କ୍ୟାବିନେଟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ସୂର୍ଯ୍ୟଘର: ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଜନାକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରୀ
୧ କୋଟି ଘରେ ଛାତ ଉପରେ ରୁଫଟପ୍ ସୋଲାର ଲଗାଇବା ପାଇଁ ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଜନା
29 FEB 2024 3:38PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର: ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଜନାକୁ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଛି , ଯେଉଁଥିରେ ଛାତ ଉପରେ ସୌର ସେଲ ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଏକ କୋଟି ପରିବାରକୁ ପ୍ରତି ମାସରେ ୩୦୦ ୟୁନିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ମୋଟ ୭୫,୦୨୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ବରାଦ କରାଯାଇଛି । ୧୩ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୪ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଯୋଜନାର ମୁଖ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ ଗୁଡ଼ିକ ହେଲା :
ଆବାସିକ ଛାତ ସୋଲାର ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା (ସିଏଫ୍ଏ)
1. ଏହି ଯୋଜନାରେ ୨ କିଲୋୱାଟ୍ ସିଷ୍ଟମ ପାଇଁ ସିଷ୍ଟମ ମୂଲ୍ୟର ୬୦% ଏବଂ ୨ ରୁ ୩ କିଲୋୱାଟ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ସିଷ୍ଟମ ମୂଲ୍ୟର ୪୦% ସିଏଫ୍ଏ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ । ସିଏଫ୍ଏ ୩ କିଲୋୱାଟରେ ସୀମିତ ରହିବ। ବର୍ତ୍ତମାନର ବେଞ୍ଚମାର୍କ ମୂଲ୍ୟରେ ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ୧ କିଲୋୱାଟ୍ ସିଷ୍ଟମ ପାଇଁ ୩୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା, ୨ କିଲୋୱାଟ୍ ସିଷ୍ଟମ ପାଇଁ ୬୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ଏବଂ ୩ କିଲୋୱାଟ୍ ସିଷ୍ଟମ ପାଇଁ ୭୮,୦୦୦ ଟଙ୍କା ସବସିଡି ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
2. ଏହି ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ନ୍ୟାସନାଲ ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ସବସିଡି ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିବେ ଏବଂ ଛାତ ଉପରେ ସୌର ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ବିକ୍ରେତା ଚୟନ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହେବେ । ନ୍ୟାସନାଲ ପୋର୍ଟାଲ ଉପଯୁକ୍ତ ସିଷ୍ଟମ୍ ଆକାର, ବେନିଫିଟ୍ କ୍ୟାଲକୁଲେଟର, ଭେଣ୍ଡର ରେଟିଂ ଇତ୍ୟାଦି ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରି ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସହାୟତା କରିବ।
3. ୩ କିଲୋୱାଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆବାସିକ ଆରଟିଏସ୍ ସିଷ୍ଟମ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ପରିବାର ଗୁଡ଼ିକ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରାୟ ୭% ସୁଧରେ ଋଣ ଉତ୍ପାଦ ପାଇପାରିବେ।
ଯୋଜନାର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ
1. ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଛାତ ଉପରେ ସୌର ଶକ୍ତିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ରୋଲ ମଡେଲ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏକ ମଡେଲ ସୋଲାର ଭିଲେଜ୍ ବିକଶିତ କରାଯିବ।
2. ସହରାଞ୍ଚଳ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଅଞ୍ଚଳରେ ଆରଟିଏସ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଇନସେନଟିଭ୍ ଦ୍ବାରା ରୁ ଉପକୃତ ହେବେ।
3. ଏହି ଯୋଜନାରେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ସେବା କମ୍ପାନୀ (ରେସ୍କୋ) ଭିତ୍ତିକ ମଡେଲ ଗୁଡିକ ପାଇଁ ଦେୟ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ଉପାଦାନ ଏବଂ ଆରଟିଏସରେ ଅଭିନବ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ଫଳାଫଳ ଏବଂ ପ୍ରଭାବ
ଏହି ଯୋଜନା ଜରିଆରେ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ବିଦ୍ୟୁତ ବିଲ୍ ସଞ୍ଚୟ କରିବା ସହ ଅତିରିକ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଡିସ୍କୋମ୍ କୁ ବିକ୍ରି କରି ଅତିରିକ୍ତ ରୋଜଗାର କରିପାରିବେ। ୩ କିଲୋୱାଟ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ଗୋଟିଏ ପରିବାର ପାଇଁ ମାସକୁ ହାରାହାରି ୩୦୦ ୟୁନିଟରୁ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନ ହୋଇପାରିବ।
ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଯୋଜନା ଫଳରେ ଆବାସିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରୁଫଟପ୍ ସୋଲାର ମାଧ୍ୟମରେ ୩୦ ଗିଗାୱାଟ ସୌର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ୧୦୦୦ ବିୟୁ ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନ ହେବ ଏବଂ ଫଳରେ ୨୫ ବର୍ଷର ଜୀବନକାଳ ମଧ୍ୟରେ ୭୨୦ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ନିର୍ଗମନ ହ୍ରାସ ପାଇବ ।
ଆକଳନ କରାଯାଇଛି ଯେ ଏହି ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପାଦନ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ, ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା, ବିକ୍ରି, ଇନଷ୍ଟଲେସନ, ଓଆଣ୍ଡଏମ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସେବାକ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାୟ ୧୭ ଲକ୍ଷ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ସୂର୍ଯ୍ୟଘରର ଲାଭ ନେବା: ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଜନା
ସରକାର ଏହି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ଆଗ୍ରହୀ ପରିବାରମାନଙ୍କଠାରୁ ଆବେଦନ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଲାଭ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ପରିବାର https://pmsuryaghar.gov.in ନିଜକୁ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିପାରିବେ ।

Cabinet
Cabinet approves PM-Surya Ghar: Muft Bijli Yojana for installing rooftop solar in One Crore households
Households to get 300 units of electricity free every month
29 FEB 2024 3:38PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved PM-Surya Ghar: Muft Bijli Yojana with a total outlay of Rs.75,021 crore for installing rooftop solar and providing free electricity up to 300 units every month for One Crore households. The Prime Minister had launched the scheme on 13th February, 2024.
The major highlights of the scheme include:
Central Financial Assistance (CFA) for Residential Rooftop Solar
1. The scheme provides a CFA of 60% of system cost for 2 kW systems and 40% of additional system cost for systems between 2 to 3 kW capacity. The CFA will be capped at 3 kW. At current benchmark prices, this will mean Rs 30,000 subsidy for 1 kW system, Rs 60,000 for 2 kW systems and Rs 78,000 for 3 kW systems or higher.
2. The households will apply for subsidy through the National Portal and will be able to select a suitable vendor for installing rooftop solar. The National Portal will assist the households in their decision-making process by providing relevant information such as appropriate system sizes, benefits calculator, vendor rating etc.
3. Households will be able to access collateral-free low-interest loan products of around 7% at present for installation of residential RTS systems up to 3 kW.
Other Features of the Scheme
1. A Model Solar Village will be developed in each district of the country to act as a role model for adoption of rooftop solar in rural areas,
2. Urban Local Bodies and Panchayati Raj Institutions shall also benefit from incentives for promoting RTS installations in their areas.
3. The scheme provides a component for payment security for renewable energy service company (RESCO) based models as well as a fund for innovative projects in RTS.
Outcome and Impact
Through this scheme, the households will be able to save electricity bills as well as earn additional income through sale of surplus power to DISCOMs. A 3 kW system will be able to generate more than 300 units a month on an average for a household.
The proposed scheme will result in addition of 30 GW of solar capacity through rooftop solar in the residential sector, generating 1000 BUs of electricity and resulting in reduction of 720 million tonnes of CO2 equivalent emissions over the 25-year lifetime of rooftop systems.
It is estimated that the scheme will create around 17 lakh direct jobs in manufacturing, logistics, supply chain, sales, installation, O&M and other services.
Availing Benefits of PM-Surya Ghar: Muft Bijli Yojana
The Government has launched a massive campaign since the launch of the scheme for raising awareness and generating applications from interested households. Households can register themselves on https://pmsuryaghar.gov.in to avail benefits under the scheme.