ইলেক্সন কমিসন
IEVPগী শরুক ওইনা লৈবাক ২৩দগী দেলেগেৎ ৭৫না রাজ্য ৬দা মীখলগী থৌওংশিং য়েংখ্রে
সধারন মীখল ২০২৪বু অন্তরজাতিগী থাক্তা থাগৎনরক্লি
IEVP অসি সধারন মীখল মনুংদা ত্রান্সপরেন্সী, ক্রিদিবিলিতী অমসুং ইনক্লুসিবনেস ঙাক্তুনা থম্নবা ECIনা হোৎনরিবা অদুগী শরুক্নি
09 MAY 2024 7:34PM by PIB Imphal
সধারন মীখল ২০২৪দা মীখলগী থৌওংশিং সাখি ওইবা ফংখিবদা অন্তরজাতিগী মীহুৎশিংনা মখোয়গী ওইবা নুংঙাইবা ফোংদোকখ্রে। মীহুৎ খরনা ত্রান্সপরেন্সীগী থাগৎপা ফোংদোকপা মতমদা অতোপ্পা খরনা ECIগী গ্রীন পোলিং স্তেসনগুম্বা ইনিসিয়েতিবশিংবু পুক্নিং থৌগৎনিংঙাইনি ফোংদোকখি। মীহুৎশিং অদুনা মীখলদা EVM-VVPATশিংগী রেন্দোমাইজেসন য়াওনা অতোপ্পা মীখলগী থৌওংশিংদা চাউনা তেক্নোলোজী শিজিন্নববুসু থাগৎখি।
রিয়েক্সনশিং অসি ইন্তরনেস্নেল ইলেক্সন ভিজিতর্স প্রোগ্রাম (IEVP)গী শরুক ওইনা ভারত্তা লাক্লিবা অন্তরজাতিগী মীহুৎশিংগী হৌজিক ফাওবগী খ্বাইদগী চাউবা কন্তিঞ্জেন্তকী হন্দক্তা পাংথোকপা লোইশিনখিবা সধারন মীখলগী অহুমশুবা তাঙ্কক্কী এক্সপরিয়েন্সগী মতুংদা লাকপনি।
অহুমশুবা তাঙ্কক্তা রাজ্য/য়ু.তি. ১১গী কন্সতিত্বেন্সী ৯৩দা মীখল পাংথোকখি অমদি মীহুৎশিং রাজ্য/য়ু.তি. ৬দা শেম শারিবশিং য়াওনা মীখল য়েংখি।
গ্রাউন্দদগী IEVP ২০২৪ এক্সপরিয়েন্সশিং
কর্নাতকা
কম্বোদিয়া, তুনিসিয়া, মোলদোবা, সিচেলেস অমসুং নেপালদগী মীহুৎশিংনা কর্নাতকাদা বেলগাম পার্লিয়ামেন্তরী কন্সতিত্বেন্সীদা চৎখি অমদি পোলিং স্তেসন মনুংদা পোলিং ওফিসরশিং অমসুং প্রিসাইদিং ওফিসরশিংগা ৱারী শানখি, মোক পোল য়েংখি, কমান্দ কন্ত্রোল সেন্তর, মেদীয়া মোনিতরিং ফেসিলিতীশিং চৎতুনা য়েংখি। মীহুৎশিং অদুনা মোক পোল, পোলিং স্তেসন মনুংদা কেন্দিদেৎশিংগী রিপ্রজেন্তেতিবশিং শরুক য়াবগী ত্রান্সপরেন্সীবু থাগৎখি।
গৱা
ভুতান, মোঙ্গোলিয়াদগী মীহুৎশিং অমসুং ইজরেলদগী মেদিয়া তীম অমনা গৱাগী কন্সতিত্বেন্সী অনিমক্তা মীখল অমসুং মীখলগা মরী লৈননা শিনলি লাংলিবশিং য়েংখি। মখোয়না মোক পোল, কমান্দ কন্ত্রোল সেন্তর, মেদীয়া মোনিতরিং ফেসিলিতী অমসুং দিসপেতচ সেন্তরশিংসু য়েংশিনখি। CEC ভুতান অমদি ভুতান অমসুং মোঙ্গোলিয়াগী ইলেক্তোরেল ওফিসিয়েলশিংনা মীখল পাংথোকপদা পোলিতিকেল পার্তীশিং, মেদীয়া, পোলিং স্তেসন মনুংদা কেন্দিদেৎকী রিপ্রজেন্তেতিবশিং য়াওবগী ত্রান্সপরেন্সীবু থাগৎখি। য়েংশিনবা লাকখিবা মীহুৎশিংনা PwDগীদমক থৌরাং তৌরবা পোলিং স্তেসনশিং অমসুং পিঙ্ক পোলিং স্তেসনশিং উবদা অঙকপা অমসুং থাগৎপা ফোংদোকখি। EVM-VVPATশিং রেন্দোমাইজ তৌবগীদমক সোফ্তৱেয়র শিজিন্নবদা মীহুৎশিংনা থাগৎপা ফোংদোকখি।
মধ্য প্রদেশ
শ্রী লঙ্কা অমসুং ফিলিপিন্সদগী মীহুৎশিং য়াওবা মেম্বর ১১গী অন্তরজাতিগী তীম অমনা ভোপাল, ভিদিশা, সেহোর অমসুং রাইসেন কন্সতিত্বেন্সীগী পোলিং স্তেসনশিংদা চৎতুনা লোক সভা মীখলগী ইলেক্তোরেল প্রোসেসশিং য়েংখি। ভোতরশিংগা ৱারী শান্নদুনা মখোয়না দেমোক্রেতিক প্রোসেসতা ভারতকী নাগরিকশিংনা থৱায় য়াওনা অমসুং এক্তিব ওইনা শরুক য়ারিবশিং য়েংখি।
উত্তর প্রদেশ
চিলি, জোর্জিয়া, মালদিব, নমিবিয়া, পাপুৱা নিউ গুইনিয়া অমসুং উজবেকিস্তানদগী মীহুৎশিংনা উত্তর প্রদেশকী ফতেহপুর সিকরি অমসুং অগ্রা পার্লিয়ামেন্তরী কন্সতিত্বেন্সীদা ২০২৪গী মে ৭দা মীখলগী সাখি ওইখি। লেংলক্লিবা শক্নাইরবশিংবু কন্সতিত্বেন্সী অনি অসিগী মনুংদা লৈরিবা তাজ মহলগী আর্কিতেকচরেল মার্বেল অমসুং ফতেহপুর সিকরি য়েংহনখি। মীখল নুমিৎ অমসুং মীখলগী নোংমা ৱাৎলিঙৈ নুমিৎতা মখোয়না তোঙান তোঙানবা এরেঞ্জমেন্তশিং/এক্তিবিতীশিং এক্সপোজ তৌখি।
গুজরাত
ফিজি, ওস্ত্রেলিয়া, রসিয়া, মদাগাস্কর, কির্গিজ রিপব্লিক্তগী মীহুৎশিংনা অহমেদবাদতা লোক সভা, ২০২৪গী সধারন মীখলগীদমক প্রি-পোল এরেঞ্জমেন্ত অমসুং পোলিং প্রোসেস সাখি ওইখি। মীহুৎ কাংবু অদুনা দবল লোক সিস্তেম ওইবা স্ত্রোং রুমশিং অমসুং EVMশিংগী ইফেক্তিব সেক্যুরিতীগীদমক অর্মদ পুলিস পর্সোনেল দিপ্লোই তৌববু অপেনবা ফোংদোকখি। অহমেদবাদ ইস্ত PCদা সনন্দ এসেমব্লী কন্সতিত্বেন্সীদা নুপীনা মেনেজ তৌবা পোলিং স্তেসনশিংনসু থাগৎপা ফোংদোকখি। অহল ওইরবা ভোতরশিং মতেং পাংনবগীদমক মফম পুম্নমক্তা ভোলুন্তীয়রশিংগা লোয়ননা রেম্প অমসুং হ্বীলচিয়রগী খুদোংচাবশিংসু থাগৎখি। মমিৎ তাংবা ভোতরশিংগীদমক ব্রাইল বেলোত পেপরগী কন্সেপ্তসু মমিৎ তাংবা মীওইশিং তেংবাংনবা অফবা খোংথাং অমা ওইনা পামখি।
মহারাস্ত্র
বঙ্গলাদেশ, শ্রী লঙ্কা, কাজখস্তান অমসুং জিম্বাবৱেগী ইলেক্সন মেনেজমেন্ত বোদীশিংদগী রিপ্রজেন্তেতিবশিংনা মহারাস্ত্রদা রাইগর পার্লিয়ামেন্তরী কন্সতিত্বেন্সীদী চৎখি অমসুং প্রি-পোল এরেঞ্জমেন্তশিং, পোলিং পার্তীশিংগী দিসপর্জেল অমসুং অতোপ্পা লোজিস্তিকশিং সাখি ওইখি। মীহুৎ কাংবু অদুনা দিস্ত্রিক্ত ইলেক্সন ওফিসর, রিতর্নিং ওফিসর, প্রিসাইদিং ওফিসরশিং অমসুং অতোপ্পা মীখলগা মরী লৈনবা ওফিসিয়েলশিংগা লোয়ননা ইন্দিয়ন ইলেক্সনগী তোঙান তোঙানবা মায়থোংশিংগী মতাংদা উনদুনা ৱারী শান্নখি। মীহুৎ কাংবু অদুনা পোলিং স্তেসনশিংদা লৌখৎলিবা ত্রান্সপরেন্সীদী থাগৎপা ফোংদোকখি।
য়ুমফম
লৈবাক ২৩ হায়বদি ওস্ত্রেলিয়া, বঙ্গলাদেশ. ভুতান, কম্বোদিয়া, চিলি, ফিজি, জোর্জিয়া, কাজাখস্তান, কির্গিজ রিপব্লিক, মদাগাস্কর, মালদিপ, মোঙ্গোলিয়া, মোলদোবা, নমিবিয়া, নেপাল, নিউ গুইনিয়া, ফিলিপিন্স, রসিয়া, সেচেলেস, শ্রী লঙ্কা, তুনিসিয়া, উজবেকিস্তান, জিম্বাৱেদগী মীহুৎ কাংবুনা ২০২৪গী মে ৫দা মীখলগী অহুমশুবা তাঙ্ককতা মীখলশিং সাখি ওইনবা নই দিল্লীদা য়ৌরকখি। মখোয়না চিফ ইলেক্সন কমিস্নার শ্রী রজিব কুমারনা ইলেক্সন কমিস্নার শ্রী গ্যানেশ কুমার অমসুং দা. সুখবির সিংহ সান্ধুগা লোয়ননা প্রিসাইদ তৌবা হৌদোকপগী সেসনদা ইলেক্সন কমিসন ওফ ইন্দিয়াগা লোয়ননা ৱারী শানখি। মদুগী মতুং তারকপদা মীহুৎ কাংবু অদু তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিং হায়বদি কর্নাতকা, মহারাস্ত্র, গুজরাত, উত্তর প্রদেশ, গৱা অমসুং মধ্য প্রদেশতা চৎনবা অপিকপা কাংলুপ ৬তা য়েন্থোকখি অমদি পর্পজ অসিগীদমক কন্সতিত্বেন্সী ১৩দা পোলিং স্তেসনশিংদা চৎখি। রাজ্যশিং অসিগী CEOশিংনা মীখলগী শেমশারিবশিং, লোজিস্তিক্স অমসুং ৱেবকাস্তিং এরেঞ্জমেন্তশিং য়েংবগা লোয়ননা মীখলগী মাংওইননা পোলিং ওফিসরশিং অমসুং প্রিসাইদিং ওফিসরশিংগা লোয়ননা এঙ্গেজ তৌবা অমসুং মোক পোলদা শরুক য়াবা, মীখল নুমিৎ হায়বদি ২০২৪গী মে ৭দা অশেংবা মীখল য়েংনবা অমসুং ভোতরশিংগা লোয়ননা ৱারী শান্ননবগীদমক মীহুৎ কাংবুগী খোংচৎ ওর্গনাইজ তৌখি।

Election Commission
75 delegates from 23 countries witness the poll process first-hand in 6 States as part of IEVP
General Elections 2024 draws international admiration
IEVP part of ECI’s endeavour to maintain transparency, credibility and inclusiveness during the General Elections
09 MAY 2024 7:34PM by PIB Delhi
International delegates have expressed their happiness at having witnessed the polling process first-hand in General Election 2024. While some of the delegates appreciated transparency others termed ECI’s initiatives such as Green Polling Stations as inspirational. Delegates also appreciated the use of technology at scale in the elections including during randomization of EVM-VVPATs. Some of the delegates also said that they were particularly struck by the unwavering faith and commitment of Indian voters towards strengthening democratic ideals. Overall, there was unanimity among the visiting members of the Election Management Bodies of these countries that the election process in India was a peaceful, inclusive and accessible and takes place in a festive mood.
These reactions came after largest ever contingent of international delegates experienced India’s General Elections first-hand in the recently concluded third phase of the elections as part of the International Election Visitors’ Programme (IEVP).
Polling was held in 93 Constituencies across 11 States/UTs in the third phase and the delegates watched the polling in 6 States/UTs including the preparatory work that goes into making what is arguably the largest logistical exercise involving movement of men and machinery in the world.
IEVP 2024 experiences from ground
Karnataka
Delegates from Cambodia, Tunisia, Moldova, Seychelles, and Nepal visited Belgaum Parliamentary constituency in Karnataka and interacted with polling officers and presiding officers inside the polling station, witnessed mock poll, visited command control center, media monitoring facilities. The delegates appreciated the transparency as underscored by mock poll, presence and involvement of candidates’ representative inside the polling station.
Goa
Delegates from Bhutan, Mongolia and a media team from Israel witnessed polling and related arrangements in both the constituencies in Goa. They were also exposed to mock poll, command control center, media monitoring facilities and dispatch centers. CEC Bhutan and Electoral officials of Bhutan & Mongolia appreciated transparency in involving political parties, media, candidates’ representative inside the polling station in conduct of elections. Admiration and surprise was expressed to see PwD managed Polling stations, and Pink Polling stations by the visiting delegates. Delegates appreciated the use of software for randomization of EVM-VVPATs.
Madhya Pradesh
A 11-member international team comprising delegates from Sri Lanka and Philippines visited polling stations across Bhopal, Vidisha, Sehore, and Raisen constituencies, gaining firsthand insights into the electoral process of the Lok Sabha elections. Interacting with voters, they observed the enthusiasm and active participation of Indian citizens in the democratic process. Reflecting on their experiences, the delegates expressed admiration for the vibrant democracy they witnessed in India. They were particularly struck by the unwavering faith and commitment of Indian voters towards strengthening democratic ideals.
Uttar Pradesh
Delegates from Chile, Georgia, Maldives, Namibia, Papua New Guinea and Uzbekistan witnessed the polling on 7th May, 2024 in Fatehpur Sikri and Agra Parliamentary constituency in Uttar Pradesh. Visiting dignitaries were taken to see architectural marvel of Taj Mahal and the Fatehpur Sikri falling in these two constituencies. They were exposed to the various arrangements/activities on the poll day and the day before the polling day. There was unanimity among the visiting members of the Election Management Bodies of these countries that the election process in India was a peaceful, inclusive and accessible.
Gujarat
Delegates from Fiji, Australia, Russia, Madagascar, Kyrgyz Republic witnessed pre- poll arrangements and polling process for the General Elections to the Lok Sabha, 2024 in Ahmedabad. The delegation was impressed with strong room(s) having double lock system and deployment of armed police personnel ensuring effective security for EVMs. Female managed polling stations in Assembly Constituency of Sanand in Ahmedabad East PC was also drew appreciation and invited comments that they boost confidence in women and increase their participation. Facility of ramp and wheelchairs in all places along with volunteers to help elderly voters was also highly appreciated. The concept of Braille ballot paper for blind voters was also liked as a good initiative to help blind people.
Maharashtra
Representatives from the Election Management Bodies of Bangladesh, Sri Lanka, Kazakhstan and Zimbabwe visited Raigad parliamentary constituency in Maharashtra and witnessed the pre-poll arrangements, dispersal of polling parties and other logistics. The group interacted with the District Election Officer, Returning Officer, Presiding Officers and other election related officials about the various facets of the Indian Elections. The delegates were impressed with the transparency measures at polling stations.
Background
Delegates from 23 countries namely Australia, Bangladesh. Bhutan, Cambodia, Chile, Fiji, Georgia, Kazakhstan, Kyrgyz Rep, Madagascar, Maldives, Mongolia, Moldova, Namibia, Nepal, New Guinea, Philippines, Russia, Seychelles, Sri Lanka, Tunisia, Uzbekistan, Zimbabwe arrived at New Delhi to witness the Elections in the third phase of polling on the 5th May 2024. They interacted with the Election Commission of India in the inaugural session presided over by the Chief Election Commissioner Sh. Rajiv Kumar along with Election Commissioners Shri Gyanesh Kumar and Dr. Sukhbir Singh Sandhu. Thereafter the delegates were divided into 6 smaller groups to visit different states viz. Karnataka, Maharashtra, Gujarat, Uttar Pradesh, Goa and Madhya Pradesh and visited polling stations in 13 constituencies for this purpose. The CEOs of the States organized the visit of the groups to see the poll preparedness, logistics and webcasting arrangements as well as engaging with polling officers and presiding officers on pre-poll day and to witness the mock poll, actual polling and to interact with voters on election day i.e.7th May 2024.
.