Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the 1st ever 'National Creators Awards' at Bharat Mandapam in New Delhi
08 MAR 2024 6:56PM by PIB Delhi
Is there anything more left to be heard?
How is everyone doing?
Shall we check the vibe?
Present in this event - my colleague from the Council of Ministers, Ashwini Vaishnaw ji, jury members Prasoon Joshi and Rupali Ganguly, and all the content creators joining us from every corner of the country, as well as my young friends watching this event from all over and all other dignitaries! A warm welcome and congratulations to you all! You have earned your place here, and that's why you are at Bharat Mandapam today. The symbol outside also represents creativity, the very place where the leaders of the G-20 once convened to discuss the path forward that must be created for the world. And today, you are gathered here to discuss the future of Bharat.
Friends,
As times change and a new era dawns, it is the duty of the nation to keep pace with it. Today, the country is fulfilling this responsibility here at Bharat Mandapam. The first National Creators Award signifies our recognition of the emerging trends and talents ahead of their time. Some often ask me - what is the secret of your success? Not everyone gets an answer to that question. Does a restaurant owner reveal his kitchen secrets to everyone? But let me share this with you: with divine blessings, I can foresee the future. And thus, this first-of-its-kind award is poised to hold a significant position in the days to come. It's an opportunity to honour the youth who are driving this new era, celebrating creativity, and acknowledging the impact creators have on society. This award will serve as a great source of motivation for content creators, providing them with well-deserved recognition. Today, I congratulate not only the winners of the National Creators Award but also those who participated wholeheartedly. We had very little time. So, we were not able to popularize this event much. Despite the limited time and promotion, we managed to engage around 1.5 lakh to 2 lakh creative minds, shaping an identity for our nation.
And friends,
Today marks another sacred coincidence. This first National Creators Award is being held on the auspicious occasion of Mahashivratri. In my Kashi, nothing functions without the blessings of Lord Shiva. Mahadev, Lord Shiva, is revered as the patron of language, art, and creativity. Our Shiva is Nataraja, the cosmic dancer. The Maheshwar Sutras emanated from Shiva's Damru, and Shiva's Tandava dance lays the groundwork for rhythm and creation. Therefore, new avenues will be open to the creators here. This event itself is a delightful coincidence on the day of Mahashivratri. And I wish you and all the countrymen a very happy Mahashivratri.
Friends,
Today also marks International Women's Day. However, I observe that, for the first time, men are applauding; otherwise, they often feel that there is no day dedicated to men. Many daughters have also received the awards among the winners today. I extend my congratulations to them as well, and I see the daughters of our nation making their mark in various fields. It fills me with immense pride to see all of you. I congratulate all the women, sisters, and daughters of the country on International Women's Day. And just today, as you all are gathered here, I have announced a reduction of Rs 100 for the gas cylinders.
Friends,
You can see how a single policy decision or campaign can have a multiplier effect on a nation's journey. From the data revolution over the past decade to the availability of affordable mobile phones, the Digital India campaign has, in a way, ushered in a new era for content creators. Perhaps for the first time, the power of youth in any sector has inspired and compelled the government to take some action. Therefore, you deserve deep appreciation and applause. If anyone deserves credit for today's award ceremony, it is the young minds and every digital content creator in Bharat.
Friends,
Every content creator in Bharat symbolizes one more thing. If our youth are guided in the right direction, what heights can they reach? Many of you haven't undergone any formal training in Content Creation. Isn't it? What would you be doing now if not content creation? While choosing a career while studying, most of you never envisioned becoming content creators. Yet, you foresaw the future, envisioned the possibilities, and many of you began working like one-man armies. Just look at Shraddha, she sits down with her mobile device herself. In your projects, you're the writer, director, producer, and editor - you do it all. This means that an abundance of talent is consolidated in one place, and when it emerges, we can only imagine its potential. You conceive ideas, innovate, and bring them to life on screen. Not only have you showcased your own potential to the world, but you have also exposed the world to different ideas. It's because of the courage you've displayed that you have all reached this point today. The nation is looking at you with great anticipation. Your content is making a significant impact across Bharat. You're essentially the MVPs of the internet, aren't you? Utilize your intellect, showcase your creativity. When I refer to you as MVPs, it signifies that you have become the Most Valuable Persons.
Friends,
You're all aware that when content and creativity merge, engagement flourishes. When content merges with digital, transformation takes place. When content merges with purpose, it demonstrates impact. And today, as you have all gathered here, I must also request collaboration from you on various topics.
Friends
Once upon a time, even the smallest shops used to proudly display signs claiming "tasty food available here," right? If anyone asked why one should eat there, the response would be, "the food is tasty." But today, we observe a shift where shopkeepers advertize that "healthy food is available here." The emphasis is no longer on taste but on health. Why this change? It reflects a societal shift. Therefore, content should aim to instil a sense of duty among people, inspiring them towards their responsibilities to the country. This needn't be a direct message of your content; rather, keeping this in mind during content creation will naturally imbue it with such values. Recall how I addressed the issue of disrespect towards daughters from the ramparts of the Red Fort. I questioned why parents inquire about their daughter's whereabouts when she returns home late but seldom do the same for their sons. Content creators should consider how to further this dialogue, fostering an environment of equal responsibility. If a daughter arrives home late, it's seen as a calamity, but if a son does, it's merely shrugged off. The point is, friends, we must engage with society, and you, my friends, are well-equipped to disseminate this sentiment to every household. Today, on Women's Day, you can reaffirm this commitment.
The immense potential of women's power in our country can also be a significant part of your content. I can confidently assert that any one of you with a creative mind understands the myriad tasks a mother undertakes from dawn till dusk. Record a snippet of this and edit it; the children in that household who watch will be astonished at how much a mother accomplishes at one go. She multitasks seamlessly. You possess a strength that you can use to showcase this aspect. Similarly, consider the rural lifestyle where women are extensively involved in economic activities. It is a misconception held by some Westerners that there are no working women in Bharat. But, my friend, it's quite the opposite. The household and the economy function because of the presence of women in Bharat. Our mothers and sisters engage in significant economic activities in villages. Venture into the tribal areas or mountainous regions, and you'll discover that the majority of economic activities are undertaken by our mothers and sisters. Therefore, through our creativity, we can readily dispel these misconceptions by presenting factual information. I firmly believe we should undertake this task. Simply showcasing a day in the life will reveal the tireless efforts of women, whether they are cattle rearers, farmers, or labourers.
Friends,
You are all familiar with the success of Swachh Bharat, and you have contributed to it as well. However, this is an ongoing people's movement. Whenever something positive regarding cleanliness arises, like a recent reel showing a tiger about to drink water but noticing a plastic bottle in it, the tiger picks up the bottle with its mouth and carries it away to dispose of it elsewhere. This is one of the ways by which Modi's message gets communicated to several people, do you understand? Now, you can also reach people through such means. Therefore, you should continue to engage with this topic consistently. I also want to discuss an important issue with you, my friends. These small gestures touch my heart, and I believe that with people of creative minds, I can speak openly. I am not delivering a formal speech. Mental health is a delicate subject. While much of the content on digital platforms is humorous, there are many other serious topics as well. I have noticed that concerning mental health (congratulations to you, congratulations to you, congratulations to you, congratulations to you), I'm not suggesting that we don't address it. I never said that; I couldn't make such a mistake. I have confidence in the talent of my country, and I believe that my fellow citizens are equally compassionate. However, I can say that those who consider this aspect or topic are more creative. Many creators are doing commendable work concerning mental health, but there is still more to be done, especially in local languages. Consider a child in a rural family and its struggles. What can we do for them? People in any major city worldwide would have assistance or awareness about it because it is a significant aspect of their lives. Another critical issue is the stress faced by children, which often goes unnoticed. In the past, we had joint families where children received care from various family members like grandparents, aunts. and so on. Now, in nuclear families, with both parents busy, children left to nannies often suffer from stress alone, especially during exam times. They have no idea about stress or mental health. Anxiety about exam results can lead to panic attacks, and they would call up their friends. And sometimes, children may contemplate extreme measures like suicide. I recall watching a short film about 12-15 years ago when video wasn't a very popular medium. But I am a keen learner. So, that film emphasized that before taking any wrong step, it is easier to live a better life. The movie portrayed a child who was facing an upcoming exam. Feeling overwhelmed, he contemplates suicide as he doubts his ability to cope. The specifics elude my memory, as it's been around 15 years or probably 20 years since I watched it. In the narrative, he considers hanging himself and proceeds to purchase a rope. When asked about the length of the rope he needs, he is puzzled by the term "feet," prompting him to go back and learn about it. As he goes back to the shop asking for a hook, the shopkeeper asks him whether he wants an iron hook or of a different material. The child again goes back to learn about this concept. Eventually, he realizes that studying is a more viable option than resorting to death. It was a powerful message conveyed in just 7-8 minutes. As I watched this film, I realized how some students become suicidal. The message in this film might be simple, but it shows a new path to one's life. You may be aware that I regularly engage in discussions about exams in 'Pariksha Pe Charcha'. Some may mock a Prime Minister discussing exams with children. I know that I can't improve children's lives merely by issuing government circulars; but I must connect with them, understand their struggles, and offer genuine support. This connection is particularly vital during exam times, which is why I conduct these programmes annually. I believe that by openly addressing their concerns, I may provide valuable insights that could make a difference in someone's life. My goal is to reach these children, touch their hearts, support them, and also engage with their parents and teachers.
Friends,
I struggle to find time to create all these reels, so I engage in these activities instead. However, you can also do the same. Can we produce more content that raises awareness among youth about the detrimental effects of drugs? We can creatively convey the message that 'drugs are not cool for youth'. Instead what is cool? Sitting in the hostel? Yes, cool!
Friends,
You all play a significant role in this because you can connect with them and communicate in their language.
Friends,
The Lok Sabha elections are approaching in the next few days. Please don't perceive today's event in that context. It is my guarantee to you that most probably during the next Shivratri, I will personally organize such a programme here again, the date for the event could be different. However, I haven't brought up the topic of Lok Sabha elections in that sense because I am confident that you are more dedicated to me than I am to myself. You are dedicated to me because I am committed to you, and many are dedicated to those who do not prioritize themselves. This is not just Modi's Guarantee but the Guarantee of 140 crore countrymen. Indeed, this is my family.
Friends,
I mentioned the Lok Sabha elections, and individuals in the creative industry can contribute significantly. Is there anything we can do to raise awareness among our youth, especially first-time voters? They need to understand that voting is not about winning or losing; it's about participating in the decision-making process of our vast nation. They are crucial stakeholders in shaping the country's future, and it's essential to reach out to them. Never dictate whom to vote for, but emphasize the importance of voting. Let them decide whom to support, but they must understand the significance of voting. In different parts of the world, as prosperity increased, voting pattern decreased. Various nations prospered under different systems, leading to prosperity and eventually democracy. Bharat is striving to become a developed nation while upholding 100% democracy, setting an example for the world. This will serve as a significant model globally. However, I urge the youth of our country to participate actively, especially those aged 18 to 21.
Friends,
We observe that 'Divyangjan' or specially-abled individuals possess immense talent. You can serve as a significant platform for them and provide support. It's crucial to highlight the inherent strengths of our specially-abled citizens and leverage the power of social media to amplify their voices.
Friends,
Another topic to consider is enhancing Bharat's influence beyond its borders. Those of you who are familiar with the current global landscape can attest to the pride associated with the Indian tricolor and passport. You may have seen that as the students were trying to leave Ukraine, they would display the Indian flag, and it would work for them.This power didn't manifest out of thin air, my friends; it was the result of dedicated efforts carried out in mission mode. While the world's dynamics have evolved, there are still perceptions about us that we can work to change. I recall an incident during a visit to a foreign country where an interpreter, who happened to be a computer engineer working for that government, was helping me out. He was with me for three-four days and we became acquainted. So, finally he posed a question to me. He hesitated at first, but then asked if practices like snake charming, black magic and sorcery still existed in our country. I explained to him that such practices have been prevalent in the past as our ancestors were strong and powerful. So, handling snakes was not a big deal. However, these days the strength has reduced. So we have moved to mouses (computer mouse). Now we move worlds with a single mouse!
Friends,
Today, leveraging our nation's capabilities to attract individuals from abroad should be a priority. By crafting our content in a strategic manner, we can entice individuals to engage with our country. You, my friends, are the digital ambassadors of Bharat worldwide, possessing the ability to reach audiences across the globe in mere seconds. And I believe this is a great strength.You serve as the brand ambassadors of the "Vocal for Local" initiative, exemplifying how individuals like the young beekeeper I met in Srinagar have taken their brand global solely through digital platforms.
And that's why, my friends,
Let's come together and initiate a 'Create on India Movement'. I place great responsibility on all of you. Let's kickstart the 'Create on India Movement'. We should share narratives about Bharat, its culture, heritage, and traditions with the global community. Let's narrate our stories about Bharat to everyone. Let's 'Create on India, Create for the World'. Your content should garner maximum likes not only for yourselves but also for our country, Bharat. To achieve this, we must engage with the global audience. We need to establish connections with universities worldwide and with the youth globally. Nowadays, people worldwide are eager to learn about Bharat. Many of you are proficient in foreign languages, and for those who are not, we can utilize AI assistance or even consider learning. By creating content in various UN languages such as German, French, and Spanish, we can broaden our reach and that of Bharat. Moreover, if we produce content in the languages of our neighbouring countries, it will give us a distinctive identity. Recently, we made a significant decision. I had a discussion with Bill Gates a few days ago, focusing on topics like AI. You'll learn about it soon. We've decided to take the AI mission forward. The world is observing Bharat's AI advancements. Bharat will lead in this domain, and I say this with confidence in your capabilities. You have witnessed how we have progressed in semiconductors. Despite lagging in 2G and 4G, we've taken the lead in 5G. Similarly, we will swiftly carve our niche in the semiconductor industry, friends. It's not because of Modi but because of the talent and potential of our youth. Modi merely provides opportunities and removes obstacles from the path so that our youth can progress swiftly. Hence, I believe it's crucial to share as much as possible with our neighbouring countries in their languages, in line with their perspectives and understanding. This will strengthen our relations. We need to expand our horizons and make our impact felt, my friends. The creative world holds immense potential in this regard. You are aware of the power of AI. Within minutes, my messages will be available in 8-10 Indian languages, thanks to AI. If you get clicked with me here, you can retrieve it through AI on the Namo app's photo booth. Even if you might have met me 5 years ago in an event and probably only a small part of you was captured in a photo, AI will recognize you. This showcases the power of both AI and our country's youth. Hence, I emphasize, Bharat possesses this capability, and we aim to expand this potential. Through our creativity, we can elevate Bharat's image both nationally and internationally. A food creator can guide someone to Mumbai's famous Vada Pav shop. A fashion designer can showcase the prowess of Indian artisans to the world. A tech creator can demonstrate Bharat's innovation through the 'Make in India' initiative. Even a travel blogger from a remote village can inspire someone abroad to visit Bharat through their videos. Bharat hosts a myriad of festivals, each with its unique story that the world is eager to explore. You can significantly aid those curious about Bharat and its every nook and cranny.
Friends,
In all these endeavours, I firmly believe that one should never compromise the reality and the subject matter. Your style, presentation, product, and facts should be intact. You see, each of you brings a unique flair to your work. Consider the multitude of artifacts discovered by archaeologists. However, when someone adept in visualogy crafts preserves them, we are transported to that era. When I gaze upon something 300 years old, I feel as though I am experiencing that period firsthand. This exemplifies the transformative power of creativity, my friends. I aspire for creativity within my country to serve as a significant catalyst in shaping our nation's destiny. It is with this intention that I convened with you all today, appreciating your prompt arrival and contributions. I also extend my congratulations to the jury, as meticulously assessing the submissions of 1.5 - 1.75 lakh participants is no easy feat. In the future, we aim to enhance our processes, ensuring a more refined and scientific approach. Once again, I extend my best wishes to all. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ‘ৰাষ্ট্ৰীয় সৃষ্টিকৰ্তা বঁটা’ প্ৰদান অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ
08 MAR 2024 6:56PM by PIB Guwahati
এতিয়াও কিবা শুনিবলৈ বাকী আছেনে?
আপোনালোক সকলো কেনে আছে
অলপ 'ভাইব’টোও পৰীক্ষা কৰা হৈ যাওকচোন!
এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত মন্ত্ৰী পৰিষদৰ পৰা মোৰ সহযোগী অশ্বিনী বৈষ্ণৱজী, জুৰীৰ সদস্য ভাই প্ৰসুন যোশীজী, ৰূপালী গাংগুলীজী, দেশৰ চুকে-কোণৰ পৰা ইয়াত উপস্থিত থকা সকলো কন্টেন্ট ক্ৰিয়েটৰ, দেশৰ চুকে-কোণৰ পৰা এই অনুষ্ঠান চোৱা মোৰ সকলো যুৱ বন্ধু আৰু সকলোৱে আন ভদ্ৰলোকসকল। আপোনালোক সকলোকে স্বাগতম, আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন। আৰু তোমালোকে তোমালোকৰ স্থান বনোৱা মানুহ, আৰু সেইবাবেই আজি তুমি সেই স্থানত – ভাৰত মণ্ডপম। আৰু বাহিৰৰ প্ৰতীকটোও সৃষ্টিশীলতাৰ সৈতে জড়িত, আৰু ইয়াতেই জি-২০ৰ সকলো মুৰব্বী ইয়াত গোট খাইছিল, আৰু পৰৱৰ্তী পৃথিৱীখন কেনেকৈ সৃষ্টি কৰিব পাৰি সেই বিষয়ে আলোচনা কৰিছিল। আৰু আজি আপোনালোকে ভাৰতৰ ভৱিষ্যত কেনেকৈ গঢ়িব পাৰি সেই বিষয়ে আলোচনা কৰিবলৈ আহিছে।
বন্ধুসকল,
সময় সলনি হ’লে, নতুন যুগ আৰম্ভ হ’লে তাৰ লগত খোজ মিলাই চলাটো দেশৰ দায়িত্ব। আজি ভাৰত মণ্ডপমত দেশে নিজৰ একে দায়িত্ব পালন কৰি আছে। প্ৰথম ৰাষ্ট্ৰীয় সৃষ্টিকৰ্তা বঁটা অৰ্থাৎ এই অনুষ্ঠানে নতুন যুগৰ আগতীয়া স্বীকৃতিৰ চিন স্বৰূপ। আৰু কিছুমানে মোক কেতিয়াবা সুধিছে আপোনাৰ সফলতাৰ ৰহস্য কি? মোক এইদৰে সুধিব। সকলোকে ৰিপ্লাই নিদিওঁ। ৰেষ্টুৰেণ্টৰ মালিকে নিজৰ পাকঘৰ দেখুৱাই দিয়ে নেকি? কিন্তু কওঁ। ভগৱানে আশীৰ্বাদ কৰক, মই সময়ৰ আগতেই ভাপ খাব পাৰিম। আৰু সেয়ে এইটো এই ধৰণৰ প্ৰথমটো বঁটা, যিটো হয়তো আগন্তুক দিনবোৰত অতি বিশিষ্ট হ’বলৈ গৈ আছে। এই নতুন যুগটোক ‘শক্তিশালী’ কৰি থকা আপোনালোক সকলো যুৱক-যুৱতীক সন্মান জনোৱাৰ, সৃষ্টিশীলতাক সন্মান জনোৱাৰ আৰু দৈনন্দিন জীৱনৰ প্ৰতি সমাজৰ সংবেদনশীলতাক সন্মান জনোৱাৰ এক সুযোগ। ভৱিষ্যতে এই বঁটা কন্টেন্ট ক্ৰিয়েটৰসকলৰ বাবে এক বৃহৎ প্ৰেৰণা হ’ব, তেওঁলোকৰ কামে যথেষ্ট স্বীকৃতি লাভ কৰিব। আজি ৰাষ্ট্ৰীয় সৃষ্টিকৰ্তা বঁটা লাভ কৰা বিজয়ীসকলক অভিনন্দন জনাইছো, কিন্তু যিসকলে উৎসাহেৰে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল, কাৰণ আমাৰ হাতত সময় আছিল অতি কম, আমি এই বস্তুটোক আৰু জনপ্ৰিয় কৰি তুলিব নোৱাৰিলোঁ। আৰু ইয়াৰ ওপৰত আৰু সময় নষ্ট কৰিব বিচৰা নাছিলো। কিন্তু ইমান কম সময়ৰ ভিতৰতো ডেৰ-দুই লাখ সৃষ্টিশীল মনে ইয়াত যোগদান কৰে, ই মোৰ দেশৰ এক পৰিচয় কৰি তোলে।
আৰু বন্ধুসকল,
আজি আন এক পবিত্ৰ কাকতলীয়া ঘটনা। এই প্ৰথমটো ৰাষ্ট্ৰীয় সৃষ্টিকৰ্তা বঁটা মহাশিৱৰাত্ৰিৰ শুভ দিনত আয়োজন কৰা হৈছে। আৰু মোৰ কাশীত ভগৱান শিৱ অবিহনে একোৱেই কাম নকৰে। মহাদেৱ, ভগৱান শিৱক ভাষা, শিল্প আৰু সৃষ্টিশীলতাৰ পিতৃ বুলি গণ্য কৰা হয়। আমাৰ শিৱ নটৰাজ। মহেশ্বৰ সূত্ৰসমূহ শিৱৰ দমাৰুৰ পৰা প্ৰকাশ পাইছে। শিৱৰ তাণ্ডৱে ছন্দ আৰু সৃষ্টিৰ ভেটি স্থাপন কৰে। আৰু সেয়েহে, ইয়াত সৃষ্টিকৰ্তাসকলৰ বাবে নতুন বিষয় উপলব্ধ হ’ব। মহাশিৱৰাত্ৰিৰ দিনটোৰ এই অনুষ্ঠানটো নিজৰ মাজতে এক অতি সুখৰ কাকতলীয়া ঘটনা। আৰু আপোনালোকৰ লগতে দেশবাসীক মহাশিৱৰাত্ৰিৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনালোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় নাৰী দিৱসো। কিন্তু মই দেখিছোঁ যে প্ৰথমবাৰৰ বাবে পুৰুষে হাত চাপৰি বজাইছে, নহ’লে তেওঁলোকে অনুভৱ কৰে যে তেওঁলোকৰ দিনটো কেতিয়াও নাহে। আজি লাভ কৰা বঁটাত বহু কন্যা সন্তানেও খেলপথাৰত প্ৰৱেশ কৰিছে। মইও তেওঁলোকক অভিনন্দন জনাইছো আৰু আমাৰ দেশৰ কন্যাক একেখন পৃথিৱীতে দেখিছোঁ, সকলোকে বৃহৎ সংখ্যাত দেখিছোঁ। আপোনাক দেখি বৰ গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছো। দেশৰ সকলো মহিলা, ভগ্নী আৰু কন্যাক আন্তৰ্জাতিক নাৰী দিৱসত অভিনন্দন জনাইছো। আৰু আজি আপোনালোক সকলোৱে ইয়াত বহি আছে, মই গেছ চিলিণ্ডাৰ ১০০ টকা কমাই দিছো।
বন্ধুসকল,
আপুনি সকলোৱে জানে যে এটা নীতিগত সিদ্ধান্তই বা অভিযানে যিকোনো দেশৰ ভ্ৰমণত কেনেদৰে একাধিক প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে। ১০ বছৰৰ ভিতৰত ডাটা বিপ্লৱৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সস্তীয়া মোবাইল ফোনলৈকে ডিজিটেল ইণ্ডিয়া অভিযানে এক প্ৰকাৰে কন্টেন্ট ক্ৰিয়েটৰৰ এক নতুন পৃথিৱীৰ সৃষ্টি কৰিছে। আৰু এইটো হয়তো প্ৰথমবাৰৰ বাবে হৈছে, যেতিয়া এটা অঞ্চলৰ যুৱ শক্তিয়ে চৰকাৰক অনুপ্ৰাণিত কৰিছে, চৰকাৰক চিন্তা কৰিবলৈ বাধ্য কৰাইছে যে কিমান দিন বহিব। আৰু সেইবাবেই আপোনাক অভিনন্দন জনাব লাগে। আজিৰ এৱাৰ্ড ফাংচন যিকোনো ব্যক্তিলৈ যায়, মোৰ ডেকা মনলৈ যায় আৰু ভাৰতৰ প্ৰতিজন ডিজিটেল কন্টেন্ট ক্ৰিয়েটৰলৈ যায়।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ প্ৰতিজন কন্টেন্ট ক্ৰিয়েটৰে কিবা এটা বেলেগ কিবা এটা উপস্থাপন কৰে। আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে সঠিক দিশ পালে কি কৰিব পাৰে? আপুনি কোনো ধৰণৰ কন্টেন্ট ক্ৰিয়েচন পাঠ্যক্ৰম লোৱা নাই। নাথাকিলে কি কৰিলেহেঁতেন? পঢ়ি থাকোঁতে কেৰিয়াৰ বাছি লওঁতে আমি কেতিয়াও ভবা নাছিলো যে আমি কন্টেন্ট ক্ৰিয়েটৰ হ’ম। কিন্তু আপুনি ভৱিষ্যতক চিনি পালে, ভৱিষ্যত দেখিলে আৰু বেছিভাগ মানুহেই এক মানুহৰ সেনাবাহিনীৰ দৰে কাম কৰিবলৈ ধৰিলে। এতিয়া চাওক এই শ্ৰদ্ধা নিজে মোবাইল লৈ বহি আছে। আপোনাৰ প্ৰজেক্টত আপুনি লেখক, আপুনি পৰিচালক, আপুনি প্ৰযোজক, আপুনি সম্পাদক, গতিকে আপুনি সকলো কৰিব লাগিব। অৰ্থাৎ এক প্ৰকাৰে যদি ইমান প্ৰতিভা এটা ঠাইত গোট খোৱা হয় আৰু তাৰ পিছত আমি কল্পনা কৰিব পাৰো যে ইয়াৰ সম্ভাৱনা কি হ’ব পাৰে যদিহে ইয়াৰ উন্মেষ ঘটে। আপুনি ধাৰণাবোৰ জাদু কৰে, উদ্ভাৱন সৃষ্টি কৰে আৰু পৰ্দাত জীৱন্ত কৰি তোলে। আপুনি কেৱল পৃথিৱীখনক আপোনাৰ সম্ভাৱনাৰ সৈতে পৰিচয় কৰাই দিয়াই নহয়, মানুহক পৃথিৱীৰ আগত দেখুৱাইছে। আপোনালোক সকলোৱে যি সাহস দেখুৱাইছে তাৰ বাবেই আজি ইয়াত উপস্থিত হৈছে। আৰু দেশে আপোনালোকৰ ফালে বহুত আশাৰে চাই আছে। আপোনাৰ কন্টেন্টে আজি সমগ্ৰ ভাৰতত প্ৰচণ্ড প্ৰভাৱ সৃষ্টি কৰিছে। আপুনি ইণ্টাৰনেটৰ এমভিপিৰ দৰে... নহয়নে? কিছু মগজু ৰাখক, নিজৰ সৃষ্টিশীলতা দেখুৱাওক। মই যেতিয়া আপোনাক MVP বুলি কওঁ তেতিয়া তাৰ অৰ্থ হ'ল আপুনি Most Valuable Person হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে সকলোৱে জানে যে যেতিয়া বিষয়বস্তু আৰু সৃষ্টিশীলতাই সহযোগিতা কৰে, তেতিয়া ই নিয়োজিততা বৃদ্ধি কৰে। যেতিয়া বিষয়বস্তুৱে ডিজিটেলৰ সৈতে সহযোগিতা কৰে, তেতিয়া ৰূপান্তৰ ঘটে। যেতিয়া বিষয়বস্তুৱে উদ্দেশ্যৰ সৈতে সহযোগিতা কৰে, তেতিয়া ই প্ৰভাৱ প্ৰদৰ্শন কৰে। আৰু আজি আপোনালোক ইয়াত থকাৰ সময়ত কেইবাটাও বিষয়ত আপোনালোকৰ সহায়ৰ বাবেও অনুৰোধ কৰিব বিচাৰিছো।
বন্ধুসকল,
এসময়ত আমি সৰু সৰু দোকানবোৰতো লিখা আছিল যে ইয়াত অতি সুস্বাদু খাদ্য পোৱা যায়। আগতে এইফালে দেখা গৈছিল নহয়নে? কোনোবাই তাত কিয় খাব লাগে বুলি সুধিলে ক’ব, খাদ্য সুস্বাদু। কিন্তু আজি আমি দোকানীসকলে লিখা দেখিবলৈ পাওঁ যে ইয়াত স্বাস্থ্যসন্মত খাদ্য উপলব্ধ। টেষ্টীয়ে আৰু লিখা নাই। স্বাস্থ্যকৰ খাদ্য উপলব্ধ, পৰিৱৰ্তন কিয়? গতিকে সমাজখনো সলনি হৈ আছে। গতিকে বিষয়বস্তু এনেকুৱা হ’ব লাগে যাতে মানুহৰ মনত কৰ্তব্যবোধৰ সৃষ্টি হয়। দেশৰ প্ৰতি আপোনাৰ কৰ্তব্যৰ বিষয়ে মানুহক অনুপ্ৰাণিত কৰক। আৰু এইটো আপোনাৰ বিষয়বস্তুৰ প্ৰত্যক্ষ বাৰ্তা হ’বই লাগিব বুলি ক’ব নোৱাৰি, যদি আপুনি বিষয়বস্তু সৃষ্টি কৰাৰ সময়ত এই কথা মনত ৰাখে, তেন্তে ই নিশ্চিতভাৱে ইয়াত পৰোক্ষভাৱেও প্ৰতিফলিত হ’ব। আপোনালোকৰ হয়তো মনত আছে যে মই লালকিল্লাৰ পৰা কন্যাৰ অপমানৰ বিষয়টো উত্থাপন কৰিছিলো। এবাৰ মইও কৈছিলো তোমাৰ ছোৱালীজনী সন্ধিয়া কেতিয়া ঘৰলৈ আহে সুধিব। কিয় দেৰিকৈ আহিলা, ক’লৈ গ’ল, আগতে ঘৰলৈ কিয় নাহিল? মই ৰেড ফ’ৰ্টক ক’লোঁ যে যিকোনো অভিভাৱকে নিজৰ ল’ৰাটোৱে কিয় দেৰি কৰিছে বুলি সুধিলে মোক কওক? ছোৱালীজনীক সকলোৱে সুধিছে যে তেওঁ ক’লৈ গ’ল, কিন্তু ল’ৰাটোক কোনেও সুধিব নোৱাৰে। মই কন্টেন্ট ক্ৰিয়েটৰসকলক কওঁ যে এইটো কেনেকৈ আগুৱাই নিব লাগে, কেনেকৈ পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিব লাগে, সমান দায়িত্ব থাকিব লাগে। ছোৱালীজনী দেৰিকৈ আহিলে ভূমিকম্প হ’ব আৰু ল’ৰাটো দেৰিকৈ আহিলে ল’ৰাটোৱে নিশ্চয় খাইছে, ভাই কিয়? মানে বন্ধু-বান্ধৱী, আমি সমাজত যোগদান কৰিব লাগিব। আৰু আপোনাৰ দৰে বন্ধুৱে প্ৰতিখন ঘৰলৈ এই অনুভৱ কঢ়িয়াই অনাত বহুত ভাল কৰিব পাৰে। চাওক, আজি নাৰী দিৱসত এই সংকল্প পুনৰাবৃত্তি কৰিব পাৰিব।
আমাৰ দেশত নাৰী শক্তিৰ সম্ভাৱনা কিমান ডাঙৰ, ই আপোনাৰ বিষয়বস্তুৰ মূল অংশও হ’ব পাৰে। মই নিশ্চিতভাৱে ক’ব পাৰো যে সৃষ্টিশীল মন থকা আপোনালোকৰ যিকোনো এজনে মাতৃয়ে ৰাতিপুৱাৰ পৰা ৰাতিলৈ কি কৰে সেয়া জানে। অলপ ৰেকৰ্ড কৰি সম্পাদনা কৰক, ঘৰৰ ল'ৰা-ছোৱালীবোৰে দেখিলে থতমত খাব, এগৰাকী মাতৃয়ে ইমান কাম কৰে। একেলগে কৰে। তাৰমানে আপোনাৰ এটা শক্তি আছে, আপুনি ইয়াক এনেদৰে উপস্থাপন কৰিব পাৰে। ঠিক তেনেদৰে গাঁৱৰ জীৱন আছে, আপুনি নিশ্চয় দেখিছে যে গাঁৱৰ মহিলাসকলো বহু পৰিমাণে অৰ্থনৈতিক কাম-কাজৰ লগত জড়িত। ভাৰতত শ্ৰমিক মহিলা নাই বুলি পশ্চিমীয়াসকলৰ চিন্তাধাৰা। হে ভাই, কাম কৰা মহিলাৰ কথা পাহৰি যাওক, ভাৰতত নাৰী থাকিলেহে পৃথিৱী চলি থাকে। আপুনি দেখিব যে আমাৰ আই আৰু ভনীয়েকে গাঁৱত বহুত অৰ্থনৈতিক কাম-কাজ কৰে। জনজাতি বেল্টলৈ গ’লে, পাহাৰলৈ গ’লে দেখিব যে সৰ্বাধিক অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপ আমাৰ মাতৃ-ভগ্নীয়ে কৰে। আৰু সেয়েহে, আমাৰ সৃষ্টিশীলতাৰ জৰিয়তে আমি তথ্যৰ ভিত্তিত এই ভুল ধাৰণাবোৰ সহজেই সলনি কৰিব পাৰো। আৰু মোৰ বিশ্বাস আমি সেইটো কৰা উচিত। আমি যদি কেৱল এদিনৰ জীৱনৰ চক্ৰটো দেখুৱাওঁ, তেন্তে আমি গম পাম যে আমাৰ পশুপালক আছে নে নাই, এগৰাকী খেতিয়ক মহিলা, এগৰাকী শ্ৰমিক মহিলা, কেনেকৈ কাম কৰে, কিমান কষ্ট কৰে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৱে স্বচ্ছ ভাৰতৰ সফলতাৰ বিষয়ে অৱগত আৰু আপোনালোকেও সমৰ্থন আগবঢ়াইছে। কিন্তু এয়া এক অবিৰত জন আন্দোলন। যিকোনো ঠাইতে ভাল চাফাইৰ কথা আহিলে এতিয়া যেনেকৈ ৰিল বাঘে পানী খাবলৈ গৈ তাত প্লাষ্টিকৰ বটল এটা দেখা পাই বাঘে মুখেৰে প্লাষ্টিকৰ বটলটো তুলি লৈ ক’ৰবাত এৰি থৈ যায়। যোৱাগৈ এতিয়া ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল মোদীয়ে কোনে কাৰ লগত কথা পাতে, বুজিছা? এতিয়া ইয়াৰ মাজেৰেও হাত আগবঢ়াব পাৰিব। আৰু সেইবাবেই আপুনি এই বিষয়টোৰ ওপৰত অহৰহ কিবা নহয় কিবা এটা কৰা উচিত। লগতে এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় আপোনালোকৰ বন্ধু-বান্ধৱীৰ লগত শ্বেয়াৰ কৰিব বিচাৰিছো। এই সৰু সৰু কথাবোৰে মোৰ হৃদয়খন স্পৰ্শ কৰে, অনুভৱ কৰো যে যদি সৃষ্টিশীল মনৰ মানুহ থাকে তেন্তে মই মুকলিকৈ ক’ব পাৰো। মই ভাষণ দিয়া নাই ছাৰ। মানসিক স্বাস্থ্যৰ দৰেই ইও অতি স্পৰ্শকাতৰ বিষয়। আৰু যদিও ডিজিটেল প্লেটফৰ্মত বহুখিনি বিষয়বস্তু হাস্যৰসৰ বিষয়ে, তথাপিও আন বহুতো গুৰুতৰ বিষয়ও আছে। মই দেখিছোঁ, মানসিক স্বাস্থ্যৰ বিষয়ে (আপোনাক অভিনন্দন, অভিনন্দন, অভিনন্দন, অভিনন্দন) আমি নকৰোঁ বুলি কোৱা নাই। মইও কোৱা নাছিলো, মই এনেকুৱা ভুল কৰিব নোৱাৰো। মই মোৰ দেশৰ প্ৰতিভাক বিশ্বাস কৰোঁ, মই ভাবো যে মোৰ দেশৰ মানুহৰ সংবেদনশীলতা মোৰ তুলনাত কম নহয়। কিন্তু মই ক’ব পাৰো যে এনে চিন্তা কৰা মানুহবোৰ অধিক সৃষ্টিশীল। কাৰণ বহুতো সৃষ্টিকৰ্তাই মানসিক স্বাস্থ্যৰ ওপৰত ডাঙৰ কাম কৰি আছে। কিন্তু এতিয়াই আমি এই বিষয়ে অধিক কাম কৰিব লাগিব। আৰু সম্ভৱ হ’লে স্থানীয় ভাষা। গাঁৱৰ ভিতৰত পৰিয়ালত যদি তেনেকুৱা সন্তান থাকে তেন্তে তেওঁলোকৰ কি হ’ব পাৰে? পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ চহৰখনত ই হ’ব ফাইভ ষ্টাৰ। কাৰণ তেওঁলোকৰ জীৱনত ই অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। একেদৰে এটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় হৈছে শিশুৰ মানসিক চাপ। আমি নাজানো। প্ৰথমে আমাৰ এটা যৌথ পৰিয়াল আছিল। আৰু কেতিয়াবা আইতাই ল’ৰা-ছোৱালীৰ যত্ন লৈছিল, কেতিয়াবা দাদাই চোৱা-চিতা কৰিছিল, কেতিয়াবা মাতৃৰ ফালৰ পৰা ককাক, কেতিয়াবা ককা, খুৰী, ভনীয়েক, ভাইয়ে। এতিয়া মাইক্ৰ’ ফেমিলি, দুয়োজনেই আঁতৰি গৈছে, তেওঁ এগৰাকী নেনীৰ লগত বহি আছে, নাজানো তেওঁৰ ষ্ট্ৰেছ কি, একো নাজানো। এতিয়া পৰীক্ষাৰ সময়। ফলাফলক লৈ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ যথেষ্ট উদ্বিগ্নতা। তেওঁৰ উশাহ-নিশাহ ল’বলৈ অসুবিধা হ’বলৈ আৰম্ভ কৰে, ফলাফল আহিবলৈ ওলাইছে, তেওঁ বন্ধু-বান্ধৱীক ফোনত এনেদৰে কয় যেন ফলাফলটো মাত্ৰ আহিল। কিন্তু লাহে লাহে তাপমাত্ৰা উষ্ণ হৈ পৰে। প্ৰায় ১২-১৫ বছৰ আগতে এখন চুটি ছবি দেখিছিলো। সেই সময়ত ভিডিঅ’টো ইমান জনপ্ৰিয় নাছিল। কিন্তু মোৰ আগ্ৰহ জানিবলৈ আৰু বুজিবলৈ শিকা আৰু কোৱা হৈছিল যে যিকোনো ভুল সিদ্ধান্ত লোৱাৰ আগতে ভাল জীৱন যাপন কৰাটো সহজ হৈ পৰে আৰু জীৱনটো কিমান সুন্দৰ হৈ পৰে। আৰু সেই শিশুটিয়ে পৰীক্ষা দিব লগা হৈছিল। তেওঁ অনুভৱ কৰে যে তেওঁ এই সকলোবোৰ কৰিব নোৱাৰে, সেয়েহে তেওঁ আত্মহত্যাৰ কথা ভাবে। হয়তো ইয়াৰ সৃষ্টিকৰ্তাসকলৰ মনত আছে। মোৰ একেবাৰে মনত নাই, কাৰণ ১৫-১৬ বছৰ আগতে কৰা নিশ্চয় ২০ বছৰ হ’ল৷ গতিকে ৰছীৰে ওলোমাই আত্মহত্যা কৰিবলৈ মন যায়। সেয়ে সি ৰছী এখন কিনিবলৈ যায়। গতিকে কিমান ফুট ওখ লাগে বুলি সুধিছে। গতিকে তেওঁ ভাবিছে ভৰি কি? গতিকে তেওঁ গৈ পঢ়া-শুনা কৰে, এনেকুৱাই হয়। তাৰ পিছত তেওঁ কয় যে তেওঁক হুক এটা লাগে। কি ধৰণৰ আইৰণৰ প্ৰয়োজন? ইয়াক অধ্যয়ন কৰি। তেতিয়া তেওঁৰ মনলৈ এই চিন্তা আহি পৰে যে মৰাতকৈ শিকিবলৈ সহজ। তেওঁ এখন খুব ভাল ছবি নিৰ্মাণ কৰিছে। ৭-৮ মিনিট প্ৰায়েই নহ’ব। কিন্তু তেওঁক দেখি শিশুৰ মাজত আত্মহত্যাকাৰী হৈ পৰিল। সৰু কথা, কিন্তু তাৰ জীৱনৰ এটা নতুন পথ দেখুৱাইছে। এতিয়া আপুনিও জানে যে মই পৰীক্ষাৰ ওপৰত আলোচনা কাৰ্যসূচী আয়োজন কৰো। আপুনি ভাবিব যে প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ বাবে তেওঁ ল’ৰা-ছোৱালীৰ লগত পৰীক্ষাৰ আলোচনা কৰি থাকে, সময় নষ্ট কৰি থাকে বুলি বহুতে ঠাট্টা কৰিব। মই চিনি পাওঁ ল'ৰা, চৰকাৰী চাৰ্কুলাৰ জাৰি কৰি ল'ৰা-ছোৱালীৰ জীৱন উন্নত কৰিব নোৱাৰো। মই তেওঁলোকৰ লগত যোগ দিব লাগিব, চিনি পাব লাগিব, সম্পূৰ্ণ হৃদয়েৰে কাম কৰিব লাগিব আৰু সেই সময়ত অৰ্থাৎ বৰষুণৰ পিছত যদি মই পথাৰত কাম কৰো তেন্তে ই উপযোগী। পৰীক্ষাৰ দিনত ইয়াৰ বহুত শক্তি থাকে আৰু সেয়েহে মই প্ৰতি বছৰে নিয়মিতভাৱে এই কাৰ্যসূচীটো কৰো। কাৰণ মোৰ মনত এই ধাৰণাটো আছে যে মই এই ল’ৰা-ছোৱালীবোৰৰ লগত কথা পাতিব লাগে, মই মুকলিকৈ ক’ব লাগে, হয়তো এটা কথা বা আন এটা কথা কাৰোবাৰ বাবে উপযোগী হ’ব। তেওঁলোকৰ হৃদয় স্পৰ্শ কৰক, হাত ধৰি, হাত ধৰি, মা-দেউতাক স্পৰ্শ কৰক, শিক্ষকক স্পৰ্শ কৰক।
বন্ধুসকল,
এই সকলোবোৰ ৰিল বনাবলৈ সময় নাপাওঁ, গতিকে এইবোৰ কাম কৰো। কিন্তু সেইটোও কৰিব পাৰি। আমি এনেধৰণৰ বিষয়বস্তু আৰু অধিক সৃষ্টি কৰিব পাৰোনে, যিয়ে যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত ড্ৰাগছৰ নেতিবাচক প্ৰভাৱৰ বিষয়ে সজাগতা সৃষ্টি কৰে? নিশ্চয় আমি সৃষ্টিশীলভাৱে বুজাব পাৰো যে- ড্ৰাগছ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে শীতল নহয়? তাতোকৈ ডাঙৰ কথা, হোষ্টেলত থকাটো শীতল।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকেও এই ক্ষেত্ৰত বিশাল, কাৰণ আপোনালোকে তেওঁলোকৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিব পাৰে আৰু তেওঁলোকৰ ভাষা ক’ব পাৰে।
বন্ধুসকল,
আগন্তুক কেইদিনমানৰ ভিতৰতে লোকসভা নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হ’ব। আজিৰ অনুষ্ঠানটো তেনেকুৱাই বুলি নাভাবিব। আৰু মই আপোনালোকক আশ্বস্ত কৰিছো যে পৰৱৰ্তী শিৱৰাত্ৰিৰ তাৰিখটো সম্ভৱ হ'লে আন যিকোনো হ'ব পাৰে। কেৱল মইহে ইয়াত এনে অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰিম। কিন্তু মই সেই অৰ্থত লোকসভা নিৰ্বাচনৰ বিষয়টো উত্থাপন কৰা নাছিলো, কাৰণ মই নিশ্চিত যে আপোনালোকে মোৰ বাবে মোতকৈ বেছি মৰিব। আৰু তুমি মোৰ কাৰণে মৰে কাৰণ মই তোমাৰ বাবে জীয়াই আছো, আৰু বহুত আছে যিয়ে নিজৰ বাবে জীয়াই নাথাকে তেওঁলোকৰ বাবে মৰে। মোডীৰ নিশ্চয়তা নহয়, ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ নিশ্চয়তা। ঠিকেই কৈছে, এইটো মোৰ পৰিয়াল।
বন্ধুসকল,
মই লোকসভা নিৰ্বাচনৰ কথা কৈ আছিলো আৰু সৃষ্টিশীল জগতৰ এই লোকসকলে ডাঙৰ কাম কৰিব পাৰে। আমাৰ যুৱক-যুৱতী আৰু বিশেষকৈ প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভোট দিয়াসকলক শিক্ষিত কৰিবলৈ আমি কিবা কৰিব পাৰোনে? আৰু তেওঁ জনা উচিত যে ভোট দিয়াটো কাকো জয়ী বা পৰাস্ত কৰা নহয়। ভোটদান মানে আপুনি ইমান বৃহৎ দেশৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ প্ৰক্ৰিয়াৰ অংশ হৈ পৰে। দেশৰ ভৱিষ্যত গঢ় দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত আপুনি এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰ, তেওঁলোকৰ ওচৰলৈ যোৱাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। কাক ভোট দিব লাগে তাক কেতিয়াও নকব। কিন্তু আপুনি তেওঁক ক’ব লাগিব যে তেওঁ ভোট দিব লাগিব। তেওঁ কাক দিব, কাক নিদিব সেইটো তেওঁ সিদ্ধান্ত ল’ব, কিন্তু তেওঁ ক’ব লাগিব যে কোনোবাই ভোট দিব লাগিব আৰু মোৰ বিশ্বাস যে আমাৰ দেশত আৰু পৃথিৱীৰ আন দেশত যিমানেই সমৃদ্ধি বৃদ্ধি পাইছে, ভোট ব্যৱস্থাও অৱনতি ঘটিছে৷ বিশ্বৰ দেশবোৰ সমৃদ্ধিশালী হ’ল, কিন্তু বিভিন্ন ব্যৱস্থাৰ অধীনত যিয়ে সমৃদ্ধি আৰু তাৰ পিছত গণতন্ত্ৰৰ দিশত আগবাঢ়িল। ভাৰতে ১০০% গণতন্ত্ৰ প্ৰতিষ্ঠা কৰি এখন সমৃদ্ধিশালী জাতি হোৱাৰ সপোন সাধন কৰি বিশ্বৰ বাবে আদৰ্শ হ’বলৈ গৈ আছে। এইটো বিশ্বৰ বাবে এটা ডাঙৰ মডেল হ’বলৈ গৈ আছে। কিন্তু ইয়াত মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ অংশগ্ৰহণ বিচাৰো। যেনে ১৮,১৯,২০,২১ বছৰীয়া যুৱক-যুৱতীসকল।
বন্ধুসকল,
আমি আমাৰ চৌপাশে দেখিবলৈ পাওঁ যে বিশেষভাৱে সক্ষম আৰু বিশেষভাৱে সক্ষম লোকসকলৰ বহু প্ৰতিভা আছে। আপুনিও তেওঁলোকৰ বাবে এটা ডাঙৰ মাধ্যম হ’ব পাৰে আৰু তেওঁলোকক সমৰ্থন কৰিব পাৰে। আমাৰ প্ৰতিবন্ধীসকলৰ মাজত থকা আভ্যন্তৰীণ শক্তিক উলিয়াই অনাৰ প্ৰয়োজন আৰু লগতে ছ’চিয়েল মিডিয়াৰ শক্তিৰ সৈতেও সংযুক্ত কৰা প্ৰয়োজন।
বন্ধুসকল,
আন এটা বিষয় হৈছে ভাৰতৰ বাহিৰত ভাৰতৰ প্ৰভাৱ বৃদ্ধি কৰা। আজি আপোনালোকৰ মাজৰ যিয়েই পৃথিৱীৰ লগত পৰিচিত, আজি ভাৰতৰ ত্ৰিৰংগক লৈ অতি গৌৰৱান্বিত, ভাৰতৰ পাছপৰ্টৰ বাবে অতি গৌৰৱান্বিত। হয় নে নহয়? নহয়নে? আপুনি নিশ্চয় দেখিছে যে যেতিয়া ল’ৰা-ছোৱালীবোৰে ইউক্ৰেইন এৰি গৈছিল তেতিয়া তেওঁলোকে ত্ৰিৰংগ পতাকাখন দেখুৱাইছিল আৰু ই কাম কৰিছিল। এই শক্তি এনেকৈ অহা নাছিল বন্ধুসকল, এই শক্তি এনেকৈ অহা নাছিল। ইয়াৰ আঁৰৰ তপস্যা মিছন মোডত কৰা হৈছে। আজিৰ পৃথিৱীৰ পৰিবেশ সলনি হৈছে, কিন্তু তাতোকৈ বেছি আজিৰ পৃথিৱীৰ কিছুমান অনুমান আমাৰ বাবে একেই, আমি সেইবোৰ সলনি কৰিব পাৰোনে? আৰু মই স্বীকাৰ কৰোঁ, মনত আছে যেতিয়া মই এখন দেশলৈ গৈছিলো তেতিয়া মোৰ লগত এজন দোভাষী আছিল। আৰু তেওঁ আছিল এজন কম্পিউটাৰ অভিযন্তা। আৰু তেওঁ Govt. গতিকে তেওঁ মোক সহায় কৰিলে। তিনি-চাৰি দিন মোৰ লগত আছিল আৰু আমি চিনাকি হৈছিলো। গতিকে শেষত তেওঁ ক’লে, ছাৰ, আপত্তি নাই যদি মই এটা প্ৰশ্ন সুধিব বিচাৰিম। মই কি ক'লোঁ নাই ছাৰ, আপোনাৰ বেয়া লাগিছে নহয়নে? মই ক’লো নাই-নাই বন্ধু, তিনি-চাৰিদিন মোক দেখা কৰি আছা, বেয়া পোৱাৰ কোনো প্ৰশ্নই নাই, সুধিব লাগিব। নাই নাই এৰি দিয়ক ছাৰ, মই নুসুধিছো। মই কলো বন্ধু এজনক সুধিব, তেওঁ ক'লে ছাৰ, আপোনাৰ দেশত এতিয়াও সাপ, সাপ, যাদু, ডাইনী ঘটে নেকি? এইটোৱেই আছিল মোক সোধা প্ৰশ্ন। মই ক’লোঁ, চোৱা বন্ধু, আমাৰ মানুহবোৰ সেই সময়ত বৰ শক্তিশালী আছিল, গতিকে সাপ-নেউলৰ খেলটো তেওঁলোকৰ বাবে এটা ডাঙৰ বাওঁহাতৰ খেল আছিল। এতিয়া মই ক’লো যে আমাৰ শক্তি বহু পৰিমাণে কমি গৈছে। আৰু লাহে লাহে তেওঁলোক নিগনিৰ সমপৰ্যায়ৰ হৈ পৰিছে। কিন্তু মই ক’লোঁ যে তেওঁ নিগনি লৈ পৃথিৱীখন ঘূৰি ফুৰে।
বন্ধুসকল,
আজি যদি আমি মোৰ দেশৰ এই ক্ষমতাক ব্যৱহাৰ কৰি বহিঃৰাজ্যত বহি থকা কোনোবা এজনক আমাৰ সামৰ্থ্যৰে আকৰ্ষণ কৰিব পাৰো, তেন্তে তেওঁক ইয়ালৈ অনাৰ দিশত আমি কাম কৰা উচিত, আমাৰ কন্টেন্ট আমি তেনেকৈয়ে বনাব পাৰো। বন্ধুসকল, আপুনি সমগ্ৰ বিশ্বৰ প্ৰতি ভাৰতৰ ডিজিটেল এম্বেছাদৰ। আৰু মোৰ বিশ্বাস এইটো এটা ডাঙৰ শক্তি। এক চেকেণ্ডৰ কল্পকাহিনীত আপুনি পৃথিৱীৰ কাষ চাপিব পাৰে। আপুনি Vocal for Local ৰ ব্ৰেণ্ড এম্বেছাদৰ। কালি শ্ৰীনগৰলৈ যাওঁতে এজন যুৱকৰ লগত কথা পাতি আছিলো। ভাবো, ই কেৱল কাম কৰে মৌ। তেওঁ এজন মৌপালক আৰু আজি তেওঁ নিজৰ ব্ৰেণ্ডটো গ্ল’বেললৈ লৈ গৈছে। কেৱল ডিজিটেল জগতৰ জৰিয়তে।
আৰু সেইবাৰে বন্ধুসকল,
আহক, আমি একেলগে ভাৰতৰ ওপৰত আন্দোলন গঢ়ি তোলোঁ, মই আপোনাৰ পৰা বহুত দায়িত্ব লৈ আশা কৰিছো। ভাৰতৰ ওপৰত নিৰ্মাণ আন্দোলন আৰম্ভ কৰক। আহক আমি ভাৰত, ভাৰতীয় সংস্কৃতি, ভাৰতীয় ঐতিহ্য আৰু পৰম্পৰাৰ সৈতে জড়িত কাহিনীসমূহ সমগ্ৰ বিশ্বৰ সৈতে ভাগ-বতৰা কৰোঁ। আমাৰ ভাৰতৰ বিষয়ে সকলোকে কওঁ। আহক আমি ভাৰতৰ ওপৰত সৃষ্টি কৰোঁ, বিশ্বৰ বাবে সৃষ্টি কৰোঁ। আপুনি এনেকুৱা কন্টেন্ট তৈয়াৰ কৰে যিয়ে কেৱল আপোনাক নহয় আপোনাৰ দেশ ভাৰতকো সৰ্বাধিক লাইক দিয়ে। আৰু ইয়াৰ বাবে আমি বিশ্বব্যাপী দৰ্শককো জড়িত কৰিব লাগিব। আমি বিশ্বৰ বিশ্ববিদ্যালয় আৰু বিশ্বৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিব লাগিব। আজি সমগ্ৰ বিশ্বৰ মানুহে ভাৰতৰ বিষয়ে জানিব বিচাৰিছে। আপোনালোকৰ বহুতেই বিদেশী ভাষা জানে, যদি নাই তেন্তে AI ৰ সহায়ত কামটো কৰিব পাৰি। কিছুমান মানুহেও শিকিব পাৰে। যদি আপুনি যিমান পাৰে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ ভাষাত কন্টেন্ট তৈয়াৰ কৰে তেন্তে জাৰ্মান, ফৰাচী, স্পেনিছ, আপোনাৰ প্ৰসাৰ আৰু ভাৰতৰ দৰে ভাষাও বৃদ্ধি পাব। আমাৰ চুবুৰীয়া দেশ আছে আৰু তেওঁলোকৰ ভাষাত কিবা এটা কৰিলে আমাৰ পৰিচয় বেলেগ হ’ব। আৰু আপুনি নিশ্চয় লক্ষ্য কৰিছে যে শেহতীয়াকৈ আমি এটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত লৈছো। মাত্ৰ কেইদিনমান আগতে বিল গেটছৰ লগত আড্ডা মাৰি আছিলো। গতিকে, এ আই ইত্যাদি বিষয়ত বহুত আলোচনা হৈছিল। কোনোবাদিনা নিশ্চয় গম পাব। কিন্তু আমি কালিহে সিদ্ধান্ত লৈছো। আমাৰ এ আই মিছন আছে আৰু মই ভাবো ভাৰতে এ আইত কি কৰিব সেয়া বিশ্বই চাই আছে। কাৰণ ভাৰতে নেতৃত্ব দিব বন্ধুসকল, বিশ্বাস কৰক, কাৰণ মই আপোনালোকৰ আত্মবিশ্বাসৰ ওপৰত কথা কৈছো। আপুনিও হয়তো একেদৰেই দেখিছে - অৰ্ধপৰিবাহী। অৰ্ধপৰিবাহীৰ জগতখনত ভাৰত কেনেকৈ আগবাঢ়িছে। আৰু আপোনালোকক কওঁ যে আমি 2G, 4G আদিত বহুত পিছ পৰি আছিলো। আমি ৫জিত আগবাঢ়িছো। একেদৰে আমি অৰ্ধপৰিবাহীৰ জগতখনত নিজৰ স্থান অতি সোনকালে গঢ়ি তুলিম বন্ধুসকল। আৰু আমি অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে সামৰি লম। আৰু এইটো মোডীৰ বাবে নহয়, মোৰ দেশৰ যৌৱন, মোৰ দেশৰ প্ৰতিভাৰ বাবে। যথেষ্ট সম্ভাৱনা আছে, কেৱল মোদীয়েহে সুযোগ দিয়ে। ৰাস্তাৰ পৰা কাঁইট আঁতৰাই দিয়ে, যাতে আমাৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে অধিক দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িব পাৰে বন্ধুসকল। আৰু সেইবাবেই মই কামনা কৰোঁ যে আমাৰ চুবুৰীয়া দেশসমূহৰ দৰে আমিও তেওঁলোকৰ চিন্তা আৰু বুজাবুজিৰ লগত খাপ খোৱা কথাবোৰ তেওঁলোকৰ ভাষাত তেওঁলোকৰ ওচৰলৈ প্ৰেৰণ কৰোঁ। মই ভাবো আমাৰ সম্পৰ্ক আৰু অধিক মজবুত হ’ব। আমি নিজকে সম্প্ৰসাৰিত কৰিব লাগিব, আমাৰ প্ৰভাৱ পেলাব লাগিব, বন্ধু। আৰু এইটো সৃষ্টিশীল জগতখনে বহুত ভালকৈ কৰিব পাৰে। আৰু AI ৰ শক্তি আপুনি জানে, আজিকালি মই আপোনাৰ লগত কি কথা পাতিছো চাগে আপুনি দেখিছে, অলপ সময়ৰ ভিতৰতে মোৰ এই সকলোবোৰ কথা ভাৰতৰ ৮-১০ টা ভাষাত বিচাৰি পাব। কাৰণ মই AI ব্যৱহাৰ কৰো। আপোনাৰ লগত ইয়ালৈ অহাৰ সময়ত যদি মোৰ ফটো হেৰাই যায় তেন্তে সেই ফটোখন আপুনি AI ৰ জৰিয়তে নিজৰ বাবে সংগ্ৰহ কৰিব পাৰে। আপুনি Namo app লৈ যাব, photo booth লৈ যাব, মোৰ ফটোখন সহজে বিচাৰি পাব। ৫ বছৰ আগত চাগে মোক ক'ৰবাত লগ পাইছিলা, মোক এটা চুকত চাই.. ফটোখনত এটা চকু দেখা পালেও ই আপোনাক তালৈ টানি নিব। এয়াই হৈছে এআইৰ শক্তি, আমাৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ শক্তি। আৰু সেইবাবেই মই কওঁ বন্ধুসকল, ভাৰতৰ এই সামৰ্থ্য আছে। আমি এই সম্ভাৱনাক আগুৱাই নিব বিচাৰো। আৰু এই সৃষ্টিশীলতাৰে আমি ভাৰতৰ ভাবমূর্তিক ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব পাৰো। এজন খাদ্যপ্ৰেমীয়ে এজনক লৈ যাব পাৰে মুম্বাইৰ বিখ্যাত বাদা পাভৰ দোকানলৈ। এজন ফেশ্বন ডিজাইনাৰে সমগ্ৰ বিশ্বক ক’ব পাৰে ভাৰতীয় শিল্পীৰ গুণগত মান কি। এজন টেক ক্ৰিয়েটৰে মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ জৰিয়তে আমি কি নিৰ্মাণ কৰি আছো আৰু ভাৰতত কেনেকৈ উদ্ভাৱন বৃদ্ধি পাইছে সেই কথা বিশ্ববাসীক ক’ব পাৰে। আনকি এখন গাঁৱত বহি থকা ট্ৰেভেল ব্লগাৰ এজনেও নিজৰ ভিডিঅ’ৰ জৰিয়তে বহিঃৰাজ্যত বহি থকা এজন ব্যক্তিক ভাৰতলৈ আহিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিব পাৰে। আমাৰ ভাৰতত বিভিন্ন ধৰণৰ মেলা আছে। প্ৰতিটো উৎসৱৰ নিজস্ব কাহিনী থাকে আৰু পৃথিৱীয়ে জানিব বিচাৰে। ভাৰত, ভাৰতৰ চুক-কোণে চিনিব বিচৰা লোকসকলকো আপুনি সহায় কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
এই সকলোবোৰ প্ৰচেষ্টাত আপোনাৰ শৈলী, আপোনাৰ উপস্থাপন, আপোনাৰ সামগ্ৰী, আপোনাৰ তথ্য, শেষত মই বিশ্বাস কৰোঁ যে বাস্তৱ আৰু বিষয়বস্তুৰ মাজত কেতিয়াও আপোচ নকৰে। বুজিছা, আপুনি এক অনন্য শৈলীত যাব। এতিয়া চাওক, বহুতো শিল্পকৰ্ম আছে। প্ৰত্নতত্ত্ববিদসকলে বহু বস্তু আৱিষ্কাৰ কৰিছে। কিন্তু যেতিয়া ভিজুৱেলজিক্স জনা কোনোবাই ইয়াক নিৰ্মাণ আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণ কৰে, তেতিয়া আমি সেই যুগত উপনীত হওঁ। ৩০০ বছৰ পুৰণি কিবা এটা দেখিলে মোৰ এনে লাগে যেন মই সেই সময়ত জীয়াই আছো। এয়াই সৃষ্টিশীলতাৰ শক্তি বন্ধুসকল। আৰু মই কামনা কৰোঁ যে মোৰ দেশৰ ভিতৰত এনেকুৱা সৃষ্টিশীলতা হওক যিয়ে মোৰ দেশৰ ভাগ্য সলনি কৰাৰ বাবে এক বিশাল অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিব পাৰে। আৰু এই মনোভাৱেৰে আজি মই আপোনালোক সকলোকে লগ পালোঁ, আপোনালোক সকলোকে মাতিলোঁ, আপোনালোকে অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে আহিছিল, আপোনালোকে কিবা এটা কৰিলে। জুৰীকো অভিনন্দন জনাইছো, কাৰণ ডেৰ-দুই লাখ মানুহৰ প্ৰতিটো সবিশেষ চোৱাটো অতি কঠিন কাম। কিন্তু অনাগত দিনত আমি এই কামটো ভালদৰে আৰু বিজ্ঞানসন্মতভাৱে কৰিব পাৰিম। আকৌ এবাৰ আপোনালোকলৈ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনালোঁ। আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ।