মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী-মন্দলনা য়ুমথোং করোর অমদা রুফতোপ সোলর ইনস্তোল তৌনবা পি.এম. সুর্য় ঘর: মুফ বিজলি য়োজনা অয়াবা পীখ্রে
য়ুমথোংশিং অসিনা থা খুদিংগী লেম্না মৈ য়ুনিৎ 300 ফংলগনি
29 FEB 2024 3:38PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা মন্ত্রী-মন্দলনা রুফতোপ সোলরগীদমক লুপা করোর 75,021গী আপুনব আউৎলেগা লোয়ননা অমসুং য়ুমথোং করোর অমগীদমক থা খুদিংগী মৈ য়ুনিৎ 300 ফাওনগী মৈ লেম্না পীনবা পি.এম.-সর্য় ঘর: মুফ বিজলি য়োজনা অয়াবা পীখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা স্কিম অসি ফেব্রুৱারী 13, 2024দা হৌদোকখি।
স্কিম অসিদা য়াওরিবা মরু ওইবা হাইলাইৎশিং অদুদি:
রেসিদেন্সিএল রুফতোপ সোলরগীদমক সেন্ত্রেল ফাইনান্সিএল এসিস্তেন্স (CFA):
1. স্কিম অসিনা 2 kW সিস্তেশিংগীদমক সিস্তেম কোস্তকী ওইনা CFAগী 60% অমসুং 2 দগী 3 kW কেপাসিতীগী মরক্তা লৈবা সিস্তেমশিংগীদমক অহেনবা সিস্তেম কোস্তকী 40% পীগনি। CFA অসি 3 kWদা কেপ তৌগনি। হৌজিক লৈরিবা বেঞ্চমার্ক প্রাইসশিং অসিদা মসিনা 1 kWগীদমক লুপা 30,000, 2 kW সিস্তেমশিংগীদমক লুপা 60,000 অমসুং 3 kW সিস্তেমশিং নত্ত্রগা অহেনবগী ওইনা লুপা 78,000 গী সবসিতী ফংহনগনি।
2. য়ুমথোংশিং অসিনা নেস্নেল পোর্তেলগী খুত্থাংদা সবসিদী লৌনবা এপ্লাই তৌগনি অমসুং রুফতোপ সোলর ইনস্তোল তৌনবগীদমক চুনবা ভেন্দর অমা খনবা ঙমহনগনি। নেস্নেল পোর্তেল অসিনা য়ুমথোংশিং অসিদা চানবা সিস্তেম সাইজশিং, কান্নবশিং হোৎনবা কেলক্যুলেতর, ভেন্দর রেতিংনচিংবা মরী লৈনবা উ-পাউ পীনবা মখোয়গী ৱারেপ লৌনবগী থৌওংদা মতং পাংগনি।
3. য়ুমথোংশিং অসিনা 3 kW ফাওবগী রেসিদেন্সিএল RTS সিস্তেমশিং ইনস্তোল তৌনবগীদমক হৌজিক 7% রোমগী কোল্লাতরেল-ফ্রী লো ইন্তরেস্ত লোন প্রদক্তশিং এক্সেস তৌবা ঙমহনগনি।
স্কিমগী অতৈ ফীচরশিং
1. খুঙ্গংগী মফমশিংদা রুফতোপ সোলর এদোপ্ত তৌনবগীদমক রোল মোদেল অমা ওইনা মথৌ তৌনবা লৈবাক্কী জিলা খুদিংমক্তা মোদেল সোলর ভিলেজ অমা শেমগৎকনি।
2. অর্বান লোকেল বোদীশিং অমসুং পঞ্চয়তি রাজ ইন্সতিত্যুসনশিংনা মখোয়গী মফমশিংদা RTS ইনস্তোলেসনশিং তৌবা প্রমোৎ তৌনবগীদমক ইনসেন্তিবশিংদগী কান্নবসু ফংগনি।
3. স্কিম অসিনা রিন্যুএবল ইনর্জী সর্ভিস কম্পনী (RESCO) বেজ মোদেলশিং লোয়ননা RTSতা ইন্নোবেতিব প্রোজেক্তশিংগীদমক ফন্দ ওইনা পেমেন্ত সেক্যুরিতীগীদমক কম্পোনেন্ত অমা পীগনি।
ফল অমসুং কান্নবা
স্কিম অসিগী খুত্থাংদা য়ুমথোংশিংনা দিস্কোমশিংদা সরপ্লস পাৱর য়োনবগী খুত্থাংদা মৈগী বিল কনবা লোয়ননা অহেনবা ইনকম তানবা ঙমহনগনি। 3 kW সিস্তেম অমনা য়ুমথোং অমগী ওইনা চাংচৎতা থা অমদা য়ুনিৎ 300 হেন্না পুথোকপা ঙমহনগনি।
প্রপোজ তৌখিবা স্কিম অসিনা রেসিদেন্সিএল সেক্তরদা রুফতোপ সোলরগী খুত্থাংদা অহেনবা সোলর কেপাসিতিগী 30 GW পুথোকপা ঙমহনগনি, মৈ BU 1000 পুথোকপা ঙমহনগনি অমসুং CO2 গী মিলিয়ন তন 720 হন্থহনবা ঙমগনি মসি রুফতোপ সিস্তেমশিংগী চহি 25 হেনবদা পুথপকগা মান্নৈ।
স্কিম অসিনা মেন্যুফেকচরিং, লোজিস্তিক্স, সপ্লাই চেন, সেল্স, ইনস্তোলেসন, O&M অমসুং অতৈ সর্ভিসশিংদা হকথেংননা থবক লাখ 17 রোম পীরগনি।
পি.এম.-সুর্য় ঘর: মুফ বিজলি য়োজনাগী কান্নবশিং লৌবা
সরকারনা এৱের্নেস পীবা অমসুং থৱায় য়াওবা য়ুমথোংশিংদগী এপ্লিকেসনশিং কৌবগী স্কিম হৌদোকখিবদগী হৌনা অচৌবা কেম্পেন অমা হৌদোকখি। য়ুমথোংশিং অসিনা মশাবু স্কিম অসিগী কান্নবশিং লৌনবা https://pmsuryaghar.gov.in দা রেজিস্তর তৌবা য়াগনি।

Cabinet
Cabinet approves PM-Surya Ghar: Muft Bijli Yojana for installing rooftop solar in One Crore households
Households to get 300 units of electricity free every month
29 FEB 2024 3:38PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved PM-Surya Ghar: Muft Bijli Yojana with a total outlay of Rs.75,021 crore for installing rooftop solar and providing free electricity up to 300 units every month for One Crore households. The Prime Minister had launched the scheme on 13th February, 2024.
The major highlights of the scheme include:
Central Financial Assistance (CFA) for Residential Rooftop Solar
1. The scheme provides a CFA of 60% of system cost for 2 kW systems and 40% of additional system cost for systems between 2 to 3 kW capacity. The CFA will be capped at 3 kW. At current benchmark prices, this will mean Rs 30,000 subsidy for 1 kW system, Rs 60,000 for 2 kW systems and Rs 78,000 for 3 kW systems or higher.
2. The households will apply for subsidy through the National Portal and will be able to select a suitable vendor for installing rooftop solar. The National Portal will assist the households in their decision-making process by providing relevant information such as appropriate system sizes, benefits calculator, vendor rating etc.
3. Households will be able to access collateral-free low-interest loan products of around 7% at present for installation of residential RTS systems up to 3 kW.
Other Features of the Scheme
1. A Model Solar Village will be developed in each district of the country to act as a role model for adoption of rooftop solar in rural areas,
2. Urban Local Bodies and Panchayati Raj Institutions shall also benefit from incentives for promoting RTS installations in their areas.
3. The scheme provides a component for payment security for renewable energy service company (RESCO) based models as well as a fund for innovative projects in RTS.
Outcome and Impact
Through this scheme, the households will be able to save electricity bills as well as earn additional income through sale of surplus power to DISCOMs. A 3 kW system will be able to generate more than 300 units a month on an average for a household.
The proposed scheme will result in addition of 30 GW of solar capacity through rooftop solar in the residential sector, generating 1000 BUs of electricity and resulting in reduction of 720 million tonnes of CO2 equivalent emissions over the 25-year lifetime of rooftop systems.
It is estimated that the scheme will create around 17 lakh direct jobs in manufacturing, logistics, supply chain, sales, installation, O&M and other services.
Availing Benefits of PM-Surya Ghar: Muft Bijli Yojana
The Government has launched a massive campaign since the launch of the scheme for raising awareness and generating applications from interested households. Households can register themselves on https://pmsuryaghar.gov.in to avail benefits under the scheme.