প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
টিভি নাইন কনক্লেভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
26 FEB 2024 10:58PM by PIB Guwahati
আমাৰ ইয়াত পুৰণি কালত যুদ্ধলৈ যোৱাৰ আগতে বৰ জোৰেৰে ডবা বজোৱা হৈছিল, ডাঙৰ ডাঙৰ বিউগল বজোৱা হৈছিল যাতে যোৱাসকল অলপ উদ্যমত যায়, ধন্যবাদ দাস! টিভি নাইনৰ সকলো দৰ্শকলৈ মোৰ নমস্কাৰ আৰু ইয়াত উপস্থিত আপোনালোক সকলোলৈ... মই প্ৰায়ে ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্যৰ কথা কওঁ। এই বৈচিত্ৰ্য টিভি নাইনৰ নিউজ ৰুম, আপোনালোকৰ ৰিপ’ৰ্টিং দলত স্পষ্টকৈ দেখা যায়। টিভি নাইনৰ কেইবাটাও ভাৰতীয় ভাষাত মিডিয়া প্লেটফৰ্ম আছে। আপোনালোক ভাৰতৰ সজীৱ গণতন্ত্ৰৰো প্ৰতিনিধি। মই বেলেগ বেলেগ ৰাজ্যত, বেলেগ বেলেগ ভাষাত টিভি নাইনত কাম কৰা সকলো সাংবাদিক বন্ধুক, আপোনালোকৰ কাৰিকৰী দলটোক বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি টিভি নাইনৰ দলটোৱে এই সন্মিলনৰ বাবে অতি আকৰ্ষণীয় বিষয় বাছি লৈছে। ভাৰত: পৰৱৰ্তী বৃহৎ উত্থানৰ বাবে সাজু (India: Poised For The Next Big Leap)। আৰু আমি যেতিয়া উৎসাহী আৰু শক্তিৰে ভৰপূৰ হওঁ তেতিয়াহে বৃহৎ উত্থান ঘটাব পাৰোঁ। কোনো হতাশগ্ৰস্ত দেশ বা ব্যক্তিয়ে বৃহৎ উত্থানৰ কথা ভাবিবই নোৱাৰে। এই বিষয়বস্তুৱেই এই কথা ক'বলৈ যথেষ্ট যে আজিৰ ভাৰতৰ আত্মবিশ্বাস কিমান উচ্চতাত আছে, আকাংক্ষা কি? যদি আজি বিশ্বই অনুভৱ কৰে যে ভাৰতে এক বৃহৎ উত্থান ঘটাবলৈ সাজু হৈছে, তেন্তে ইয়াৰ অন্তৰালত ১০ বছৰৰ এক শক্তিশালী লঞ্চপেড আছে। তেন্তে ১০ বছৰত কি সলনি হ’ল যে আজি আমি ইয়াত উপনীত হৈছোঁ? এই পৰিৱৰ্তন মানসিকতাৰ। এই পৰিৱৰ্তন আত্মবিশ্বাস আৰু বিশ্বাসৰ। এই পৰিৱৰ্তন সুশাসনৰ।
বন্ধুসকল,
এটা বহুত পুৰণি প্ৰবাদ আছে – মন কে হাৰে হাৰ হায়, মন কে জীতে জীত। এইমাত্ৰ মই দাসৰ উক্তি শুনি আছিলোঁ কিন্তু তাত মই অলপ পাৰ্থক্য কৰিছোঁ। তেওঁ কৈছে যে ইতিহাস একপ্ৰকাৰে মহান ব্যক্তিত্বৰ জীৱনী। এয়া হয়তো পশ্চিমৰ চিন্তাধাৰা, কিন্তু হিন্দুস্তানত সাধাৰণ মানুহৰ জীৱনীও ইতিহাস হয়। সেয়াই দেশৰ প্ৰকৃত সামৰ্থ্য আৰু সেইবাবেই ডাঙৰ মানুহ আহে আৰু গুচিযায়... দেশ অজৰ-অমৰ হৈয়েই থাকে।
বন্ধুসকল,
পৰাজিত মনেৰে বিজয় অৰ্জন কৰাটো অতি কঠিন। সেয়ে যোৱা ১০ বছৰত যি মানসিকতাৰ পৰিৱৰ্তন হৈছে, আমি যি উত্থান ঘটাইছোঁ, সেয়া সঁচাকৈয়ে আচৰিত। পূৰ্বে দশক দশক ধৰি চৰকাৰ চলোৱাসকলে ভাৰতীয়ত্বৰ শক্তিত বিশ্বাস কৰা নাছিল। তেওঁলোকে ভাৰতীয়ক তুচ্ছজ্ঞান কৰিছিল, তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্যক তুচ্ছজ্ঞান কৰিছিল। তেতিয়া লালকিল্লাৰ পৰা কোৱা হৈছিল যে আমি ভাৰতীয়সকল নিৰাশাবাদী আৰু পৰাজয়বাদী আৱেগ গ্ৰহণ কৰোঁ। লালকিল্লাৰ পৰাই ভাৰতীয়সকলক এলেহুৱা বুলি কোৱা হৈছিল আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ প্ৰতি বিমুখ বুলি কোৱা হৈছিল। যেতিয়া দেশৰ নেতৃত্বই হতাশাৰে ভৰি থাকে, তেতিয়া দেশত আশা কেনেকৈ বিয়পিব? সেয়েহে দেশৰ অধিকাংশ ৰাইজেও মানি লৈছিল যে এতিয়াৰে পৰা দেশ এনেদৰে চলিব। তাৰ ওপৰত দুৰ্নীতি, হাজাৰ কোটি টকাৰ কেলেংকাৰী, নীতিগত পক্ষাঘাত, নেপটিজিম, এই সকলোবোৰে দেশৰ ভেটি ধ্বংস কৰি পেলাইছিল।
যোৱা ১০ বছৰত আমি দেশখনক সেই ভয়ানক পৰিস্থিতিৰ পৰা উলিয়াই আনি ইয়ালৈ আনিছোঁ। মাত্ৰ ১০ বছৰৰ ভিতৰতে ভাৰত বিশ্বৰ শীৰ্ষ পাঁচখন অৰ্থনীতিৰ ভিতৰত অন্যতম। আজি দেশত গুৰুত্বপূৰ্ণ নীতি ক্ষিপ্ৰতাৰে ৰচনা কৰা হয় আৰু সিদ্ধান্তও সমানে খৰতকীয়াকৈ লোৱা হয়। মানসিকতাৰ পৰিৱৰ্তনে আচৰিত কাম কৰিছে। একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতে সৰু চিন্তা কৰা বন্ধ কৰি দিছে। আজি আমি যিয়েই নকৰোঁ, শ্ৰেষ্ঠ আৰু ডাঙৰ সকলে কৰে। আজি ভাৰতৰ সাফল্য দেখি বিশ্ব আচৰিত হৈ পৰিছে। ভাৰতৰ লগত গতি কৰি বিশ্বই নিজৰ লাভ দেখিছে। আৰে, ভাৰতে এইটোও কাম কৰিছে - এই প্ৰতিক্ৰিয়া, ঠিক আছে ভাৰতে এই কাম কৰিছে? ভাৰতত এনেকুৱা হ'ল? এই প্ৰতিক্ৰিয়া আজিৰ পৃথিৱীত নতুন স্বাভাৱিক। বৰ্ধিত বিশ্বাসযোগ্যতা আজি ভাৰতৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ পৰিচয়। আপুনি ১০ বছৰৰ আগৰ আৰু আজিৰ এফডিআইৰ পৰিসংখ্যা চাওক। পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ ১০ বছৰত ৩০০ বিলিয়ন ডলাৰৰ প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগ ভাৰতলৈ আহিছিল। আমাৰ চৰকাৰৰ ১০ বছৰত ৬৪০ বিলিয়ন ডলাৰৰ এফডিআই ভাৰতলৈ আহিল। যোৱা ১০ বছৰত যি ডিজিটেল বিপ্লৱ ঘটিছে, কৰোণাৰ সময়ত ভেকচিনৰ ওপৰত যি আস্থা গঢ় লৈ উঠিছে, আজি কৰদাতাৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাইছে, এইবোৰ কথাই দেখুৱাইছে যে ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ চৰকাৰৰ প্ৰতি থকা আস্থা আৰু ব্যৱস্থাটো বৃদ্ধি পাইছে।
মই আপোনালোকক আৰু এটা অংক দিওঁ। ইয়াত এই হলটোত বেছিভাগ মানুহ হ’ব মিউচুৱেল ফাণ্ডত বিনিয়োগ কৰাসকল। ২০১৪ চনত দেশৰ মানুহে মিউচুৱেল ফাণ্ডত প্ৰায় ৯ লাখ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰিছিল। যদি মই ২০২৪ চনৰ কথা কওঁ, আজি দেশৰ জনসাধাৰণে ৫২ লাখ কোটি আৰু তাতোকৈ অধিক টকা মিউচুৱেল ফাণ্ডত বিনিয়োগ কৰিছে। এনে হৈছে কাৰণ প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই বিশ্বাস কৰে যে দেশ শক্তিশালীভাৱে আগবাঢ়িছে। আৰু তেওঁৰ নিজৰ ওপৰত যিমান বিশ্বাস আছে, দেশৰ প্ৰতিও সিমানেই বিশ্বাস আছে। প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই ভাবিছে – মই যিকোনো কাম কৰিব পাৰোঁ, মোৰ বাবে একোৱেই অসম্ভৱ নহয়। আৰু টিভি নাইনৰ দৰ্শকে এইটোও লক্ষ্য কৰিব যে বহুতে ভৱিষ্যদ্বাণী কৰাতকৈ আমি বহুত ভাল প্ৰদৰ্শন কৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি এই মানসিকতা আৰু বিশ্বাসৰ পৰিৱৰ্তনৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ কাৰণ হৈছে আমাৰ চৰকাৰৰ কৰ্ম সংস্কৃতি আৰু শাসন ব্যৱস্থা। একেই অফিচাৰ, একেটা অফিচ, একে ছিষ্টেম, একে ফাইল, কিন্তু ৰিজাল্ট বেলেগ। আজি চৰকাৰী কার্যালয়সমূহ সমস্যা নহয়, দেশবাসীৰ মিত্র হৈ পৰিছে৷ এই ব্যৱস্থাই আগন্তুক সময়ৰ বাবে শাসন ব্যৱস্থাৰ নতুন আদৰ্শ নিৰ্ধাৰণ কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ আৰু এটা বিগ লিপ ল’বলৈ হ’লে ভাৰতে আগতে যি গিয়াৰত চলি আছিল, সেই গিয়াৰ সলনি কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয় আছিল। পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ সময়ত ভাৰত কেনেকৈ ৰিভাৰ্ছ গিয়াৰত আছিল তাৰ কিছু উদাহৰণ দিওঁ। ৮০ৰ দশকত ইউপিত সৰযু খাল প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছিল। এই প্ৰকল্পটো চাৰি দশক ধৰি আবদ্ধ হৈ থাকিল। ২০১৪ চনত চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ পিছত আমি এই প্ৰকল্পটো দ্ৰুতগতিত সম্পূৰ্ণ কৰিলোঁ। চৰ্দাৰ সৰোৱৰ প্ৰকল্প, সেই প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছিল পণ্ডিত নেহৰুৱে ৬০ৰ দশকত। চৰ্দাৰ সৰোবৰ বান্ধৰ কাম-কাজ এনেদৰে ৬০ বছৰ ধৰি বাকী আছিল। চৰকাৰ গঠনৰ পিছত আমি এই মথাউৰিটোৰ কাম সম্পূৰ্ণ কৰি ২০১৭ চনত উদ্বোধন কৰিলোঁ। মহাৰাষ্ট্ৰৰ কৃষ্ণ কয়না প্ৰকল্পও ৮০ৰ দশকত আৰম্ভ হৈছিল। ২০১৪ চনলৈকে ইও এইদৰে ওলমি আছিল। এই মথাউৰিৰ কামো আমাৰ চৰকাৰে সম্পূৰ্ণ কৰিলে।
বন্ধুসকল,
যোৱা কেইদিনমানৰ পৰা অটল সুৰংগৰ আশে-পাশে বৰফ পৰাৰ চমৎকাৰ ছবি দেখিবলৈ পোৱা গৈছে। ২০০২ চনত অটল সুৰংগৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হয়। ২০১৪ চনলৈকে এই সুৰংগটোও অসম্পূৰ্ণ হৈ আছিল। আমাৰ চৰকাৰে কাম সম্পূৰ্ণ কৰি ২০২০ চনত উদ্বোধন কৰিলে। অসমৰ বগীবিল দলংখনো আপোনালোকৰ মনত পৰিব। এই দলংখনো ১৯৯৮ চনত অনুমোদন লাভ কৰিছিল। চৰকাৰলৈ অহাৰ পিছত আমি দ্ৰুতগতিত সম্পূৰ্ণ কৰিলোঁ আৰু ২০১৮ চনত ২০ বছৰৰ পিছত উদ্বোধন কৰিলোঁ। ইষ্টাৰ্ণ ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট কৰিডৰ, ২০০৮ চনত অনুমোদিত। এই প্ৰকল্পটোও ওলমি থাকিল আৰু ১৫ বছৰৰ পাছত ২০২৩ চনত আমি সম্পূৰ্ণ কৰিলোঁ। মই আপোনালোকক কমেও ৫০০টা এনে প্ৰজেক্ট গণনা কৰিব পাৰোঁ। ২০১৪ চনত আমাৰ চৰকাৰ ক্ষমতালৈ অহাৰ পিছত এনে শ শ প্ৰকল্প দ্ৰুতগতিত সম্পূৰ্ণ হয়।
প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত আমি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়ত এক আধুনিক ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিছোঁ - প্ৰগতিৰ নামত। প্ৰতিমাহে মই ব্যক্তিগতভাৱে প্ৰতিটো প্ৰকল্পৰ ফাইল লৈ বহি থাকোঁ, সকলো তথ্য লৈ বহি থাকোঁ, দশক দশক ধৰি আবদ্ধ হৈ থকা প্ৰকল্পসমূহ পৰ্যালোচনা কৰি অনলাইনত, সকলো ৰাজ্যৰ মুখ্য সচিব আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ সকলো সচিব গোটেই সময়খিনি মোৰ সন্মুখত থাকে। প্ৰতিটো কথা তাত বিশ্লেষণ কৰা হয়। যোৱা ১০ বছৰত ১৭ লাখ কোটি টকাতকৈ অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্পৰ পৰ্যালোচনা কৰিছোঁ। ১৭ লাখ কোটি টকা... তেতিয়াহে এই প্ৰকল্পসমূহ সম্পূৰ্ণ হ’ল।
আপুনি মোক কওকচোন, যিখন দেশত পূৰ্বৰ চৰকাৰবোৰে সেই বেগেৰে কাম কৰি আহিছিল, তেনেহ’লে দেশখনে কেনেকৈ বৃহৎ উত্থানৰ ঘটাব পাৰিলেহেঁতেন? আজি আমাৰ চৰকাৰে ওলমাই ৰখাৰ সেই পুৰণি পন্থাটো পিছত এৰি দিছে। মই আপোনালোকক আমাৰ চৰকাৰ কিছু উদাহৰণ দিম। মুম্বাইৰ অটল সেতু, দেশৰ সৰ্ববৃহৎ দলং, সাগৰীয় দলং। ২০১৬ চনত ইয়াৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছিল। আমি কেইসপ্তাহমানৰ আগতে ইয়াৰ লোকাৰ্পণো কৰিলোঁ। সংসদৰ নতুন ভৱন। ২০২০ চনত ইয়াৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছিল। যোৱা বছৰতে ইয়াৰ লোকাৰ্পণ কৰা হ'ল। ২০১৯ চনত জম্মু এইমছৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হয়। ইয়াৰ উপৰিও, যোৱা সপ্তাহত ২০ ফেব্ৰুৱাৰীত ইয়াৰ লোকাৰ্পণো কৰা হয়। ২০২০ চনত ৰাজকোট এইমছৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হয়। মাত্ৰ কালি ইয়াৰো লোকাৰ্পণ কৰা হ’ল। একেদৰে, ২০২১ চনত আইআইএম সম্ভলপুৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হয়... আৰু ২০২৪ চনত লোকাৰ্পণ কৰা হয়। ২০১৯ চনত ত্ৰিচি বিমানবন্দৰৰ নতুন টাৰ্মিনেলৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছিল আৰু কেইসপ্তাহমানৰ পূৰ্বে ইয়াৰ লোকাৰ্পণো কৰা হয়। ২০১৮ চনত আইআইটি ভিলাইৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছিল আৰু কিছুদিন পূৰ্বে আমি ইয়াৰো লোকাৰ্পণ কৰিলোঁ। ২০১৬ চনত গোৱাৰ নতুন বিমানবন্দৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছিল আৰু ২০২২ চনত ইয়াৰ লোকাৰ্পণো কৰা হয়। লাক্ষাদ্বীপলৈকে সাগৰৰ তলত অপটিকেল ফাইবাৰ ৰখাটো অতি প্ৰত্যাহ্বানজনক বুলি বিবেচিত হৈছিল। আমি এই কাম ২০২০ চনত আৰম্ভ কৰিছিলোঁ আৰু কেইসপ্তাহমান আগতে সম্পূৰ্ণ কৰিলোঁ।
২০২১ চনত বেনাৰসৰ বানাস ডেইৰীৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হয় আৰু কিছুদিন পূৰ্বে লোকাৰ্পণ কৰা হয়। মাত্ৰ কালি আপোনালোকে দ্বাৰকাৰ সুদৰ্শন দলঙৰ চমৎকাৰ ছবি দেখিছে। ভাৰতৰ আটাইতকৈ দীঘল কেবোল দলঙে দেশৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি কৰিছে। ইয়াৰ আধাৰশিলাও আমাৰ চৰকাৰে ২০১৭ চনত স্থাপন কৰিছিল। মই যি মোদীৰ গেৰাণ্টীৰ কথা কওঁ তাৰ এটা দিশ এইটোও। যেতিয়া এই গতি থাকে, তেতিয়া দ্ৰুত কাম কৰাৰ ইচ্ছা থাকে... যেতিয়া কৰদাতাৰ ধনক সন্মান কৰা হয়... তেতিয়া দেশ আগবাঢ়ি যায়, তেতিয়া দেশখন বিগ লিপৰ বাবে সাজু হয়।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে আজি যি পৰিসৰত কাম কৰি আছে সেয়া অভূতপূৰ্ব, কল্পনাৰ বাহিৰত। মই মাত্ৰ যোৱা এসপ্তাহৰ আৰু কিছু উদাহৰণ দিব বিচাৰিছোঁ... এসপ্তাহ... ২০ ফেব্ৰুৱাৰীত মই জম্মুৰ পৰা একেলগে আইআইটি-আইআইএম, ট্ৰিপল আইটিৰ দৰে দেশৰ কেইবা ডজন উচ্চ শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠান উদ্বোধন কৰিলোঁ। ২৪ ফেব্ৰুৱাৰীত ৰাজকোটৰ পৰা একেলগে দেশৰ ৫টা AIIMS উদ্বোধন কৰিলোঁ। আজি পুৱা দেশৰ ২৭খন ৰাজ্যৰ ৫০০ৰো অধিক ৰে'ল ষ্টেচনৰ পুনৰ উন্নয়নৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিলোঁ। আজি একেটা কাৰ্যসূচীতে দেশৰ ১৫০০ৰো অধিক অভাৰব্ৰিজ আৰু আণ্ডাৰপাছৰ কাম একেলগে আৰম্ভ হয়। এই অনুষ্ঠানলৈ অহাৰ ঠিক আগতে মই ছ’চিয়েল মিডিয়া ছাইট-এক্সত এটা থ্ৰেড শ্বেয়াৰ কৰিছোঁ। ইয়াত মই আগন্তুক ২ দিনৰ বাবে মোৰ অনুষ্ঠানৰ বিষয়ে কৈছোঁ। কাইলৈ পুৱা কেৰালা, তামিলনাডু আৰু মহাৰাষ্ট্ৰলৈ যাম। মহাকাশৰ সৈতে জড়িত কাৰ্যসূচী আছে... এমএছএমইৰ সৈতে জড়িত কাৰ্যসূচী আছে, বন্দৰৰ সৈতে জড়িত কাৰ্যসূচী আছে, সেউজ হাইড্ৰজেনৰ সৈতে জড়িত কাৰ্যসূচী আছে... কৃষকৰ সৈতে জড়িত কাৰ্যসূচী আছে... ভাৰতে এনে পৰিসৰত কাম কৰিলেহে ডাঙৰ জাঁপ মাৰিব পাৰে। প্ৰথম, দ্বিতীয় আৰু তৃতীয় ঔদ্যোগিক বিপ্লৱত আমি পিছ পৰি ৰৈছিলোঁ। এতিয়া আমি চতুৰ্থ ঔদ্যোগিক বিপ্লৱত বিশ্বক নেতৃত্ব দিব লাগিব। আৰু ইয়াৰ বাবে ভাৰতত প্ৰতিদিনে ঘটি থকা উন্নয়নমূলক কামবোৰৰ পৰা দেশৰ গতিবেগে শক্তি লাভ কৰি আছে।
ভাৰতত প্ৰতিদিনে ইটোৰ পিছত সিটো, মন সজাগ কৰি ৰাখক... ভাৰতত প্ৰতিদিনে দুখন নতুন কলেজ খোলা হয়, প্ৰতি সপ্তাহত এখন বিশ্ববিদ্যালয় খোলা হয়। ভাৰতত প্ৰতিদিনে ৫৫টা পেটেণ্ট আৰু ৬০০টা ট্ৰেডমাৰ্ক পঞ্জীয়ন কৰা হয়। ভাৰতত প্ৰতিদিনে প্ৰায় ১.৫ লাখ মুদ্ৰা ঋণ বিতৰণ কৰা হয়। ভাৰতত প্ৰতিদিনে ৩৭টা নতুন ষ্টাৰ্টআপৰ সৃষ্টি হয়। ভাৰতত প্ৰতিদিনে ষোল্ল হাজাৰ কোটি টকাৰ ইউপিআই লেনদেন হয়। প্ৰতিদিনে ভাৰতত ৩টা নতুন জনৌষধি কেন্দ্ৰ মুকলি কৰা হয়। ভাৰতত প্ৰতিদিনে চৈধ্য কিলোমিটাৰ ৰে'লপথ নিৰ্মাণ কৰা হয়। ভাৰতত প্ৰতিদিনে ৫০ হাজাৰৰো অধিক এলপিজি সংযোগ দিয়া হৈছে। ভাৰতত প্ৰতি ছেকেণ্ডত, প্ৰতি ছেকেণ্ডত... একোটা টেপৰ পানীৰ সংযোগৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। ভাৰতত প্ৰতিদিনে ৭৫ হাজাৰ লোকক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা উলিয়াই অনা হৈছে। আমি সদায় কেৱল দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূলৰ শ্লোগান শুনিছিলোঁ। কোনে ভাবিছিল যে ১০ বছৰত ২৫ কোটি মানুহ দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিব। কিন্তু এইটো হৈছে আৰু হৈছে কেৱল আমাৰ চৰকাৰৰ দিনত হৈছে।
বন্ধুসকল,
শেহতীয়াকৈ ভাৰতত উভোগক লৈ এটা প্ৰতিবেদন ওলাইছে, য’ত এটা নতুন ধাৰা উন্মোচিত হৈছে। ভাৰতৰ দৰিদ্ৰতাই এতিয়ালৈকে সৰ্বনিম্ন স্তৰত উপনীত হৈছে... অৰ্থাৎ একক সংখ্যাত। এই তথ্য অনুসৰি, যোৱা দশকৰ তুলনাত উপভোগ আঢ়ৈগুণ বৃদ্ধি পাইছে। অৰ্থাৎ ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ বিভিন্ন সেৱা আৰু সুবিধাৰ বাবে ব্যয় কৰাৰ ক্ষমতা আৰু অধিক বৃদ্ধি পাইছে। এই কথাও পোহৰলৈ আহিছে যে যোৱা ১০ বছৰত চহৰৰ তুলনাত গাঁৱে গাঁৱে ক্ৰয় ক্ষমতা বহু বেছি দ্ৰুত হাৰত বৃদ্ধি পাইছে। তাৰমানে গাঁৱৰ মানুহৰ অৰ্থনৈতিক শক্তি বাঢ়িছে, খৰচ কৰিবলৈ তেওঁলোকৰ হাতত অধিক টকা আছে। এইটো এনেয়ে হোৱা নাই, এয়া আমাৰ প্ৰচেষ্টাৰ ফল, যাৰ গুৰুত্ব গাঁও, দৰিদ্ৰ আৰু কৃষকৰ ওপৰত। ২০১৪ চনৰ পৰা আমাৰ চৰকাৰে গাঁওবোৰক মনত ৰাখি আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি কৰিছে। গাঁও-নগৰৰ মাজত সংযোগৰ উন্নতি হ’ল, নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ল, মহিলাৰ আয় বৃদ্ধিৰ উপায় গঢ় লৈ উঠিল। এই উন্নয়নৰ আৰ্হিৰ দ্বাৰা গ্ৰাম্য ভাৰত শক্তিশালী হৈছে। মই আপোনালোকক আৰু এটা অংক দিম। ভাৰতত প্ৰথমবাৰৰ বাবে খাদ্য ব্যয় মুঠ ব্যয়ৰ ৫০ শতাংশতকৈও কম হৈছে। অৰ্থাৎ যি পৰিয়ালে আগতে খাদ্যৰ যোগানত নিজৰ সকলো শক্তি খৰচ কৰিছিল, আজি ইয়াৰ সদস্যসকলে সকলো কামতে ধন খৰচ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে।
বন্ধুসকল,
পূৰ্বৰ চৰকাৰবোৰৰ আন এটা চিন্তা আছিল যে দেশৰ জনসাধাৰণক দৰিদ্ৰতাত ৰাখি ভাল পায়। এইসকল লোকে নিৰ্বাচনৰ সময়ত দৰিদ্ৰতাত জীৱন কটোৱা জনসাধাৰণক অলপ দি নিজৰ স্বাৰ্থ পূৰণ কৰিছিল। ইয়াৰ বাবেই দেশত ভোট বেংকৰ ৰাজনীতিৰ জন্ম হ’ল। অৰ্থাৎ চৰকাৰে কেৱল তেওঁলোকক ভোট দিয়াসকলৰ বাবে কাম কৰিছিল।
কিন্তু বন্ধুসকল,
যোৱা ১০ বছৰত ভাৰতে এই Scarcity Mindsetটো এৰি আগুৱাই গৈছে। দুৰ্নীতি ৰোধ কৰি আমি নিশ্চিত কৰিছোঁ যাতে উন্নয়নৰ সুফল ভাৰতৰ প্ৰতিটো অঞ্চলতে সমানে বিতৰণ কৰা হয়। আমি Politics of Scarcity ত বিশ্বাস নকৰোঁ, Governance of Saturation ত বিশ্বাস কৰোঁ। তুষ্টিকৰণৰ পৰিৱৰ্তে আমি দেশবাসীক সন্তুষ্ট কৰাৰ পথ বাছি লৈছোঁ। যোৱা ১০ বছৰত এইটোৱেই আমাৰ একমাত্ৰ মন্ত্ৰ, এইটোৱেই আমাৰ চিন্তাধাৰা। এয়া সকলোৰে সহায়, সকলোৰে বিকাশ। আমি ভোট বেংকৰ ৰাজনীতিক পৰিবেশনৰ ৰাজনীতিলৈ সলনি কৰিছোঁ। অভাৱ হ’লে দুৰ্নীতি আৰু বৈষম্যৰ সৃষ্টি হয়। যেতিয়া চেচুৰেচন থাকে তেতিয়া সন্তুষ্টি আৰু সমন্বয় থাকে।
আজি চৰকাৰে নিজৰ ফালৰ পৰা ঘৰে ঘৰে গৈ হিতাধিকাৰীক সুবিধা প্ৰদান কৰি আছে। মোদীৰ গেৰাণ্টীযুক্ত গাড়ীৰ কথা আপুনি নিশ্চয় আগতে শুনিছে। দেশত আগতে কেতিয়াও এনেকুৱা হোৱা নাই যে চৰকাৰী বিষয়াসকলে গাঁৱে গাঁৱে নিজৰ বাহনেৰে গৈ এই চৰকাৰী আঁচনিবোৰৰ সুবিধা পালে নে নাই বুলি সুধিব? আজি আমাৰ চৰকাৰে নিজেই মানুহৰ দুৱাৰমুখত গৈ চৰকাৰী আঁচনিৰ সুবিধা লাভ কৰিবলৈ কৈছে। সেইবাবেই মই কওঁ, যেতিয়া চেচুৰেচন এটা মিছন হৈ পৰে, তেতিয়া সকলো ধৰণৰ বৈষম্যৰ পৰিসৰ নোহোৱা হৈ যায়। সেইবাবেই মই কওঁ যে আমি ৰাজনীতিত নহয় ৰাষ্ট্ৰ নীতিত বিশ্বাস কৰা মানুহ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰে নেচন ফাৰ্ষ্টৰ নীতিক সৰ্বোচ্চ কৰি ৰাখি আগবাঢ়িছে। পূৰ্বৰ চৰকাৰবোৰৰ বাবে কোনো কাম নকৰা... এইটোৱেই হৈ পৰিছিল আটাইতকৈ সহজ কাম। কিন্তু এই কৰ্ম সংস্কৃতিৰ দ্বাৰা দেশ গঢ়ি নুঠে আৰু দেশখন আগবাঢ়িবও নোৱাৰে। সেয়ে আমি জাতীয় স্বাৰ্থত সিদ্ধান্ত লৈ পুৰণি প্ৰত্যাহ্বানৰ সমাধান কৰিলোঁ। ৩৭০ অনুচ্ছেদ বিলুপ্তিৰ পৰা... মই চিনেমাৰ কথা কোৱা নাই। ৩৭০ অনুচ্ছেদ বিলুপ্তিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ৰাম মন্দিৰ নিৰ্মাণলৈকে, ত্ৰিপল তালাকৰ শেষৰ পৰা মহিলা সংৰক্ষণলৈকে, ৱান ৰেংক ৱান পেঞ্চনৰ পৰা আৰম্ভ কৰি প্ৰতিৰক্ষা মুৰব্বী পদলৈকে চৰকাৰে নেচন ফাৰ্ষ্টৰ চিন্তাৰে এনে সকলো অসম্পূৰ্ণ কাম সম্পূৰ্ণ কৰিলে।
বন্ধুসকল,
আমি আজি নিজেই একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতক ইয়াৰ আগন্তুক দশকৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰিব লাগিব। গতিকে আজি ভাৰতে ভৱিষ্যতৰ পৰিকল্পনাতো দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। মহাকাশৰ পৰা অৰ্ধপৰিবাহীলৈ, ডিজিটেলৰ পৰা ড্ৰ’নলৈকে, এআইৰ পৰা স্বচ্ছ শক্তিলৈকে, ৫জিৰ পৰা ফিনটেকলৈকে ভাৰতে আজি বিশ্বৰ আগশাৰীৰ স্থানত উপনীত হৈছে। আজি ভাৰত বিশ্বত ডিজিটেল পেমেণ্টৰ অন্যতম বৃহৎ শক্তি। ফিনটেক এডপচন ৰেটত আজি ভাৰত হৈছে দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা দেশ। ভাৰত আজি চন্দ্ৰৰ দক্ষিণ মেৰুত অৱতৰণ কৰা প্ৰথমখন দেশ। ভাৰত আজি সৌৰ স্থাপন ক্ষমতাৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ আগশাৰীৰ দেশসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম। আজি ভাৰতে 5G নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰণৰ ক্ষেত্ৰত ইউৰোপক পিছ পেলাইছে। আজি ভাৰত অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডতো দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। আজি ভাৰতে সেউজ হাইড্ৰজেনৰ দৰে ভৱিষ্যতৰ ইন্ধনৰ ওপৰত দ্ৰুতগতিত কাম কৰি আছে।
আজি ভাৰতে নিজৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে দিনে নিশাই কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি আছে। ভাৰত ভৱিষ্যদ্বাণীমূলক। আৰু সেইবাবেই আজি সকলোৱে ক’বলৈ আৰম্ভ কৰিছে – ভাৰত ভৱিষ্যৎ৷ আগন্তুক সময় আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ, আগন্তুক ৫ বছৰ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আৰু মই ইয়াত বহি থকা সকলো দৰ্শকক এই কথা কওঁ - আমাৰ তৃতীয় কাৰ্যকালত... আমাৰ তৃতীয় কাৰ্যকালত আমি ভাৰতৰ সম্ভাৱনাক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব লাগিব। এখন উন্নত ভাৰতৰ সংকল্প যাত্ৰাৰ আগন্তুক পাঁচটা বছৰ আমাৰ দেশৰ বাবে প্ৰগতি আৰু প্ৰশংসাৰ বছৰ। এই ইচ্ছাৰে আৰু সম্পূৰ্ণ বিশ্বাসেৰে এই আলোচনা চক্ৰখন হ’লহেঁতেন বা নহ’লহেঁতেন, এটা বিগ লিপ নিশ্চিতভাৱে হ’লহেঁতেন। আপোনালোকে বিগ লিপৰ কাৰ্যসূচী আয়োজন কৰাটো নিশ্চিতভাৱে লাভজনক, সেয়ে মইও বিগ লিপ মেলিবলৈ সুযোগ পালোঁ। এই অনুষ্ঠানৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে বহুত শুভেচ্ছা! আপোনালোকে পুৱাৰ পৰা বহি ব্ৰেইন ষ্টৰ্মিং কৰি আছে চাগে, গতিকে এটা মজাৰ আৰু উপভোগ্য সন্ধিয়াও হৈ গ'ল।
বহুত বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the TV9 Conclave
26 FEB 2024 10:58PM by PIB Delhi
In former times, prior to heading into battle, kettle-drums were sounded, and grand bugles were blown, instilling a sense of excitement in the departing individuals. Thank you, Das! My salutations to all the viewers of TV9 and to all of you gathered here. I frequently speak about Bharat's diversity, a trait that is vividly apparent in TV9's newsroom and amongst its reporting team. TV9 boasts media platforms in various Indian languages, serving as a testament to Bharat's vibrant democracy. I extend my congratulations to all the journalists working at TV9 across different states and languages, as well as to your technical team.
Friends,
Today, the TV9 team has chosen a compelling theme for this summit: "India: Poised For The Next Big Leap." Significant progress can only be made when we are filled with enthusiasm and energy. A despondent country or individual cannot aspire to make that 'Big Leap'. The very choice of this theme reflects the confidence and aspirations of contemporary Bharat. If the world perceives that Bharat is prepared to embark on a major leap forward, it is backed by a robust foundation or 'launch pad' established over the past decade. What changed in these ten years to bring us to this juncture? It is a transformation of mindset, a newfound self-confidence and trust, and the efficacy of good governance.
Friends,
There is an age-old adage – "Man ke haare haar hai, man ke jeete jeet" (One who is defeated in mind is indeed defeated, and one who is victorious in mind is indeed victorious). While listening to Das's quote, I hold a slightly different viewpoint. He remarked that history is essentially the biography of great personalities. While this may be the perspective of the West, in India, the biography of an ordinary individual is history. This encapsulates the true strength of our nation; amidst the comings and goings of notable figures, the country remains eternal.
Friends,
It is immensely challenging to achieve victory with a defeated mindset. Hence, the remarkable shift in mindset over the past decade, and the strides we have taken, are truly remarkable. Those who governed for decades prior to today lacked faith in the strength of Indianness. They underestimated the capabilities of Indians, labelling them as pessimistic and resigned to defeat. From the ramparts of the Red Fort, it was declared that Indians were indolent and averse to hard work. When the leadership of a nation is steeped in despair, it becomes challenging to foster hope among its people. Consequently, many in the country resigned themselves to the belief that things would perpetually remain stagnant. Furthermore, widespread corruption, colossal scams, policy paralysis, and nepotism had eroded the nation's foundations.
In the past decade, we have steered the country away from that dire situation and propelled it to where it stands today. Within a mere 10 years, Bharat has ascended to become one of the top five economies globally. Presently, crucial policies are formulated swiftly in the nation, accompanied by expedited decision-making. A shift in mindset has yielded remarkable results. Contemporary Bharat in the 21st century has abandoned small-scale thinking; whatever endeavours we undertake now, we strive for the best and the grandest. The world stands astounded by Bharat's accomplishments, recognizing the benefits of aligning with our nation. The response of "India has also achieved this?" has become the norm in today's world. Enhanced credibility epitomizes Bharat's current identity. Compare the Foreign Direct Investment (FDI) figures from a decade ago to the present day. During the previous government's tenure, Bharat attracted FDI amounting to $300 billion over 10 years. In contrast, under our administration, FDI worth $640 billion has flowed into the country within the same timeframe. The digital revolution witnessed over the past decade, the confidence instilled in vaccine efficacy during the COVID-19 pandemic, and the growing number of taxpayers signify the increasing trust of the Indian populace in the government and the system.
Consider another statistic: the majority of individuals in this hall likely invest in mutual funds. In 2014, the country's citizens had invested approximately Rs 9 lakh crore in mutual funds. Fast forward to 2024, and the figure has surged to over Rs 52 lakh crore. This surge reflects every Indian's belief in the nation's robust forward momentum, coupled with unwavering self-confidence. Every Indian is thinking – I can do anything; nothing is impossible for me. TV9 viewers will also observe that our performance has exceeded the expectations of many experts.
Friends,
The primary catalyst for this shift in mindset and trust lies in the work culture and governance fostered by our government. Despite retaining the same officers, offices, systems, and files, the outcomes have evolved significantly. Government offices are now viewed as allies rather than obstacles by the citizens. This paradigm is setting new benchmarks for governance in the years ahead.
Friends,
To propel Bharat's development and facilitate a Big Leap, it was imperative to shift gears from the previous trajectory on which Bharat was operating. Allow me to illustrate how Bharat was entrenched in reverse gear under previous governments. The Saryu Canal Project in Uttar Pradesh had its foundation stone laid in the 1980s, yet remained stagnant for four decades. Following our government's inception in 2014, we expedited its completion. Similarly, the Sardar Sarovar Project, initiated by Pandit Nehru in the 1960s, languished for 60 years until our government undertook its completion, inaugurating it in 2017. Maharashtra's Krishna Koyna project, initiated in the 1980s, also lingered until 2014 when our administration brought it to fruition.
Friends,
In recent days, you have witnessed stunning images of snowfall around the Atal Tunnel. Despite its foundation stone being laid in 2002, the tunnel remained incomplete until 2014. Our government ensured its completion, inaugurating it in 2020. The Bogibeel Bridge in Assam, approved in 1998, endured delays until our tenure, when it was swiftly completed and inaugurated in 2018 after 20 years. Similarly, the Eastern Dedicated Freight Corridor, sanctioned in 2008, saw completion in 2023, 15 years later. I could cite at least 500 such projects. Hundreds of initiatives were expeditiously completed after our government assumed power in 2014.
Utilizing technology, we have established a modern system in the Prime Minister's Office - the PRAGATI platform. Monthly, I personally scrutinize each project file, reviewing data and addressing longstanding issues. Online, chief secretaries from all states and government secretaries are present, facilitating comprehensive analysis. In the past decade, I have reviewed projects worth over Rs 17 lakh crore, and it's through this rigorous process that these projects were completed.
Consider this: in a country where previous administrations operated at such sluggish speeds, how could we have made the 'Big Leap'? Our government has departed from that old sluggish approach. Allow me to cite examples from our tenure: Mumbai's Atal Setu, the nation's largest sea bridge, had its foundation stone laid in 2016 and was recently inaugurated. The new Parliament building had its foundation stone laid in 2020 and was unveiled last year. Jammu AIIMS, with its foundation stone laid in 2019, was inaugurated last week on February 20th. Similarly, Rajkot AIIMS, with its foundation stone laid in 2020, was launched just yesterday. Likewise, IIM Sambhalpur, with its foundation stone laid in 2021, was inaugurated in 2024. The new terminal of Trichy Airport, with its foundation stone laid in 2019, was also inaugurated recently. IIT Bhilai, with its foundation stone laid in 2018, was inaugurated a few days ago. The foundation stone of Goa's new airport was laid in 2016 and was inaugurated in 2022. The challenging task of laying optical fibre under the sea to Lakshadweep commenced in 2020 and was recently completed.
The foundation stone of Banas Dairy in Banaras was laid in 2021 and was inaugurated just a few days ago. Yesterday, you witnessed marvellous images of the Sudarshan Bridge in Dwarka, Bharat's longest cable bridge, adding to the nation's pride. Its foundation stone was also laid by our government in 2017. This exemplifies what I often refer to as Modi's guarantee: when there is such speed, willingness to work fast and respect for taxpayers' money, the country progresses, and it is poised for a 'Big leap' forward.
Friends,
The scale of work underway in Bharat today is unprecedented, beyond imagination. Allow me to provide you with more examples from just the past week. On February 20th, I simultaneously inaugurated numerous Higher Education Institutes across the country, including IITs, IIMs, and IIITs, from Jammu. On February 24th, I inaugurated five AIIMS facilities across the nation simultaneously from Rajkot. This morning, I laid the foundation stone for the redevelopment of over 500 railway stations in 27 states, along with commencing work on over 1500 overbridges and underpasses nationwide in the same programme. Prior to attending this event, I shared a thread on social media platform X outlining my agenda for the next two days. Tomorrow morning, I'll be visiting Kerala, Tamil Nadu, and Maharashtra, with engagements related to space, MSME, ports, green hydrogen, and farmers. Bharat can only take a big leap forward by operating at such a scale. Having lagged behind in the first, second, and third industrial revolutions, it's imperative for us to lead the world in the Fourth Industrial Revolution. So, the country's momentum is derived from the daily development projects happening across Bharat.
Every day in Bharat, numerous advancements unfold. Two new colleges and one university are established every day and every week, respectively. Additionally, every single day 55 patents and 600 trademarks are registered, around 1.5 lakh Mudra loans are disbursed, 37 new startups are launched, UPI transactions worth sixteen thousand crore rupees are processed, three new Jan Aushadhi Centres are opened, fourteen kilometres of railway tracks are constructed, and more than 50 thousand LPG connections are facilitated. And every second, a tap water connection is provided in Bharat. Moreover, 75 thousand people are lifted out of poverty daily. We often heard slogans about eradicating poverty, but it's under our government's tenure that 25 crore people have been lifted out of poverty in just 10 years.
Friends,
A recent report on consumption in Bharat has unveiled a new trend, indicating that poverty in the country has reached its lowest level ever, now in single digits. According to this data, consumption has surged 2.5 times compared to the past decade, signifying an increased capacity among Indians to spend on various services and amenities. Furthermore, it has been revealed that consumption in rural areas has escalated at a much faster pace than in urban areas over the last decade, indicating a rise in economic power among rural residents and their enhanced spending ability. This transformation is not coincidental but rather the outcome of our focused efforts aimed at villages, the impoverished, and farmers. Since 2014, our government has prioritized rural infrastructure development, improved connectivity between villages and cities, created new employment opportunities, and devised means to augment women's income, thereby empowering rural Bharat with this model of development. Additionally, for the first time in Bharat, food expenditure has fallen below 50 percent of total expenditure, indicating that families previously preoccupied with procuring food can now allocate funds to other necessities.
Friends,
Another aspect of earlier governments' mindset was their inclination towards maintaining the populace in poverty, doling out token benefits to the impoverished during elections to serve their selfish interests. This approach birthed the concept of vote bank politics, whereby governments catered solely to those who voted for them.
But friends,
In the last 10 years, Bharat has transcended this scarcity mindset, curbing corruption and ensuring equitable distribution of developmental benefits across all regions of the country. We reject the politics of scarcity but we believe in governance of saturation. Instead of appeasement, we have chosen the path of gratifying the countrymen. Our mantra over the last decade has been 'Sabka Saath Sabka Vikas'. We have transitioned from vote bank politics to performance-based governance. Where there is scarcity, corruption and discrimination thrive, but where there is saturation, there is contentment and harmony.
Today, the government is actively reaching out door-to-door to ensure that beneficiaries receive the necessary facilities. You may have heard about Modi's vehicle of guarantee. Never before has it occurred in the country that government officials traverse from village to village in their vehicles, inquiring whether individuals have availed and received the benefits of the government schemes. Presently, our government is directly engaging with citizens at their doorsteps, urging them to take advantage of government initiatives. This underscores our commitment to ensuring widespread access to these schemes. Hence, I affirm that when saturation becomes a priority, the scope of any kind of discrimination diminishes. This further underscores our allegiance to national policy over politics.
Friends,
Our government prioritizes the principle of putting the Nation First. Previous administrations found it easy to evade responsibilities, but such a work culture cannot build a nation or drive progress. Hence, we made decisions in the national interest, addressing long standing challenges. From the repeal of Article 370—not a fictitious portrayal—to the establishment of the Ram Mandir, from ending triple talaq to promoting women's reservation, and from implementing One Rank One Pension to establishing the post of Chief of Defence Staff, we tackled these pending issues with a focus on 'Nation First'.
Friends,
We must prepare Bharat for the challenges of the 21st century today. Hence, Bharat is swiftly advancing in its future plans, from space to semiconductors, digitalization to drones, AI to clean energy, 5G to Fintech. Bharat now stands at the forefront of the world in digital payments and has the fastest-growing Fintech Adoption Rate. It is the first country to land on the south pole of the Moon, a leader in Solar Installed Capacity, ahead of Europe in the expansion of the 5G network, and making rapid progress in the semiconductor sector and future fuels like green hydrogen.
Today, Bharat is tirelessly working day and night towards a promising future. Bharat is forward-thinking, and as a result, the sentiment echoing everywhere now is, "India is the future." The upcoming period holds paramount importance, particularly the next five years. Addressing the audience present here, I emphasize with great responsibility that in our third term, we must propel Bharat's potential to unprecedented heights. These forthcoming five years mark a crucial phase in Bharat's journey towards development and acclaim on the global stage. With this aspiration and unwavering faith, whether or not this seminar would have taken place, Bharat's 'Big Leap' would undoubtedly continue. Organizing the Big Leap event has provided me with the opportunity to share these thoughts, and I extend my best wishes to you for its success! Having likely engaged in discussions and brainstorming throughout the day, I hope you have an enjoyable and enriching evening.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.