ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଓଡ଼ିଶା ଉପକୂଳରେ ଏସ୍‌ୟୁ - ୩୦ ଏମକେ – ୧ରୁ ଆକାଶରୁ ଭୂପୃଷ୍ଠଗାମୀ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ରୁଦ୍ରମ୍ -୨ର ସଫଳ ପରୀକ୍ଷଣ କଲା ଡିଆରଡିଓ
29 MAY 2024 4:56PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ସଂଗଠନ (ଡିଆରଡିଓ) ୨୦୨୪ ମଇ ୨୯ ତାରିଖ ପୂର୍ବାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ସାଢ଼େ ୧୧ଟାରେ ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନାର ଏସ୍‌ୟୁ – ୩୦ ଏମକେ -୧ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରୁ ଆକାଶରୁ ଭୂପୃଷ୍ଠଗାମୀ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ରୁଦ୍ରମ -୨ର ସଫଳ ପରୀକ୍ଷଣ କରିଛି । ଉଡ଼ାଣ - ପରୀକ୍ଷଣ ସମସ୍ତ ପରୀକ୍ଷଣ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପୂରଣ କରିଥିଲା। ପ୍ରପଲ୍ସନ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ ଓ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଆଲଗୋରିଦମ୍କୁ ପ୍ରତିପାଦନ କରିଥିଲା । ଅନ୍‌ବୋର୍ଡ ଜାହାଜ ସମେତ ସମନ୍ୱିତ ପରୀକ୍ଷଣ ଘାଟି ଚାନ୍ଦିପୁର ଦ୍ୱାରା ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ମୁତୟନ କରାଯାଇଥିବା ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋ - ଅପ୍ଟିକାଲ ସିଷ୍ଟମ, ରାଡାର ଏବଂ ଟେଲିମେଟ୍ରି ଷ୍ଟେସନ ଭଳି ରେଞ୍ଜ ଟ୍ରାକିଂ ଉପକରଣ ଦ୍ୱାରା ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇଥିବା ଉଡାଣ ସମ୍ପର୍କିତ ତଥ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ରର କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି ।
ରୁଦ୍ରମ୍ -୨ ହେଉଛି ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ନିର୍ମିତ ଏକ କଠିନ ସଂଚାଳିତ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ପ୍ରଣାଳୀ ଯାହା ଅନେକ ପ୍ରକାର ଶତ୍ରୁ ସମ୍ପତ୍ତିକୁ ବିଧ୍ୱଂସ କରିବା ପାଇଁ ଆକାଶରୁ ଭୂପୃଷ୍ଠକୁ ନିକ୍ଷେପଣ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଡିଆରଡିଓର ବିଭିନ୍ନ ପରୀକ୍ଷାଗାର ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ଅନେକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ଏହି କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ପ୍ରଣାଳୀରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ।
ରୁଦ୍ରମ୍ -୨ର ସଫଳ ପରୀକ୍ଷଣ ପାଇଁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ଡିଆରଡିଓ, ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନା ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ଏହି ସଫଳ ପରୀକ୍ଷଣ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତି ଗୁଣକ ଭାବରେ ରୁଦ୍ରମ୍ -୨ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଭୂମିକାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ବିଭାଗର ସଚିବ ତଥା ଡିଆରଡିଓ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡ. ସମୀର ଭି କାମାତ ସଫଳ ଉଡ଼ାଣ ପରୀକ୍ଷଣରେ ଡିଆରଡିଓ ଗୋଷ୍ଠୀର ଅକ୍ଳାନ୍ତ ଉଦ୍ୟମ ଓ ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ।

Ministry of Defence
RudraM-II air-to-surface missile successfully flight-tested by DRDO from Su-30 MK-I off the Odisha coast
29 MAY 2024 4:56PM by PIB Delhi
Defence Research & Development Organisation (DRDO) successfully flight-tested the RudraM-II air-to-surface missile from Su-30 MK-I platform of the Indian Air Force (IAF) off the coast of Odisha at around 1130 hours on May 29, 2024. The flight-test met all the trial objectives, validating the propulsion system and control & guidance algorithm. The performance of the missile has been validated from the flight data captured by range tracking instruments like electro-optical systems, radar and telemetry stations deployed by Integrated Test Range, Chandipur at various locations, including the on-board ship.
RudraM-II is an indigenously-developed solid-propelled air-launched missile system meant for Air-to-Surface role to neutralise many types of enemy assets. A number of state-of-the-art indigenous technologies developed by various DRDO laboratories have been incorporated in the missile system.
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh congratulated DRDO, IAF and industry on the successful test-flight of RudraM-II. The successful test has consolidated the role of the RudraM-II system as a force multiplier to the Armed Forces, he said.
Secretary, Department of Defence R&D and Chairman DRDO Dr Samir V Kamat complimented the DRDO team for their untiring efforts and contribution culminating into the successful flight test.