নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
প্ৰথমবাৰলৈ মেড-ইন-ইণ্ডিয়া এএছটিডিএছ টাগ ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উৎসৰ্গা শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালৰ
বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতক উদ্গনি যোগাই কোচি শ্বিপয়াৰ্ড লিমিটেডে নিৰ্মাণ কৰিছে টাগ ‘অ’চেন গ্ৰেচ’
ভ্ৰাম্যমান চিকিৎসা গোটে বিস্তৃত স্বাস্থ্যসেৱা যোগান ধৰিব
৫৩টা সাগৰমালা প্ৰকল্পৰ অধীনত ওড়িশাত ৫৪,৫০০ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে
গ্ৰীণ টাগ ট্ৰানজিচন প্ৰগ্ৰেমৰ (জিটিটিপি) লক্ষ্য হৈছে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত সকলো টাগ কমেও ৫০% গ্ৰীণ টাগলৈ ৰূপান্তৰ কৰা
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত পাৰাদ্বীপ বন্দৰে প্ৰগতি আৰু বিকাশৰ এক উজ্জ্বল নিদৰ্শন দাঙি ধৰিছেঃ শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
03 MAR 2024 9:21AM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ তথা আয়ুস মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে ২ মাৰ্চ, ২০২৪ত ‘অ’চেন গ্ৰেচ’ নামেৰে ৬০টন ব’লাৰ্ড পুল টাগ(ডাঙৰ জাহাজ টানিব পৰা সৰু নাও) আৰু ভ্ৰাম্যমান চিকিৎসা গোট (এমএমইউ) ভাৰ্চুৱেলীভাৱে উদ্বোধন কৰে। অ’চেন গ্ৰেচ হৈছে ভাৰতত নিৰ্মিত আৰু বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত কোচি শ্বিপয়াৰ্ড লিমিটেডে নিৰ্মাণ কৰা প্ৰথমখন এএছটিডিএছ টাগ। এই ভ্ৰাম্যমান চিকিৎসা গোট কৰ্পৰেট সামাজিক দায়বদ্ধতাৰ প্ৰতি বন্দৰৰ দায়বদ্ধতাৰ অংশ। এই পদক্ষেপে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত’ পদক্ষেপক প্ৰতিফলিত কৰিছে। এই কাৰ্যসূচীত বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ আৰু পৰ্যটন বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী শ্ৰীপদ নায়ক; বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী শান্তনু ঠাকুৰ; মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী টি.কে. ৰামচন্দ্ৰন আৰু অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলে ভাৰ্চুৱেলী অংশগ্ৰহণ কৰে।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰসংগত শ্ৰী সোণোৱালে কয়, “পাৰাদ্বীপ বন্দৰ হৈছে প্ৰগতি আৰু বিকাশৰ এক উজ্জ্বল উদাহৰণ। ই প্ৰতি বছৰে আমদানি-ৰপ্তানিৰ ব্যৱস্থাপনাৰ ক্ষেত্ৰত নতুন মানদণ্ড নিৰ্ধাৰণ কৰে, যিয়ে মন্ত্ৰালয়ৰ দক্ষতা আৰু উৎকৃষ্টতাৰ দায়বদ্ধতাৰ প্ৰতীক।'
শ্ৰী সোণোৱালে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ পদক্ষেপৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ বাবে সকলো প্ৰচেষ্টা চলাই আছে। ৪৫ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মিত এই ‘অ’চেন গ্ৰেচ’ টাগখন অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তিৰে সজ্জিত আৰু ই ৬০টন ওজনৰ জাহাজ টানিব পাৰিব৷ ই মেৰিন ইঞ্জিনিয়াৰিঙৰ এক উল্লেখযোগ্য নিৰ্মাণশৈলী। ইয়াৰ উদ্বোধন আমাৰ সামুদ্ৰিক আন্তঃগাঁথনিৰ উৎকৃষ্টতাৰ সন্ধানত এক উল্লেখযোগ্য সাফল্য, যিয়ে আগন্তুক বছৰবোৰত নিৰৱচ্ছিন্ন আৰু ত্ৰুটিহীন বন্দৰ পৰিচালনাত সহায় কৰিব।
এই প্ৰথম এছটিডিএছ টাগটো নিগাতা মূল ইঞ্জিন আৰু জেদ-পেলাৰ জিপি প্ৰপালচন ইঞ্জিনেৰে চালিত। এই টাগটোক সৰ্বোচ্চ কাৰ্যক্ষমতা আৰু নিৰ্ভৰযোগ্যতাৰ বাবে সযতনে ডিজাইন কৰা হৈছে যিয়ে বিশেষকৈ ভিএলচিচি আৰু ইউএলচিচিৰ দৰে বৃহৎ জাহাজৰ নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে পৰিবহণ আৰু সহায়ৰ নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰে।
গ্ৰীণ টাগ ট্ৰানজিচন প্ৰগ্ৰেমৰ (জিটিটিপি) লক্ষ্য হৈছে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত সকলো টাগৰ কমেও ৫০% টাগক সেউজ টাগলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা আৰু সকলো ডাঙৰ বন্দৰতে গ্ৰীণ টাগ স্থাপন কৰা। প্ৰথম পৰ্যায়ৰ অংশ হিচাপে ২০২৭ চনৰ ভিতৰত জেএনপিএ, ডিপিএ, পিপিএ আৰু ভিঅ’চিপিএই কোচি শ্বিপয়াৰ্ডৰ পৰা দুখন একেবাৰে নতুন সেউজ টাগ (বেটাৰী-ইলেক্ট্ৰিক চালিত) ক্ৰয় কৰিব। আজি পিপিএই ভাৰতৰ প্ৰথমখন এএছটিডিএছ টাগ ক্ৰয় কৰি নিজৰ দৃষ্টিভংগী পূৰণ কৰিলে। সেউজ গৃহ গেছৰ নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰাৰ বিভিন্ন ব্যৱস্থাও ৰূপায়ণৰ পৰিকল্পনা কৰিছে৷
মেমিটাইম অমৃত কাল ভিজন ২০৪৭ৰ অধীনত ডিকাৰ্বনাইজেচন চেলে অনাগত বছৰবোৰত বিভিন্ন শিতানত পৰীক্ষামূলক পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰি অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তিৰ জাহাজ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰণী হিচাপে পৰিগণিত হ’ব। এই অভিলাষী পদক্ষেপৰ ভিতৰত আছে পাঁচখন ইলেক্ট্ৰিক ৱাটাৰ টেক্সি, দুখন হাইব্ৰিড ইলেক্ট্ৰিক ৰ’-ৰ’ ফেৰী আৰু দুখন হাইব্ৰিড এলএনজি ইলেক্ট্ৰিক কাৰ্গো কেৰিয়াৰ। তদুপৰি, পৰিকল্পনাত জেএনপিএত তিনিখন ডুৱেল ফিউৱেল কণ্টেইনাৰ ৰ’-ৰ’ নাৱৰ সৈতে হাইব্ৰিড টাগ নিয়োগ কৰা হৈছে। চাৰিটা ডাঙৰ বন্দৰত সেউজ হাইড্ৰ’জেন আৰু এমোনিয়া চালিত টাগ অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ প্ৰচেষ্টা হাতত লোৱা হৈছে। তদুপৰি, এই পদক্ষেপত সাগৰৰ পাৰৰ জাহাজৰ লগতে সেউজ হাইড্ৰজেন বা এমোনিয়া চালিত উপকূলীয় মালবাহী জাহাজ নিয়োগ কৰা হৈছে, যিয়ে বহনক্ষম সামুদ্ৰিক পদ্ধতি আৰু পৰিৱেশ পৰিচালনাৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতা প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
ওড়িশাৰ সাগৰমালা কাৰ্যসূচীয়ে ইয়াৰ উপকূলীয় অঞ্চলসমূহত উল্লেখযোগ্য আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নত সহায় কৰিছে। বৰ্তমান প্ৰায় ৫৪,৫০০ কোটি টকাৰ ৫৩টা প্ৰকল্প আছে৷ ইয়াৰে ১২,৭০০ কোটি টকাৰ ২১টা প্ৰকল্প ইতিমধ্যে সম্পূৰ্ণ হৈছে। ৪১,৮০০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে বাকী ৩২টা প্ৰকল্প ৰূপায়ণৰ বিভিন্ন পৰ্যায়ত আছে। ৭টা প্ৰকল্পৰ কাম চলি আছে যিবোৰৰ আংশিক পুঁজি বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে আগবঢ়াইছে। ইয়াৰে এটা সম্পূৰ্ণ হৈছে আৰু ছটাৰ কাম চলি আছে। তদুপৰি, উপকূলীয় জিলাসমূহৰ সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ পদক্ষেপৰ অধীনত মীন, দক্ষতা বিকাশ, পৰ্যটন আৰু নগৰীয়া জল পৰিবহণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ১৫৭ কোটি টকাৰ ৯টা প্ৰকল্প চিনাক্ত কৰা হৈছে। অন্যান্য পদক্ষেসমূহৰ ভিতৰত ১০৮ কোটি টকাৰ বাজেটেৰে বিশ্বমানৰ সুবিধাৰে পৰাদ্বীপ মৎস্য বন্দৰ উন্নয়ন আৰু দক্ষতা বিকাশ কাৰ্যসূচী–দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ জৰিয়তে ২,৮৬০ গৰাকী প্ৰাৰ্থীক দক্ষতা প্ৰদান কৰা আদি উল্লেখযোগ্য। ভৱিষ্যতৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি আগন্তুক প্ৰকল্পসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে চণ্ডীপুৰত মৎস চিকাৰ বন্দৰ স্থাপন আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ মাজত স্থানীয় সংযোগ বৃদ্ধি আৰু পৰিৱেশ ভাৰসাম্য ৰক্ষাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি সাতপদ আৰু জাহনিকুডাৰ মাজত ফেৰী সেৱা উন্নত কৰি মাছমৰীয়া সমাজক সেৱা আগবঢ়োৱা৷
শিক্ষা, পৰিৱেশ, স্বাস্থ্যসেৱা, অনাময়, শক্তি, ক্ৰীড়া আৰু সংস্কৃতিকে ধৰি কৰ্পৰেট সামাজিক দায়বদ্ধতা (চিএছআৰ) কাৰ্য্যকলাপত পাৰাদ্বীপ বন্দৰে যথেষ্ট অৰিহণা যোগায়। ভ্ৰাম্যমান চিকিৎসা গোট উদ্বোধন এই প্ৰতিশ্ৰুতিৰে নিদৰ্শন৷ ভ্ৰাম্যমান চিকিৎসা গোটৰ পৰিচালনাৰ বাৰ্ষিক ব্যয় প্ৰায় ৪৮ লাখ টকা, যিয়ে ওচৰৰ অভাৱগ্ৰস্ত লোকসকলক সুলভ স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদানৰ প্ৰতি বন্দৰটোৰ দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰে। চিকিৎসক, নাৰ্ছ, কাৰিকৰী আৰু ফাৰ্মাচিষ্টকে ধৰি দক্ষ চিকিৎসা পেছাদাৰী ব্যক্তিৰে সমৃদ্ধ এই ভ্ৰাম্যমান চিকিৎসা গোটে মাতৃ আৰু শিশু চিকিৎসা সেৱা, ৰোগ ব্যৱস্থাপনা আৰু স্বাস্থ্য সজাগতা কাৰ্যসূচী আদি বিভিন্ন সেৱা আগবঢ়ায়। এই ভ্ৰাম্যমান চিকিৎসা গোটে পাৰাদ্বীপ আৰু ইয়াৰ আশে-পাশে থকা অঞ্চলৰ আৰ্তজনক স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদান কৰাটো নিশ্চিত কৰিছে।
উল্লেখ্য যে পাৰাদ্বীপ বন্দৰ সম্প্ৰসাৰণৰ ক্ষেত্ৰত বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। ৩,০০৪.৬৩ কোটি টকাৰ ৱেষ্টাৰ্ণ ডক প্ৰকল্পটো অহা দুবছৰত বছৰি ৩০০মেট্ৰিক টনতকৈ অধিক ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। এই প্ৰকল্পত অত্যাধুনিক আন্তঃগাঁথনি আৰু শ্ৰেষ্ঠ কাৰ্য্যকৰী সুবিধাৰে সজ্জিত নতুন জাহাজৰ গুদাম (ডক) নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। বন্দৰটো বৃহৎ সংখ্যক খালী জাহাজ ৰখাৰ বাবে ডিজাইন কৰা হৈছে। তদুপৰি, এই প্ৰকল্পত কেপৰ জাহাজসমূহ ৰখাৰ বাবে ভিতৰৰ বন্দৰটো গভীৰ কৰি তোলা হৈছে, যাৰ বাবে ১৮ মিটাৰ পৰ্যন্ত গভীৰতাৰ প্ৰয়োজন হয়। প্ৰকল্পটোত পাৰাদ্বীপ বন্দৰত চৰকাৰী-বেচৰকাৰী অংশীদাৰিত্ব (পিপিপি) মোডৰ অধীনত নিৰ্মাণ, পৰিচালনা আৰু স্থানান্তৰ (বিঅ’টি) ভিত্তিত ৱেষ্টাৰ্ণ ডকৰ উন্নয়নকে ধৰি ভিতৰৰ বন্দৰৰ সুবিধাসমূহ উন্নয়ন আৰু অনুকূল কৰা দিশত জোৰ দিয়া হৈছে৷
HV6R.jpeg)

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Shri Sarbananda Sonowal dedicates first-ever Made-in-India ASTDS tug
The Tug ‘Ocean Grace’ is built by Cochin Shipyard Limited under MoPSW promoting Atmanirbhar Bharat
The Mobile Medical Unit dedicated will offer a wide range of healthcare services
There are 53 Sagarmala Projects worth Rs. 54,500 Crores in the state of Odisha
The goal of the Green Tug Transition Programme (GTTP) is to convert at least 50% of all tugs into Green Tugs by 2030
Under the leadership of PM Modi Paradip Port has set a shining example of progress and growth: Shri Sarbananda Sonowal
03 MAR 2024 9:21AM by PIB Delhi
Shri Sarbananda Sonowal, Union Minister of MoPSW & AYUSH inaugurated the 60T bollard pull tug named ‘Ocean Grace’ and the Medical Mobile Unit (MMU), virtually on 2nd March, 2024. The Ocean Grace is the first make in India ASTDS Tug developed by the Cochin Shipyard Limited under MoPSW. The Medical Mobile Unit (MMU) is part of port’s commitment to corporate social responsibility. This initiative highlights ‘Aatmanirbhar Bharat’ initiative of PM Modi. The event was attended virtually by dignitaries namely Shri Shripad Naik, Union MoS of MoPSW and Tourism; Shri Shantanu Thakur, Union MoS of MoPSW; Shri T.K. Ramachandran, Secretary, MoPSW and others.
During the event Shri Sarbananda Sonowal said, ‘Paradip Port stands as a shining example of progress and growth. With each passing year, it sets new benchmarks in EXIM traffic management, symbolizing Ministry’s commitment to efficiency and excellence. ‘
‘Under the visionary leadership of PM Modi, MoPSW is making efforts to fulfil Atmanirbhar Bharat initiatives. The 'Ocean Grace' built at a cost of Rs. 45 crores, stands as a pinnacle of maritime engineering, equipped with cutting-edge technology and boasting a remarkable bollard pull of 60 tonnes. Its imminent inauguration heralds a significant leap forward in our pursuit of maritime infrastructure excellence, promising years of uninterrupted and flawless port operations ahead’, added Shri Sonowal.
The first ASTDS tug is powered by NIGATA main engines and a Power Z-Peller ZP Propulsion engine, this tug is meticulously designed for optimal efficiency and reliability, guaranteeing seamless navigation and proficient vessel assistance, especially for large vessels like VLCCs and ULCCs.
The goal of the Green Tug Transition Programme (GTTP) is to convert at least 50% of all tugs into Green Tugs by 2030 and to have Green Tugs operating at all major ports. JNPA, DPA, PPA, and VoCPA will purchase two brand-new green tugs (battery-electric powered) from Cochin Shipyard by 2027 as part of the first phase. Today, PPA fulfilled the vision by coming up with India’s first ASTDS Tug. By implementing measures to reduce greenhouse gas emissions, domestic/short sea shipping ferries, port vessels (tugs/crafts/dredgers), and OSVs/PSVs aim to achieve a remarkable reduction of 50% by 2030 to 70% by 2047.
Under the Maritime Amrit Kaal Vision 2047, in the coming years’ the Decarbonisation Cell is set to pioneer the development of cutting-edge technology vessels, initiating pilot runs across various categories. This ambitious initiative includes the introduction of five electric water taxis, two hybrid electric Ro-Ro ferries, and two hybrid LNG electric cargo carriers. Furthermore, the plan entails deploying a hybrid tug at JNPA, along with three dual-fuel container Ro-Ro ferries. The endeavour extends to incorporating green hydrogen and ammonia-powered tugs at four major ports. Additionally, the vision encompasses the deployment of a green hydrogen or ammonia-propelled coastal cargo bulk carrier, along with an offshore vessel, showcasing a dedicated commitment towards sustainable maritime practices and environmental stewardship.
In the state of Odisha, the Sagarmala Programme has been instrumental in driving significant infrastructural development along its coastal areas. Currently, 53 projects valued at approximately Rs. 54,500 Cr are being monitored, with 21 projects already completed, amounting to Rs. 12,700 Cr. An additional 32 projects, valued at Rs. 41,800 Cr, are in various stages of implementation. Notably, 7 projects, partially funded by MoPSW, are underway, with one completed and six in progress. Furthermore, under the Holistic Development of Coastal Districts initiative, nine projects, totalling Rs. 157 Cr, have been identified, focusing on fisheries, skill development, tourism, and urban water transportation. Ongoing endeavours include the transformation of the Paradip fishing harbour into a world-class facility, with a budget of Rs. 108 Cr, and the up skilling of 2860 candidates through the Skill Development Program – Phase II. Looking ahead, upcoming projects aim to uplift the fishermen community by establishing a fishing harbour at Chandipur and improving ferry services between Satapada and Jahnikuda, with a focus on enhancing local connectivity and preserving ecological balance amidst climate change challenges.
Paradip Port significantly contributes to Corporate Social Responsibility (CSR) activities, encompassing education, environment, healthcare, sanitation, electricity, sports, and culture. The inauguration of the Medical Mobile Unit (MMU) exemplifies this commitment. Costing around Rs 48LPA to operate, the MMU reflects the port's dedication to providing accessible healthcare to underprivileged communities nearby. Staffed with skilled medical professionals, including doctors, nurses, technicians, and pharmacists, the MMU offers various services like maternal and paediatric care, disease management, and health awareness programs. Its mobility ensures healthcare reaches those in need across Paradip and its surrounding areas.
It is noteworthy that Paradip Port’s expansion is at centre stage now. The Western Dock project worth Rs 3,004.63 crore is a crucial step towards enhancing its capacity to over 300MTPA in next two years. The project encompasses the creation of a new dock, equipped with state-of-the-art infrastructure and handling facilities, tailored to accommodate various dry bulk cargoes. Moreover, the project includes deepening the inner harbour to accommodate Cape vessels, necessitating draft depths of up to 18 meters. The project involves deepening and optimization of inner harbour facilities including development of western dock on build, operate and transfer (BOT) basis under Public-Private Partnership (PPP) mode at Paradip Port.
About the Port:
Paradip Port's noteworthy trajectory is further highlighted by its central role in coastal shipping, managing almost 25% of the coastal traffic handled by all ports in the country. It offers enterprises all throughout the nation economical and effective port services, operating at over 80% berth mechanization. Notably, Paradip Port tops the list of Major Ports in productivity; in the fiscal year 2022–2023, it achieved 32,500 metric tons per ship berth day, enhancing its standing as a major participant in the Indian maritime sector.