Ministry of Communications
Government issues directions for blocking of incoming international spoofed calls displaying Indian mobile numbers
26 MAY 2024 12:37PM by PIB Delhi
It has been reported that fraudsters are making international spoofed calls displaying Indian mobile numbers to Indian citizens and committing cyber-crime and financial frauds. These calls appear to be originating within India but being made by the cyber-criminals from abroad by manipulating the calling line identity (CLI). Such international spoofed calls have been misused in recent cases of fake digital arrests, FedEx scams, drugs/narcotics in courier, impersonation as Govt and police officials, disconnections of mobile numbers by DoT/TRAI officials, etc.
Therefore, Department of Telecommunications (DoT) and Telecom Service Providers (TSPs) have devised a system to identify and block such incoming international spoofed calls from reaching any Indian telecom subscriber. Now directions have been issued to the TSPs for blocking of such incoming international spoofed calls.
The incoming international spoofed calls with Indian landline numbers are being already blocked by the TSPs as per the directions issued by DoT.
As safety and security of the users is an integral part of vision of Digital India, DoT has already taken many initiatives including citizen centric Sanchar Saathi portal (https://sancharsaathi.gov.in/) to protect telecom users.
Despite best efforts, there may still be some fraudsters who succeed through other means. For such calls, you can help everybody by reporting such suspected fraud communications at Chakshu facility on Sanchar Saathi.

কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ভারতকী মোবাইল নম্বরশিং উৎপা মালেমগী লৈবাকশিংদগী তৌরকপা মশক লোৎপা খদ্রক্কী কোলশিং থিংজিন্নবা সরকারনা য়াথং পীখ্রে
26 MAY 2024 12:37PM by PIB Imphal
নমথাক তৌবা মীওইশিংনা ভারতকী মোবাইল নম্বরশিং উৎলগা মালেমগী লৈবাকশিংদগী খদ্রক্কী কোল কয়া ভারতকী মীয়ামদা তৌরক্তুনা সাইবর ক্রাইমশিং চৎথবা অমসুং শেন-থুমগী নমথাক তৌবগী পাউ কয়া লৈরে। হায়রিবা কোলশিং অসি ভারত মনুংদগী তৌরকপা মানগনি অমসুং কোল্লিং লাইন আইদেন্তি(সি এল আই) শেমদোক্লগা মপান লৈবাকশিংদগী সাইবর-ক্রিমিনেলশিংনা তৌরকপা কোলশিংনি। অসিগুম্বা খদ্রক্কী কোলশিং অসি হন্দক ফেক দিজিতেল এরেস্তশিং, ফেদএক্স স্কামশিং, দ্রগ/নার্কোতিক্সশিং পুবা, সরকারগী অমসুং পুলিস ওফিসিএলশিং শাবা অমসুং দি.ও.তি/ত্রাইনা মোবাইল নম্বরশিং ককথৎপদা শীজিন্নরে।
মরম অদুনা, ভারতকী তেলিকোম সবস্ক্রাইবর অমদগী হেক্তা লাকপা খদ্রক্কী কোলশিং মশক খঙদোক্নবা অমসুং থিংজিন্নবা তেলিকম্মুনিকেসন দিপার্তমেন্ত অমসুং তেলিকোম সর্বিস প্রোভাইদরশিংগী খুৎলায় লৈরে। অসিগুম্বা মালেমগী লৈবাকশিংদগী লাকপা খদ্রক্কী কোলশিং থিংজিন্নবা তেলিকোম সর্বিস প্রোভাইদরশিংদা খঙহনখ্রে।
তেলিকোম দিপার্তমেন্ত পীখিবা য়াথংগী মতুংইন্না ভারতকী লেন্দলাইন নম্বরশিংদগী লাকপা মশক লোৎপা শাশিন্নবা কোলশিং তেলিকোম সর্বিস প্রোভাইদরশিংনা থিংজিনখ্রে।
মীয়াম অশোয়-অঙাম থোকহন্দবা হায়বসি দিজিতেল ইন্দিয়াগী থাদোক্নবা য়াদ্রবা শরুক অমনি অমসুং তেলিকোম শীজিন্নরিবশিং ঙাক-শেন্নবা সঞ্চার সাথি পোর্তেল (https://sancharsaathi.gov.in/) য়ানা থবকশিং দিপার্তমেন্তনা পায়খৎলে।
অসিগুম্বা অফবা থবক কয়া পায়খৎলবসু, অতোপ্পা পাম্বৈশিংগী মতেংনা হৌজিক ফাওবা নমথাক তৌবা মীওই খরদি মাইপাক্লি। অসিগুম্বা কোলশিং লাকপদা, অদোমনা সঞ্চার সাথিদা চাকসু ফেসিলিতিদা পাউ পীদুনা মীওই কয়াগী মতেং পাংবীয়ু।