Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the TV9 Conclave
26 FEB 2024 10:58PM by PIB Delhi
In former times, prior to heading into battle, kettle-drums were sounded, and grand bugles were blown, instilling a sense of excitement in the departing individuals. Thank you, Das! My salutations to all the viewers of TV9 and to all of you gathered here. I frequently speak about Bharat's diversity, a trait that is vividly apparent in TV9's newsroom and amongst its reporting team. TV9 boasts media platforms in various Indian languages, serving as a testament to Bharat's vibrant democracy. I extend my congratulations to all the journalists working at TV9 across different states and languages, as well as to your technical team.
Friends,
Today, the TV9 team has chosen a compelling theme for this summit: "India: Poised For The Next Big Leap." Significant progress can only be made when we are filled with enthusiasm and energy. A despondent country or individual cannot aspire to make that 'Big Leap'. The very choice of this theme reflects the confidence and aspirations of contemporary Bharat. If the world perceives that Bharat is prepared to embark on a major leap forward, it is backed by a robust foundation or 'launch pad' established over the past decade. What changed in these ten years to bring us to this juncture? It is a transformation of mindset, a newfound self-confidence and trust, and the efficacy of good governance.
Friends,
There is an age-old adage – "Man ke haare haar hai, man ke jeete jeet" (One who is defeated in mind is indeed defeated, and one who is victorious in mind is indeed victorious). While listening to Das's quote, I hold a slightly different viewpoint. He remarked that history is essentially the biography of great personalities. While this may be the perspective of the West, in India, the biography of an ordinary individual is history. This encapsulates the true strength of our nation; amidst the comings and goings of notable figures, the country remains eternal.
Friends,
It is immensely challenging to achieve victory with a defeated mindset. Hence, the remarkable shift in mindset over the past decade, and the strides we have taken, are truly remarkable. Those who governed for decades prior to today lacked faith in the strength of Indianness. They underestimated the capabilities of Indians, labelling them as pessimistic and resigned to defeat. From the ramparts of the Red Fort, it was declared that Indians were indolent and averse to hard work. When the leadership of a nation is steeped in despair, it becomes challenging to foster hope among its people. Consequently, many in the country resigned themselves to the belief that things would perpetually remain stagnant. Furthermore, widespread corruption, colossal scams, policy paralysis, and nepotism had eroded the nation's foundations.
In the past decade, we have steered the country away from that dire situation and propelled it to where it stands today. Within a mere 10 years, Bharat has ascended to become one of the top five economies globally. Presently, crucial policies are formulated swiftly in the nation, accompanied by expedited decision-making. A shift in mindset has yielded remarkable results. Contemporary Bharat in the 21st century has abandoned small-scale thinking; whatever endeavours we undertake now, we strive for the best and the grandest. The world stands astounded by Bharat's accomplishments, recognizing the benefits of aligning with our nation. The response of "India has also achieved this?" has become the norm in today's world. Enhanced credibility epitomizes Bharat's current identity. Compare the Foreign Direct Investment (FDI) figures from a decade ago to the present day. During the previous government's tenure, Bharat attracted FDI amounting to $300 billion over 10 years. In contrast, under our administration, FDI worth $640 billion has flowed into the country within the same timeframe. The digital revolution witnessed over the past decade, the confidence instilled in vaccine efficacy during the COVID-19 pandemic, and the growing number of taxpayers signify the increasing trust of the Indian populace in the government and the system.
Consider another statistic: the majority of individuals in this hall likely invest in mutual funds. In 2014, the country's citizens had invested approximately Rs 9 lakh crore in mutual funds. Fast forward to 2024, and the figure has surged to over Rs 52 lakh crore. This surge reflects every Indian's belief in the nation's robust forward momentum, coupled with unwavering self-confidence. Every Indian is thinking – I can do anything; nothing is impossible for me. TV9 viewers will also observe that our performance has exceeded the expectations of many experts.
Friends,
The primary catalyst for this shift in mindset and trust lies in the work culture and governance fostered by our government. Despite retaining the same officers, offices, systems, and files, the outcomes have evolved significantly. Government offices are now viewed as allies rather than obstacles by the citizens. This paradigm is setting new benchmarks for governance in the years ahead.
Friends,
To propel Bharat's development and facilitate a Big Leap, it was imperative to shift gears from the previous trajectory on which Bharat was operating. Allow me to illustrate how Bharat was entrenched in reverse gear under previous governments. The Saryu Canal Project in Uttar Pradesh had its foundation stone laid in the 1980s, yet remained stagnant for four decades. Following our government's inception in 2014, we expedited its completion. Similarly, the Sardar Sarovar Project, initiated by Pandit Nehru in the 1960s, languished for 60 years until our government undertook its completion, inaugurating it in 2017. Maharashtra's Krishna Koyna project, initiated in the 1980s, also lingered until 2014 when our administration brought it to fruition.
Friends,
In recent days, you have witnessed stunning images of snowfall around the Atal Tunnel. Despite its foundation stone being laid in 2002, the tunnel remained incomplete until 2014. Our government ensured its completion, inaugurating it in 2020. The Bogibeel Bridge in Assam, approved in 1998, endured delays until our tenure, when it was swiftly completed and inaugurated in 2018 after 20 years. Similarly, the Eastern Dedicated Freight Corridor, sanctioned in 2008, saw completion in 2023, 15 years later. I could cite at least 500 such projects. Hundreds of initiatives were expeditiously completed after our government assumed power in 2014.
Utilizing technology, we have established a modern system in the Prime Minister's Office - the PRAGATI platform. Monthly, I personally scrutinize each project file, reviewing data and addressing longstanding issues. Online, chief secretaries from all states and government secretaries are present, facilitating comprehensive analysis. In the past decade, I have reviewed projects worth over Rs 17 lakh crore, and it's through this rigorous process that these projects were completed.
Consider this: in a country where previous administrations operated at such sluggish speeds, how could we have made the 'Big Leap'? Our government has departed from that old sluggish approach. Allow me to cite examples from our tenure: Mumbai's Atal Setu, the nation's largest sea bridge, had its foundation stone laid in 2016 and was recently inaugurated. The new Parliament building had its foundation stone laid in 2020 and was unveiled last year. Jammu AIIMS, with its foundation stone laid in 2019, was inaugurated last week on February 20th. Similarly, Rajkot AIIMS, with its foundation stone laid in 2020, was launched just yesterday. Likewise, IIM Sambhalpur, with its foundation stone laid in 2021, was inaugurated in 2024. The new terminal of Trichy Airport, with its foundation stone laid in 2019, was also inaugurated recently. IIT Bhilai, with its foundation stone laid in 2018, was inaugurated a few days ago. The foundation stone of Goa's new airport was laid in 2016 and was inaugurated in 2022. The challenging task of laying optical fibre under the sea to Lakshadweep commenced in 2020 and was recently completed.
The foundation stone of Banas Dairy in Banaras was laid in 2021 and was inaugurated just a few days ago. Yesterday, you witnessed marvellous images of the Sudarshan Bridge in Dwarka, Bharat's longest cable bridge, adding to the nation's pride. Its foundation stone was also laid by our government in 2017. This exemplifies what I often refer to as Modi's guarantee: when there is such speed, willingness to work fast and respect for taxpayers' money, the country progresses, and it is poised for a 'Big leap' forward.
Friends,
The scale of work underway in Bharat today is unprecedented, beyond imagination. Allow me to provide you with more examples from just the past week. On February 20th, I simultaneously inaugurated numerous Higher Education Institutes across the country, including IITs, IIMs, and IIITs, from Jammu. On February 24th, I inaugurated five AIIMS facilities across the nation simultaneously from Rajkot. This morning, I laid the foundation stone for the redevelopment of over 500 railway stations in 27 states, along with commencing work on over 1500 overbridges and underpasses nationwide in the same programme. Prior to attending this event, I shared a thread on social media platform X outlining my agenda for the next two days. Tomorrow morning, I'll be visiting Kerala, Tamil Nadu, and Maharashtra, with engagements related to space, MSME, ports, green hydrogen, and farmers. Bharat can only take a big leap forward by operating at such a scale. Having lagged behind in the first, second, and third industrial revolutions, it's imperative for us to lead the world in the Fourth Industrial Revolution. So, the country's momentum is derived from the daily development projects happening across Bharat.
Every day in Bharat, numerous advancements unfold. Two new colleges and one university are established every day and every week, respectively. Additionally, every single day 55 patents and 600 trademarks are registered, around 1.5 lakh Mudra loans are disbursed, 37 new startups are launched, UPI transactions worth sixteen thousand crore rupees are processed, three new Jan Aushadhi Centres are opened, fourteen kilometres of railway tracks are constructed, and more than 50 thousand LPG connections are facilitated. And every second, a tap water connection is provided in Bharat. Moreover, 75 thousand people are lifted out of poverty daily. We often heard slogans about eradicating poverty, but it's under our government's tenure that 25 crore people have been lifted out of poverty in just 10 years.
Friends,
A recent report on consumption in Bharat has unveiled a new trend, indicating that poverty in the country has reached its lowest level ever, now in single digits. According to this data, consumption has surged 2.5 times compared to the past decade, signifying an increased capacity among Indians to spend on various services and amenities. Furthermore, it has been revealed that consumption in rural areas has escalated at a much faster pace than in urban areas over the last decade, indicating a rise in economic power among rural residents and their enhanced spending ability. This transformation is not coincidental but rather the outcome of our focused efforts aimed at villages, the impoverished, and farmers. Since 2014, our government has prioritized rural infrastructure development, improved connectivity between villages and cities, created new employment opportunities, and devised means to augment women's income, thereby empowering rural Bharat with this model of development. Additionally, for the first time in Bharat, food expenditure has fallen below 50 percent of total expenditure, indicating that families previously preoccupied with procuring food can now allocate funds to other necessities.
Friends,
Another aspect of earlier governments' mindset was their inclination towards maintaining the populace in poverty, doling out token benefits to the impoverished during elections to serve their selfish interests. This approach birthed the concept of vote bank politics, whereby governments catered solely to those who voted for them.
But friends,
In the last 10 years, Bharat has transcended this scarcity mindset, curbing corruption and ensuring equitable distribution of developmental benefits across all regions of the country. We reject the politics of scarcity but we believe in governance of saturation. Instead of appeasement, we have chosen the path of gratifying the countrymen. Our mantra over the last decade has been 'Sabka Saath Sabka Vikas'. We have transitioned from vote bank politics to performance-based governance. Where there is scarcity, corruption and discrimination thrive, but where there is saturation, there is contentment and harmony.
Today, the government is actively reaching out door-to-door to ensure that beneficiaries receive the necessary facilities. You may have heard about Modi's vehicle of guarantee. Never before has it occurred in the country that government officials traverse from village to village in their vehicles, inquiring whether individuals have availed and received the benefits of the government schemes. Presently, our government is directly engaging with citizens at their doorsteps, urging them to take advantage of government initiatives. This underscores our commitment to ensuring widespread access to these schemes. Hence, I affirm that when saturation becomes a priority, the scope of any kind of discrimination diminishes. This further underscores our allegiance to national policy over politics.
Friends,
Our government prioritizes the principle of putting the Nation First. Previous administrations found it easy to evade responsibilities, but such a work culture cannot build a nation or drive progress. Hence, we made decisions in the national interest, addressing long standing challenges. From the repeal of Article 370—not a fictitious portrayal—to the establishment of the Ram Mandir, from ending triple talaq to promoting women's reservation, and from implementing One Rank One Pension to establishing the post of Chief of Defence Staff, we tackled these pending issues with a focus on 'Nation First'.
Friends,
We must prepare Bharat for the challenges of the 21st century today. Hence, Bharat is swiftly advancing in its future plans, from space to semiconductors, digitalization to drones, AI to clean energy, 5G to Fintech. Bharat now stands at the forefront of the world in digital payments and has the fastest-growing Fintech Adoption Rate. It is the first country to land on the south pole of the Moon, a leader in Solar Installed Capacity, ahead of Europe in the expansion of the 5G network, and making rapid progress in the semiconductor sector and future fuels like green hydrogen.
Today, Bharat is tirelessly working day and night towards a promising future. Bharat is forward-thinking, and as a result, the sentiment echoing everywhere now is, "India is the future." The upcoming period holds paramount importance, particularly the next five years. Addressing the audience present here, I emphasize with great responsibility that in our third term, we must propel Bharat's potential to unprecedented heights. These forthcoming five years mark a crucial phase in Bharat's journey towards development and acclaim on the global stage. With this aspiration and unwavering faith, whether or not this seminar would have taken place, Bharat's 'Big Leap' would undoubtedly continue. Organizing the Big Leap event has provided me with the opportunity to share these thoughts, and I extend my best wishes to you for its success! Having likely engaged in discussions and brainstorming throughout the day, I hope you have an enjoyable and enriching evening.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
TV9 কনক্লেবতা পি.এম.না ৱা ঙাংবদা থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
26 FEB 2024 10:58PM by PIB Imphal
মমাংঙৈগী মতমদা, লান্দারকপদা মমাংঙৈদা, কেতল-দ্রমশিং খোংলমম্মি, অমসুং অচৌবা বেঙ্গুনশিং খোঙলমম্মি, মসিনা চৎলিবা মীওইশিংদা নুংঙাইবা ফাওহল্লি। থাগৎচরি, দাস! ঐহাক্না TV9গী ভ্যুৱর পুম্নমকপু অমসুং মফম অসিদা তিল্লোবা পুম্নমকপু খুরুমজরি। ঐহাক্না ভারতকী দাইভর্সিতী মরমদা তোইনা ঙাঙই, মসি TV9গী ন্যুজ রুম অমসুং রিপোর্তরিং তীমদা ময়েক শেংনা উবা ফংলি। TV9না ভারতকী অচৌবা দেমোক্রেসীগী খুদম অমা ওইনা ভারতকী তোঙান তোঙানবা লোলশিংদা মীদিয়া প্লেৎফোর্মশিং লৈরি। তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিং অমসুং লোনশিংদা TV9দা থবক তৌরিবা জর্নেলিস্ত খুদিংমক্তা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি, লোয়ননা অদোমগী তেক্নিকেল তীমদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি, TV9 তীমনা সম্মিৎ অসিগীদমক্তা পুক্নিং চিংশিনগদবা থিম অমা খনখ্রে: "ইন্দিয়া: নেক্স বিগ লিপকীদমক শেম-শারি।" ঐখোয়না পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং থৌনা হাপ্লবা খক্তদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লকপা ঙমগনি। পুক্নিং হন্থরবা লৈবাক নৎত্রগা মীওই অমনা 'বিগ লিপ' অসি পাংথোক্নবা হোৎনবা ঙম্লোই। থিম অসিগী অপাম্বা অসিনা হৌজিক মতমগী ভারতকী থাজবা অমসুং অপাম্বা অদু উৎলি। ভারতনা মাংলোমদা চাউনা খোংজেল য়াংখৎনবা শেম-শাদুনা লৈরে হায়না মালেমনা খল্লবদি, হৌখিবা চহি তরা অসিদা শেমগৎখিবা মপাঙ্গল লৈবা ফাউন্দেসন নৎত্রগা 'লোঞ্চ পেদ' অমনা মসিগী মতেং পাংলি। চহি ১০ অসিদা ঐখোয়বু হৌজিক ওইরিবা ফীভম অসিদা পুরক্নবা করি অহোংবা লাকপগে? মসি ৱাখল্লোনগী অহোংবা অমা, অনৌবা সেল্ফ-কনফিদেন্স অমসুং থাজবা অমা, অমসুং অফবা লৈঙাক্কী ইফিকেসীনি।
মরুপশিং,
মন কে হারে হর হী, মন কে জিতে জিৎ" হায়বা চহি কয়াগী মমাংগী হায়নবা অমা লৈ (ৱাখলদা মায়থীবা ফংলবা মীওই অদু তশেংনা মায়থীবনি, অমসুং ৱাখলদা মায় পাকপা মীওই অদু তশেংনা মায় পাকপনি)। দাসকী ৱাহৈশিংদু তাবদা, ঐহাক্না খজিক্তং তোঙানবা মীৎয়েং অমা থম্লি। মহাক্না হায়খি পুৱারী অসি মরুওইনা শক্নাইরবা মীওইশিংগী পুন্সি ৱারীনি। মসি নোংচুপ্লোমগী মীৎয়েং ওইরবসু, ভারত্তা, মীপুম খুদিংমক্কী পুন্সি ৱারী অসি পুৱারীনি। মসিনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী অশেংবা মপাঙ্গল অদু উৎলি; শক্নাইরবা মীওইশিংগী লাকপা অমসুং চৎখিবগী মরক্তা, লৈবাক অসি মতম চুপ্পগী লেংদনা লৈরি।
মরুপশিং,
মায়থিবা পীরবা মীৎয়েং অমগা লোয়ননা মায় পাকপা হায়বসি য়াম্না অরুবা অমনি। মরম অদুনা, হৌখিবা চহি তরা অসিদা ৱাখল্লোনগী মশক থোকপা অহোংবা লাকপা অমসুং ঐখোয়না খোংজেল য়াংখৎলকপা অসি তশেংনা মশক থোকপা অমনি। ঙসিগী মমাংদা দিকেদ কয়া লৈঙাক্লম্বা মীওইশিংনা ইন্দিয়ন ওইবগী শক্তিদা থাজবা লৈতে। মখোয়না ভারত মচাশিংগী তৌবা ঙম্বশিংবু য়াম্লোই হায়না লৌখি, মখোয়বু পেসিমিস্ত হায়না মিংথোনখি অমসুং মায়থিবা পীরকপদা থাজবা থমখি। লাল কিলাদগী, ভারত মচাশিং অসি পাংদবা অমসুং থবক তৌববু পামদবা মীওইশিংনি হায়না ফোংদোকখি। লৈবাক অমগী লুচিংবশিংনা ৱাখল হন্থনা লৈরবদি, মীয়ামগী মরক্তা আশা লৈহনবা অসি অরুবা অমা ওইরকই। মসিনা মরম ওইদুনা, লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীওই কয়ানা পোৎলমশিং অসি মতম চুপ্পগী ওইনা লেপ্তনা লৈগনি হায়বা থাজবা অদুদা থাজবা থমখি। মসিগী মথক্তা, পাক শন্না শন্দোরক্লিবা ফত্তবা থবকশিং, অচৌবা স্কেমশিং, পোলিসী লেংদবা, অমসুং নেপোতিজম্না লৈবাক অসিগী য়ুম্ফমশিং অদু মাংহল্লে।
হৌখিবা চহি তরা অসিদা, ঐখোয়না লৈবাক অসিবু অৱাবা ফীভম অদুদগী লাপথোকহল্লে অমসুং ঙসি ওইরিবা ফীভম অসিদা পুরক্লে। চহি ১০গী মনুংদা, ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা শেন্মিৎলোন মঙাগী মনুংদা অমা ওইরক্লি। হৌজিক্কী মতমদা, লৈবাক অসিদা মরুওইবা পোলিসীশিং অসি য়াম্না থুনা শেম্বা হৌরে, মসিগা লোয়ননা ৱারেপ লৌবগী থৌওংসু অথুবা মতমদা পাংথোক্লি। ৱাখল্লোন হোংবনা শিংথানিংঙাই ওইবা মহৈ অমা পীরি। ২১শুবা চহিচাগী হৌজিক মতমগী ভারতনা অপীকপা ৱাখল্লোন থাদোক্লে। হৌজিক ঐখোয়না করিগুম্বা খোঙথাং অমা লৌখৎলবসু, ঐখোয়না খ্বাইদগী ফবা অমসুং খ্বাইদগী চাউবা অদুগীদমক হোৎনরি। ভারতকী মায়পাকপশিং অদুদা মালেমনা হরাওবা ফোংদোক্লি, ঐখোয়গী লৈবাক অসিগা লোয়ননা লৈমিন্নবগী কান্নবশিং অদু খঙলে। "ইন্দিয়ানা মসিসু ফংলব্রা?" ঙসিগী মালেম অসিদা চৎনবী অমা ওইরক্লি। হেনগৎলক্লিবা থাজবা অসিনা ভারতকী হৌজিক লৈরিবা মশক অদু উৎলি। চহি তরাগী মমাংদগী হৌজিক ফাওবগী ওইনা ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেস্তমেন্ত (এফ.দি.আই.) গী মশিং চাংদম্নবা মমাংগী সরকারগী মতমদা, ভারতনা চহি ১০দা এফ.দি.আই. দোল্লর বিলিয়ন ৩০০ ওইরমখি। মসিগী ওন্ন-তৈনবদা, ঐখোয়গী এদমিনিস্ত্রেসনগী মখাদা, চপ মান্নবা মতমগী মনুংদা লৈবাক অসিদা এফ.দি.আই. অসি দোল্লর বিলিয়ন ৬৪০ লাক্লি। হৌখিবা চহি তরাগী খুজিং অসিদা থেংনখিবা দিজিতেল রিভোলুসন, কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা ভেক্সিনগী ইফেক্তিবিতীদা থাজবা হেনগৎলকপা অমসুং তেক্সপেয়রশিংগী মশিং হেনগৎলকপা অসিনা ভারতকী মীয়ামনা সরকার অমসুং সিস্তেম অসিদা থাজবা হেনগৎলক্লিবা অদু তাক্লি।
অতোপ্পা স্তেতিস্তিক্স অমা নৈনরসি: হোল অসিদা লৈরিবা মীওই অয়াম্বনা ম্যুচ্যুএল ফন্দশিংদা শেল থাদৈ। ২০১৪দা লৈবাক অসিগী প্রজাশিংনা ম্যুচুএল ফন্দশিংদা চাউরাক্না লুপা করোর লাখ ৯ ইনভেস্ত তৌখি। ২০২৪ ফাওবদা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লু, অমসুং ফিগর অসি লুপা করোর লাখ ৫২ হেনখ্রে। অসিগুম্বা মশিং হেনগৎলকপা অসিনা লৈবাক অসিনা মাংলোমদা চংশিল্লক্লিবা খোঙজেল অসিদা ভারত মচা খুদিংমক্না থাজবা থম্লিবা অদু উৎলি। ভারত মচা খুদিংমক্না খল্লি মদুদি ঐহাক্না খুদিংমক তৌবা ঙম্মী, ঐহাক্না তৌবা ঙমদবা করিসু লৈতে। TV9গী ভ্যুৱরশিংনসু উবা ফংগনি মদুদি ঐখোয়গী পর্ফোমেন্স অসিনা এক্সপর্ত কয়ানা খল্লম্বদগী হেন্না ফরে।
মরুপশিং,
ৱাখল্লোন অমসুং থাজবগী অহোংবা অসিগী মরুওইবা মরম অসি ঐখোয়গী সরকারনা পুক্নিং থৌগৎলিবা থবক তৌবগী চৎনবী অমসুং লৈঙাক্লোনদা লৈ। মান্নবা ওফিসরশিং, ওফিসশিং, সিস্তেমশিং, অমসুং ফাইলশিং থম্লবসু, মহৈশিং অসি য়াম্না চাউনা হেনগৎলে। সরকারগী ওফিসশিং অসি হৌজিক্তি প্রজাশিংনা অৱাবা ওইবগী মহুত্তা মতেং ওইবশিং ওইনা উরে। মসিগী পেরাদাইম অসিনা লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা গবর্নান্সকী অনৌবা বেঞ্চমার্কশিং শেমগৎলি।
মরুপশিং,
ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী খোংজেল য়াংখৎহন্নবা অমসুং অচৌবা খোংজেল য়াংখৎহন্নবা, ভারতনা মাংজৌননা পায়খৎলিবা খোঙথাং অসিদগী হোংদোকপা তঙাইফদে। মমাংগী সরকারশিংগী মখাদা ভারত অসি করম্না রীভর্স গিয়রদা লৈখি হায়বদু ঐহাক্না উৎচরি। উত্তর প্রদেশকী সরয়ু কেনেল প্রোজেক্তকী য়ুম্ফম অসি ১৯৮০গী মতমদা থোনখিবনি, অদুবু মসি চহি তরাগী খুজিং মরি লেপখি। ঐখোয়গী সরকারনা ২০১৪দা থবক পায়খৎলকপদগী ঐখোয়না মসিগী থবক অসি অথুবা মতমদা লোইশিনখি। মতৌ অসুম্না, পন্দিৎ নেহরুনা ১৯৬০দা হৌদোকখিবা সর্দার সরোবর প্রোজেক্ত অসি ঐখোয়গী সরকারনা ২০১৭দা শঙ্গাখি মসি চহি ৬০ চুপ্না লেংদনা লৈখি। মহারাস্ত্রাগী কৃষ্ণ কোইনা প্রোজেক্ত অসি ১৯৮০দা হৌদোকখি, অদুগা ২০১৪ ফাওবা লেংদনা লৈখি, মদুগী মতুংদা ঐখোয়গী লৈঙাক অসিনা মদুগী মহৈ ফংহনখি।
মরুপশিং,
হৌখিবা নুমিৎ খরনি অসিদা, অদোম্না অতল তনেলগী অকোইবদা উন তাবগী ফজবা ইমেজশিং উবা ফংলে। তনেল অসিগী য়ুম্ফম থোনবগী থৌওং অসি ২০০২দা হৌদোকখ্রবসু, ২০১৪ ফাওবদা মপুং ফাদ্রি। ঐখোয়গী সরকারনা মসি ২০২০দা শঙ্গাদুনা লোইশিন্নবা হোৎনখি। আসামগী বোগিবিল ব্রিজ অসি ১৯৯৮দা অয়াবা পীরম্মি, অদুবু ঐখোয়গী মতম ফাওবদা শাংদোকখি। চহি ২০গী মতুংদা, ২০১৮দা য়াম্না থুনা লোইশিনখি অমসুং শঙ্গাখি। মসিগা মান্ননা, ২০০৮দা সেঙ্কসন তৌখিবা ইস্তর্ন দেদিকেতেদ ফ্রাইৎ কোরিদোর অসি চহি ১৫গী মতুংদা ২০২৩দা লোইশিনখি। ঐহাক্না য়ামদ্রবদা অসিগুম্বা প্রোজেক্ত ৫০০ পনবা ঙম্মী। ২০১৪দা ঐখোয়গী সরকারনা লৈঙাক পায়রকপদগী হৌরগা ইনিসিএতিব চা কয়া অমা অথুবা মতমদা লোইশিনখ্রে।
তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা ঐখোয়না প্রধান মন্ত্রীগী ওফিসতা অনৌবা সিস্তেম অমা লিংখৎলে - মদুদি প্রগতি প্লেতফোর্মনি। থা খুদিংগী, ঐহাক্না প্রোজেক্ত ফাইল খুদিংমক মখাতানা য়েংশিল্লি, দেতা য়েংশিল্লি অমসুং মতম শাংনা লৈরক্লবা সমস্যাশিং কোকহল্লি। রাজ্য খুদিংমক্কী চীফ সেক্রেতরীশিং অমসুং সরকারগী সেক্রেতরীশিং ওনলাইন ওইনা শরুক য়াদুনা মপুং ফানা নৈনবদা মতেং পাংলি। হৌখিবা চহি তরা অসিদা, ঐহাক্না লুপা করোর লাখ ১৭ হেনবগী প্রোজেক্তশিং য়েংশিনখি, অমসুং হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অসি মপুং ফানা লোইশিনবা ঙমখিবা অসি য়াম্না চেকশিন্না থবক পায়খৎপা অসিনা ওইখি।
মসি খল্লু: মমাংগী লৈঙাকশিংনা অসিগুম্বা খোংজেল য়াংনা চংশিল্লিবা লৈবাক অমদা, ঐখোয়না 'বিগ লিপ' অসি করম্না পাংথোকপা ঙমগনি? ঐখোয়গী লৈঙাক অসিনা অরিবা মতমগী ওইরবা তপথবগী থৌওং অসিদগী লাপথোকখ্রে। ঐহাক্না ঐখোয়গী মতমগী খুদমশিং পনজগে: মুম্বাইগী অতল সেতু, লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী চাউবা সমুদ্রগী থোং অসি ২০১৬তা উরেপ উয়ুং তমখি অমসুং ইকুই কুইদ্রিঙৈদা শঙ্গাখি। অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত বিল্দিংগী উরেপ উয়ুং অসি ২০২০দা থমখি অমসুং হৌখিবা চহিদা শঙ্গাখি। ২০১৯দা উরেপ উয়ুং তমখিবা জম্মু এম্স আসি ২০১৯দা উরেপ উয়ুং তমখিবা অদু ফেব্রুৱারী ২০দা মমাং চয়োলদা শঙ্গাখি। মসিগা মান্ননা, ২০২০দা উরেপ উয়ুং তম্বা রাজকোৎ এম্সসু ঙরাং শঙ্গাখি। মসিগা মান্ননা, আই.আই.এম. সম্বলপুর অসি ২০২১দা উরেপ উয়ুং তমখিবগা লোয়ননা ২০২৪দা শঙ্গাখি। ২০১৯দা উরেপ-উয়ুং তমখিবা ত্রিচি এয়রপোর্তকী অনৌবা তর্মিনেলসু হৌখিবা নুমিৎ খরনি অসিদা শঙ্গাখ্রে। ২০১৮দা উরেপ উয়ুং তম্বগী থৌরম পাংথোকখিবা আই.আই.তি. গোৱাগী অনৌবা এয়রপোর্তকী উরেপ উয়ুং অসি ২০১৬তা তমখি অমসুং ২০২২দা শঙ্গাখি। লাক্ষাদ্বীপতা সমুদ্রগী মখাদা ওপতিকেল ফাইবর শম্নবগী শিংননিংঙাই ওইবা থবক অসি ২০২০দা হৌখি অমসুং ইকুই কুইদ্রিঙৈদা লোইশিনখি।
বনারসিদা বনাস দাইরীগী উরেপ উয়ুং অসি ২০২১দা তমখি অমসুং মসি নুমিৎ খরনিগী মমাংদা শঙ্গাখি। ঙরাং, অদোম্না ভারতকী খ্বাইদগী শাংবা কেবল ব্রিজ ওইরিবা, লৈবাক অসিগী চাউথোকচনীংঙাই ওইরবা, দ্ৱারকাদা লৈবা সুদর্শন ব্রিজগী অঙকপা ইমেজশিং উবা ফংখি। মসিগী উরেপ উয়ুংসু ঐখোয়গী সরকারনা ২০১৭দা তমখি। মসি ঐহাক্না মোদীগী গেরেন্তী হায়নসু হায়নরিবা অসিগী খুদম্নি: অসিগুম্বা খোঙজেল, থবক থুনা তৌবগী অপাম্বা অমসুং তেক্সপেয়রশিংগী শেলগীদমক ইকায় খুম্নবা লৈরকপা মতমদা, লৈবাক অসিনা খুমাং চাউশিল্লি, অমসুং মসি ‘বিগ লিপ' অমদা চংশিন্নবা শেম-শারি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারত্তা পায়খৎলিবা থবকশিং অসি মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা, কল্পনাগী ৱাংমদা লৈরি। ঐহাক্না হৌখিবা চয়োলদগী অদোমদা অতোপ্পা খুদমশিং পীজরি। ফেব্রুৱারী ২০দা ঐহাক্না জম্মুদগী আই.আই.তি.শিং, আই.আই.এম.শিং অমসুং আই.আই.আই.তি.শিং য়াওনা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা হায়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুৎ কয়া অমুক্তংদা শঙ্গাখি। ফেব্রুৱারী ২৪দা ঐহাক্না রাজকোত্তগী লৈবাক শিনবা থুংনা অমুক্তা এম্স মঙা শঙ্গাখি। ঙসি অয়ুক ঐহাক্না রাজ্য ২৭তা রেলৱে স্তেসন ৫০০ হেন্না নৌনা শেমগৎনবগীদমক উরেপ উয়ুং তমখি। লৈবাক শিনবা থুংনা ওভর ব্রিজ অমসুং আন্দর ব্রিজ ১৫০০ হেন্না শেমগৎপগী থবকসু ঐহাক্না হৌদোকখি। থৌরম অসিদা শরুক য়াদ্রিঙৈ মমাংদা, ঐহাক্না সোসিএল মেদিয়া প্লেৎফোর্ম এক্সতা মথংগী নুমিৎ অনিগীদমক ঐহাক্কী এজেন্দা তাক্লিবা থ্রেদ অমা শেয়র তৌখি। হয়েং অয়ুক্কী মতমদা, ঐহাক কেরলা, তামিল নাদু অমসুং মহারাস্ত্রাদা চৎকনি। ঐহাক্না স্পেস, এম.এস.এম.ই., পোর্তশিং, গ্রীন হাইদ্রোজেন অমসুং লৌমীশিংগা মরী লৈনবা থবক থৌরমশিং পাংথোক্কনি। ভারতনা অসিগুম্বা পাক চাউনা থবক পায়খৎলগা চাউনা মাংলোমদা চংশিনবা ঙমগনি। অহানবা, অনিশুবা অমসুং অহুমশুবা ইন্দস্ত্রিএল রিভোলুসনদা শোত্থনা লৈরুরবা মতুংদা, মরিশুবা ইন্দস্ত্রিএল রিভোলুসন অসিদা মালেমগী লুচিংবা অমা ওইবগী তঙাইফদবা অদু লৈরে। অসুম্না, লৈবাক অসিগী খোঙজেল অসি ভারত শিনবা থুংনা নুমিৎ খুদিংগী থোক্লিবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিংদগী লাকপনি।
ভারত্তা নুমিৎ খুদিংগী, চাউখৎপা কয়া অমা উবা ফংলি। নুমিৎ খুদিংগী অনৌবা কোলেজ অনি অমসুং য়ুনিভর্সিতী অমা, মথংশিৎনা চয়োল খুদিংগী লিংখৎলি। মসিগী মথক্তা, নুমিৎ খুদিংগী পেতেন্ত ৫৫ অমসুং ত্রেদমার্ক ৬০০ রেজিস্তর তৌরি, মুদ্রা লোন লাখ ১.৫ রোম পীরি, অনৌবা স্তার্তঅপ ৩৭ হৌদোক্লি, লুপা করোর লিশিং তরামরিগী য়ু.পি.আই. ত্রাঞ্জেক্সনশিং প্রোসেস তৌরি, অনৌবা জন ঔশধী সেন্তর অহুম হাংদোক্লি, কিলোমিতর ১৪ রেলৱে ত্রেক শেমগৎলি, অমসুং এল.পি.জি. কনেক্সন লিশিং ৫০ হেন্না ফংহল্লি অমসুং সেকেন্দ খুদিংদা, ভারত্তা তেপ ৱাতর কনেক্সন অমা ফংহল্লি। মসিগী মথক্তা, নোংমদা মীওই লিশিং ৭৫না লায়রবদগী কোকহল্লি। ঐখোয়না লায়রবা মুত্থৎনবা স্লোগানশিং তোইনা তাখি, অদুবু ঐখোয়গী সরকারগী মখাদা চহি ১০ খক্তদা মীওই করোর ২৫ লায়রবা চৈথেংদগী কোকহনখ্রে।
মরুপশিং,
ভারতকী কঞ্জ্যুম্পসনগী মতাংদা হন্দক্তা থোকখিবা রিপোর্ত অমনা অনৌবা ত্রেন্দ অমা উবা ফংলে, মসিনা লৈবাক অসিদা লায়রবা মশিং অসি হৌজিক্তি সিঙ্গল দিজিৎকী খ্বাইদগী নেম্বা থাক্তা য়ৌরে হায়বা তাক্লি। হায়রিবা দেতা অসিগী মতুং ইন্না, কঞ্জ্যুম্পসন অসি হৌখিবা চহি তরাগী চাংগা য়েংনবদা শরুক ২.৫ হেনখ্রে। মসিনা ভারত মচাশিংগী মরক্তা তোঙান তোঙানবা সর্ভিসশিং অমসুং খুদোংচাবশিংদা শেল থাদবগী চাং হেনগৎলক্লি হায়বা তাক্লি। মসিগী মথক্তা, হৌখিবা চহি তরা অসিদা খুঙ্গংগী লমশিংদা শীজিন্নবগী চাং অসি শহরগী লমশিংদগী হেন্না থুনা হেনগৎলক্লি হায়বসি খঙলে। মসিনা খুঙ্গংগী মীওইশিংগী শেন্মিৎলোনগী শক্তি হেনগৎলকপা অমসুং মখোয়না শেল থাদবা ঙম্বগী চাং হেনগৎলকপগী খুদম অমনি। অসিগুম্বা অহোংবা অসি খুদোংচাদবা নত্তে, মসি খুঙ্গংশিং, লায়রবশিং অমসুং লৌমীশিংদা পান্দম থমদুনা ঐখোয়না হোৎনরিবশিংগী মহৈনি। ২০১৪দগী ঐখোয়গী সরকারনা রুরেল ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত, খুঙ্গং অমসুং সহরগী মরক্তা কনেক্তিবিতী ফগৎহনবা, থবক ফংহন্নবা অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎপা অমসুং নুপীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা পাম্বৈশিং পুথোকপদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি। মসিনা ভারতকী রুরেলদা চাউখৎপগী মোদেল অসিগা লোয়ননা শক্তি পীরি। মসিগী মথক্তা, ভারত্তা অহানবা ওইনা, চানবদা তৌবা চাদিং অসি অপুনবা চাদিংগী চাদা ৫০গী মখাদা হন্থরে। মসিনা তাক্লি মদুদি মমাংদা চানবা প্রোক্যুর তৌবদা প্রিওক্যুপাইদ তৌরম্বা ইমুংশিংনা হৌজিক্তি অতোপ্পা তঙাইফদবা শেনফমশিংদা শেল থাদবা ঙম্লে।
মরুপশিং,
মমাংঙৈগী সরকারশিংগী ৱাখল্লোনগী অতোপ্পা মশক অমা হায়রগদি মীয়াম্বু লায়রবগী মরক্তা লৈহন্নবা মখোয়না হোৎনখিবা অদুনি। মীখলগী মতমদা লায়রবশিংদা মখোয় মশাগী কান্নবশিং ফংহন্নবগীদমক্তা তোকন বেনিফিৎশিং পীরম্মি। মসিগী থৌওং অসিনা ভোৎ বেঙ্ক পোলিসীগী ৱাখল্লোন পুথোকখি, মসিদা সরকারশিংনা মখোয়বু ভোৎ পীরিবশিং খক্তমক য়েংশিনখি।
অদুবু মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, ভারতনা স্কার্সিতীগী ৱাখল্লোন অসিদগী হেন্দোরক্তুনা, শেঞ্জা-থুমজা থিংখ্রে অমসুং লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা চাউখৎ-থৌরাংগী কান্নবশিং চপ মান্ননা য়েন্থোক্নবা হোৎনখ্রে। ঐখোয়না স্কার্সিতী পোলিসীশিং য়াদে অদুবু ঐখোয়না সেচ্যুরেসনগী লৈঙাক্লোনদা থাজৈ। পুকচেল শেংবগী মহুত্তা, ঐখোয়না লৈবাক মীয়াম্বু নুংঙাইহন্নবা লম্বী খনখ্রে। হৌখিবা চহি তরা অসিদা ঐখোয়গী মন্ত্রদি 'সবকা সাথ সবকা বিকাস' ওইরি। ঐখোয়না ভোৎ বেঙ্ক পোলিসীদগী পর্ফোমেন্সতা য়ুম্ফম ওইবা গবর্নান্সতা ওন্থোক্লে। স্কার্সিতী লৈবা মফমদা, শেঞ্জা-থুমজা অমসুং খেন্নবা লৈ, অদুবু সেচুরেসন লৈবা মফমদা, নুংঙাইবা অমসুং অপুনবা লৈ।
ঙসিদি, সরকারনা কান্নবা ফংলবশিংদা মথৌ তাবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবগীদমক থোঙ খুদিংদা চংশিল্লি। মোদীগী গরেন্তীগী ভেহিকলগী মরমদা নহাক্না খংলম্বা য়াই। লৈবাক অসিদা মমাংদা লৈঙাক্কী ওফিসিএলশিংনা মখোয়গী গারীশিংদা খুঙ্গং খুঙ্গং চৎতুনা গবর্নমেন্ত স্কিমশিংগী কান্নবা মীওইশিংনা ফংলব্রা হায়না হংলকপা অসি মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রি। হৌজিক, ঐখোয়গী সরকারনা মখোয়গী য়ুমথোংদা চৎতুনা নাগরিকশিংগা হকথেংননা ৱারী শানরি, মখোয়দা সরকারগী থৌরাংশিংগী কান্নবা লৌনবা হায়জরি। মসিনা স্কীমশিং অসি পাক শন্না ফংহন্নবা ঐখোয়না লৌরিবা থৌদাং অদু ময়েক শেংলে। মরম অদুনা, ঐহাক্না হায়জরি মদুদি সেচুরেসন অসি প্রাইওরিতী অমা ওইরকপা মতমদা, মখল অমহেক্তগী খেন্নবা থম্বগী চাং হন্থরকই। মসিনা রাজনিতীদগী হেন্না লৈবাক্কী পোলিসীদা ঐখোয়গী অচেৎপা থাজবা অদু হেন্না ময়েক শেংহল্লি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা লৈবাক অসিবু খ্বাইদগী মরুওইবা থম্বগী ৱাখল্লোনবু মরুওইনা লৌই। মমাংগী এদমিনিস্ত্রেসনশিংনা থৌদাং লৌবদগী লায়না নান্থোকপা ঙমখি, অদুবু অসিগুম্বা থবক তৌবগী চৎনবী অসিনা লৈবাক অমা শেমগৎপা নৎত্রগা চাউখৎপা পুরকপা ঙম্লোই। মরম অদুনা, ঐখোয়না লৈবাক অসিগী কান্ননবগীদমক্তা ৱারেপ লৌখি, মতম শাংনা চত্থরক্লবা অৱাবা কয়া কোকহনখি। আর্তিকল ৩৭০ মুত্থৎলকপদগী হৌরগা রাম মন্দির শাবা ফাওবা, ত্রিপল তলাক মুত্থৎলকপদগী হৌরগা নুপীগী রিজার্বেসন প্রমোৎ তৌবা ফাওবা অমসুং ৱান রেঙ্ক ৱান পেন্সন চৎনহনবদগী হৌরগা চীফ ওফ দিফেন্স স্তাফকী পোস্ত লিংখৎপা ফাওবা, ঐখোয়না 'নেসন ফার্স্ত'তা মীৎয়েং থমদুনা পন্দুনা লৈবা ইসুশিং অসি থেংনখি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ঙসি ২১শুবা চহিচাগী শিংনবশিংগীদমক ভারতপু শেম-শাবীগদবনি। মরম অদুনা, স্পেসতগী সেমিকন্দক্তর, দিজিতেলাইজেসনদগী দ্রোন, এ.আই.তগী ক্লিন ইনর্জী, ৫জিদগী ফিনতেক ফাওবা ভারতনা মাগী তুংলমচৎকী থৌরাংশিংদা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি। ভারত অসি হৌজিক্তি দিজিতেল পেমেন্তকী লমদা মালেমগী খ্বাইদগী মাংজিল থাবা লৈবাক অমা ওইরে অমসুং ফিনতেক শিজিন্নবগী চাং য়াম্না থুনা হেনগৎলক্লি। মসিনা থাগী খা থংবা পোলদা লেন্দ তৌখিবা অহানবা লৈবাক ওইরি, সোলর ইন্সতোল তৌরবা কেপাসিতীদা লুচিংবা অমা ওইরি, ৫জি নেৎৱার্ক পাকথোক চাউথোকহনবদা য়ুরোপকী মমাংদা লৈরি, অমসুং সেমিকন্দক্তর সেক্তরদা অমসুং গ্রীন হায়দ্রোজেনগুম্বা তুংগী ফ্যুএলশিংদা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি।
ঙসি ভারতনা অচেৎপা তুংলমচৎ অমগী মায়কৈদা চোকথবা লৈতনা অয়ুক নুমিদাং চুপ্না থবক তৌরি। ভারত অসি মাংলোমদা চংশিল্লি, অমসুং মসিগী মহৈ ওইনা, মফম পুম্নমক্তা হৌজিক ফাওবদা, "ভারত অসি তুংলমচৎনি" হায়বা ৱাখল্লোন অসি শন্দোরক্লি। লাক্কদৌরিবা মতম, মরু ওইনা মথংগী চহি মঙা অসি য়াম্না মরু ওই। মফম অসিদা লৈরিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংলদুনা ঐহাক্না য়াম্না চাউবা থৌদাংগা লোয়ননা হায়জরি মদুদি ঐখোয়গী অহুমশুবা তর্ম অসিদা ঐখোয়না ভারতকী ওইথোকপা য়াবা অদু মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা থাক্তা পুখৎকদবনি। লাক্কদৌরিবা চহি মঙা অসি ভারতকী চাউখৎপা অমসুং মালেমগী থাক্তা শকখঙনবগী খোঙচৎকী মরুওইবা তাঙ্কক অমনি। অসিগুম্লবা অপাম্বা অমসুং লেংদবা থাজবা অসিগা লোয়ননা, সেমিনার অসি পাংথোক্লবসু নৎত্রগা পাংথোক্ত্রবসু, ভারতকী 'বিগ লিপ' অসি তশেংনা মখা চত্থখিগনি। বিগ লিপকী থৌরম অসি শীনবগী খুদোংচাবা অসি ঐঙোন্দা ফংহনখি অমসুং মসিগী মায় পাকপদা ঐহাক্না ময়ামদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি! নুমিৎ চুপ্পা খন্ন-নৈনখিবা অমসুং ব্রেনস্তোর্মিং কয়া অমা তৌরম্বা য়াই, ময়াম্না নুংঙাইবা অমসুং কান্নরবা নুমিদাং ৱাইরম অমা ফংগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
হন্না-হন্না থাগৎচরি!
খঙহঞ্জবা: মসি পি.এম.গী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোকনি। তশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখিবনি।