Ministry of Education
Ministry of Education to organise “Mera Pehla Vote Desh Ke Liye” in Higher Educational institutions across country to ensure universal enlightened participation of youth in elections
27 FEB 2024 5:21PM by PIB Delhi
The Ministry of Education will be organising “Mera Pehla Vote Desh Ke Liye” from 28th February to 6th March 2024 with the aim to ensure universal enlightened participation of youth in elections.
Union Education and Skill Development & Entrepreneurship Minister Shri Dharmendra Pradhan urged the youth of the nation to make their voices heard. He highlighted Prime Minister Shri Narendra Modi’s clarion call to our youth and first-time voters to exercise their franchise in large numbers.
He informed that he had directed all HEIs in the country to conduct comprehensive voter awareness activities at their campuses from 28th February to 6th March, to galvanize our Yuva Shakti, emphasize to them the value of voting, making informed choices, and participating in electoral processes for a more representative democracy.
The main objective of the initiative is to engage and encourage young voters to come out and vote and to convey the importance of voting for the larger good of the nation. The initiative symbolizes the importance of Elections and the pride of voting in the largest democracy in the world.
Higher Educational Institutions (HEIs) across the country will take part in the initiative. Designated spaces shall be identified in Universities/ Colleges/ HEIs where the voter awareness relation activities will be undertaken by respective institutions. The initiative will witness both on-ground physical events and online competitions on MyGov platform.
Various activities including competitions on blog writing, podcasts, debate, essay writing, quizzes, extempore, Battle of Bands, etc. will be conducted to show their creativity in content creation.
Interactive Workshops and Seminars emphasizing the value of voting, understanding the electoral process etc. will also be organised at the institutions. Additionally, the campaign will encourage youth to take the voter's pledge on the official website https://ecisveep.nic.in/pledge/ to further solidify their commitment to the electoral process. They will also be encouraged to download the Voter Helpline App.
NSS and its volunteers will lead the program in educational institutions, with activities documented on the 'My Gov' portal for wider dissemination. Educational institution clubs will also participate in the campaign.

মানৱ সম্পদ উন্নয়ণ মন্ত্ৰালয়
নিৰ্বাচনত যুৱক-যুৱতীসকলৰ সাৰ্বজনীন অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰাৰ উদ্দেশ্যে শিক্ষা মন্ত্ৰালয়ে সমগ্ৰ দেশৰ উচ্চ শিক্ষানুষ্ঠানসমূহত "মেৰা পেহলা ভোট দেশ কে লিয়ে" কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত কৰিব
27 FEB 2024 5:21PM by PIB Guwahati
নিৰ্বাচনত যুৱ প্ৰজন্মৰ ভোটদাতাসকলৰ ‘সাৰ্বজনীন প্ৰবুদ্ধ অংশগ্ৰহণ’ নিশ্চিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে শিক্ষা মন্ত্ৰালয়ে ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা ৬ মাৰ্চ ২০২৪ লৈ "মেৰা পেহলা ভোট দেশ কে লিয়ে" শীৰ্ষক কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় শিক্ষা আৰু দক্ষতা বিকাশ তথা উদ্যোগ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধানে দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মক তেওঁলোকৰ কণ্ঠস্বৰ সকলোৱে শুনাকৈ ধ্বনিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। প্ৰসংগক্ৰমে তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে যুৱ প্ৰজন্ম আৰু প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভোট দিবলৈ ওলোৱাসকলক বৃহৎ সংখ্যাত ওলাই আহি ভোটাধিকাৰ সাব্যস্ত কৰিবলৈ জনোৱা আহ্বানৰ কথা উল্লেখ কৰে।
দেশৰ সকলো উচ্চ শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানক ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা ৬ মাৰ্চলৈ তেওঁলোকৰ চৌহদসমূহত ব্যাপক ভোটাৰ সজাগতামূলক কাৰ্যক্ৰম অনুষ্ঠিত কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে বুলি তেওঁ জানিবলৈ দিয়ে। এই কাৰ্যক্ৰমত যুৱ শক্তিক উৎসাহিত কৰিবলৈ, তেওঁলোকক ভোটদানৰ গুৰুত্ব উপলব্ধি কৰিবলৈ, সকলো দিশ চালি জাৰি চাই বাছনি কৰিবলৈ আৰু অধিক প্ৰতিনিধিত্বমূলক গণতন্ত্ৰৰ বাবে নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ প্ৰবুদ্ধ কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হ’ব।
এই উদ্যোগৰ মুখ্য উদ্দেশ্য হৈছে যুৱ ভোটাৰসকলক ওলাই আহি ভোট দিবলৈ আহ্বান জনোৱা আৰু দেশৰ বৃহত্তৰ কল্যাণৰ বাবে ভোটদানৰ গুৰুত্ব অৱগত কৰা। এই পদক্ষেপে নিৰ্বাচনৰ গুৰুত্ব আৰু বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ গণতন্ত্ৰিক দেশখনত ভোটদানৰ গৌৰৱকে প্ৰতীয়মান কৰিছে।
সমগ্ৰ দেশৰ উচ্চ শিক্ষানুষ্ঠানসমূহে এই উদ্যোগত অংশগ্ৰহণ কৰিব। বিশ্ববিদ্যালয়/ মহাবিদ্যালয়/ উচ্চ শিক্ষাৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহ-ত নিৰ্ধাৰিত স্থান চিনাক্ত কৰা হ'ব য'ত সংশ্লিষ্ট প্ৰতিষ্ঠানৰ দ্বাৰা ভোটাৰ সজাগতা সম্পৰ্কীয় কাৰ্যকলাপ হাতত লোৱা হ'ব। এই উদ্যোগৰ অধীনত ‘মাইগভ প্লেটফৰ্ম’ত ব্যৱহাৰিক কাৰ্যক্ৰম আৰু ‘অনলাইন’ প্ৰতিযোগিতাও অনুষ্ঠিত কৰিব।
সমল সৃষ্টিত তেওঁলোকৰ সৃষ্টিশীলতা প্ৰদৰ্শিত কৰিব পৰাকৈ ‘ব্লগ’ লিখনি, ‘পডকাষ্ট’, বিতৰ্ক, প্ৰবন্ধ লিখন, কুইজ, আকস্মিক বক্তৃতা, ‘বেটেল অব বেণ্ডছ’ আদি প্ৰতিযোগিতাকে ধৰি বিভিন্ন কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত কৰা হ'ব।
ভোটদানৰ গুৰুত্ব, নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়া সম্পৰ্কে অৱগত হোৱাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি বাৰ্তালাপমূলক কৰ্মশালা আৰু আলোচনাচক্ৰসমূহো প্ৰতিষ্ঠানসমূহত আয়োজন কৰা হ'ব। তদুপৰি, এই প্ৰচাৰে যুৱসকলক নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতা অধিক দৃঢ় কৰিবলৈ https://ecisveep.nic.in/pledge/ বিভাগীয় ৱে’বছাইটত ভোটাৰৰ সন্মতি ল'বলৈ উৎসাহিত কৰিব। তেওঁলোকক ‘ভোটাৰ হেল্পলাইন এপ’ ডাউনলোড কৰিবলৈও উৎসাহিত কৰা হ'ব।
ব্যাপক প্ৰসাৰৰ বাবে 'মাই গভ' পৰ্টেলত নথিভুক্ত কাৰ্যকলাপৰ জৰিয়তে ‘এনএছএছ’ আৰু ইয়াৰ স্বেচ্ছাসেৱকসকলে শিক্ষানুষ্ঠানসমূহত কাৰ্যসূচীটোৰ নেতৃত্ব দিব। শিক্ষানুষ্ঠানৰ ক্লাবসমূহেও এই অভিযানত অংশগ্ৰহণ কৰিব।