ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସେବା ଏବଂ ଟ୍ରାଞ୍ଜାକସନାଲ୍‌ ଭଏସ୍ କଲ୍ ପାଇଁ ଡିଓଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବେ ପୃଥକ ନମ୍ବରିଂ ସିରିଜ୍ ଆବଣ୍ଟନ କରିଛି
ନୂଆ ୧୬୦xxxxx ନମ୍ବର ସିରିଜ୍ ୧୦ ଅଙ୍କ ବିଶିଷ୍ଟ ମୋବାଇଲ୍ ନମ୍ବର ବ୍ୟବହାର ଦ୍ବାରା ଟେଲିମାର୍କେଟରଙ୍କ ଅବାଞ୍ଛିତ ଭଏସ୍ କଲ୍ କୁ ରୋକିବାରେ ସହାୟକ ହେବ
30 MAY 2024 7:47PM by PIB Bhubaneswar
ଟେଲିକମ୍ ବିଭାଗ (ଡିଓଟି) ସେବା/ଟ୍ରାଞ୍ଜାକସନ୍ କଲ୍ କରିବା ପାଇଁ ୧୬୦xxxx ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଏଭଳି ବୈଧ କଲ୍ କୁ ସହଜରେ ଚିହ୍ନଟ କରିବାର ଏକ ଉପାୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ।
ବର୍ତମାନ ଟେଲିମାର୍କେଟରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରମୋଶନାଲ/ସର୍ଭିସ/ଟ୍ରାଞ୍ଜାକସନ୍ ଭଏସ୍ କଲ୍ କରିବା ପାଇଁ ୧୪୦xx ସିରିଜ୍ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ଯେହେତୁ ପ୍ରମୋଶନାଲ କଲ୍ ପାଇଁ ୧୪୦xx ସିରିଜ୍ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି, ଉପଭୋକ୍ତାମାନେ ସାଧାରଣତଃ ଏଭଳି କଲ୍ ର ଉତ୍ତର ଦିଅନ୍ତି ନାହିଁ ଏବଂ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସେବା / ଟ୍ରାଞ୍ଜାକସନ୍ କଲ୍ ମିସ୍ ହୋଇଯାଏ । ଏହା ଫଳରେ ପ୍ରକୃତ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ସେବା/ଟ୍ରାଞ୍ଜାକସନ୍ କଲ୍ କରିବା ପାଇଁ ନିୟମିତ ୧୦ ଅଙ୍କ ବିଶିଷ୍ଟ ନମ୍ବରର ବ୍ୟାପକ ବ୍ୟବହାର ହେଉଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ଠକମାନେ ୧୦ ଅଙ୍କ ବିଶିଷ୍ଟ ନମ୍ବର ବ୍ୟବହାର କରି ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ଠକିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ପାଇଥିଲେ।
ତେଣୁ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ୧୦ ଅଙ୍କ ବିଶିଷ୍ଟ ଅଜ୍ଞାତ ନମ୍ବରରୁ ଆସୁଥିବା ସ୍ପାମ୍ କଲ୍ ଏବଂ ପ୍ରକୃତ ପ୍ରିନ୍ସିପାଲ୍ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରକୃତ ସେବା/ଟ୍ରାଞ୍ଜାକସନ୍ କଲ୍ ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସେବା/ଟ୍ରାଞ୍ଜାକସନ୍ ଭଏସ୍ କଲ୍ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଅଲଗା ନମ୍ବର ସିରିଜ୍ ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଥିଲା।
ଏହି ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ, ଡିଓଟି ଏକ ନୂତନ ନମ୍ବରିଂ ସିରିଜ୍ ଆବଣ୍ଟନ କରିଛି, ଅର୍ଥାତ୍, ୧୬୦xxx ଯାହା କେବଳ ମୁଖ୍ୟ ସଂସ୍ଥାଦ୍ୱାରା ସେବା / ଟ୍ରାଞ୍ଜାକସନ୍ ଭଏସ୍ କଲ୍ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେବ। ସର୍ଭିସ/ଟ୍ରାଞ୍ଜାକସନ୍ କଲ୍ ବନାମ ଅନ୍ୟ ପ୍ରକାର କଲ୍ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ସ୍ପଷ୍ଟ ପାର୍ଥକ୍ୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଯୋଗାଯୋଗ ପରିଚାଳନା କରିବା ସହଜ କରିବ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଆରବିଆଇ, ସେବି, ପିଏଫଆରଡିଏ, ଆଇଆରଡିଏ ଇତ୍ୟାଦି ଆର୍ଥିକ ସଂସ୍ଥାରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ହେଉଥିବା ସେବା/ କାରବାର କଲ୍ ୧୬୦୧ ରୁ ଆରମ୍ଭ ହେବ ।
ଟେଲିକମ୍ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ (ଟିଏସପି) ୧୬୦ ସିରିଜ୍ ରୁ ଏକ ନମ୍ବର ପ୍ରଦାନ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂସ୍ଥାର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଯାଞ୍ଚ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଏବଂ ସଂସ୍ଥା ଟେଲିକମ୍ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଯୋଗାଯୋଗ ଗ୍ରାହକ ପ୍ରାଥମିକତା ନିୟମାବଳୀ (ଟିସିସିସିପିଆର), ୨୦୧୮ ଅନୁଯାୟୀ ଏହାକୁ କେବଳ ସେବା / କାରବାର କଲ୍ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେବ ।
ଗ୍ରାହକମାନେ ୧୬୦xx ର କଲ୍ ର ବୈଧତା ଉପରେ ଅଧିକ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିପାରିବେ, ଯାହା ଠକେଇର ଶିକାର ହେବାର ଆଶଙ୍କାକୁ ହ୍ରାସ କରି ଯେକୌଣସି ସନ୍ଦିଗ୍ଧ ଠକେଇ ଯୋଗାଯୋଗ ପାଇଁ, ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଏହାକୁ ସଂଚାର ସାଥୀ (www.sancharsaathi.gov.in) ରେ ଥିବା ଚକ୍ଷୁ କେନ୍ଦ୍ରରେ ରିପୋର୍ଟ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଏ ।
ଟେଲିକମ୍ ନିୟାମକ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ (ଟ୍ରାଇ)ର ଅବାଞ୍ଛିତ ପ୍ରମୋଶନାଲ୍ କଲ୍ କୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଡିଏନ୍ ଡି ଫିଚରକୁ ସକ୍ରିୟ କରିବା ପାଇଁ ଡିଓଟି ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି।
ନୂତନ ନମ୍ବର ସ୍କିମ୍ ବିଷୟରେ ବିବରଣୀ
(https://dot.gov.in/accessservices/allocation-separate-numbering-series-exclusively-service-and-transactional-voice)
ସର୍ଭିସ୍ କଲ୍ ର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ପ୍ରାପ୍ତକାରୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ସମ୍ମତି ରେ କିମ୍ବା ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପାଇଁ ପଞ୍ଜୀକୃତ ଏକ ଟେମ୍ପ୍ଲେଟ୍ ବ୍ୟବହାର କରି କରାଯାଇଥିବା ଏକ ଭଏସ୍ କଲ୍, ଯାହାର ପ୍ରାଥମିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଏକ ବାଣିଜ୍ୟିକ କାରବାରକୁ ସୁଗମ କରିବା, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା କିମ୍ବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଯାହା ପ୍ରାପ୍ତକାରୀ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରେରକଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ସମ୍ମତି ଦେଇଛନ୍ତି; କିମ୍ୱା ୱାରେଣ୍ଟି ସୂଚନା, ଉତ୍ପାଦ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବା, ପ୍ରାପ୍ତକର୍ତ୍ତାଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ବ୍ୟବହୃତ କିମ୍ବା କ୍ରୟ କରାଯାଇଥିବା ଏକ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଉତ୍ପାଦ କିମ୍ବା ସେବା ସମ୍ବନ୍ଧରେ ନିରାପତ୍ତା କିମ୍ବା ସୁରକ୍ଷା ସୂଚନା;
ଟ୍ରାଞ୍ଜାକସନାଲ୍ କଲ୍ ର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଏକ ଭଏସ୍ କଲ୍ ଯାହା ପ୍ରକୃତିରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନମୂଳକ ନୁହେଁ ଏବଂ ଏହା ଏହାର ନିଜ ଗ୍ରାହକ କିମ୍ବା ଆକାଉଣ୍ଟଧାରୀଙ୍କୁ ସତର୍କ କରାଇବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏବଂ ଭଏସ୍ କଲ୍ ଦ୍ୱାରା ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପ୍ରକୃତିରେ ସମୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ;
ପ୍ରମୋସନାଲ କଲ୍ ର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ବାଣିଜ୍ୟିକ ଯୋଗାଯୋଗ ଭଏସ୍ କଲ୍ ଯାହା ପାଇଁ ପ୍ରେରକ ତାଙ୍କୁ ଏଭଳି ଭଏସ୍ କଲ୍ କରିବା ପାଇଁ ଗ୍ରହୀତାଙ୍କଠାରୁ କୌଣସି ସ୍ପଷ୍ଟ ସମ୍ମତି ନେଇନାହାନ୍ତି।

Ministry of Communications
DoT allots separate numbering series exclusively for service and transactional voice calls
New 160xxxxxxx number series will help in curbing unsolicited voice calls from telemarketers using 10 Digit mobile numbers
30 MAY 2024 7:47PM by PIB Delhi
Department of Telecommunications (DoT) has introduced a new numbering series, 160xxxxxxx for making service/transactional calls. This initiative is a step towards providing citizens with a way to easily identify such legitimate calls.
Currently 140xxxxxxx series has been allocated to telemarketers for making promotional/service/transactional voice calls. As 140xx series is being used extensively for promotional calls, consumers normally do not respond to such calls and many important service/transactional calls are missed. This has resulted in wide use of regular 10-digit numbers by genuine entities for making service/transactional calls. This also gave opportunity to fraudsters to deceive consumers using 10-digit numbers.
Hence, in order to create confidence among the consumers and to enable them to distinguish between the spam calls originating from 10-digit unknown numbers and the genuine service/transactional calls from genuine Principle Entities, there was a need of separate number series to cater service/transactional voice calls.
To fulfil this need, the DoT has allocated a new numbering series, i.e., 160xxxxxxx which will exclusively be used for service/transactional voice calls by the Principle Entities. This clear differentiation between service/transactional calls versus other types of calls will make it easier for citizens to manage their communication. Now, for example, the service/transactional calls originating from Financial Entities like by RBI, SEBI, PFRDA, IRDA, etc shall start from 1601.
Telecom Service Providers (TSP) shall be ensuring adequate verification of every entity before assigning a number from 160 series and the entity shall undertake to use it only for service/transactional calls as per Telecom Commercial Communication Customer Preference Regulation (TCCCPR), 2018.
Consumers can have more confidence in the legitimacy of calls from the 160xxxxxxx series, reducing the risk of falling victim to scams. For any suspected fraud communications, Citizen are advised to report it on Chakshu facility at Sanchar Saathi (www.sancharsaathi.gov.in).
The DoT encourages consumers to activate the Telecom Regulatory Authority of India’s (TRAI) Do Not Disturb (DND) feature to block unwanted promotional calls, further enhancing their protection against spam.
Details on New Number Scheme
(https://dot.gov.in/accessservices/allocation-separate-numbering-series-exclusively-service-and-transactional-voice)
Service Call means a voice call made to recipient either with his consent or using a template registered for the purpose, the primary purpose of which is to facilitate, complete, or confirm a commercial transaction that the recipient has previously consented to enter into with the sender; or to provide warranty information, product recall information, safety or security information with respect to a commercial product or service used or purchased by the recipient;
Transactional Call means a voice call which is not promotional in nature and is for the purpose of alerts to its own customers or account holders and information to be communicated by the voice call is time critical in the nature;
Promotional Call means commercial communication voice call for which the Sender has not taken any explicit consent from the Recipient to make such voice calls to him.