ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଡେରାଡୁନସ୍ଥିତ ଭାରତୀୟ ସାମରିକ ଏକାଡେମୀରୁ ୧୫୪ ନିୟମିତ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ୧୩୭ ବୈଷୟିକ ସ୍ନାତକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ୩୯୪ ଅଫିସର କ୍ୟାଡେଟ୍ ପାସ୍ କରିଛନ୍ତି
ଉତ୍ତର କମାଣ୍ଡର ଜେନେରାଲ ଅଫିସର କମାଣ୍ଡିଂ ଇନ୍ ଚିଫ୍ ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଜେନେରାଲ ଏମ୍ ଭି ସୁଚିନ୍ଦ୍ର କୁମାର ପାସିଂ ଆଉଟ୍ ପରେଡ୍ ର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି
08 JUN 2024 3:13PM by PIB Bhubaneswar
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଡେରାଡୁନସ୍ଥିତ ଇଣ୍ଡିଆନ ମିଲିଟାରୀ ଏକାଡେମୀ (ଆଇଏମଏ)ର ପୋର୍ଟାଲରୁ ୧୦ଟି ବନ୍ଧୁରାଷ୍ଟ୍ରର ୩୯ ଜଣଙ୍କୁ ମିଶାଇ ୧୫୪ଟି ରେଗୁଲାର କୋର୍ସ ଓ ୧୩୭ଟି ଟେକ୍ନିକାଲ ଗ୍ରାଜୁଏଟ୍ ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ମୋଟ ୩୯୪ ଜଣ ଅଫିସର କ୍ୟାଡେଟ୍ ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛନ୍ତି। ଅଫିସର କ୍ୟାଡେଟମାନେ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ଉତ୍ସାହ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି 'ସାରେ ଜାହାଁ ସେ ଆଚ୍ଛା' ଏବଂ 'କଦମ କଦମ ବଢାୟେ ଜା' ସାମରିକ ସଙ୍ଗୀତକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣତା ଓ ଗର୍ବର ସହ ପରିବେଷଣ କରିଥିଲେ।
ଉତ୍ତର କମାଣ୍ଡର ଜେନେରାଲ ଅଫିସର କମାଣ୍ଡିଂ ଇନ୍ ଚିଫ୍ ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଜେନେରାଲ ଏମ୍ ଭି ସୁଚିନ୍ଦ୍ର କୁମାର ପାସିଂ ଆଉଟ୍ ପରେଡ୍ ର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ଅଧିକାରୀ କ୍ୟାଡେଟମାନଙ୍କ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସଫଳ ହୋଇଥିବାରୁ ସେ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ଯୁବ ଅଫିସର କ୍ୟାଡେଟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ଉଚ୍ଚ ମାନର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସୂଚାଉଥିବା ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ପ୍ୟାରେଡ୍ ତଥା ସମନ୍ୱିତ ଡ୍ରିଲ୍ ଗତିବିଧି ପାଇଁ ସେ ସେମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ପ୍ୟାରେଡ୍ ହେଉଛି ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ କ୍ୟାରିୟର ଆରମ୍ଭର ଶେଷ। ଏହା ଏପରି ଏକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ଥରେ ଆସେ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ହେବ | ତୁମ୍ଭେ ମାନେ ଯେଉଁ ଶପଥ ନେଇଛ ଏବଂ ତୁମ୍ଭର ଦେଶ ପ୍ରତି ତୁମ୍ଭେ ଯେଉଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଉଛ ତାହା ପବିତ୍ର ଅଟେ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ତୁମର ସମସ୍ତ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂର୍ବରୁ ହେବ। ଆଜି ଆପଣ ଗର୍ବିତ ଓ ଦୃଢ଼ ଭାବେ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି, ତାହା ଜଣେ ଅଫିସର ହେବା ପାଇଁ ଆପଣ କରିଥିବା କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଓ ଶ୍ରମର ପ୍ରମାଣ। ଆଇଏମଏ ହେଉଛି ଏକ ସମ୍ଭ୍ରାନ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଉପଯୋଗ କରିଛି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ଜଣେ ଅଧିକାରୀ ହେବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଗୁଣ ରେ ସଜ୍ଜିତ କରିଛି ବୋଲି ସମୀକ୍ଷା ଅଧିକାରୀ କ୍ୟାଡେଟମାନଙ୍କୁ କହିଛନ୍ତି।
ରିଭ୍ୟୁ ଅଫିସର ଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ସେନା ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ସୈନିକମାନଙ୍କ ପାଇ ଗର୍ବିତ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଯୁଦ୍ଧ ଏବଂ ବର୍ଷ ବର୍ଷର ଅପରେସନ ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ଜ୍ଞାନ ଅଛି । ଅଫିସର କ୍ୟାଡେଟମାନଙ୍କୁ ସର୍ବଦା ସମ୍ମାନର ସହ ନେତୃତ୍ୱ ନେବାକୁ ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ବଶିଷ୍ଠତାର ସହିତ ସେବା କରନ୍ତୁ; ଏବଂ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରତି ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହିତ ଆଖପାଖ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ ବୋଲି ସେ କହୁଥିଲେ ।
ଯୁଦ୍ଧର ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଗତିଶୀଳତା ଉପରେ ସମୀକ୍ଷା ଅଧିକାରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବୈଷୟିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଧୁନିକ ଯୁଦ୍ଧର ଚରିତ୍ରକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଛି । ଯୁଦ୍ଧରେ ମହାକାଶ, ସାଇବର ଏବଂ ଜ୍ଞାନାତ୍ମକ କ୍ଷେତ୍ରର ବ୍ୟବହାର ସମସାମୟିକ ବାସ୍ତବତା ଏବଂ ସୂଚନା ଯୁଦ୍ଧ, ଡ୍ରୋନ୍, ସ୍ୱୟଂଶାସିତ ପ୍ରଣାଳୀ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋ-ଚୁମ୍ବକୀୟ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମର ଶୋଷଣ ଏବଂ ମାନବ-ମେସିନ୍ ତିମିଙ୍ଗ ହେଉଛି ନୂତନ ଏବଂ ସ୍ୱାଭାବିକ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶୃଙ୍ଖଳାକାରୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରି ଦିନକୁ ଦିନ ଏହି ଡୋମେନ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଯୁଦ୍ଧର ଜଟିଳତା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଏହାକୁ ଚିନ୍ତାଧାରା, ବୁଦ୍ଧି ଓ ଉଦ୍ଭାବନର ଯୁଦ୍ଧ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ସେ ଅଫିସର କ୍ୟାଡେଟମାନଙ୍କୁ ଏହି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ସର୍ବଦା ପ୍ରସ୍ତୁତ ଓ ଆଗଧାଡ଼ିରେ ରହିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। "ମନେରଖନ୍ତୁ ଯେ ମେସିନ୍ ପଛରେ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ହିଁ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଶାରୀରିକ ସୁସ୍ଥତା, ମାନସିକ ଚପଳତା, ସମାଲୋଚନାତ୍ମକ ଚିନ୍ତାଧାରା, ବୈଷୟିକ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ତରଳ ପରିସ୍ଥିତିର ତ୍ୱରିତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଆପଣଙ୍କ ସଫଳତାର ଚାବିକାଠି ହେବ।
ଏହି ଅବସରରେ ସମୀକ୍ଷା ଅଧିକାରୀ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ:
ଅର୍ଡର ଅଫ୍ ମେରିଟ୍ ରେ ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନରେ ଥିବା ଅଫିସର କ୍ୟାଡେଟ୍ ଙ୍କୁ ସ୍ୱାର୍ଡ ଅଫ୍ ଅନର ଏବଂ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ପ୍ରଦାନ ଏକାଡେମୀ ଅଣ୍ଡର ଅଫିସର ପ୍ରବୀଣ ସିଂହଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏକାଡେମୀ କ୍ୟାଡେଟ୍ ଆଡ ଯୁଣ୍ଟେଟ ମୋହିତ କାପାରୀଙ୍କୁ ରୌପ୍ୟ ପଦକ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ବାଟାଲିୟନ ଅଣ୍ଡର ଅଫିସର ଶୌର୍ଯ୍ୟ ଭଟ୍ଟଙ୍କୁ ବ୍ରୋଞ୍ଜ ପଦକ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଟେକ୍ନିକାଲ ଗ୍ରାଜୁଏଟ୍ ପାଠ୍ୟକ୍ରମରୁ ଅର୍ଡର ଅଫ୍ ମେରିଟ୍ ରେ ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଥିବା ଅଫିସର କ୍ୟାଡେଟ୍ ଙ୍କୁ ରୌପ୍ୟ ପଦକ ଅଫିସର କ୍ୟାଡେଟ୍ ବିନୟ ଭଣ୍ଡାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା।
ବିଦେଶରୁ ଅର୍ଡର ଅଫ୍ ମେରିଟ୍ ରେ ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନରେ ଥିବା ଅଫିସର କ୍ୟାଡେଟ୍ ପାଇଁ ବାଂଲାଦେଶ ପଦକ ବାଂଲାଦେଶର ବୈଦେଶିକ ଅଧିକାରୀ କ୍ୟାଡେଟ୍ ମହମ୍ମଦ ନୁର କୁଟୁବୁଲ ଆଲାମଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା।
୨୦୨୪ ବସନ୍ତ ଅବଧି ପାଇଁ ୧୨ଟି କମ୍ପାନି ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଥିବାରୁ ସେନା ମୁଖ୍ୟ କୋହିମା କମ୍ପାନିକୁ ପୁରସ୍କୃତ କରାଯାଇଛି।
ପରେଡ୍ ର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ପରେ ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଜେନେରାଲ ଏମଭି ସୁଚିନ୍ଦ୍ର କୁମାର ଆଇଏମଏର ଯୁଦ୍ଧ ସ୍ମାରକୀରେ ପୁଷ୍ପମାଲ୍ୟ ଅର୍ପଣ କରିବା ସହ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ। ପିପିଙ୍ଗ ସମାରୋହ ଯେଉଁଠାରେ ଅଫିସର କ୍ୟାଡେଟମାନେ କମିଶନ ଅଫିସର ପାହ୍ୟାରେ ରହିଥାଆନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପିତାମାତା ଏବଂ ପ୍ରିୟଜନମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇଥିଲା ।

Ministry of Defence
394 officer cadets of 154 Regular Course & 137 Technical Graduate Course pass out from Indian Military Academy, Dehradun
General Officer Commanding-in-Chief, Northern Command Lt Gen MV Suchindra Kumar reviews the Passing Out Parade
08 JUN 2024 3:13PM by PIB Delhi
A total of 394 officer cadets of 154 Regular Course and 137 Technical Graduate Course, including 39 from 10 friendly countries, passed out from the portals of Indian Military Academy (IMA), Dehradun, Uttarakhand on June 08, 2024. The officer cadets displayed inspiring enthusiasm, putting up an excellent show of marching to military tunes of ‘Sare Jahan Se Achha’ and ‘Kadam Kadam Badhaye Ja’ with perfection and pride.
General Officer Commanding-in-Chief, Northern Command Lt Gen MV Suchindra Kumar reviewed the Passing Out Parade. He congratulated the officer cadets on the successful completion of their training. He complimented them and the instructors for the excellent parade as well as the crisp & synergised drill movements, indicating high standards of training and discipline imbibed by the young officer cadets.
“The parade is the culmination of your training and the commencement of professional career. This is a moment that comes once in your lifetime and shall be an inspiration for all future endeavours. The pledge that you take and the vows that you make to your nation are sacred and shall precede all your commitments, henceforth. The fact that you stand proud and strong today is testimony to the hard work and labour that you have put in to become an officer. The IMA is an elite institution that has harnessed your potential and has equipped you with all the knowledge and attributes befitting an officer,” the Reviewing Officer told the officer cadets.
The Reviewing Officer reiterated that the Indian Army is proud to have the best soldiers in the world, who have the wisdom derived from combat and years of operational experience. He urged the officer cadets to always lead with honour; serve with distinction; and inspire those around with unwavering commitment to duty.
On the rapidly changing dynamics of combat, the Reviewing Officer stated that technological transformation has been continuously impacting the character of modern wars. He emphasised that the use of space, cyber & cognitive domains in warfare are contemporary realities, and information warfare, drones, autonomous systems, exploitation of electro-magnetic spectrum and man-machine teaming are the new normal. He said these domains are being refined with every passing day with the use of disruptive technologies, thereby increasing the complexities of wars. Describing it as the wars of ideas, intellect, and innovation, he urged the officer cadets to always be prepared & at the forefront to meet these challenges. “Remember the adage that it is the person behind the machine who matters the most. Physical fitness, mental agility, critical thinking, technical prowess, and a swift response to fluid situations will be the key to your success,” he said.
On the occasion, the Reviewing Officer presented the following awards:
• Coveted award of the Sword of Honour & Gold Medal for the Officer Cadet standing First in the Order of Merit were presented to Academy Under Officer Praveen Singh. The Silver Medal was presented to Academy Cadet Adjutant Mohit Kapri, while the bronze medal was given to Battalion Under Officer Shaurya Bhatt.
• Silver Medal for the Officer Cadet standing First in the Order of Merit from Technical Graduate Course was presented to Officer Cadet Vinay Bhandari.
• Bangladesh Medal for the Officer Cadet standing First in the Order of Merit from Foreign Country was presented to Foreign Officer Cadet Mohammad Nur Kutubul Alam, Bangladesh.
• Chief of the Army Staff Banner was awarded to Kohima Company for standing Overall first amongst 12 companies for the Spring Term 2024.
After reviewing the parade, Lt Gen MV Suchindra Kumar laid wreaths and offered floral tributes at the War Memorial, IMA to pay homage to the brave alumni of the prestigious training academy. The ‘Pipping Ceremony’, where the officer cadets don the ranks of Commissioned Officers, was carried out by their parents and loved ones.