Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the TV9 Conclave
26 FEB 2024 10:58PM by PIB Delhi
In former times, prior to heading into battle, kettle-drums were sounded, and grand bugles were blown, instilling a sense of excitement in the departing individuals. Thank you, Das! My salutations to all the viewers of TV9 and to all of you gathered here. I frequently speak about Bharat's diversity, a trait that is vividly apparent in TV9's newsroom and amongst its reporting team. TV9 boasts media platforms in various Indian languages, serving as a testament to Bharat's vibrant democracy. I extend my congratulations to all the journalists working at TV9 across different states and languages, as well as to your technical team.
Friends,
Today, the TV9 team has chosen a compelling theme for this summit: "India: Poised For The Next Big Leap." Significant progress can only be made when we are filled with enthusiasm and energy. A despondent country or individual cannot aspire to make that 'Big Leap'. The very choice of this theme reflects the confidence and aspirations of contemporary Bharat. If the world perceives that Bharat is prepared to embark on a major leap forward, it is backed by a robust foundation or 'launch pad' established over the past decade. What changed in these ten years to bring us to this juncture? It is a transformation of mindset, a newfound self-confidence and trust, and the efficacy of good governance.
Friends,
There is an age-old adage – "Man ke haare haar hai, man ke jeete jeet" (One who is defeated in mind is indeed defeated, and one who is victorious in mind is indeed victorious). While listening to Das's quote, I hold a slightly different viewpoint. He remarked that history is essentially the biography of great personalities. While this may be the perspective of the West, in India, the biography of an ordinary individual is history. This encapsulates the true strength of our nation; amidst the comings and goings of notable figures, the country remains eternal.
Friends,
It is immensely challenging to achieve victory with a defeated mindset. Hence, the remarkable shift in mindset over the past decade, and the strides we have taken, are truly remarkable. Those who governed for decades prior to today lacked faith in the strength of Indianness. They underestimated the capabilities of Indians, labelling them as pessimistic and resigned to defeat. From the ramparts of the Red Fort, it was declared that Indians were indolent and averse to hard work. When the leadership of a nation is steeped in despair, it becomes challenging to foster hope among its people. Consequently, many in the country resigned themselves to the belief that things would perpetually remain stagnant. Furthermore, widespread corruption, colossal scams, policy paralysis, and nepotism had eroded the nation's foundations.
In the past decade, we have steered the country away from that dire situation and propelled it to where it stands today. Within a mere 10 years, Bharat has ascended to become one of the top five economies globally. Presently, crucial policies are formulated swiftly in the nation, accompanied by expedited decision-making. A shift in mindset has yielded remarkable results. Contemporary Bharat in the 21st century has abandoned small-scale thinking; whatever endeavours we undertake now, we strive for the best and the grandest. The world stands astounded by Bharat's accomplishments, recognizing the benefits of aligning with our nation. The response of "India has also achieved this?" has become the norm in today's world. Enhanced credibility epitomizes Bharat's current identity. Compare the Foreign Direct Investment (FDI) figures from a decade ago to the present day. During the previous government's tenure, Bharat attracted FDI amounting to $300 billion over 10 years. In contrast, under our administration, FDI worth $640 billion has flowed into the country within the same timeframe. The digital revolution witnessed over the past decade, the confidence instilled in vaccine efficacy during the COVID-19 pandemic, and the growing number of taxpayers signify the increasing trust of the Indian populace in the government and the system.
Consider another statistic: the majority of individuals in this hall likely invest in mutual funds. In 2014, the country's citizens had invested approximately Rs 9 lakh crore in mutual funds. Fast forward to 2024, and the figure has surged to over Rs 52 lakh crore. This surge reflects every Indian's belief in the nation's robust forward momentum, coupled with unwavering self-confidence. Every Indian is thinking – I can do anything; nothing is impossible for me. TV9 viewers will also observe that our performance has exceeded the expectations of many experts.
Friends,
The primary catalyst for this shift in mindset and trust lies in the work culture and governance fostered by our government. Despite retaining the same officers, offices, systems, and files, the outcomes have evolved significantly. Government offices are now viewed as allies rather than obstacles by the citizens. This paradigm is setting new benchmarks for governance in the years ahead.
Friends,
To propel Bharat's development and facilitate a Big Leap, it was imperative to shift gears from the previous trajectory on which Bharat was operating. Allow me to illustrate how Bharat was entrenched in reverse gear under previous governments. The Saryu Canal Project in Uttar Pradesh had its foundation stone laid in the 1980s, yet remained stagnant for four decades. Following our government's inception in 2014, we expedited its completion. Similarly, the Sardar Sarovar Project, initiated by Pandit Nehru in the 1960s, languished for 60 years until our government undertook its completion, inaugurating it in 2017. Maharashtra's Krishna Koyna project, initiated in the 1980s, also lingered until 2014 when our administration brought it to fruition.
Friends,
In recent days, you have witnessed stunning images of snowfall around the Atal Tunnel. Despite its foundation stone being laid in 2002, the tunnel remained incomplete until 2014. Our government ensured its completion, inaugurating it in 2020. The Bogibeel Bridge in Assam, approved in 1998, endured delays until our tenure, when it was swiftly completed and inaugurated in 2018 after 20 years. Similarly, the Eastern Dedicated Freight Corridor, sanctioned in 2008, saw completion in 2023, 15 years later. I could cite at least 500 such projects. Hundreds of initiatives were expeditiously completed after our government assumed power in 2014.
Utilizing technology, we have established a modern system in the Prime Minister's Office - the PRAGATI platform. Monthly, I personally scrutinize each project file, reviewing data and addressing longstanding issues. Online, chief secretaries from all states and government secretaries are present, facilitating comprehensive analysis. In the past decade, I have reviewed projects worth over Rs 17 lakh crore, and it's through this rigorous process that these projects were completed.
Consider this: in a country where previous administrations operated at such sluggish speeds, how could we have made the 'Big Leap'? Our government has departed from that old sluggish approach. Allow me to cite examples from our tenure: Mumbai's Atal Setu, the nation's largest sea bridge, had its foundation stone laid in 2016 and was recently inaugurated. The new Parliament building had its foundation stone laid in 2020 and was unveiled last year. Jammu AIIMS, with its foundation stone laid in 2019, was inaugurated last week on February 20th. Similarly, Rajkot AIIMS, with its foundation stone laid in 2020, was launched just yesterday. Likewise, IIM Sambhalpur, with its foundation stone laid in 2021, was inaugurated in 2024. The new terminal of Trichy Airport, with its foundation stone laid in 2019, was also inaugurated recently. IIT Bhilai, with its foundation stone laid in 2018, was inaugurated a few days ago. The foundation stone of Goa's new airport was laid in 2016 and was inaugurated in 2022. The challenging task of laying optical fibre under the sea to Lakshadweep commenced in 2020 and was recently completed.
The foundation stone of Banas Dairy in Banaras was laid in 2021 and was inaugurated just a few days ago. Yesterday, you witnessed marvellous images of the Sudarshan Bridge in Dwarka, Bharat's longest cable bridge, adding to the nation's pride. Its foundation stone was also laid by our government in 2017. This exemplifies what I often refer to as Modi's guarantee: when there is such speed, willingness to work fast and respect for taxpayers' money, the country progresses, and it is poised for a 'Big leap' forward.
Friends,
The scale of work underway in Bharat today is unprecedented, beyond imagination. Allow me to provide you with more examples from just the past week. On February 20th, I simultaneously inaugurated numerous Higher Education Institutes across the country, including IITs, IIMs, and IIITs, from Jammu. On February 24th, I inaugurated five AIIMS facilities across the nation simultaneously from Rajkot. This morning, I laid the foundation stone for the redevelopment of over 500 railway stations in 27 states, along with commencing work on over 1500 overbridges and underpasses nationwide in the same programme. Prior to attending this event, I shared a thread on social media platform X outlining my agenda for the next two days. Tomorrow morning, I'll be visiting Kerala, Tamil Nadu, and Maharashtra, with engagements related to space, MSME, ports, green hydrogen, and farmers. Bharat can only take a big leap forward by operating at such a scale. Having lagged behind in the first, second, and third industrial revolutions, it's imperative for us to lead the world in the Fourth Industrial Revolution. So, the country's momentum is derived from the daily development projects happening across Bharat.
Every day in Bharat, numerous advancements unfold. Two new colleges and one university are established every day and every week, respectively. Additionally, every single day 55 patents and 600 trademarks are registered, around 1.5 lakh Mudra loans are disbursed, 37 new startups are launched, UPI transactions worth sixteen thousand crore rupees are processed, three new Jan Aushadhi Centres are opened, fourteen kilometres of railway tracks are constructed, and more than 50 thousand LPG connections are facilitated. And every second, a tap water connection is provided in Bharat. Moreover, 75 thousand people are lifted out of poverty daily. We often heard slogans about eradicating poverty, but it's under our government's tenure that 25 crore people have been lifted out of poverty in just 10 years.
Friends,
A recent report on consumption in Bharat has unveiled a new trend, indicating that poverty in the country has reached its lowest level ever, now in single digits. According to this data, consumption has surged 2.5 times compared to the past decade, signifying an increased capacity among Indians to spend on various services and amenities. Furthermore, it has been revealed that consumption in rural areas has escalated at a much faster pace than in urban areas over the last decade, indicating a rise in economic power among rural residents and their enhanced spending ability. This transformation is not coincidental but rather the outcome of our focused efforts aimed at villages, the impoverished, and farmers. Since 2014, our government has prioritized rural infrastructure development, improved connectivity between villages and cities, created new employment opportunities, and devised means to augment women's income, thereby empowering rural Bharat with this model of development. Additionally, for the first time in Bharat, food expenditure has fallen below 50 percent of total expenditure, indicating that families previously preoccupied with procuring food can now allocate funds to other necessities.
Friends,
Another aspect of earlier governments' mindset was their inclination towards maintaining the populace in poverty, doling out token benefits to the impoverished during elections to serve their selfish interests. This approach birthed the concept of vote bank politics, whereby governments catered solely to those who voted for them.
But friends,
In the last 10 years, Bharat has transcended this scarcity mindset, curbing corruption and ensuring equitable distribution of developmental benefits across all regions of the country. We reject the politics of scarcity but we believe in governance of saturation. Instead of appeasement, we have chosen the path of gratifying the countrymen. Our mantra over the last decade has been 'Sabka Saath Sabka Vikas'. We have transitioned from vote bank politics to performance-based governance. Where there is scarcity, corruption and discrimination thrive, but where there is saturation, there is contentment and harmony.
Today, the government is actively reaching out door-to-door to ensure that beneficiaries receive the necessary facilities. You may have heard about Modi's vehicle of guarantee. Never before has it occurred in the country that government officials traverse from village to village in their vehicles, inquiring whether individuals have availed and received the benefits of the government schemes. Presently, our government is directly engaging with citizens at their doorsteps, urging them to take advantage of government initiatives. This underscores our commitment to ensuring widespread access to these schemes. Hence, I affirm that when saturation becomes a priority, the scope of any kind of discrimination diminishes. This further underscores our allegiance to national policy over politics.
Friends,
Our government prioritizes the principle of putting the Nation First. Previous administrations found it easy to evade responsibilities, but such a work culture cannot build a nation or drive progress. Hence, we made decisions in the national interest, addressing long standing challenges. From the repeal of Article 370—not a fictitious portrayal—to the establishment of the Ram Mandir, from ending triple talaq to promoting women's reservation, and from implementing One Rank One Pension to establishing the post of Chief of Defence Staff, we tackled these pending issues with a focus on 'Nation First'.
Friends,
We must prepare Bharat for the challenges of the 21st century today. Hence, Bharat is swiftly advancing in its future plans, from space to semiconductors, digitalization to drones, AI to clean energy, 5G to Fintech. Bharat now stands at the forefront of the world in digital payments and has the fastest-growing Fintech Adoption Rate. It is the first country to land on the south pole of the Moon, a leader in Solar Installed Capacity, ahead of Europe in the expansion of the 5G network, and making rapid progress in the semiconductor sector and future fuels like green hydrogen.
Today, Bharat is tirelessly working day and night towards a promising future. Bharat is forward-thinking, and as a result, the sentiment echoing everywhere now is, "India is the future." The upcoming period holds paramount importance, particularly the next five years. Addressing the audience present here, I emphasize with great responsibility that in our third term, we must propel Bharat's potential to unprecedented heights. These forthcoming five years mark a crucial phase in Bharat's journey towards development and acclaim on the global stage. With this aspiration and unwavering faith, whether or not this seminar would have taken place, Bharat's 'Big Leap' would undoubtedly continue. Organizing the Big Leap event has provided me with the opportunity to share these thoughts, and I extend my best wishes to you for its success! Having likely engaged in discussions and brainstorming throughout the day, I hope you have an enjoyable and enriching evening.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଟିଭି୯ କନକ୍ଲେଭରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
26 FEB 2024 10:58PM by PIB Bhubaneswar
ବିଗତ ସମୟରେ, ଯୁଦ୍ଧକୁ ଯିବା ପୂର୍ବରୁ, କେଟଲି-ଡ୍ରମ୍ ବଜାଇ ଦିଆଯାଉଥିଲା ଏବଂ ବଡ଼ ବଡ଼ ବିଗୁଲ୍ ଫୁଙ୍କାଯାଉଥିଲା, ଯାହା ବିଦାୟ ନେଉଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ସାହର ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିଲା। ଧନ୍ୟବାଦ, ଦାସ! ଟିଭି୯ର ସମସ୍ତ ଦର୍ଶକ ଏବଂ ଏଠାରେ ସମବେତ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରଣାମ। ମୁଁ ପ୍ରାୟତଃ ଭାରତର ବିବିଧତା ବିଷୟରେ କହୁଛି, ଏକ ଗୁଣ ଯାହା ଟିଭି୯ର ନ୍ୟୁଜରୁମ୍ ଏବଂ ଏହାର ରିପୋର୍ଟିଂ ଦଳ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ସ୍ପଷ୍ଟ। ଟିଭି୯ ବିଭିନ୍ନ ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ମିଡିଆ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଗର୍ବ କରେ, ଯାହା ଭାରତର ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପ୍ରମାଣ ସ୍ୱରୂପ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ମୁଁ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଭାଷାରେ ଟିଭି୯ରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ସମସ୍ତ ସାମ୍ବାଦିକଙ୍କୁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ବୈଷୟିକ ଦଳକୁ ମୋର ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଟିଭି୯ ଦଳ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ବିଷୟବସ୍ତୁ ବାଛିଛି: "ଭାରତ: ପରବର୍ତ୍ତୀ ବଡ଼ ଲମ୍ଫ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ।" ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି କେବଳ ସେତେବେଳେ ହୋଇପାରିବ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଶକ୍ତିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏକ ହତାଶ ଦେଶ କିମ୍ବା ବ୍ୟକ୍ତି ସେହି 'ବଡ଼ ଲମ୍ଫ' କରିବାକୁ ଆକାଂକ୍ଷା କରିପାରିବ ନାହିଁ। ଏହି ବିଷୟବସ୍ତୁର ଚୟନ ସମସାମୟିକ ଭାରତର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଯଦି ବିଶ୍ୱ ଅନୁଭବ କରେ ଯେ ଭାରତ ଏକ ବଡ଼ ଲମ୍ଫ ମାରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ, ତେବେ ଏହା ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଏକ ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି କିମ୍ବା 'ଲଞ୍ଚ ପ୍ୟାଡ୍' ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ। ଏହି ଦଶ ବର୍ଷରେ ଆମକୁ ଏହି ସ୍ଥିତିକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ କ'ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି? ଏହା ମାନସିକତାର ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଏକ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସୁଶାସନର ପ୍ରଭାବଶାଳୀତା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକ ପୁରୁଣା କଥା ଅଛି - "ମନ କେ ହାରେ ହାର ହୈ, ମନ କେ ଜିତ ଜିତ" (ମନରେ ପରାଜିତ ବ୍ୟକ୍ତି ପ୍ରକୃତରେ ପରାଜିତ, ଏବଂ ମନରେ ବିଜୟୀ ବ୍ୟକ୍ତି ପ୍ରକୃତରେ ବିଜୟୀ)। ଦାସଙ୍କ ଉକ୍ତି ଶୁଣିବା ସମୟରେ, ମୁଁ ଟିକିଏ ଭିନ୍ନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ରଖେ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଇତିହାସ ମୂଳତଃ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ଜୀବନୀ। ଯଦିଓ ଏହା ପଶ୍ଚିମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ହୋଇପାରେ, ଭାରତରେ, ଜଣେ ସାଧାରଣ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଜୀବନୀ ହେଉଛି ଇତିହାସ। ଏହା ଆମ ଜାତିର ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ; ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ଆଗମନ ଏବଂ ଯିବା ମଧ୍ୟରେ, ଦେଶ ଅନନ୍ତ ରହିଥାଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପରାଜିତ ମାନସିକତା ସହିତ ବିଜୟ ହାସଲ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ କଠିନ । ତେଣୁ, ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ମାନସିକତାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଆମେ ନେଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରକୃତରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ। ଯେଉଁମାନେ ଆଜିଠାରୁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଶାସନ କରିଥିଲେ ସେମାନଙ୍କର ଭାରତୀୟତାର ଶକ୍ତିରେ ବିଶ୍ୱାସର ଅଭାବ ଥିଲା। ସେମାନେ ଭାରତୀୟଙ୍କ କ୍ଷମତାକୁ ଅଣଦେଖା କରି ସେମାନଙ୍କୁ ନିରାଶାବାଦୀ ବୋଲି ଆଖ୍ୟାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପରାଜୟ ପାଇଁ ଇସ୍ତଫା ଦେଇଥିଲେ। ଲାଲକିଲ୍ଲାର ପ୍ରାଚୀରରୁ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ଭାରତୀୟମାନେ ଆଳସ୍ୟପର ଏବଂ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ପ୍ରତି ବିମୁଖ। ଯେତେବେଳେ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରର ନେତୃତ୍ୱ ନିରାଶାରେ ବୁଡ଼ି ରହିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଏହାର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଶା ପୋଷଣ କରିବା ସମସ୍ୟା ହୋଇପଡ଼େ। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଦେଶର ଅନେକ ଲୋକ ଏହି ବିଶ୍ୱାସରେ ନିଜକୁ ତ୍ୟାଗ କରିଥିଲେ ଯେ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ ସର୍ବଦା ସ୍ଥିର ରହିବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ବ୍ୟାପକ ଦୁର୍ନୀତି, ପ୍ରଚଣ୍ଡ ଘୋଟାଲା, ନୀତି ପକ୍ଷାଘାତ ଏବଂ ପରିବାରବାଦ ଦେଶର ମୂଳଦୁଆକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଦେଇଥିଲା।
ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ଆମେ ଦେଶକୁ ସେହି ଭୟଙ୍କର ପରିସ୍ଥିତିରୁ ଦୂରେଇ ଆଣିଛୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ଆଜି ଯେଉଁ ସ୍ଥାନରେ ଠିଆ ହୋଇଛି ସେଠାରେ ପହଞ୍ଚାଇଛୁ। ମାତ୍ର ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପାଞ୍ଚଟି ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେବାକୁ ଉପରକୁ ଉଠିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଦେଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ସହିତ ତ୍ୱରିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି। ମାନସିକତାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଫଳାଫଳ ଆଣିଛି। ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ସମସାମୟିକ ଭାରତ ଛୋଟ ଚିନ୍ତାଧାରା ପରିତ୍ୟାଗ କରିଛି; ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଯାହା ପ୍ରୟାସ କରୁ, ଆମେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଏବଂ ମହାନ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁ। ଆମ ଦେଶ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖିବାର ଲାଭକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ସଫଳତା ଦେଖି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯାଏ। "ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଏହା ହାସଲ କରିଛି?" ର ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଆଜିର ବିଶ୍ୱରେ ସାଧାରଣ ହୋଇଗଲାଣି। ବର୍ଦ୍ଧିତ ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ଭାରତର ବର୍ତ୍ତମାନର ପରିଚୟକୁ ପ୍ରତିପାଦିତ କରେ। ଦଶ ବର୍ଷ ପୂର୍ବର ବୈଦେଶିକ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ନିବେଶ (ଏଫଡିଆଇ) ସଂଖ୍ୟା ତୁଳନା କରନ୍ତୁ। ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୩୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରର ଏଫଡିଆଇ ଆକର୍ଷିତ କରିଥିଲା। ବିପରୀତରେ, ଆମ ପ୍ରଶାସନ ଅଧୀନରେ, ସମାନ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ୬୪୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରର ଏଫଡିଆଇ ପ୍ରବାହିତ ହୋଇଛି। ଗତ ଦଶ ବର୍ଷରେ ଦେଖାଯାଇଥିବା ଡିଜିଟାଲ୍ ବିପ୍ଳବ,କୋଭିଡ-୧୯ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଟୀକା ପ୍ରଭାବଶାଳୀତାରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ଏବଂ କରଦାତାଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ଭାରତୀୟ ଜନତାଙ୍କ ସରକାର ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତି ବର୍ଦ୍ଧିତ ବିଶ୍ୱାସକୁ ସୂଚିତ କରେ।
ଆଉ ଏକ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ବିଚାର କରନ୍ତୁ: ଏହି ହଲରେ ଥିବା ଅଧିକାଂଶ ବ୍ୟକ୍ତି ମ୍ୟୁଚୁଆଲ୍ ଫଣ୍ଡରେ ନିବେଶ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଛି। ୨୦୨୪ ରେ, ଦେଶର ନାଗରିକମାନେ ମ୍ୟୁଚୁଆଲ୍ ଫଣ୍ଡରେ ପ୍ରାୟ ୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରିଥିଲେ। ୨୦୨୪ କୁ ଶୀଘ୍ର ଆଗକୁ ବଢ଼ନ୍ତୁ, ଏବଂ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୫୨ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି। ଏହି ବୃଦ୍ଧି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଦେଶର ଦୃଢ଼ ଅଗ୍ରଗତି ଗତି ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱାସକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ, ଅଟଳ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଭାବୁଛନ୍ତି - ମୁଁ କିଛି କରିପାରିବି; ମୋ ପାଇଁ କିଛି ଅସମ୍ଭବ ନୁହେଁ। ଟିଭି୯ ଦର୍ଶକମାନେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଖିବେ ଯେ ଆମର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଅନେକ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଆଶାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମାନସ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସର ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରାଥମିକ ଉତ୍ପ୍ରେରକ ଆମ ସରକାର ଦ୍ୱାରା ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଶାସନରେ ରହିଛି। ସମାନ ଅଧିକାରୀ, କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ, ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଫାଇଲଗୁଡ଼ିକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ସତ୍ତ୍ୱେ, ଫଳାଫଳଗୁଡ଼ିକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି। ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ଏବେ ନାଗରିକମାନେ ବାଧା ଦେବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ସହଯୋଗୀ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଉଛି। ଏହି ଉଦାହରଣ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଶାସନ ପାଇଁ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଏକ ବଡ଼ ଲମ୍ଫକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ, ଭାରତ ଯେଉଁ ପୂର୍ବ ପଥ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲା ତାହାଠାରୁ ଗିଅର୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ଥିଲା। ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କ ଅଧୀନରେ ଭାରତ କିପରି ରିଭର୍ସ ଗିୟରରେ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିଲା ତାହା ମୁଁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ସରୟୁ କେନାଲ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ୧୯୮୦ ଦଶକରେ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହା ଚାରି ଦଶନ୍ଧି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ଥିର ରହିଥିଲା। ୨୦୧୪ ରେ ଆମ ସରକାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବା ପରେ, ଆମେ ଏହାର ସମାପ୍ତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଥିଲୁ। ସେହିପରି, ୧୯୬୦ ଦଶକରେ ପଣ୍ଡିତ ନେହେରୁଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ସର୍ଦ୍ଦାର ସରୋବର ପ୍ରକଳ୍ପ ୬୦ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପଡ଼ି ରହିଥିଲା, ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମ ସରକାର ଏହାର ସମାପ୍ତି ଆରମ୍ଭ କରି ୨୦୧୭ ରେ ଏହାକୁ ଉଦଘାଟନ କରି ନ ଥିଲା। ୧୯୮୦ ଦଶକରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର କୃଷ୍ଣ କୋୟନା ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ୧୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଟକି ରହିଥିଲା ​​ଯେତେବେଳେ ଆମ ପ୍ରଶାସନ ଏହାକୁ ସଫଳ କରିଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଦିନଗୁଡ଼ିକରେ, ଆପଣ ଅଟଳ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ଚାରିପାଖରେ ତୁଷାରପାତର ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଚିତ୍ର ଦେଖିଛନ୍ତି। ୨୦୦୨ ମସିହାରେ ଏହାର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ, ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ୧୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିଥିଲା। ଆମ ସରକାର ଏହାର ସମାପ୍ତିକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ, ୨୦୨୦ ମସିହାରେ ଏହାକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ୧୯୯୮ ମସିହାରେ ଅନୁମୋଦିତ ଆସାମର ବୋଗିବିଲ ସେତୁ, ଆମ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଳମ୍ବ ସହ୍ୟ କରିଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଏହା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ୨୦ ବର୍ଷ ପରେ ୨୦୧୮ ରେ ଉଦ୍ଘାଟିତ ହୋଇଥିଲା। ସେହିପରି, ୨୦୦୮ ମସିହାରେ ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଥିବା ପୂର୍ବ ସମର୍ପିତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡର ୧୫ ବର୍ଷ ପରେ ୨୦୨୩ ରେ ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା। ମୁଁ ଅତି କମରେ ୫୦୦ ଏପରି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଲ୍ଲେଖ କରିପାରିବି। ୧୦୧୪ ମସିହାରେ ଆମ ସରକାର କ୍ଷମତା ଗ୍ରହଣ କରିବା ପରେ ଶହ ଶହ ପଦକ୍ଷେପ ଶୀଘ୍ର ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା।
ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରି, ଆମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ଏକ ଆଧୁନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା - ପ୍ରଗତି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛୁ। ପ୍ରତି ମାସରେ, ମୁଁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଫାଇଲକୁ ଯାଞ୍ଚ କରେ, ତଥ୍ୟ ସମୀକ୍ଷା କରେ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରେ। ଅନଲାଇନରେ, ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ଏବଂ ସରକାରୀ ସଚିବମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ରହି ବ୍ୟାପକ ବିଶ୍ଳେଷଣକୁ ସହଜ କରିଥାଏ। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ମୁଁ ୧୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ସମୀକ୍ଷା କରିଛି, ଏବଂ ଏହି କଠୋର ପ୍ରକ୍ରିୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି।
ଏହା ବିଚାର କରନ୍ତୁ: ଯେଉଁ ଦେଶରେ ପୂର୍ବ ପ୍ରଶାସନ ଏତେ ମନ୍ଥର ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲା, ଆମେ କିପରି 'ବଡ଼ ଲମ୍ଫ' କରିପାରିଥାନ୍ତୁ? ଆମର ସରକାର ସେହି ପୁରୁଣା ମନ୍ଥର ଆଭିମୁଖ୍ୟରୁ ଓହରି ଯାଇଛି। ମୋତେ ଆମ କାର୍ଯ୍ୟକାଳର ଉଦାହରଣ ଦେବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଅନ୍ତୁ: ଦେଶର ସର୍ବବୃହତ ସମୁଦ୍ର ସେତୁ, ମୁମ୍ବାଇର ଅଟଳ ସେତୁ, ୨୦୧୬ରେ ଏହାର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏହା ସମ୍ପ୍ରତି ଉଦ୍ଘାଟିତ ହୋଇଥିଲା। ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଗତ ବର୍ଷ ଉଦ୍ଘାଟିତ ହୋଇଥିଲା। ୨୦୧୯ରେ ଏହାର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ହୋଇଥିବା ଜମ୍ମୁ ଏମ୍ସ, ଗତ ସପ୍ତାହରେ ଫେବୃଆରୀ ୨୦ ତାରିଖରେ ଉଦ୍ଘାଟିତ ହୋଇଥିଲାସେହିପରି, ୨୦୨୦ରେ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ହୋଇଥିବା ରାଜକୋଟ ଏମ୍ସ, ଗତକାଲି ହିଁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ସେହିପରି, ୨୦୨୧ରେ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ହୋଇଥିବା ଆଇଆଇଏମସମ୍ଭଲପୁର, ୨୦୨୪ରେ ଉଦ୍ଘାଟିତ ହୋଇଥିଲା। ୨୦୧୯ରେ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ହୋଇଥିବା ତ୍ରିଚି ବିମାନବନ୍ଦରର ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପ୍ରତି ଉଦ୍ଘାଟିତ ହୋଇଥିଲା। ୨୦୧୮ ମସିହାରେ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ହୋଇଥିବା ଆଇଆଇଟି ଭିଲାଇ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଉଦଘାଟନ ହୋଇଥିଲା। ଗୋଆର ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦରର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ୨୦୧୬ ମସିହାରେ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ୨୦୨୨ ମସିହାରେ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଥିଲା। ଲକ୍ଷଦ୍ୱୀପକୁ ସମୁଦ୍ର ତଳେ ଅପ୍ଟିକାଲ୍ ଫାଇବର ବିଛାଇବାର ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜିଂ କାର୍ଯ୍ୟ ୨୦୨୦ ମସିହାରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏହା ସମ୍ପ୍ରତି ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି।
ବନାରସରେ ବନାସ ଡାଏରୀର ଶିଳାନ୍ୟାସ ୨୦୨୧ ମସିହାରେ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଏହାର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଥିଲା। ଗତକାଲି, ଆପଣ ଦ୍ୱାରକାର ସୁଦର୍ଶନ ସେତୁର ଚମତ୍କାର ଚିତ୍ର ଦେଖିଛନ୍ତି, ଯାହା ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା କେବୁଲ ସେତୁ, ଯାହା ଦେଶର ଗର୍ବକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ଏହାର ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ ଆମ ସରକାର ୨୦୧୭ ମସିହାରେ କରିଥିଲେ। ଏହା ମୁଁ ପ୍ରାୟତଃ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଭାବରେ ଯାହାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରେ ତାହାର ଉଦାହରଣ ଦିଏ: ଯେତେବେଳେ ଏତେ ଗତି, ଦ୍ରୁତ କାମ କରିବାର ଇଚ୍ଛା ଏବଂ କରଦାତାଙ୍କ ଟଙ୍କାକୁ ସମ୍ମାନ ଥାଏ, ଦେଶ ପ୍ରଗତି କରେ, ଏବଂ ଏହା ଏକ 'ବଡ଼ ଲମ୍ଫ' ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତରେ ଚାଲିଥିବା କାର୍ଯ୍ୟର ପରିମାଣ ଅଭୂତପୂର୍ବ, କଳ୍ପନା ବାହାରେ। ଗତ ସପ୍ତାହରୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅଧିକ ଉଦାହରଣ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଉଛି। ଫେବୃଆରୀ ୨୦ ତାରିଖରେ, ମୁଁ ଜମ୍ମୁରୁ ଆଇଆଇଏମ ଏବଂ ଆଇଆଇଆଇଟି ସମେତ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅନେକ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲି। ଫେବୃଆରୀ ୨୪ ତାରିଖରେ, ମୁଁ ରାଜକୋଟରୁ ଏକକାଳୀନ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପାଞ୍ଚଟି ଏଆଇଆଇଏମଏସ ଚିକିତ୍ସାଳୟର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲି। ଆଜି ସକାଳେ, ମୁଁ ୨୭ଟି ରାଜ୍ୟରେ ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃବିକାଶ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛି, ଏବଂ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୧୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଓଭରବ୍ରିଜ୍ ଏବଂ ଅଣ୍ଡରପାସ୍ କାମ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦେବା ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ X ରେ ଏକ ଥ୍ରେଡ୍ ସେୟାର କରିଛି ଯେଉଁଥିରେ ଆଗାମୀ ଦୁଇ ଦିନ ପାଇଁ ମୋର କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି। ଆସନ୍ତାକାଲି ସକାଳେ, ମୁଁ କେରଳ, ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଗସ୍ତ କରିବି, ଯେଉଁଥିରେ ମହାକାଶ, ଏମଏସଏମଇ, ବନ୍ଦର, ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ଆଲୋଚନା ହେବ। ଭାରତ ଏତେ ପରିମାଣରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରି କେବଳ ଏକ ବଡ଼ ଲମ୍ଫ ନେଇପାରିବ। ପ୍ରଥମ, ଦ୍ୱିତୀୟ ଏବଂ ତୃତୀୟ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବରେ ପଛରେ ପଡ଼ିଯିବା ପରେ, ଚତୁର୍ଥ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବରେ ବିଶ୍ୱକୁ ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ଆମ ପାଇଁ ଜରୁରୀ। ତେଣୁ, ଦେଶର ଗତି ସାରା ଭାରତରେ ଘଟୁଥିବା ଦୈନିକ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରୁ ପ୍ରାପ୍ତ।
ଭାରତରେ ପ୍ରତିଦିନ ଅନେକ ଉନ୍ନତି ଘଟୁଛି। ପ୍ରତିଦିନ ଏବଂ ସପ୍ତାହରେ ଦୁଇଟି ନୂତନ କଲେଜ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହେଉଛି। ଏହା ସହିତ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ୫୫ ଟି ପେଟେଣ୍ଟ ଏବଂ୬୦୦ ଟ୍ରେଡମାର୍କ ପଞ୍ଜିକୃତ ହେଉଛି, ପ୍ରାୟ ୧.୫ ଲକ୍ଷ ମୁଦ୍ରା ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି, ୩୭ ଟି ନୂତନ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି, ଷୋହଳ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ୟୁପିଆଇ କାରବାର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ହେଉଛି, ତିନୋଟି ନୂତନ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲାଯାଉଛି, ଚଉଦ କିଲୋମିଟର ରେଳ ଟ୍ରାକ୍ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି ଏବଂ ୫୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ ସୁବିଧା କରାଯାଉଛି। ପ୍ରତି ସେକେଣ୍ଡରେ, ଭାରତରେ ଗୋଟିଏ ଟ୍ୟାପ୍ ପାଣି ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ପ୍ରତିଦିନ ୭୫ ହଜାର ଲୋକଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକ୍ତ କରାଯାଉଛି। ଆମେ ପ୍ରାୟତଃ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ବିଷୟରେ ସ୍ଲୋଗାନ ଶୁଣିଥିଲୁ, କିନ୍ତୁ ଆମ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ମାତ୍ର ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତରେ ଉପଭୋଗ ଉପରେ ଏକ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ରିପୋର୍ଟ ଏକ ନୂତନ ଧାରା ପ୍ରକାଶ କରିଛି, ଯାହା ସୂଚିତ କରୁଛି ଯେ ଦେଶରେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ସବୁଠାରୁ କମ୍ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକକ ସଂଖ୍ୟାରେ। ଏହି ତଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ, ଗତ ଦଶନ୍ଧି ତୁଳନାରେ ବ୍ୟବହାର ୨.୫ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ ସେବା ଏବଂ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏହା ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ବ୍ୟବହାର ସହରାଞ୍ଚଳ ତୁଳନାରେ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଖର୍ଚ୍ଚ କ୍ଷମତାକୁ ସୂଚିତ କରୁଛି। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ସଂଯୋଗଗତ ନୁହେଁ ବରଂ ଗ୍ରାମ, ଗରିବ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିବା ଆମର କେନ୍ଦ୍ରିତ ପ୍ରୟାସର ଫଳାଫଳ। ୨୦୧୪ ମସିହାରୁ, ଆମର ସରକାର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛି, ଗ୍ରାମ ଏବଂ ସହର ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗାଯୋଗ ଉନ୍ନତ କରିଛି, ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଉପାୟ ବାହାର କରିଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଭାରତକୁ ବିକାଶର ଏହି ମଡେଲ ସହିତ ସଶକ୍ତ କରିଛି। ଏହା ସହିତ, ଭାରତରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଖାଦ୍ୟ ଖର୍ଚ୍ଚ ମୋଟ ଖର୍ଚ୍ଚର ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ତଳକୁ ଖସିଯାଇଛି, ଯାହା ସୂଚିତ କରୁଛି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଖାଦ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରିବାରେ ବ୍ୟସ୍ତ ଥିବା ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ପାଣ୍ଠି ଆବଣ୍ଟନ କରିପାରିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ମାନସିକତାର ଆଉ ଏକ ଦିଗ ଥିଲା ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରେ ରଖିବା, ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱାର୍ଥ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ସାଂଖ୍ୟିକ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବା। ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ରାଜନୀତିର ଧାରଣାକୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ସରକାର କେବଳ ସେମାନଙ୍କୁ ଭୋଟ ଦେଇଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସେବା ଯୋଗାଇଥିଲେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ଏହି ଅଭାବ ମାନସିକତାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ଦୁର୍ନୀତିକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିକାଶମୂଳକ ଲାଭର ସମାନ ବଣ୍ଟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି। ଆମେ ଅଭାବର ରାଜନୀତିକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରୁଛୁ କିନ୍ତୁ ଆମେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତାର ଶାସନରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ। ତୁଷ୍ଟିକରଣ ବଦଳରେ, ଆମେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ କରିବାର ପଥ ବାଛିଛୁ। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଆମର ମନ୍ତ୍ର 'ସବକା ସାଥ ସବକା ବିକାଶ' ହୋଇଛି। ଆମେ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ରାଜନୀତିରୁ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା-ଭିତ୍ତିକ ଶାସନ ଆଡକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛୁ। ଯେଉଁଠାରେ ଅଭାବ ଅଛି, ଦୁର୍ନୀତି ଏବଂ ଭେଦଭାବ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, କିନ୍ତୁ ଯେଉଁଠାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା ଅଛି, ସେଠାରେ ସନ୍ତୋଷ ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ ଅଛି।
ଆଜି, ସରକାର ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଘର ଘର ବୁଲି ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସୁବିଧା ପାଇବା ନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି। ଆପଣ ହୁଏତ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯାନ ବିଷୟରେ ଶୁଣିଥିବେ। ଦେଶରେ ପୂର୍ବରୁ କେବେ ଏପରି ଘଟିନାହିଁ ଯେ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀମାନେ ନିଜ ଗାଡ଼ିରେ ଗାଁରୁ ଗାଁକୁ ବୁଲି ପଚାରନ୍ତି ଯେ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ଲାଭ ପାଇଛନ୍ତି କି ନାହିଁ। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଆମର ସରକାର ନାଗରିକମାନଙ୍କ ସହିତ ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରଦେଶରେ ସିଧାସଳଖ ଯୋଗାଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ସରକାରୀ ପଦକ୍ଷେପର ସୁଯୋଗ ନେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛନ୍ତି। ଏହା ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରବେଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରେ। ତେଣୁ, ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହୁଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ସଂତୃପ୍ତି ପ୍ରାଥମିକତା ପାଇଯାଏ, ସେତେବେଳେ ଯେକୌଣସି ପ୍ରକାରର ଭେଦଭାବର ପରିସର ହ୍ରାସ ପାଏ। ଏହା ରାଜନୀତି ଅପେକ୍ଷା ଜାତୀୟ ନୀତି ପ୍ରତି ଆମର ଆନୁଗତ୍ୟକୁ ଆହୁରି ସ୍ପଷ୍ଟ କରେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ସରକାର ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ପ୍ରଥମ ରଖିବାର ନୀତିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଏ। ପୂର୍ବ ପ୍ରଶାସନଗୁଡ଼ିକ ଦାୟିତ୍ୱ ଏଡାଇ ଯିବା ସହଜ ମନେ କରିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ କରିପାରିବ ନାହିଁ କିମ୍ବା ପ୍ରଗତିକୁ ଆଗେଇ ନେଇପାରିବ ନାହିଁ। ତେଣୁ, ଆମେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଧାନ କରି ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ। ଧାରା ୩୭୦ ରଦ୍ଦ କରିବାଠାରୁ - ରାମ ମନ୍ଦିର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ତିନି ତଲାକ ସମାପ୍ତ କରିବାଠାରୁ ମହିଳା ସଂରକ୍ଷଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏବଂ ଏକ ରାଙ୍କ ଏକ ପେନସନ ଲାଗୁ କରିବାଠାରୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ପଦବୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆମେ 'ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ' ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଏହି ପଡ଼ି ରହିଥିବା ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକର ମୁକାବିଲା କରିଛୁ, ଏହା କାଳ୍ପନିକ ନୁହେଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆମକୁ ଭାରତକୁ ୨୧ ଶତାବ୍ଦୀର ଆହ୍ୱାନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ। ତେଣୁ, ଭାରତ ଏହାର ଭବିଷ୍ୟତ ଯୋଜନାରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ମହାକାଶରୁ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, ଡିଜିଟାଲାଇଜେସନ୍ ରୁ ଡ୍ରୋନ୍, ଏଆଇ ରୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି, 5G ରୁ ଫିନଟେକ୍। ଭାରତ ଏବେ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟରେ ବିଶ୍ୱର ଆଗରେ ରହିଛି ଏବଂ ଏହାର ଦ୍ରୁତତମ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଫିନଟେକ୍ ଗ୍ରହଣ ହାର ରହିଛି। ଏହା ଚନ୍ଦ୍ରର ଦକ୍ଷିଣ ମେରୁରେ ଅବତରଣ କରିଥିବା ପ୍ରଥମ ଦେଶ, ସୌର ସ୍ଥାପିତ କ୍ଷମତାରେ ଏକ ନେତା, 5G ନେଟୱାର୍କର ବିସ୍ତାରରେ ୟୁରୋପଠାରୁ ଆଗରେ, ଏବଂ ଅର୍ଦ୍ଧପରିବାହୀ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଭଳି ଭବିଷ୍ୟତ ଇନ୍ଧନରେ ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତି କରୁଛି।
ଆଜି, ଭାରତ ଏକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଦିନରାତି ଅକ୍ଲାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛି। ଭାରତ ଆଗକୁ ଚିନ୍ତା କରୁଛି, ଏବଂ ଫଳସ୍ୱରୂପ, ବର୍ତ୍ତମାନ ସବୁଠି ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହେଉଥିବା ଭାବନା ହେଉଛି, "ଭାରତ ହେଉଛି ଭବିଷ୍ୟତ।" ଆଗାମୀ ସମୟର ସର୍ବାଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି, ବିଶେଷକରି ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ। ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି, ମୁଁ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ ସହିତ ଜୋର ଦେଉଛି ଯେ ଆମର ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ, ଆମେ ଭାରତର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ଉଚିତ। ଏହି ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ବିକାଶ ଏବଂ ପ୍ରଶଂସା ଦିଗରେ ଭାରତର ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟ। ଏହି ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ଅଟଳ ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ, ଏହି ସେମିନାର ହୋଇଥାନ୍ତା କି ନ ହୋଇଥାନ୍ତା, ଭାରତର 'ବଡ଼ ଲିପ୍' ନିସନ୍ଦେହରେ ଜାରି ରହିବ। ବିଗ୍ ଲିପ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିବା ମୋତେ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ବାଣ୍ଟିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ଏବଂ ମୁଁ ଏହାର ସଫଳତା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି! ଦିନସାରା ଆଲୋଚନା ଏବଂ ମନ୍ଥନ କରିବାରେ ବ୍ୟସ୍ତ ରହିବା ପରେ, ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଆପଣଙ୍କର ଏକ ଉପଭୋଗ୍ୟ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ସନ୍ଧ୍ୟା ହେବ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।