ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କାର୍ଗିଲ ବିଜୟର ୨୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ଭାରତୀୟ ସେନାର 'ଡି୫' ମୋଟରସାଇକେଲ ଅଭିଯାନ
12 JUN 2024 4:15PM by PIB Bhubaneswar
କାର୍ଗିଲ ଯୁଦ୍ଧର ବୀରମାନଙ୍କ ବୀରତ୍ୱ ଏବଂ ବଳିଦାନପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ସ୍ୱରୂପ, ୧୯୯୯ ର କାର୍ଗିଲ ଯୁଦ୍ଧରେ ପାକିସ୍ତାନ ଉପରେ ଭାରତର ବିଜୟର ୨୫ ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ଅବସରରେ ଭାରତୀୟ ସେନା ଆଜି ଏକ ସର୍ବଭାରତୀୟ ମୋଟର ସାଇକେଲ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଏହି ଅଭିଯାନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ଏବଂ ଆମର ବୀର ସୈନିକଙ୍କ ପରମ୍ପରାକୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବାପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ |
ଦେଶର ତିନୋଟି କୋଣରୁ ୮ ଜଣ ଲେଖାଏଁ ମୋଟର ସାଇକେଲ ଚାଳକଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ ୩ଟି ଟିମ୍ ଏହି ଐତିହାସିକ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି- ପୂର୍ବର ଦିନଜାନ, ପଶ୍ଚିମରେ ଦ୍ୱାରକା ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣର ଧନୁଷକୋଡି । ଏହି ମୋଟର ସାଇକେଲ ଚଢାଳିମାନେ ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜିଂ ମାର୍ଗ ଅତିକ୍ରମ କରିବେ, ଯାହା ଆମ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ଏକତା ଏବଂ ସ୍ଥିରତାର ପ୍ରତୀକ ଅଟେ । ବାଟରେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ରହୁଥିବା କାର୍ଗିଲ ଯୁଦ୍ଧର ବୀର, ଭେଟେରାନ୍ ଏବଂ ବୀର ନାରୀଙ୍କ ସହ ଏହି ଚାଳକମାନେ ପହଞ୍ଚିବେ। ସେମାନେ ରାସ୍ତାରେ ଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଯୁଦ୍ଧ ସ୍ମାରକୀରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବେ, ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବେ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଭାରତୀୟ ସେନାରେ ଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବେ ।
ପୂର୍ବ ମାର୍ଗରେ ଡିନଜନରୁ ଦିଲ୍ଲୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜୋରହାଟ, ଗୌହାଟୀ, ବିନାଗୁଡ଼ି, କଟିହାର, ଦାନାପୁର, ଗୋରଖପୁର, ଲକ୍ଷ୍ନୌ ଏବଂ ଆଗ୍ରା ଦେଇ ପ୍ରାୟ ୨,୪୮୯ କିଲୋମିଟର ଯାତାୟାତ କରିଥାଏ ।
ପଶ୍ଚିମ ମାର୍ଗରେ ଦ୍ୱାରକାରୁ ଧାରାଙ୍ଗଧରା, ଅହମ୍ମଦାବାଦ, ଉଦୟପୁର, ଯୋଧପୁର, ଆଜମେର, ଜୟପୁର ଏବଂ ଅଲୱାର ଦେଇ ଦିଲ୍ଲୀ କୁ ପ୍ରାୟ ୧,୫୬୫ କିଲୋମିଟର ଯାତ୍ରା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ଧନୁସ୍କୋଡିରୁ ମଦୁରାଇ, କୋଏମ୍ବାଟୁର, ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ, ଅନନ୍ତପୁର, ହାଇଦ୍ରାବାଦ, ନାଗପୁର, ଭୋପାଳ ଗ୍ୱାଲିୟର ଏବଂ ଅଲୱାର ଦେଇ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ପ୍ରାୟ ୨,୯୬୩ କିଲୋମିଟର ଯାତ୍ରା କରିଥାଏ ।
ଜୁନ୍ ୨୬ତାରିଖରେ ଏହି ଟିମ୍ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଏକାଠି ହୋଇଦୁଇଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ମାର୍ଗରେ ଦ୍ରାସ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରା କରିବେ। ଗୋଟିଏ ଅମ୍ବାଲା, ଅମୃତସର, ଜମ୍ମୁ, ଉଦାମପୁର ଓ ଶ୍ରୀନଗର ଦେଇ ୧୦୮୫ କିଲୋମିଟର ଅତିକ୍ରମ କରୁଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟଟି ଚଣ୍ଡୀମନ୍ଦିର, ମନାଲି, ସାର୍ଚୁ, ନୟୋମା, ଟାଙ୍ଗସେ ଓ ଲେହ ଦେଇ ୧୫୦୯ କିଲୋମିଟର ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। କାର୍ଗିଲ ଯୁଦ୍ଧ ସମୟରେ ରଣନୈତିକ ମହତ୍ତ୍ୱ ପାଇଁ ଇତିହାସରେ ଲିପିବଦ୍ଧ ହୋଇଥିବା ଦ୍ରାସର ଗୁନ୍ ହିଲ୍ ରେ ଶେଷରେ ଏହି ଅଭିଯାନ ଶେଷ ହେବ। ଅଭିଯାନର ଏହି ଅନ୍ତିମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ କେବଳ ସାହସିକତାର ମାର୍ଗକୁ ଫେରାଇ ଆଣିବ ନାହିଁ ବରଂ ଆମ ସୈନିକମାନଙ୍କନିରନ୍ତର ମନୋବଳ ଏବଂ ସମର୍ପଣକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ମରଣ କରାଇବ ।
ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନରେ ଫ୍ଲାଗ ଅଫ ଓ ଫ୍ଲାଗ ଇନ ସମାରୋହ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ, ଯେଉଁଥିରେ ବରିଷ୍ଠ ସାମରିକ ଅଧିକାରୀ, ଭେଟେରାନ୍, ବୀର ନାରୀ ଏବଂ ବିଶିଷ୍ଟ ଅତିଥିମାନେ ଯୋଗ ଦେବେ, ଯେଉଁମାନେ ରାଇଡର୍ସ ଏବଂ ସେମାନେ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧିତ ଓ ଉତ୍ସାହିତ କରିବେ। କାର୍ଗିଲ ଯୁଦ୍ଧର ପୂର୍ବତନ ଯବାନ ଏବଂ ବୀର ନାରୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ବଳିଦାନ ଏବଂ ଯୁଦ୍ଧ ସମୟରେ ଅତୁଟ ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧିତ କରାଯିବ ।
ଏହି ଅଭିଯାନର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି ରେଜିମେଣ୍ଟ ଅଫ୍ ଆର୍ଟିଲାରୀ ଯାହା ଅପରେସନ ବିଜୟରେ ସଫଳତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା । ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ସପକ୍ଷରେ ଜୁଆର ବଦଳାଇବାରେ ଆର୍ଟିଲାରିର ସଠିକତା, ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଏବଂ ରଣନୈତିକ ସମର୍ଥନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା। ସାଇକେଲ ଚାଳକମାନେ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣବୁଲିବା ବେଳେ ସାହସ, ତ୍ୟାଗ ଓ ଦେଶପ୍ରେମର କାହାଣୀ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ଯିବେ। ଏହି ଅଭିଯାନ କେବଳ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ନୁହେଁ, ବରଂ ଭାରତୀୟ ସେନାର ସ୍ଥାୟୀ ଭାବନାର ପ୍ରତୀକ।

Ministry of Defence
“INDIAN ARMY ‘D5’ MOTORCYCLE EXPEDITION” RIDES OUT TO COMMEMORATE 25 YEARS OF KARGIL VICTORY
12 JUN 2024 4:15PM by PIB Delhi
As a tribute to the valour and sacrifices of heroes of Kargil War, the Indian Army has commenced a Pan-India Motorcycle Expedition today, a journey commemorating the 25th anniversary of Indian victory over Pakistan in the Kargil War of 1999. The expedition serves to showcase significant contribution and honour the legacy of our brave soldiers.
Three teams of eight motorcyclists each have embarked on this historic journey from three corners of the country - Dinjan in the East, Dwarka in the West, and Dhanushkodi in the South. These riders will traverse diverse terrains and challenging routes, symbolising the unity and resilience of our Armed Forces. On their way, the riders will reach out to Kargil War heroes, Veterans and Veer Naris who are residing at various places enroute. They will also pay homage at War Memorials enroute, raise awareness and encourage youth to join the Indian Army.
Eastern Route encompasses movement from Dinjan to Delhi, via Jorhat, Guwahati, Binaguri, Katihar, Danapur, Gorakhpur, Lucknow and Agra covering 2,489 Kms approximately.
Western Route encompasses movement from Dwarka to Delhi via Dhrangadhra, Ahmedabad, Udaipur, Jodhpur, Ajmer, Jaipur and Alwar covering 1,565 Kms approximately.
Southern Route encompasses movement from Dhanuskodi to Delhi via Madurai, Coimbatore, Bengaluru, Anantapur, Hyderabad, Nagpur, Bhopal Gwalior and Alwar covering 2,963 Kms approximately.
The teams will converge in Delhi on 26th June, and proceed ahead along two different routes to Dras. One through Ambala, Amritsar, Jammu, Udampur and Srinagar covering 1,085 Kms while the other via Chandimandir, Manali, Sarchu, Nyoma, Tangtse and Leh covering 1,509 Kms. The expedition will be finally culminating at Gun Hill in Dras, a place etched in history for its strategic importance during the Kargil War. This final leg of the expedition will not only retrace the paths of bravery but will also serve as a reminder of the relentless spirit and dedication of our soldiers.
Flag-off and flag-in ceremonies at all prominent places will be conducted in the presence of eminent dignitaries to include senior military officials, Veterans, Veer Naris and distinguished guests, who will felicitate & encourage the riders and the cause they represent. Kargil War Veterans and Veer Naris will also be felicitated recognising their sacrifices and unwavering support during the war.
The expedition is being led by the Regiment of Artillery which played a pivotal role to ensure success in Operation Vijay. Artillery's precision, firepower and strategic support were vital in turning the tide in favour of the Indian Armed Forces. As the riders travel through the length and breadth of the country, they will carry with them the stories of courage, sacrifice and patriotism. This expedition is not just a tribute, but a symbol of enduring spirit of the Indian Army.