Ministry of Information & Broadcasting
Embrace 'Mission Life' with Package on Eco-Inspired Films at 18th MIFF
17 JUN 2024 11:46AM by PIB Mumbai
Mumbai, 17 June 2024
In an endeavor to promote sustainable lifestyles and instill a sense of civic responsibility towards environmental protection, the 18th edition of the Mumbai International Film Festival (MIFF) will present a special package titled "Mission Life." This collection, presented by CMS Vatavaran, features five carefully selected films that explore the intricate and symbiotic relationship between humanity and the Earth. These films serve as poignant reminders of our deep connection to the planet and emphasize the urgent need for harmonious coexistence.
Films to be screened under the Special Package: "Mission Life"
1. SAVING THE DARK
80% of the world’s population can no longer see the Milky Way. What do we lose when we lose sight of the stars? Excessive and improper lighting robs us of our night skies, disrupts our sleep patterns and endangers nocturnal habitats. The current advances in LED technology have enabled several cities to safely light their streets and save energy without disrupting the nighttime environment. ‘SAVING THE DARK’ explores the need to preserve night skies and what we can do to combat light pollution.
1. LAKSHMAN-REKHA (THE LINES THAT LAKSHMAN DREW)
The film “LAKSHMAN-REKHA” is an intimate, cinematic window into how Laxman Singh, a school dropout, galvanized a drought-hit village into a voluntary force that changed the destiny of 58 villages in the Great Indian Desert in India. Even today the water supply is erratic and he carries on with his mission of creating awareness about conserving each drop of water. But do people take him seriously or are they waiting for a miracle?
1. THE CLIMATE CHALLENGE
We are on the brink of Climate Crisis. The worst affected regions that are facing the brunt of climate change are the Cryospheric regions of the world (Arctic, Antarctic and the Himalayas) and also the Oceans. The Arctic Ocean ice cover has declined over 30 percent in the recent years and the region is also noticing rapid thawing. Scientists are now using the latest technology in some of the harshest conditions on this planet only to investigate these phenomena. THE CLIMATE CHALLENGE takes you on a journey in the Arctic, Himalayas and the Southern Ocean to witness some life-threatening situations and understand the reasons.
1. THE JOWAR BALLAD (JOWAR GATHA)
Indigenous varieties of millet, diverse cuisine, interlaced with the traditional practice of growing millet come alive in Jowar Gatha (The Jowar Ballad). Rich traditions manifest through songs, rituals, stories while farmers lament the decline of millets in the drylands. The elders reiterate that new agricultural cropping varieties come with a risk to health and harvest.
1. PENG YU SAI
PENG YU SAI is an investigative documentary that dives into the illegal trade in Manta Rays from India’s oceans. Through this documentary, wildlife presenter Malaika Vaz follows the illegal trade pipeline from fishing vessels in the Indian Ocean, to the Indo-Myanmar border and finally undercover in the wildlife trafficking hubs of Hong Kong and Guangzhou, in China. Along the way - she meets with fishermen, middle men, traffickers, armed forces personnel and wildlife trade kingpins, as she tries to understand what it will take to protect these magnificent ocean giants.

ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
১৮শুবা এম.আই.এফ.এফ.তা ইকো-ইন্সপায়র্দকী পেকেজগা লোইননা 'মিসন লাইফ' য়াওরি
17 JUN 2024 11:46AM by PIB Imphal
তুংকোইনা চৎপা য়াবা পুন্সি মহিং লৌখৎনবা অমসুং অকোইবগী ফিভম ঙাক্নবা হোৎনবদা মীয়ামগী থৌদাং ভাপ তাহন্নবগীদমক মুম্বাই ইন্তর্নেসনেল ফিল্ম ফেস্তিবেল (এম.আই.এফ.এফ.)গী ১৮শুবা তাংকক অসিনা "মিসন লাইফ" হায়না মিংথোনবা অখন্নবা কাংলুপ অমা লান্থোক্কনি। সি.এম.এস. বতাবরন্না লান্থোক্লিবা খোমজিনবা অসিদা চেকশিন্না খল্লবা মীওইবা অমসুং মালেমগী মরক্তা লৈনরিবা মরীবু তাক্লিবা ফিল্মশিং কাপকনি। হায়রিবা ফিল্মশিং অসিনা ঐখোয়গা গ্রহ অসিগা লৈনরিবা থোৎ নৌরবা মরী অসি নীংশিংহন্নবা হোৎনরি অমসুং অমত্তা ওইনা হিংমিন্নবগী তঙাইফদবা অদুসু উৎলি।
অখন্নবা কাংলুপঃ "মিসন লাইফ" অসিগী মিখাদা উৎকদবা ফিল্মশিংদি
১. সেভিং দি দার্ক
মালেমগী মী মশীংগী ৮০% দি হৌজিক মিল্কী ৱে উবা ফংনখিদ্রে। থৱান মিচাকশিং উবা ফংদ্রগা ঐখোয়দা করি মাঙজবগে? ঐখোয়গী নুমিদাংগী অতিয়াশিং অসি কা হেনবা অমসুং মওং চুমদনা থানবা মৈঙালশিংনা হুরানবীখ্রে, মসিনা ঐখোয়গী তুম্বগী কাংলোন কায়হল্লি অমসুং নুমিদাংদা হিংজবা জিব পানবা কয়াগী হিংজফম মাঙহল্লি। হৌজিক হৌজিক এল.ই.দি. তেক্নোলোজী চাউখৎলক্লিবা অসিনা তোঙান-তোঙানবা শহর কয়াদা মখোয়গী লম্বীশিং মৈ ঙালহনবদা চাউনা মতেং ওইরি অমসুং নুমিদাংগী ফিভম কায়হন্দনা এনর্জী তুংশিলহনবা ঙম্লি। 'সেভিং দি দার্ক'না নুমিদাংগী অতিয়াবু ঙাক্তুনা থম্বগী তঙাইফদবা অমসুং ঐখোয়না মৈঙালগী পোলুসন অসিবু করম্না থেংনবা য়াবগে হায়বদু উৎলি।
২. লক্সমন-রেখা (দি লাইন্স দেত লক্সমন দ্রিয়ু)
'লক্সমন-রেখা' হায়বা ফিল্ম অসি স্কুল তোকহৌরবা লক্সমন সিংহনা ভারত্তা লৈবা দি গ্রেত ইন্দিয়ন দেজর্তকী খুঙ্গং ৫৮গী পুন্সি হোংহনখিবা ভোলুন্তরী ফোর্স অমা ওইখিবা ইকংনা ৱাহল্লবা খুঙ্গং অমবু গলভানাইজ তৌখিবগে হায়বা তাক্লিবা নুংশিবা ফিল্ম অমনি। ঙসি ফাওবদা ঈশিংগী সপ্লাই অসি তম্বা ঙমদে অমসুং মহাক্না ঈশিং ইরিক অমত্তা ওইরবসু মতৌ করম্না কনগদগে হায়বগী মতাংদা মীয়াম ভাপ তাহন্নবা মিসন অমা পায়খৎখি। অদুবু মীয়াম্না মহাকপু মরুওইনা লৌখিব্রা নৎত্রগা মিত্রং অমা ঙাইখিবরা?
৩. দি ক্লাইমেত চেলেঞ্জ
ঐখোয়না ক্লাইমেত ক্রাইসিস থোক্কদবগী ঙাইদুনা লৈরি। অইং অশা হোংলকপগী চৈনা ফংলিবা লমদমশিং অসি মালেম অসিগী ক্রাইওস্ফেরিক রিজনশিং অসিনি (আর্ক্তিক, এন্তার্ক্তিক অমসুং হিমালয়া) অমসুং ওসিনশিং অসিনি। আর্ক্তিক ওসিনগী উনশিং অসি হৌখিবা চহি খরা অসিদা চাদা ৩০ রোম হন্থরে অমসুং লমদম অসিনা শাদুনা উন মহী লাংথোকপা হেল্লক্লি। সাইন্তিস্তশিংনা হৌজিক্তি হায়রিবা থৌদোক অসি থিজিন্নবা খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজী কয়া অমা প্লানেত অসিদা শীজিন্নরি। দি ক্লাইমেত চেঞ্জনা আর্ক্তিক, হিমালয় অমসুং খা থংবা ওসিন্দা পুন্সিদা শীংনবা ফিভম উহল্লি অমসুং মরমশিং খঙহল্লি।
৪. দি জোৱার বলাদ (জোৱার গথা)
লমদম অসিদা ফংবা মিলেত, তোঙান-তোঙানবা ইনশাং মথেল, মিলেত থাবগী মহৌশাগী চৎনবীশিং জোৱার গথা (দি জোৱার বলেদ)তা শংশং উহল্লি। ইনাক খুল্লবা চৎনবীশিং ঈশৈ, থৌরমশিং, ৱারী কয়াগা লোইননা লৌমীশিংনা অকংবা লমশিং অসিদা মিলেত মাঙথরকপগী কপচরি। অহলশিংনা হায়রি মদুদি অনৌবা লৌউশিংউগী মহৈ মরোংগী মখলশিং অসি হকচাংদা অমসুং লোকপদা ফত্তবা ওই।
৫. পেং য়ু সাই
পেং য়ু সাই অসি ইনভেস্তিগেতিব দোক্যুমেন্তরী অমনি, মসিনা ভারতকী ওসিন্দগী মন্তা রেসতা আইন্না য়াদবা লল্লোন ইতীক তৌবগী মওংশিং উৎলি। হায়রিবা দোক্যুমেন্তরী অসিগী খুত্থাংদগী ৱাইল্দলাইফ প্রেজেন্তর মালাইকা ভাজনা ইন্দিয়ন ওসিন্দগী ইন্দো ম্যান্মার বোর্দরদা ঙা ফাবা ভেসেলশিংদগী আইন্না য়াদবা লল্লোন ইতীক্কী পাইপলাইনশিং অমসুং চাইনাগী হোং কোং অমসুং গুৱাংঝৌগী ৱাইল্দলাইফ ত্রাফিকিং মতাংদা লীরি। মসিগী মরক্তা – মহাক্না ঙামীশিং, মিদল্মেন, ত্রাফিক্কর, আর্ম্দ ফোর্স পার্সনেল অমসুং ৱাইল্দলাইফ ত্রেদ কিংপিনশিং মহাক্না হায়রিবা চাউরবা ওসিনগী জিবশিং অসিবু ঙাকশেন্নবা করম্না হোৎনরিবগে খঙনবা হোৎনবগী লম্বীদা থেংনরি।