ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ
ଗ୍ରୀଷ୍ମ ପ୍ରବାହ ସତ୍ତ୍ୱେ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ୨୦୨୪ର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଅଧିକ ମତଦାନ
୨୧ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ମତଦାନ ମୁଖ୍ୟତଃ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ସମେତ ୧୦ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ସରିଛି ମତଦାନ
ବସ୍ତରର ୫୬ଟି ଗାଁରେ ଏବଂ ଗ୍ରେଟ୍ ନିକୋବରର ଶୋମ୍ପେନ ଜନଜାତିରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମତଦାନ ହୋଇଛି
ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ପ୍ରଥମ ଥର ମତଦାତା ଉତ୍ସାହର ସହ ମତଦାନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ କଲେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ
19 APR 2024 8:28PM by PIB Bhubaneswar
ଗ୍ରୀଷ୍ମ ପ୍ରବାହ ସତ୍ତ୍ୱେ ୨୦୨୪ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମତଦାନରେ ଅଧିକ ମତଦାନ ହୋଇଛି। ନାଗରିକ ଦାୟିତ୍ୱ ଓ ଗୌରବର ଚମତ୍କାର ପ୍ରଦର୍ଶନ ସହିତ ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗର ଭୋଟରମାନେ ଉତ୍ସାହର ସହ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବାରୁ ମତଦାନ ମୁଖ୍ୟତଃ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିଛି। ୨୦୨୪ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୧୦ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଷ୍ଟାଦଶ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ସହ ସିକିମ ଓ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ବିଧାନସଭା ପାଇଁ ମତଦାନ ଶେଷ ହୋଇଛି। ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଭୋଟର ଓ ସମଗ୍ର ନିର୍ବାଚନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆୟୋଗ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ସନ୍ଧ୍ୟା ୭ଟା ସୁଦ୍ଧା ୨୧ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ମତଦାନ ହାର ୬୦% ରୁ ଅଧିକ ରହିଛି। ରାଜ୍ୟଭିତ୍ତିକ ତଥ୍ୟ ସଂଲଗ୍ନକ-କରେ ଦିଆଯାଇଛି। ସନ୍ଧ୍ୟା ୬ଟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀରେ ମତଦାନ ହେବାକୁ ଥିବାରୁ ସମସ୍ତ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରରୁ ରିପୋର୍ଟ ମିଳିବା ପରେ ମତଦାନ ହାର ବଢ଼ିବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଏଥିସହ ମତଦାନ ସମୟ ଶେଷ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପହଞ୍ଚୁଥିବା ଭୋଟରଙ୍କୁ ମତଦାନ ପାଇଁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି। ଆସନ୍ତାକାଲି ଫର୍ମ ୧୭ଏ ଯାଞ୍ଚ ପରେ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ତଥ୍ୟ ଜଣାପଡ଼ିବ।
ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୁକ୍ତ (ସିଇସି) ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ କୁମାର ଏବଂ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ଶ୍ରୀ ଜ୍ଞାନେଶ କୁମାର ଏବଂ ଶ୍ରୀ ସୁଖବୀର ସିଂ ସାନ୍ଧୁଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆୟୋଗ ନିର୍ବାଚନ ସଦନସ୍ଥିତ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ମୁଖ୍ୟାଳୟରୁ ବିଭିନ୍ନ ନିର୍ବାଚନ ମଣ୍ଡଳୀରେ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ମତଦାନର ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ନିରନ୍ତର ନଜର ରଖିଥିଲେ। ଏଥିପାଇଁ ମୁଖ୍ୟାଳୟରେ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ଖୋଲାଯାଇଥିଲା। ସେହିପରି ରାଜ୍ୟ/ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ଖୋଲାଯାଇଛି।
ଇସିଆଇ ମୁଖ୍ୟାଳୟରେ ଥିବା କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ରୁମ୍
ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ
ଏକ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଦେଶର ବିବିଧ ଭୋଟରମାନେ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜ୍ୱଳନ୍ତ ଚିତ୍ର ଆଙ୍କିଥିଲେ। ଜନଗହଳିପୂର୍ଣ୍ଣ ସହର କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥଳୀ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଦୁର୍ଗମ ଗାଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ବିଭିନ୍ନ ପିଢ଼ି ଓ ପୃଷ୍ଠଭୂମିର ଭୋଟରଙ୍କ ରଙ୍ଗାରଙ୍ଗ ସମନ୍ୱୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା। ଆୟୋଗ ଓ ଏହାର ଅଧିକାରୀମାନେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁଚିନ୍ତିତ ଯୋଜନା ଓ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଆଧାରରେ ମତଦାନ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ହୋଇଥିଲା।
ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ମତଦାନକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ଆୟୋଗ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିବା ବେଳେ ଛତିଶଗଡର ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ (ଏଲଡବ୍ଲୁଇ) ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଶାନ୍ତି ଓ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ବାଟ ବାଛି ବୁଲେଟ ଉପରେ ବାଲଟ କ୍ଷମତାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନରେ ବସ୍ତରର ୫୬ଟି ଗାଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ନିଜ ଗାଁରେ ସ୍ଥାପିତ ପୋଲିଂ ବୁଥରେ ମତଦାନ କରିଛନ୍ତି। ବିଜାପୁରର ପିସି-୧୬୩ସ୍ଥିତ ମଡେଲ ପୋଲିଂ ଷ୍ଟେସନରେ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧାରୁ ଭୋଟରମାନେ ଉପକୃତ ହେଉଥିବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଗଡଚିରୋଲି-ଚିମୁରର ଅନ୍ୟ ଏକ ଘଟଣାରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ସୂଚନା ସମ୍ବଳିତ ହେମଲକାସା ବୁଥରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଆଦିବାସୀ ଉପଭାଷା ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥିଲା। ବିହାରର ବୋଧଗୟାରେ ବୌଦ୍ଧ ଭିକ୍ଷୁମାନେ ହସ ଖୁସିରେ ପୋଜ୍ ଦେଉଥିବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଆଙ୍ଗୁଠିରେ ଗର୍ବିତ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା।
ଆଣ୍ଡାମାନ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜରେ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଭୋଟରମାନେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ବାହାରିଥିଲେ। ଗ୍ରେଟ୍ ନିକୋବରର ଶୋମ୍ପେନ ଜନଜାତି ୨୦୨୪ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭୋଟ୍ ଦେଇ ଇତିହାସ ରଚିଛନ୍ତି । ମିଜୋରାମରେ ଏକ ବୃଦ୍ଧ ଦମ୍ପତି ଏକାଠି ଭୋଟ୍ ଦେବାକୁ ଶପଥ ନେଇଛନ୍ତି। ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ଜଣେ ବୃଦ୍ଧା ଘରେ ମତଦାନ ସୁବିଧା ଥାଇ ମଧ୍ୟ ନିଜ ଇଚ୍ଛାରେ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଯାଇଥିଲେ।
ଦେଶର ଅଧିକାଂଶ ସ୍ଥାନରେ ଭୋଟରମାନେ ଗ୍ରୀଷ୍ମପ୍ରବାହକୁ ସାହସିକତାର ସହ ସାମ୍ନା କରିଥିବା ବେଳେ ଆଉ କେଉଁଠି ଭୋଟରମାନେ ଧୈର୍ଯ୍ୟର ସହ ବର୍ଷାରେ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ନିର୍ବାଚନ କମିଶନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସୁନିଶ୍ଚିତ ସର୍ବନିମ୍ନ ସୁବିଧା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲା ।
ନାଗାଲାଣ୍ଡର ଆଦର୍ଶ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର
ଭୋଟରମାନେ ରଙ୍ଗୀନ ପୋଷାକ ପିନ୍ଧି ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିର ସମୃଦ୍ଧ ତାତ୍ପର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବା ସହ ଗର୍ବର ସହ କାଳି ଲଗା ଆଙ୍ଗୁଠି ଦେଖାଇ ସେଲ୍ଫି ଉତ୍ତୋଳନ କରି ନିଜ ନାଗରିକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ସଫଳ ପ୍ରତୀକ ସାଜିଥିଲେ।
୭ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ବିଶିଷ୍ଟ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ୨୦୨୪ରେ ଆଜି ୨୧ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ୧୦୨ଟି ଲୋକସଭା ଆସନ ପାଇଁ ମତଦାନ ହୋଇଛି। ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ସିକ୍କିମ, ମେଘାଳୟ, ନାଗାଲାଣ୍ଡ, ମିଜୋରାମ, ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ପୁଡୁଚେରୀ, ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ଏବଂ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ଭଳି ରାଜ୍ୟରେ ମତଦାନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଶେଷ ହୋଇଛି। ୨୦୨୪ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସୁରୁଖୁରୁରେ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସମାବେଶୀ ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ଜୋରଦାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ସଂଲଗ୍ନକ-ଏ (କେବଳ ଅସ୍ଥାୟୀ ତଥ୍ୟ)

Election Commission
High turnout in Phase 1 of Lok Sabha Elections 2024 despite heat wave
Polling remains largely peaceful across 21 States/UTs
Polling completed for 10 States/UTs including most of North east
56 villages in Bastar, Shompen tribe of Great Nicobar voted first time
Large number of first-time voters participated enthusiastically
19 APR 2024 8:28PM by PIB Delhi
Polling for the first phase of the General Elections 2024 recorded high voter turnout despite the heat wave. Polling remains largely peaceful with voters from various walks participating enthusiastically in a dazzling display of civic responsibility and pride. In phase 1 of General Elections 2024, polling has been completed for 10 States/UTs to elect 18th Lok Sabha along with polling for State Legislative Assemblies of Sikkim and Arunachal Pradesh. The Commission thanked voters of phase 1 and entire election machinery.
Tentative figure of voter turnout across 21 States/UTs reported is over 60% at 7 PM. State wise figures are placed at Annexure A. The voting percentage is likely to go upwards when reports from all polling stations are obtained as polling is scheduled till 6 PM in many Constituencies. Also, voters reaching the Polling stations till the end of polling hour are allowed to cast their vote. Final figures will be known tomorrow after the scrutiny of form 17A.
The Commission led by CEC Shri Rajiv Kumar and ECs Shri Gyanesh Kumar and Shri Sukhbir Singh Sandhu constantly monitored the progress of polling in Phase 1 across the constituencies from ECI Headquarters in Nirvachan Sadan. A state-of-the-art control room was set up at the HQ for the purpose. Similar control rooms were created at State/District level also.
Control room at ECI HQ
Control room, West Bengal
Against the backdrop of a largely peaceful and conducive environment, the nation's diverse electorate painted vivid pictures of democracy in action. From bustling city centres to remote villages, the polling stations witnessed a colourful convergence of voters spanning generations and backgrounds. Polling was seamless, based on meticulous planning and execution by the Commission and its officials in the field.
Poll Day Selfie Point SriGanganagarState PWD Icon, Shri Bikram Bhattarai casting his vote at Gangtok District, Sikkim on 19/04/2024Image
With Commissions focus to facilitate voting in tribal hinterland, Communities in Left Wing Extremist (LWE) affected areas in Chhattisgarh, embraced the power of the ballot over bullet, choosing the path of peace and democracy. 56 villages in Bastar cast their vote in a polling booth set up in their own village for the first time in a Lok Sabha Election. Voters were seen to benefit from the medical facilities at the Model Polling station in PC-163 in Bijapur. In another instance from Gadchiroli-Chimur, Maharashtra, the local tribal dialect was used at Hemalkasa Booth containing all relevant information. In Bodh Gaya in Bihar, Buddhist monks were seen posing with a smile and their fingers inked in a proud display.
Scouts & Guides volunteers assisting senior voter at Lawngtlai Vengpui North P/S, Mizoram
In Andaman and Nicobar Islands, voters belonging to the tribal communities came out in large numbers. Shompen tribe of Great Nicobar made history by casting their votes for the first time in #GeneralElections2024. In Mizoram, an elderly couple reaffirmed their vow to vote together. In Arunachal Pradesh, an elderly woman trekked to the Polling Station on her own volition despite having the home voting facility.
Voters braved the heat in most parts of the country while at others voters waited patiently in pouring rain. The Assured Minimum Facilities guaranteed by the ECI at every polling station were of immense support to them.
Model Polling Station in Nagaland
Voters came in colourful attire, reflecting the rich tapestry of Indian culture and proudly flaunted their selfies with inked fingers, symbolizing the accomplishment of their civic duty.
In a seven phase General Elections 2024, 102 Parliamentary Constituencies across 21 States/UTs went to polls today. States including Uttarakhand, Arunachal Pradesh, Sikkim, Meghalaya, Nagaland, Mizoram, Tamil Nadu and the Union Territories of Puducherry, Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep completed their voting process. The Election Commission, is working strenuously to ensure a smooth, transparent, and inclusive electoral process in the subsequent phases of General Elections 2024.
Poll Day 100+ Voter Facilitation Booth No. 228 Alwar92 year old woman voter, Namchi District in Sikkim, 19.04.2024Glimpses of voting in Mangan District, Sikkim on 19/04/2024
Annexure A (Tentative Figures only)