Ministry of Youth Affairs and Sports
Khelo India Rising Talent Identification will take sports to the doorstep of aspiring champions: Anurag Singh Thakur
Aimed at scouting talent among school-goers between 9 and 18, Union Minister for Youth Affairs and Sports inaugurated KIRTI in Chandigarh
12 MAR 2024 5:14PM by PIB Delhi
Union Minister for Youth Affairs and Sports, Shri Anurag Singh Thakur inaugurated the unique Khelo India Rising Talent Identification (KIRTI) programme amidst much enthusiasm at the Sector 7 sports complex, in Chandigarh, on Tuesday. Aimed at school children between nine and 18 years, the nation-wide scheme will have two main objectives: to hunt talent from every nook and corner of the country and to use sports as a tool to curb addiction towards drugs and other gadgetry distractions.
On a bright and sunny day, Shri Thakur emphasized that KIRTI was a dream of Prime Minister Shri Narendra Modi to build a culture of sports and also create a cradle of talent that can win India medals at global competitions like the Olympics and Asian Games.
KIRTI made a solid launch across 50 centres in India. Fifty thousand applicants are being assessed in the first phase across 10 sports, including athletics, boxing, wrestling, hockey, football and wrestling. KIRTI aims to conduct 20 lakh assessments across the country throughout the year to identify talent through notified Talent Assessment Centres.
A scouting and training programme of this scale is a first in India and comes at a time when the nation wants to “become a top 10 sports nation in the world by 2036 and among the top five by 2047,” said Shri Thakur.
Shri Thakur emphasized that youth were the building blocks of the nation and to achieve results in sports, one must start early. Saying an athlete needed at least 10 years of preparation to win an Olympic medal, the minister said, “KIRTI wants to reach out to every block in the country and connect with those kids who want to play a sport but don’t know how. We know every child playing sport won’t win a medal but at least we want to use sports to keep the young away from drugs and other addictions. I urge every child to register through the MyBharat portal and the onus will be on us to go to them and provide the opportunity through KIRTI.”
KIRTI’s athlete-centric programme is conspicuous by its transparent selection methodology based on Information Technology. Data analytics based on Artificial Intelligence are being used to predict the sporting acumen in an aspiring athlete. Shri Thakur added that a talent scouting system of this magnitude will need tactical collaboration with the National Sports Federations and the state governments. He added that the government has already spent Rs 3000 Crore on infrastructure and have more than 1000 Khelo India Centres across the country.
Present on this occasion, among others, were Member of Parliament from Chandigarh, Shrimati Kirron Kher, Shri Rajiv Verma, the advisor to the Chandigarh Administration, and Hangzhou Asian Games Silver Medalist and rising javelin star and a Paris Olympics medal contender, Kishore Kumar Jena.
Shrimati Kher lauded the KIRTI programme and said Chandigarh has given celebrity sportspersons like Kapil Dev, Yuvraj Singh and Abhinav Bindra and this scheme has come as a big boost to those playing a game.
“Every parent wants their child to achieve something in life. But many time dreams and reality don’t meet. At least in sports, KIRTI will help bridge that gap. Now every child wanting to play and excel in a sport will have a pathway,” said Shrimati Kher.
Several young boys and girls turned up for the selection process at the Sector 7 sports complex in Chandigarh. For 14-year-old sprinter Aman Sharma and 17-year-old walker Jaskaran Singh, KIRTI has opened a big window of opportunity. “We now know where to go and train. KIRTI is really motivating us,” said Jaskaran, waiting for his turn for a photo-op with Paris-bound Jena.
Jena was feted by Shri Thakur and the man who challenged Neeraj Chopra at the Asian Games and the world athletics meet in Budapest last year said: “I have highlighted before that sportspersons do not receive enough support at the grassroots level. When they start winning medals they receive financial and moral support, which should not be the case. KIRTI is a great scheme and is engaging kids of the right age. They are full of energy and this is the time to groom or nurture them after identifying their talent.”
Shri Thakur once again reiterated India’s intention to host the Youth Olympics in 2030 and the Summer Olympics in 2036.
“If we have to become a global superpower, we have to showcase and capitalize the soft power of sports. Music, films and sports are vehicles to ride and we are good at all of them. KIRTI will only help strengthen that. From the government side, we only have to smoothen the ease of business and that’s a priority,” said Shri Thakur, who is also the Union Minister for Information and Broadcasting.
TWITTER LINKS TO SHRI THAKUR’S KIRTI INAUGURATION BITES:
https://x.com/ianuragthakur/status/1767477378547142685?s=48&t=i-_pAF8vR1iF0agU_b9IbA
https://x.com/ANI/status/1767438111389204991?t=8ZMxw24qK_PTE22LLduWdw&s=08
ABOUT KHELO INDIA MISSION
The Khelo India Scheme is the flagship Central Sector Scheme of the Ministry of Youth Affairs & Sports. A brainchild of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Khelo India Mission aims at infusing sports culture and achieving sporting excellence in the country thus allowing the populace to harness the power of sports through its cross-cutting influence. Under the “Sports Competitions and Talent Development” vertical of the Khelo India Scheme, the “Talent Identification and Development” component is dedicated to working towards the identification and development of athletes at the grassroots and elite levels to develop the sports ecosystem in the country.

ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ରାଇଜିଂ ଟ୍ୟାଲେଣ୍ଟ ଆଇଡେଣ୍ଟିଫିକେସନ୍ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଚାମ୍ପିୟନଙ୍କ ଦ୍ୱାରରେ ପହଞ୍ଚାଇବ: ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର
୯ରୁ ୧୮ ବର୍ଷର ସ୍କୁଲ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଭା ଅନ୍ୱେଷଣ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ରେ 'କୀର୍ତ୍ତି' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରୀ
12 MAR 2024 5:14PM by PIB Bhubaneswar
୯ ରୁ ୧୮ ବର୍ଷ ବୟସର ସ୍କୁଲ ଯାଉଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଭା ଅନ୍ୱେଷଣ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରୀ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ରେ 'କୀର୍ତ୍ତି' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର ମଙ୍ଗଳବାର ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ସ୍ଥିତ ସେକ୍ଟର-୭ କ୍ରୀଡ଼ା ପରିସରରେ ବହୁ ଉତ୍ସାହର ସହ ଅନନ୍ୟ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ରାଇଜିଂ ଟ୍ୟାଲେଣ୍ଟ ଆଇଡେଣ୍ଟିଫିକେସନ୍ (କୀର୍ତ୍ତି) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ୯ ରୁ ୧୮ ବର୍ଷ ବୟସ୍କ ସ୍କୁଲ ପିଲାଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଏହି ଯୋଜନାର ଦୁଇଟି ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ରହିବ: ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ପ୍ରତିଭା ଖୋଜିବା ଏବଂ ନିଶା ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗ୍ୟାଜେଟ୍ ଜନିତ ବିଭ୍ରାନ୍ତି କୁ ରୋକିବା ପାଇଁ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ଏକ ଉପକରଣ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରିବା।
ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ କ୍ରୀଡ଼ା ସଂସ୍କୃତି ଗଠନ କରିବା ଏବଂ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଏବଂ ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ଭଳି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଭାରତକୁ ପଦକ ଜିତିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଭାର ଏକ ଭଣ୍ଡାର ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା ।
କୀର୍ତ୍ତି ଭାରତର ୫୦ଟି କେନ୍ଦ୍ରରେ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି। ଆଥଲେଟିକ୍ସ, ବକ୍ସିଂ, କୁସ୍ତି, ହକି, ଫୁଟବଲ ଓ କୁସ୍ତି ସମେତ ୧୦ଟି କ୍ରୀଡ଼ାରେ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୫୦ ହଜାର ଆବେଦନକାରୀଙ୍କ ମୂଲ୍ୟାୟନ କରାଯାଉଛି। ବିଜ୍ଞାପିତ ପ୍ରତିଭା ମୂଲ୍ୟାୟନ କେନ୍ଦ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତିଭା ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ବର୍ଷ ସାରା ୨୦ ଲକ୍ଷ ମୂଲ୍ୟାୟନ କରିବାକୁ କିର୍ତି ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।
ସ୍କାଉଟିଂ ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାରତରେ ପ୍ରଥମ ଏବଂ ଏପରି ଏକ ସମୟରେ ଆସିଛି ଯେତେବେଳେ ଦେଶ "୨୦୩୬ ସୁଦ୍ଧା ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୧୦ ଟି କ୍ରୀଡ଼ା ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପାଞ୍ଚଟି ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛି" ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ହେଉଛନ୍ତି ଦେଶର ବିଲ୍ଡିଂ ବ୍ଳକ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଫଳାଫଳ ହାସଲ କରିବାକୁ ହେଲେ ଶୀଘ୍ର ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପଦକ ଜିତିବା ପାଇଁ ଜଣେ ଆଥଲେଟଙ୍କୁ ଅତି କମରେ ୧୦ ବର୍ଷର ପ୍ରସ୍ତୁତି ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି କହି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, "କିର୍ତି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ଲକରେ ପହଞ୍ଚି ସେହି ପିଲାମାନଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଖେଳ ଖେଳିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି କିନ୍ତୁ କିପରି ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ । ଆମେ ଜାଣୁ ଯେ ଖେଳ ଖେଳୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲା ପଦକ ଜିତିପାରିବେ ନାହିଁ କିନ୍ତୁ ଅନ୍ତତଃ ଆମେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଡ୍ରଗ୍ସ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ନିଶାଠାରୁ ଦୂରେଇ ରଖିବା ପାଇଁ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲାଙ୍କୁ ମାଇଁ ଭାରତ ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଖକୁ ଯାଇ କିର୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ଆମ ଉପରେ ରହିବ।
ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏହାର ସ୍ୱଚ୍ଛ ଚୟନ ପଦ୍ଧତି ଦ୍ୱାରା କିର୍ତିର ଆଥଲେଟ୍-କେନ୍ଦ୍ରୀତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଏ। ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଡାଟା ଆନାଲିଟିକ୍ସକୁ ଜଣେ ଆଶାୟୀ ଆଥଲେଟଙ୍କ କ୍ରୀଡ଼ା ଦକ୍ଷତାର ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି । ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏତେ ବଡ଼ ପ୍ରତିଭା ସ୍କାଉଟିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ମହାସଂଘ ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହ ରଣନୀତିକ ସହଯୋଗ ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ୩୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିସାରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୧୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ କେନ୍ଦ୍ର ରହିଛି।
ଏହି ଅବସରରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ ସାଂସଦ ଶ୍ରୀମତୀ କିରଣ ଖେର, ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ ପ୍ରଶାସନର ଉପଦେଷ୍ଟା ରାଜୀବ ବର୍ମା, ହାଙ୍ଗଜୋ ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ରୌପ୍ୟ ପଦକ ବିଜେତା ତଥା ଉଦୀୟମାନ ଜାଭେଲିନ୍ ତାରକା ତଥା ପ୍ୟାରିସ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପଦକ ପ୍ରତିଯୋଗୀ କିଶୋର କୁମାର ଜେନା ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଶ୍ରୀମତୀ ଖେର୍ ଆଇପିଏଲ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ କପିଲ ଦେବ, ଯୁବରାଜ ସିଂହ ଏବଂ ଅଭିନବ ବିନ୍ଦ୍ରାଙ୍କ ଭଳି ସେଲିବ୍ରିଟି କ୍ରୀଡ଼ାବିତଙ୍କୁ ଦେଇଛି ଏବଂ ଏହି ଯୋଜନା ଖେଳ ଖେଳୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଆଣିଛି।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିତାମାତା ଚାହାଁନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ସନ୍ତାନ ଜୀବନରେ କିଛି ହାସଲ କରନ୍ତୁ । କିନ୍ତୁ ଅନେକ ସମୟରେ ସ୍ୱପ୍ନ ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ ହୁଏ ନାହିଁ। ଅତି କମରେ କ୍ରୀଡ଼ାକ୍ଷେତ୍ରରେ କିର୍ତି ସେହି ବ୍ୟବଧାନକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ। ଏବେ ଖେଳରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ହେବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲାଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ରାସ୍ତା ରହିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀମତୀ ଖେର କହିଛନ୍ତି।
ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ର ସେକ୍ଟର ୭ ସ୍ପୋର୍ଟସ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସରେ ଚୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପାଇଁ ବହୁ ଯୁବ ବାଳକ ଓ ବାଳିକା ଆସିଥିଲେ। ୧୪ ବର୍ଷୀୟ ଦୌଡ଼କୁଦ ଖେଳାଳି ଅମନ ଶର୍ମା ଓ ୧୭ ବର୍ଷୀୟ ୱାକର ଜସକରନ ସିଂହଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ଖୋଲିଛି। "ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଜାଣିଛୁ କେଉଁଠି ଯାଇ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ନେବା ଉଚିତ। କୀର୍ତି ପ୍ରକୃତରେ ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି,'' କହିଛନ୍ତି ଜସକରନ, ପ୍ୟାରିସ ଯାଉଥିବା ଜେନାଙ୍କ ସହ ଫଟୋ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ତାଙ୍କ ପାଳିକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି।
ଗତବର୍ଷ ବୁଦାପେଷ୍ଟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ଓ ବିଶ୍ୱ ଆଥଲେଟିକ୍ସ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ନୀରଜ ଚୋପ୍ରାଙ୍କୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ଶ୍ରୀ ଜେନାଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରି କହିଥିଲେ, କ୍ରୀଡ଼ାବିତ ମାନଙ୍କୁ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଯଥେଷ୍ଟ ସମର୍ଥନ ମିଳୁନଥିବା ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ ଆଲୋକପାତ କରିସାରିଛି। ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ପଦକ ଜିତିବା ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି ସେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ନୈତିକ ସମର୍ଥନ ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । କିର୍ତି ଏକ ମହାନ ଯୋଜନା ଏବଂ ଏହା ସଠିକ୍ ବୟସର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରୁଛି । ସେମାନେ ଶକ୍ତିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଭାକୁ ଚିହ୍ନିବା ପରେ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା କିମ୍ବା ତାଲିମ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି।
୨୦୩୦ରେ ଯୁବ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଓ ୨୦୩୬ରେ ଗ୍ରୀଷ୍ମକାଳୀନ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ଭାରତର ଇଚ୍ଛାକୁ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ପୁଣି ଥରେ ଦୋହରାଇଥିଲେ।
ଯଦି ଆମେ ବିଶ୍ୱ ମହାଶକ୍ତି ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ, ତେବେ ଆମକୁ କ୍ରୀଡ଼ାର ସଫ୍ଟ ପାୱାରକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ସଙ୍ଗୀତ, ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ହେଉଛି ଯାତ୍ରା କରିବାର ବାହନ ଏବଂ ଆମେ ସେସବୁରେ ଭଲ । କିର୍ତି କେବଳ ଏହାକୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ସରକାରଙ୍କ ତରଫରୁ ଆମକୁ କେବଳ ସହଜ ବ୍ୟବସାୟକୁ ସୁଗମ କରିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଏହା ଏକ ପ୍ରାଥମିକତା ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଠାକୁରଙ୍କ କୀର୍ତି ଉଦଘାଟନ ବାଇଟର ଟ୍ୱିଟର ଲିଙ୍କ:
https://x.com/ianuragthakur/status/1767477378547142685?s=48&t=i-_pAF8vR1iF0agU_b9IbA
https://x.com/ANI/status/1767438111389204991?t=8ZMxw24qK_PTE22LLduWdw&s=08
ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନ ବିଷୟରେ
ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଜନା ହେଉଛି ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ଯୋଜନା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଅନୁଯାୟୀ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶରେ କ୍ରୀଡ଼ା ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ଉତ୍କର୍ଷତା ହାସଲ କରିବା ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଜନସାଧାରଣ ଏହାର କ୍ରସ୍ କଟିଂ ପ୍ରଭାବ ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ରୀଡ଼ାର ଶକ୍ତିର ଉପଯୋଗ କରିପାରିବେ । ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଜନାର "କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଏବଂ ପ୍ରତିଭା ବିକାଶ" ଅଧୀନରେ "ପ୍ରତିଭା ପରିଚୟ ଏବଂ ବିକାଶ" ଉପାଦାନ ଦେଶର କ୍ରୀଡ଼ା ଇକୋସିଷ୍ଟମର ବିକାଶ ପାଇଁ ତୃଣମୂଳ ଏବଂ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାବିତଙ୍କ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ବିକାଶ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ।