মন্ত্রীমন্দল
রিএদজস্তমেন্ত ওফ রিপ্রজেন্তেসন ওফ সিদ্যুল্দ ত্রাইব্স ইন এসেমব্লী কন্সতিত্যুএন্সিজ ওফ দি স্তেত ওফ গোৱা বিল, ২০২৪ পুথোকপদা মন্ত্রী মন্দলনা অয়াবা পীখ্রে
বিল অসিনা গোৱাগী সিদ্যুল্দ ত্রাইবশিংগী সংবিধানগী মঙম ঙাক্তুনা থম্মি
07 MAR 2024 8:32PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা রিএদজস্তমেন্ত ওফ রিপ্রজেন্তেসন ওফ সিদ্যুল্দ ত্রাইব্স ইন এসেমব্লী কন্সতিত্যুএন্সিজ ওফ দি স্তেত ওফ গোৱা বিল, ২০২৪ পার্লিয়ামেন্ততা পুথোক্নবা লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়গী ৱাফম অয়াবা পীখ্রে‍।
গোৱা স্তেত্তা সিদ্যুল্দ ত্রাইবশিংগী সংবিধান্না পীরিবা মঙমশিং ঙাক্তুনা থম্বা য়াহন্নবগীদমক, ইলেক্সন কম্মিসনবু দিলিমিতেসন ওফ পার্লিয়ামেন্তরী এন্দ এসেমব্লী কন্সতিত্যুএন্সী ওর্দর, ২০০৮ শেমদোক্নবা অমসুং গোৱা স্তেতকী লেজিস্লেতিব এসেমব্লীগী সীতশিং স্তেত অসিগী সিদ্যুল্দ ত্রাইবশিংগীদমক শিন্দোক শিঞ্জিন তৌহন্নবা মতিক হাপ্নবা লো অমা চৎনহনবা মথৌ তাই‍।
প্রপোজ তৌরিবা বিল অসিগী মচং ওইবা ৱাফমশিংদি:
(১) মসিনা সেন্সস কম্মিস্নরবু সেন্সস ২০০১ ফোঙখ্রবা মতুংদা সিদ্যুল্দ ত্রাইবশিংনি হায়না লাউথোকখ্রবা ত্রাইবশিংগী মীশিংগী ফিগর য়েংলগা গোৱা স্তেত্তা সিদ্যুল্দ ত্রাইবশিংগী মীশিং খঙদোক্নবা অমসুং লেপথোক্নবা মপাঙ্গল পীরি‍। সেন্সস কম্মিস্নরনা খঙদোকপগী অমসুং লেপথোকপগী মতুং ইন্না গেজেত ওফ ইন্দিয়াদা খেন্নবা মীশিংগী ফিগর ফোঙদোক্কনি অমসুং মদুগী তুংদা, ফোঙদোক্লিবা সংবিধানগী আর্তিকল ৩৩২গী মতুং ইন্না সিদ্যুল্দ ত্রাইবশিংদা চুনবা রিপ্রজেন্তেসন ফংহন্নবগী পান্দমদা মীশিংগী ফিগরদুনা অরোইবা ফিগরনি হায়না লৌগনি অমসুং মমাঙদা ফোঙখিবা ফিগর পুম্নমক্কী মথক্তা লৈগনি‍।
(২) মসিনা লেজিসলেতিব এসেমব্লীদা লৈরিবা কন্সতিত্যুএন্সীশিং শিন্দোক শিঞ্জিন তৌদুনা গোৱাগী লেজিসলেতিব এসেমব্লীদা সিদ্যুল্দ ত্রাইবশিংগী মতিক চাবা রিপ্রজেন্তেসন লৈহন্নবগীদমক ইলেক্সন কম্মিসনবু দিলিমিতেসন ওফ পার্লিয়ামেন্তরী এন্দ এসেমব্লী কন্সতিত্যুএন্সী ওর্দর, ২০০৮দা মথৌ তাবা শেমদোক শেমজিন তৌনবা মপাঙ্গল হাপকনি‍।
(৩) ইলেক্সন কম্মিসন্না সিদ্যুল্দ ত্রাইবশিংগী রিভাইজ তৌরবা মীশিংগী ফিগর লৌখৎকনি অমসুং সংবিধানগী আর্তিকল ১৭০ অমসুং ৩৩২, লোয়ননা দিলিমিতেসন এক্ত, ২০০২গী সেক্সন ৮গী মখাদা পীরিবা ৱাফমশিং মতুং ইসন্না লেজিসলেতিব এসেমব্লী কন্সতিত্যুএন্সীশিং শিন্দোক শিঞ্জিন তৌগনি‍।
(৪) লেজিসলেতিব এসেমব্লী কন্সতিত্যুএন্সীশিং শিন্দোক শিঞ্জিন তৌনবগীদমক, ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়ানা মশাগী ওইবা থৌওং লেপচগনি অমসুং মসিদা সিভিল কোর্ত অমূগী অকক্নবা মতিকশিং লৈগনি‍।
(৫) মসিনা ইলেক্সন কম্মিসন্দা দিলিমিতেসন ওর্দরদা শেমদোক্লিবশিং অমসুং মসি চৎনবা হৌবগী তাং গেজেত্তা ফোঙবগী মপাঙ্গল পীরি‍। শেমদোক্লবা দিলিমিতেসন ওর্দর অসিনা হৌজিক লৈরিবা লেজিসলেতিব এসেমব্লী শেম্বগী মওং মতৌশিং মসি থুপচিনদ্রিবা ফাওবা কায়হল্লোই‍।
(৬) প্রপোজ তৌরিবা বিল অসিনা ইলেক্সন কম্মিসন্দা হায়রিবা দিলিমিতেসন ওর্দর অসিদা মথৌ তাবা, অশোয়বশিং চুমথোক চুমশিন তৌনবা মপাঙ্গলসু পীরি‍।

Cabinet
Cabinet approves introduction of the Readjustment of Representation of Scheduled Tribes in Assembly Constituencies of the State of Goa Bill, 2024
The Bill ensures safeguarding of Constitutional rights of the Scheduled Tribes in Goa
07 MAR 2024 8:32PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi approved the proposal of the Ministry of Law & Justice for introduction of the Readjustment of Representation of Scheduled Tribes in Assembly Constituencies of the State of Goa Bill, 2024 in Parliament.
In order to ensure that the Constitutional rights of the Scheduled Tribes in the State of Goa are safeguarded, it is imperative to enact a law to provide for enabling provisions empowering the Election Commission to make amendments in the Delimitation of Parliamentary and Assembly Constituencies Order, 2008 and readjust the seats in the Legislative Assembly of the State of Goa for the Scheduled Tribes of the State.
The salient features of the proposed Bill are as under:-
(i) It empowers the Census Commissioner to ascertain and determine the population of the Scheduled Tribes in the State of Goa after taking into account the population figures of the tribes which have been declared as the Scheduled Tribes after publication of Census 2001. The Census Commissioner shall notify varied population figures as ascertained and determined in the Gazette of India and thereafter, such population figures shall be deemed to be final figures and supersede all previously published figures for the purpose of giving proportionate representation to the Scheduled Tribes as provided in articles 332 of the Constitution;
(ii) it empowers the Election Commission to make necessary amendments in the Delimitation of Parliamentary and Assembly Constituencies Order, 2008 for the purpose of giving proper representation to the Scheduled Tribes in the Legislative Assembly of Goa by readjustment of constituencies in the Legislative Assembly;
(iii) the Election Commission shall take into consideration the revised population figures of the Scheduled Tribes and readjust the Legislative Assembly constituency having regard to the provisions of articles 170 and 332 of the Constitution and section 8 of the Delimitation Act, 2002;
(iv) for the purpose of the readjustment of Legislative Assembly constituencies, the Election Commission of India shall determine its own procedure and it will have certain powers of a civil court;
(v) it also empowers the Election Commission of India to publish in the Gazette the amendments made in the Delimitation Order and dates of its operation. The amended Delimitation Order shall not affect the constitution of the existing Legislative Assembly till dissolution;
(vi) the proposed Bill also empowers the Election Commission to make necessary correction of the errors in the said Delimitation Order