ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ବିକଶିତ ଭାରତ - ବିକଶିତ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
09 MAR 2024 3:05PM by PIB Bhubaneswar
ଜୟ ହିନ୍ଦ !
ଜୟ ହିନ୍ଦ !
ଜୟ ହିନ୍ଦ !
ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ମଣିପୁର, ମେଘାଳୟ, ନାଗାଲାଣ୍ଡ, ସିକ୍କିମ ଏବଂ ତ୍ରିପୁରାର ରାଜ୍ୟପାଳ ମହୋଦୟ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସାଥି, ରାଜ୍ୟର ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ସାଂସଦ ସାଥି, ସମସ୍ତ ବିଧାୟକ ଗଣ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ଜନପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ଏହି ସବୁ ରାଜ୍ୟର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଭଉଣୀ!
ସମଗ୍ର ଦେଶରେ 'ବିକଶିତ ରାଜ୍ୟ, ବିକଶିତ ରାଜ୍ୟରୁ ବିକଶିତ ଭାରତ'ର ଜାତୀୟ ପର୍ବ ଧୁମଧାମରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି। ଆଜି 'ବିକଶିତ' ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ର ଏହି ଉତ୍ସବରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସହ ହାତ ମିଳାଇବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଛି। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏଠାରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏକାଠି ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ଏଭଳି ଯୋଗ ଦେଖି ଆନନ୍ଦିତ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ମଣିପୁର, ମେଘାଳୟ, ନାଗାଲାଣ୍ଡ, ସିକ୍କିମ ଓ ତ୍ରିପୁରାର ହଜାର ହଜାର ଲୋକ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ହୋଇଥିବାରୁ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଯଦିଓ ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ ଅନେକ ଥର ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଗସ୍ତ କରିଛି, କିନ୍ତୁ ଆଜି କିଛି ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଅନୁଭବ କରୁଛି । ମୁଁ ଯେଉଁଠି ବି ଦେଖୁଛି, ଖାଲି ଲୋକ ହିଁ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ସେଥିରେ ମା-ଭଉଣୀ ମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଅଦଭୁତ, ଅଦଭୁତ ବାତାବରଣ ଆଜି ରହିଛି।
ସାଥିମାନେ
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବ୍ୟାପକ ରହିଛି - ଏହାକୁ 'ଅଷ୍ଟ ଲକ୍ଷ୍ମୀ' ରହିଛି । ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆ ଏବଂ ପୂର୍ବ ଏସିଆ ସହିତ ଭାରତର ବାଣିଜ୍ୟ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ଆମର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏକ ମଜବୁତ ସଂଯୋଗ, ଏଠାରେ ଆମର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଏକାସାଙ୍ଗରେ ୫୫,୦୦୦ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଛି । ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ୩୫ ହଜାର ଗରିବ ପରିବାରକୁ ପକ୍କା ଘର ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିବା ବେଳେ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଓ ତ୍ରିପୁରାର ହଜାର ହଜାର ପରିବାରକୁ ଟ୍ୟାପ୍ ସଂଯୋଗ ମିଳିଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ଯୋଗାଯୋଗ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ଏବଂ ଉଦ୍ ଘାଟନ କରାଯାଉଛି। ବିଜୁଳି, ପାଣି, ସଡ଼କ, ରେଳବାଇ, ସ୍କୁଲ, ଡାକ୍ତରଖାନା ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଭଳି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ବିକାଶର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପାଲଟିଛି। ଗତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ରେ ହୋଇଥିବା ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କଂଗ୍ରେସ କିମ୍ବା ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରାୟ ୪ ଗୁଣ ଅଧିକ। ଏହା ସୂଚାଉଛି ଯେ ୫ ବର୍ଷରେ ଆମେ ଯେଉଁ ଅଗ୍ରଗତି ହାସଲ କରିଛୁ ତାହା କଂଗ୍ରେସକୁ ହାସଲ କରିବାକୁ ୨୦ ବର୍ଷ ଲାଗିଥାନ୍ତା। ଆପଣ 20 ବର୍ଷ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥାନ୍ତେ କି? ଆମେ ଏତେ ସମୟ ଅପେକ୍ଷା କରିବା ଉଚିତ୍ ଥିଲା କି? ଏହି ଅଗ୍ରଗତି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଜାରି ରହିବା ଉଚିତ ବୋଲି ଆପଣ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି କି? ମୋଦିଙ୍କ ସରକାର ଯାହା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି ସେଥିରେ ଆପଣ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ କି?
ସାଥିମାନେ,
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ଫୋକସରେ ରଖି ଆମ ସରକାର ମିଶନ ପାମ୍ ଅଏଲ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି | ଆଜି ଏହି ମିଶନ ଅଧୀନରେ ପ୍ରଥମ ତୈଳ କଳ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି ଏହି ପ୍ରୟାସର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ କେବଳ ଭାରତକୁ ଖାଇବା ତେଲ ଉତ୍ପାଦନରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ନୁହେଁ ବରଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର କୃଷକମାନଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା । ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ବହନ କରୁଥିବା ପାମ ମିଶନ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ପରେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର କୃଷକମାନେ ତାଳ ଚାଷରେ ଉତ୍ସାହଜନକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଆପଣ ପ୍ରାୟତଃ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବିଷୟରେ ଶୁଣନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଏହା ପ୍ରକୃତରେ କ'ଣ ସୂଚାଏ? ଦୂରତା ସତ୍ତ୍ୱେ ଅରୁଣାଚଳ କୁ ଆସନ୍ତୁ ଏବଂ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କିପରି କାମ କରେ ତାହା ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ ଦେଖନ୍ତୁ । ଏବେ, ଏହା ଉପରେ ବିଚାର କରନ୍ତୁ: ୨୦୧୯ ରେ, ମୁଁ ଏଠାରେ ସେଲା ଟନେଲର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲି । ମନେ ଅଛି କି? ତାହା ଥିଲା ୨୦୧୯ ମସିହାର କଥା। ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ, ଏହା ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି କି ନାହିଁ? ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି କି ନାହିଁ? ଏହା କ'ଣ ମୁଁ ପ୍ରଦାନ କରିଥିବା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିର ପ୍ରମାଣ ନୁହେଁ? ଏହା ଏକ ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ନୁହେଁ କି? ସେହିଭଳି ୨୦୧୯ରେ ମୁଁ ଡୋନି ପୋଲୋ ବିମାନବନ୍ଦରର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲି। ଏବଂ ଆଜି, ଏହି ବିମାନ ବନ୍ଦର ଅସାଧାରଣ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁନାହିଁ କି? ତେଣୁ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ... ଯଦି ମୁଁ ୨୦୧୯ରେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥାନ୍ତା, ତେବେ କେହି କେହି ଅନୁମାନ କରିଥାନ୍ତେ ଯେ ଏହା କେବଳ ଏକ ନିର୍ବାଚନୀ ଷ୍ଟଣ୍ଟ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, ଏହା ନିର୍ବାଚନ ପାଇଁ ଥିଲା ନା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ? ଏହା ଅରୁଣାଚଳ ପାଇଁ ଥିଲା କି ନାହିଁ? ସମୟ, ବର୍ଷ କିମ୍ବା ମାସ, ଯାହା ହେଉ ନା କାହିଁକି, ମୋର ପ୍ରୟାସ କେବଳ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ, ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ, ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ । ଆଉ ଯେତେବେଳେ ମୋଦିଙ୍କ ଏଭଳି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣ ହୁଏ ସେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ପ୍ରଶଂସାର ସୁଅ ଛୁଟିଥାଏ । ଏଠାରେ ପାହାଡ଼ଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିରେ ସ୍ଵର ଶୁଣାଯାଉଛି, ନଦୀଗୁଡ଼ିକ କୁଳୁ କୁଳୁ ଶବ୍ଦ ଶୁଣା ଯାଉଛି, ଏବଂ ସାରା ଦେଶରେ ଏକ ସୁନ୍ଦର ସ୍ୱର ଶୁଣିବାକୁ ମିଳୁଛି - " ଏଥର - ୪୦୦ ପାର!" (ଏଥର - ଏନଡିଏ ସରକାର ୪୦୦ ଟପିଯିବ)! " ଏଥର - ୪୦୦ ପାର!" ଏନଡିଏ ସରକାର - ୪୦୦ ପାର ! ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଉତ୍ସାହର ସହ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହେଉ- " ଏଥର ମୋଦି ସରକାର" (ଏଥର ମୋଦି ସରକାର)!
ସାଥିମାନେ,
ଦୁଇ ଦିନ ତଳେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଉନ୍ନତି ଯୋଜନାର ସଂଶୋଧିତ ଓ ବିସ୍ତୃତ ସଂସ୍କରଣକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଥିଲେ। ଆପଣ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଦେଖିଛନ୍ତି ଯେଉଁଥିରେ ଏହାର ପରିସର ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଛି । ଏହା ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ଦକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀର ଉଦାହରଣ । ଗାଇଡଲାଇନ ଜାରି ହୋଇଥିବାରୁ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା। ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ଅଛି ଏବଂ ଉନ୍ନତି ଯୋଜନାର ଲାଭ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛି । ୪୦ରୁ ୪୫ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଓ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ସହ ଏହି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ, ଏକ ଡଜନ ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛୁ ଏବଂ ଅନେକ ସୀମା ବିବାଦର ସମାଧାନ କରିଛୁ । ଏବେ ବିକାଶର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ୧୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉନ୍ନତି ଯୋଜନା ନିବେଶ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ନୂତନ ମାର୍ଗ ଖୋଲିବ । ନୂତନ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ସେବା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ସରକାର ସହାୟକ ହେବେ। ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ହୋମଷ୍ଟେ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଥିବା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ଦେବା ଉପରେ ମୋର ନିରନ୍ତର ଧ୍ୟାନ ରହିଛି । ମୁଁ ଏହି ଯୋଜନା ପାଇଁ ମୋର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଏବଂ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ଯାହା ସମସ୍ତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ବିଜେପି ସରକାର ପାଇଁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ମହିଳାଙ୍କ ସମର୍ଥନରେ ଆମ ସରକାର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହିଳା ଦିବସରେ ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ମୂଲ୍ୟରେ ଆହୁରି ୧୦୦ ଟଙ୍କା ହ୍ରାସ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ଟ୍ୟାପ୍ ପାଣି ପହଞ୍ଚାଇବା ର ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି ଏବଂ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସମଗ୍ର ଟିମ କୁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଆଜି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ, ବିଶେଷ କରି ଆମ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପରେ ଦେଶର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି। ପୂର୍ବରୁ ଏକ ସାଧାରଣ ବିଶ୍ୱାସ ଥିଲା ଯେ ଶେଷରେ ସବୁକିଛି ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ପହଞ୍ଚିବ । ତେବେ ଆଜି ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କ କିରଣ ଯେମିତି ପ୍ରଥମେ ଏହି ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚୁଛି, ସେହିଭଳି ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଥମେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରୁଛି।
ଆଜି ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ୪୫ ହଜାର ପରିବାରକୁ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଇବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଅମୃତ ସରୋବର ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଏଠାରେ ଅନେକ ହ୍ରଦ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଆମ ସରକାର ଗ୍ରାମୀଣ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ 'ଲଖପତି ଦିଦି' କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ସାମିଲ ଥିବା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ହଜାର ହଜାର ଭଉଣୀ 'ଲଖପତି ଦିଦି'ର ଏହି ମାନ୍ୟତା ହାସଲ କରିସାରିଛନ୍ତି। ଆମର ପରବର୍ତ୍ତୀ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ତିନି କୋଟି ଭଉଣୀଙ୍କୁ 'ଲଖପତି ଦିଦି' ହେବା ପାଇଁ ସଶକ୍ତ କରିବା, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ମହିଳା, ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନେ ବହୁତ ଉପକୃତ ହେବେ ।
ସାଥିମାନେ,
ବିଜେପି ସରକାରଙ୍କ ଏହି ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟରେ କଂଗ୍ରେସ ଓ ଏହାର ସହଯୋଗୀ ଦଳର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବିଷୟରେ ଆପଣଭଲ ଭାବରେ ଜାଣିଛନ୍ତି । ସୀମାରେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପରିବର୍ତ୍ତେ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଦୁର୍ନୀତି ଦୁର୍ନୀତିରେ ଫସିଯାଇଥିଲେ। ସେମାନେ ଆମ ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳ ଓ ଗାଁର ବିକାଶକୁ ଅବହେଳା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଆମ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷାକୁ ବିପଦରେ ପକାଇଥିଲା। ସୀମାନ୍ତ ଅଂଚଳକୁ ଅନୁନ୍ନତ ରଖିବା ଏବଂ ଆମର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିବା ସହିତ ଆମ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସୁବିଧା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିରୁ ବଞ୍ଚିତ କରିବା - ଏହା ହେଉଛି କଂଗ୍ରେସର କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି । ଏଭଳି ନୀତି ସେମାନଙ୍କ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଓ ଆଚରଣକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଥାଏ।
ସାଥିମାନେ,
ସେଲା ଟନେଲ ପୂର୍ବରୁ ନିର୍ମାଣ ହୋଇପାରିଥାନ୍ତା, ନୁହେଁ କି? ତେବେ କଂଗ୍ରେସର ପ୍ରାଥମିକତା ଓ ମାନସିକତା ଭିନ୍ନ ଥିଲା। ସଂସଦରେ ମାତ୍ର ଅଳ୍ପ କେତୋଟି ଆସନ ଥିବା ବେଳେ ଏତେ ପ୍ରୟାସ ଓ ବିନିଯୋଗ କାହିଁକି କରାଯିବ ବୋଲି ସେମାନେ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଛନ୍ତି। ଅପରପକ୍ଷରେ ମୋଦି ନିଜ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସଂସଦୀୟ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ଉପରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି । ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ ଏହି ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲୁ। ମୁଁ ଆମ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ୧୩,୦୦୦ ଫୁଟ ଉଚ୍ଚତାରେ ଥିବା ଏହି ସୁଡ଼ଙ୍ଗପରିଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏଠାରେ ହେଉଥିବା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଦେଖନ୍ତୁ । ଯଦିଓ ପାଣିପାଗ ପରିସ୍ଥିତି ମୋତେ ଆଜି ସେଲାରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ବାଧା ଦେଉଛି, ତଥାପି ମୁଁ ମୋର ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ଭେଟିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଉଛି । ଏହି ଟନେଲ ତୱାଙ୍ଗରେ ଆମ ଲୋକଙ୍କୁ ସର୍ବକାଳୀନ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ, ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ପରିବହନକୁ ସହଜ କରିଥାଏ ଏବଂ ଅରୁଣାଚଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ । ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଏଭଳି ଅନେକ ଟନେଲ ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
କଂଗ୍ରେସ ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଗାଁଗୁଡ଼ିକୁ ଅଣଦେଖା କରି ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଶର ଶେଷ ଗାଁ ବୋଲି ଆଖ୍ୟା ଦେଇ ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜ ପାଇଁ ଛାଡି ଦେଇଥିଲା। ଆମେ ଏହି ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ଶେଷ ଗାଁ ଭାବରେ ଦେଖିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଆମ ଦେଶର ଅଗ୍ରଣୀ ଭାବରେ ଦେଖୁଛୁ ଏବଂ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଭିଲେଜ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ପାଖାପାଖି ୧୨୫ଟି ସୀମାନ୍ତ ଗାଁ ପାଇଁ ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ୧୫୦ରୁ ଅଧିକ ଗାଁରେ ରୋଜଗାର ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି। ଅତି ପଛୁଆ ଜନଜାତିଙ୍କ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଆମେ ପିଏମ ଜନମନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ, ମଣିପୁରରେ ସେମାନଙ୍କ ବସ୍ତିରେ ଅଙ୍ଗନୱାଡି କେନ୍ଦ୍ରର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛୁ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ତ୍ରିପୁରାରେ ସାବରୁମ୍ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପୋର୍ଟ ର ଉଦଘାଟନ ଏକ ନୂତନ ପରିବହନ ମାର୍ଗ ସ୍ଥାପନ କରିବ, ଯାହା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ସହଜ କରିବ ।
ସାଥିମାନେ,
ଉଭୟ ଜୀବନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ବିଜୁଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ | ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ମାତ୍ର ୧୦ ହଜାର କିଲୋମିଟର ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ ହୋଇପାରିଛି। ଏହି ଚିତ୍ର ମନେ ରଖନ୍ତୁ। ତେବେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୬ ହଜାର କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି। ଗୋଟିଏ ଦଶନ୍ଧିରେ ମୁଁ ପ୍ରାୟ ସେତିକି କାମ କରିଛି ଯେତିକି ୭ ଦଶନ୍ଧିରେ ହୋଇଛି। ସେତିକି ମୁଁ ଏକ ଦଶକରେ ପ୍ରାୟ କରିଦେଉଛି । ସେହିପରି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ୨୦୧୪ ମସିହାରୁ ପ୍ରାୟ ୨ହଜାର କିଲୋମିଟର ନୂଆ ରେଳ ଲାଇନ୍ ବିଛାଯାଇଛି ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି ହୋଇଛି। ଆଜି ଅରୁଣାଚଳର ଦିବାଙ୍ଗ ବହୁମୁଖୀ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ତ୍ରିପୁରାରେ ଏକ ସୌର ପ୍ରକଳ୍ପ ର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଦିବାଙ୍ଗ ଡ୍ୟାମ୍ ଖୁବଶୀଘ୍ର ଦେଶର ସର୍ବବୃହତ ଡ୍ୟାମ୍ ହେବ, ଯାହା ଦୀର୍ଘତମ ସେତୁ ପରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ସଫଳତା ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ମୋଦି ଦିନରାତି ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରି ଯୁବପିଢିଙ୍କ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଦିଗରେ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରୁଥିବା ବେଳେ ଏମିତି କିଛି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ମୋତେ ବାରମ୍ବାର କହୁଛନ୍ତି, "ମୋଦୀଜୀ, ଏତେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ। ଆଜି ମୁଁ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ୪ଟି ରାଜ୍ୟ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଆସାମ, ବଙ୍ଗଳା ଓ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରୁଛି। ମୋର ପ୍ରୟାସ ସତ୍ତ୍ୱେ କଂଗ୍ରେସର ଇଣ୍ଡି ମେଣ୍ଟର ପରିବାରବାଦୀ ନେତାମାନେ ମୋଦିଙ୍କ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣକୁ ଜୋର କରିବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି । ଆଜିକାଲି ଲୋକେ ପ୍ରଶ୍ନ କରୁଛନ୍ତି, ମୋଦିଙ୍କ ପରିବାର କିଏ? ଅରୁଣାଚଳ ପର୍ବତରେ ରହୁଥିବା ସମାଲୋଚକ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ଧ୍ୟାନର ସହ ଶୁଣନ୍ତୁ, "ଏହା ହେଉଛି ମୋଦିଙ୍କ ପରିବାର। ଏହି ପରିବାରବାଦୀ ନେତାମାନେ କେବଳ ନିଜ ପରିବାରକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଅନ୍ତି, ଯେଉଁଅଞ୍ଚଳରେ ଭୋଟ୍ ପାଇଁ କମ୍ ସୁଯୋଗ ରହିଛି ସେହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଅଣଦେଖା କରନ୍ତି। ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦେଶର ପରିବାରବାଦୀ ସରକାରଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ବିକାଶରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିଲେ। ଯେହେତୁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ସଂସଦକୁ କମ୍ ସଦସ୍ୟ ପଠାନ୍ତି, ତେଣୁ କଂଗ୍ରେସର ଇଣ୍ଡି ମେଣ୍ଟ ଆପଣଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଅଣଦେଖା କରି ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଅଣଦେଖା କରିଥିଲା। ଯଦିଓ ସେମାନେ ନିଜ ପିଲାଙ୍କ ଉନ୍ନତି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କ ର ସଂଘର୍ଷ ପ୍ରତି ଉଦାସୀନ ରହିଥିଲେ । ସେମାନେ କେବେ ବି ଆପଣଙ୍କ ପିଲାଙ୍କ ଅବସ୍ଥା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିନାହାଁନ୍ତି କିମ୍ବା କେବେ ବି ଚିନ୍ତା କରିବେ ନାହିଁ । ତେବେ ମୋଦିଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଓ ପରିବାର ତାଙ୍କ ପରିବାର ଭଳି। ପକ୍କା ଘର, ମାଗଣା ରାସନ, ବିଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ, ବିଜୁଳି, ପରିମଳ, ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଓ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଭଳି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସୁବିଧା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ନ ପହଞ୍ଚିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋଦି ବିଶ୍ରାମ ନେବେ ନାହିଁ। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ମୋଦିଙ୍କ ପରିବାର ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଉଛନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଦେଶବାସୀ ଉତ୍ତର ଦେଉଛନ୍ତି, ମୁଁ ମୋଦିଙ୍କ ପରିବାର । ମୁଁ ମୋଦିଙ୍କ ପରିବାର!", ଅରୁଣାଚଳରେ ମୋର ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ ପ୍ରତିବାଦ କରିଥିଲେ।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ ,
ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଯାହା ହେଉ ନା କାହିଁକି, ତାହା ହେଉଛି ମୋଦିଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ । ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ କରିବା ପାଇଁ ଏଠାରେ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରବଳ ଉପସ୍ଥିତି ଗଭୀର ଭାବରେ ପ୍ରଶଂସିତ । ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ବିକାଶର ଏହି ଉତ୍ସବରେ ଆମେ ଖୁସି ହେଉଥିବା ବେଳେ, ମୁଁ ଏଠାରେ ଏକାଠି ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ବାହାର କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଫ୍ଲାସ୍ ଲାଇଟ୍ ଅନ୍ କରନ୍ତୁ। ଏହା ସେଲା ଟନେଲ ପାଇଁ ଆମର ସାମୂହିକ ଉତ୍ସବ ଏବଂ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ କରୁଥିବା ଅଗ୍ରଗତିର ପ୍ରତୀକ ଅଟେ । ଚାରିଆଡ଼େ ଦେଖନ୍ତୁ... କେତେ ଚମତ୍କାର ଦୃଶ୍ୟ! ସାବାସ! ଏହା ଆମ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକତା ଏବଂ ଶକ୍ତିର ପରିଚୟ ହେଉ । ସମସ୍ତେ ଆପଣଙ୍କ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ବାହାର କରି ଫ୍ଲାସ ଲାଇଟ୍ ଅନ୍ କରନ୍ତୁ। ଆସନ୍ତୁ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି ବିକାଶର ଏହି ଉତ୍ସବରେ ସାମିଲ ହେବା । ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ରହୁଥିବା ଆମର ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ, ଆପଣ ଯେଉଁଠି ବି ଥାନ୍ତୁ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ର ଫ୍ଲାସ୍ ଲାଇଟ୍ ଅନ୍ କରି ଆମ ସହିତ ଯୋଗ ଦେବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛି। ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ-
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଫ୍ଲାସ ଲାଇଟ୍ ଜଳାଇ ରଖନ୍ତୁ ଏବଂ କୁହନ୍ତୁ-
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Viksit Bharat - Viksit North East in Arunachal Pradesh
09 MAR 2024 3:05PM by PIB Delhi
Jai Hind!
Jai Hind!
Jai Hind!
Governors and Chief Ministers of Arunachal Pradesh, Manipur, Meghalaya, Nagaland, Sikkim and Tripura, my colleagues in the Union Cabinet, ministers of states, fellow MPs, all MLAs, all other public representatives and my dear brothers and sisters of all these states!
A national festival of 'Viksit Rajya Se Viksit Bharat' is underway with full fervour across the nation. Today, I have the privilege of joining hands with all the states of the North East in this celebration of a 'Viksit ( developed) North East'. You have all gathered here in great numbers, and I am delighted to see such a turnout. Additionally, thousands of individuals from Manipur, Meghalaya, Nagaland, Sikkim, and Tripura are also participating in this program through technology. I extend my heartfelt congratulations to each of you for committing to the development of the North East. While I have visited Arunachal Pradesh many times before, today feels distinctly special. Everywhere I look, I see a sea of people, including a remarkable number of mothers and sisters, creating a wonderful atmosphere.
Friends,
Our vision for the development of the North East has been comprehensive – envisioning it as the 'Ashta Lakshmi'. Our Northeast is going to be a robust link in Bharat's trade, tourism, and other engagements with South Asia and East Asia. Today, projects worth over Rs 55,000 Crore have been either inaugurated or had their foundation stones laid here simultaneously. 35,000 poor families in Arunachal Pradesh have been provided with pucca houses, while thousands of families in Arunachal Pradesh and Tripura have gained access to tap connections. Additionally, numerous projects related to connectivity are being initiated and inaugurated across different states in the North East. The development of essential infrastructure such as electricity, water, roads, railways, schools, hospitals, and tourism has become a guarantee of development for every state in the North East. The investment made in the development of the North East over the last 5 years is nearly four times higher than what the Congress or previous governments allocated earlier. This signifies that the progress achieved by us in 5 years would have taken the Congress 20 years to accomplish. Would you have been willing to wait for 20 years? Should we have waited that long? Do you believe this progress should continue at an accelerated pace? Are you content with what Modi's government has accomplished?
Friends,
With the North East in focus, our government started Mission Palm Oil. Today, the first oil mill has been inaugurated under this mission. This endeavour aims not only to make Bharat self-reliant in edible oil production but also to bolster the income of farmers in this region. I express my gratitude to the farmers of the North East for their enthusiastic participation in palm cultivation following the launch of the Palm Mission, which holds promise for a brighter future.
Friends,
You often hear about Modi's guarantee, but what does it truly signify? Come to Arunachal, despite its distance, and witness firsthand how Modi's guarantee basically works. Now, consider this: back in 2019, it was here that I laid the foundation stone of the Sela Tunnel. Remember? That was in 2019. And now, has it been constructed or not? Has it been completed or not? Is this not a testament to the guarantee I provided? Is this not a solid assurance? Similarly, in 2019, I also laid the foundation stone of the Donyi Polo Airport. And today, is this airport not delivering exceptional services? So, tell me... if I had undertaken these initiatives in 2019, some may have speculated that it was merely an election stunt. But tell me, was it for the elections or for you? Was it for Arunachal or not? Regardless of the time, the year, or the month, my efforts are solely for the citizens, for the people, for you. And when such guarantees of Modi are fulfilled, the entire North East echoes with appreciation. The hills resound with affirmation, the rivers murmur with gratitude, and one resounding voice is heard across the nation - "Abki Baar - 400 Paar!" (This time - the NDA government shall surpass 400)! "Abki Baar - 400 Paar!" NDA government - 400 Paar! Let the entire North East resound with enthusiasm - "Abki Baar Modi Sarkar" (this time, the Modi government)!
Friends,
Just two days ago, the Central Government approved a revamped and expansive version of the Unnati Scheme to foster industrial development in the North East. You have just witnessed a short film detailing its scope. This exemplifies the swift and efficient working style of our government. The notification was issued in a single day, as the guidelines were laid out. And today I am in front of you and calling upon you to take advantage of Unnati Yojana. Within 40-45 hours, the scheme was rolled out with notifications and guidelines. Over the past decade, we have enhanced modern infrastructure, implemented a dozen peace agreements, and resolved several border disputes. Now, the next phase of development entails bolstering the industrial landscape of the North East. The Rs 10 thousand crore Unnati Scheme will unlock new avenues for investment and job creation. The government will facilitate the establishment of new manufacturing sectors and service-related industries. My unwavering focus remains on extending full support to youth venturing into diverse fields such as startups, technology, homestays, and tourism. I extend my heartfelt wishes and congratulations for this scheme, which promises new employment opportunities for the youth across all North Eastern states.
Friends,
Empowering women in the North East and providing them with new opportunities is a top priority for the BJP government. In support of the women of the North East, our government announced a further reduction of Rs 100 in the price of gas cylinders on International Women's Day. The initiative to ensure tap water reaches every household in the North East has also made significant progress, and I extend my congratulations to the Chief Minister and his entire team for their efforts. Today, the North East, particularly our Arunachal Pradesh, leads the nation in various development initiatives. Previously, there was a common belief that everything would reach this region at the end. However, today, akin to the sun's rays reaching this place first, development initiatives are also touching this region first.
Today, projects aimed at providing drinking water to 45,000 families in Arunachal Pradesh have been inaugurated. Additionally, numerous lakes have been constructed here under the Amrit Sarovar Abhiyan. Our government has initiated a significant campaign to uplift village women, aiming to make them 'Lakhpati Didis'. Thousands of sisters from the North East involved in self-help groups have already achieved this status of a 'Lakhpati Didi'. Our next objective is to empower three crore sisters across the country to become 'Lakhpati Didis', thereby greatly benefitting the women, sisters, and daughters of the North East.
Friends,
You are well aware of the actions of the Congress and its allies amid these endeavours of the BJP government. Instead of focusing on developing modern infrastructure along our borders, the Congress governments were embroiled in corruption scandals. They neglected the development of our border areas and villages, jeopardizing the security of our nation. Keeping the border regions underdeveloped and weakening our own armed forces while depriving our people of facilities and prosperity—this is the work culture of the Congress. Such policies define their approach and conduct.
Friends,
Sela Tunnel could have been constructed earlier, couldn't it? However, the priorities and mindset of the Congress were different. They questioned why so much effort and investment should be made when they only had a few seats in Parliament. Modi, on the other hand, doesn't base his actions on parliamentary representation but rather on the nation's needs. With a strong central government prioritising national interests, we constructed this tunnel. I urge the youth of our country to visit this tunnel at an altitude of 13,000 feet to witness the remarkable work being done here. Although weather conditions prevent me from reaching Sela today, I promise to visit the tunnel in my third term and to meet you all again. This tunnel provides all-weather connectivity to our people in Tawang, making transportation easier for the locals and boosting tourism in Arunachal. Several such tunnel projects are rapidly progressing in this region.
Congress neglected border villages, labelling them as the country's last villages and leaving them to fend for themselves. We view these villages as the forefront of our nation instead of seeing them as the last villages and initiated the Vibrant Village Programme. Road projects have commenced for approximately 125 border villages, and foundation stones have been laid for employment and tourism-related projects in over 150 villages. We have introduced the PM Janman Yojana to uplift the most backward tribes, with the foundation stones laid for Anganwadi centres in their settlements in Manipur. Additionally, the inauguration of the Sabroom Land Port in Tripura will establish a new transit route, facilitating trade in the North East.
Friends,
Connectivity and electricity are crucial for both improving lives and facilitating business. Since independence until 2014, only 10,000 kilometres of national highways have been built in the North East over seven decades. Remember this figure. However, in the past ten years, over 6,000 kilometres of national highways have been constructed. I have done almost as much work in one decade as was done in 7 decades. Similarly, around 2,000 kilometres of new railway lines have been laid since 2014 in the North East, and significant progress has been made in the power sector. Work on the Dibang Multipurpose Hydropower Project in Arunachal and a solar project in Tripura has been started today. The Dibang Dam will soon be the country's largest dam, marking another achievement for the North East after the longest bridge.
Friends,
While Modi tirelessly works day and night towards a brighter future for the youth, laying each brick to construct a developed Bharat, there are those who constantly tell me, "Modi ji, don't work so hard." Today, I am embarking on programmes across four states—Arunachal Pradesh, Assam, Bengal, and Uttar Pradesh—in a single day. Despite my efforts, the dynastic leaders of the Congress's INDI alliance continue to intensify their attacks on Modi. Nowadays, people are questioning, "Who is Modi's family?" Listen carefully, critics, every family residing in the mountains of Arunachal is declaring, "This is Modi's family." These dynastic leaders only prioritize their own families, neglecting areas that have a lower scope for votes. For decades, dynastic governments in the country hindered the development of the North East. Since the North East sends fewer members to Parliament, the Congress's INDI alliance ignored the region, disregarding the well-being and future of your children. While they focused on their own children's advancement, they remained indifferent to the struggles faced by your children. They have never and will never care about the condition of your children. However, for Modi, every individual and family is akin to his family. Modi will not rest until essential amenities like pucca houses, free rations, clean drinking water, electricity, sanitation, gas connections, healthcare, and internet access reach every person. Today, when they raise questions on Modi's family, the nation responds with, "I am Modi's family! I am Modi's family!", as echoed by my brothers and sisters in Arunachal,
My family members,
Whatever your dream may be, it is Modi's resolution. Your overwhelming presence here to bless us is deeply appreciated. Once again, I extend my heartfelt congratulations to all of you for the remarkable development initiatives across the entire North East region. As we rejoice in this celebration of development, I urge everyone gathered here to take out their mobile phones and turn on the flashlight. This symbolizes our collective celebration for the Sela Tunnel and the strides we are making in development. Look around... what a magnificent sight! Well done! Let this be a gesture of unity and strength for our nation. Everyone take out your mobile phones and turn on the flashlight. Let us all join together in this celebration of development. And to our brothers and sisters in the North East, wherever you may be, I encourage you to join us by turning on the flashlight of your mobile phones. Together, let's say aloud:
Bharat Mata Ki Jai!
Keep the flashlight on and say-
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.