प्रधानमन्त्रीको कार्यालय
प्रधानमन्त्रीले लू सम्बन्धी स्थितिको सामना गर्नका लागि पूर्वतयारीको समीक्षा गरेका छन्
प्रधानमन्त्रीले सम्पूर्ण सरकारी दृष्टिकोणमा जोड दिए; अस्पतालहरूमा पर्याप्त तयारीका साथसाथै सचेतना सिर्जनाको महत्त्वमाथि पनि प्रकाश पारे
प्रधानमन्त्रीले आगामी गर्मी मौसमको पूर्वानुमान र अधिकतम तापक्रम सामान्यभन्दा अधिक रहने सम्भावनाको बारेमा जानकारी गराए
प्रधानमन्त्रीले स्वास्थ्य क्षेत्रको पूर्वतयारीको पनि समीक्षा गरे
सबै मञ्चहरूको माध्यमद्वारा क्षेत्रीय भाषाहरूमा आवश्यक आईईसी / जागरूकता सामग्री - विशेष गरी समयमै प्रचारमा जोड़ दिइयो
स्वास्थ्य मन्त्रालय र एनडीएमएद्वारा जारी गरिएको सल्लाहलाई क्षेत्रीय भाषाहरूमा अनुवाद गरी व्यापक रूपमा प्रसारित गरिनेछ
11 APR 2024 9:18PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले आगामी गर्मी मौसमको तयारीको समीक्षा गर्न एक बैठकको अध्यक्षता गरे।
प्रधानमन्त्रीलाई आगामी अप्रेलदेखि जून, 2024 को अवधिका लागि तापमान दृष्टिकोणको बारेमा जानकारी दिइयो, जसमा आगामी गर्मी मौसम (अप्रेलदेखि जूनसम्म) को पूर्वानुमान, देशका अधिकांश भूभागको अधिकतम तापक्रम सामान्यभन्दा माथि रहने सम्भावना पनि सामेल छ, विशेष गरी मध्य भारत र पश्चिमी प्रायद्वीपीय भारतमा यसको उच्च सम्भावना रहेको छ।
अत्यावश्यक औषधि, अन्तःशिरा तरल पदार्थ, आइस प्याक, ओआरएस र पिउने पानीको सन्दर्भमा स्वास्थ्य क्षेत्रको पूर्वतयारीको समीक्षा गरिएको थियो।
टेलिभिजन, रेडियो र सोशल मिडिया जस्ता सबै मञ्चहरूको माध्यमद्वारा विशेष गरी क्षेत्रीय भाषाहरूमा आवश्यक आईईसी / सचेतना सामग्रीको समयमै प्रसारमा जोड दिइयो। यद्यपि 2024 मा सामान्यभन्दा अधिक गर्मी हुने अपेक्षा गरिएको छ, जसले आम चुनाउसँग मेल खाँदछ, त्यसैले के महसुस गरिएको छ भने एमओएचएफडब्ल्यू र एनडीएमएद्वारा जारी गरिएको सल्लाहलाई क्षेत्रीय भाषाहरूमा अनुवाद गरी व्यापक रूपमा फैलाइनेछ।
प्रधानमन्त्रीले सरकारको समग्र दृष्टिकोणमाथि जोड दिए। यसका लागि केन्द्र, राज्य र जिल्ला स्तरका सरकारका सबै अङ्ग र विभिन्न मन्त्रालयले यसमाथि समन्वय बनाएर साथ काम गर्नुपर्ने उनको भनाइ थियो। प्रधानमन्त्रीले अस्पतालमा पर्याप्त तयारीका साथसाथै चेतना सृजनामाथि पनि जोड दिए। उनले जङ्गलमा लागेको आगोलाई त्वरित पत्ता लगाउने र निभाउने आवश्यकतामाथि पनि प्रकाश पारे।
बैठकमा प्रधानमन्त्रीका प्रधान सचिव, गृह सचिव, भारतीय मौसम विज्ञान विभाग (आईएमडी) र राष्ट्रिय आपदा प्रबन्धन प्राधिकरणका अधिकारी सहभागी थिए।

Prime Minister's Office
PM reviews preparedness for heat wave related situation
PM stressed upon whole of Government approach; also highlighted importance of awareness creation along with adequate preparation in hospitals
PM briefed about forecasts for upcoming hot weather season and likelihood of above normal maximum temperatures
PM also reviewed preparedness of Health sector
Timely dissemination of essential IEC / awareness material - esp in regional languages, through all platforms - stressed
Advisories issued by Health Ministry and NDMA to be translated into regional languages and disseminated widely
11 APR 2024 9:18PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi chaired a meeting to review preparedness for the ensuing heat wave season.
Prime Minister was briefed about the temperature outlook for the period from April to June, 2024 including the forecasts for the upcoming hot weather season (April to June), the likelihood of above normal maximum temperatures over most parts of the country, especially with high probability over Central India and western peninsular India.
Preparedness in the health sector was reviewed in terms of essential medicines, intravenous fluids, ice packs, ORS and drinking water.
The timely dissemination of essential IEC / awareness material especially in regional languages through all platforms such as television, radio and social media was stressed upon. Since a hotter than normal summer is expected in 2024, which coincides with the General Elections, it was felt that the Advisories issued by MoHFW and NDMA be translated into regional languages and disseminated widely.
Prime Minister stressed upon the whole of Government approach. He said that all arms of the government at Central, State and District levels and various Ministries need to work on this in synergy. Prime Minister also stressed upon awareness creation along with adequate preparation in hospitals. He also highlighted the need for quick detection and putting out forest fires.
The Principal Secretary to PM, Home Secretary, officials from Indian Meteorological Department (IMD), and the National Disaster Management Authority participated in the meeting.