যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰালয়
খেলো ইণ্ডিয়া উদীয়মান প্ৰতিভা চিনাক্তকৰনে ক্ৰীড়াক উচ্চাকাংক্ষী চেম্পিয়নৰ বাটচ’ৰালৈ আগুৱাইলৈ যাব: অনুৰাগ সিং ঠাকুৰ
৯ ৰ পৰা ১৮ বছৰৰ ভিতৰৰ বিদ্যালয়লৈ যোৱা ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ মাজত প্ৰতিভা সন্ধান কৰাৰ লক্ষ্যৰে কেন্দ্ৰীয় যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰীয়ে চণ্ডিগড়ত ‘কীৰ্তি’ৰ উদ্বোধন কৰে
12 MAR 2024 5:14PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ সিং ঠাকুৰে মঙলবাৰে চণ্ডিগড়ৰ চেক্টৰ ৭ ক্ৰীড়া কমপ্লেক্সত যথেষ্ট উৎসাহৰ মাজতে অনন্য খেলো ইণ্ডিয়া ৰাইজিং টেলেণ্ট আইডেণ্টিফিকেচন (কীৰ্তি) কাৰ্যসূচীৰ উদ্বোধন কৰে।৯ৰ পৰা ১৮ বছৰৰ ভিতৰৰ স্কুলীয়া ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক লক্ষ্য কৰিদেশব্যাপী আয়োজনকৰাআঁচনিখনৰ দুটা মুখ্য উদ্দেশ্য থাকিব: দেশৰ প্ৰতিটো কোণৰ পৰা প্ৰতিভাৰসন্ধান কৰা আৰু ড্ৰাগছ আৰু অন্যান্য গেজেটজাতীয় বিভ্ৰান্তিৰ প্ৰতি কিশোৰ-কিশোৰীৰআসক্তি নিয়ন্ত্ৰণ কৰাৰ বাবে ক্ৰীড়াক এক সঁজুলি হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰা।
এক ৰদ্ৰৌজ্জ্বল দিনত শ্ৰী ঠাকুৰে বিষয়টোতগুৰুত্ব আৰোপ কৰিকয় যে কীৰ্তি হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ সপোন, যাতেদেশতক্ৰীড়া সংস্কৃতি গঢ়ি তোলাহয় আৰু লগতে প্ৰতিভাৰ এক দোলনা গঢ়ি তোলাহয় যিয়ে অলিম্পিক আৰু এছিয়ান গেমছৰ দৰে গোলকীয় প্ৰতিযোগিতাত ভাৰতক পদক জিকাব পাৰে।
ভাৰতৰ ৫০ টা কেন্দ্ৰত কীৰ্তিৰএক দৃঢ় সুভাৰম্ভণিঘটিছিল। প্ৰথম পৰ্যায়ত এথলেটিকছ, বক্সিং, মল্লযুঁজ, হকীআৰুফুটবলকে ধৰি ১০ টা ক্ৰীড়াবিভাগতত ৫০ হাজাৰ আবেদনকাৰীৰ মূল্যাঙ্কন কৰা হৈছে। কীৰ্তিৰ লক্ষ্য হৈছে অধিসূচিত প্ৰতিভা মূল্যায়ন কেন্দ্ৰৰ জৰিয়তে প্ৰতিভা চিনাক্ত কৰিবলৈ সমগ্ৰ দেশতে ২০ লাখ প্ৰতিভাৰমূল্যায়ন কৰা।
এই পৰ্যায়ৰ এটা স্কাউটিং আৰু প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচী ভাৰতত প্ৰথমবাৰৰবাবে আৰু এনে এক সময়ত অনুষ্ঠিতহৈছে যে ৰাষ্ট্ৰখনে "২০৩৬ চনৰ ভিতৰত বিশ্বৰ শীৰ্ষ ১০ খন ক্ৰীড়া ৰাষ্ট্ৰ আৰু ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত শীৰ্ষ পাঁচখন দেশৰ ভিতৰত পৰিণত হ'বলৈগৈআছে," শ্ৰী ঠাকুৰে এইদৰেকয়।
শ্ৰী ঠাকুৰে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে যুৱসকল হৈছে দেশৰ নিৰ্মাণৰ আধাৰ আৰু ক্ৰীড়াৰ ফলাফল প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ, তেওঁলোকেকমবয়সতেঅনুশীলনআৰম্ভ কৰিব লাগিব। এজন খেলুৱৈক অলিম্পিকপদক জিকাৰ বাবে কমেও ১০ বছৰৰ প্ৰস্তুতিৰ প্ৰয়োজন বুলি উল্লেখ কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, "কীৰ্তিয়ে দেশৰ প্ৰতিটো খণ্ডৰ ওচৰলৈ যাব বিচাৰে আৰু যিসকলে এখন খেল খেলিব বিচাৰে কিন্তু কেনেকৈ নাজানে, সেই শিশুসকলৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিব বিচাৰে। আমি জানো যে খেল খেলা প্ৰতিটো শিশুৱে পদক জিকিব নোৱাৰে কিন্তু অন্ততঃ আমি যুৱসকলক ড্ৰাগছ আৰু অন্যান্য আসক্তিৰ পৰা আঁতৰাই ৰাখিবলৈ ক্ৰীড়া ব্যৱহাৰ কৰিব বিচাৰো। মই প্ৰতিটো শিশুক মাইভাৰত পৰ্টেলৰ জৰিয়তে পঞ্জীয়ন কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছো আৰু তেওঁলোকৰ ওচৰলৈ গৈ কীৰ্তিৰ জৰিয়তে সুযোগ প্ৰদান কৰাৰ দায়িত্ব আমাৰ ওপৰত থাকিব।"
কীৰ্তিৰ এথলীট-কেন্দ্ৰিক কাৰ্যসূচী তথ্য প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত আধাৰিত ইয়াৰ স্বচ্ছ বাছনি পদ্ধতিৰ দ্বাৰা সমগ্ৰপ্ৰক্ৰিয়াস্পষ্ট। এজন উচ্চাকাংক্ষী খেলুৱৈৰ ক্ৰীড়া দক্ষতাৰ পূৰ্বানুমান কৰিবলৈ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ ওপৰত আধাৰিত ডাটা এনালিটিক্সব্যৱহাৰ কৰা হৈছে।শ্ৰী ঠাকুৰে লগতে কয় যে এই পৰিমাণৰ প্ৰতিভা সন্ধান প্ৰণালীত ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া ফেডাৰেচন আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ কৌশলগত সহযোগিতাৰ প্ৰয়োজন হ'ব। তেওঁ লগতে কয় যে চৰকাৰে ইতিমধ্যে আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ৩০০০ কোটি টকা ব্যয় কৰিছে আৰুতাৰবাবেলগতেসমগ্ৰ দেশতে ১০০০ তকৈও অধিক খেলো ইণ্ডিয়া কেন্দ্ৰ আছে।
এই উপলক্ষে অনুষ্ঠানটিতউপস্থিত আছিল চণ্ডিগড়ৰ সাংসদ শ্ৰীমতী কিৰন খেৰ, চণ্ডিগড় প্ৰশাসনৰ উপদেষ্টা শ্ৰী ৰাজীৱ বাৰ্মা আৰু হাংঝৌ এছিয়ান গেমছৰ ৰূপৰ পদক বিজয়ী আৰু উদীয়মান জেভেলিন তাৰকা আৰু পেৰিছ অলিম্পিকৰ পদকৰ দাবীদাৰ কিশোৰ কুমাৰ জেনা।
শ্ৰীমতী খেৰে কীৰ্তি কাৰ্যসূচীৰ প্ৰশংসা কৰে আৰু কয় যে চণ্ডিগড়ে কপিল দেৱ, যুৱৰাজ সিং আৰু অভিনৱ বিন্দ্ৰাৰ দৰে চেলিব্ৰিটি খেলুৱৈসকলক প্ৰদান কৰিছে আৰু এই আঁচনি খেলুৱৈসকলৰ বাবে এক ডাঙৰ উৎসাহ হিচাপে ধৰাদিছে।
"প্ৰতিজন অভিভাৱকে বিচাৰে যে তেওঁলোকৰ সন্তানে জীৱনত কিবােটা প্ৰাপ্ত কৰক। কিন্তু বহুসময়ত সপোন আৰু বাস্তৱ নিমিলে। অন্ততঃ ক্ৰীড়াক্ষেত্ৰত, কীৰ্তিয়ে সেই ব্যৱধান দূৰ কৰাত সহায় কৰিব। এতিয়া খেলএখনত খেলিব বিচৰা আৰু উৎকৃষ্ট হ'ব বিচৰা প্ৰতিটো শিশুৰ এটা পথ থাকিব," শ্ৰীমতী খেৰে এইদৰেকয়।
চণ্ডিগড়ৰ চেক্টৰ ৭ ক্ৰীড়া কমপ্লেক্সত কেইবাজনো যুৱক-যুৱতীয়ে বাছনি প্ৰক্ৰিয়াৰ বাবে আহিছিল। ১৪ বছৰীয়া স্প্ৰিণ্টাৰ অমন শৰ্মা আৰু ১৭ বছৰীয়া ৱাকাৰ জচকৰণ সিঙৰ বাবে, কীৰ্তিয়ে সুযোগৰ এটা ডাঙৰ দুৱাৰ মুকলি কৰিছে। "আমি এতিয়া জানো ক'লৈ যাব লাগে আৰু ক’তপ্ৰশিক্ষণ ল’ব লাগে। কীৰ্তিয়ে আমাক সঁচাকৈয়ে অনুপ্ৰাণিত কৰি আছে," পেৰিছলৈ যোৱা জেনাৰ সৈতে ফটোৰ বাবে অপেক্ষা কৰি থকা জস্কৰণে এইদৰেকয়।
জেনাক শ্ৰী ঠাকুৰে আদৰণি জনাইছিল আৰু যোৱা বছৰ বুদাপেষ্টত অনুষ্ঠিত এছিয়ান গেমছ আৰু বিশ্ব এথলেটিকছ মীটত নীৰজ চোপ্ৰাক প্ৰত্যাহ্বান জনোৱা ব্যক্তিজনে কৈছিল: "মই আগতে আলোকপাত কৰিছো যে খেলুৱৈসকলে তৃণমূল পৰ্যায়ত পৰ্যাপ্ত সমৰ্থন লাভ নকৰে। যেতিয়া তেওঁলোকে পদক জিকিবলৈ আৰম্ভ কৰেতেতিয়াতেওঁলোকে বিত্তীয় আৰু নৈতিক সমৰ্থন প্ৰাপ্ত কৰে, যিটো হোৱা উচিত নহয়। কীৰ্তি এটা মহান আঁচনি আৰু সঠিক বয়সৰ শিশুসকলক ই জড়িত কৰিছে। তেওঁলোক শক্তিৰে পৰিপূৰ্ণ আৰু তেওঁলোকৰ প্ৰতিভা চিনাক্ত কৰাৰ পিছত তেওঁলোকক সজাবলৈ বা প্ৰতিপালন কৰাৰ এইয়াউপযুক্তসময়।"
শ্ৰী ঠাকুৰে আকৌ এবাৰ ২০৩০ চনত যুৱ অলিম্পিক আৰু ২০৩৬ চনত গ্ৰীষ্মকালীন অলিম্পিক আয়োজন কৰাৰ ভাৰতৰ অভিপ্ৰায়ৰ কথা নিজৰভাষণতদোহাৰে।
"যদি আমি এক গোলকীয় মহাশক্তি হ'ব বিচাৰো, আমি ক্ৰীড়াৰ কোমল শক্তিক প্ৰদৰ্শনকৰিবলাগিব আৰু তাকমূলধন কৰিব লাগিব। সংগীত, চলচ্চিত্ৰ আৰু ক্ৰীড়া হৈছে আগলৈযাত্ৰা কৰাৰ বাহন আৰু আমি সেই সকলোবোৰতে ভাল। কীৰ্তিয়ে কেৱল ইয়াক শক্তিশালী কৰাত সহায় কৰিব। চৰকাৰৰ ফালৰ পৰা, আমি কেৱল ব্যৱসায়ৰ সহজতা মসৃণ কৰিব লাগিব আৰু তাক অগ্ৰাধিকাৰদিয়াহৈছে," কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰীশ্ৰী ঠাকুৰে এইদৰেকয়।
শ্ৰী ঠাকুৰৰ কীৰ্তি উদ্বোধনৰ বাইটৰ সৈতে টুইটাৰ লিংক:
https://x.com/ianuragthakur/status/1767477378547142685?s=48&t=i-_pAF8vR1iF0agU_b9IbA
https://x.com/ANI/status/1767438111389204991?t=8ZMxw24qK_PTE22LLduWdw&s=08
খেলো ইণ্ডিয়া মিছনৰ বিষয়ে
খেলো ইণ্ডিয়া আঁচনি হৈছে যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰণালয়ৰ মুখ্য কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ আঁচনি। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ মস্তিষ্কৰ উদ্ভাৱন, খেলো ইণ্ডিয়া মিছনৰ লক্ষ্য হৈছে ক্ৰীড়া সংস্কৃতিক উদগনি দিয়া আৰু দেশত ক্ৰীড়াৰ উৎকৰ্ষতা অৰ্জন কৰা আৰু এনেদৰে জনসাধাৰণক ইয়াৰ প্ৰভাৱৰ জৰিয়তে ক্ৰীড়াৰ শক্তি ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ অনুমতি দিয়া। খেলো ইণ্ডিয়া আঁচনিৰ "ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতা আৰু প্ৰতিভা বিকাশ"ৰ অধীনত, "প্ৰতিভা চিনাক্তকৰণ আৰু বিকাশ" উপাদানটো দেশৰ ক্ৰীড়া পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ বিকাশৰ বাবে তৃণমূল আৰু অভিজাত পৰ্যায়ত খেলুৱৈসকলৰ চিনাক্তকৰণ আৰু বিকাশৰ দিশত কাম কৰাৰ বাবে ই সমৰ্পিত।

Ministry of Youth Affairs and Sports
Khelo India Rising Talent Identification will take sports to the doorstep of aspiring champions: Anurag Singh Thakur
Aimed at scouting talent among school-goers between 9 and 18, Union Minister for Youth Affairs and Sports inaugurated KIRTI in Chandigarh
12 MAR 2024 5:14PM by PIB Delhi
Union Minister for Youth Affairs and Sports, Shri Anurag Singh Thakur inaugurated the unique Khelo India Rising Talent Identification (KIRTI) programme amidst much enthusiasm at the Sector 7 sports complex, in Chandigarh, on Tuesday. Aimed at school children between nine and 18 years, the nation-wide scheme will have two main objectives: to hunt talent from every nook and corner of the country and to use sports as a tool to curb addiction towards drugs and other gadgetry distractions.
On a bright and sunny day, Shri Thakur emphasized that KIRTI was a dream of Prime Minister Shri Narendra Modi to build a culture of sports and also create a cradle of talent that can win India medals at global competitions like the Olympics and Asian Games.
KIRTI made a solid launch across 50 centres in India. Fifty thousand applicants are being assessed in the first phase across 10 sports, including athletics, boxing, wrestling, hockey, football and wrestling. KIRTI aims to conduct 20 lakh assessments across the country throughout the year to identify talent through notified Talent Assessment Centres.
A scouting and training programme of this scale is a first in India and comes at a time when the nation wants to “become a top 10 sports nation in the world by 2036 and among the top five by 2047,” said Shri Thakur.
Shri Thakur emphasized that youth were the building blocks of the nation and to achieve results in sports, one must start early. Saying an athlete needed at least 10 years of preparation to win an Olympic medal, the minister said, “KIRTI wants to reach out to every block in the country and connect with those kids who want to play a sport but don’t know how. We know every child playing sport won’t win a medal but at least we want to use sports to keep the young away from drugs and other addictions. I urge every child to register through the MyBharat portal and the onus will be on us to go to them and provide the opportunity through KIRTI.”
KIRTI’s athlete-centric programme is conspicuous by its transparent selection methodology based on Information Technology. Data analytics based on Artificial Intelligence are being used to predict the sporting acumen in an aspiring athlete. Shri Thakur added that a talent scouting system of this magnitude will need tactical collaboration with the National Sports Federations and the state governments. He added that the government has already spent Rs 3000 Crore on infrastructure and have more than 1000 Khelo India Centres across the country.
Present on this occasion, among others, were Member of Parliament from Chandigarh, Shrimati Kirron Kher, Shri Rajiv Verma, the advisor to the Chandigarh Administration, and Hangzhou Asian Games Silver Medalist and rising javelin star and a Paris Olympics medal contender, Kishore Kumar Jena.
Shrimati Kher lauded the KIRTI programme and said Chandigarh has given celebrity sportspersons like Kapil Dev, Yuvraj Singh and Abhinav Bindra and this scheme has come as a big boost to those playing a game.
“Every parent wants their child to achieve something in life. But many time dreams and reality don’t meet. At least in sports, KIRTI will help bridge that gap. Now every child wanting to play and excel in a sport will have a pathway,” said Shrimati Kher.
Several young boys and girls turned up for the selection process at the Sector 7 sports complex in Chandigarh. For 14-year-old sprinter Aman Sharma and 17-year-old walker Jaskaran Singh, KIRTI has opened a big window of opportunity. “We now know where to go and train. KIRTI is really motivating us,” said Jaskaran, waiting for his turn for a photo-op with Paris-bound Jena.
Jena was feted by Shri Thakur and the man who challenged Neeraj Chopra at the Asian Games and the world athletics meet in Budapest last year said: “I have highlighted before that sportspersons do not receive enough support at the grassroots level. When they start winning medals they receive financial and moral support, which should not be the case. KIRTI is a great scheme and is engaging kids of the right age. They are full of energy and this is the time to groom or nurture them after identifying their talent.”
Shri Thakur once again reiterated India’s intention to host the Youth Olympics in 2030 and the Summer Olympics in 2036.
“If we have to become a global superpower, we have to showcase and capitalize the soft power of sports. Music, films and sports are vehicles to ride and we are good at all of them. KIRTI will only help strengthen that. From the government side, we only have to smoothen the ease of business and that’s a priority,” said Shri Thakur, who is also the Union Minister for Information and Broadcasting.
TWITTER LINKS TO SHRI THAKUR’S KIRTI INAUGURATION BITES:
https://x.com/ianuragthakur/status/1767477378547142685?s=48&t=i-_pAF8vR1iF0agU_b9IbA
https://x.com/ANI/status/1767438111389204991?t=8ZMxw24qK_PTE22LLduWdw&s=08
ABOUT KHELO INDIA MISSION
The Khelo India Scheme is the flagship Central Sector Scheme of the Ministry of Youth Affairs & Sports. A brainchild of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Khelo India Mission aims at infusing sports culture and achieving sporting excellence in the country thus allowing the populace to harness the power of sports through its cross-cutting influence. Under the “Sports Competitions and Talent Development” vertical of the Khelo India Scheme, the “Talent Identification and Development” component is dedicated to working towards the identification and development of athletes at the grassroots and elite levels to develop the sports ecosystem in the country.