Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various projects in Arambagh, West Bengal
01 MAR 2024 4:14PM by PIB Delhi
Tarkeshwar Mahadev Ki Jai!
Tarak bam! Bol bam!
Governor of West Bengal, C.V. Ananda Bose ji, my cabinet colleague, Shantanu Thakur ji, Leader of the Opposition in the West Bengal Assembly, Suvendu Adhikari ji, MPs Aparupa Poddar ji, Sukanta Majumdar ji, Saumitra Khan ji, other dignitaries, ladies and gentlemen!
The 21st century Bharat is advancing rapidly. Together, we have set the ambitious goal of achieving a developed Bharat by 2047. The welfare of the poor, farmers, women, and youth of the country remains our top priority. We have consistently taken measures aimed at their well-being, and the positive outcomes are evident to the world today. Over the past decade, 25 crore people have been lifted out of poverty in our nation. This demonstrates that the direction, policies, decisions, and underlying intentions of our government are sound and effective.
Friends,
Today, projects worth over Rs. 7000 crores have been inaugurated and foundation stones laid for the development of West Bengal. These encompass initiatives in rail, port, petroleum, and hydropower sectors. Our endeavour is to ensure that the modernization of railways in West Bengal progresses at the same pace as in other parts of the country. Among the projects unveiled today, the Jhargram-Salgajhari third line will significantly enhance rail transport, fostering growth in industries and tourism within the region. Additionally, the doubling of the Sondalia-Champapukur and Dankuni-Bhattanagar-Baltikuri rail routes will enhance train movement along these routes. Keeping in mind the future needs, the expansion of the Shyama Prasad Mukherjee Port and three associated schemes is underway, with the central government investing over Rs 1000 crore in these endeavours.
Friends,
Bharat has demonstrated to the world how development can harmonize with environmental preservation. A prime illustration of this is the over 500 km long crude oil pipeline from Haldia to Barauni. This pipeline will efficiently transport crude oil to three different refineries across Bihar, Jharkhand, Odisha, and West Bengal, reducing costs and environmental concerns. The inauguration of the LPG bottling plant in Paschim Medinipur today will cater to the demands of seven districts, addressing the need for LPG while generating numerous employment opportunities for the youth. Furthermore, the commencement of a sewage treatment plant aims to mitigate pollution in the Hooghly River, benefiting lakhs of people residing in areas like Howrah, Kamarhati, and Baranagar.
Friends,
When an infrastructure project commences in any state, it paves the way for numerous avenues of progress for the local populace. This year, the Government of India has allocated a budget exceeding Rs 13,000 crore for the development of railways in West Bengal, which is over 3 times more compared to pre-2014 levels. Our objective is to expedite the electrification of railway lines, enhance passenger facilities, and revamp railway stations. Over the past decade, several railway projects that were previously stalled have been successfully completed in West Bengal. Moreover, more than 3000 kilometres of railway tracks in Bengal have been electrified during this period. Nearly 100 railway stations in West Bengal are currently undergoing redevelopment under the Amrit Bharat Station Scheme, signifying a comprehensive effort to modernize railway infrastructure. Notably, Tarakeswar railway station has been transformed into an Amrit station. Additionally, over 150 new train services have been introduced in West Bengal in the last 10 years, including the operation of 5 new Vande Bharat Express trains, offering Bengal passengers a revamped rail travel experience.
Friends,
With the cooperation of the people of West Bengal, I am confident that we will fulfil the vision of a developed Bharat. Once again, I congratulate the people of West Bengal for the projects unveiled today. This government programme will now draw to a close, and I will be heading to the open field within the next 10 minutes. Speaking amidst the open fields holds its own charm, and I have much to convey today. However, I will reserve my remarks for that platform. I express my heartfelt gratitude for all the development initiatives, and as many individuals are waiting outside, I bid you farewell. Namaskar.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ৱেস্ত বেঙ্গলগী আরামবাগতা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিং হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
01 MAR 2024 4:14PM by PIB Imphal
তারকেস্বর মহাদেব কী জয়!
তারক বম! বোল বম!
ৱেস্ত বেঙ্গলগী রাজ্যপাল, সি.ভি. আনন্দ বোসজী, ঐগী মন্ত্রী-মন্দলগী মরুপ, শান্তনু থাকুরজী, ৱেস্ত বেঙ্গল বিধান সভাদা বিরোধী দলগী লুচিংবা, সুবেন্দু অদিকারীজী, এম.পি. অপরুপা পোদ্দারজী, সুকান্তা মজুমদারজী, সৌমিত্র খানজী, অতৈ দিগনিতরীশিং, নুপীশিং অমসুং নুপাশিং!
21শুবা ভারত অসি খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি। পুন্না ঐখোয়না 2047 ফাওবদা চাউখৎপা ভারত অমা ওইনবগী অচৌবা পান্দম অমা থম্মি। লৈবাক্কী লায়রবা, লৌমী, নুপী অমসুং নহারোলগী য়াইফনবা তৌবা অসিনা ঐখোয়গী মরু ওইবা থৌদাং ওইরি। ঐখোয়না মখোয়গী য়াইফনবা পান্দম থম্বা থৌশিলশিং লেপ্পা লৈতনা পাইখৎলি অমসুং ঙসিগী মালেমগী মসিদগী পোজিতিব ওইবা আউৎকমশিং উবা ফংলি। হৌখিবা দিকেদ অসিদা ঐখোয়গী লৈবাক্তা মীওই করোর 25 লায়রবদগী থোরকপা ঙমহনখি। মসিনা ঐখোয়গী সরকারগী মাইকৈ, পোলিসীশিং, ৱারেপশিং অমসুং নুংগী ওইবা ৱাখল্লোনশিং অসি চুম্মি অমসুং কান্নৈ তাক্লি।
মরুপশিং,
ঙসি ৱেস্ত বেঙ্গলদা লুপা করোর 700 রোমগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গারি অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্মি। মসিদা রেল, পোর্ত, পেত্রোলিয়ম অমসুং হাইদ্রোপাৱর সেক্তরশিংগী থৌশিলশিং কোনশিল্লি। ঐখোয়গী পান্দমদি ৱেস্ত বেঙ্গলগী রেলৱেজ অসি লৈবাক্কী অতৈ শরুকশিংদা খুমাং চাউশিল্লিবা অসিগা চপ মান্নবা খোঙজেলদা খুমাং চাউশিনবা ঙমহনবনি। ঙসি হৌদোকখিবা প্রোজেক্তশিংগী মরক্তা ঝারগ্রাম-সলগঝারি থর্দ লাইন অসিনা রেল ত্রান্সপোর্ত চাউনা হেনগৎহল্লগনি, রিজন অসিগী মনুংদা লৈরিবা ইন্দস্ত্রিশিং অমসুং তুরিজমগী গ্রোথ লৈহল্লগনি। অহেনবা ওইনা সোন্দালিয়া-চম্পাপুকুর অমসুং দনকুনি-ভত্তনগর-বালতিকুরি রেল রুৎশিং দব্লিং তৌবা অসিনা রুৎশিং অসিদা ত্রেন চৎথোক চৎশিন তৌনা হেনগৎহল্লগনি। তুংলমচৎকী মথৌ তাবশিং অদু খঙনা শ্যামা প্রসাদ মুখর্জী পোর্ত পাকথোক চাউথোকহল্লি অমসুং মরী লৈনবা স্কিম অহুমসু পাইখৎলি, মসিদা কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর 1000 হেন্না ইনভেস্ত তৌরি।
মরুপশিং,
ভারতনা মালেমদা করম্না চাউখৎপগা লোয়ননা অকোইববু ঙাকশেনবগে উৎখি। মসিগী মপুং ওইবা খুদম অসি হল্দিয়াদগী বারৌনি ফাওবা কি.মি 500 শাংবা ক্রুদ ওইল পাইপলাইন তিংবা অসিনা ওইরি। পাইপলাইন অসিনা বিহার, ঝারখন্দ, ওরিশা, অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গল শিনবা থুংবদা লৈরিবা তোংআন-তোঙানবা রিফাইনরী অহুমদা ক্রুদ ওইল য়ৌহনগনি। ঙসি পস্চিম মেদিনিপুরদা LPG বোত্তলিং প্লান্ত শঙ্গাবা অসিনা জিলা তরেৎকী দিমান্দশিং থুংহনগনি, মসিনা LPGগী মথৌ তাবা থুংহনবগা লোয়ননা নহারোলদা থবক্কী খুদোংচাবা কয়ামরুম পীরগনি। মখা তানা সিৱেজ ত্রীৎমেন্ত প্লান্ত অমা হৌখিবনা হুঘলি তুরেলদা পোল্লুসন থোকপা হন্থহন্দুনা হাওরা, কমরহাতি, অমসুং বারনগরগুম্বা মফমশিংদা লৈরিবা মীওই লাখ কয়াদা কান্নবা পীরগনি।
মরুপশিং,
রাজ্য অমা হেক্তদা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী প্রোজেক্ত অমা হৌবা মতমদা মদুনা মফম অদুগী মীয়ামগীদমক চাউখৎপগী এভেন্যু কয়ামরুমগী লম্বী য়াৎলি। চই অসিদা ভারত সরকারনা ৱেস্ত বেঙ্গলদা রেলৱেজ চাউখৎহন্নবা লুপা করোর 13,000 হেনবা বজেৎ অমা এল্লোকেৎ তৌখি, মসি 2014-মমাংগী চাংশিংগা চাংদম্নবদা শরুক অহুম হেল্লি। ঐখোয়গী পান্দমদি রেলৱে লাইনশিং ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবা হেনগৎহনবা, পেসেঞ্জর ফেসিলিতীশিং হেনগৎহনবা অমসুং রেলৱে স্তেসনশিং নৌনা শেমগৎপনোই। হৌখিবা দিকেদ অসিদা রেলৱে প্রোজেক্ত কয়ামরুম মমাংদগী পন্দুনা লৈরকখিবশিং ৱেস্ত বেঙ্গলদা মাইপাক্না লোইশিনবা ঙমখি। মসিগী মথক্তা বেঙ্গলদা রেলৱে ত্রেক কিলোমীতর 3000 হেন্না মতম অসিগী মনুংদা ইলেক্ত্রিফাইদ তৌখি। রেলৱে স্তেসন 100গী ময়া ৱেস্ত বেঙ্গলদা হৌজিক অমৃত ভারত স্তেসন স্কিমগী মখাদা শেমগৎলি, মসিনা রেলৱে ইনফ্রাস্ত্রকচর মোদর্নাইজ তৌনবা পুম্নমক শুনা য়াওরবা খোঙথাং অমা উৎলি। পনবা য়াবদি, তারকেশ্বর রেলৱে স্তেসন অসি অমৃত স্তেসন অমদা ওন্থোকখি। মসিগী মথক্তা অনৌবা ত্রেন সর্ভিস 150 হেন্না হৌখিবা চহি 10 অসিদা ৱেস্ত বেঙ্গলদা হৌদোকখি, মসিদা অনৌবা ভন্দে ভারত এক্সপ্রেস ত্রেন মঙা য়াওরি, মসিনা বেঙ্গল পেসেঞ্জরশিংদা নৌনা শেমদোক্লবা রেল ত্রেবেল এক্সপরিয়েন্স অমা ফংহল্লি।
মরুপশিং,
ৱেস্ত বেঙ্গল মীয়ামগী মতেংগা লোয়ননা ঐখোয়না চাউখৎপা ভারত অমগী মঙলান অদু থুংহনবা ঙমগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। অমুক হন্না ঐহাক্না ৱেস্ত বেঙ্গলগী মীয়ামদা ঙসি হৌদোকখিবা প্রোজেক্তশিংগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। সরকারগী থৌরম আসি হৌজিক লোইশিল্লগনি অমসুং মথংগী মিনিৎ 10 দা ঐহাক্না অহাংবা লমহংদা চৎলগনি। অহাংবা লমথাংগী মরক্তা ৱা ঙাংবগী মশাগী মগুন অমা লৈজৈ অমসুং ঐহাক্না ঙসি ফোঙদোক্কদবা কয়া লৈ। অদুম ওইনমক ঐহাক্না প্লেৎফোর্ম অদুদা ঙাংনবা ঐগী ৱাফমশিং খাক্তুনা থম্মগে। ঐহাক্না চাউখৎ-থৌরাংগী থৌশিল অসিগীদমক থমোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। কাইনরি, খুরুমজরি!