Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the 1st ever 'National Creators Awards' at Bharat Mandapam in New Delhi
08 MAR 2024 6:56PM by PIB Delhi
Is there anything more left to be heard?
How is everyone doing?
Shall we check the vibe?
Present in this event - my colleague from the Council of Ministers, Ashwini Vaishnaw ji, jury members Prasoon Joshi and Rupali Ganguly, and all the content creators joining us from every corner of the country, as well as my young friends watching this event from all over and all other dignitaries! A warm welcome and congratulations to you all! You have earned your place here, and that's why you are at Bharat Mandapam today. The symbol outside also represents creativity, the very place where the leaders of the G-20 once convened to discuss the path forward that must be created for the world. And today, you are gathered here to discuss the future of Bharat.
Friends,
As times change and a new era dawns, it is the duty of the nation to keep pace with it. Today, the country is fulfilling this responsibility here at Bharat Mandapam. The first National Creators Award signifies our recognition of the emerging trends and talents ahead of their time. Some often ask me - what is the secret of your success? Not everyone gets an answer to that question. Does a restaurant owner reveal his kitchen secrets to everyone? But let me share this with you: with divine blessings, I can foresee the future. And thus, this first-of-its-kind award is poised to hold a significant position in the days to come. It's an opportunity to honour the youth who are driving this new era, celebrating creativity, and acknowledging the impact creators have on society. This award will serve as a great source of motivation for content creators, providing them with well-deserved recognition. Today, I congratulate not only the winners of the National Creators Award but also those who participated wholeheartedly. We had very little time. So, we were not able to popularize this event much. Despite the limited time and promotion, we managed to engage around 1.5 lakh to 2 lakh creative minds, shaping an identity for our nation.
And friends,
Today marks another sacred coincidence. This first National Creators Award is being held on the auspicious occasion of Mahashivratri. In my Kashi, nothing functions without the blessings of Lord Shiva. Mahadev, Lord Shiva, is revered as the patron of language, art, and creativity. Our Shiva is Nataraja, the cosmic dancer. The Maheshwar Sutras emanated from Shiva's Damru, and Shiva's Tandava dance lays the groundwork for rhythm and creation. Therefore, new avenues will be open to the creators here. This event itself is a delightful coincidence on the day of Mahashivratri. And I wish you and all the countrymen a very happy Mahashivratri.
Friends,
Today also marks International Women's Day. However, I observe that, for the first time, men are applauding; otherwise, they often feel that there is no day dedicated to men. Many daughters have also received the awards among the winners today. I extend my congratulations to them as well, and I see the daughters of our nation making their mark in various fields. It fills me with immense pride to see all of you. I congratulate all the women, sisters, and daughters of the country on International Women's Day. And just today, as you all are gathered here, I have announced a reduction of Rs 100 for the gas cylinders.
Friends,
You can see how a single policy decision or campaign can have a multiplier effect on a nation's journey. From the data revolution over the past decade to the availability of affordable mobile phones, the Digital India campaign has, in a way, ushered in a new era for content creators. Perhaps for the first time, the power of youth in any sector has inspired and compelled the government to take some action. Therefore, you deserve deep appreciation and applause. If anyone deserves credit for today's award ceremony, it is the young minds and every digital content creator in Bharat.
Friends,
Every content creator in Bharat symbolizes one more thing. If our youth are guided in the right direction, what heights can they reach? Many of you haven't undergone any formal training in Content Creation. Isn't it? What would you be doing now if not content creation? While choosing a career while studying, most of you never envisioned becoming content creators. Yet, you foresaw the future, envisioned the possibilities, and many of you began working like one-man armies. Just look at Shraddha, she sits down with her mobile device herself. In your projects, you're the writer, director, producer, and editor - you do it all. This means that an abundance of talent is consolidated in one place, and when it emerges, we can only imagine its potential. You conceive ideas, innovate, and bring them to life on screen. Not only have you showcased your own potential to the world, but you have also exposed the world to different ideas. It's because of the courage you've displayed that you have all reached this point today. The nation is looking at you with great anticipation. Your content is making a significant impact across Bharat. You're essentially the MVPs of the internet, aren't you? Utilize your intellect, showcase your creativity. When I refer to you as MVPs, it signifies that you have become the Most Valuable Persons.
Friends,
You're all aware that when content and creativity merge, engagement flourishes. When content merges with digital, transformation takes place. When content merges with purpose, it demonstrates impact. And today, as you have all gathered here, I must also request collaboration from you on various topics.
Friends
Once upon a time, even the smallest shops used to proudly display signs claiming "tasty food available here," right? If anyone asked why one should eat there, the response would be, "the food is tasty." But today, we observe a shift where shopkeepers advertize that "healthy food is available here." The emphasis is no longer on taste but on health. Why this change? It reflects a societal shift. Therefore, content should aim to instil a sense of duty among people, inspiring them towards their responsibilities to the country. This needn't be a direct message of your content; rather, keeping this in mind during content creation will naturally imbue it with such values. Recall how I addressed the issue of disrespect towards daughters from the ramparts of the Red Fort. I questioned why parents inquire about their daughter's whereabouts when she returns home late but seldom do the same for their sons. Content creators should consider how to further this dialogue, fostering an environment of equal responsibility. If a daughter arrives home late, it's seen as a calamity, but if a son does, it's merely shrugged off. The point is, friends, we must engage with society, and you, my friends, are well-equipped to disseminate this sentiment to every household. Today, on Women's Day, you can reaffirm this commitment.
The immense potential of women's power in our country can also be a significant part of your content. I can confidently assert that any one of you with a creative mind understands the myriad tasks a mother undertakes from dawn till dusk. Record a snippet of this and edit it; the children in that household who watch will be astonished at how much a mother accomplishes at one go. She multitasks seamlessly. You possess a strength that you can use to showcase this aspect. Similarly, consider the rural lifestyle where women are extensively involved in economic activities. It is a misconception held by some Westerners that there are no working women in Bharat. But, my friend, it's quite the opposite. The household and the economy function because of the presence of women in Bharat. Our mothers and sisters engage in significant economic activities in villages. Venture into the tribal areas or mountainous regions, and you'll discover that the majority of economic activities are undertaken by our mothers and sisters. Therefore, through our creativity, we can readily dispel these misconceptions by presenting factual information. I firmly believe we should undertake this task. Simply showcasing a day in the life will reveal the tireless efforts of women, whether they are cattle rearers, farmers, or labourers.
Friends,
You are all familiar with the success of Swachh Bharat, and you have contributed to it as well. However, this is an ongoing people's movement. Whenever something positive regarding cleanliness arises, like a recent reel showing a tiger about to drink water but noticing a plastic bottle in it, the tiger picks up the bottle with its mouth and carries it away to dispose of it elsewhere. This is one of the ways by which Modi's message gets communicated to several people, do you understand? Now, you can also reach people through such means. Therefore, you should continue to engage with this topic consistently. I also want to discuss an important issue with you, my friends. These small gestures touch my heart, and I believe that with people of creative minds, I can speak openly. I am not delivering a formal speech. Mental health is a delicate subject. While much of the content on digital platforms is humorous, there are many other serious topics as well. I have noticed that concerning mental health (congratulations to you, congratulations to you, congratulations to you, congratulations to you), I'm not suggesting that we don't address it. I never said that; I couldn't make such a mistake. I have confidence in the talent of my country, and I believe that my fellow citizens are equally compassionate. However, I can say that those who consider this aspect or topic are more creative. Many creators are doing commendable work concerning mental health, but there is still more to be done, especially in local languages. Consider a child in a rural family and its struggles. What can we do for them? People in any major city worldwide would have assistance or awareness about it because it is a significant aspect of their lives. Another critical issue is the stress faced by children, which often goes unnoticed. In the past, we had joint families where children received care from various family members like grandparents, aunts. and so on. Now, in nuclear families, with both parents busy, children left to nannies often suffer from stress alone, especially during exam times. They have no idea about stress or mental health. Anxiety about exam results can lead to panic attacks, and they would call up their friends. And sometimes, children may contemplate extreme measures like suicide. I recall watching a short film about 12-15 years ago when video wasn't a very popular medium. But I am a keen learner. So, that film emphasized that before taking any wrong step, it is easier to live a better life. The movie portrayed a child who was facing an upcoming exam. Feeling overwhelmed, he contemplates suicide as he doubts his ability to cope. The specifics elude my memory, as it's been around 15 years or probably 20 years since I watched it. In the narrative, he considers hanging himself and proceeds to purchase a rope. When asked about the length of the rope he needs, he is puzzled by the term "feet," prompting him to go back and learn about it. As he goes back to the shop asking for a hook, the shopkeeper asks him whether he wants an iron hook or of a different material. The child again goes back to learn about this concept. Eventually, he realizes that studying is a more viable option than resorting to death. It was a powerful message conveyed in just 7-8 minutes. As I watched this film, I realized how some students become suicidal. The message in this film might be simple, but it shows a new path to one's life. You may be aware that I regularly engage in discussions about exams in 'Pariksha Pe Charcha'. Some may mock a Prime Minister discussing exams with children. I know that I can't improve children's lives merely by issuing government circulars; but I must connect with them, understand their struggles, and offer genuine support. This connection is particularly vital during exam times, which is why I conduct these programmes annually. I believe that by openly addressing their concerns, I may provide valuable insights that could make a difference in someone's life. My goal is to reach these children, touch their hearts, support them, and also engage with their parents and teachers.
Friends,
I struggle to find time to create all these reels, so I engage in these activities instead. However, you can also do the same. Can we produce more content that raises awareness among youth about the detrimental effects of drugs? We can creatively convey the message that 'drugs are not cool for youth'. Instead what is cool? Sitting in the hostel? Yes, cool!
Friends,
You all play a significant role in this because you can connect with them and communicate in their language.
Friends,
The Lok Sabha elections are approaching in the next few days. Please don't perceive today's event in that context. It is my guarantee to you that most probably during the next Shivratri, I will personally organize such a programme here again, the date for the event could be different. However, I haven't brought up the topic of Lok Sabha elections in that sense because I am confident that you are more dedicated to me than I am to myself. You are dedicated to me because I am committed to you, and many are dedicated to those who do not prioritize themselves. This is not just Modi's Guarantee but the Guarantee of 140 crore countrymen. Indeed, this is my family.
Friends,
I mentioned the Lok Sabha elections, and individuals in the creative industry can contribute significantly. Is there anything we can do to raise awareness among our youth, especially first-time voters? They need to understand that voting is not about winning or losing; it's about participating in the decision-making process of our vast nation. They are crucial stakeholders in shaping the country's future, and it's essential to reach out to them. Never dictate whom to vote for, but emphasize the importance of voting. Let them decide whom to support, but they must understand the significance of voting. In different parts of the world, as prosperity increased, voting pattern decreased. Various nations prospered under different systems, leading to prosperity and eventually democracy. Bharat is striving to become a developed nation while upholding 100% democracy, setting an example for the world. This will serve as a significant model globally. However, I urge the youth of our country to participate actively, especially those aged 18 to 21.
Friends,
We observe that 'Divyangjan' or specially-abled individuals possess immense talent. You can serve as a significant platform for them and provide support. It's crucial to highlight the inherent strengths of our specially-abled citizens and leverage the power of social media to amplify their voices.
Friends,
Another topic to consider is enhancing Bharat's influence beyond its borders. Those of you who are familiar with the current global landscape can attest to the pride associated with the Indian tricolor and passport. You may have seen that as the students were trying to leave Ukraine, they would display the Indian flag, and it would work for them.This power didn't manifest out of thin air, my friends; it was the result of dedicated efforts carried out in mission mode. While the world's dynamics have evolved, there are still perceptions about us that we can work to change. I recall an incident during a visit to a foreign country where an interpreter, who happened to be a computer engineer working for that government, was helping me out. He was with me for three-four days and we became acquainted. So, finally he posed a question to me. He hesitated at first, but then asked if practices like snake charming, black magic and sorcery still existed in our country. I explained to him that such practices have been prevalent in the past as our ancestors were strong and powerful. So, handling snakes was not a big deal. However, these days the strength has reduced. So we have moved to mouses (computer mouse). Now we move worlds with a single mouse!
Friends,
Today, leveraging our nation's capabilities to attract individuals from abroad should be a priority. By crafting our content in a strategic manner, we can entice individuals to engage with our country. You, my friends, are the digital ambassadors of Bharat worldwide, possessing the ability to reach audiences across the globe in mere seconds. And I believe this is a great strength.You serve as the brand ambassadors of the "Vocal for Local" initiative, exemplifying how individuals like the young beekeeper I met in Srinagar have taken their brand global solely through digital platforms.
And that's why, my friends,
Let's come together and initiate a 'Create on India Movement'. I place great responsibility on all of you. Let's kickstart the 'Create on India Movement'. We should share narratives about Bharat, its culture, heritage, and traditions with the global community. Let's narrate our stories about Bharat to everyone. Let's 'Create on India, Create for the World'. Your content should garner maximum likes not only for yourselves but also for our country, Bharat. To achieve this, we must engage with the global audience. We need to establish connections with universities worldwide and with the youth globally. Nowadays, people worldwide are eager to learn about Bharat. Many of you are proficient in foreign languages, and for those who are not, we can utilize AI assistance or even consider learning. By creating content in various UN languages such as German, French, and Spanish, we can broaden our reach and that of Bharat. Moreover, if we produce content in the languages of our neighbouring countries, it will give us a distinctive identity. Recently, we made a significant decision. I had a discussion with Bill Gates a few days ago, focusing on topics like AI. You'll learn about it soon. We've decided to take the AI mission forward. The world is observing Bharat's AI advancements. Bharat will lead in this domain, and I say this with confidence in your capabilities. You have witnessed how we have progressed in semiconductors. Despite lagging in 2G and 4G, we've taken the lead in 5G. Similarly, we will swiftly carve our niche in the semiconductor industry, friends. It's not because of Modi but because of the talent and potential of our youth. Modi merely provides opportunities and removes obstacles from the path so that our youth can progress swiftly. Hence, I believe it's crucial to share as much as possible with our neighbouring countries in their languages, in line with their perspectives and understanding. This will strengthen our relations. We need to expand our horizons and make our impact felt, my friends. The creative world holds immense potential in this regard. You are aware of the power of AI. Within minutes, my messages will be available in 8-10 Indian languages, thanks to AI. If you get clicked with me here, you can retrieve it through AI on the Namo app's photo booth. Even if you might have met me 5 years ago in an event and probably only a small part of you was captured in a photo, AI will recognize you. This showcases the power of both AI and our country's youth. Hence, I emphasize, Bharat possesses this capability, and we aim to expand this potential. Through our creativity, we can elevate Bharat's image both nationally and internationally. A food creator can guide someone to Mumbai's famous Vada Pav shop. A fashion designer can showcase the prowess of Indian artisans to the world. A tech creator can demonstrate Bharat's innovation through the 'Make in India' initiative. Even a travel blogger from a remote village can inspire someone abroad to visit Bharat through their videos. Bharat hosts a myriad of festivals, each with its unique story that the world is eager to explore. You can significantly aid those curious about Bharat and its every nook and cranny.
Friends,
In all these endeavours, I firmly believe that one should never compromise the reality and the subject matter. Your style, presentation, product, and facts should be intact. You see, each of you brings a unique flair to your work. Consider the multitude of artifacts discovered by archaeologists. However, when someone adept in visualogy crafts preserves them, we are transported to that era. When I gaze upon something 300 years old, I feel as though I am experiencing that period firsthand. This exemplifies the transformative power of creativity, my friends. I aspire for creativity within my country to serve as a significant catalyst in shaping our nation's destiny. It is with this intention that I convened with you all today, appreciating your prompt arrival and contributions. I also extend my congratulations to the jury, as meticulously assessing the submissions of 1.5 - 1.75 lakh participants is no easy feat. In the future, we aim to enhance our processes, ensuring a more refined and scientific approach. Once again, I extend my best wishes to all. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ଠାରେ ପ୍ରଥମ 'ଜାତୀୟ ରଚନାକାର ପୁରସ୍କାର' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
08 MAR 2024 6:56PM by PIB Bhubaneswar
ବର୍ତ୍ତମାନ ଆଉ କିଛି ଶୁଣିବାକୁ ବାକି ଅଛି କି?
ଆପଣ ସମସ୍ତେ କେମିତି ଅଛନ୍ତି?
ଟିକିଏ ' ଭାଇବ୍ ମଧ୍ୟ ଯାଞ୍ଚ’ହୋଇଯାଉ?
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତକୁ ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ମୋର ସହକର୍ମୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଜୀ, ଜୁରି ସଦସ୍ୟ ଭାଇ ପ୍ରସୁନ ଯୋଶୀ ଜୀ, ରୂପାଲି ଗାଙ୍ଗୁଲି ଜୀ, ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ସମସ୍ତ ବିଷୟବସ୍ତୁ ନିର୍ମାତା, ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦେଖୁଥିବା ମୋର ସମସ୍ତ ଯୁବ ସହକର୍ମୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି। ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ । ଏବଂ ଆପଣମାନେ ସେହି ଲୋକ ଯିଏ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ଥାନ ତିଆରି କରିଛ, ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ତୁମେ ସେହି ସ୍ଥାନରେ ଅଛ - ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ । ଏବଂ ବାହାରେ ଥିବା ଚିହ୍ନ ମଧ୍ୟ ସୃଜନଶୀଳତା ସହିତ ଜଡିତ, ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ସେହି ସ୍ଥାନ ଯେଉଁଠାରେ ଜି -୨୦ର ସମସ୍ତ ମୁଖ୍ୟ ମାନେ ଏଠାରେ ଏକାଠି ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ଆଗକୁ କିପରି ଦୁନିଆ ସୃଷ୍ଟି କରିବେ ସେ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରୁଥିଲେ । ଏବଂ ଆଜି ଆପଣମାନେ ହିଁ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ କିପରି ଗଢିହେବ ସେ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଆସିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ଯେତେବେଳେ ସମୟ ବଦଳିଥାଏ, ସମୟ ବଦଳିଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ଏକ ନୂତନ ଯୁଗ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଏହା ସହିତ ତାଳ ଦେଇ ଚାଲିବା ଦେଶର ଦାୟିତ୍ୱ ଅଟେ । ଆଜି ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ରେ ଦେଶ ସେହି ଦାୟିତ୍ବ ପୂର୍ବରୁ ତୁଲାଉଛି। ପ୍ରଥମ ନ୍ୟାସନାଲ କ୍ରିଏଟର୍ସ ଆୱାର୍ଡ ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରଥମ ଆୟୋଜନ, ନୂଆ ଯୁଗକୁ ସମୟ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବାର ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ । ଆଉ କିଛି ଲୋକ ବେଳେବେଳେ ମୋତେ ପଚାରନ୍ତି ତୁମର ଏହି ସଫଳତାର ରହସ୍ୟ କ'ଣ ? ମୁଁ ତାହା ହିଁ ପଚାରୁଛି । ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଉତ୍ତର ଦେଉନାହିଁ । ଏକ ରେସ୍ତୋରାଁ ତାଙ୍କ ରୋଷେଇ ଘର ଦେଖାଏ କି? କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଭଗବାନ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦିଅନ୍ତୁ, ମୁଁ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ସମୟ ବାହାର କରିପାରିବି । ତେଣୁ ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ପୁରସ୍କାର, ଯାହା ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନ ନେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହି ନୂତନ ଯୁଗକୁ 'ଶକ୍ତିଶାଳୀ' କରୁଥିବା, ସୃଜନଶୀଳତାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ଏବଂ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନ ପ୍ରତି ସମାଜର ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଅବସର । ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏହି ପୁରସ୍କାର ବିଷୟବସ୍ତୁ ନିର୍ମାତାଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା ପାଲଟିବ, ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଏକ ବଡ଼ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିବ । ଆଜି ମୁଁ ସେହି ବିଜେତାମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଯେଉଁମାନେ ଜାତୀୟ କ୍ରିଏଟର୍ସ ପୁରସ୍କାର ପାଇଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଯେଉଁମାନେ ଖୁବ୍ କମ୍ ସମୟ ପାଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ଉପଲବ୍ଧ ଥିବାରୁ ଉତ୍ସାହର ସହ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ଆମେ ଏହି ଜିନିଷକୁ ବିଶେଷଭାବେ ଲୋକପ୍ରିୟ ମଧ୍ୟ କରିପାରିଲୁ ନାହିଁ । ଏବଂ ମୁଁ ଏଥିରେ ଆଉ ସମୟ ନଷ୍ଟ କରିବାକୁ ଚାହୁଁନଥିଲି | କିନ୍ତୁ ଏତେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ସୃଜନଶୀଳ ମନ ଯେଉଁମାନଙ୍କ ସହ ଆମେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇପାରିବା, ସେମାନେ ମୋ ଦେଶକୁ ଏକ ପରିଚୟ ରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି।
ଏବଂ ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଆଉ ଏକ ପବିତ୍ର ସଂଯୋଗ । ମହାଶିବରାତ୍ରିର ପବିତ୍ର ଦିନରେ ଏହି ପ୍ରଥମ ଜାତୀୟ ନିର୍ମାତା ପୁରସ୍କାର ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ଏବଂ ମୁଁ କାଶୀରେ ଶିବଙ୍କ ବିନା କିଛି କାମ କରେ ନାହିଁ । ମହାଦେବ, ଭଗବାନ ଶିବଙ୍କୁ ଭାଷା, କଳା ଓ ସୃଜନଶୀଳତାର ଜନକ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ଆମ ଶିବ ହେଉଛନ୍ତି ନଟରାଜ। ଶିବଙ୍କ ଡମ୍ବୁରୁରୁ ମହେଶ୍ୱର ସୂତ୍ର ପ୍ରକଟ ହୋଇଛି । ଶିବଙ୍କ ତାଣ୍ଡବ ତାଳ ଓ ସୃଷ୍ଟିର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଥାଏ । ତେଣୁ ଏଠାରେ ଥିବା ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ବିଷୟ ମିଳିବ। ମହାଶିବରାତ୍ରୀ ଦିନ ଏହି ଆୟୋଜନ ନିଜେ ଏକ ଖୁସିର ସୌଭାଗ୍ୟ । ମହାଶିବରାତ୍ରି ଅବସରରେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହିଳା ଦିବସ । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପୁରୁଷମାନେ ତାଳି ବଜାଉଛନ୍ତି, ନଚେତ୍ ସେମାନେ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଆମର କୌଣସି ଦିନ ନାହିଁ । ଆଜି ମିଳିଥିବା ପୁରସ୍କାର ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ଝିଅମାନେ ବାଜିମାତ ହୋଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ମୁଁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛି ଯେ ଆମ ଦେଶର ଝିଅମାନେ ଗୋଟିଏ ଦୁନିଆରେ ଅଛନ୍ତି, ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ସଂଖ୍ୟାରେ ଦେଖୁଛି | ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଦେଖି ମୁଁ ବହୁତ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛି । ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହିଳା ଦିବସ ଅବସରରେ ମୁଁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ମହିଳା, ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଆଉ ଆଜି ହିଁ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏଠାରେ ବସିଛନ୍ତି, ମୁଁ ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡରର ଦାମ୍ ୧୦୦ ଟଙ୍କା ହ୍ରାସ କରି ଆସିଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଯେ କୌଣସି ଦେଶର ଯାତ୍ରାରେ ନୀତିଗତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ବା ଅଭିଯାନର କିପରି ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଥାଏ, ତାହାକୁ ଦେଖିଲେ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଦେଖିପାରିବେ। ୧୦ ବର୍ଷରେ ଡାଟା ବିପ୍ଳବଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଶସ୍ତା ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ କଣ୍ଟେଣ୍ଟ କ୍ରିଏଟର୍ସଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଦୁନିଆ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଆଉ ଏହା ନିଶ୍ଚୟ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏମିତି ଘଟିଥିବ ଯେତେବେଳେ କୌଣସି କ୍ଷେତ୍ରର ଯୁବଶକ୍ତି ସରକାରଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି, ଆପଣ କେତେଦିନ ବସିବେ ସେ ବିଷୟରେ ସରକାର ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଛନ୍ତି । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆପଣ ଅଭିନନ୍ଦନ ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ । ଆଜିର ଏହି ପୁରସ୍କାର ସମାରୋହର ଶ୍ରେୟ ଯଦି କାହାକୁ ଯାଏ, ତେବେ ତାହା ଭାରତର ମୋର ଯୁବ ମାନସିକତା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଡିଜିଟାଲ କଣ୍ଟେଣ୍ଟ କ୍ରିଏଟରଙ୍କୁ ଯାଉଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଷୟବସ୍ତୁ ନିର୍ମାତା ଆଉ ଗୋଟିଏ ଜିନିଷର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରନ୍ତି । ଯଦି ଆମ ଯୁବପିଢ଼ି ସଠିକ୍ ଦିଗଦର୍ଶନ ପାଆନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନେ କ'ଣ କରିପାରିବେ ନାହିଁ? ଆପଣ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟିରେ ଏକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଗ୍ରହଣ କରିନାହାଁନ୍ତି। ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଏହା ନାହିଁ, ତେବେ ଆପଣ କ'ଣ କରିବେ? ପାଠ ପଢ଼ିବା ସମୟରେ କ୍ୟାରିୟର ଚୟନ କରିବା ସମୟରେ ଆମେ କଣ୍ଟେଣ୍ଟ କ୍ରିଏଟର ଭଳି ହୋଇଯିବୁ ବୋଲି ଭାବିନଥାନ୍ତେ। କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଚିହ୍ନିଲେ, ଭବିଷ୍ୟତ ଦେଖିଲେ ଏବଂ ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ୱାନ ମ୍ୟାନ ଆର୍ମି ଏକ ଜଣିଆ ସେନା ଭଳି କାମ କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲେ । ଏବେ ଏହି ଶ୍ରଦ୍ଧାଙ୍କୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ସେ ନିଜ ମୋବାଇଲରେ ବସିଛନ୍ତି । ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟରେ ଆପଣ ଲେଖକ, ଆପଣ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ଆପଣ ପ୍ରଯୋଜକ, ଆପଣ ସମ୍ପାଦକ, ଅର୍ଥାତ୍ ଆପଣଙ୍କୁ ସବୁ କିଛି କରିବାକୁ ପଡିବ । ଅର୍ଥାତ୍ ଗୋଟିଏ ଜାଗାରେ ଏତେ ପ୍ରତିଭା ଜମା ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ତା'ପରେ ଯଦି ଏହା ଦେଖାଯାଏ, ତେବେ ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ଯେ ଏଥିରେ କେତେ ଶକ୍ତି ରହିପାରିବ। ଆପଣ ଧାରଣା ସୃଷ୍ଟି କଲେ, ଉଦ୍ଭାବନ କଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ପରଦାରେ ଜୀବନ୍ତ କଲେ । ଆପଣ କେବଳ ବିଶ୍ୱକୁ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବିଷୟରେ ସଚେତନ କରିନାହାଁନ୍ତି, ବରଂ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଖାଇଛନ୍ତି । ଆପଣ ଯେଉଁ ସାହସ ଦେଖାଇଛନ୍ତି ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏଠାରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି । ଆଉ ଦେଶ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଆଶାର ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖୁଛି । ଆପଣଙ୍କ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଆଜି ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଜବରଦସ୍ତ ପ୍ରଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଆପଣ ଇଣ୍ଟରନେଟର ଏକ ପ୍ରକାର ଏମଭିପି ହୋଇପାରିବେ ... ଠିକ୍ ଅଛି ନା? ନିଜ ମନକୁ ଟିକିଏ ଖର୍ଚ୍ଚ କରନ୍ତୁ, ନିଜର ସୃଜନଶୀଳତାକୁ କୁହନ୍ତୁ। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏମଭିପି କହୁଛି, ଆପଣ ସବୁଠାରୁ ମୂଲ୍ୟବାନ ବ୍ୟକ୍ତି ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ
ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳତା ପରସ୍ପର ସହିତ ସହଯୋଗ କରେ, ଏହା ନିୟୋଜିତତାକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ । ଯେତେବେଳେ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଡିଜିଟାଲ ସହିତ ମିଶିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଥାଏ । ଯେତେବେଳେ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇଥାଏ ସେତେବେଳେ ହୁଏ, ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଦେଖାଏ। ଏବଂ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ମୋତେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ପଡିବ ଯେ ସେମାନେ ଅନେକ ବିଷୟଉପରେ ଆଲୋଚନା କରନ୍ତୁ ।
ସାଥୀମାନେ
ଏକଦା ଛୋଟ ଛୋଟ ଦୋକାନରେ ଲେଖାଯାଉଥିଲା ଯେ ଏଠାରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ଖାଦ୍ୟ ମିଳୁଛି। ଆପଣ ଏହା ଦେଖୁଥିଲେ, ନୁହେଁ କି? ସେଠାରେ କାହିଁକି ଖାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ବୋଲି କେହି ପଚାରିଲେ ଏହା ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ଖାଦ୍ୟ ବୋଲି କହୁଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଆଜି ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ ଦୋକାନୀମାନେ ଏଠାରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ଖାଦ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ବୋଲି ଲେଖୁଛନ୍ତି । ସେ ଆଉ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ଲେଖି ନାହାନ୍ତି। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ଖାଦ୍ୟ ମିଳୁଛି, କାହିଁକି ବଦଳିଗଲା? ସମାଜରେ ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସୁଛି। ତେଣୁ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଏପରି ହେବା ଦରକାର ଯେ ଏହା ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ କରିବ । ଦେଶ ପ୍ରତି, ନିଜର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରତି, ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଅନ୍ତୁ। ଏବଂ ଏହା ଜରୁରୀ ନୁହେଁ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ବିଷୟବସ୍ତୁରେ ଏହି ସିଧାସଳଖ ବାର୍ତ୍ତା ରହିବା ଉଚିତ୍, ଯଦି ଆପଣ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସମୟରେ ଏହାର ଯତ୍ନ ନିଅନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ପରୋକ୍ଷରେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେବ । ଆପଣ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ମୁଁ ଝିଅମାନଙ୍କ ଅପମାନ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇଥିଲି । ଥରେ ମୁଁ ଏହା ବି କହିଥିଲି ଯେ ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ଝିଅ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଘରକୁ ଡେରିରେ ଆସେ, ଆପଣେ ପଚାରନ୍ତି ସେ କାହିଁକି ବିଳମ୍ବରେ ଆସିଲେ, କୁଆଡ଼େ ଗଲେ, କାହିଁକି ଶୀଘ୍ର ଘରକୁ ଆସିଲେ ନାହିଁ? ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାକୁ ପଚାରିଲି ଯେ କୌଣସି ପିତାମାତା ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ ଯେ ସେମାନେ କେବେ ତାଙ୍କ ପୁଅକୁ ପଚାରିଛନ୍ତି କି ଯେ ସେ କାହିଁକି ବିଳମ୍ବରେ ଆସୁଛି? ସେ କୁଆଡ଼େ ଗଲେ,, କେହି ପୁଅକୁ ପଚାରନ୍ତି ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ସମସ୍ତେ ଝିଅକୁ ପଚାରିଥାନ୍ତି । ମୁଁ ବିଷୟବସ୍ତୁ ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କୁ କହୁଛି ଯେ ଏହି କଥାକୁ କିପରି ଆଗକୁ ବଡାଯିବ, କିପରି ଏକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବ, ସମାନ ଦାୟିତ୍ୱ ରହିବା ଉଚିତ୍ |
ଯଦି ଝିଅ ବିଳମ୍ବରେ ଆସେ, ତେବେ ଭୂକମ୍ପ ଘରକୁ ଆସିଥାଏ ଆସ ଏବଂ ପୁଅ ବିଳମ୍ବରେ ଆସିଲେ ପୁଅ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇଥିଲୁ କି ? କାହିଁକି ଖାଇଲୁ ନାହିଁ? ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ବନ୍ଧୁଗଣ ଆମକୁ ସମାଜ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବାକୁ ପଡିବ । ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପରି ବନ୍ଧୁମାନେ ଏହି ଅନୁଭବକୁ ଘରକୁ ଆଣିବାରେ ବହୁତ ଭଲ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବେ | ଦେଖନ୍ତୁ, ଆଜି ମହିଳା ଦିବସରେ ଆପଣ ପୁଣି ଥରେ ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୋହରାଇପାରିବେ।
ଆମ ଦେଶର ନାରୀ ଶକ୍ତିର ଶକ୍ତି କେତେ, ତାହା ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ବିଷୟବସ୍ତୁର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶ ହୋଇପାରିବ। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ କହୁଛି, ଜଣେ ମା' ସକାଳୁ ରାତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭଲ ମନରେ କେତେ କ'ଣ କରନ୍ତି । ଏହାକୁ ଟିକିଏ ରେକର୍ଡ କରନ୍ତୁ, ସମ୍ପାଦନା କରନ୍ତୁ, ସେହି ପରିବାରର ପିଲାମାନେ ଏହାକୁ ଦେଖି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯିବେ, ଜଣେ ଭଲ ମା' ଏତେ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ମିଳିମିଶି । ଅର୍ଥାତ୍ ତୁମପାଖରେ ଏକ ଶକ୍ତି ଅଛି, ଆପଣ ଏହାକୁ ଏପରି ଉପସ୍ଥାପନ କରିପାରିବ | ଠିକ୍ ସେହିପରି ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଗାଁର ମହିଳାମାନେ ଅନେକାଂଶରେ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଜଡିତ ଅଛନ୍ତି । ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ଲୋକଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ହେଉଛି ଯେ ଭାରତରେ କୌଣସି କର୍ମଜୀବୀ ମହିଳା ନାହାନ୍ତି। କର୍ମଜୀବୀ ମହିଳାଙ୍କ କଥା ଛାଡ଼ନ୍ତୁ, ଭାରତରେ ମହିଳା ଅଛନ୍ତି, ତା'ହେଲେ ହିଁ ଦୁନିଆ ଚାଲିପାରିବ। ଗାଁରେ ଏତେ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଆପଣ ଦେଖିବେ ଯେ ଆମର ମା' ଭଉଣୀମାନେ କରୁଛନ୍ତି । ଯଦି ଆପଣ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳ କିମ୍ବା ପର୍ବତକୁ ଯାଆନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ ଆମର ମା' ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସର୍ବାଧିକ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମିଳିବ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଆମର ସୃଜନଶୀଳତା ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଭୁଲ ଧାରଣାଗୁଡିକୁ ସହଜରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିପାରିବା ଏବଂ ଆମେ ଆମର ବାସ୍ତବତା ଆଧାରରେ ସେମାନଙ୍କୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିପାରିବା | ଏବଂ, ମୁଁ ଭାବୁଛି, ଆମେ ଏହା କରିବା ଉଚିତ୍ | ଯଦି ଆମେ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଦିନର ଜୀବନର କରଜ୍ୟକଳାପ ଦେଖାଇବୁ, ତେବେ ଆମେ ଜାଣିପାରିବୁ ଯେ ଆମେ ଗୋପାଳକ, କୃଷକ ଓ ଶ୍ରମିକ, ସେମାନେ କିପରି କାମ କରନ୍ତି, କେତେ ପରିଶ୍ରମ କରନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତର ସଫଳତା ବିଷୟରେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଅବଗତ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଥିରେ ଆପଣଙ୍କର ଯୋଗଦାନ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । କିନ୍ତୁ ଏହା ଏକ ନିରନ୍ତର ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ। ଯେଉଁଠି ଭଲ ସଫେଇ ଜିନିଷ ଅଛି, ଏବେ ମୁଁ ରିଲ୍ ଦେଖିଲି, ବାଘ ପାଣି ପିଇବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ସେଥିରେ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ବୋତଲ ଦେଖୁଛି, ତା'ପରେ ବାଘ ପାଟିରୁ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବୋତଲ ଉଠାଇ ବାହାରେ କେଉଁଠିକୁ ଛାଡିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏବେ ଏହାର ଅର୍ଥ ମୋଦି କାହାକୁ ଦେଉଛନ୍ତି, ବୁଝିଛନ୍ତି କି? ଏବେ ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ପହଞ୍ଚିପାରିବେ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆପଣ ଙ୍କୁ ଏହି ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କିଛି କରିବା ଜାରି ରଖିବା ଦରକାର । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ ସହିତ ଅଂଶୀଦାର କରିବାକୁ ବନ୍ଧୁଗଣ ଚାହୁଁଛି ସାଥିମାନେ । ମୋ ମନକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରୁଥିବା ଏହି ଛୋଟ ଛୋଟ ଜିନିଷ, ମୁଁ ସୃଜନଶୀଳ ମନର ଲୋକ ପରି ଅନୁଭବ କରେ, ତେଣୁ ହୁଏତ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଖୋଲାଖୋଲି କଥା ହୋଇପାରିବି | ମୁଁ ଭାଷଣ ଦେଉନାହିଁ। ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ଭଳି ଏହା ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ହୃଦୟସ୍ପର୍ଶୀ ବିଷୟ। ଏବଂ ଯଦିଓ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଅନେକ ବିଷୟବସ୍ତୁ ହସ ସହିତ ଜଡିତ ହୋଇଥାଏ, ତଥାପି ଆହୁରି ଅନେକ ଗମ୍ଭୀର ବିଷୟ ମଧ୍ୟ ଅଛି | ମୁଁ ଦେଖୁଛି, ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ନେଇ ଉପରେ (ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ, ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ, ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ) ମୁଁ କହୁନାହିଁ ଯେ ଆମେ ତିଆରି କରୁନାହୁଁ । ମୁଁ କଥା ହୋଇନାହିଁ, ମୁଁ ଏପରି ଭୁଲ କରିପାରିବି ନାହିଁ । ମୁଁ ମୋ ଦେଶର ପ୍ରତିଭାଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ, ମୋ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି ମୋର ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ମୋଠାରୁ କମ୍ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ମୁଁ କହିପାରିବି ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଏହି ପରି ଭାବନ୍ତି ସେମାନେ ଅଧିକ ସୃଜନଶୀଳ ଅଟନ୍ତି । କାରଣ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କୁ ନେଇ ଅନେକ ନିର୍ମାତା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଭଲ କାମ କରୁଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଏବେ ଆମକୁ ଏହା ଉପରେ ଅଧିକ କାମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏବଂ ଯଦି ସମ୍ଭବ, ଯଦି ଗୋଟିଏ ରହୁଥିଲୁ। ପରିବାରରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାରେ ଏଭଳି ପିଲା ଅଛନ୍ତି | ଗୋଟିଏ ଗ୍ରାମରେ, ତେବେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ କ'ଣ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ? ଏକ ବଡ଼ ସହରରେ ପୃଥିବୀରେ ପାଞ୍ଚ ତାରକା ନିଶ୍ଚିତ ରହିବ। କାରଣ ଏହା ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ସେହିଭଳି ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମାନସିକ ଚାପ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ । ଆମେ ଜାଣିନାହୁଁ। ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ଏକ ଯୌଥ ପରିବାରରେ ରହୁଥିଲୁ। କେତେବେଳେ ଜେଜେମା' ପିଲାଙ୍କ ଯତ୍ନ ନେଉଥିଲେ ତ କେତେବେଳେ ଜେଜେବାପା, କେତେବେଳେ ଜେଜେବାପା, କେତେବେଳେ ମାମୁଁ, ମାଉସୀ, ଭାଉଜ, ଭାଇ। ଏବେ ଏକ ମାଇକ୍ରୋ ଫ୍ୟାମିଲି ହୋଇଯାଇଛି, ଉଭୟ ଲୋକ ଚାଲିଯାଇଛନ୍ତି, ଆୟା ପାଖରେ ବସିଛନ୍ତି, ତାଙ୍କ ମାନସିକ ଚାପର ସ୍ଥିତି କ'ଣ କଣ ଜଣାନାହିଁ, କିଛି ଜଣାନାହିଁ । ଏବେ ପରୀକ୍ଷା ର ସମୟ ଆସିଛି । ଫଳାଫଳକୁ ନେଇ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍କଣ୍ଠା ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି। ନିଶ୍ୱାସ ନେବାରେ କଷ୍ଟ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ, ଫଳାଫଳ ଆସିବାକୁ ଯାଉଛି, ଫୋନରେ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କୁ ଏମିତି କୁହନ୍ତି ଯେମିତି ଫଳାଫଳ ଆସିସାରିଛି । କିନ୍ତୁ ଧୀରେ ଧୀରେ ମୁଣ୍ଡ ଗରମ ହୋଇଯାଏ । ପ୍ରାୟ ୧୨-୧୫ ବର୍ଷ ତଳେ ମୁଁ ଏକ ଛୋଟ ଫିଲ୍ମ ଦେଖିଥିଲି। ସେହି ସମୟରେ ଏହି ଭିଡିଓ ଟି ସେତେଟା ଲୋକପ୍ରିୟ ହୋଇନଥିଲା । କିନ୍ତୁ ମୋର ଆଗ୍ରହ ଥିଲା ଜାଣିବା, ଶିଖିବା, ବୁଝିବା ଏବଂ ସେଥିରେ କୁହାଯାଇଥିଲା । କିଛି ଭୁଲ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ନେବା ପୂର୍ବରୁ ଉତ୍ତମ ଜୀବନ ବଞ୍ଚିବା ସହଜ ଏବଂ ଜୀବନ କେତେ ସୁନ୍ଦର ତାହା କାହିବା ଉଚିତ୍ | ଏବଂ ସେହି ପିଲାଙ୍କୁ ଏକ ପରୀକ୍ଷା ଦେବାକୁ ପଡିଲା । ସେ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ସେ ଏସବୁ କରିପାରିବେ ନାହିଁ, ତେବେ ସେ ଆତ୍ମହତ୍ୟା କରିବାକୁ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି । ବୋଧହୁଏ ଯେଉଁ ନିର୍ମାତାମାନେ ସେଠାରେ ରହିବେ ସେମାନେ ମନେ ରଖିବେ। ମୋର ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମନେ ନାହିଁ, କାରଣ ଏହା ୧୫-୧୬ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଏହାକୁ ମୁଁ ନିଶ୍ଚୟ ୨୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବର ହୋଇଥିବ | ମନେ ହେଉଥିଲା ଦଉଡ଼ିରେ ଜୀବନ ଦେଇଦେବି । ତେଣୁ ଦଉଡ଼ି କିଣିବାକୁ ଯାଆନ୍ତି। ତେଣୁ ସେ ତାଙ୍କୁ ପଚାରିଲେ ଯେ ସେ କେତେ ଫୁଟ ଲମ୍ବା ଚାହୁଁଛନ୍ତି। ତେବେ ସେ ଭାବୁଛନ୍ତି ପାଦ କ'ଣ? ତେଣୁ ସେ ଯେତେବେଳେ ଯାଇ ପାଠ ପଡିଥାନ୍ତି । ଫିଟ ଏମିତି ହୋଇଥାଏ। ତା'ପରେ କହିଥାଏ ତାକୁ ଆବଶ୍ୟକ, ଲୁହାର ଆବଶ୍ୟକ କେମିତି ଆବଶ୍ୟକ । ତା'ପରେ ତାଙ୍କ ମନକୁ ଆସେ ଯେ ମରିବା ଅପେକ୍ଷା ପଢ଼ିବା ସହଜ। ସେ ବହୁତ ଭଲ ସିନେମା ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ । ମାତ୍ର ୭-୮ ମିନିଟର ହେବ। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ତାକୁ ଦେଖିଲି ସେତେବେଳେ ଆତ୍ମହତ୍ୟା କରିବାର ମୁଡ୍ ବଦଳିଯାଏ । ଏହା ଏକ ଛୋଟ କଥା, କିନ୍ତୁ ଏହା ତାଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଏକ ନୂଆ ମାର୍ଗ ଦେଖାଇଥାଏ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ମୁଁ ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରେ | ଆପଣ ଭାବୁଥିବେ ଯେ ଅନେକ ଲୋକ ତାଙ୍କୁ ଉପହାସ କରିବେ ଯେ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କ ସହିତ ପରୀକ୍ଷା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରୁଛନ୍ତି, ଅଯଥା ସମୟ ନଷ୍ଟ ବିଷୟରେ । ମୁଁ ଜାଣେ ସାଥିମାନେ, ମୁଁ କୌଣସି ସରକାରୀ ସର୍କୁଲାର ବାହାର କରି ପିଲାଙ୍କ ଜୀବନ ତିଆରି କରିପାରିବି ନାହିଁ । ମୋତେ ସେମାନଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାକୁ ପଡିବ, ସେମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନିବାକୁ ପଡିବ, ମୋତେ ମନ ନେଇ କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ଅର୍ଥାତ ବର୍ଷା ପରେ, ଯଦି ମୁଁ କ୍ଷେତରେ କାମ କରେ, ତେବେ ଏହା ଉପଯୋଗୀ ହେବ | ପରୀକ୍ଷା ଦିନମାନଙ୍କରେ ତାଙ୍କର ବହୁତ ଶକ୍ତି ଅଛି ଏବଂ ତେଣୁ ମୁଁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ନିୟମିତ ଭାବରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରେ | କାରଣ ମୁଁ ଏହି ପିଲାମାନଙ୍କ ସହ ମନଖୋଲି କଥା ହେବା ଉଚିତ, ଖୋଲାଖୋଲି କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରିବା ଉଚିତ, ହୁଏତ କାହାକୁ କିଛି ଉପଯୋଗୀ ଜିନିଷ ମିଳିଯିବ । ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ହୃଦୟକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରିବ, ହାତ ଧରି, ତାକୁ ପରିଚାଳନା କରିବେ, ତାଙ୍କ ପିତାମାତା ଓ ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ଲାଗିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଏହି ସମୟ କାର୍ଯ୍ୟ ରିଲ୍ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ସମୟ ବାହାର କରିପାରୁନାହିଁ, ତେଣୁ ମୁଁ ଏହି କାମ କରିଥାଏ | କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଏହା ମଧ୍ୟ କରିପାରିବେ । ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟର ନକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ଆଣିବା ପାଇଁ ଆମେ ଅଧିକ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବା କି? ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସୃଜନଶୀଳ ଉପାୟରେ ବୁଝାଇ ପାରିବା ଯେ ଡ୍ରଗ୍ସ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଭଲ ନୁହେଁ? ନଚେତ୍ କଣ ହେବ ହଷ୍ଟେଲରେ ଥଣ୍ଡା ହୋଇ ବସିଥିବା ।
ସାଥୀମାନେ
ଏଥିରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଏବଂ ଆପଣମାନେ ଅଛନ୍ତି, କାରଣ ଆପଣମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇପାରିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଭାଷାରେ କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରିପାରିବେ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଗାମୀ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଆଜିର ଘଟଣା ସେଥିପାଇଁ ବୋଲି ଭାବିବେ ନାହିଁ। ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଉଛି ଯେ ଯଦି ସମ୍ଭବ ହୁଏ, ତେବେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଶିବରାତ୍ରୀରେ ମଧ୍ୟ ତାରିଖ ଭିନ୍ନ ହୋଇପାରେ । ମୁଁ ଏଠାରେ ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରିବି। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ସେହି ଅର୍ଥରେ ଆଣିନାହିଁ କାରଣ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ମୋଠାରୁ ଅଧିକ ଆପଣମାନେ ମୋ ପାଇଁ ଚିନ୍ତିତ। ଆପଣ ମୋ ପାଇଁ କରିବେ କାରଣ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିଛି, ଏବଂ ଏମିତି ଅନେକ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯିଏ ନିଜ ପାଇଁ ବଞ୍ଚି ନାହାନ୍ତି ଅନ୍ୟ ମାନଙ୍କ ପାଇ ଜୀବନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହା ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ନୁହେଁ, ଏହା ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି। ଏହି କଥା ଠିକ୍, ଏହା ମୋ ପରିବାର।
ସାଥୀମାନେ
ମୁଁ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ବିଷୟରେ କହୁଥିଲି ଏବଂ ଏହି ସୃଜନଶୀଳ ଦୁନିଆର ଲୋକମାନେ ବହୁତ ଭଲ କାମ କରିପାରିବେ | ଆମର ଯୁବବର୍ଗ ଏବଂ ବିଶେଷକରି ପ୍ରଥମ ଥର ଭୋଟରଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ କ'ଣ କରିପାରିବା ସେ ବିଷୟରେ ଆମେ କିଛି କରିପାରିବା କି? ଏବଂ ସେ କଥା ଜାଣିବା ଉଚିତ ଯେ ମତଦାନ କାହାକୁ ଜିତିବା କିମ୍ବା ପରାସ୍ତ କରିବାର କାମ ନୁହେଁ । ଭୋଟ୍ ଦେବାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଆପଣ ଏତେ ବଡ଼ ଯେ ଦେଶର ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି। ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଢିବାରେ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶୀଦାର, ତାଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ଜରୁରୀ । କାହାକୁ ଭୋଟ୍ ଦେବେ ତାହା କୁହନ୍ତୁ ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ଆପଣ ତାଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚୟ କୁହନ୍ତୁ, ସେ ଭୋଟ୍ ଦିଅନ୍ତୁ। କାହାକୁ ଦେବେ ଓ କାହାକୁ ଦେବେ ନାହିଁ ତାହା ସେ ସ୍ଥିର କରିବେ, କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚୟ କହିବେ ଯେ ସେ ଭୋଟ୍ ଦିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛୁ ଯେ ଆମ ଦେଶରେ ସମୃଦ୍ଧି ବଢିବା ସହିତ ବିଶ୍ୱର ମତଦାନ ଢାଞ୍ଚା ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ପୃଥିବୀରେ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ନେଇଗଲେ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଆଡକୁ ଚାଲିଗଲେ । ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରି ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବାର ସ୍ୱପ୍ନ ନେଇ ଭାରତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବଡ ମଡେଲ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଏଥିରେ ମୋ ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଚାହୁଁଛି। ଯେମିତି ୧୮,୧୯,୨୦,୨୧ ବର୍ଷ ରେ ଭଳି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆମେ ଆମ ଚାରିପାଖରେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ ଯେଉଁ ଥାଆନ୍ତୁ, ବିଶେଷ ଭାବରେ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ, ଭିନ୍ନକ୍ଷମଙ୍କ ପାଖରେ ବହୁତ ପ୍ରତିଭା ରହିଥାଏ। ଆପଣ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇପାରିବେ, ସେମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରନ୍ତୁ। ଆମ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନମାନଙ୍କର ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଶକ୍ତିକୁ ବାହାରକୁ ଆଣିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆର ଶକ୍ତି ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତ ବାହାରେ ଭାରତର ପ୍ରଭାବ ବଢ଼ାଇବାର ଆଉ ଏକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ରହିଛି। ଆଜି ଭାରତର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ବହୁତ ଗୌରବାନ୍ୱିତ, ଭାରତର ପାସପୋର୍ଟ ବହୁତ ସମ୍ମାନଜନକ । ନୁହେଁ କି? ହଁ ନା ? ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ପିଲାମାନେ ୟୁକ୍ରେନରୁ ବାହାରକୁ ଆସୁଥିଲେ, ସେମାନେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ପତାକା ଦେଖାଇଥିଲେ, କାମ ଚାଲିଯାଇ । ସାଥିମାନେ, ଏହି ଶକ୍ତି ସେମିତି ଆସିନାହିଁ ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏହା ସେମିତି ଆସିନାହିଁ । ଏହା ପଛରେ ମିଶନ ମୋଡରେ ତପସ୍ୟା କରାଯାଇଛି । ଆଜି ଦୁନିଆର ପରିବେଶ ବଦଳିଯାଇଛି, କିନ୍ତୁ ଆଜିର ଦୁନିଆରେ ଅଧିକ ଧାରଣା ଅଛି, ଯାହାକୁ ଆମେ ଏହାକୁ ବଦଳାଇ ପାରିବା କି? ଏବଂ ମୋତେ ସ୍ୱୀକାର କରିବାକୁ ପଡିବ, ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେ ଥରେ ମୁଁ ଗୋଟିଏ ଦେଶକୁ ଯାଇଥିଲି ଏବଂ ମୋ ସହିତ ଜଣେ ଦୁଭାଷୀ ମଧ୍ୟ ଥିଲେ । ସେ ଜଣେ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଇଞ୍ଜିନିୟର ଥିଲେ। ଏବଂ ସେ ସେହି ସରକାରରେ କାମ କରୁଥିଲେ । ତେଣୁ ସେ ମୋତେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ସେ ମୋ ସହିତ ତିନି ଚାରି ଦିନ ରହିଥିଲେ। ତେଣୁ ଶେଷରେ ସେ କହିଲେ, ସାର୍, ଯଦି ଆପଣଙ୍କର କିଛି ଅସୁବିଧା ନାହିଁ, ତେବେ ମୁଁ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ମୁଁ କହିଲି କ'ଣ? ନା, ସାର୍, ଆପଣଙ୍କୁ କିଛି ଅସୁବିଧା ହେବ ନାହିଁ, ନୁହେଁ କି? ମୁଁ କହିଲି, "ନା, ବନ୍ଧୁ ନାହିଁ, ତୁମେ ତିନି ଚାରି ଦିନ ଧରି ଦେଖୁଛ, ଖରାପ ଅନୁଭବ କରିବାର ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁନାହିଁ, ତୁମେ ନିଶ୍ଚୟ ପଚାରିବ। ନା, ଏହାକୁ ହେବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ ନାହିଁ, ସାର୍, ମୁଁ ପଚାରୁନାହିଁ । ମୁଁ କହିଲି, "ମୋତେ ପଚାର, ସାଥି, ସେ କହିଲା, ସାର୍, ଏହା କ'ଣ ଆପଣଙ୍କ ଦେଶରେ ସାପ, ସାପ, ଯାଦୁ, ଟୋନା ? ଏହି ପ୍ରଶ୍ନ ମୋତେ ପଚରାଯାଇଥିଲା । ମୁଁ କହିଲି, "ଦେଖ ବନ୍ଧୁ, ଆମ ଲୋକମାନେ ସେହି ଯୁଗରେ ବହୁତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଥିଲେ, ତେଣୁ ସାପ-ଭାମ୍ପ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ବାମହାତୀ ଖେଳ ଥିଲା । ଏବେ ମୁଁ କହିଲି, "ଆମର ଶକ୍ତି ବହୁତ କମିଯାଇଛି। ଏବଂ ଧୀରେ ଧୀରେ ସେମାନେ ମୂଷା ପାଖକୁ ଆସିଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ମୁଁ କହିଲି ଯେ ସେହି ମାଉସ ସମଗ୍ର ଦୁନିଆକୁ ହଲେଇ ଦେଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଯଦି ଆମେ ଆମର ସାମର୍ଥ୍ୟ ସହିତ ବିଦେଶରେ ବସିଥିବା କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିଥାଉ, ତେବେ ଆମେ ଆମର ବିଷୟବସ୍ତୁକୁ ଏପରି ଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିପାରିବା ଯେ ଆମେ ଆମର ସାମର୍ଥ୍ୟରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିପାରିବା | ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆପଣମାନେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ଅଟନ୍ତି । ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଏହା ଏକ ମହାନ ଶକ୍ତି | ଆପଣ କିଛି ସେକେଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ଦୁନିଆରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବେ । ଆପଣ ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲର ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସାଡର ଅଟନ୍ତି । ମୁଁ ଗତକାଲି ଶ୍ରୀନଗର ଯାଇ ଜଣେ ଯୁବକଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁଥିଲି। ମୁଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ, ସେ କେବଳ ମହୁର ଭଳି କାମ କରିଥାଏ | ମହୁମାଛି ପାଳନ କାମ କରେ ଏବଂ ଆଜି ଏହା ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଏହାର ବ୍ରାଣ୍ଡରେ ପହଞ୍ଚାଇ ପାରିଛି । କେବଳ ଡିଜିଟାଲ ଦୁନିଆ ମାଧ୍ୟମରେ |
ଏବଂ ତେଣୁ ସାଥିମାନେ,
ଆସନ୍ତୁ, ଆମେ ଏକାଠି ମିଶି ଏକ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ଆନ୍ଦୋଳନ ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଆପଣମାନେ ବହୁତ ଦାୟିତ୍ୱସମ୍ପନ୍ନ । ଆପଣଙ୍କୁ ଭାରତ ଅପେକ୍ଷା କରୁଛି ଅଭିଯାନ ଉପରେ ସୃଷ୍ଟି ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତୁ। ଆମେ ଭାରତ, ଭାରତର ସଂସ୍କୃତି, ଭାରତର ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ପରମ୍ପରା ସହ ଜଡ଼ିତ କାହାଣୀକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସହିତ ବାଣ୍ଟିବା ଉଚିତ୍ । ଆସନ୍ତୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହ ଭାରତର କାହାଣୀ ବାଣ୍ଟିବା । ଆସନ୍ତୁ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ସୃଷ୍ଟି କରିବା । ଏପରି ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତୁ ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ଦେଶକୁ, ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ଭାରତକୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲାଇକ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବେ। ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆମକୁ ବିଶ୍ୱର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱର ଲୋକମାନେ ଭାରତ ବିଷୟରେ ଜାଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ବିଦେଶୀ ଭାଷା ଜାଣନ୍ତି, ଯଦି ଆପଣ ଜାଣିନାହାଁନ୍ତି ତେବେ ଏଆଇ ସାହାଯ୍ୟରେ କାମ କରିପାରିବେ। କିଛି ଲୋକ ଶିଖିପାରିବେ । ଯଦି ଆପଣ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଜାତିସଂଘ ଭାଷାରେ, ଜର୍ମାନ, ଫ୍ରେଞ୍ଚ, ସ୍ପାନିଶ ଭଳି ଭାଷାରେ ବିଷୟବସ୍ତୁ ତିଆରି କରନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ପହଞ୍ଚ ଏବଂ ଭାରତର ପହଞ୍ଚ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଆମପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶ, ସେମାନଙ୍କ ଭାଷାରେ କିଛି କଲେ ଆମର ଏକ ଭିନ୍ନ ପରିଚୟ ରହିବ। ଏବଂ ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଗତ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ । ମୁଁ କିଛି ଦିନ ତଳେ ବିଲ୍ ଗେଟ୍ସଙ୍କ ସହ କଥା ହେଉଥିଲି। ତେଣୁ ଏଆଇ ଭଳି ସବୁ ବିଷୟକୁ ନେଇ ଅନେକ ଚର୍ଚ୍ଚା ହୋଇଥିଲା। ଏହା ବିଷୟରେ ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଜାଣିଥିବେ । କିନ୍ତୁ ଗତକାଲି ଆମେ କେବଳ ଏକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲୁ। ଆମେ ଏଆଇ ମିଶନରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଏଆଇରେ ଭାରତ କ'ଣ କରିବ ତାହା ଉପରେ ବିଶ୍ୱ ନଜର ରଖିଛି । କାରଣ ଭାରତ ନେତୃତ୍ୱ ନେବ, ଆସନ୍ତୁ ସାଥି, କାରଣ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଉପରେ କହୁଛି । ଠିକ୍ ସେହିପରି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କୁ ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ । ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଦୁନିଆରେ ଭାରତ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହୁଛି ଯେ ଆମେ ୨ଜି, ୪ଜି ଇତ୍ୟାଦିରେ ବହୁତ ପଛରେ ରହିଛୁ । ଆମେ ୫ଜିରେ ଅଗ୍ରଣୀ ନେଇଥିଲୁ। ସେହିଭଳି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଦୁନିଆରେ ଆମେ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ନିଜର ସ୍ଥାନ ତିଆରି କରିବୁ ସାଥିମାନେ । ଆଉ ଏହାକୁ ଦେଖିବା ମାତ୍ରେ ଆମେ ଛାଇ ହୋଇଯିବୁ । ଆଉ ଏହା ମୋଦିଙ୍କ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ମୋ ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ, ମୋ ଦେଶର ପ୍ରତିଭା ମାନଙ୍କର ପାଇଁ । ଏତେ ସମ୍ଭାବନା ଅଛି, ମୋଦି କେବଳ ସୁଯୋଗ ଦିଅନ୍ତି। ସେ ପଥରୁ କଣ୍ଟା ହଟାଉଛନ୍ତି ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆମ ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢିପାରିବେ । ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆମ ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଓ ବୁଝାମଣା ଅନୁଯାୟୀ ସେମାନଙ୍କ ଭାଷା ଅନୁଯାୟୀ ଯେତିକି କାମ କରିଥାଉ, ସେତିକି ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତୁ। ମୁଁ ଭାବୁଛି ଆମ ର ସମ୍ପର୍କ ଆହୁରି ଯୋଡ଼ି ହେବ । ସାଥିମାନେ, ଆମକୁ ନିଜକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ହେବ, ନିଜର ପ୍ରଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏବଂ ଏହି ସୃଜନଶୀଳ ଦୁନିଆ ବହୁତ ଭଲ କାମ କରିପାରେ | ଏବଂ ଆପଣ ଏଆଇର ଶକ୍ତି ଜାଣନ୍ତି, ଆଜିକାଲି ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ମୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣଙ୍କ ସହ ଯାହା କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରୁଛି, ଖୁବ୍ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଆପଣ ଙ୍କୁ ଭାରତର ୮-୧୦ଟି ଭାଷାରେ ଏହି ସବୁ ଜିନିଷ ମିଳିଯିବ । କାରଣ ମୁଁ ଏଆଇ ବ୍ୟବହାର କରେ । ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଏଠାକୁ ଆସିବା ସମୟରେ ମୋ ଫଟୋ ହଟାଇ ଦିଆଯାଏ, ତେବେ ଆପଣ ସେହି ଫଟୋକୁ ଏଆଇ ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଗ୍ରହ କରିପାରିବେ । ଆପଣ ନମୋ ଆପକୁ ଯିବେ, ଫଟୋ ବୁଥକୁ ଯାଆନ୍ତୁ, ଆପଣ ସହଜରେ ମୋ ଫଟୋ ପାଇପାରିବେ । ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ କେଉଁଠି ଭେଟିଥିବେ, ଆପଣ ମୋତେ ଏକ କୋଣରେ ଦେଖୁଛନ୍ତି, ଯଦିଓ ଆପଣଙ୍କର ଗୋଟିଏ ଆଖି ଫଟୋରେ ଆସିଛି, ତେବେ ଏହା ଆପଣଙ୍କୁ ସେଠାକୁ ଟାଣି ନେବ । ଏହା ହେଉଛି ଏଆଇର ଶକ୍ତି, ଆମ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ର ଶକ୍ତି । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ କହୁଛି ବନ୍ଧୁଗଣ, ଭାରତର ଏହି ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି । ଆମେ ଏହି ସମ୍ଭାବନାକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ଆଉ ଏହି ସୃଜନଶୀଳତା ଦ୍ୱାରା ଆମେ ଜାତୀୟ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଭାରତର ଭାବମୂର୍ତ୍ତିକୁ ଏକ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବା । ଜଣେ ଖାଦ୍ୟ ନିର୍ମାତା ମୁମ୍ବାଇର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଦୋକାନରେ କାହାକୁ ପହଞ୍ଚାଇପାରିବେ। ଜଣେ ଫ୍ୟାସନ୍ ଡିଜାଇନର ଭାରତର କଳାକାରଙ୍କ ଗୁଣବତ୍ତା କ'ଣ ତାହା ବିଶ୍ୱକୁ କହିପାରିବେ। ଜଣେ ଟେକ୍ କ୍ରିଏଟର ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ କହିପାରିବେ ଯେ ଆମେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆରୁ କ'ଣ ତିଆରି କରୁଛୁ ଏବଂ ଭାରତରେ କିପରି ଅଭିନବତା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଗାଁରେ ବସି ଜଣେ ଟ୍ରାଭେଲ ବ୍ଲଗର ମଧ୍ୟ ବିଦେଶରେ ବସିଥିବା ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ନିଜର ଭିଡିଓ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ଭ୍ରମଣ ପାଇଁ ପ୍ରେରିତ କରିପାରିବେ । ଭାରତରେ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ମେଳା ରହିଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ବପର୍ବାଣୀର ନିଜସ୍ୱ କାହାଣୀ ଥାଏ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଏହାକୁ ଜାଣିବାକୁ ଚାହେଁ | ଭାରତର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଭାରତକୁ ଜାଣିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆପଣ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବେ ।
ସାଥୀମାନେ
ଏହି ସବୁ ପ୍ରୟାସରେ, ଆପଣଙ୍କ ଶୈଳୀ, ଆପଣଙ୍କ ଉପସ୍ଥାପନା, ଆପଣଙ୍କ ଉତ୍ପାଦ, ଆପଣଙ୍କ ତଥ୍ୟ, ଶେଷରେ, ମୁଁ ସହମତ, ବାସ୍ତବତା ଏବଂ ବିଷୟ ମଧ୍ୟରେ କେବେ ବି ବୁଝାମଣା କରନ୍ତୁ ନାହିଁ। ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ନିଆରା ଷ୍ଟାଇଲରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ । ଏବେ ଦେଖନ୍ତୁ, ଅନେକ କଳାକୃତି ରହିଛି। ପ୍ରତ୍ନତତ୍ତ୍ୱ ବିଜ୍ଞାନ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଅନେକ ଜିନିଷ ବାହାର କରିଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ, ଯେତେବେଳେ ଯିଏ ଭିଜୁଆଲୋଜିକ୍ସ କୁ ଜାଣେ ସେ ଏହାକୁ ତିଆରି କରି ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କରେ, ଆମେ ସମାନ ଯୁଗରେ ପହଞ୍ଚିଥାଉ । ଯଦି ଆପଣ ୩୦୦ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଜିନିଷକୁ ଦେଖନ୍ତି, ତେବେ ଲାଗୁଛି ଯେ ମୁଁ ସେହି ସମୟରେ ବଞ୍ଚିଛି । ସାଥିମାନେ, ଏହା ହେଉଛି ସୃଜନଶୀଳତାର ଶକ୍ତି । ଏବଂ ମୁଁ ମୋ ଦେଶ ଭିତରେ ସେହି ସୃଜନଶୀଳତା ଚାହୁଁଛି ଯାହା ମୋ ଦେଶର ଭାଗ୍ୟ ବଦଳାଇବା ପାଇଁ ଏକ ବହୁତ ବଡ ଉତପେରକ ଏଜେଣ୍ଟ ହୋଇପାରିବ | ଆଉ ଏହି ଅନୁଭବ ରେ ମୁଁ ଆଜି ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲି, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଡାକିଥିଲି, ଆପଣ ବହୁତ କମ୍ ନୋଟିସ ମଧ୍ୟରେ ଆସିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣ କିଛି କରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ଜୁରିଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, କାରଣ ଦେଢ଼ରୁ ଦୁଇ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିବରଣୀ ଦେଖିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର କାର୍ଯ୍ୟ । କିନ୍ତୁ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆମେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଅଧିକ ଉନ୍ନତ ଓ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଢଙ୍ଗରେ କରିପାରିବା । ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।