লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
কালেন লৌরোক্কী মহৈ-মরোংশিংগী পোৎথোকশিং য়োনবা মতম 2024-25 গী মিনিমম সপোর্ত প্রাইজ(এম এস পি) মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে
19 JUN 2024 7:57PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা কালেন লৌরোক্কী মহৈ-মরোংশিংগী পোৎথোকশিং য়োনবা মতম 2024-25 গী মিনিমম সপোর্ত প্রাইজ(এম এস পি) অয়াবা পীরে।
লৌমীশিংনা মখোয়গী পোৎথোকশিংগী চুনবা মমল ফংবা ঙম্নবা সরকারনা কালেন লৌরোক্কী মহৈ-মরোংশিংগী পোৎথোকশিং য়োনবা মতম 2024-25 গী মিনিমম সপোর্ত প্রাইজ হেনগৎপনি। হৌখিবা চহিগা চাংদম্নবদা থাউ থোকপা মরুশিং অমসুং হৱায়শিংগী এম.এস.পি মপুংফানা হেনগৎলে, হায়বদি নাইগরসিদ (কুইন্তল অমদা লুপা 983), সেসামম (কুইন্তল অমদা লুপা 632) অমসুং তুর/আরহার (কুইন্তল অমদা লুপা ৫৫০) ওইরে।
কালেন লৌরোক্কী মহৈ-মরোংশিংগী পোৎথোকশিং য়োনবা মতম 2024-25 গী মিনিমম সপোর্ত প্রাইজ
লুপা/কুইন্তল
মহৈ-মরোংশিং
এম.এস.পি
2024-25
চঙখিবা শেনফম* কে.এম.এস
2024-25
চঙখিবা শেনফমদগী ফংবা শেন্দোং (%)
এম.এস.পি
2023-24
2023-24 দগী 2024-25
দা এম.এস.পি হেনগৎপা
সিরিএলশিং
ফৌ
কম্মন
2300
1533
50
2183
117
গ্রেদ A^
2320
-
-
2203
117
জোৱার
হায়ব্রিদ
3371
2247
50
3180
191
মালদান্দি"
3421
-
-
3225
196
বাজ্রা
2625
1485
77
2500
125
রাগী
4290
2860
50
3846
444
চুজাক
2225
1447
54
2090
135
হৱায়শিং
তুর/আরহার
7550
4761
59
7000
550
মুং
8682
5788
50
8558
124
মহৈ-মরোংশিং
এম.এস.পি
2024-25
চঙখিবা শেনফম* কে.এম.এস
2024-25
চঙখিবা শেনফমদগী ফংবা শেন্দোং (%)
এম.এস.পি
2023-24
2023-24 দগী 2024-25
দা এম.এস.পি হেনগৎপা
উরাদ
7400
4883
52
6950
450
থাউ থোকপা মরুশিং
লৈবাক হৱায়
6783
4522
50
6377
406
নুমিৎলৈ মরু
7280
4853
50
6760
520
নুঙহৱায়(হঙ্গাম মপাল)
4892
3261
50
4600
292
সেসামম
9267
6178
50
8635
632
নাইগরসিদ
8717
5811
50
7734
983
ললোন-ইতিক
লশিং
(মেদিয়ম স্তেপল)
7121
4747
50
6620
501
(লোং স্তেপল)"
7521
-
-
7020
501
* লৌউ উবদা চঙখিবা মমলগী মনুংদা মী নেকপা, ষন/মেছিন নেকপা, লৌফম শানবগী শেনফম, মরু, হারশিং, ইথৈ-লৌখোংগী শেনফমশিং, লৌশঙ শাবদা চঙখিবা শেনফম, ৱার্কিং কেপিতেলগী শেন্দোয়, পম্পশিং শীজিন্নখিবগী দিজল/ইলেক্ত্রিক্কী চার্জ য়াওরি। মসিগী অহেনবা ওইনা ইমুং-মনুংগী মীওইশিংনা থবক শুখিবাগী চাদিং য়াওরি।
চঙখিবা শেনফম অসি ফৌ(গ্রেদ এ), জোৱার(মালদান্দি) অমসুং লশিং(লোং স্তেপল)গী তোখায়না থমদ্রে।
ভারত পুম্নমক্কী ওইনা চাংচত্তা পোৎথোক পুথোকপদা চঙবা শেনফমদগী য়ামদ্রবদা শরুক 1.5 ওইদুনা কেন্দ্রগী বজেত 2018-19 দা লাউথোকখিবা এম.এস.পিগী মতুংইন্না কালেন লৌরোক্কী মহৈ-মরোংশিংগী পোৎথোকশিং য়োনবা মতম 2024-25 গী মিনিমম সপোর্ত প্রাইজ হেনগৎলকপনি। মখোয়না পোৎথোক পুথোকপদা চঙবদা শেনফমদগী লৌমীশিংন শেন্দোং ফংবা অসি খ্বাইদগী য়াম্বা ওইনা বাজ্রা(77%), তুর(59%), চুজাক (54%) অমসুং উরাদ (52%) নি। অতোপ্পা মহৈ-মরোংশিংগী ওইনা, লৌমীশিংগী শেন্দোং অসি 50% ওইগনি।
হৌখিবা চহি খর অসিদা, সরকারনা হৱায়শিং অমসুং থাউ থোকপা মরুশিং অমসুং নুত্রি-সিরিএলশিং/শ্রী অন্নগী এম.এস.পি হেনগৎলে।
2003-04 দগী 2013-14 ফাওবা মনুংদা, কালেন লৌরোক্কী মহৈ-মরোংশিংগী পোৎথোকশিং য়োনবা মতম অসিদা মহৈ-মরোং 14 কোনশিল্লে, বাজ্রাগী এম.এস.পি কুইন্তলদা লুপা 745 অমসুং মুংগী কুইন্তলদা লুপা 3,130 দা হেনগৎলে অমসুং 2013-14 দগী 2023-24 ফাওবগী ওইনা, চুজাক্কী এম.এস.পি কুইন্তলদা লুপা 780 অমসুং নাইগরসিদ কুইন্তলদা লুপা 4,234 দা হেনগৎলে। অকুপ্পা মরোল এন্নেক্সর- I দা য়াওরে।
2004-05 দগী 2013-14 ফাওবগী মনুংদা, কালেন লৌরোক্কী মহৈ-মরোংশিংগী পোৎথোকশিং য়োনবা মতম অসিদা মহৈ-মরোং 14 কোনশিল্লিবা অসি লাখ মেত্রিক তন 4,675.98 নি, অদুগা 2014-15 দগী 2023-24 ফাওবগী মনুংদা লৈশিনখিবা অসিনা লাখ মেত্রিক তন 7,108.65 নি। চহি-চহিগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সর- II দা পীরি।
2023-24গী পোৎথোক্কী ৩শুবা এদভান্স ইস্তিমেতকী মতুংইন্না, লৈবাক অসিগী অপুনবা মহৈ-মরোংগী পোৎথোক অসি লাখ মেত্রিক তন 3288.6 ওইগনি হায়না পানরি অমসুং থাউ থোকপা মরু অসি লাখ মেত্রিক তন 395.9 য়ৌরে। 2023-24 মনুংদা, কালেন লৌরোক্কী ওইনা ফৌ, হৱায়শিং, থাউ থোকপা মরুশিং অমসুং নুত্রি-সিরিএলশিং/শ্রী অন্ন অমসুং লশিংগী পোৎথোক অসি মথংশীৎনা লাখ মেত্রিক তন 1143.7, লাখ মেত্রিক তন 68.6, লাখ মেত্রিক তন 241.2, লাখ মেত্রিক তন 130.3 অমসুং লাখ বেলস 325.2 নি।
এন্নেক্সর-I লুপা/কুইন্তল
মহৈ-মরোংশিং
এম.এস.পি
2003-04
এম.এস.পি
2013-14
এম.এস.পি
2023-24
• .
2003-
04 দগী 2013-14
দা এম.এস.পি হেনগৎপা
• .
2013-14 দগী 2023-24 দা এম.এস.পি হেনগৎপা
সিরিএলশিং
বি
সি
দি=বি-এ
ই=সি-বি
ফৌ
কম্মন
550
1310
2183
760
873
গ্রেদ A^
580
1345
2203
765
858
জোৱার
হায়ব্রিদ
505
1500
3180
995
1680
মালদান্দি
এ
-
1520
3225
1705
বাজ্রা
505
1250
2500
745
1250
রাগী
505
1500
3846
995
2346
চুজাক
505
1310
2090
805
780
হৱায়শিং
তুর/আরহার
1360
4300
7000
2940
2700
মুং
1370
4500
8558
3130
4058
উরাদ
1370
4300
6950
2930
2650
থাউ থোকপা মরুশিং
লৈবাক হৱায়
1400
4000
6377
2600
2377
নুমিৎলৈ মরু
1250
3700
6760
2450
3060
নুঙহৱায়(হঙ্গাম মপাল)
930
2560
4600
1630
2040
সেসামম
1485
4500
8635
3015
4135
নাইগরসিদ
1155
3500
7734
2345
4234
ললোন-ইতিক
লশিং
(মেদিয়ম স্তেপল)
1725
3700
6620
1975
2920
(লোং স্তেপল)"
1925
4000
7020
2075
3020
এন্নেক্সর- II
2004-05 দগী 2013-14 অমসুং 2014-15 দগী 2023-24 ফাওবা কালেন লৌরোক্কী মহৈ-মরোংশিং লৈশিনবা
(মেত্রিক তন লাখ)
মহৈ-মরোশিং
2004-05 দগী 2013-14
2014-15 দগী 2023-24
সিরিএলশিং
বি
ফৌ
4,590.39
6,914.98
জোৱার
1.92
5.64
বাজ্রা
5.97
14.09
রাগী
0.92
21.31
চুজাক
36.94
8.20
হৱায়শিং
তুর/আরহার
0.60
19.55
মুং
0.00
1
উরাদ
0.86
8.75
থাউ থোকপা মরুশিং
লৈবাক হৱায়
3.45
32.28
নুমিৎলৈ মরু
0.28
নুঙহৱায়(হঙ্গাম মপাল)
0.01
1.10
সেসামম
0.05
0.03
নাইগরসিদ
0.00
0.00
ললোন-ইতিক
লশিং
34.59
63.41
অপুনবা
4,675.98
7,108.65