ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମିଥ୍ୟା ବନାମ ତଥ୍ୟ
ଔଷଧ ଦରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ଦାବି କରୁଥିବା ଗଣମାଧ୍ୟମ ରିପୋର୍ଟ ମିଥ୍ୟା ଓ ବିଭ୍ରାନ୍ତିକର
ହୋଲସେଲ ମୂଲ୍ୟ ସୂଚକାଙ୍କ ଆଧାରରେ ଏନପିପିଏ ବାର୍ଷିକ ଅନୁସୂଚିତ ଔଷଧର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟ ସଂଶୋଧନ କରିଥାଏ
ଡବ୍ଲ୍ୟୁପିଆଇ ୦.୦୦୫୫୧% ବୃଦ୍ଧି ଆଧାରରେ ୭୮୨ଟି ଔଷଧର ପ୍ରଚଳିତ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟରେ କୌଣସି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବ ନାହିଁ ଏବଂ ୫୪ଟି ଔଷଧର ମୂଲ୍ୟରେ ୦.୦୧ ଟଙ୍କା (ଏକ ପଇସା) ସାମାନ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ହେବ
ଡବ୍ଲ୍ୟୁପିଆଇ ବୃଦ୍ଧି ହେଉଛି ଡିପିସିଓ ୨୦୧୩ ଅନୁଯାୟୀ ଅନୁମୋଦିତ ସର୍ବାଧିକ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିର୍ମାତାମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଔଷଧରେ ଏହି କ୍ଷୁଦ୍ର ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବେ କିମ୍ବା କରିପାରିବେ ନାହିଁ
03 APR 2024 12:31PM by PIB Bhubaneswar
୨୦୨୪ ଏପ୍ରିଲରୁ ଔଷଧ ଦରରେ ୧୨% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିବ ବୋଲି କେତେକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ରିପୋର୍ଟରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି। ଏହି ଦର ବୃଦ୍ଧି ଦ୍ୱାରା ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଔଷଧ ପ୍ରଭାବିତ ହେବ ବୋଲି ଏହି ରିପୋର୍ଟରେ ଦାବି କରାଯାଇଛି। ଏଭଳି ଖବର ମିଥ୍ୟା, ବିଭ୍ରାନ୍ତିକର ଓ ଭ୍ରମାତ୍ମକ।
ଔଷଧ ମୂଲ୍ୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଆଦେଶ (ଡିପିସିଓ) ୨୦୧୩ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ, ଔଷଧଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁସୂଚିତ ଏବଂ ଅଣ-ଅନୁସୂଚିତ ସୂତ୍ରୀକରଣ ବା ଫର୍ମୁଲେସନ୍‌ ଭାବରେ ବର୍ଗୀକୃତ କରାଯାଇଛି। ଡିପିସିଓ ୨୦୧୩ର ଅନୁସୂଚୀ-୧ରେ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ ହୋଇଥିବା ସୂତ୍ରୀକରଣଗୁଡିକ ହେଉଛି ଅନୁସୂଚିତ ସୂତ୍ରୀକରଣ ଏବଂ ଡିପିସିଓ ୨୦୧୩ର ଅନୁସୂଚୀ-୧ରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ହୋଇନଥିବା ଫର୍ମୁଲେସନଗୁଡିକ ଅଣ-ଅନୁସୂଚୀ ସୂତ୍ରୀକରଣ ଅଟେ ।
ଔଷଧ ବିଭାଗ ଅଧୀନରେ ଥିବା ନେସନାଲ ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ ପ୍ରାଇସିଂ ଅଥରିଟି (ଏନପିପିଏ) ବାର୍ଷିକ ହୋଲସେଲ ପ୍ରାଇସ୍ ଇଣ୍ଡେକ୍ସ (ଡବ୍ଲୁପିଆଇ) ଆଧାରରେ ଅନୁସୂଚିତ ଔଷଧର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟ ସଂଶୋଧନ କରିଥାଏ। ଡିପିସିଓ, ୨୦୧୩ର ଅନୁସୂଚୀ-୧ରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅନୁସୂଚିତ ଔଷଧ ଗୁଡ଼ିକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଔଷଧ ଅଟେ । ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବିଭାଗ (ଡିପିଆଇଆଇଟି) ଦ୍ୱାରା ପ୍ରକାଶିତ ତଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ, ୨୦୨୨ର ସମାନ ଅବଧି ତୁଳନାରେ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ବର୍ଷ ୨୦୨୩ରେ ଆଧାର ବର୍ଷ ୨୦୧୧-୧୨ ସହିତ ଡବ୍ଲୁପିଆଇରେ ବାର୍ଷିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ (+) ୦.୦୦୫୫୧% ଥିଲା । ତଦନୁଯାୟୀ, କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ୨୦.୦୩.୨୦୨୪ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ବୈଠକରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଔଷଧ ପାଇଁ ଡବ୍ଲୁପିଆଇ ୦.୦୦୫୫୧% ହାରରେ ବୃଦ୍ଧିକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି।
ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୯୨୩ଟି ଔଷଧର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟ ଲାଗୁ ହୋଇଛି। ଉପରୋକ୍ତ ଡବ୍ଲୁପିଆଇ ସୂତ୍ର (+) ୦.୦୦୫୫୧% ଆଧାରରେ ୭୮୨ଟି ଔଷଧର ପ୍ରଚଳିତ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟରେ କୌଣସି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବ ନାହିଁ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟ ୩୧.୦୩.୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଳବତ୍ତର ରହିବ। ୯୦ ଟଙ୍କାରୁ ୨୬୧ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟ ଥିବା ୫୪ଟି (୫୪) ଔଷଧର ମୂଲ୍ୟ ୦.୦୧ ଟଙ୍କା (ଗୋଟିଏ ପଇସା) ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଯେହେତୁ ଅନୁମୋଦିତ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଅଳ୍ପ ଅଟେ, କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ଏହି ବୃଦ୍ଧିର ଲାଭ ଉଠାଇପାରନ୍ତି କିମ୍ବା କରିନପାରନ୍ତି । ତେଣୁ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଡବ୍ଲୁପିଆଇ ଆଧାରରେ ଔଷଧର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ କୌଣସି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବ ନାହିଁ।
ଡବ୍ଲ୍ୟୁପିଆଇ ବୃଦ୍ଧି ହେଉଛି ଡିପିସିଓ, ୨୦୧୩ ଅନୁଯାୟୀ ଅନୁମୋଦିତ ସର୍ବାଧିକ ବୃଦ୍ଧି । ବଜାର ଗତିଶୀଳତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ନିର୍ମାତାମାନେ ଏହି ବୃଦ୍ଧିର ଲାଭ ଉଠାଇପାରିବେ କିମ୍ବା ପାରିବେ ନାହିଁ । କଂପାନିଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କ ଔଷଧର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରି ସେମାନଙ୍କର ସର୍ବାଧିକ ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟ (ଏମଆରପି) ଆଡଜଷ୍ଟ କରନ୍ତି, କାରଣ ଏମଆରପି (ଜିଏସଟି ବ୍ୟତୀତ) ଯେକୌଣସି ମୂଲ୍ୟ ହୋଇପାରେ ଯାହା ସର୍ବୋଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟଠାରୁ କମ୍ ହୋଇପାରେ । ସଂଶୋଧିତ ମୂଲ୍ୟ ୧ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୪ରୁ ଲାଗୁ ହେବ ଏବଂ ସଂଶୋଧିତ ମୂଲ୍ୟର ବିବରଣୀ www.nppaindia.nic.in ଏନପିପିଏର ୱେବସାଇଟରେ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି ।
ଅଣ-ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସୂତ୍ରୀକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଏକ ନିର୍ମାତା ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବାକୁ ସ୍ୱାଧୀନ ଅଟନ୍ତି । ତେବେ ଡିପିସିଓ, ୨୦୧୩ର ପାରା ୨୦ ଅଧୀନରେ ଅଣ-ଅନୁସୂଚିତ ସୂତ୍ରୀକରଣର କୌଣସି ନିର୍ମାତା ପୂର୍ବ ୧୨ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଏମଆରପିକୁ ୧୦% ରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବେ ନାହିଁ ।

Ministry of Health and Family Welfare
Myth vs. Facts
Media Reports claiming significant hike in prices of medicines are false and misleading
NPPA annually revises ceiling prices of scheduled medicines on the basis on Wholesale Price Index
Based on WPI increase of 0.00551%, there will be no change in prevailing ceiling prices for 782 medicines while 54 medicines will have a miniscule increase of Rs. 0.01 (one paisa)
The WPI increase is the maximum increase permissible as per DPCO 2013 and manufacturers may or may not avail this miniscule increase in their medicines
03 APR 2024 12:31PM by PIB Delhi
Some media reports have highlighted that medicine prices will witness a significant hike by up to 12% from April, 2024. These reports further claim that more than 500 medicines will be affected by this increase in price. Such reports are false, misleading and malicious.
As per the provisions of Drug Price Control Orders (DPCO) 2013, drugs are categorized as scheduled and non-scheduled formulations. The formulations which are listed in Schedule-I of DPCO 2013 are scheduled formulations and the formulations that are not specified in Schedule-I of DPCO 2013 are non-schedule formulations.
National Pharmaceutical Pricing Authority (NPPA) under the Department of Pharmaceuticals annually revises the ceiling prices of scheduled medicines on the basis of Wholesale Price Index (WPI). The scheduled medicines included in the Schedule-I of the DPCO, 2013 are essential medicines. During the calendar year 2023 over the corresponding period in 2022, the annual change in WPI with base year 2011-12 was (+) 0.00551% as per data published by Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT). Accordingly, the Authority in its meeting held on 20.03.2024 has approved the WPI increase @ (+) 0.00551% for the scheduled medicines.
The ceiling prices on 923 medicines are effective as on date. Based on the above mentioned WPI factor of (+) 0.00551%, there will be no change in the prevailing ceiling prices for 782 medicines and the existing ceiling prices will continue to prevail up to 31.03.2025. Fifty-Four (54) medicines with ceiling price ranging from Rs. 90 to Rs. 261 will have miniscule increase of Rs. 0.01(one paisa). As the permissible price increase is miniscule, the companies may or may not avail this increase. Thus, in the year FY 2024-25, there will be almost no change in the ceiling price of medicines based on WPI.
The WPI increase is the maximum increase permissible as per the DPCO, 2013 and the manufacturers may or may not avail this increase, keeping in view the market dynamics. The companies adjust their Maximum Retail Price (MRP) depending upon the ceiling price of their medicines, as MRP (excluding GST) can be any price which is less than the ceiling price. The revised prices will be applicable from 1st April 2024 and the detail of revised prices is available on NPPA’s website www.nppaindia.nic.in.
In case of non-scheduled formulation, a manufacturer is at liberty to fix the price. However, no manufacturer of non-scheduled formulation can increase the MRP by more than 10% during preceding 12 months under Para 20 of DPCO, 2013.