প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
J&Kগী শ্রীনগরদা ভিকসিৎ ভারত, ভিকসিৎ জম্মু অমসুং কশ্মীরগী থৌরমদা ৱা ঙাংবদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
07 MAR 2024 4:52PM by PIB Imphal
জম্মু-কশ্মীরগী লেফতিনেন্ত গভর্নর শ্রী মনোজ সিনহাজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দমগী ঐগী মরুপশিং, দা. জিতেন্দ্র সিংহ জী, মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্তগী ঐগী মরুপ, লমদম অসিদা পোকচবা গুলাম অলী জী, অমসুং জম্মু-কশ্মীরগী ঐগী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং!
পৃথিবীগী শ্বর্গদা লাকপা ফংজবা, মসিগী এক্সপরিয়েন্স অসি ৱাহৈনা ফোঙদোকপা ঙমলোই। মহৌশাগী তোপ-তোপ্পা মওং, মসিগী নুংশিৎ, তম্পকশিং, এনভাইর্নমেন্ত মসিগা লোয়ননা কশ্মীরি ইচিল-ইনাওশিংনা পীবিরকপা মীনুংশি!
অমসুং গভর্নর সাহেবনা ঐঙোন্দা হায়বীরকখি মদুদি জম্মু-কশ্মীরগী মীয়াম্না স্তেদিয়ম অসিগী মপালদসু লৈ। তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা ব্লোক চনিগা মরফু-মঙাদগী মীওই লাখ অমগী ময়ানা ওনলাইন্দা লৈরি। ঙসি জম্মু-কশ্মীরগী মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। মসি ঐখোয় পুম্নমক্না দিকেদ কয়া ঙাইরকখিবা অনৌবা জম্মু-কশ্মীর অদুনি। দা. শ্যাম প্রসাদ মুখর্জীনা মহাক্কী পুন্সি কত্থোকখিবা অনৌবা জম্মি-কশ্মীরনি। অনৌবা জম্মু-কশ্মীরগী মিৎ মাংদা তুংলমচৎনা ঙান্থোইরি। অনৌবা জম্মু অমসুং কশ্মীরগী অপাম্বশিংদা শীংনবশিং ময়োক্ননবা থৌনা লৈরি। লৈবাক অসিনা মসিগী মাইথোংশিং উবা ফংলি অমসুং ঙসি ইরৈবাকচা করোর 140না মসিগী নুংঙাইবা অসি ফংলি।
মরুপশিং,
ঐখোয় পুম্নমক্ন মনোজ সিনহাজীগী ৱারোল তাখ্রে। মহাক্না য়াম্না ফজরবা মওংদা ৱাফমশিং থমখি, চাউখৎ-থৌরাংদা থেংনরিবা সমস্যাশিংশিং নীংথিনা থমখি, মহাক্কী ৱারোলগী মতুংদা কনাগুম্বা অমনা ঙাংবগী মথৌ তাহনদে। অদুবু নখোয়গী মীনুংশি, নখোয়না মশিং য়াম্না মফম অসিদা লাকপীবা, মীওই লাখ কয়ানা জোইন তৌরকপা অসিনা ঐহাকপু চপ চানা নুংঙাইবা অমসুং অপেনবা পোকহল্লি। মোদীনা নখোয়গী মীনুংশি অসি শীংনবা হোৎনবা য়াবা হোৎনগনি। 2014গী মতুংদা ঐনা লাকপা খুদিং ঐহাক্না চপ মান্নবা ৱাফম হায়খি, নখোয়গী থমোয় জয় তৌনবা কন্না হোৎনৈ অমসুং নোংম-নোংমগী ঐহাক্না নখোয়গী থমোয় জয় তৌনবা অচুম্বা মাইকৈদা চংশিনবা উবা ফংলি, ঐহাক্না নখোয়গী থমোয় জয় তৌখি অমসুং মখা তানা তৌনবা হোৎনখিগনি। অমসুং মসি ‘মোদীগী গরেন্তীনি’.. অমসুং নখোয়না খঙলিদুনা মোদীগী গরেন্তীদি গরেন্তী থুংহনবনি।
মরুপশিং,
মতম খরগী মমাংদা ঐহাক্না জম্মুদা লাকলমখি। ঐহাক্না মদুদা লুপা করোর 32,000রোম ওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং এজুকেসনগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত অমা হৌদোকখি। অমসুং ঙসি, অতেনবা মতমগী মনুংদা ঐহাক্না শ্রীনগরদা লাকপগী খুদোংচাবা অমসুং নখোয়গী উনবা ফংজখি।ল ঙসি ঐহাক্না মফম অসিদা তুরিজম অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী মরী লৈনবা প্রোজেক্ত কয়া উরেপ-উয়ুং তম্বা অমসুং শঙ্গাবা ফংজখি। লৌউ-শিংউ সেক্তরগা মরী লৈনবা স্কিমশিং লৌমীশিংদা কত্থোকখি। নহারোল 1000দা সরকারগী থবক্কী এপোইন্তমেন্ত লেত্তরশিংসু পীখি। চাউখৎ-থৌরাংগী শক্তি, তুরিজমগী ওইথোকপা য়াবশিং, লৌমীশিংগী মতিক-ময়াই অমসুং জম্মু অমসুং কশ্মীরগী নহারোলগী লুচিংবগী মতৌ, চাউখৎপা জম্মু অমসুং কশ্মীর অমা শেমগৎনবা লম্বেল অসি মফম অসিদগী লাক্কদবনি। জম্মু অমসুং কশ্মীর অসি শুপ্নগী রিজন অমা খক্তা নত্তে। জম্মু অমসুং কশ্মীর অসি ভারতকী মকোক্নি। অমসুং মকোক্না ৱাংনা থাংগৎপা অসি চাউখৎপা অমসুং ইকাই খুম্নবগী খুদম অমনি। মরম অসিনা চাউখৎপা জম্মু অমসুং কশ্মীর অসি চাউখৎপা ভারতকী মরু ওইবনি।
মরুপশিং,
মতম অমদা লৈবাক অসিদা চৎনরম্বা আইনশিং জম্মু অমসুং কশ্মীরদা চৎবা য়ারমদে। মতম অমদা লায়রবগী য়াইফ থৌরাংগী স্কিমশিং লৈবাক পুম্বদা ইমপ্লিমেন্ত তৌখি অদুবু জম্মু অমসুং কশ্মীরগী ইচিল ইনাওশিংনা মদুগী কান্নবশিং ফংহনখি। অমসুং হৌজিক য়েংবীয়ু, মতম অসিদা কয়া য়াম্না হোংলে। ঙসি শ্রীনগরদগী মফম অসিদা নখোয় খক্তনা নত্তনা ভারত পুম্বগীদমক স্কিমশিং হৌদোক্লি। ঙসি শ্রীনগরনা অনৌবা তুরিজমগী থৌশিলশিং জম্মু-কশ্মীর খক্তগী নত্তনা লৈবাক পুম্বগীদমক পাইখৎলি। মরম অসিনা জম্মু-কশ্মীর খক্তগী নত্তনা লৈবাক্কী সহর 50গী মীয়াম্না ঐখোয়গা লোয়ননা কন্নেক্ত তৌরি, লৈবাক অসি ঙসি শ্রীনগরগসু কন্নেক্ত তৌরি। ঙসি স্বদেশ দর্শন স্কিমগী মখাদা লৈবাক অসিদা প্রোজেক্ত তরুক কত্থোক্লি। মসিগী মথক্তা স্বদেশ দর্শন স্কিমগী মথংগী তাঙ্ককসু হৌদোকখি। মসিগী মখাদা জম্মু-কশ্মীর অমসুং লৈবাক অসিগীদমক প্রোজেক্ত 30 রোমসু য়াওরি। ঙসি প্রসাদ য়োজনাগী মখাদা প্রোজেক্ত অহুম হৌদোকখি, প্রোজেক্ত 14সু হৌদোকখি। শেংলবা হজরতবল দরগাহদা মীয়ামগী খুদোংচানবা চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিং পাইখৎপা লোইখ্রে। সরকারনা মথংগী চহি অনি অসিদা লমকোইফম ওইনা শেমগৎনবা মফম নিফু হেন্নসু মশক খঙদোকখ্রে। ঙসি ‘দেখো অপ্না দেশ পীপলস চোইস’ কেম্পেনসু হৌদোকখি। মরম অসিনা মসি য়াম্না অখন্নবা কেম্পেন অমনি। লৈবাক অসিগী মীয়াম্না ওনলাইনদা য়েংবদা মসি য়েংবা চৎপা য়াবা মফম অমনি হায়গনি অমসুং মকোক্তা লৈবা অদুনা সরকারনা লমকোইফম ওইনা শেমগৎলনি। ৱারেপ অসি মীয়াম্না শরুক য়াদুনা লৌগনি। ঙসিদগী হৌনা মালেমদা লৈরিবা NRIশিংদা ঐহাক্না হায়জরি নখোয়না দোলর, পাউন পুরক্ত্রসু য়ামদ্রবদা ভারত য়েংনবা ভারত মচা নত্তবা ইমুং মঙা পুরকউ। অমসুং ঙসি NRIশিংদা ভারত্তা লাক্নবা পুক্নিং থৌগৎলি, মখোয়গী মরুপশিংবু পুক্নিং থৌগৎপীয়ু। অমসুং মসিনা মরম ওইরগা ‘চলো ইন্দিয়া’ কেম্পেন হৌদোক্লি। কেম্পেন অসিগী মখাদা অতো্পা লৈবাকশিংদা লৈরিবা মীয়ামদা ‘চলো ইন্দিয়া’ ৱেবসাইৎকী খুত্থাংদা ভারত্তা লাক্নবা ইথিল পীগনি। জম্মু-কশ্মীরগী মীয়ানা স্কিম অমসুং কেম্পেনশিং অসিগী চাউবা কান্নবা ফংগনি। অমসুং নখোয়না খঙলি ঐহাক্না অতোপ্পা পান্দম অমগা লোয়ননা থবক তৌরি। ঐহাক্না ভারতকী লমকোইবা পুম্নমক্তা ৱাফম অমা হায়জনীংই মদুদি মখোয়গী অপুনবা ত্রেবেল বজেৎ অদুদগী য়ামদ্রবদা 5-10%দি লোকেলগী ওইবা পোৎলমশিং লৈবীয়ু। মসিনা মফম অদুগী মীয়ামদা ইনকম লাকহনগনি, মখোয়গী এমপ্লোইমেন্ত হেনগৎহনগনি অমসুং তুরিজমসু চাউখৎহনগনি।
মরুপশিং,
স্কিমশিং অসিগা লোয়ননা তুরিজম ইন্দস্ত্রীশিং অসি মফম অদুদা শেমগৎকনি অমসুং অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীগনি। ঐহাক্না চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংগীদমক জম্মু-কশ্মীরগী ইচিল-ইনাওশিংদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। অমসুং হৌজিক ঐহাক্না অনৌবা লম অমদা ময়াম্না ইনভাইৎ তৌজরি। মফম অসি ফিল্ম নমবগীদমক পাম্নরবা মফম অমনি। হৌজিক ঐহাক্কী অনিশুবা মিসন অসি ‘ৱেদ ইন ইন্দিয়া’নি, ভারত্তা লুহোংঙু হায়বা অসিনি। ভারতকী মপালদগী লাকপা মীওইশিংনা মসিদা লুহোংবা, শেল অমসুং দোলর চাউনা চাদিং তৌবনি…অদুনা মীয়াম্না মফম অসিদা লুংহোংবগীদমক লাক্নীংহনবা অমসুং মফম অসিদা ৱেদ্দিং বুক তৌদুনা নুমিৎ হুমনি, মরিনি ৱেদ্দিং প্রোসেসন চত্থহনবা, মদুদগী মফম অসিগী মীয়াম্না হিংনবগী লম্বী ফংগনি। ঐহাক্না কেম্পেন অসি শৌগৎলি।
অমসুং মরুপশিং,
তৌগদৌরিবা অদু ঙম্নবা তৌগে খনবা অমসুং খোঙফম চেৎলবদি ফিরেপ অদু থুংহনবা ঙম্মি মদুগী মহৈসু ফংই। মালেম পুম্বনা জম্মু-কশ্মীরদা করম্না G-20 মাইপাক্না পাঙথোকখিবগে উবা ফংখ্রে। করিগুম্বদা মীওই খরনা হায় – কনানা তুরিজমগীদমক জম্ম-কশ্মীরদা চৎকদৌরিনো? ঙসি তুরিজমগী রেকোর্দ পুম্নমক জম্মু-কশ্মীরদা থুগাইরি। লমকোইবা করোর অনি হেনবনা 2023 খক্তদা মফম অসিদা লাকখি। হৌখিবা চহি তরা অসিদা অমরনাথ য়াত্রাদা তীর্থ য়াত্রা চৎপা মীওইশিংনা মশিং খ্বাইদগী য়াম্না শরুক য়াখি। ভৈষ্ণো দেবীদা লাকপা ভক্তাশিংগী মশিং রেকোর্দ ওইনা হেনগৎখি। ফোরেন তুরিস্তশিংগী মশিংসু মমাংদগী শরুক অনি মখাই হেনগৎখি। হৌজিক অচৌবা স্তারশিং, সেলেব্রেতীশিং, ফোরেন্ত গেস্তশিং ফাওবনা কশ্মীরদা চৎৎতনা হনখিদে, মখোয়না তম্পাক অসিদা লাক্তুনা ভিদিওশিং, রীলশিং মফম অসিদা নম্মি অমসুং মসি ভাইরেল চৎলি।
মরুপশিং,
তুরিজমগা লোয়ননা লৌউ-শিংউ অমসুং লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং অসি জম্মু অমসুং কশ্মীরগী অচৌবা শক্তি লৈ। মফম অসিগী সেফ্রোন, শেম, দ্রাই ফ্রুতশিং, চেরী অসিনা জম্মু-কশ্মীরবু অচৌবা ব্রান্দ অমা ওইহল্লি। হৌজিক সেক্তর অসি এগ্রিকলচরেল দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রামগা লোয়ননা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। লুপা করোর 5000গী প্রোগ্রাম অসিনা মথংগী চহি মঙাদা জম্মু-কশ্মীরগী লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা অমুক্তং উখিদ্রিবা চাউখৎ-থৌরাং পুরক্লগনি। মসিনা মরু ওইনা হোর্তিকলচর অমসুং লাইবস্তোক চাউখৎপদা মতেং চাউনা পাংগনি। অমসুং হৌজিক্তা ঐহাক্না ইচল হমিদাগা ৱারী শাখি, মঙোন্দগী এনিমেল হসবেন্দ্রীদা করম্বা মখলগী শক্তি চেনবগে খঙবা ঙমখি। মসিনা থবক্কী খুদোংচাবা লিশিং কয়া পীরগনি। ভারত সরকারনা কিসান সম্মান নিধিগী মখাদা লৌমীশিংগী একাউন্তশিংদা লুপা করোর লিশিং অহধম হকথেংননা থাখি।মতম শাংনা উহৈ অমসুং মনা-মশিং প্রিজর্ব তৌদুনা থমনবা জম্মু-কশ্মীরদা স্তোরেজ কেপাসিতীসি চাউনা হেনগৎহনখি। মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা স্তোরেজ স্কিম নুমিৎ খরনিগী মমাংদা মফম অসিদা হৌদোকখি। মসিগী মখাদা জম্মু-কশ্মীরদা অনৌবা ৱেয়রহাউস কয়া শারগনি।
মরুপশিং,
জম্মু-কশ্মীরনা ঙসি খোঙজেল য়াংনা চাউখৎপগী লম্বীদা মাংদা চংশিল্লি। মফম অসিগী মীয়াম্না শুপ্নগী অমা খক্তা নত্তনা এম্স অনিগী খুদোংচাবা ফংলগনি। এম্মস জম্মু অসি শঙ্গাখ্রে অমসুং এম্স কশ্মীরগী থবক খোঙজেল য়াংনা পাইখৎলি। অনৌবা মেদিকেল কোলেক তরেৎ, অচৌবা কেন্সর হোস্পিতাক অনি লিংখৎখি। IIT অমসুং IIMগুম্বা এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংসু শাখি। জম্মু-কশ্মীরদা ভন্দে ভারত ত্রেন অনিসু চেল্লি। শ্রীনগরদগী শঙ্গলদান ফাওবগী অমসুং সঙ্গলদানদগী বারামুলা ফাওবগী ত্রেন সর্ভিস হৌখ্রে। কন্নেক্তিবিতী ফগৎলকপনা মরম ওইরগা জম্মু-কশ্মীরদা ইকনোমিক এক্তিবিতীশিংসু হেনগৎলকখি। অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংসু জম্মু-কশ্মীর স্মার্ত সিতীশিংদা পুরক্লি। নখোয়না উবা ফংগনি, মদুদি লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা মফম অসিগী সক্সেস স্তোরীনা মালেম পুম্বগী অচৌবা সেন্তর ওফ এত্রেক্সন ওইরগনি। নখোয়না উবা ফংলম্লগনি, রেদিওদা তারম্লগনি, ঐহাক্না মন কী বাতকী থৌরমদা জম্মু-কশ্মীরগী মাইপাকপশিংগী মরমদা হায়নবা খুদোংচাব ফংবা খুদিং হায়জৈ। স্বচ্ছতা অভিয়ান, হেন্দিক্রাফকী মতাংদা মন কী বাত্তা ফোঙদোকচৈ। ঐহাক্না নাদ্রু, থম্বাল, থবীগী মতাংদা হায়জৈ। মফমসিগী পাৎ খুদিংমক্তা থম্বাল শাৎপা উরমগনি। চহি য়াংখৈগী মমাংদা শেমখিবা জম্মু-কশ্মীর ক্রকেৎ এসোসিএসনগী মার্কা অসিসু থম্বাল ওইরি। মসিগা BJPগী সিম্বলগা মান্নবা অসি নুংঙাই। মফম অসিগা থম্বালগী অচেৎপা মরী অমা লৈনব্রা?
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা লম খুদিংমক্তা জম্মু-কশ্মীরগী নহারোল খুমাং চাউশিনহন্নবা হোৎন্দুনা লাকখি। স্কিল দিবেলপমেন্তদগী স্পোর্তস ফাওবা নহারোলদা অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লি। ঙসি জম্মু-কশ্মীরগী জিলা খুদিংমক্তা মোদর্ন স্পোর্তস ফেসিলিতীশিং শাগৎলি। জিলা 17তা মলতি-পর্পস ইন্দোর স্পোর্তস হোলশিং শাখি। চহি খরা অসিদা মফম অসিদা নেস্নেল স্পোর্তস তোর্নামেন্ত কয়া পাঙথোকখি। হৌজিক জম্মু-কশ্মীরমনা লৈবাক্কী ৱিন্তর স্পোর্তস কেপিতেল ওইরক্লি – মসি ঐগী জম্মু-কশ্মীরনি। লৈবাক শিনবা থুংবদগী চাউরাক্না শান্নরোয় লিশিং অমগী ময়ানা খেলো ইন্দিয়া ৱিন্তর গেম্সতা শরুক য়াখি।
মরুপশিং,
ঙসি জম্মু-কশ্মীরনা চাউখৎপগী অনৌবা পনখৈশিং য়ৌবা ঙম্লি মসিগী মরমদা জম্মু-কশ্মীর মনীং তম্না শ্বর হোনবা ফংলে। অথিংবশিংদগী মনীংতম্বা অসি আর্তিকল 370 লৌথোকখ্রবা মতুংদা লাকখি। দিকেদ কয়া রাজনিতীগী কান্নবশিংগীদমক কোংগ্রেস অমসুং মাগী এলিশিংনা জম্মু-কশ্মীরগী মীয়ামবু অমসুং লৈবাক অসিবু 370গী মরুমদা লান্না লমজিংখি। জম্মু-কশ্মীর অসিনা 370দগী কান্নবা ফংব্রা নত্ত্রগা রাজনিতী তৌবা ইমুং খরনা মসিগী কান্নবা লৌব্রা হায়বগী অশেংবা অদু মীয়াম্না খঙলমখি। মফম অসিবু ইমুং খরগী কান্ননবগীদমক ফাজিন্দুনা থমখি। ঙসি 370 লৈত্রে, মরম অসিনা জম্মু-কশ্মীরগী নহারোলগী তেলেন্তপু মপুং ফানা ইকাই খুম্নরি অমসুং মখোয়না অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংলি। ঙসি মফম অসিদা মীপুম খুদিংমক্তা চপ মান্নবা হকশিং অমসুং চপ মান্নবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লি। পকিস্তানগী রিফ্যুজীশিং, ঐখোয়গী বাল্মিকী ফুরুপগী ইচিল-ইনাওশিং, ঐখোয়গী সেনিতেসন ৱার্করশিং, মখোয়না চহি 70 ভোৎ থাদবগী হক ফংদনা লাকখি। বাল্মিকী ফুরুপনা SC কেতগোরীগী কান্নবা ফংনবা চহি অমা ফারবা দিমান্দ অদু থুংহনখি। সেদ্যুল্দ ত্রাইবশিংগীদমক বিধান সভাদা সীত খাক্তুনা থমখি। ‘পহারী জনজাতি’, ‘পহারী আতীয় সমুহ’, ‘গদ্দা ব্রাহ্মন’ অমসুং ‘কোলী’ ফুরুপশিং অসি সেদ্যুল্দ ত্রাইবশিংদা চলহনখি। ঐখোয়গী সরকারনা পঞ্চায়ৎ, ম্যুনিসিপালিতী, অমসুং ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসনদা অদর বেকৱার্দ ক্লাসশিংগী রিজর্বেসন ফংহনখি। ইমুংদা য়ুম্ফম ওইবা জম্মু-কশ্মীরগী মীয়ামদা দিকেদ কয়া হকশিং ফংহনদনা লাকখি। ঙসি কাংলুপ খুদিংমক্তা চপ মান্নবা হকশিং ফংহল্লি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী J&K বেঙ্কনা জম্মু অমসুং কাশ্মীরদা নেপোতিজম অমসুং করপ্সনদগী চাউনা চৈথেং নংখি। মমাংগী সরকারশিংনা বেঙ্ক অসি নমথনবা হোৎনবা য়াবা হোৎনখি, মখোয়গী মরী-মতাশিং ওইনা থবক হাপখি, মসিনা ওপরেসন তৌবদা অপনবা ওইহনখি। মিসমেনেজমেন্তনা চাউনা অমাংবা থোকহনখি, লুপা করোর লিশিং কয়া রিস্কতা লৈহনখি – লায়রবগী শেল, কশ্মীরগী মীয়াম্না ৱানা তানখিবা শেল। J&K বেঙ্ক কন্নবা, ঐখোয়গী সরকারনা রিফোর্ম কয়া ইমপ্লিমেন্ত তৌখি অমসুং লুপা করোর 1,000গী ফাইনান্সিএল এসিস্তেন্স পীখি। এন্তি-করপ্সন ব্যুরোগা লোয়ননা থীজিন্দুনা বেঙ্ক অসিদা অরানবা মওংদা থবক হাপখিবগী মায়োক্তা ঙসি ফাওবা লিশিং লিশিং কয়াগী মথক্তা অকনবা এক্সনসু লৌখৎখি। হৌখিবা চহি মঙা হেনবা অসিদা জম্মু অমসুং কশ্মীরগী নহারোল লিশিং কয়ানা ত্রান্সপরেন্ত প্রোসেসশিংগী খুত্থাংদা বেঙ্ককী থবকশিং ফংবা ঙম্লে। ঙসি সরকারগী লেপ্পা লৈতবা খোঙথাংশিংনা মরম ওইরগা J&K বেঙ্কনা মাগী শক্তি অমুক হন্না ফংবা ঙমলে। মতম অমদা অৱাবা মায়োক্নরমখিবা বেঙ্ক অসিগী প্রোফিতেবিলিতী অসি মোদীগী গরেন্তীনা উবদা হৌজি লুপা করোর 1700 য়ৌরে। মসি নখোয়গী শেলনি, নখোয়গী ফংফম থোকপা হকশিং অমরোমদা মোদীনা থোংঙাকপা ওইনা লেপ্পী। চহি মঙাগী মমাংদা বেঙ্ককী অপুনবা বিজিনেস অসি শুপ্নগী লুপা করোর লাখ 1.25 ওইখি। হৌজিক মসি করোর লাখ 2.25 হেন্দুনা শরুক অনিগী ময়া ওইরি। মতৌ অসুম্না চহি মঙাগী মমাংদা দিপোজিৎশিং অসি করোর লিশিং মর্ফুগী মখাদা লৈরমখিবা অদু করোর লাখ 1.25দগী হেন্দুনা সাইজ দবল ওইরকখি। বেঙ্ককী নন-পরফোর্মিং এসেৎশিং (NPA) রেসিও অসি চাদা 11 হেনখিবা অসি হৌজিক চাদা 5গী মখাদা হন্থখ্রে। হৌখিবা চহি মঙা হেনবা অসিদা J&K বেঙ্ককী শিয়র প্রাইস অসি লুপা 12দগী চাউরাক্না লুপা 140দা শরুক তরানিথোইগী ময়াদা হেনগৎলকখি। মীয়ামগী য়াইফনবা তৌবা পুকচেল শেংবা সরকারগী ফিরেপনা শীংনবশিং অসি মায়োক্নবা ঙমখি, মীয়ামগী য়াইফনবা তৌবা ঙমখি।
মরুপশিং,
জম্মু অমসুং কশ্মীরনা মতম শাংনা নীংতম্বা ফংলবা মতুংদা দাইনাস্তিক পোলিতিক্সকী চৈথেং নংদুনা লাকখি। মীওইশিং অদুনা ঐঙোন্দা পর্সনেল এত্তেকশিং তৌরক্লি। মখোয়না মোদীগী ইমুং মনুং লৈতে হায়রি অদুবু লৈবাক অসিনা মতিক চাবা পাউখুম পীরি। লৈবাক শিনবা থুংবদা মীয়াম্না হায়রি “ঐহাক মোদীগী ইমুংনি!” ঐহাক্না মতম চুপ্পদা জম্মু-কশ্মীর অসি ঐগী ইমুং ওইনা লৌখি। মরম অসিনা কশ্মীরিশিংনা হায়রি – “ঐ মোদীগী ইমুংনি। ঐ মোদীগী ইমুংনি”। মথংগী চহি মঙাদা মফম অসিনা খোঙজেল য়াংনা চাউখৎকনি।
মরুপশিং,
শেংলবা চাকহেন থা রামাদন লাক্কলগনি। জম্মু-কশ্মীরদগী লমদম অসিদগী ঐহাক্না লৈবাক পুম্বদা শেংলবা থা অসিনা লাকপদা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
অমসুং ঐগী মরুপশিং,
লমদম সি আদি শঙ্করাচার্য়নগী খোঙথাংশিংনা শেংদোকলমখি। হয়েং অসি মহাসিবরাত্রীগী শেংলবা থৌরমনি অমসুং ঐহাক্না শেংলবা কুহ্মৈ অসিনা লাকপদা ঐগী ইরৈবাকচাশিংদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। অমুক হন্না ঙসিগী প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক ঐহাক্না নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Viksit Bharat, Viksit Jammu & Kashmir programme in Srinagar, J&K
07 MAR 2024 4:52PM by PIB Delhi
Lieutenant Governor of Jammu and Kashmir, Shri Manoj Sinha ji, my cabinet colleague Dr. Jitendra Singh ji, my esteemed parliamentary colleague and the son of this soil, Ghulam Ali ji, and my dear brothers and sisters of Jammu and Kashmir!
Words fail to capture the feeling of being in this paradise on earth, experiencing this unparalleled beauty of nature, breathing this pristine air, and being embraced by the warmth of your love, my Kashmiri brothers and sisters!
Governor Saheb mentioned that people from all over Jammu and Kashmir are gathered outside the stadium, while nearly one lakh individuals from 285 blocks connected through technology. Today, I extend my heartfelt greetings to the people of Jammu and Kashmir. This is the new Jammu and Kashmir that we have eagerly waited for decades. This is the new Jammu and Kashmir that Dr. Shyama Prasad Mukherjee sacrificed his life for. The future of this new Jammu and Kashmir shines bright; this new Jammu & Kashmir holds the confidence to overcome challenges. Your smiling faces are witnessed by the entire nation, and today, 140 crore countrymen feel a sense of relief.
Friends,
We just listened to the speech by Manoj Sinha ji. He articulated the points with such eloquence and detail regarding the matter of development that perhaps no further speeches are required. However, your overwhelming love and presence here, with lakhs of people joining, fills me with equal joy and gratitude. Modi will spare no effort in repaying this debt of love. On every visit since 2014, I have consistently expressed my commitment to winning your hearts, and day by day, I see progress towards achieving that goal. And I will continue my effort towards winning your heart even in the future. And this is 'Modi's Guarantee'! And as you know, Modi's guarantee means the guarantee of fulfilling the promises.
Friends,
Not long ago, I visited Jammu, where I launched projects related to infrastructure and education worth Rs 32,000 crores. Today, in a brief period, I have the privilege of being in Srinagar to meet you all. Here, I have the honour of laying foundation stones and inaugurating numerous projects focused on tourism and development. Additionally, schemes related to the agricultural sector have been dedicated to our farmers, and 1000 young individuals have received appointment letters for government jobs. The potential of development, the prospects of tourism, the capabilities of our farmers, and the leadership of the youth in Jammu and Kashmir are all pivotal in building a 'developed Jammu and Kashmir'. Jammu and Kashmir is more than just a geographical area; it represents the 'Head' of Bharat, symbolizing Bharat's dignity. And a head held high signifies progress and honour. Therefore, a developed Jammu and Kashmir is paramount to achieving a developed Bharat.
Friends,
There was a time when the laws applied to the rest of the country did not use to be extended to Jammu and Kashmir. Similarly, while welfare schemes for the poor were rolled out nationwide, the benefits often did not reach my brothers and sisters in Jammu and Kashmir. However, times have changed drastically. Today, initiatives have been launched here in Srinagar that benefit not only the local residents but also the entire nation. Srinagar is spearheading new tourism initiatives, not just for Jammu and Kashmir, but for the whole country. Hence, apart from the people of Jammu and Kashmir, people from over 50 other cities across the country are also connected with us today. So, the nation is connected to Srinagar. Today, six projects have been inaugurated under the Swadesh Darshan Scheme along with its next phase. Under this, 30 projects have been launched for Jammu and Kashmir and other parts of the country. Furthermore, three projects have been initiated under the PRASAD Yojana, alongside an additional 14 projects. Development initiatives at the sacred Hazratbal Dargah have also been completed for the convenience of people. Moreover, the government has identified over 40 locations to be developed as tourist destinations within the next two years. A unique campaign, the 'Dekho Apna Desh People's Choice' campaign has been inaugurated today, wherein people from across the country can go online and nominate places worth visiting. The most popular destinations will be developed further as tourist attractions by the government, with public participation in the decision-making process. Starting today, we are encouraging Non-Resident Indians (NRIs) worldwide to promote tourism in India through the 'Chalo India' campaign. NRIs are urged to invite at least five non-Indian families to visit Bharat. Additionally, under the 'Chalo India' campaign, a website has been launched to motivate people living abroad to visit India. The people of Jammu and Kashmir are set to reap significant benefits from these schemes and campaigns. Furthermore, I am working towards another objective: urging Indian tourists to contribute to the local economy during their travels. I advise tourists to allocate at least 5-10% of their total travel budget to purchasing local products wherever they go. This not only boosts local income and employment but also fosters sustainable tourism. It's not just about visiting; it's about supporting the local economy. I, too, have followed this practice during my visit to Srinagar today. I saw something good and decided to purchase it. This initiative aims to strengthen the local economy.
Friends,
With the implementation of these schemes, the tourism industry in this region will flourish, creating new employment opportunities. I extend my heartfelt congratulations to my brothers and sisters of Jammu and Kashmir for these development endeavours. Now, I would like to introduce you to a new initiative. This region has long been a favoured destination for film shoots. My next mission is to promote weddings in Bharat. People often spend significant amounts of money to get married abroad. However, I propose the concept of 'Wed in India,' encouraging people to consider hosting their weddings in India. People should grow that desire to hold their weddings in Jammu & Kashmir. By hosting weddings here, families can enjoy lavish celebrations for three to four days, providing livelihood opportunities for locals. I am dedicated to supporting this campaign.
And friends,
When intentions are pure and there is a commitment to achieve goals, results inevitably follow. The world witnessed the successful organization of the G-20 Summit here in Jammu and Kashmir. Previously, there were doubts about Jammu and Kashmir's potential as a tourist destination. However, today, all tourism records are being broken in the region. In 2023 alone, over 2 crore tourists visited. The highest number of pilgrims participated in the Amarnath Yatra in the last decade. Devotees are flocking to Vaishno Devi in unprecedented numbers. Foreign tourist arrivals have also more than doubled compared to previous years. Notably, even prominent personalities and foreign dignitaries are drawn to Kashmir, capturing the beauty of its valleys in videos and reels, which then go viral.
Friends,
In addition to tourism, agriculture and agricultural products play a significant role in Jammu and Kashmir. The saffron, apples, dry fruits, and cherries of Jammu and Kashmir have established it as a prominent brand. The agricultural development programmes, with an investment of Rs 5,000 crore, will further bolster this sector over the next five years, particularly benefiting horticulture and livestock. During my recent conversation with Sister Hamida, we discussed the potential boost animal husbandry will receive from this initiative, which will also create thousands of new job opportunities. The Government of India has already disbursed approximately Rs 3,000 crore directly into farmers' accounts through the Kisan Samman Nidhi scheme. Moreover, efforts to enhance storage capacity in Jammu and Kashmir, including the recent launch of the world's largest storage scheme, will contribute to preserving fruits and vegetables for extended periods. Numerous new warehouses will also be constructed in the region as part of this initiative.
Friends,
Jammu and Kashmir is rapidly advancing on the path of development. The region will soon have not one but two AIIMS facilities, with AIIMS Jammu already inaugurated and work on AIIMS Kashmir progressing swiftly. Additionally, seven new medical colleges and two major cancer hospitals have been established. Modern educational institutions like IIT and IIM have also been established, and two Vande Bharat trains are now operational in Jammu and Kashmir. Train service from Srinagar to Sangaldan and from Sangaldan to Baramulla has also started. Expanded connectivity has boosted economic activities, and efforts are underway to develop Jammu and Srinagar into smart cities through new infrastructure projects. In the future, Jammu and Kashmir's success story will undoubtedly attract global attention. You might have heard on the radio, I often highlight the achievements of Jammu and Kashmir in my Mann Ki Baat programme, discussing initiatives such as cleanliness campaigns and the region's rich handicrafts and craftsmanship. For instance, I once dedicated a segment of Mann Ki Baat to the intricacies of Nadru or lotus stem. Lotuses are seen everywhere in the lakes here. Notably, the lotus, which is also the symbol of the BJP, holds a significant presence in Jammu and Kashmir, even adorning the logo of the Jammu and Kashmir Cricket Association, emphasizing the deep-rooted connection between the region and the lotus.
Friends,
Our government is steadfastly working towards advancing the youth of Jammu and Kashmir in every sphere. From skill development to sports, new opportunities are being created for the youth. Presently, modern sports facilities are being established in every district of Jammu and Kashmir. Multi-purpose indoor sports halls have been constructed in 17 districts. Over the years, Jammu and Kashmir has been the host to numerous national sports tournaments. Now, it is emerging as the winter sports capital of the country – this is the Jammu and Kashmir I envision. Recently, nearly 1000 players from across the country participated in the Khelo India Winter Games.
Friends,
Today, Jammu and Kashmir is scaling new heights of development, as it breathes freely. This liberation from restrictions followed the abrogation of Article 370. For decades, Congress and its allies misled the people of Jammu and Kashmir and the nation in the name of Article 370 for political gain. Whether Jammu and Kashmir truly benefited from Article 370 or if it merely served the interests of certain political families, the people of Jammu and Kashmir have come to realize the truth – they were misled. Article 370 kept Jammu and Kashmir shackled for the benefit of a select few families. Today, with its revocation, the talent of Jammu and Kashmir's youth is being duly recognized, and they are being presented with new opportunities. Equal rights and opportunities are now accessible to all. Previously disenfranchised groups, such as refugees from Pakistan, Valmiki community members, and sanitation workers, who were denied voting rights for 70 years, now enjoy them. The long-standing demand of the Valmiki community to be included in the SC category has been fulfilled. Additionally, seats have been reserved in the Assembly for Scheduled Tribes. Also, the communities like the 'Paddari tribe', 'Pahari ethnic group', 'Gadda Brahmin', and 'Koli' have been recognized as Scheduled Tribes. Our government has ensured reservation for Other Backward Classes in Panchayats, Municipalities, and Municipal Corporations. 'Parvivarvaadi' (dynastic) parties deprived the people of Jammu and Kashmir of these rights for decades. Today, every section of society is getting its rights back.
Friends,
Our J&K Bank has suffered greatly from nepotism and corruption in Jammu and Kashmir. Previous governments spared no effort to undermine this bank, filling the posts with their relatives and nephews, which crippled its operations. Mismanagement led to significant losses, putting thousands of crores of rupees at risk – the money of the poor, the hard-earned money of Kashmir's people, including you, my brothers and sisters. To rescue J&K Bank, our government implemented a series of reforms and provided financial assistance of Rs 1,000 crore. We also took stringent action against wrongful recruitments in the bank with the Anti-Corruption Bureau investigating thousands of such cases even today. Over the past five years, thousands of youngsters in Jammu and Kashmir have secured bank jobs through transparent processes. Today, due to the government's persistent efforts, J&K Bank has regained strength. The profitability of this once struggling bank, as evidenced by Modi's Guarantee, has now reached Rs 1700 crore. This is your money, rightfully yours, while Modi stands guard like a sentinel. Five years ago, the bank's total business had dwindled to just Rs 1.25 lakh crore. Presently, it has surpassed Rs 2.25 lakh crore, nearly doubling its size. Similarly, five years ago, deposits had declined by Rs 80 thousand crores, now nearly doubling in size to exceed Rs 1.25 lakh crore. The bank's Non-Performing Assets (NPA) ratio, which crossed 11 percent five years ago, has now decreased to below 5 percent. Over the past five years, J&K Bank's share price has surged nearly twelvefold, from Rs 12 to approximately Rs 140. With an honest government committed to public welfare, challenges can be overcome, ensuring the people's well-being.
Friends,
Jammu and Kashmir has long suffered from dynastic politics since independence. Those displeased with the country's and Jammu and Kashmir's development are resorting to personal attacks against me. They claim Modi has no family, but the nation is giving them a befitting response. Across the country, people are declaring, "I am Modi's family!" I have always regarded Jammu and Kashmir as my family – family resides in the heart and mind. That's why Kashmiris share this sentiment – "I am Modi's family! I am Modi's family!" Modi is leaving his family with the assurance that the development journey of Jammu and Kashmir will continue relentlessly. Jammu and Kashmir will develop more rapidly in the next 5 years.
Friends,
Ramadan, the month of tranquility and devotion, is set to commence shortly. From the soil of Jammu and Kashmir, I extend heartfelt wishes to the entire nation as we approach this sacred month. May the essence of peace and unity embodied by Ramadan resonate with everyone.
And my friends,
This land has been sanctified by the footsteps of Adi Shankaracharya. Tomorrow marks the auspicious occasion of Mahashivratri, and I extend my warmest greetings to you and all our fellow countrymen on this auspicious festival. Once again, I offer my heartfelt congratulations to all of you for these projects today. It is truly an honour for me to stand among the lakhs of people here in Jammu and Kashmir, receiving your affection and blessings.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.