ কৰিছে আৰু একেলগে কাম কৰি ইয়াক আগুৱাই লৈ গৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে গুজৰাট চৰকাৰকে ধৰি সকলোৰে সহযোগত আজি পুৱা ৰাজ্যত প্ৰায় ১.২৫ কোটি লোকে যোগাসন কৰে। গুজৰাট চৰকাৰে যোগক প্ৰচাৰ কৰাৰ লগতে ইয়াক ক্ৰীড়া হিচাপেও স্বীকৃতি দিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে যোগে আমাৰ বেদত নিহিত ‘বসুধৈৱ কুটুম্বকম’ মন্ত্ৰ পূৰণ কৰিছে। তেওঁ কয় যে ২১ জুনত সমগ্ৰ বিশ্বতে কোনোবা নহয় কোনোবা সময়ত যোগাসন চলি আছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে যোগৰ জৰিয়তে আমি নিষ্ঠা আৰু নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টাৰে নিস্বাৰ্থ কৰ্মৰ নীতি-নিয়ম উপলব্ধি কৰিব পাৰো। তেওঁ কয় যে সমগ্ৰ বিশ্বৰ কল্যাণৰ মন্ত্ৰ কাৰ্যকৰী কৰিবলৈ যোগৰ নিৰন্তৰ অনুশীলন প্ৰয়োজনীয়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আমাৰ ঋষিসকলে দিয়া জ্ঞানেহে আমাক আগুৱাই নিব পাৰে। আমাৰ শাৰীৰিক শক্তি, মানসিক শান্তি আৰু কল্পনাৰ সম্প্ৰসাৰণ, বিবেক শক্তিৰ একাগ্ৰতা আৰু সমগ্ৰ দেশৰ সামূহিক শক্তিৰ জাগৰণৰ বাবে যোগতকৈ ডাঙৰ কোনো উপায় থাকিব নোৱাৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ উপহাৰ দি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে সমগ্ৰ বিশ্বতে ভাৰতীয় সংস্কৃতি আৰু জ্ঞানৰ ধ্বজা উৰুৱাইছে।

Ministry of Home Affairs
On the 10th International Yoga Day, Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah practices Yoga in Ahmedabad, extends greetings to all Yoga-lovers of the world
Prime Minister Shri Narendra Modi proposed to celebrate 21 June as International Yoga Day in his first visit to United Nations
Yoga fulfills the mantra of ‘Vasudhaiva Kutumbakam’
The greatest gift to the entire world and humanity from India is Yoga
Yoga means to bring harmony between mind, body and soul
By giving the gift of Yoga Day, Modi ji hoisted the flag of Indian culture and knowledge across the world
21 JUN 2024 2:29PM by PIB Delhi
On the occasion of International Yoga Day, Union Home Minister & Minister of Cooperation, Shri Amit Shah today practiced Yoga in Ahmedabad, and greeted all the yoga-lovers in the country and the world.
Addressing the gathering, Shri Amit Shah said that today holds a special significance as the whole world is celebrating the 10th International Yoga Day. He said that in 2014, the country gave a historic mandate to make Shri Narendra Modi the Prime Minister of India. He said that after becoming Prime Minister, when Shri Narendra Modi went to the United Nations General Assembly for the first time, he proposed to celebrate 21 June as International Yoga Day. Shri Shah said that Shri Narendra Modi by his proposal introduced our ancient science and the unique gift of our sages to the world leaders. He said that within a few days, more than 170 countries agreed to celebrate Yoga Day and from there on the whole world followed the path of Yoga.
The Union Home Minister said that India has given a lot to the entire world and humanity, and Yoga is the greatest gift and favour among all. He said that there is no science greater than Yoga to bring harmony between mind, body and soul and Yoga is the only medium to dive into the ocean of immense powers within our mind. Shri Shah said that there can be no better medium than Yoga to connect the powers within one's mind with the soul and use it to pursue the path of the welfare of the world. Along with this, Yoga is also the solution to many diseases prevalent today. Shri Shah said that due to the efforts of Prime Minister Shri Narendra Modi, Yoga got a big platform for the entire humanity. He said that today the whole world is accepting, learning and teaching Yoga. He said that not only in India but millions of people all over the world have accepted Yoga wholeheartedly and have worked together to take it forward.
Shri Amit Shah said that with the support of all including the Gujarat government, around 1.25 crore people practiced yoga in the state this morning. He said that the Gujarat government has promoted yoga and also recognized it as a sport. Shri Shah said that Yoga is fulfilling the mantra of ‘Vasudhaiva Kutumbakam’ enshrined in our Vedas. He said that on 21 June, Yoga is being practiced all across the world at some point of time or the other. Shri Shah said that through Yoga we can realise the ethos of selfless action with dedicated and continuous efforts. He said that continuous practice of Yoga is necessary to implement the mantra of welfare of the entire world.
The Union Home Minister & Minister of Cooperation said that only the knowledge given by our sages can take us forward. There can be no greater means than Yoga for our physical strength, peace of mind and expansion of imagination, concentration of the power of conscience and awakening of the collective energy of the entire country. Shri Shah said that by giving the gift of International Yoga Day, Prime Minister Modi has hoisted the flag of Indian culture and knowledge all over the world.