প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ আহমেদাবাদত উন্নয়নমূলক কাম-কাজৰ আধাৰশিলা স্থাপন/উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
12 MAR 2024 12:24PM by PIB Guwahati
গুজৰাটৰ ৰাজ্যপাল আচাৰ্য শ্ৰী দেৱব্ৰত জী, গুজৰাটৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেল জী, মোৰ কেবিনেট সহযোগী ৰে’ল মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ জী, মোৰ সহযোগী সাংসদ আৰু গুজৰাট প্ৰদেশ ভাৰতীয় জনতা পাৰ্টিৰ সভাপতি শ্ৰী চি.আৰ পাটিলৰ লগতে দেশৰ বিভিন্ন স্থাপন পৰা সংযোগ স্থাপন কৰা ৰাজ্যপাল, মুখ্যমন্ত্ৰী, সাংসদ, বিধায়ক, মন্ত্ৰীসকল আৰু মই মোৰ সন্মুখত পৰ্দাত দেখিছো আজি ৭০০তকৈ অধিক ঠাইত স্থানীয় সাংসদগৰাকীৰ নেতৃত্বত, তাত থকা মন্ত্ৰীৰ নেতৃত্বত লাখ লাখ লোকে এই কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰিছে। হয়তো ৰে’লৱেৰ ইতিহাসত ভাৰতৰ চুক-কোণে একেলগে ইমান ডাঙৰ কাৰ্যসূচী কেতিয়াও হোৱা নাই। ১০০ বছৰৰ পিছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে এনে কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত হৈছে। লগতে এই মহান অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰাৰ বাবে ৰে’লৱেক অভিনন্দন জনাইছো।
এখন বিকশিত ভাৰতৰ বাবে যি উদ্ভাৱন কৰা হৈছে সেয়া ধাৰাবাহিকভাৱে সম্প্ৰসাৰিত হৈ আছে। দেশৰ চুকে-কোণে প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হৈছে, নতুন নতুন আঁচনি আৰম্ভ হৈছে। যদি মই কেৱল ২০২৪ চনৰ কথা কওঁ, ২০২৪ চনৰ পৰা মাত্ৰ ৭৫ দিন পাৰ হৈ গৈছে। ৭৫ দিনত ১১ লাখ কোটিতকৈ অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰাৰ লগতে আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। আৰু যদি মই যোৱা ১০-১২ দিনৰ কথা কওঁ, কেৱল যোৱা ১০-১২ দিনত ৭ লাখ কোটিতকৈও অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰি আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে।আজিও দেশে এক উন্নত পদক্ষেপৰ দিশত এক বৃহৎ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে।. এই কাৰ্যসূচীত এতিয়া ১ লাখ কোটিতকৈ অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰাৰ লগতে আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে।
আৰু চাওক, আজি দেশে লাভ কৰিছে ৮৫ হাজাৰ কোটিতকৈও অধিক মূল্যৰ ৰে’ল প্ৰকল্প। আৰু এনে কৰাৰ বাহিৰে মোৰ সময়ৰ অভাৱ। উন্নয়নৰ গতি লেহেমীয়া কৰিব নিবিচাৰো। আৰু সেইবাবেই আজি ৰে’লৱেৰ কাৰ্যসূচীত পেট্ৰলিয়াম মানুহৰ আন এক কাৰ্যসূচী সংযোজন কৰা হৈছে। আৰু গুজৰাটৰ দহেজতো ২০ হাজাৰ কোটিতকৈ অধিক ব্যয়ৰে নিৰ্মাণ হ’বলগীয়া পেট্ৰ’কেমিকেল কমপ্লেক্সৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। আৰু এই প্ৰকল্পটোৱে হাইড্ৰজেন উৎপাদনৰ লগতে দেশত পলি-প্ৰ’পিলিনৰ চাহিদা পূৰণৰ ক্ষেত্ৰতো গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিবলৈ গৈ আছে। আজি সঁচাকৈয়ে গুজৰাট আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ একতা মলৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হৈছে। এই একতা মলসমূহে ভাৰতৰ চহকী কুটিৰ উদ্যোগসমূহ, আমাৰ হস্তশিল্প, আমাৰ ভোকেল ফৰ লোকেল মিছন দেশৰ চুক-কোণলৈ লৈ যোৱাত সহায়ক হ’ব আৰু ইয়াত আমি ‘এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত’ৰ ভেটিও শক্তিশালী হোৱা দেখিবলৈ পাম।
এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে দেশবাসীক অভিনন্দন জনাইছো। আৰু মই মোৰ তৰুণ বন্ধুসকলক ক’ব বিচাৰো, ভাৰত এখন যুৱশক্তিৰে দেশ, ইয়াত বৃহৎ সংখ্যক যুৱক-যুৱতীয়ে বাস কৰে। আজিৰ যি উদ্বোধন কৰা হৈছে সেয়া আপোনালোকৰ বাবে। আৰু আজিৰ আধাৰশিলাটোৱে আপোনালোকৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ নিশ্চয়তা আনিছে।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ পিছৰ চৰকাৰসমূহে ৰাজনৈতিক স্বাৰ্থক যিমান অগ্ৰাধিকাৰ হ’ল, তাৰফলত ভাৰতীয় ৰে’লৱে সৰ্বাধিক ক্ষতিগ্ৰস্ত হ’ল। প্ৰথমে চাওক ২০১৪ চনৰ আগৰ ২৫-৩০ ৰে’লৱে বাজেট। দেশৰ সংসদত কি ক’লে ৰে’ল মন্ত্ৰীয়ে? তাত আমাৰ অমুক ৰে’লখনৰ ষ্টপেজ দিব। তাত আমাৰ ৬টা দবা আছিল গতিকে আমি ৮টা বনাম। অৰ্থাৎ মই দেখিলোঁ যে ৰে’লৱেত আনকি সংসদতো মাজে মাজে হাত চাপৰি বজাইছিল। অৰ্থাৎ তেওঁ ভাবি আছিল ষ্টপেজটো পালে নে নাপালে? মোৰ ষ্টেচনলৈকে ট্ৰেইন আহিল নে নাই? চাওক, একবিংশ শতিকাত এনেকৈ চিন্তা কৰি থাকিলে দেশৰ কি হ’লহেঁতেন? আৰু প্ৰথম কামটো মই এটা সুকীয়া বাজেটৰ পৰা ৰে’লৱে উলিয়াই ভাৰত চৰকাৰৰ বাজেটত অন্তৰ্ভূক্ত কৰিলোঁ আৰু তাৰ বাবেই আজি ভাৰত চৰকাৰৰ বাজেটৰ ধন ৰে’লৱেৰ উন্নয়নৰ বাবে ব্যৱহাৰ হ'বলৈ ধৰিলে।
পূৰ্বৰ দশকত আপোনালোকে ইয়াৰ পৰিৱেশ দেখিছে। এই প্লেটফৰ্মত কোনখন ৰে’ল আছে চাবলৈ ট্ৰেইনৰ মেইন লকটো যোৱা নাছিল। মানুহে দেখিছে কিমান দেৰি হৈছে। এয়াই প্ৰগ্ৰেম, সেই সময়ত ঘৰত মোবাইল নাছিল, ষ্টেচনলৈ গৈ চাওক কিমান দেৰি হৈছে। আত্মীয়ক কৈছিল ৰ’বা, ৰে’ল কেতিয়া আহে ঠিত নাই, নহ’লে আকৌ ঘৰলৈ উভতি যাব লাগিব। স্বচ্ছতা, নিৰাপত্তা, সুবিধাৰ সমস্যা, সকলো যাত্ৰীৰ ভাগ্যৰ ওপৰত এৰি দিয়া হৈছিল।
২০১৪ চনত অৰ্থাৎ ১০ বছৰ আগতে দেশৰ ৬ খন উত্তৰ-পূৰ্বৰ ৰাজ্য আছিল যাৰ ৰাজধানী আমাৰ দেশৰ ৰে’লপথৰ সৈতে সংযুক্ত নাছিল। ২০১৪ চনত দেশত ১০ হাজাৰৰো অধিক এনে ৰে’লৱে ক্ৰছিং আছিল য’ত কোনো ব্যক্তি নাছিল, দুৰ্ঘটনা অবিৰতভাৱে সংঘটিত হৈছিল। আৰু তাৰ বাবেই আমি আমাৰ বহু সম্ভাৱনাপূৰ্ণ সন্তান আৰু যুৱক-যুৱতীক হেৰুৱাবলগীয়া হ’ল। ২০১৪ চনত দেশৰ মাত্ৰ ৩৫ শতাংশ ৰে’ল লাইনত বিদ্যুৎ সংযোগ হৈছিল। ৰে’লপথ দুগুণ কৰাটোও পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ বাবে অগ্ৰাধিকাৰ নাছিল। এই পৰিস্থিতিত কোনে প্ৰতি মুহূৰ্তত বিপদৰ সন্মুখীন হৈছিল? কোন বিপদত পৰিছিল? আমাৰ দেশৰ সাধাৰণ মানুহ, মধ্যবিত্ত পৰিয়াল, ভাৰতৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষক, ভাৰতৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগী। মনত আছে, ৰে’লৱে সংৰক্ষণৰ অৱস্থা কি আছিল। দীঘলীয়া শাৰী, দালালি, কমিচন, ঘণ্টাৰ পিছত ঘণ্টা অপেক্ষা। মানুহেও ভাবিছিল যে এতিয়া এই পৰিস্থিতি এনেকুৱা, সমস্যা হৈছে, দুই-চাৰি ঘণ্টা যাত্ৰা কৰো, আমি কৰিম। চিঞৰি নাথাকিব, এইটোৱেই হৈ পৰিছে জীৱন। আৰু মই মোৰ জীৱনটো ৰে’লপথতে আৰম্ভ কৰিছো। সেইবাবেই মই ভালদৰেই জানো যে ৰে’লৱেৰ অৱস্থা কি আছিল।
বন্ধুসকল,
ভাৰতীয় ৰে’লৱেক সেই নৰকসদৃশ পৰিস্থিতিৰ পৰা উলিয়াই আনিবলৈ প্ৰয়োজনীয় ইচ্ছাশক্তি আমাৰ চৰকাৰে দেখুৱাইছে। এতিয়া ৰে’লৱেৰ উন্নয়ন চৰকাৰৰ অন্যতম শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰ। আমি ১০ বছৰৰ গড় ৰে’ল বাজেট ২০১৪ চনৰ আগৰ তুলনাত ৬ গুণ বেছি বৃদ্ধি কৰিছো। আৰু আজি মই দেশক নিশ্চয়তা দিছো যে আগন্তুক ৫ বছৰত তেওঁলোকে ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ এনে এক ৰূপান্তৰ দেখিব, যিটো তেওঁলোকে কল্পনাতীত। এই দিনটো এই ইচ্ছাশক্তিৰ জীৱন্ত প্ৰমাণ। দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে কেনেকুৱা দেশ আৰু কেনেধৰণৰ ৰে’লপথ বিচাৰে সেইটো নিৰ্ণয় কৰিব। এয়া ১০ বছৰৰ কামৰ ট্ৰেইলাৰ আৰু আগবাঢ়িব লাগিব। আজি গুজৰাট, মহাৰাষ্ট্ৰ, উত্তৰপ্ৰদেশ, উত্তৰাখণ্ড, কৰ্ণাটক, তামিলনাডু, দিল্লী, মধ্যপ্ৰদেশ, তেলেংগানা, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, বিহাৰ, ঝাৰখণ্ড, পশ্চিম বংগ, ওড়িশা আদি ইমানবোৰ ৰাজ্যত বন্দে ভাৰতৰ ৰে’ল উপলব্ধ হৈছে। আৰু ইয়াৰ লগে লগে বন্দে ভাৰত ৰে’ল সেৱাইও দেশত এক শতিকা সম্পূৰ্ণ কৰিছে। বন্দে ভাৰতৰ ৰে’লৰ নেটৱৰ্কে এতিয়া দেশৰ ২৫০ খনতকৈও অধিক জিলাত প্ৰৱেশ কৰিছে। জনসাধাৰণৰ আৱেগক সন্মান জনাই চৰকাৰে ধাৰাবাহিকভাৱে বন্দে ভাৰত ৰে’লৰ পথ বৃদ্ধি কৰি আছে। আহমেদাবাদ-জামনগৰ বন্দে ভাৰত ৰে’ল এতিয়া দ্বাৰকাত উপস্থিত হ’ব। আৰু মই এইমাত্ৰ দ্বাৰকাত বুৰ মাৰি আহিছো। আজমেৰ-দিল্লী চৰাই ৰোহিল্লা বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ এতিয়া চণ্ডীগড়ত উপস্থিত হ’ব। গোৰখপুৰ-লক্ষ্ণৌ বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ এতিয়া প্ৰয়াগৰাজলৈ যাব। আৰু এইবাৰ তাত কুম্ভ মেলা অনুষ্ঠিত হ’বলৈ গৈ আছে, গতিকে ইয়াৰ গুৰুত্ব আৰু বাঢ়িব। তিৰুৱনন্তপুৰম-কাছাৰগোড বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ মাংগালুৰুলৈকে সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমি সমগ্ৰ বিশ্বতে য’তেই নাচাওঁ কিয়, যিবোৰ দেশ সমৃদ্ধিশালী আৰু ঔদ্যোগিকভাৱে সক্ষম হৈ পৰিছে, সেইবোৰ দেশত ৰে’লৱেই এক বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰিছে৷ গতিকে ৰে’লৱেৰ সজীৱতাও এখন উন্নত ভাৰতৰ নিশ্চয়তা। আজি ৰে’লৱেত অভূতপূৰ্ব গতিৰে সংস্কাৰ সাধন কৰা হৈছে। নতুন ৰে’লপথৰ দ্ৰুত নির্মাণ, ১৩০০ৰো অধিক ৰে’লৱে ষ্টেচনৰ আধুনিকীকৰণ, বন্দে ভাৰত, নমো ভাৰত, অমৃত ভাৰতৰ দৰে পৰৱৰ্তী প্রজন্মৰ ৰে’ল, আধুনিক ৰে’ল ইঞ্জিন আৰু ডবা কাৰখানা, এই সকলোবোৰে একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ ছবিখন সলনি কৰি আছে৷
বন্ধুসকল,
গতি শক্তি কাৰ্গো টাৰ্মিনেল নীতিৰ অধীনত কাৰ্গো টাৰ্মিনেল নিৰ্মাণৰ কাম ক্ষিপ্ৰতাৰে কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত কাৰ্গো টাৰ্মিনেল নিৰ্মাণৰ গতি ত্বৰান্বিত হৈছে। ভূমি পট্টা নীতি আৰু অধিক সৰল কৰা হৈছে। ভূমি পট্টা প্রক্রিয়াও অনলাইনত কৰা হৈছে, যাৰ ফলত কামত স্বচ্ছতা আহি পৰিছে৷ দেশৰ পৰিবহণ খণ্ডক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ৰে’ল মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত গতি শক্তি বিশ্ববিদ্যালয়ো স্থাপন কৰা হৈছে। ভাৰতীয় ৰে’লৱে আধুনিকীকৰণ আৰু দেশৰ প্ৰতিটো চুক ৰে’লযোগে সংযোগ কৰাৰ দিশত আমি অহৰহ কাম কৰি আছো। আমি ৰে’লৱে নেটৱৰ্কৰ পৰা মানৱবিহীন গেট আঁতৰাই স্বয়ংক্ৰিয় সংকেত ব্যৱস্থা স্থাপন কৰিছো। আমি ৰে’লৱেৰ ১০০% বিদ্যুতীকৰণৰ দিশত আগবাঢ়িছো, আমি সৌৰশক্তিৰ দ্বাৰা চলি থকা ষ্টেচন নিৰ্মাণ কৰিছো। আমি ষ্টেচনত সুলভ মূল্যৰ ঔষধেৰে জনৌষধি কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰিছো।
আৰু বন্ধুসকল,
এই ৰে’ল, এই ট্ৰেক, এই ষ্টেচনবোৰ কেৱল নিৰ্মাণ কৰাই নহয়, ইয়াৰ জৰিয়তে মেড ইন ইণ্ডিয়াৰ এক সম্পূৰ্ণ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ গঢ় লৈ উঠিছে। থলুৱাভাৱে নিৰ্মিত ইঞ্জিনেই হওক বা ৰে’লৰ ডবাই হওক, এই সামগ্ৰীসমূহ ভাৰতৰ পৰা শ্ৰীলংকা, মোজাম্বিক, চেনেগাল, ম্যানমাৰ, চুডান আদি দেশলৈ ৰপ্তানি কৰা হৈছে। যদি বিশ্বত ভাৰতত নিৰ্মিত ছেমি-হাই স্পীড ৰে’লৰ চাহিদা বাঢ়ে, তেন্তে ইয়াত বহুতো নতুন কাৰখানা স্থাপন কৰা হ’ব। ৰে’লৱেত চলি থকা এই সকলো প্ৰচেষ্টা, ৰে’লৱেৰ এই সজীৱতা, বিনিয়োগৰ জৰিয়তেও নতুন বিনিয়োগ আৰু নতুন নিয়োগৰ নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰিছে।
বন্ধুসকল,
একাংশ লোকে আমাৰ এই প্ৰচেষ্টাক নিৰ্বাচনী দৃষ্টিভংগীৰে চাবলৈ চেষ্টা কৰে। আমাৰ বাবে এই উন্নয়নৰ কাম চৰকাৰ গঠনৰ বাবে নহয়, এই উন্নয়নৰ কাম কেৱল দেশ গঢ়াৰ এক মিছন। আমাৰ যুৱক-যুৱতী আৰু তেওঁলোকৰ ল’ৰা-ছোৱালীয়ে আগৰ প্ৰজন্মই যি কষ্ট ভোগ কৰিছিল, সেয়া ভোগ কৰিব নালাগিব। আৰু এয়া মোদীৰ গেৰাণ্টি।
বন্ধুসকল,
বিজেপিৰ ১০ বছৰীয়া উন্নয়নকালৰ আন এক উদাহৰণ হ’ল পূব আৰু পশ্চিম সমৰ্পিত মালবাহী কৰিডৰ। দশক দশক ধৰি দাবী আছিল যে মালবাহী ৰে’লৰ বাবে এটা সুকীয়া ট্ৰেক থাকিব লাগে। এনে হোৱা হ’লে মালবাহী ৰে’ল আৰু যাত্ৰীবাহী ৰে’ল দুয়োটাৰে গতি বৃদ্ধি পালেহেঁতেন। কৃষি, উদ্যোগ, ৰপ্তানি, বাণিজ্য আৰু সকলো কামৰ বাবে এই কাম ক্ষিপ্ৰ কৰি তোলাটো অতি প্ৰয়োজনীয় আছিল। কিন্তু কংগ্ৰেছৰ শাসনকালত এই প্ৰকল্পটো অসম্পূৰ্ণ হৈ ৰ’ল আৰু আবদ্ধ হৈ থাকিল। যোৱা ১০ বছৰত পূব আৰু পশ্চিম উপকূল সংযোগ কৰা এই মালবাহী কৰিডৰটো প্ৰায় সম্পূৰ্ণ হৈছে। আজি প্ৰায় ৬৫০ কিলোমিটাৰ মালবাহী কৰিডৰ উদ্বোধন কৰা হৈছে, আহমেদাবাদত আপুনি দেখিছে যে অপাৰেচন কণ্ট্ৰল চেণ্টাৰ উদ্বোধন কৰা হৈছে। চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে এই কৰিড’ৰত মালবাহী ৰে’লৰ গতি এতিয়া দুগুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে। এই কৰিডৰবোৰত বৰ্তমানতকৈ ডাঙৰ ৱেগন চলোৱাৰ ক্ষমতা আছে, য’ত আমি অধিক সামগ্ৰী কঢ়িয়াব পাৰো। এতিয়া সমগ্ৰ মালবাহী কৰিড’ৰত ঔদ্যোগিক কৰিডৰো গঢ়ি তোলা হৈছে। আজি ৰে’লৱে গুডছ চেড,গতি শক্তি মাল্টিমডেল কাৰ্গো টাৰ্মিনেল, ডিজিটেল কণ্ট্ৰোল ষ্টেচন, ৰে’লৱে কৰ্মশালা, ৰে’লৱে লোকোশ্বেড, ৰে’লৱে ডিপোও বহু ঠাইত উদ্বোধন কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত মাল পৰিবহণৰ ক্ষেত্ৰতো অতি ইতিবাচক প্ৰভাৱ পৰিব।
বন্ধুসকল,
আমি ভাৰতীয় ৰে’লৱেকো স্বাৱলম্বী ভাৰতৰ বাবে এক নতুন মাধ্যম হিচাপে গঢ়ি তুলিছো। মই ভোকেল ফৰ লোকেলৰ প্ৰমোটাৰ, গতিকে ভাৰতীয় ৰে’লৱে ভোকেল ফৰ লোকেলৰ বাবে এক শক্তিশালী মাধ্যম। আমাৰ বিশ্বকৰ্মাৰ সহযোগী, আমাৰ শিপিনী, শিপিনী, মহিলা আত্মসহায়ক গোটৰ স্থানীয় সামগ্ৰী এতিয়া ষ্টেচনত বিক্ৰী হ’ব। এই পৰ্যন্ত ‘এক ষ্টেচন, এক সামগ্ৰী’ৰ ১৫০০খন বিপনী ৰে’ল ষ্টেচনত মুকলি কৰা হৈছে। আমাৰ হাজাৰ হাজাৰ দুখীয়া ভাই-ভনী ইয়াৰ দ্বাৰা উপকৃত হৈছে।
বন্ধুসকল,
মই সুখী যে আজি ভাৰতীয় ৰে’লৱেই ঐতিহ্য আৰু উন্নয়নৰ মন্ত্ৰ উপলব্ধি কৰি আঞ্চলিক সংস্কৃতি আৰু বিশ্বাসৰ সৈতে জড়িত পৰ্যটনকো প্ৰসাৰিত কৰিছে। আজি দেশত ৰামায়ণ চাৰ্কিট, গুৰু-কৃপা চাৰ্কিট আৰু জৈন যাত্ৰাত চলি আছে ভাৰত গৌৰৱ ৰে’ল। কেৱল ইমানেই নহয়, দেশৰ চুকে-কোণৰ ​​পৰা শ্ৰীৰাম ভক্তক অযোধ্যালৈ লৈ গৈ আছে বিশেষ আস্থা ৰে’লে। এতিয়ালৈকে প্ৰায় ৩৫০খন আস্থা ৰে’ল চলিছে আৰু এইবোৰৰ মাজেৰে চাৰে চাৰি লাখৰো অধিক ভক্তই অযোধ্যাত ৰামলালাৰ দৰ্শন কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আধুনিকতাৰ গতিৰে আগবাঢ়ি যাব ভাৰতীয় ৰে’লৱে। আৰু এয়া মোদীৰ গেৰাণ্টি। উন্নয়নৰ এই উদযাপনো সকলো দেশবাসীৰ সহযোগত অব্যাহত থাকিব। আকৌ এবাৰ সকলো মুখ্যমন্ত্ৰী, ৰাজ্যপাল আৰু ৰাইজলৈ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো যিসকলে ৭০০ৰো অধিক স্থানত ইমান বৃহৎ সংখ্যকে থিয় হৈ, বহি আৰু কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰি আছে আৰু পুৱা ৯-৯.৩০ বজাত এই কাৰ্যসূচী আয়োজন কৰাটো সহজ কাম নহয়। কিন্তু দেশৰ জনসাধাৰণ উন্নয়নৰ লগত সংযুক্ত হৈ পৰিছে। আৰু সেইবাবেই এই দৃশ্য পৰিলক্ষিত হৈছে। আজি ইমান বৃহৎ হাৰত লোকসকলে এই কাৰ্যসূচীত অংশ লৈছে। ৭০০ৰো অধিক জিলাত তেওঁলোকে এই বিকাশ, এই নতুন ঢৌ অনুভৱ কৰিছে। আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ। আৰু আপোনালোক সকলোৰে পৰা বিদায় মাগিছো। নমস্কাৰ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone & inauguration of development works in Ahmedabad, Gujarat
12 MAR 2024 12:24PM by PIB Delhi
Governor of Gujarat Acharya Shri Devvrat ji, the popular Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Bhai Patel ji, my colleague in the Cabinet, Railway Minister Shri Ashwini Vaishnaw ji, my associate in Parliament and the President of the Gujarat state Bharatiya Janata Party Shri C.R. Patil, and all the esteemed Governors, Chief Ministers, Members of Parliament, Members of the Legislative Assemblies and Ministers. I am witnessing on the screen lakhs of people participating in this event today at more than 700 locations across the country under the leadership of the local Members of Parliament and Ministers. Perhaps such a massive event spanning every corner of Bharat has never happened before in the history of the Railways. This is the first time in 100 years that such an event is taking place. I extend my heartfelt congratulations to the Railways for this magnificent event.
The continuous expansion of new construction for the ‘Viksit Bharat’ is underway. Projects are being inaugurated in every corner of the country, and new schemes are starting. If I talk about the year 2024, which is just around 75 days, in these approximately 75 days of 2024, inauguration and foundation laying ceremonies of projects worth more than 11 lakh crore rupees have been held. And if I talk about the last 10-12 days alone, inauguration and foundation laying ceremonies of projects worth more than 7 lakh crore rupees have taken place. Today, the nation has taken a very significant step forward in the direction of ‘Viksit Bharat’. In this program, the inauguration and foundation laying of projects worth more than one lakh crore rupees have now taken place.
And you see, today the country has received projects worth more than 85,000 crore rupees only for the railways. Despite this, there is a shortage of time for me. I do not want the pace of development to slow down. And that is why today another program has been added to the programs of the railways - the petroleum sector. The foundation laying ceremony of the petrochemical complex, which is being built at a cost of more than 20,000 crore rupees in Dahej, Gujarat, has also taken place. And this project will play an important role not only in hydrogen production but also in meeting the demand for polypropylene in the country. Today, the foundation stone of Ekta Malls has also been laid in Gujarat and Maharashtra. These Ekta Malls will help in taking the mission of Bharat’s prosperous cottage industry, our handicrafts, and our Vocal for Local campaign to every corner of the country, and they will also strengthen the foundation of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat’.
I extend congratulations to the citizens of the country for these projects. And I want to tell my young colleagues, Bharat is a young country, with a large number of youth living in the country. I especially want to tell my young colleagues that the inaugurations happening today are for your present, and the foundation laying ceremonies will ensure the guarantee of a bright future for you.
Friends,
After independence, the governments prioritized political interests, and Indian Railways suffered greatly as a result. Take a look at the 25-30 rail budgets before 2014. What did the Railway Ministers say in the Parliament? They would promise stops for some trains. If there were 6 coaches in a train, they would add to 8. And the members would applaud in the Parliament too at such announcements. Their only concern was whether the stoppage was granted or not. Did the train, which reached my station, get extended or not? If this had been the thinking in the 21st century, what would have become of the country? And the first thing I did was to segregate the separate budget for railways and integrate it with the budget of the Indian government, which led to funds from the Indian government's budget being allocated for the development of the railways.
In recent days, we have seen a constraint on time; you have seen the situation here. People would go to the station not to know which train is on the platform. People used to see how late it was. This was the routine; there was no mobile phone at that time. One had to go to the station to see how late the train was. They would tell their relatives, "Stay there, who knows when the train will come, otherwise you will have to come back again from home." This used to happen. The problem of cleanliness, security, convenience, everything was left to the fate of the passenger.
In 2014, ten years ago in our country, there were six northeastern states whose capitals were not connected by our country's railways. In 2014, there were more than 10,000 railway crossings in the country where there was no one to man them, and accidents were happening regularly. And because of that, we had to lose our talented children, our youth. Only 35 per cent of railway lines were electrified in the country by 2014. Doubling the railway lines was also not a priority for previous governments. Who was enduring hardships in this situation? Who was facing the problems? It was the common man of our country, the middle class family, the small farmer of Bharat, the small entrepreneur of Bharat. Recall the condition of railway reservations! Long queues, brokerage, commission, hours of waiting! People had also resigned to their fate and thought of enduring a journey of two or four hours. This is what life had become. And I started my life on the railway tracks. That's why I know very well what the condition of the railway was.
Friends,
To pull Indian Railways out of that hellish situation required the determination that our government has shown. Now, the development of railways is one of the top priorities of the government. In the last 10 years, we have increased the average rail budget by six times compared to before 2014. And today, I am giving a guarantee to the country that in the next five years, they will see a transformation in Indian Railways that they couldn't have imagined. Today's day is living proof of this determination. The youth of the country will decide what kind of country they want, what kind of railways they want. The work of these 10 years is just a trailer; I have to go further. Today, Vande Bharat trains have been introduced in Gujarat, Maharashtra, Uttar Pradesh, Uttarakhand, Karnataka, Tamil Nadu, Delhi, Madhya Pradesh, Telangana, Andhra Pradesh, Bihar, Jharkhand, West Bengal, and Odisha. And along with this, a century of Vande Bharat train services has also been completed in the country. The network of Vande Bharat trains has now reached more than 250 districts of the country. Respecting public sentiments, the government is continuously expanding the routes of Vande Bharat trains. The Ahmedabad-Jamnagar Vande Bharat train will now go to Dwarka. And I have just recently visited Dwarka and took a dip there. The Ajmer-Delhi Sarai Rohilla Vande Bharat Express will now go up to Chandigarh. The Gorakhpur-Lucknow Vande Bharat Express will now go up to Prayagraj. And this time, since the Kumbh Mela is going to take place, its importance will increase even more. The Thiruvananthapuram-Kasaragod Vande Bharat Express has been extended to Mangaluru.
Friends,
Wherever we look around the world, in countries that have prospered, become industrially capable, railways have played a significant role. Therefore, the transformation of railways is also a guarantee of a ‘Viksit Bharat’. Today, unprecedented reforms are taking place in the railways. Construction of new railway tracks at a rapid pace, modernization of more than 1300 railway stations, Next Generation trains like Vande Bharat, Namo Bharat, Amrit Bharat, modern railway engines and coach factories - all these are changing the image of Indian Railways in the 21st century.
Friends,
Under the Gati Shakti Cargo Terminal Policy, construction of cargo terminals is being expedited, which has accelerated the pace of cargo terminal development. The land leasing policy has been simplified further. The land leasing process has also been made online, which has brought transparency to the work. To strengthen the country's transportation sector, the Gati Shakti University has also been established under the Ministry of Railways. We are constantly working towards modernizing Indian Railways and connecting every corner of the country through rail. We are installing automatic signalling systems by eliminating human-operated level crossings from the railway network. We are moving towards 100% electrification of railways, constructing stations powered by solar energy. We are establishing Jan Aushadhi Kendras offering affordable medicines at stations.
And friends,
These trains, tracks, and stations are not just being built, but they are forming a complete ecosystem of 'Made in India'. Whether it is locomotives or train coaches being manufactured in the country, they are being exported to countries like Sri Lanka, Mozambique, Senegal, Myanmar, Sudan, and more. When the demand for semi-high-speed trains being made in Bharat will increase globally, many new factories will be established here. All these efforts in the railway sector, the transformation of the railways, ensure not only new investments but also guarantee new employment opportunities.
Friends,
Some people attempt to view our efforts through the lens of elections. For us, these developmental projects are not for forming a government, but solely a mission to build the nation. The sufferings endured by the previous generations will not have to be borne by our youth and their children. And this is Modi's guarantee.
Friends,
Another example of the 10-year development era of the BJP is the Eastern and Western Dedicated Freight Corridors. For decades, there was a demand for separate tracks for freight trains. If this had happened, then the speed of both freight and passenger trains would have increased! This was very necessary for farming, industry, export, trade, etc. But during the Congress rule, this project kept hanging and getting stuck. In the past 10 years, the freight corridor connecting the eastern and western sea shores has been almost completed. Today, the inauguration of nearly 650 kilometers of the freight corridor has taken place. You have just witnessed the inauguration of the operation control centre in Ahmedabad. Thanks to the efforts of the government, the speed of freight trains on this corridor has now increased by more than double. There is now the capacity to operate larger wagons, carrying more goods on this corridor. Industrial corridors are also being developed along the entire freight corridor. Today, railway goods sheds, Gati Shakti multimodal cargo terminals, digital control stations, railway workshops, railway locomotive sheds, and railway depots have also been inaugurated at many locations. This will also have a very positive impact on the transportation of goods.
Friends,
Indian Railways is also becoming a new medium for ‘Aatmanirbhar Bharat’. As a promoter of Vocal for Local, Indian Railways is a strong medium for Vocal for Local. The local products of our artisans, craftsmen, artists, and women self-help groups will now be sold at stations. So far, 1500 stalls of 'One Station, One Product' have opened at railway stations. This is benefiting thousands of our poor brothers and sisters.
Friends,
I am delighted that Indian Railways, while realizing the mantra of ‘Virasat’ (heritage) and ‘Vikas’ (development), is also promoting tourism related to regional culture and tradition. Today, Bharat Gaurav trains are running on the Ramayana Circuit, Guru-Kripa Circuit, and Jain Pilgrimage. Not only this, but Aastha special trains are taking devotees of Lord Ram from every corner of the country to Ayodhya. So far, around 350 Aastha trains have operated and more than 4.5 lakh devotees have visited Ram Lalla in Ayodhya.
Friends,
Indian Railways will continue to surge ahead at the pace of modernity. And this is Modi's guarantee. With the support of all countrymen, this festival of development will continue uninterrupted. Once again, I express my gratitude to everybody as it is not an easy task to conduct this program at 9-9.30 in the morning with all the Chief Ministers, the Hon’ble Governors, and the large number of people who are participating in this program at over 700 locations. The people of the country are connected with development. And that's why one can witness this sight. Those who have come in such large numbers in more than 700 districts today to participate in this program are experiencing this new wave of development. I thank all of you very much. Now I take leave of you. Namaskar!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.