Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the 1st ever 'National Creators Awards' at Bharat Mandapam in New Delhi
08 MAR 2024 6:56PM by PIB Delhi
Is there anything more left to be heard?
How is everyone doing?
Shall we check the vibe?
Present in this event - my colleague from the Council of Ministers, Ashwini Vaishnaw ji, jury members Prasoon Joshi and Rupali Ganguly, and all the content creators joining us from every corner of the country, as well as my young friends watching this event from all over and all other dignitaries! A warm welcome and congratulations to you all! You have earned your place here, and that's why you are at Bharat Mandapam today. The symbol outside also represents creativity, the very place where the leaders of the G-20 once convened to discuss the path forward that must be created for the world. And today, you are gathered here to discuss the future of Bharat.
Friends,
As times change and a new era dawns, it is the duty of the nation to keep pace with it. Today, the country is fulfilling this responsibility here at Bharat Mandapam. The first National Creators Award signifies our recognition of the emerging trends and talents ahead of their time. Some often ask me - what is the secret of your success? Not everyone gets an answer to that question. Does a restaurant owner reveal his kitchen secrets to everyone? But let me share this with you: with divine blessings, I can foresee the future. And thus, this first-of-its-kind award is poised to hold a significant position in the days to come. It's an opportunity to honour the youth who are driving this new era, celebrating creativity, and acknowledging the impact creators have on society. This award will serve as a great source of motivation for content creators, providing them with well-deserved recognition. Today, I congratulate not only the winners of the National Creators Award but also those who participated wholeheartedly. We had very little time. So, we were not able to popularize this event much. Despite the limited time and promotion, we managed to engage around 1.5 lakh to 2 lakh creative minds, shaping an identity for our nation.
And friends,
Today marks another sacred coincidence. This first National Creators Award is being held on the auspicious occasion of Mahashivratri. In my Kashi, nothing functions without the blessings of Lord Shiva. Mahadev, Lord Shiva, is revered as the patron of language, art, and creativity. Our Shiva is Nataraja, the cosmic dancer. The Maheshwar Sutras emanated from Shiva's Damru, and Shiva's Tandava dance lays the groundwork for rhythm and creation. Therefore, new avenues will be open to the creators here. This event itself is a delightful coincidence on the day of Mahashivratri. And I wish you and all the countrymen a very happy Mahashivratri.
Friends,
Today also marks International Women's Day. However, I observe that, for the first time, men are applauding; otherwise, they often feel that there is no day dedicated to men. Many daughters have also received the awards among the winners today. I extend my congratulations to them as well, and I see the daughters of our nation making their mark in various fields. It fills me with immense pride to see all of you. I congratulate all the women, sisters, and daughters of the country on International Women's Day. And just today, as you all are gathered here, I have announced a reduction of Rs 100 for the gas cylinders.
Friends,
You can see how a single policy decision or campaign can have a multiplier effect on a nation's journey. From the data revolution over the past decade to the availability of affordable mobile phones, the Digital India campaign has, in a way, ushered in a new era for content creators. Perhaps for the first time, the power of youth in any sector has inspired and compelled the government to take some action. Therefore, you deserve deep appreciation and applause. If anyone deserves credit for today's award ceremony, it is the young minds and every digital content creator in Bharat.
Friends,
Every content creator in Bharat symbolizes one more thing. If our youth are guided in the right direction, what heights can they reach? Many of you haven't undergone any formal training in Content Creation. Isn't it? What would you be doing now if not content creation? While choosing a career while studying, most of you never envisioned becoming content creators. Yet, you foresaw the future, envisioned the possibilities, and many of you began working like one-man armies. Just look at Shraddha, she sits down with her mobile device herself. In your projects, you're the writer, director, producer, and editor - you do it all. This means that an abundance of talent is consolidated in one place, and when it emerges, we can only imagine its potential. You conceive ideas, innovate, and bring them to life on screen. Not only have you showcased your own potential to the world, but you have also exposed the world to different ideas. It's because of the courage you've displayed that you have all reached this point today. The nation is looking at you with great anticipation. Your content is making a significant impact across Bharat. You're essentially the MVPs of the internet, aren't you? Utilize your intellect, showcase your creativity. When I refer to you as MVPs, it signifies that you have become the Most Valuable Persons.
Friends,
You're all aware that when content and creativity merge, engagement flourishes. When content merges with digital, transformation takes place. When content merges with purpose, it demonstrates impact. And today, as you have all gathered here, I must also request collaboration from you on various topics.
Friends
Once upon a time, even the smallest shops used to proudly display signs claiming "tasty food available here," right? If anyone asked why one should eat there, the response would be, "the food is tasty." But today, we observe a shift where shopkeepers advertize that "healthy food is available here." The emphasis is no longer on taste but on health. Why this change? It reflects a societal shift. Therefore, content should aim to instil a sense of duty among people, inspiring them towards their responsibilities to the country. This needn't be a direct message of your content; rather, keeping this in mind during content creation will naturally imbue it with such values. Recall how I addressed the issue of disrespect towards daughters from the ramparts of the Red Fort. I questioned why parents inquire about their daughter's whereabouts when she returns home late but seldom do the same for their sons. Content creators should consider how to further this dialogue, fostering an environment of equal responsibility. If a daughter arrives home late, it's seen as a calamity, but if a son does, it's merely shrugged off. The point is, friends, we must engage with society, and you, my friends, are well-equipped to disseminate this sentiment to every household. Today, on Women's Day, you can reaffirm this commitment.
The immense potential of women's power in our country can also be a significant part of your content. I can confidently assert that any one of you with a creative mind understands the myriad tasks a mother undertakes from dawn till dusk. Record a snippet of this and edit it; the children in that household who watch will be astonished at how much a mother accomplishes at one go. She multitasks seamlessly. You possess a strength that you can use to showcase this aspect. Similarly, consider the rural lifestyle where women are extensively involved in economic activities. It is a misconception held by some Westerners that there are no working women in Bharat. But, my friend, it's quite the opposite. The household and the economy function because of the presence of women in Bharat. Our mothers and sisters engage in significant economic activities in villages. Venture into the tribal areas or mountainous regions, and you'll discover that the majority of economic activities are undertaken by our mothers and sisters. Therefore, through our creativity, we can readily dispel these misconceptions by presenting factual information. I firmly believe we should undertake this task. Simply showcasing a day in the life will reveal the tireless efforts of women, whether they are cattle rearers, farmers, or labourers.
Friends,
You are all familiar with the success of Swachh Bharat, and you have contributed to it as well. However, this is an ongoing people's movement. Whenever something positive regarding cleanliness arises, like a recent reel showing a tiger about to drink water but noticing a plastic bottle in it, the tiger picks up the bottle with its mouth and carries it away to dispose of it elsewhere. This is one of the ways by which Modi's message gets communicated to several people, do you understand? Now, you can also reach people through such means. Therefore, you should continue to engage with this topic consistently. I also want to discuss an important issue with you, my friends. These small gestures touch my heart, and I believe that with people of creative minds, I can speak openly. I am not delivering a formal speech. Mental health is a delicate subject. While much of the content on digital platforms is humorous, there are many other serious topics as well. I have noticed that concerning mental health (congratulations to you, congratulations to you, congratulations to you, congratulations to you), I'm not suggesting that we don't address it. I never said that; I couldn't make such a mistake. I have confidence in the talent of my country, and I believe that my fellow citizens are equally compassionate. However, I can say that those who consider this aspect or topic are more creative. Many creators are doing commendable work concerning mental health, but there is still more to be done, especially in local languages. Consider a child in a rural family and its struggles. What can we do for them? People in any major city worldwide would have assistance or awareness about it because it is a significant aspect of their lives. Another critical issue is the stress faced by children, which often goes unnoticed. In the past, we had joint families where children received care from various family members like grandparents, aunts. and so on. Now, in nuclear families, with both parents busy, children left to nannies often suffer from stress alone, especially during exam times. They have no idea about stress or mental health. Anxiety about exam results can lead to panic attacks, and they would call up their friends. And sometimes, children may contemplate extreme measures like suicide. I recall watching a short film about 12-15 years ago when video wasn't a very popular medium. But I am a keen learner. So, that film emphasized that before taking any wrong step, it is easier to live a better life. The movie portrayed a child who was facing an upcoming exam. Feeling overwhelmed, he contemplates suicide as he doubts his ability to cope. The specifics elude my memory, as it's been around 15 years or probably 20 years since I watched it. In the narrative, he considers hanging himself and proceeds to purchase a rope. When asked about the length of the rope he needs, he is puzzled by the term "feet," prompting him to go back and learn about it. As he goes back to the shop asking for a hook, the shopkeeper asks him whether he wants an iron hook or of a different material. The child again goes back to learn about this concept. Eventually, he realizes that studying is a more viable option than resorting to death. It was a powerful message conveyed in just 7-8 minutes. As I watched this film, I realized how some students become suicidal. The message in this film might be simple, but it shows a new path to one's life. You may be aware that I regularly engage in discussions about exams in 'Pariksha Pe Charcha'. Some may mock a Prime Minister discussing exams with children. I know that I can't improve children's lives merely by issuing government circulars; but I must connect with them, understand their struggles, and offer genuine support. This connection is particularly vital during exam times, which is why I conduct these programmes annually. I believe that by openly addressing their concerns, I may provide valuable insights that could make a difference in someone's life. My goal is to reach these children, touch their hearts, support them, and also engage with their parents and teachers.
Friends,
I struggle to find time to create all these reels, so I engage in these activities instead. However, you can also do the same. Can we produce more content that raises awareness among youth about the detrimental effects of drugs? We can creatively convey the message that 'drugs are not cool for youth'. Instead what is cool? Sitting in the hostel? Yes, cool!
Friends,
You all play a significant role in this because you can connect with them and communicate in their language.
Friends,
The Lok Sabha elections are approaching in the next few days. Please don't perceive today's event in that context. It is my guarantee to you that most probably during the next Shivratri, I will personally organize such a programme here again, the date for the event could be different. However, I haven't brought up the topic of Lok Sabha elections in that sense because I am confident that you are more dedicated to me than I am to myself. You are dedicated to me because I am committed to you, and many are dedicated to those who do not prioritize themselves. This is not just Modi's Guarantee but the Guarantee of 140 crore countrymen. Indeed, this is my family.
Friends,
I mentioned the Lok Sabha elections, and individuals in the creative industry can contribute significantly. Is there anything we can do to raise awareness among our youth, especially first-time voters? They need to understand that voting is not about winning or losing; it's about participating in the decision-making process of our vast nation. They are crucial stakeholders in shaping the country's future, and it's essential to reach out to them. Never dictate whom to vote for, but emphasize the importance of voting. Let them decide whom to support, but they must understand the significance of voting. In different parts of the world, as prosperity increased, voting pattern decreased. Various nations prospered under different systems, leading to prosperity and eventually democracy. Bharat is striving to become a developed nation while upholding 100% democracy, setting an example for the world. This will serve as a significant model globally. However, I urge the youth of our country to participate actively, especially those aged 18 to 21.
Friends,
We observe that 'Divyangjan' or specially-abled individuals possess immense talent. You can serve as a significant platform for them and provide support. It's crucial to highlight the inherent strengths of our specially-abled citizens and leverage the power of social media to amplify their voices.
Friends,
Another topic to consider is enhancing Bharat's influence beyond its borders. Those of you who are familiar with the current global landscape can attest to the pride associated with the Indian tricolor and passport. You may have seen that as the students were trying to leave Ukraine, they would display the Indian flag, and it would work for them.This power didn't manifest out of thin air, my friends; it was the result of dedicated efforts carried out in mission mode. While the world's dynamics have evolved, there are still perceptions about us that we can work to change. I recall an incident during a visit to a foreign country where an interpreter, who happened to be a computer engineer working for that government, was helping me out. He was with me for three-four days and we became acquainted. So, finally he posed a question to me. He hesitated at first, but then asked if practices like snake charming, black magic and sorcery still existed in our country. I explained to him that such practices have been prevalent in the past as our ancestors were strong and powerful. So, handling snakes was not a big deal. However, these days the strength has reduced. So we have moved to mouses (computer mouse). Now we move worlds with a single mouse!
Friends,
Today, leveraging our nation's capabilities to attract individuals from abroad should be a priority. By crafting our content in a strategic manner, we can entice individuals to engage with our country. You, my friends, are the digital ambassadors of Bharat worldwide, possessing the ability to reach audiences across the globe in mere seconds. And I believe this is a great strength.You serve as the brand ambassadors of the "Vocal for Local" initiative, exemplifying how individuals like the young beekeeper I met in Srinagar have taken their brand global solely through digital platforms.
And that's why, my friends,
Let's come together and initiate a 'Create on India Movement'. I place great responsibility on all of you. Let's kickstart the 'Create on India Movement'. We should share narratives about Bharat, its culture, heritage, and traditions with the global community. Let's narrate our stories about Bharat to everyone. Let's 'Create on India, Create for the World'. Your content should garner maximum likes not only for yourselves but also for our country, Bharat. To achieve this, we must engage with the global audience. We need to establish connections with universities worldwide and with the youth globally. Nowadays, people worldwide are eager to learn about Bharat. Many of you are proficient in foreign languages, and for those who are not, we can utilize AI assistance or even consider learning. By creating content in various UN languages such as German, French, and Spanish, we can broaden our reach and that of Bharat. Moreover, if we produce content in the languages of our neighbouring countries, it will give us a distinctive identity. Recently, we made a significant decision. I had a discussion with Bill Gates a few days ago, focusing on topics like AI. You'll learn about it soon. We've decided to take the AI mission forward. The world is observing Bharat's AI advancements. Bharat will lead in this domain, and I say this with confidence in your capabilities. You have witnessed how we have progressed in semiconductors. Despite lagging in 2G and 4G, we've taken the lead in 5G. Similarly, we will swiftly carve our niche in the semiconductor industry, friends. It's not because of Modi but because of the talent and potential of our youth. Modi merely provides opportunities and removes obstacles from the path so that our youth can progress swiftly. Hence, I believe it's crucial to share as much as possible with our neighbouring countries in their languages, in line with their perspectives and understanding. This will strengthen our relations. We need to expand our horizons and make our impact felt, my friends. The creative world holds immense potential in this regard. You are aware of the power of AI. Within minutes, my messages will be available in 8-10 Indian languages, thanks to AI. If you get clicked with me here, you can retrieve it through AI on the Namo app's photo booth. Even if you might have met me 5 years ago in an event and probably only a small part of you was captured in a photo, AI will recognize you. This showcases the power of both AI and our country's youth. Hence, I emphasize, Bharat possesses this capability, and we aim to expand this potential. Through our creativity, we can elevate Bharat's image both nationally and internationally. A food creator can guide someone to Mumbai's famous Vada Pav shop. A fashion designer can showcase the prowess of Indian artisans to the world. A tech creator can demonstrate Bharat's innovation through the 'Make in India' initiative. Even a travel blogger from a remote village can inspire someone abroad to visit Bharat through their videos. Bharat hosts a myriad of festivals, each with its unique story that the world is eager to explore. You can significantly aid those curious about Bharat and its every nook and cranny.
Friends,
In all these endeavours, I firmly believe that one should never compromise the reality and the subject matter. Your style, presentation, product, and facts should be intact. You see, each of you brings a unique flair to your work. Consider the multitude of artifacts discovered by archaeologists. However, when someone adept in visualogy crafts preserves them, we are transported to that era. When I gaze upon something 300 years old, I feel as though I am experiencing that period firsthand. This exemplifies the transformative power of creativity, my friends. I aspire for creativity within my country to serve as a significant catalyst in shaping our nation's destiny. It is with this intention that I convened with you all today, appreciating your prompt arrival and contributions. I also extend my congratulations to the jury, as meticulously assessing the submissions of 1.5 - 1.75 lakh participants is no easy feat. In the future, we aim to enhance our processes, ensuring a more refined and scientific approach. Once again, I extend my best wishes to all. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নই দিল্লীগী ভারত মন্দপমদা পাংথোকপা খ্বাইদগী অহানবা ‘নেস্নেল ক্রিএতর্স এৱার্দ’কী থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোল
08 MAR 2024 6:56PM by PIB Imphal
হৌজিক অতোপ্পা ৱাফম তাগদৌদবা ৱাৎলিবরো?
অদোম পুম্নমকপু কমদৌরিবগে?
ভাইব খরা চেক তৌসিরো?
থৌরমসিদা শরুক য়ারিবা মন্ত্রী পরিশদকী ঐহাক্কী মরুপ, শ্রী অশ্বিনি বৈশ্নবজী, জ্যুরী মেম্বর, ইনাও প্রশুন জোশীজী, রুপালী গঙ্গুলীজী, লৈবাক্কী মফম খুদিংদগী লাক্তুনা মফমসিদা লৈরিবা কন্তেন্ত শেনবা মীওই পুম্নমক, থৌরম অসিবু মিৎয়েং তাবা লাকপীরিবা লৈবাক মীয়াম অমসুং ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরুপ খুদিংমক অসুং অতোপ্পা মীথুংলেনশিংবু ঐহাক্না তরাম্না ওকচরি, লোয়ননা ইকায়খুম্নবসু উৎচরি। অদোমদি ইশাগী খুভম অমা শেম্লবা মীওইশিংনি, অদুনা ঙসি অদোম মফম, ভারত মান্দপম, অদুদা লৈরিবনি। মপান্দা থম্লিবা সীম্বোল অসিশু ক্রিএতিবিতীগা মরী লৈনবনি, অদুগা মফম অসিদি জি-20গী মকোকশিংনা অমত্তা ওইনা পুনখিবা মফম অউশু ওইরিবনি। তুংগী মালেম করম্না শেমশিগে হায়না খন্নরিবা মফম্নি। অদুগা ঙসি অদোম পুম্নমকশু ভারতকী তুংগী মতম করম্না শেমসিগে হায়বগী মতাংদা খন্ননবা লাক্লিবনি।
মরুপশিং,
মতমগী অহোংবা লাকপা মতমদা, অনৌবা য়ুগনা হৌরকপা মতমদা, অদুগা খোঙথাং মান্ননা চৎপা হায়বসি লৈবাক অমগী থৌদাংনি। ঙসিদি, লৈবাক অস্না ভারত মন্দপম অসিদা মশাগী থৌদাং পাংথোক্লি। অহানবা নেস্নেল ক্রিএতর্স এৱার্দ অসিদি অনৌবা চৎনবী কয়াবু মতমগী মমাংদা মশক খঙদোক্নবা থৌরম অমনি। ঐহাক্কী মায় পাকপা অসিগী অরোনবা মরম করিনো হায়না মীয়াম্না ঐঙোন্দা হংই। পুম্নমক্কী পাউখুম পীবদি ঙম্বা নত্তে। রেস্তোরেন্ত ফম্বা মীওইনবু মহাক্কী চাকখুম মীঙোন্দা উৎথোকপা নত্তে। অদুবু, ঐহাক্তি হায়গে। ঈশ্বরগী থৌজালনি,ঐহাক্তি মতমগী মমাংদা খঙবা ঙম্মি। অদুনা, মসিগী এৱার্দ অসিদি লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা য়াম্না মরু ওইবা ফম অমা কনগদৌরিবনি। অনৌবা য়ুগ অসিবু ইনোৎ হাপ্লিবা অদোম নহাশিংবু ইকায় খুম্নবা, ক্রিএতিবিতীবু ইকায় খুম্নবা, খুন্নাইগী নোংমগী পুন্সিগী পুন্সিগী মতাংদা খঙবা, পুম্নমক অসিবু ইকায়খুম্নবগী তাঞ্জা অমনি। অদোমগী থবকশিং অসি য়াম্না চাউবা শক খঙনরগনি। ঙসি নেস্নেল ক্রিএতর্স এৱার্দ ফংলিবা মীওইশিংবু ঐহাক্না থাগৎলি। থৌরম অসি শিনবদা মতম য়াম্না ফংখিদে, অদুনা মীয়াম পাক শন্না খঙহনবা ঙমখিদ্রে। অদুগা মতম য়াম্না চঙহনবসু পামখিদে। অদুবু, তেনখ্রবা মতমসিদা ক্রিএতিব মাইন্দ লাক্ষ অমগা লিশিং কুন মঙাগা পুনবা ঙমখিবা অসিনা অনৌবা শক্তাক অমবুদি শেম্বা ঙমখি।
মরুপশিং,
ঙসি অসিদি য়াম্না শেংবা নুমিৎ অমগা তান য়াম্না চাননা তারে। নেস্নেল ক্রিএতর্স এৱার্দ অসি মহাশিবরাত্রীগী নুমিত্তা পাংথোক্লি। অদুগা ঐহাক্কী কাশীদদি শিবজী য়াওদনা করিমত্তা তৌনদে। মহাদেব, ভগ্বান শিববু লোল, কলা অমসুং ক্রিএতিবিতীগী মপানি খন্নরিবনি। ঐখোয়গী শিব অসি নাতরাজনি। শিবজীগী দমরুদগী মহেশ্বর সুতর থোকখিবনি। শিবজীগী তান্দব অমসুং তান্থা অমসুং ক্রিএসনগী ফম্বাক শেম্লিবনি। অদুনা, ক্রিএতরশিংনা মতাংসিদা অনৌবা হীরম অমসু ফংলগনি। ঙসিগী মহাশিবরাত্রীগী থৌরম অসিগীদমক্তা পুম্নমক্কী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ঙসি অসিদি মালেমগী নুপীশিংগী নুমিৎসু তাই। অদুবু নুপাশিংনা খুবাক হান্না খুবগী মতৌ ঐনা উরি, নত্ত্রবদি, মখোয়গী নুমিৎ অমত্তা লৈতে হায়না খল্লমগদৌরিবনি। ঙসিগী এৱার্দ ফংবশিংগী মরক্তা নুপী কয়া অমসু য়াওবা ঐহাক্না উরি। নুপীশিংনা মশিং য়াম্না ঙসি শরুক য়ারিবা অসি উবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই অমসুং ঐহাক্না মখোয়বু থাগৎচরি। মালেমগী নুপীগী নুমিৎ অসিদা ঐহাক্না লৈবাক্কী নুপীশিংবু ইকায় খুম্নজরি। অদুগা ঙসিগী নুমিৎসিদা গ্যাস সিলিন্দরগী মমলশু লুপা 100 হন্থখ্রবনি।
মরুপশিং,
লৈবাক অমগী খোঙচৎ খুদিংদা, পোলিসীগী ৱারেপ কয়াদা, নত্ত্রগা খোঙথাং কয়াদা, মায়থোং য়াম্বগী থৌওং লৈ। মসি অদোম উবদা ময়েক শেংনা খঙবশু ঙম্লি। চহি 10 অসিদা লাকখিবা দেতাগী ইহৌদগী হৌরগা, অহোঙবা মোবাইল ফোন ফাওবদা, দিজিতেল ইন্দিয়া অভিয়ান্না কন্তেন্ত শেম্বশিংগী অনৌবা মালেম অমা শেম্লবগুম্বনি। সেক্তর অমগী নহাগী পাঙ্গলনা সরকারদা ইথিল পীবসি মসিনা অহানবা থৌওং ওইরমগনি খল্লি। ফমদুনা লৈরগনু, থবকশু খরা পাংথোক্লসি হায়না মখোয়না হায়রি, মসিগীদমক্তা মখোয়বু থাগৎফম থোক্লিবনি। অদুনা ঙসিগী মনা পীবগী থৌরম অসিগী ক্রেদিত্তি দিজিতেল কন্তেন্ত ক্রিএতর খুদিংদা চৎকনি।
মরুপশিং,
ভারতকী কন্তেন্ত শেম্বশিংনা অতোপ্পা হীরম অমগী মশকশু তাক্লি। ঐখোয়গী নহাশিংদা নীংথিনা লমজীংবিরবদি, মখোয়না তৌবা ঙমদবা লৈতে। অদোম্না কন্তেন্ত শেম্বগী কোর্স তৌবা নত্তে। মহৈ তম্লিঙৈদা ঐহাক কন্তেন্ত শেম্বা মীওই ওইগে হায়না খনখিবা লৈবশু নত্তে। অদুবু অদোম্না তুংগী মতম খঙদুনা নুংদা করিগুম্বা অমা লেপ্লগা কন্তেন্ত শেম্বগী থবক হৌখিবা ঙাক্তনি। অশুক য়াম্না ৱাখল চেৎপগী মতৌদা অমুক্তা য়েংসি। খুত্তা মোবাইল অমা পায়রগা কন্তেন্ত শেম্বা হেক্তা হৌবনি। রাইতরশু ইশানি, প্রদ্যুসরশু ইশানি, দাইরেক্তরশু ইশানি, হীরোশু ইশানি, ইশানা পুম্নমক পাংথোকপা ঙাক্তনি। শম্না হায়রবদা, তেলেন্ত ময়াম অমা মফম অমখক্তা তুংশিন্দুনা লৈবা মতমদা, মদুনা ওইরকপা মহৈদুনি ঐখোয়না উরিবসে। অদোম্না কন্তেন্তশিংনা ঙসিদি ভারত্তা অচৌবা ইথিল, শাফু পীরি। অদোমদি ইন্তর্নেতকী এম.ভি.পি. অমা ওইরবনি। এম.ভি.পি. হায়বদি করিনো খঙবীরবরা? মোস্ত ভেলুএবল পর্সন হায়বনি।
মরুপশিং,
কন্তেন্ত অমসুং ক্রিএতিবিতীনা পুন্না থবক তৌমিন্নবা মতমদা মসিদগী ইনগেজমেন্ত হেনগৎলি। দিজিতেল কন্তেন্তকা কোলাব তৌবা মতমদা ত্রান্সফোর্মেসন লাকই। কন্তেন্ত অদুনা পান্দম অমগা লোয়ননা কোলাব তৌবা মতমদা, মদুগী শাফু উবা ফংই। অদোম পুম্নমক ঙসি মফমসিদা লাক্লবনিনা, ঐহাকশু অদোমগা হীর কয়াদা কোলাব তৌগদবা লৈরবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না মমাংগী মতমদা উবদা, দুকান অমগী মমাংদা মফমসিদা অহাওবা চিঞ্জাক ফংই হায়না থাদুনা থেৎনৈ। উরেকো? মফমদুদা করিগীদমক্তা চাগদৌরিবনো হায়না হংনবা মতমদা, অহাওবা চিঞ্জাক হায়না পাউখুম ফংগনি। অদুবু হৌজিক্কান্দি অহাওবা হায়বগী মহুত্তা হকশেল ফবা চিঞ্জাক ফংগনি হায়নরে। মসিগুম্বা মিৎয়েং অসি মহাওদগী হকশেলদা হোংলক্লে। অহোংবা অসি করীদগী লাকপনো? মসিনা খুন্নাইগী ৱাখল্লোন্দা অহোংবা লাকপগী মতৌ তাক্লি। মরম অদুনা, কন্তেন্ত খুদিংমক্না মীয়ামদা মসগাগী থৌদাং পাংথোক্নবা ইথিল পীগদবনি, লৈবাক্কীদমক্তা পাংথোকফম থোকপা মশাগী থৌদাং পাংথোকপগী ৱাখল চেলহনগদবনি। মসিনা অদোমগী কন্তেন্তকী হকথেংনবা পাউজেল ওইগদবনি হায়বা নত্তে, কন্তেন্ত শেম্বদা ৱাখল অসিদা য়ুম্ফম ওইহনগদবনি হায়বনি। ইচানুপীশিংদা ইকায় খুম্নবা ৱাৎপা ৱাহৈ ৱাতা শিজিন্নবগী মতাংদা ঐহাক্না লাল কিলাদগী থমখিবা ৱারোল নীংশিংবীয়ু। মচানুপীশিংনা থেংনা হল্লকপা মতমদা মখোয় কদাইদা চৎলুবগে হায়বদি হংই, অদুবু মচানুপাশিংদদি হংদে, মসি করিগীনো হায়না ঐহাক্না মমা মপা ওইবশিগদা হংখ্রবনি। হীরম অসিদা কন্তেন্ত শেম্বশিংনা মিৎয়েং চঙগদবনি, চপ মান্নবা থৌদাং পাংথোকহনগদবনি। ঐখোয়না খুন্নাইগা ৱারী শাগদবনি অমসুং মসিগুম্বা ৱাখল্লোনশিংবু য়ুম্থোং খুদিংদা পুরকপা ঙম্বগী পাম্বৈ অদোমগী নাক্তা লৈ। অদুগা, ঙসিগী নুপীশিংগী নুমিত অসিদা ঐখোয়না হীরম অসিদা খোঙফম চেৎলসি হায়না অমুক্কা হন্না লেপ্লসি।
লৈবাক্কী নুপীশিংগী মশক থোকপা মতিক মগুনশিং অসি অদোমগী কন্তেন্তকী শরুক ওইহনবা য়াই। ক্রিএতিব ওইবা ৱাখল্লোন চেনবা অদোম্না মমা অমনা নোংঙানবদগী নুমিৎ তাবা ফাওবা পাংথোক্লিবা থৌওংশিং খঙগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। মসিগুম্বা থৌওং রেকোর্দ তৌরগা ইদিৎ তৌবীয়ু, অদু য়েংবদা অঙাংশিংনা মখোয়গী মমাগী তৌবা ঙম্বগী মতিক্তা অঙকপা ফাওগনি। মসিগুম্বা থৌওংশিং মীয়ামদা উৎপা ঙম্বগী পাম্বৈ অদোমগী নাক্তা লৈ। চপ মান্নবা মতৌ অমা ওইনা, নুপীশিংনা শেন্মিৎলোনগী থবকশিংদা মশক থোক্না শরুক য়াবা খুঙ্গংগী পুন্সি মহিংদা অদোম্না কন্তেন্ত শেম্বা য়াই। ভারত্তা থবক তৌবী নুপী লৈতে হায়বসিদি নোংচুপ লৈবাকশিংনা লান্না থাজবা ৱাফম্নি। মসিদি তসেংবা ফিভমগা তাইওন্নরে। ভারত্তা নুপী লৈবনা ইমুং অমসুং শেন্মিৎলোন্না নীংথিনা মথৌ তৌরিবনি। চিংগী মফমশিংদা চঙলুবা মতমদা, শেন্মিৎলোনগী অয়াম্বা থবক নুপীশিংনা পাংথোকপা অদোম্না শোইদনা উগনি। মরম অদুনা, ঐখোয়গী ক্রিএতিবিতীগী খুত্থাংদগী ঐখোয়না মসিগুম্বা অরানবা থাজনবা অসিবু মাঙহনবা ঙমগনি। অদোম্না থবক অসি শোইদনা পাংথোকফম থোকই হায়না ঐহাক্না য়াম্না কন্না হকচিন্না খল্লি। পুন্সিগী নুমিৎ অমা উৎপনা, নুপীশিংগী, শন শেনবা ওইরো, লৌ উবা ওইরো নত্ত্রগা শিন্মী ওইরো, হোৎনবা লেপ্তবগী মতৌ শোইদনা উৎপা ঙমগনি।
মরুপশিং,
স্বচ্ছ ভারতনা মায় পাকখিবগী মতাংদা অদোম্না খঙলে, মসিদা অদোমগী থৌদাংশু য়াওরি। অদুবু, মসিদি হৌজিক চত্থরিবা মীয়ামগী ইহৌনি। কৈ অমনা ঈশিং থক্কে তৌবদা, ঈশিগদা পাস্তিক বোত্তল অমা তারম্বদগী মচিন্না বোত্তল চিক্তুনা মফম চানা হুন্দোক্নবা হোৎনবগী হন্দক্তা থোকপা রীল অমা ঐহাক্না উখি। মোদীগী পাউজেলশিংবু মীয়ামদা য়ৌহনবগী পাম্বৈ অমা মসিনা ওইরি। খঙলেকো? অদোমশু পাম্বৈ অসিগুম্বা মীয়ামদা য়ৌবা য়াগনি। মরম অদুনা অদোম্না হীরম অসিদা লেপ্তনা ইনগেজ তৌবা তাবনি। ঐহাক্না অদোমগা মরু ওইবা হীরম অমগী মতাংদা খন্নবা পাম্মি। অদোম্না মেন্তেল হেল্থকী মতাংদা থৌদাং য়াহন্নীংই। কন্তেন্ত শেম্বা মীওই কয়ানা মেন্তেল হেল্থকী মতাংদা থাগৎনীংঙাই ওইরবা থবক কয়া পাংথোক্তবা নত্তে। য়াম্না মশক থোকপা থবক কয়া পাংথোক্লি। অদুবু, ঐহাক্না অখন্ননা পাম্বদি, লোকেলগী লোলদা পাংথোকপা অসিনি। শহরদা লৈবা মীওইদি মসি নীংথিনা খঙনৈ, মখোয়গীদি মসি মখোয়না নুমিৎ খুদিংগী থেংনবা মতৌ অমা ওইরে। অঙাংশিংশু মসিগী হীরম অসি মাইয়োক্নৈ, অদুবু ঐখোয়না নীংথিনা খঞ্জিল্লুদে। থাইনগী মতমগা য়েংনবদা, হৌজিক্কানগী মমা মপাশিংদি থবক চিনবা হেনগৎলকপনা, মচা শেন্নবগী থবক অসি নেন্নীশিগদা অয়াম্বা শিন্নথোক্লে। মসিনা মরম ওইরগা মখোয়গী অৱাবা মতৌশিং মথন্নতা খঙজিল্লে, মরু ওইবা পরিক্ষাগী মতমদা। পরিক্ষাগীদমক্তা ৱাখল ৱাবনা পেনি এতেক থোকহল্লি। অদুনা মখোয়না মরুপশিংগা ৱারী শান্নৈ। করিগুম্বা মতমদা, মখোয়না সুইসাইদকুম্বা অহকপা ৱাখল খঞ্জিনবশু য়াওদবা নত্তে। ঐহাক্না চহি 12-15গী মমাংদা য়েংখিবা অতেনবা ফিল্ম অমা নীংশিংলক্লে, মতমদুদা ভিদিও অসি হৌজিক্কী মতৌগুম্বা মীয়াম পুম্বনা খঙনবা পাম্বৈ ওইরমদে। অদুবু ঐদি য়াম্না মুন্না য়েংশিনগল্লি। অরানবা খোঙথাং অমা থাংদ্রিঙৈদা, নুংঙাইবা পুন্সি হিংবনা হেন্না ফগনি হায়না ফিল্ম অসিনা পাউদম্লি। ঐ অকুপ্পশিংদি কাওরে। ফিল্ম অসিদা পরিক্ষা নকশিল্লক্লবা অঙাং অমা উৎলি। মহাক্না তৌফম খঙদ্রদুনা, সুইসাইদ তৌরগে খল্লম্মি। মহাক্না থৌরী য়াল্লগে খনবদগী, দুকান্দা থৌরী লৈবা চৎলম্মি। দুকান্দারনা ফীত কয়া য়াম্না শাংবা থৌরী পাম্বগে হংবদা, ফীত হায়বা ৱাহৈ অসিদা মহাক চমম্নরে। মদুদগী মহাক্না য়ুমদা হল্লগা ফীতকী মতাংদা তম্লে। মদুগী মতুংদা মহাক্না দুকান অদুদা অমুক্কা চৎপদা, দুকান ফম্বা মীওই অদুনা য়োৎকী হুক নত্ত্রগা অতোপ্পা মেতরিএলগী পাম্বরা হংখি। অঙাং অদু অমুক হন্না চমম্নবদগী ময়ুমদা অমুক চৎলগা হেন্না খঙনবা থীরে, তম্লে। মদুদগী মহাক্না শিবগী মহুত্তা লাইরিক তম্বনা হেন্না অফবা ওইরম্লে হায়বা অকোনবদা খঙখি। মসিদি শুপ্নগী মিনিত 7-8দা পীবা মগুন লৈরবা পাউজেল অমনি। ঐহাক্না ফিল্ম অসি য়েংবদা, মহৈরোই অমনা করীগীদমক্তা শিজগে খল্লিবনো হায়বা ঐহাক্না মুন্না খনখি। ফিল্ম অসিনা পীরিবা পাউজেল অসি য়াম্না অচম্বা ওইরম্বদি য়াই, অদুবু মসিনা কনাগুম্বা অমগী পুন্সিদা অনৌবা লম্বী অমা তাক্লি। ঐহাক্না ‘পরিক্ষা পে চর্চা’দা পরিক্ষাগা মরী লৈনবা ৱাফম কয়া অমগী ৱারী শাবা অদোম্না খঙলে। প্রধান মন্ত্রীনা অঙাশিংশিংগা পরিক্ষাগী ৱারী শারগা লৈরে হায়না মীওই খরনা নোক্নৈ। সরকারগী মায়কৈদগী সর্ক্যুলর থোকপখক্তনা অঙাংশিংগী পুন্সি নুংঙাইহনবা ঙম্লোই হায়বা ঐ খঙই; অদুবু, মখোয়গা পুন্দবদি য়াদে, মখোয়গী অৱাবা খঙদবা য়াদে, অশেংবা মতেং পাংদবদি য়াদে। মরম অদুনা, ঐহাক্না প্রোগ্রাম অসি চহি খুদিংগী পাংথোক্লিবনি। হীরম অমগী মতাংদা ফোংনা ৱারী শাবনা কনাগুম্বা অমগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্কনি হায়না ঐহাক থাজৈ। ঐহাক্কী পান্দমদি অঙাংশিংগী মফমদা য়ৌবনি, মখোয়গী থম্মোইদা য়ৌবনি, মখোয়বু তেংবাংবনি, মখোয়গী মমা-মপা অমদি ওজাশিংগা পাউ ফাওনবনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্তি রীল শাবগী মতম লৈতে, ঐহাক্তি মসিগুম্বা থবক ওইনা পাংথোকই। অদুবু, অদোমশু মসি পাংথোকপা য়াইনা। নিশাগী ফত্তবগী মতাংদা নহাশিংদা খঙহনবা কন্তেন্ত ঐখোয়না পুথোকপা য়াদবরা? নিশা অসি অফবা নত্তে হায়বা পাউজেল শন্দোকপা য়াইনা।
মরুপশিং,
অদোম্না মতাং অসিদা অচৌবা থৌদাং য়াবা য়াই, অদোমদি মখোয়গা পাউ ফাওনবা ঙম্মি।
মরুপশিং,
নুমিৎ খরনিগী মতুংদা লোক সভাগী মীখল লাক্লগনি। ঙসিগী থৌরম অসি মদুগা মরী লৈনৈ হায়না লৌবীগনুকো। মথংগী শিবরাত্রী মনুংদা, মসিগুম্বা থৌরম অমা শিনগনি হায়না ঐহাক্কী গেরেন্তী পীজরি, তাংদি খরা খেন্নবা য়াই। ঐহানা লোক সভাগী হীরম পুখৎলক্লিবা অসিদি তোঙানবা মরম অমনি। ঐহাক ইশাদা খোঙফম চেৎচবদগী অদোম্না হেল্লি হায়বা ঐ খঙই।
মরুপশিং,
লোক সভাগী মতাংদা ঐহাক্না পল্লিবা অসিদি মসিদা ক্রিএতিব ইন্দস্ত্রীনা তেংবাংবা য়াগদবা লৈবগীনি। অহানবা ওইনা ভোত থাদগদৌরিবা মীয়ামদা এৱিয়র্নেস পীনবা ঐখোয়না করি তৌবা য়াবগে? ভোত থাদবা হায়বসি কাবা নত্ত্রগা পোবখক্কী ৱা নত্তে, মসিদি চাউরবা লৈবাক্কী ৱারেপ লৌবদা শরুক য়াবনি। লৈবাক্কী তুংগী মতম অমা শেম্বদা মখোয়গী মথৌ তাই, অদুনা মখোয়দা ৱাফম অসি খঙহনবগী মথৌ তাই। কনাদা ভোত থাদগনি হায়না কৈদৌনুংদা নমগদবা নত্তে, ভোত থাদবগী মরু ওইবদা মিৎয়েং চঙদৌনি। কনাদা থাদগনি হায়বদি মশানা লেপহল্লি। মালেমগী মফম কয়াদা নুংঙাই য়াইফবগী চাং হেনগৎলকপগা লোয়ননা ভোতিং পেত্তরন হন্থরকই। লৈবাক কয়ানা তোঙানবা পথাপ কয়াগী মখাদা নুংঙাই য়াইফবা ওই, অদুগা গনতন্ত্রা চৎলকই। ভারতনা গনতন্ত্রগী মগুনবু 100% ঙাক্তুনা চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইনবা হোৎনরি, মালেমগী মফমদা খুদম ওইরি। মসিনা য়াম্না কান্নবা মোদেল অমা মালেমগী ওইনা ওইরিবনি। অদুবু, চহি 18দগী 21 ফাওবগী লৈবাক্কী নহাশিংনা ভোতকী থৌওংদা থৱাই য়াওনা শরুক য়ানবা হায়জরি।
মরুপশিং,
অতৈদগী তোঙানবা অখন্নবা মতৌ লৈবা নত্ত্রগা ‘বিব্যাংজন’শিংদা তেলেন্ত য়াম্না লৈ হায়বা ঐখোয়না উরে। অদোম্না মখোয়গী অফবা ফম্বাক অমা ওইনা মখোয়বু তেংবাংবা য়াই। মখোয়গী নুংগী পাঙ্গল মীয়ামদা খঙহনদুনা সোসিএল মীদিয়াগী খুত্থাংদা মখোয়গী অপাম্বা খঙহনবা য়াই।
মরুপশিং,
অতোপ্পা হীরম অমনা ভারতকী ইথিলবু ঙমখৈ ৱাংমা লানহনন্নবা হোৎনবনি। মালেমগী ওইরিবা হৌজিক্কী ফিভম খঙবা মীওইশিংনা ভারতকী মচু অহুমগী ফিরাল অমসুং পাস্পোর্তকী মরী লৈনবা চাউথোকচনীংঙাই ওইবগী মতিক খঙলমগনি। মহৈরোইশিংনা য়ুক্রেন থাদোক্নবা হোৎনবদা মখোয়না ভারতকী ফিরাল উৎপদা মখোয়গী মতেং য়াম্না ফংই। মসিগী পঙ্গল অসি ঐখোয়না পুম্নমক্না হোৎনমিন্নবদগী লাকপা ঙম্বনি, তরাইনা লাকপা নত্তে। মালেমগী মিৎয়েংদা অহোংবা কয়া লাক্লবশু, ঐখোয়গী মরমদা মখোয়না খনবা ৱাখল্লোন খরা ঐখোয়না হোংদোক্তবা য়াদ্রি। ঐহাক্কী মীরম খোঙচৎ অমদা ঐহাক্কী ত্রানেলেতর ওইওবা ইঞ্জিনিয়র অমগা নুমিৎ হুম্নিমুক পুনবদগী কোইনরক্তবগী থৌদোক অমা নীংশিংলক্লে। মহাক্না তন্না-তন্না ৱাহং অমা কোন্না হংলকখি। লিন জগোই, শেমজিন-শাজিনবা অমসুং ভুত শান্নবগী থৌওং হৌজিক মখা তানা লৈবাক অসিদা চৎনরিবরা হংলকখি। ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংনা মশা মউ ফবনা মরম ওইরগা মসিগুম্বা চৎনবী অসি থাইনগী মমাংদা ইন্নরম্মি হায়না ঐহাক্না মহাক্কী মফমদা তাকখি। লিন ফাবা হায়বসি য়াম্না চাউবা থবক ওইরমদে, অদুবু, ঐখোয়গী পাঙ্গল হৌজিক হন্থরক্লে, অদুনা হৌজিক্তি ঐখোয়না মাউস (কম্প্যুতরগী মাউস) ওইনা পায়রে। ঐখোয়না মালেম্বু মাউসনা লেংহল্লি।
মরুপশিং,
লৈবাক্কী পাঙ্গল শিজিন্নদুনা মীরম লৈবাক্কী পুক্নিং চীংশিনবা হায়বসি ঐখোয়গী থৌদাং ওইগদবনি। ঐখোয়গী কন্তেন্তশিং স্ত্রেতজিক ওইবা মওংদা শেমদুনা, ঐখোয়না মীয়াম্বু ঐখোয়গী লৈবাক্কী মরমদা খঙহনবা য়াগনি। মরুপশিং অদোমদি মালেমগীদমক্তা লৈরিবা ভারতকী দিজিতেল এম্বেসেদরনি। অদোম্না মালেমগী মীয়ামদা সেকেন্দ খরদা য়ৌবা ঙম্মি। অদোম্না ভোকেল ফোর লোকেলগী এম্বেসেদরশু ওইফম থোকই। ঐহাক্না শ্রীনগরদা থেংনখিবা খোই য়োকপা মীওই অমনা দিজিতেল প্লেতফোর্মগী মতেংদগী মহাক্কী ব্রান্দবু মালেমদা খঙহনখিবগী মতৌ অসিবু খুদম ওইনা পীবা য়াই।
অদুনা মরুপশিং, ‘ক্রিএত ওন ইন্দিয়া মুবমেন্ত’ অমা হৌদোক্লসি। ঐহাক্না অদোমগী মফমদা অচৌবা থৌদাং অমা শিন্নরি। ভারতকী কলচর, হেরিতেজ অমসুং চৎনবীশিংবু মালেমগী খুন্নাইদা ঐখোয়না খঙহনগদবনি। কন্তেন্ত শেম্বা মীওই খুদিংনা মসিদা মায় ওনশিন্দুনা মালেম্না খঙবা পাম্লিবা ভারতকী ৱাফম কয়া অমা খঙহনগদবনি। ভারতকী মতাংদা খঙনীংবা ফাওনবা থৌওং কয়া অমা অদোম্না ইশাগী কন্তেন্তকী খুত্থাংদা তাকপা য়াই।
মরুপশিং,
খোঙথাংশিং অসিগী মরক্তা, কনাগুম্বা অমত্তনা তসেংবা ৱাফমদগী নাথৈবা য়াদে হায়না ঐহাক্না থাজৈ। অদোমগী স্তাইল, প্রজেন্তেসন, প্রদক্ত অমসুং ফেক্ত খুদিংমক অচুম্বা ওইগদবনি। অদোম্না ইশাগী তোঙানবা মহৈ শিজিন্নদুনা মরী লৈনবা থবক পাংথোক্লকপা মতমদা, মীপুম খুদিংগী পুক্নিং শুমহৎকনি অমসুং ঐখোয়গী অশেংবা ৱাফম খুদিংমক মখোয়গী মিৎমাঙদা শং-শঙনা উহনবা ঙমগনি। ক্রিএতিবিতীনা লৈবাক্কী শক্তাক শেমহনবা পাম্মি। অপাম্বা অসিগা লোয়ননা, পুম্নমক্না ঙসি মতম চানা লাক্তুনা থৌরম অসিবু মায় পাকহনবগীদমক্তা ঐহাক্না থাগৎচরি। ঐহাক্না জ্যুরীবুশু থাগৎচরি, এন্ত্রী লাক্ষ 1.5-1.75 এসেস তৌবা হায়বসি অরায়বা থবক্তি নত্তে। ঐখোয়গী থৌওংশিং অসি হেন্না মওং মরিল নাইহন্নবা তুংদদি হোৎনবা ঙম্লগনি, ঐহাক্না পুম্নমকপু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।