ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦେଶରେ ଏକ ଫିଟନେସ୍ ସଂସ୍କୃତି ବିକଶିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି
ଆମର ସମୃଦ୍ଧ ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଣାଳୀରେ ବିଜ୍ଞାନ, ଦର୍ଶନ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ଏକ ଆଦର୍ଶ ମିଶ୍ରଣ ରହିଛି – ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି
ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପଞ୍ଚାୟତ ସ୍ତରରେ ଜଡି-ବୁଟି ଯୁକ୍ତ ବୃକ୍ଷକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି
ସିଏସ୍ ଆର୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ କର୍ପୋରେଟ୍ ଲିଡରମାନଙ୍କୁ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅନୁରୋଧ
ସର୍ବଦା ଶିଖିବା ଜାରି ରଖନ୍ତୁ; ଏହା ଏକ ଆଜୀବନ ପ୍ରକ୍ରିୟା – ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି
ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ନୁହେଁ ସେବା ହିଁ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରାଥମିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେବା ଦରକାର - ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ପରାମର୍ଶ
ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭାରତୀୟ ଆର୍ୟୁବିଜ୍ଞାନ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପରିଷଦ- ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ସଂସ୍ଥାନ (ICMR-NITM) ,ବେଲଗାଭିର ୧୮ତମ ସ୍ଥାପନା ଦିବସ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି
ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ବେଲଗାଭିସ୍ଥିତ କେଏଲଇ ଏକାଡେମୀ ଅଫ ହାୟର ଏଜୁକେସନ ଆଣ୍ଡ ରିସର୍ଚ (କହେର)ର ୧୪ତମ ସମାବର୍ତ୍ତନ ଉତ୍ସବକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି
27 MAY 2024 3:10PM by PIB Bhubaneswar
ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଜଗଦୀପ ଧନଖଡ ଆଜି ଦେଶରେ ଏକ ଫିଟନେସ୍ ସଂସ୍କୃତି ବିକଶିତ କରିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଫିଟ୍ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ରହିବେ ଏବଂ ଭାରତର @ ୨୦୪୭ ର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ସକାରାତ୍ମକ ଯୋଗଦାନ ଦେବାକୁ ସକ୍ଷମ ହେବେ ।
ଆଜି କର୍ଣ୍ଣାଟକର ବେଲଗାଭିସ୍ଥିତ ଆଇସିଏମ୍ଆର୍ - ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଟ୍ରାଡିସନାଲ ମେଡିସିନ୍ (ଏନଆଇଟିଏମ୍)ର ୧୮ତମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ "ଆମର ଜ୍ଞାନ, ଆମର ଜ୍ଞାନ ସହିତ ପୂର୍ବରୁ ଯାହା ଅଛି" ତାହା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଆୟୁର୍ବେଦ, ସିଦ୍ଧ, ୟୁନାନୀ ଏବଂ ଯୋଗକୁ ନେଇ ଭାରତର ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧର ସମୃଦ୍ଧ ପରମ୍ପରା ଆମ ପୂର୍ବପୁରୁଷଙ୍କ ଗଭୀର ଜ୍ଞାନର ପ୍ରମାଣ ବୋଲି ସ୍ୱୀକାର କରି ସେ କହିଥିଲେ, "ସେମାନେ ବିଜ୍ଞାନ, ଦର୍ଶନ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ଏମିତି ଆଦର୍ଶ ମିଶ୍ରଣ ଅଟନ୍ତି, ଯାହା ମନ, ଶରୀର ଏବଂ ଆତ୍ମା ଏବଂ ପ୍ରକୃତି ମଧ୍ୟରେ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ସନ୍ତୁଳନ ଉପରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମଞ୍ଜସ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ଵ ଦେଇଥିଲେ ।
ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଆମର ଜୈବ ବିବିଧତା ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଧନଖଡ଼ ଦେଶକୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚେତନ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ-ସଚେତନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁକୁ ପବିତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟରେ ସାମିଲ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ | "ମୁଁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ପଞ୍ଚାୟତ ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ଜଡୀ-ବୁଟି ଉଦ୍ଭିଦ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ୍ | ଶେଷରେ ଉଦ୍ଭିଦ ଗୁଡ଼ିକ ପରୀକ୍ଷାଗାରରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇ ଆମର ମୌଳିକ ଆବଶ୍ୟକତା କ'ଣ ତାହା ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଅନେକ ଆଧୁନିକ ରୋଗର ସୁଲଭ ସମାଧାନ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବାରୁ ଏନଆଇଟିଏମ୍ ଗବେଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି କର୍ପୋରେଟ ଏବଂ ଜନନେତାମାନଙ୍କୁ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଯଥାସମ୍ଭବ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ । "ଦୟାକରି ଆଗେଇ ଆସନ୍ତୁ; ଗବେଷଣା, ବିକାଶ, ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଆପଣଙ୍କ CSR ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ। ସେମାନେ ଆମର ବହୁତ ଭଲ କାମ କରିବେ ବୋଲି ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି ଅବସରରେ ଡ.ଶ୍ରୀମତୀ ସୁଦେଶ ଧନଖଡ, କର୍ଣ୍ଣାଟକର ରାଜ୍ୟପାଳ ଥାୱର ଚାନ୍ଦ ଗେହଲଟ, ଡିଏଚଆର ସଚିବ ତଥା ଆଇସିଏମଆରର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ରାଜୀବ ବହଲ, ଡିଏଚଆରର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନୁ ନାଗର, ଏନଆଇଟିଏମର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡ. ସୁବର୍ଣ୍ଣ ରାୟ, ଅଧ୍ୟାପକ, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
କେଏଲଇ ଏକାଡେମୀ ଅଫ୍ ହାୟର ଏଜୁକେସନ ଆଣ୍ଡ ରିସର୍ଚ୍ଚ (କେଏଚଇଆର)ର ୧୪ତମ ସମାବର୍ତ୍ତନ ଉତ୍ସବରେ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି
ଏନଆଇଟିଏମ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରେ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି କେଏଲଇ ଏକାଡେମୀ ଅଫ୍ ହାୟର ଏଜୁକେସନ ଆଣ୍ଡ ରିସର୍ଚ୍ଚରେ ଡିମଡି ଟୁ ବି ୟୁନିଭର୍ସିଟି ବେଲଗାଭିର ଦୀକ୍ଷାନ୍ତ ସମାରୋହରେ ମଧ୍ୟ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ ।
ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏହି ସମାରୋହରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛାତ୍ର ଏବଂ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଲବ୍ଧି ଏବଂ ଅବିସ୍ମରଣୀୟ କ୍ଷଣ ବୋଲି କହିବା ସହ ଛାତ୍ରମାନେ କେବେ ମଧ୍ୟ ଶିଖିବା ବନ୍ଦ କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ “ଏହା ଏକ ମିଶନ ଅଟେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଡିଗ୍ରୀ ପ୍ରାପ୍ତ କରିଥାନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଶିଖିବା ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଥାଏ । ତେଣୁ ସର୍ବଦା ଶିଖନ୍ତୁ: ଏହା ଆପଣଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ସ୍ଥିର ସାଥି ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ଆମର ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ସଭ୍ୟତା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ଧନଖଡ଼ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଦେଶ ଆମ ସଭ୍ୟତା ନୀତିକୁ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିପାରିବ ନାହିଁ। ବର୍ତମାନ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତତମ ବିକାଶଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି । ଆମର ଏହି ପଦଯାତ୍ରା ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ସମଗ୍ର ମାନବଜାତିର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ସ୍ନାତକୋତ୍ତର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଭିପି କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କର ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷାଗତ ଯୋଗ୍ୟତା ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ପତ୍ତି ହେବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଭାରତର ବିକାଶ କାହାଣୀର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ ରେ ପରିଣତ କରିବ । ୨୦୪୭ ରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାକୁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରି ସେ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏହାର ଅତୀତର ଗୌରବ ଫେରି ପାଇବ ଏବଂ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ରେ ପରିଣତ ହେବ ।
ବିଫଳତାକୁ ଭୟ ନ କରି ସମାଜର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବାକୁ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ।
କର୍ଣ୍ଣାଟକ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଥାୱର ଚାନ୍ଦ ଗେହଲତ, କହେରର କୁଳପତି ଡ ପ୍ରଭାକର କୋରେ, କହେରର କୁଳପତି ପ୍ରଫେସର (ଡ. ) ନୀତିନ ଏମ ଗଙ୍ଗାନେ, ଅଧ୍ୟାପକ, କର୍ମଚାରୀ, ସ୍ନାତକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଅଭିଭାବକ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।

Vice President's Secretariat
VP emphasizes the need for developing a fitness culture in the country
Our rich traditional medicine systems embody a perfect blend of science, philosophy, and spirituality – Vice President
VP calls for promoting medicinal and herbal plants at Panchayat level
VP urges corporate leaders to promote research and development through CSR
Always keep learning; it is a lifelong process – Vice President
Service, not fiscal considerations has to be your primary motto – VP to students
VP addresses the 18th Foundation Day celebrations of ICMR - National Institute of Traditional Medicine (NITM), Belagavi
VP addresses the 14th Convocation of the KLE Academy of Higher Education and Research (KAHER), Belagavi
27 MAY 2024 3:10PM by PIB Delhi
The Vice- President, Shri Jagdeep Dhankhar today emphasized the need to develop a fitness culture in the country so that every Indian is fit and healthy, and able to contribute positively to India’s March for Viksit Bharat @ 2047.
Addressing the 18th Foundation Day celebrations of ICMR - National Institute of Traditional Medicine (NITM), Belagavi in Karnataka today, VP underlined the need to focus on “what is already with our knowledge, our wisdom”, when it comes to health.
Recognizing that India’s rich tapestry of traditional medicine, encompassing Ayurveda, Siddha, Unani, and Yoga, is a testament to the profound wisdom of our ancestors, he said, “They embody a perfect blend of science, philosophy, and spirituality, emphasizing the harmonious balance between mind, body, and spirit and nature.”
Stressing the need to protect our biodiversity and traditional knowledge for future generations, VP Dhankhar called for involving every village in the pious task to make the country health-conscious and health-aware. “I would urge even at Panchayat level, we must have great focus on medicinal and herbal plants. At the end of the day the plants will converge into a laboratory to give us what is our basic need,” he added.
Praising the researchers of NITM for working towards affordable solutions to many modern day diseases, the Vice President made an appeal to the corporate and public leaders to do everything possible to support research and development. “Please come forward; use your CSR to promote research, development, innovation and start ups. They’ll do us a great good,” he urged.
Dr. (Smt.) Sudesh Dhankhar, Shri Thaawar Chand Gehlot, the Governor of Karnataka, Dr. Rajiv Bahl, Secretary DHR & Director General, ICMR, Smt. Anu Nagar, Joint Secretary, DHR, Dr. Subarna Roy, Director, NITM, faculty, students and other dignitaries were present.
VP addresses the 14th Convocation of the KLE Academy of Higher Education and Research (KAHER)
After the NITM event, the Vice President delivered the Convocation Address at the KLE Academy of Higher Education and Research, deemed to be university, Belagavi.
Describing the Convocation as a milestone and an unforgettable moment in the life of every student and teacher, VP asked the students to never stop learning. “It is a myth that learning stops when you get a degree. Always keep learning; it has to be your most stable companion,” he said.
Exhorting the students to always keep the nation first, he urged them not to be guided by fiscal considerations while serving humanity at large. “Fiscal considerations have to take a back stage. Service has to be your primary motto,” he told them.
Referring to our millennia old civilization, Shri Dhankhar said that no other country can rival our civilization ethos. “At the present, Bharat is the fastest developing major economy on the globe. Our march is sustainable and for the welfare of the entire humanity,” he underlined.
Addressing the graduating students, VP observed that their high academic qualifications would be an asset to the country and make them an integral part of India’s development story. Urging the students to catalyse big change for a Viksit Bharat @ 2047, he asked them to ensure that India regains its past glory and becomes the most developed Nation of the world by the year 2047.
The Vice President advised the students not to fear failure and keep working for the betterment of the society.
Shri Thaawar Chand Gehlot, the Governor of Karnataka, Dr. Prabhakar Kore, Chancellor, KAHER, Prof. (Dr.) Nitin M. Gangane, Vice-Chancellor, KAHER, faculty, staff, graduating students and their parents were present.