ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
নিৰ্বাচন আয়োগৰ সকলো ৰাজনৈতিক দলকে সমীক্ষাৰ গইনা লৈ নিৰ্বাচন-পৰৱৰ্তী হিতাধিকাৰী-কেন্দ্ৰিক আঁচনিসমূহত ভোটাৰৰ অন্তৰ্ভুক্তি/পঞ্জীয়ন প্ৰক্ৰিয়া বন্ধ ৰাখিবলৈ নিৰ্দেশ
ভোটদানৰ প্ৰতিদান আৰু প্ৰলোভনৰ সম্ভাৱনা উৎকোচ/দুৰ্নীতিৰ লেখীয়া
02 MAY 2024 5:34PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে ৰাজনৈতিক দলসমূহ আৰু প্ৰাৰ্থীসকলে তেওঁলোকৰ প্ৰস্তাৱিত হিতাধিকাৰী আঁচনিৰাজিৰ বাবে ভিন্ন সমীক্ষাৰ গইনা লৈ ভোটাৰৰ সবিশেষ বিচৰা কাৰ্য্য-কলাপৰ বিষয়টো গুৰুত্বসহকাৰে লৈছে।আয়োগে এনে কাৰ্য্যক জন প্ৰতিনিধিত্ব আইন, ১৯৫১ৰ ধাৰা ১২৩(১)ৰ অধীনত উৎকোচ আৰু দুৰ্নীতি হিচাপে গণ্যৰে যাৱতীয় ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিব। আয়োগে লক্ষ্য কৰে, “একাংশ ৰাজনৈতিক দল আৰু প্ৰাৰ্থীয়ে এনে কেতবোৰ কাৰ্য্য-কলাপত লিপ্ত হৈ আহিছে, যিয়ে বৈধ সমীক্ষা আৰু নিৰ্বাচন-পৰৱৰ্তী হিতাধিকাৰী-কেন্দ্ৰিক আঁচনিৰ বাবে ব্যক্তিক পঞ্জীয়নভুক্তকৰৰ পক্ষপাতমূলক প্ৰচেষ্টাৰ মাজৰ সীমা ম্লান কৰিছে
আয়োগে অব্যাহত সাধাৰণ নিৰ্বাচন,২০২৪ত সংঘটিত ভিন্ন ঘটনা লক্ষ্য কৰি, যিকোনো বিজ্ঞাপন/সমীক্ষা/এপৰ জৰিয়তে নিৰ্বাচন-পৰৱৰ্তী হিতাধিকাৰী-কেন্দ্ৰিক আঁচনিৰ বাবে ব্যক্তিক পঞ্জীয়নভুক্তকৰণৰ যিকোনো কাৰ্য্য-কলাপক তৎক্ষণাৎ বন্ধ কৰিবলৈ আৰু এনে কাৰ্য্যৰপৰা বিৰত থাকিবলৈ আজি সকলো ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু ৰাজ্যিক ৰাজনৈতিক দললৈ এক পৰামৰ্শ জাৰি কৰিছে। (লিংকঃ https://www.eci.gov.in/eci-backend/public/api/download?url=LMAhAK6sOPBp%2FNFF0iRfXbEB1EVSLT41NNLRjYNJJP1KivrUxbfqkDatmHy12e%2FztfbUTpXSxLP8g7dpVrk7%2FRgJnWIFoi%2FHESbtsL%2FSFvsIWBm5CVW8P%2FiquKm95vYSdOFtn933icz0MOeiesxvsQ%3D%3D)
আয়োগে কয় যে নিৰ্বাচন-পৰৱৰ্তীসা-সুবিধা লাভৰ বাবে ভোটাৰক পঞ্জীয়ন কৰিবলৈ আহ্বান/আমন্ত্ৰণ জনোৱা কাৰ্য্যই ভোটাৰ আৰু প্ৰস্তাৱিত সা-সুবিধাৰ মাজত পাৰস্পৰিকস্বাৰ্থ সম্পৰ্কীয় প্ৰয়োজনীয়তাৰ এক ধাৰণাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে আৰু এনে কাৰ্য্যই বিশেষ ধৰণেৰেভোটদানৰ প্ৰতিদানমূলক মনোভাৱ জন্মোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে যাৰ পৰিণতিত প্ৰলোভন মূৰ্ত হৈ উঠিব পাৰে।
আয়োগে সামান্য (generic) আৰু সাধাৰণ নিৰ্বাচনী প্ৰতিশ্ৰুতিসমূহ অনুমোদনযোগ্য বুলি স্বীকাৰেৰেনিম্নোক্ত তালিকাত উল্লেখ কৰা এনে কাৰ্য্য-কলাপে প্ৰামাণিক সমীক্ষা আৰু ৰাজনৈতিক লাভা-লাভৰ বাবে কাৰ্য্যসূচীসমূহতজনতাক অন্তৰ্ভুক্তকৰণৰ পক্ষপাতমূলক প্ৰচেষ্টাৰ মাজৰ পাৰ্থক্য অস্পষ্ট কৰি পেলায় বুলি লক্ষ্য কৰে তথাএই সকলোবোৰেসম্ভাৱ্য ব্যক্তিগত লাভা-লাভৰ কথা জড়িত হৈ থকাঅথচ চৰকাৰী কাৰ্য্যসূচী বা দলীয় এজেণ্ডাৰ বিষয়ে অৱগতকৰণৰ বৈধ সমীক্ষামূলককাৰ্য্য-কলাপ বা প্ৰচেষ্টাৰ ৰূপ ধাৰণ কৰে বুলি আয়োগে বিবেচনা কৰে।
আয়োগে সকলো জিলা নিৰ্বাচনী বিষয়াক এনে যিকোনো বিজ্ঞাপনৰ বিৰুদ্ধেবিধিগত বিধান যথাঃ জনপ্ৰতিনিধিত্ব আইন, ১৯৫১ৰ ধাৰা ১২৭ক, জনপ্ৰতিনিধিত্ব আইন, ১৯৫১ৰ ধাৰা ১২৩ (১)আৰু আইপিচিৰ ধাৰা ১৭১ (খ)ৰ অধীনত উপযুক্ত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ নিৰ্দেশ প্ৰদান কৰে।
তালিকা ১:
১) বাতৰিকাকতত বিজ্ঞাপনৰ জৰিয়তে ভোটাৰক ম’বাইলেৰে মিছড কল প্ৰদান বা নিৰ্দিষ্ট টেলিফোন নম্বৰলৈ ফোন কৰি সুবিধা লাভৰ বাবে পঞ্জীয়নভুক্তকৰণৰআবেদন জনাবলৈ আহ্বান জনোৱা কাৰ্য্য।
২) ভোটাৰৰ নাম, বয়স, ঠিকনা, ম’বাইল নম্বৰ, বুথ নম্বৰ, সমষ্টিৰ নাম আৰু নম্বৰ আদিৰ সবিশেষ সোধা সংলগ্ন প্ৰ-পত্ৰসহ সম্ভাৱ্য ব্যক্তিগত সা-সুবিধাৰ সবিশেষ সন্নিৱিষ্ট প্যাম্প্লেটৰ আকাৰত গেৰাণ্টী কাৰ্ড বিতৰণ কৰা কাৰ্য্য।
৩) অব্যাহত চৰকাৰী ব্যক্তিগত সুবিধা আঁচনিৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে সম্ভাৱ্য হিতাধিকাৰীৰ আৰ্থ-সামাজিক সমীক্ষাৰ নামত ভোটাৰৰ নাম, ৰেচন কাৰ্ডৰ নম্বৰ, ঠিকনা, ফোন নম্বৰ, বুথ নম্বৰ, বেংক একাউন্ট নম্বৰ, সমষ্টিৰ নাম আৰুনম্বৰ আদিসবিশেষ বিচৰা প্ৰ-পত্ৰ বিতৰণ কৰা কাৰ্য্য।
৪) ভোটাৰৰ নাম, ঠিকনা, ফোন নম্বৰ, বুথ নম্বৰ, সমষ্টিৰ নাম আৰুনম্বৰ আদি সবিশেষ বিচাৰি ৰাজনৈতিক দল/প্ৰাৰ্থীয়ে ৱেব প্লেটফৰ্ম বা ৱেব/ম’বাইল এপ্লিকেচনৰমাধ্যমেৰে প্ৰচাৰ কাৰ্য্য (সা-সুবিধাৰাজি গ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান নজনালেও তথা ভোটাৰক তেওঁলোকৰ পছন্দৰ কথা ব্যক্ত কৰিবলৈ নক’লেও)।
৫) ভোটাৰৰ নাম, স্বামী/পিতৃৰ নাম, যোগাযোগৰ নম্বৰ, ঠিকনা আদি সবিশেষ বিচাৰি পঞ্জীয়ন প্ৰ-পত্ৰৰ লগতে সম্প্ৰতি লাভ কৰা সুবিধা আঁচনি সম্পৰ্কীয় বাতৰিকাকতত প্ৰকাশ পোৱা বিজ্ঞাপন বা ফিজিকেল প্ৰ-পত্ৰ।

Election Commission
ECI directs all political parties to cease enrolling/ registering voters for post-election beneficiary-oriented schemes under the guise of surveys
Potential of quid pro quo for voting and inducements amounts to bribery/corrupt practice
02 MAY 2024 5:34PM by PIB Delhi
The Election Commission of India has taken a serious view of activities by political parties and candidates seeking details of voters under the guise of various surveys for their proposed beneficiary schemes, as a corrupt practice of bribery under Section 123(1) of the Representation of the People Act, 1951. It has noted that, “some political parties and candidates have been engaging in activities that blur the lines between legitimate surveys and partisan efforts to register individuals for post-election beneficiary-oriented schemes”.
The Commission, while noticing various instances in the ongoing General Elections 2024, has issued an advisory today (Linkhttps://www.eci.gov.in/eci-backend/public/api/download?) to all national and state political parties to immediately cease and desist from any activities that involve registering individuals for post-election beneficiary-oriented schemes through any advertisements/ survey/App.
The Commission said the act of inviting/calling upon individual electors to register for post-election benefits may create an impression of the requirement of one-to-one transactional relationship between the elector and the proposed benefit and has the potential to generate quid-pro-quo arrangement for voting in a particular way thereby leading to inducement.
The Commission while acknowledging that generic and general electoral promises are in the realm of permissibility, noted that such activities as mentioned in table below obscure the distinction between authentic surveys and biased attempts to enrol people in programs for political gain, all while masquerading as legitimate survey activities or efforts to inform about government programs or party agendas related to potential individual benefits.
The Commission has directed all District Election Officers to take appropriate actions against any such advertisements within the statutory provisions namely Section 127A of the Representation of People’s Act, 1951, 123 (1) of the Representation of People’s Act, 1951, and Section 171 (B) IPC.
Table 1:
1. Newspaper advertisements calling upon individual voters to register themselves for benefits by giving missed calls on a mobile or calling on a telephone number.
2. Distribution of guarantee cards in the form of pamphlets giving details of prospective individual benefits along with an attached form asking for details of voters such as name, age, address, mobile number, booth number, constituency name & number etc.
3. Distribution of forms seeking details of voters such as name, ration card number, address, phone number, booth number, bank account number, constituency name & number etc. in the name of socio-economic survey of prospective beneficiaries for expanding an ongoing government individual benefit scheme.
4. Circulation or propagation of web platforms or web /mobile application by political parties/ candidates seeking details of voters such as name, address, phone number, booth number, constituency name & number etc. (This may or may not have an invitation for availing individual benefits or revealing their voting preference).
5. Newspaper advertisements or physical forms regarding existing individual benefit schemes along with registration form seeking details of the voter such as name, husband/father’s name, contact number, address etc.