কেবিনেট
কেবিনেটে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা উদ্ভাৱন পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে উচ্চাভিলাষী ইণ্ডিয়াএআই অভিযানত অনুমোদন জনাইছে
কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা উদ্ভাৱনক উৎসাহিত কৰাৰ বাবে ১০,০০০বা তাতোধিক জিপিইউৰ ৰাজহুৱা এআই কম্পিউট আন্তঃগাঁথনি স্থাপন কৰা হ'ব
থলুৱা ফাউণ্ডেচনেল মডেলৰ বিকাশত বিনিয়োগ
ইণ্ডিয়া এআই ষ্টাৰ্টআপ ফাইনেন্সিং-এ এআই ষ্টাৰ্টআপৰ বাবে পুঁজি মুকলি কৰে
07 MAR 2024 7:46PM by PIB Guwahati
ভাৰতত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাক কাৰ্যক্ষম কৰি তোলাৰ দৃষ্টিভংগীক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত কেবিনেটে ১০,৩৭১.৯২ কোটি টকাৰ বাজেট ব্যয় সাপেক্ষে ইণ্ডিয়াএআই অভিযানত অনুমোদন জনাইছে।
ইণ্ডিয়া এআই অভিযানে ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডত কৌশলগত কাৰ্যসূচী আৰু অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে এআই উদ্ভাৱনক উৎসাহিত কৰি এক বিস্তৃত পৰিৱেশ তন্ত্ৰ স্থাপন কৰিব। কম্পিউটিং প্ৰৱেশাধিকাৰ গণনা, তথ্যৰ মানদণ্ড উন্নত কৰি, থলুৱা এআই ক্ষমতা বিকাশ, উদ্যোগৰ সহযোগিতা সক্ষম কৰাৰ লগতে ষ্টাৰ্টআপ বিপদাশংকা মূলধন প্ৰদান আৰু ভাৰতৰ এআই পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ দায়িত্বশীল, সামগ্ৰিক বিকাশত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিব।
১. ইণ্ডিয়াএআই কম্পিউট ক্ষমতা: ইণ্ডিয়াএআই কম্পিউট ক্ষমতাই ভাৰতৰ দ্ৰুত বিস্তাৰিত এআই ষ্টাৰ্ট-আপ আৰু গৱেষণা পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ বৰ্ধিত চাহিদা পূৰণৰ বাবে এক উচ্চ-স্তৰৰ স্কেলেবল এআই কম্পিউটিং পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ নিৰ্মাণ কৰিব। এই পৰিৱেশ তন্ত্ৰত ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে নিৰ্মাণ কৰা ১০,০০০ বা তাতোধিক গ্ৰাফিক্স প্ৰচেছিং ইউনিটৰ (জিপিইউ) এআই কম্পিউট আন্তঃগাঁথনি অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব।
২. ইণ্ডিয়াএআই উদ্ভাৱন কেন্দ্ৰ: ইণ্ডিয়া এআই উদ্ভাৱন কেন্দ্ৰই গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডবোৰত থলুৱা বৃহৎ মাল্টি মডেল (এলএমএম) আৰু নিৰ্দিষ্ট কাৰ্যক্ষেত্ৰৰ আধাৰশিলা মডেলৰ বিকাশ আৰু নিয়োজনৰ কাম হাতত ল'ব।
৩. ইণ্ডিয়াএআই ডাটাছেট প্লেটফৰ্ম - ইণ্ডিয়াএআই ডাটাছেটপ্লেটফৰ্মে এআই উদ্ভাৱনৰ বাবে মানদণ্ডৰ ডাটাছেটৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ সুশৃংখল কৰিব। ভাৰতীয় ষ্টাৰ্টআপ আৰু গৱেষকসকলক অ-ব্যক্তিগত ডাটাছেটৰ অবিৰাম প্ৰৱেশাধিকাৰৰ বাবে একক সমাধান প্ৰদান কৰাৰ বাবে এক একত্ৰিত ডাটা প্লেটফৰ্ম বিকশিত কৰা হ'ব।
৪. ইণ্ডিয়াএআই এপ্লিকেচন ডেভেলপমেণ্ট ইনিশিয়েটিভ – ইণ্ডিয়া এআই এপ্লিকেচন ডেভেলপমেণ্ট ইনিশিয়েটিভে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়, ৰাজ্যিক বিভাগ আৰু অন্যান্য প্ৰতিষ্ঠানৰ পৰা আহৰণ কৰা সমস্যাৰ বিবৃতিৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডত এআই আবেদনৰ প্ৰচাৰ কৰিব। এই পদক্ষেপটোৱে বৃহৎ পৰিমাণৰ আৰ্থ-সামাজিক পৰিৱৰ্তনৰ সম্ভাৱনাৰ সৈতে প্ৰভাৱশালী এআই সমাধানৰ বিকাশ/স্কেলিং/প্ৰচাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব।
৫. ইণ্ডিয়াএআই ফিউচাৰস্কিলছ - এআই কাৰ্যসূচীত প্ৰৱেশৰ প্ৰতিবন্ধকতা হ্ৰাস কৰাৰ বাবে ইণ্ডিয়াএআই ফিউচাৰস্কিলৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। স্নাতক, স্নাতকোত্তৰ পৰ্যায় আৰু পিএইচডি কাৰ্যসূচীত এআই পাঠ্যক্ৰমৰ প্ৰসাৰ কৰা হ’ব। পাঠ্যক্ৰম প্ৰদান কৰাৰ বাবে সমগ্ৰ ভাৰতৰ টায়াৰ ২ আৰু টায়াৰ ৩ চহৰত ডাটা আৰু এআই লেব স্থাপন কৰা হ'ব।
৬) ইণ্ডিয়াএআই ষ্টাৰ্টআপ ফাইনেন্সিং: গভীৰ-প্ৰযুক্তিৰ এআই ষ্টাৰ্টআপবোৰক সমৰ্থন আৰু ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে আৰু ভৱিষ্যতৰ এআই প্ৰকল্পসমূহ সক্ষম কৰাৰ বাবে তেওঁলোকক পুঁজিৰ সুশৃংখল প্ৰৱেশাধিকাৰ প্ৰদান কৰাৰ বাবে ইণ্ডিয়াএআই ষ্টাৰ্টআপ ফাইনেন্সিং স্তম্ভৰ ধাৰণা কৰা হৈছে।
৭) নিৰাপদ আৰু বিশ্বাসযোগ্য এআই - এআইৰ দায়িত্বশীল বিকাশ, নিয়োগ, আৰু গ্ৰহণক আগুৱাই নিবলৈ পৰ্যাপ্ত গাৰ্ডৰেলৰ প্ৰয়োজনীয়তাক স্বীকাৰ কৰি, নিৰাপদ আৰু বিশ্বাসযোগ্য এআই স্তম্ভই থলুৱা সঁজুলি আৰু কাঠামোৰ বিকাশকে ধৰি দায়িত্বশীল এআই প্ৰকল্পসমূহ ৰূপায়ণ কৰিবলৈ সক্ষম কৰিব, স্বয়ং -উদ্ভাৱকসকলৰ বাবে মূল্যায়ন পৰীক্ষা তালিকা, আৰু অন্যান্য নিৰ্দেশনা আৰু শাসন কাঠামো।
অনুমোদিত ইণ্ডিয়াএআই মিছনে ভাৰতৰ প্ৰযুক্তিগত সাৰ্বভৌমত্ব নিশ্চিত কৰিবলৈ উদ্ভাৱন কঢ়িয়াই আনিব আৰু ঘৰুৱা ক্ষমতা গঢ়ি তুলিব। ই দেশৰ জনগাঁথনিগত লভ্যাংশ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উচ্চ দক্ষ নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। ইণ্ডিয়াএআই মিছনে ভাৰতক বিশ্বৰ আগত প্ৰদৰ্শন কৰাত সহায় কৰিব।

Cabinet
Cabinet Approves Ambitious IndiaAI Mission to Strengthen the AI Innovation Ecosystem
Public AI Compute Infrastructure of 10,000 or more GPUs to be Established for catalyzing AI Innovation
Investment in Development of Indigenous Foundational Models
IndiaAI Startup Financing Unlocks Funding for AI Startups from Idea to Commercialization
Indigenous Tools for Safe, Trusted and Ethical AI Development & Deployment
07 MAR 2024 7:46PM by PIB Delhi
In furtherance to the vision of Making AI in India and Making AI Work for India, the Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the comprehensive national-level IndiaAI mission with a budget outlay of Rs.10,371.92 crore.
The IndiaAI mission will establish a comprehensive ecosystem catalyzing AI innovation through strategic programs and partnerships across the public and private sectors. By democratizing computing access, improving data quality, developing indigenous AI capabilities, attracting top AI talent, enabling industry collaboration, providing startup risk capital, ensuring socially impactful AI projects and bolstering ethical AI, it will drive responsible, inclusive growth of India's AI ecosystem.
The Mission will be implemented by ‘IndiaAI’ Independent Business Division (IBD) under Digital India Corporation (DIC) and has the following components:
1. IndiaAI Compute Capacity: The IndiaAI compute pillar will build a high-end scalable AI computing ecosystem to cater to the increasing demands from India’s rapidly expanding AI start-ups and research ecosystem. The ecosystem will comprise AI compute infrastructure of 10,000 or more Graphics Processing Units (GPUs), built through public-private partnership. Further, an AI marketplace will be designed to offer AI as a service and pre-trained models to AI innovators. It will act as a one-stop solution for resources critical for AI innovation.
2. IndiaAI Innovation Centre: The IndiaAI Innovation Centre will undertake the development and deployment of indigenous Large Multimodal Models (LMMs) and domain-specific foundational models in critical sectors.
3. IndiaAI Datasets Platform - The IndiaAI Datasets Platform will streamline access to quality non-personal datasets for AI Innovation. A unified data platform will be developed to provide a one-stop solution for seamless access to non-personal datasets to Indian Startups and Researchers.
4. IndiaAI Application Development Initiative - The IndiaAI Application Development Initiative will promote the AI applications in critical sectors for the problem statements sourced from Central Ministries, State Departments, and other institutions. The initiative will focus on developing/scaling/promoting adoption of impactful AI solutions with potential for catalyzing large scale socio-economic transformation.
5. IndiaAI FutureSkills - IndiaAI FutureSkills is conceptualized to mitigate barriers to entry into AI programs and will increase AI courses in undergraduate, masters-level, and Ph.D. programs. Further, Data and AI Labs will be set-up in Tier 2 and Tier 3 cities across India to impart foundational level courses.
6. IndiaAI Startup Financing: The IndiaAI Startup Financing pillar is conceptualized to support and accelerate deep-tech AI startups and provide them streamlined access to funding to enable futuristic AI Projects.
7. Safe & Trusted AI - Recognizing the need for adequate guardrails to advance the responsible development, deployment, and adoption of AI, the Safe & Trusted AI pillar will enable the implementation of Responsible AI projects including the development of indigenous tools and frameworks, self-assessment checklists for innovators, and other guidelines and governance frameworks.
The approved IndiaAI Mission will propel innovation and build domestic capacities to ensure the tech sovereignty of India. It will also create highly skilled employment opportunities to harness the demographic dividend of the country. IndiaAI Mission will help India demonstrate to the world how this transformative technology can be used for social good and enhance its global competitiveness.