Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone & inauguration of development works in Ahmedabad, Gujarat
12 MAR 2024 12:24PM by PIB Delhi
Governor of Gujarat Acharya Shri Devvrat ji, the popular Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Bhai Patel ji, my colleague in the Cabinet, Railway Minister Shri Ashwini Vaishnaw ji, my associate in Parliament and the President of the Gujarat state Bharatiya Janata Party Shri C.R. Patil, and all the esteemed Governors, Chief Ministers, Members of Parliament, Members of the Legislative Assemblies and Ministers. I am witnessing on the screen lakhs of people participating in this event today at more than 700 locations across the country under the leadership of the local Members of Parliament and Ministers. Perhaps such a massive event spanning every corner of Bharat has never happened before in the history of the Railways. This is the first time in 100 years that such an event is taking place. I extend my heartfelt congratulations to the Railways for this magnificent event.
The continuous expansion of new construction for the ‘Viksit Bharat’ is underway. Projects are being inaugurated in every corner of the country, and new schemes are starting. If I talk about the year 2024, which is just around 75 days, in these approximately 75 days of 2024, inauguration and foundation laying ceremonies of projects worth more than 11 lakh crore rupees have been held. And if I talk about the last 10-12 days alone, inauguration and foundation laying ceremonies of projects worth more than 7 lakh crore rupees have taken place. Today, the nation has taken a very significant step forward in the direction of ‘Viksit Bharat’. In this program, the inauguration and foundation laying of projects worth more than one lakh crore rupees have now taken place.
And you see, today the country has received projects worth more than 85,000 crore rupees only for the railways. Despite this, there is a shortage of time for me. I do not want the pace of development to slow down. And that is why today another program has been added to the programs of the railways - the petroleum sector. The foundation laying ceremony of the petrochemical complex, which is being built at a cost of more than 20,000 crore rupees in Dahej, Gujarat, has also taken place. And this project will play an important role not only in hydrogen production but also in meeting the demand for polypropylene in the country. Today, the foundation stone of Ekta Malls has also been laid in Gujarat and Maharashtra. These Ekta Malls will help in taking the mission of Bharat’s prosperous cottage industry, our handicrafts, and our Vocal for Local campaign to every corner of the country, and they will also strengthen the foundation of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat’.
I extend congratulations to the citizens of the country for these projects. And I want to tell my young colleagues, Bharat is a young country, with a large number of youth living in the country. I especially want to tell my young colleagues that the inaugurations happening today are for your present, and the foundation laying ceremonies will ensure the guarantee of a bright future for you.
Friends,
After independence, the governments prioritized political interests, and Indian Railways suffered greatly as a result. Take a look at the 25-30 rail budgets before 2014. What did the Railway Ministers say in the Parliament? They would promise stops for some trains. If there were 6 coaches in a train, they would add to 8. And the members would applaud in the Parliament too at such announcements. Their only concern was whether the stoppage was granted or not. Did the train, which reached my station, get extended or not? If this had been the thinking in the 21st century, what would have become of the country? And the first thing I did was to segregate the separate budget for railways and integrate it with the budget of the Indian government, which led to funds from the Indian government's budget being allocated for the development of the railways.
In recent days, we have seen a constraint on time; you have seen the situation here. People would go to the station not to know which train is on the platform. People used to see how late it was. This was the routine; there was no mobile phone at that time. One had to go to the station to see how late the train was. They would tell their relatives, "Stay there, who knows when the train will come, otherwise you will have to come back again from home." This used to happen. The problem of cleanliness, security, convenience, everything was left to the fate of the passenger.
In 2014, ten years ago in our country, there were six northeastern states whose capitals were not connected by our country's railways. In 2014, there were more than 10,000 railway crossings in the country where there was no one to man them, and accidents were happening regularly. And because of that, we had to lose our talented children, our youth. Only 35 per cent of railway lines were electrified in the country by 2014. Doubling the railway lines was also not a priority for previous governments. Who was enduring hardships in this situation? Who was facing the problems? It was the common man of our country, the middle class family, the small farmer of Bharat, the small entrepreneur of Bharat. Recall the condition of railway reservations! Long queues, brokerage, commission, hours of waiting! People had also resigned to their fate and thought of enduring a journey of two or four hours. This is what life had become. And I started my life on the railway tracks. That's why I know very well what the condition of the railway was.
Friends,
To pull Indian Railways out of that hellish situation required the determination that our government has shown. Now, the development of railways is one of the top priorities of the government. In the last 10 years, we have increased the average rail budget by six times compared to before 2014. And today, I am giving a guarantee to the country that in the next five years, they will see a transformation in Indian Railways that they couldn't have imagined. Today's day is living proof of this determination. The youth of the country will decide what kind of country they want, what kind of railways they want. The work of these 10 years is just a trailer; I have to go further. Today, Vande Bharat trains have been introduced in Gujarat, Maharashtra, Uttar Pradesh, Uttarakhand, Karnataka, Tamil Nadu, Delhi, Madhya Pradesh, Telangana, Andhra Pradesh, Bihar, Jharkhand, West Bengal, and Odisha. And along with this, a century of Vande Bharat train services has also been completed in the country. The network of Vande Bharat trains has now reached more than 250 districts of the country. Respecting public sentiments, the government is continuously expanding the routes of Vande Bharat trains. The Ahmedabad-Jamnagar Vande Bharat train will now go to Dwarka. And I have just recently visited Dwarka and took a dip there. The Ajmer-Delhi Sarai Rohilla Vande Bharat Express will now go up to Chandigarh. The Gorakhpur-Lucknow Vande Bharat Express will now go up to Prayagraj. And this time, since the Kumbh Mela is going to take place, its importance will increase even more. The Thiruvananthapuram-Kasaragod Vande Bharat Express has been extended to Mangaluru.
Friends,
Wherever we look around the world, in countries that have prospered, become industrially capable, railways have played a significant role. Therefore, the transformation of railways is also a guarantee of a ‘Viksit Bharat’. Today, unprecedented reforms are taking place in the railways. Construction of new railway tracks at a rapid pace, modernization of more than 1300 railway stations, Next Generation trains like Vande Bharat, Namo Bharat, Amrit Bharat, modern railway engines and coach factories - all these are changing the image of Indian Railways in the 21st century.
Friends,
Under the Gati Shakti Cargo Terminal Policy, construction of cargo terminals is being expedited, which has accelerated the pace of cargo terminal development. The land leasing policy has been simplified further. The land leasing process has also been made online, which has brought transparency to the work. To strengthen the country's transportation sector, the Gati Shakti University has also been established under the Ministry of Railways. We are constantly working towards modernizing Indian Railways and connecting every corner of the country through rail. We are installing automatic signalling systems by eliminating human-operated level crossings from the railway network. We are moving towards 100% electrification of railways, constructing stations powered by solar energy. We are establishing Jan Aushadhi Kendras offering affordable medicines at stations.
And friends,
These trains, tracks, and stations are not just being built, but they are forming a complete ecosystem of 'Made in India'. Whether it is locomotives or train coaches being manufactured in the country, they are being exported to countries like Sri Lanka, Mozambique, Senegal, Myanmar, Sudan, and more. When the demand for semi-high-speed trains being made in Bharat will increase globally, many new factories will be established here. All these efforts in the railway sector, the transformation of the railways, ensure not only new investments but also guarantee new employment opportunities.
Friends,
Some people attempt to view our efforts through the lens of elections. For us, these developmental projects are not for forming a government, but solely a mission to build the nation. The sufferings endured by the previous generations will not have to be borne by our youth and their children. And this is Modi's guarantee.
Friends,
Another example of the 10-year development era of the BJP is the Eastern and Western Dedicated Freight Corridors. For decades, there was a demand for separate tracks for freight trains. If this had happened, then the speed of both freight and passenger trains would have increased! This was very necessary for farming, industry, export, trade, etc. But during the Congress rule, this project kept hanging and getting stuck. In the past 10 years, the freight corridor connecting the eastern and western sea shores has been almost completed. Today, the inauguration of nearly 650 kilometers of the freight corridor has taken place. You have just witnessed the inauguration of the operation control centre in Ahmedabad. Thanks to the efforts of the government, the speed of freight trains on this corridor has now increased by more than double. There is now the capacity to operate larger wagons, carrying more goods on this corridor. Industrial corridors are also being developed along the entire freight corridor. Today, railway goods sheds, Gati Shakti multimodal cargo terminals, digital control stations, railway workshops, railway locomotive sheds, and railway depots have also been inaugurated at many locations. This will also have a very positive impact on the transportation of goods.
Friends,
Indian Railways is also becoming a new medium for ‘Aatmanirbhar Bharat’. As a promoter of Vocal for Local, Indian Railways is a strong medium for Vocal for Local. The local products of our artisans, craftsmen, artists, and women self-help groups will now be sold at stations. So far, 1500 stalls of 'One Station, One Product' have opened at railway stations. This is benefiting thousands of our poor brothers and sisters.
Friends,
I am delighted that Indian Railways, while realizing the mantra of ‘Virasat’ (heritage) and ‘Vikas’ (development), is also promoting tourism related to regional culture and tradition. Today, Bharat Gaurav trains are running on the Ramayana Circuit, Guru-Kripa Circuit, and Jain Pilgrimage. Not only this, but Aastha special trains are taking devotees of Lord Ram from every corner of the country to Ayodhya. So far, around 350 Aastha trains have operated and more than 4.5 lakh devotees have visited Ram Lalla in Ayodhya.
Friends,
Indian Railways will continue to surge ahead at the pace of modernity. And this is Modi's guarantee. With the support of all countrymen, this festival of development will continue uninterrupted. Once again, I express my gratitude to everybody as it is not an easy task to conduct this program at 9-9.30 in the morning with all the Chief Ministers, the Hon’ble Governors, and the large number of people who are participating in this program at over 700 locations. The people of the country are connected with development. And that's why one can witness this sight. Those who have come in such large numbers in more than 700 districts today to participate in this program are experiencing this new wave of development. I thank all of you very much. Now I take leave of you. Namaskar!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
12 MAR 2024 12:24PM by PIB Bhubaneswar
ଗୁଜୁରାଟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ଦେବବ୍ରତ ଜୀ, ଗୁଜୁରାଟର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପଟେଲ ଜୀ, କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ, ରେଳମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଜୀ, ସଂସଦରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ପ୍ରଦେଶ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟିର ଅଧକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ସିଆର ପାଟିଲ ଏବଂ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଯୋଡି ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତ ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନିତ ରାଜ୍ୟପାଳ, ଆଦରଣୀୟ, ବିଧାୟକ ଗଣ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଗଣ, ସାଂସଦଗଣ, ବିଧାନସଭାର ସଦସ୍ୟ ଓ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ। ଦେଶର ୭୦୦ରୁ ଅଧିକ ସ୍ଥାନରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ମୁଁ ସ୍କ୍ରିନରେ ଦେଖୁଛି । ବୋଧହୁଏ ଭାରତର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଏତେ ବଡ଼ ଘଟଣା ରେଳଇତିହାସରେ ପୂର୍ବରୁ କେବେ ଘଟିନଥିଲା। ଗତ ୧୦୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏଭଳି ଘଟଣା ଘଟୁଛି। ଏହି ଭବ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ମୁଁ ରେଳବାଇକୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
'ବିକଶିତ ଭାରତ' ପାଇଁ ନୂତନ ନିର୍ମାଣର କ୍ରମାଗତ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଚାଲିଛି। ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦଘାଟନ ହେଉଛି ଏବଂ ନୂଆ ନୂଆ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି । ମୁଁ ୨୦୨୪ ମସିହା ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଚାହେଁ, ଅର୍ଥାତ୍ ମାତ୍ର ୭୫ ଦିନ, ୨୦୨୪ର ଏହି ପ୍ରାୟ ୭୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ ସମାରୋହ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି । ଯଦି ମୁଁ କେବଳ ଗତ ୧୦-୧୨ ଦିନ କଥା କହିବି, ତେବେ ୭ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଛି। ଆଜି ଦେଶ 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏବେ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି।
ଆଉ ଦେଖନ୍ତୁ, ଆଜି ଦେଶରେ କେବଳ ରେଳବାଇ ପାଇଁ ୮୫ ହଜାର କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଆସିଛିଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ ମୋ ପାଇଁ ସମୟର ଅଭାବ ରହିଛି। ମୁଁ ଚାହୁଁନାହିଁ ଯେ ବିକାଶର ଗତି ମନ୍ଥର ହେଉ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ରେଳବାଇର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆଉ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି- ପେଟ୍ରୋଲିୟମ କ୍ଷେତ୍ର। ଗୁଜରାଟର ଦହେଜରେ ୨୦ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହେଉଥିବା ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସର ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି। ଏବଂ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ କେବଳ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଉତ୍ପାଦନରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଦେଶରେ ପଲିପ୍ରପିଲିନର ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ । ଆଜି ଗୁଜରାଟ ଓ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଏକତା ମଲ୍ ର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଏକତା ମଲ୍ ଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ କୁଟୀର ଶିଳ୍ପ, ଆମର ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଆମର ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ ଅଭିଯାନର ଅଭିଯାନକୁ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ଏହା 'ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ'ର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ଏହି ସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମୁଁ ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଏବଂ ମୁଁ ମୋର ଯୁବ ସହଯୋଗୀମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଭାରତ ଏକ ଯୁବ ଦେଶ, ଯେଉଁଥିରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଯୁବକ ଦେଶରେ ରହୁଛନ୍ତି । ମୁଁ ବିଶେଷ କରି ମୋର ଯୁବ ସହଯୋଗୀମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆଜି ହେବାକୁ ଥିବା ଉଦଘାଟନ ଆପଣଙ୍କ ବର୍ତମାନ ପାଇଁ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ ସମାରୋହ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ।
ସାଥିମାନେ,
ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ସରକାରମାନେ ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଫଳସ୍ୱରୂପ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ବହୁତ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଥିଲା । ଆପଣ ପ୍ରଥମେ ନଜର ପକାନ୍ତୁ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ୨୫-୩୦ଟି ରେଳ ବଜେଟ୍ କୁ ଦେଖନ୍ତୁ । ରେଳମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ସଂସଦରେ କ'ଣ କହିଲେ ? ସେମାନେ କିଛି ଟ୍ରେନ୍ ପାଇଁ ଅଟକିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଉଥିଲେ। ଯଦି ଗୋଟିଏ ଟ୍ରେନରେ ୬ଟି କୋଚ୍ ଅଛି, ତେବେ ସେଥିରେ ୮ଟି ବଗି ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥାନ୍ତା। ଆଉ ଏଭଳି ଘୋଷଣା ରେ ସଂସଦରେ ମଧ୍ୟ ସଦସ୍ୟମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରୁଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କର ଏକମାତ୍ର ଚିନ୍ତା ଥିଲା ଅଟକିବା ଷ୍ଟପେଜ ମିଳିଲା କି ନାହିଁ। ଟ୍ରେନ ସେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆସୁଛି ତଥା ମୋ ଷ୍ଟେସନରେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଗକୁ ବଢିଲା କି ନାହିଁ? ଯଦି ଦେଖନ୍ତୁ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଏଭଳି ଚିନ୍ତାଧାରା ଥାଆନ୍ତା, ତେବେ ଦେଶର କ'ଣ ହୋଇଥାନ୍ତା? ଏବଂ ମୁଁ ପ୍ରଥମେ ରେଳବାଇ ପାଇଁ ପୃଥକ ବଜେଟକୁ ଅଲଗା କରି ଏହାକୁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବଜେଟ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ କରିଥିଲି, ଯାହା ଫଳରେ ରେଳବାଇର ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବଜେଟରୁ ପାଣ୍ଠି ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିଲା ।
ବିଗତ ଦିନମାନଙ୍କରେ, ଆମେ ସମୟ ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦେଖିଛୁ; ତୁମେ ଏଠାରେ ପରିସ୍ଥିତି ଦେଖିଛ । ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ କେଉଁ ଟ୍ରେନ୍ ଅଛି ତାହା ଜାଣିନପାରି ଲୋକମାନେ ଷ୍ଟେସନକୁ ଯାଉଥିଲେ। ଲୋକମାନେ ଦେଖୁଥିଲେ କେତେ ବିଳମ୍ବ ହୋଇଗଲା । ଏହା ଥିଲା ନିତିଦିନିଆ କଥା; ସେହି ସମୟରେ କୌଣସି ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ନଥିଲା। ଟ୍ରେନ୍ କେତେ ବିଳମ୍ବରେ ଆସୁଛି ତାହା ଦେଖିବା ପାଇଁ ଷ୍ଟେସନକୁ ଯିବାକୁ ପଢୁଥିଲା। ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ପର୍କୀୟମାନଙ୍କୁ କହୁଥିଲେ, "ସେଠାରେ ରୁହ, ଟ୍ରେନ୍ କେବେ ଆସିବ କିଏ ଜାଣେ, ନଚେତ୍ ତୁମକୁ ପୁଣି ଘରକୁ ଫେରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏମିତି ହେଉଥିଲା। ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ନିରାପତ୍ତା, ସୁବିଧା, ସବୁକିଛି ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଗ୍ୟ ଉପରେ ଛାଡ଼ି ଦିଆଯାଇଥିଲା।
୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆମ ଦେଶରେ ୨୦୧୪ରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ୬ଟି ରାଜ୍ୟ ଏମିତି ଥିଲା, ଯାହାର ରାଜଧାନୀ ଆମ ଦେଶର ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା ସଂଯୋଗ ହୋଇନଥିଲା । ୨୦୧୪ରେ ଦେଶରେ ୧୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ରେଳ କ୍ରସିଂ ଥିଲା, ଯେଉଁଠି ସେମାନଙ୍କ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ପାଇଁ କେହି ନଥିଲେ ଏବଂ ନିୟମିତ ଭାବେ ଦୁର୍ଘଟଣା ଘଟୁଥିଲା। ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆମକୁ ଆମର ପ୍ରତିଭାବାନ ପିଲା, ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ହରାଇବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା। ୨୦୧୪ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ ମାତ୍ର ୩୫ ପ୍ରତିଶତ ରେଳ ଲାଇନ୍ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ସଂଯୋଗ ହୋଇପାରିଛି। ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରେଳ ଲାଇନ୍ ଦୋହରୀକରଣ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାଥମିକତା ନଥିଲା। ଏହି ପରିସ୍ଥିତିରେ କିଏ କଷ୍ଟ ସହିଥିଲା? କିଏ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲା? ସେ ଥିଲେ ଆମ ଦେଶର ସାଧାରଣ ଲୋକ, ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାର, ଭାରତର କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକ, ଭାରତର କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀ। ମନେ ପକାନ୍ତୁ ରେଳ ସଂରକ୍ଷଣର ସର୍ତ୍ତ ! ଲମ୍ବା ଧାଡ଼ି, ଦଲାଲ, କମିସନ, ଘଣ୍ଟା ଘଣ୍ଟା ଅପେକ୍ଷା! ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା କରିଥିଲେ ଯେ, ଏଭଳି ସ୍ଥିତି ଏମିତି, ଭାରି କଷ୍ଟ ଏବଂ ଛାଡ ଦୁଇ ଚାରି ଘଣ୍ଟାର କରିଥିଲି। ଜୀବନ ଏମିତି ହୋଇଗଲା । ଏବଂ ମୁଁ ରେଳ ଧାରଣାରେ ମୋ ଜୀବନ ଆରମ୍ଭ କଲି | ସେଥିପାଇଁ ରେଳବାଇର ଅବସ୍ଥା କ'ଣ ଥିଲା ତାହା ମୁଁ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣିଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇକୁ ସେହି ନାରକୀୟ ପରିସ୍ଥିତିରୁ ବାହାର କରିବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ଦେଖାଇଥିବା ସଂକଳ୍ପ ଆବଶ୍ୟକ ଥିଲା । ଏବେ ରେଳବାଇର ବିକାଶ ସରକାରଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ହାରାହାରି ରେଳ ବଜେଟ୍ ୬ ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ। ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ଦେଶକୁ ଏକ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଉଛି ଯେ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିବେ ଯାହା ସେମାନେ କଳ୍ପନା ମଧ୍ୟ କରିନଥିଲେ । ଆଜିର ଦିନଟି ଏହି ସଂକଳ୍ପର ଜୀବନ୍ତ ପ୍ରମାଣ। ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି କେଉଁ ପ୍ରକାରଦେଶ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, କେଉଁ ପ୍ରକାର ରେଳପଥ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ତାହା ସ୍ଥିର କରିବେ। ଏହି ୧୦ ବର୍ଷର କାମ କେବଳ ଏକ ଟ୍ରେଲର; ମୋତେ ଆହୁରି ଆଗକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆଜି ଗୁଜରାଟ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ତାମିଲନାଡୁ, ଦିଲ୍ଲୀ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ତେଲେଙ୍ଗାନା, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ବିହାର, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହା ସହିତ ଦେଶରେ ଏକ ଶତାବ୍ଦୀ ର ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ମଧ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଛି । ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ର ନେଟୱାର୍କ ଏବେ ଦେଶର ୨୫୦ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲାରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଭାବନାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇ ସରକାର ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ର ରୁଟ୍ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରୁଛନ୍ତି। ଅହମ୍ମଦାବାଦ-ଜାମନଗର ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଏବେ ଦ୍ୱାରକା ଯିବ। ଏବଂ ମୁଁ ନିକଟରେ ଦ୍ୱାରକା ଗସ୍ତ କରିଛି ଏବଂ ସେଠାରେ ବୁଡ ପକେଇଛି | ଆଜମେର-ଦିଲ୍ଲୀ ସରାଇ ରୋହିଲ୍ଲା ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଏବେ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯିବ। ଗୋରଖପୁର-ଲକ୍ଷ୍ନୌ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଏବେ ପ୍ରୟାଗରାଜ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯିବ। ଆଉ ଏଥର କୁମ୍ଭ ମେଳା ହେବାକୁ ଯାଉଥିବାରୁ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଆହୁରି ବଢିବ । ତିରୁବନନ୍ତପୁରମ-କାସରଗୋଡ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସକୁ ମାଙ୍ଗାଲୁରୁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତାର କରାଯାଇଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଆମେ ଯେଉଁଠି ବି ଦେଖୁଛୁ, ଯେଉଁଠି ଦେଶ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇଛି, ସେଥିରେ ଶିଳ୍ପ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସକ୍ଷମ ହୋଇଥିବା ରେଳବାଇର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି । ତେଣୁ ରେଳବାଇର ପରିବର୍ତ୍ତନ ମଧ୍ୟ 'ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି। ଆଜି ରେଳବାଇରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସଂସ୍କାର ଘଟୁଛି। ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ନୂତନ ରେଳ ଧାରଣା ନିର୍ମାଣ, ୧୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ଆଧୁନିକୀକରଣ, ବନ୍ଦେ ଭାରତ, ନମୋ ଭାରତ, ଅମୃତ ଭାରତ ଭଳି ନେକ୍ସଟ ଜେନେରେସନ୍ ଟ୍ରେନ୍, ଆଧୁନିକ ରେଳ ଇଞ୍ଜିନ ଏବଂ କୋଚ୍ କାରଖାନା - ଏସବୁ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଭାବମୂର୍ତ୍ତିକୁ ବଦଳାଉଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଗତି ଶକ୍ତି କାର୍ଗୋ ଟର୍ମିନାଲ ନୀତି ଅଧୀନରେ କାର୍ଗୋ ଟର୍ମିନାଲ ନିର୍ମାଣ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରାଯାଉଛି, ଯାହା କାର୍ଗୋ ଟର୍ମିନାଲ ବିକାଶର ଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛି । ଜମି ଲିଜ୍ ନୀତିକୁ ଆହୁରି ସରଳ କରାଯାଇଛି। ଜମି ଲିଜ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ ଲାଇନ୍ କରାଯାଇଛି, ଯାହା କାର୍ଯ୍ୟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣିଛି। ଦେଶର ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ କରିବା ପାଇଁ ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଗତି ଶକ୍ତି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି । ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ରେଳ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ଦିଗରେ ଆମେ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ଆମେ ରେଳ ନେଟୱାର୍କରୁ ମାନବ ପରିଚାଳିତ ଲେଭେଲ କ୍ରସିଂକୁ ହଟାଇ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ସିଗନାଲ୍ ସିଷ୍ଟମ ସ୍ଥାପନ କରୁଛୁ । ସୌର ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଷ୍ଟେସନ ନିର୍ମାଣ କରି ଆମେ ରେଳବାଇର ଶତ ପ୍ରତିଶତ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ । ଆମେ ଷ୍ଟେସନଗୁଡିକରେ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଔଷଧ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଛୁ ।
ଏବଂ ସାଥିମାନେ,
ଏହି ଟ୍ରେନ୍, ଟ୍ରାକ୍ ଏବଂ ଷ୍ଟେସନ୍ ଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉନାହିଁ, ବରଂ ଏହା 'ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ'ର ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ଗଠନ କରୁଛି। ଦେଶରେ ନିର୍ମିତ ଇଞ୍ଜିନ ହେଉ କି ଟ୍ରେନ୍ କୋଚ୍, ଶ୍ରୀଲଙ୍କା, ମୋଜାମ୍ବିକ୍, ସେନେଗାଲ, ମିଆଁମାର, ସୁଦାନ ଆଦି ଦେଶକୁ ରପ୍ତାନି କରାଯାଉଛି। ଯେତେବେଳେ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ସେମି ହାଇସ୍ପିଡ୍ ଟ୍ରେନ୍ ର ଚାହିଦା ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ସେତେବେଳେ ଏଠାରେ ଅନେକ ନୂଆ କାରଖାନା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବ। ରେଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏସବୁ ପ୍ରୟାସ, ରେଳବାଇର ପରିବର୍ତ୍ତନ କେବଳ ନୂଆ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁ ନାହିଁ ବରଂ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ମଧ୍ୟ ଦେଇଛି ।
ସାଥିମାନେ,
କିଛି ଲୋକ ଆମ ପ୍ରୟାସକୁ ନିର୍ବାଚନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଦେଖିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି । ଆମ ପାଇଁ ଏହି ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ସରକାର ଗଠନ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ କେବଳ ଦେଶ ଗଠନ ର ଏକ ମିଶନ । ପୂର୍ବ ପିଢ଼ି ଯେଉଁ ଦୁଃଖ ସହିଛନ୍ତି, ତାହା ଆମ ଯୁବପିଢ଼ି ଓ ସେମାନଙ୍କ ପିଲାମାନେ ବହନ କରିବେ ନାହିଁ। ଆଉ ଏହା ହେଉଛି ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ।
ସାଥିମାନେ,
ବିଜେପିର ୧୦ ବର୍ଷର ବିକାଶ କାଳର ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ପୂର୍ବ ଓ ପଶ୍ଚିମ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଫ୍ରେଟ୍ କରିଡର । ଦୀର୍ଘ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ମାଲବାହୀ ଟ୍ରେନ୍ ପାଇଁ ଅଲଗା ଟ୍ରାକ୍ ପାଇଁ ଦାବି ହେଉଥିଲା। ଯଦି ଏପରି ହୋଇଥାନ୍ତା, ତେବେ ଉଭୟ ମାଲବାହୀ ଓ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଟ୍ରେନ୍ ର ବେଗ ବଢ଼ିଥାନ୍ତା! ଚାଷ, ଶିଳ୍ପ, ରପ୍ତାନି, ବାଣିଜ୍ୟ ଇତ୍ୟାଦି ପାଇଁ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ ସମୟରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଟକି ରହିଥିଲା। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପୂର୍ବ ଓ ପଶ୍ଚିମ ସମୁଦ୍ର କୂଳକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ମାଲ ପରିବହନ କରିଡର ପ୍ରାୟ ଶେଷ ହୋଇଛି। ଆଜି ପ୍ରାୟ ୬୫୦ କିଲୋମିଟର ମାଲବାହୀ କରିଡରର ଉଦଘାଟନ ହୋଇଛି । ଆପଣ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଅପରେସନ୍ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ସେଣ୍ଟର ର ଉଦଘାଟନ ଦେଖିଛନ୍ତି । ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଏହି କରିଡରରେ ମାଲବାହୀ ଟ୍ରେନର ବେଗ ଏବେ ଦୁଇଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି କରିଡରରେ ଅଧିକ ମାଲ ପରିବହନ କରିବା ସହିତ ବଡ଼ ୱାଗନ ଚଳାଇବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି । ସମଗ୍ର ମାଲ ପରିବହନ କରିଡର ସହିତ ଶିଳ୍ପ କରିଡର ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି । ଆଜି ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ରେଳ ସାମଗ୍ରୀ ସେଡ୍, ଗତି ଶକ୍ତି ମଲ୍ଟିମୋଡାଲ କାର୍ଗୋ ଟର୍ମିନାଲ, ଡିଜିଟାଲ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ଷ୍ଟେସନ, ରେଳ କର୍ମଶାଳା, ରେଳ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ସେଡ୍ ଏବଂ ରେଳ ଡିପୋ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି। ଏହା ଦ୍ରବ୍ୟ ପରିବହନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ ।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ମଧ୍ୟ 'ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ' ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି। ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ୍ ର ପ୍ରମୋଟର ଭାବେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ୍ ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ। ଆମର ବିଶ୍ଵକର୍ମା ସାଥି, କାରିଗର, କଳାକାର ଏବଂ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦଏବେ ଷ୍ଟେସନରେ ବିକ୍ରି ହେବ । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ 'ୱାନ୍ ଷ୍ଟେସନ୍, ୱାନ୍ ପ୍ରଡକ୍ଟ'ର ୧୫୦୦ ଷ୍ଟଲ୍ ଖୋଲାଯାଇଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆମର ହଜାର ହଜାର ଗରିବ ଭାଇ ଭଉଣୀ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି ।
ସାଥିମାନେ,
ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ ଯେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଆଜି ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ 'ବିକାଶ' ର ମନ୍ତ୍ରକୁ ଅନୁଭବ କରିବା ସହିତ ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପରମ୍ପରା ସହ ଜଡ଼ିତ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି । ଆଜି ରାମାୟଣ ସର୍କିଟ, ଗୁରୁ-କୃପା ସର୍କିଟ ଏବଂ ଜୈନ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରାରେ ଭାରତ ଗୌରବ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରୁଛି। ଖାଲି ସେତିକି ନୁହେଁ ଆସ୍ଥା ସ୍ପେଶାଲ ଟ୍ରେନ୍ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଭକ୍ତଙ୍କୁ ଅଯୋଧ୍ୟା ନେଇ ଯାଉଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରାୟ ୩୫୦ଟି ଆସ୍ଥା ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରିଛି ଏବଂ ୪.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ଅଯୋଧ୍ୟାର ରାମଲଲାଙ୍କୁ ଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଆଧୁନିକତାର ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢିବ । ଆଉ ଏହା ହେଉଛି ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି । ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସମର୍ଥନରେ ବିକାଶର ଏହି ପର୍ବ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ଜାରି ରହିବ। ପୁଣି ଥରେ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି କାରଣ ସକାଳ ୯-୯.୩୦ ରେ ସମସ୍ତ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ମାନ୍ୟବର ରାଜ୍ୟପାଳ ଏବଂ ୭୦୦ରୁ ଅଧିକ ସ୍ଥାନରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିବା ସହଜ କାର୍ଯ୍ୟ ନୁହେଁ । ଦେଶର ଜନସାଧାରଣ ବିକାଶ ସହ ଜଡ଼ିତ ଅଛନ୍ତି। ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଏହି ଦୃଶ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଯେଉଁମାନେ ଆଜି ୭୦୦ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆସିଛନ୍ତି ସେମାନେ ବିକାଶର ଏହି ନୂତନ ଲହରକୁ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି। ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ଏବେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଠାରୁ ବିଦାୟ ନେଉଛି ।
ନମସ୍କାର!