ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିକଶିତ ଭାରତ ବିକଶିତ ରାଜସ୍ଥାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
16 FEB 2024 1:25PM by PIB Bhubaneswar
ରାଜସ୍ଥାନର ସମସ୍ତ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମୋର ରାମ ରାମ!
ବିକଶିତ ଭାରତ ବିକଶିତ ରାଜସ୍ଥାନ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏହି ସମୟରେ ରାଜସ୍ଥାନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଧାନସଭାର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବନ୍ଧୁ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି । ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଲୋକଙ୍କୁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଏଭଳି ଚମତ୍କାର ଉପଯୋଗ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିବାରୁ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । କିଛି ଦିନ ତଳେ ଜୟପୁରରେ ଫ୍ରାନ୍ସ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ ଯେଉଁ ସ୍ୱାଗତ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧନା ଦିଆଯାଇଥିଲା ତାହା କେବଳ ସମଗ୍ର ଫ୍ରାନ୍ସରେ ନୁହେଁ, ସମଗ୍ର ଭାରତବର୍ଷରେ ଗୁଞ୍ଜରିତ ହେଉଛି । ଆଉ ଏହା ହେଉଛି ରାଜସ୍ଥାନବାସୀଙ୍କ ବିଶେଷତ୍ୱ । ରାଜସ୍ଥାନର ଆମ ର ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଭଲ ପାଇବା ଦେଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ କୌଣସି କସରତ ଛାଡ଼ନ୍ତି ନାହିଁ । ମୋର ମନେ ଅଛି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ରାଜସ୍ଥାନ ଆସୁଥିଲି, ଆପଣ ମାନେ କିପରି ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ କରିବାକୁ ଆସିଥିଲେ । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରିଥିଲେ, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଗଠନ କରିଥିଲେ । ଆଉ ଦେଖନ୍ତୁ, ରାଜସ୍ଥାନର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଏତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଆଜି ରାଜସ୍ଥାନର ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୧୭ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି । ରେଳ, ସଡକ, ସୌର ଶକ୍ତି, ଜଳ ଓ ଏଲପିଜି ଭଳି ବିକାଶ ମୂଳକ କାର?୍ୟ୍ୟକ୍ରମ ସହ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଜଡିତ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ରାଜସ୍ଥାନର ହଜାର ହଜାର ଯୁବକଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଯୋଗାଇବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମୁଁ ରାଜସ୍ଥାନର ସମସ୍ତ ସହଯୋଗୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆପଣଙ୍କୁ ମନେ ଥିବ, ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଥିଲି- ଏହା ହେଉଛି ସମୟ, ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ ଅଟେ । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଆଜି ଭାରତ ଏହି ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗକୁ ଆସିଛି । ଦଶ ବର୍ଷ ପୂର୍ବର ନିରାଶାକୁ ଛାଡି ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ ଆଗକୁ ବଢୁଥିବା ବେଳେ ଭାରତକୁ ସେହି ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ଆପଣଙ୍କ ମନେ ଅଛି କି ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ କ'ଣ ଚାଲିଥିଲା? ଆପଣ କ'ଣ ଶୁଣୁଥିଲେ? ଆପଣ ଖବରକାଗଜରେ କ'ଣ ପଢ଼ିଥିଲେ? ସେତେବେଳେ ସାରା ଦେଶରେ ବଡ଼ ବଡ଼ ଦୁର୍ନୀତି ହେଉଥିବା ଚର୍ଚ୍ଚା ହୋଇଥିଲା । ତା'ପରେ ପ୍ରତିଦିନ ବୋମା ବିସ୍ଫୋରଣ ହେଉଥିବା ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଥିଲା । ଦେଶବାସୀ ଭାବୁଥିଲେ ଆମର କ'ଣ ହେବ, ଦେଶର କ'ଣ ହେବ? କୌଣସି ପ୍ରକାରେ ଜୀବନ ବିତିଯାଉ, ଯେମିତି ହେଉ ଚାକିରି ବଞ୍ଚାଯାଉ, କଂଗ୍ରେସ ଶାସନରେ ଚାରିଆଡ଼େ ଏଭଳି ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା । ଏବଂ ଆଜି ଆମେ କେଉଁ ବିଷୟରେ କଥା ହେଉଛୁ? ଆପଣ କେଉଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ବିଷୟରେ କହୁଛନ୍ତି? ଆଜି ଆମେ ବିକଶିତ ଭାରତ, ବିକଶିତ ରାଜସ୍ଥାନ ବିଷୟରେ କହୁଛୁ । ଆଜି ଆମେ ବଡ଼ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଛୁ, ବଡ଼ ବଡ଼ ସଂକଳ୍ପ ନେଉଛୁ ଏବଂ ତାହାକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ନିଷ୍ଠାର ସହ କାର?୍ୟ୍ୟ କରୁଛୁ । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ବିକଶିତ ଭାରତ କଥା କହୁଛି, ଏହା କେବଳ ଶବ୍ଦ ନୁହେଁ, ଏହା କେବଳ ଏକ ଭାବନା ନୁହେଁ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରର ଜୀବନକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଅଭିଯାନ । ଦାରିଦ୍ର?୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଅଭିଯାନ । ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଅଭିଯାନ । ଦେଶରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଅଭିଯାନ । ଗତକାଲି ରାତିରେ ମୁଁ ବିଦେଶ ଭ୍ରମଣରୁ ଫେରିଥିଲି । ମୁଁ ୟୁଏଇ ଏବଂ କତାରର ବଡ଼ ବଡ଼ ନେତାଙ୍କୁ ଭେଟିଛି । ଆଜି ଭାରତ ଯେଉଁ ଭଳି ଭାବରେ ପ୍ରଗତି କରୁଛି, ସେଥିରେ ସେମାନେ ବି ଆଶ୍ଚର୍ଯର୍୍ୟ ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଭରସା ହେଉଛି ଯେ ଭାରତ ଭଳି ବିଶାଳ ଦେଶ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିପାରିବ, କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, ତାକୁ ପୂରଣ ମଧ୍ୟ କରିପାରିବ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ବିକଶିତ ରାଜସ୍ଥାନର ନିର୍ମାଣ ଭାରତ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ରାଜସ୍ଥାନ ପାଇଁ ରେଳ, ସଡକ, ବିଜୁଳି ଏବଂ ପାଣି ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁବିଧାର ବିକାଶ ହେବା ଜରୁରୀ । ଏସବୁ ସୁବିଧା ନିର୍ମାଣ ହେଲେ ଚାଷୀ ଓ ଗୋପାଳକମାନେ ଉପକୃତ ହେବେ । ରାଜସ୍ଥାନରେ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବ, କାରଖାନା ସ୍ଥାପନ ହେବ ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଆସିଲେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ମିଳିବା ସ୍ୱାଭାବିକ । ଯେତେବେଳେ ରାସ୍ତା, ରେଳ ଲାଇନ ବିଛାଯାଏ, ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଏ, ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଘର ତିଆରି କରାଯାଏ, ଯେତେବେଳେ ପାଣି ଓ ଗ୍ୟାସ ପାଇପ ଲାଇନ ବିଛାଯାଏ, ସେତେବେଳେ ନିର୍ମାଣ ସହ ଜଡିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟବସାୟରେ ରୋଜଗାର ବଢିଥାଏ । ତା'ପରେ ପରିବହନ ସହ ଜଡ଼ିତ ସହକର୍ମୀଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ମିଳିଥାଏ । ସେଥିପାଇଁ ଚଳିତ ବର୍ଷର କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟରେ ଆମେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ଐତିହାସିକ ୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟବରାଦ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ଏହା କଂଗ୍ରେସ ସରକାରଙ୍କ ସମୟ ତୁଳନାରେ ୬ ଗୁଣ ଅଧିକ । ଏହି ଅର୍ଥ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଲେ ରାଜସ୍ଥାନର ସିମେଣ୍ଟ, ପଥର, ସିରାମିକ୍ ଭଳି ସବୁ ଶିଳ୍ପ ଉପକୃତ ହେବେ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରାଜସ୍ଥାନରେ ଗ୍ରାମୀଣ ସଡ଼କ ହେଉ କି ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ଓ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ୱେ, ଆପଣ ଦେଖୁଥିବେ, ଅଭୂତପୂର୍ବ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରାଯାଇଛି । ଆଜି ରାଜସ୍ଥାନ, ଗୁଜରାଟ ଓ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଉପକୂଳରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପଞ୍ଜାବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହାକୁ ବ୍ୟାପକ ଓ ଆଧୁନିକ ରାଜପଥ ସହ ସଂଯୋଗ କରାଯାଉଛି । ଆଜି ଯେଉଁ ରାସ୍ତାଗୁଡ଼ିକର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଲୋକାର୍ପଣ କରାଯାଇଛି, ତାହାଦ୍ୱାରାକୋଟା, ଉଦୟପୁର, ଟଙ୍କ, ସୱାଇ-ମାଧୋପୁର, ବୁନ୍ଦି, ଆଜମେର, ଭିଲୱାରା ଏବଂ ଚିତ୍ତୋଡଗଡ଼କୁ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ ହରିୟାଣା, ଗୁଜରାଟ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ଦିଲ୍ଲୀ କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ସଡ଼କ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା । ଆଜି ବି ଏଠାରେ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ରେଳପଥ ମରାମତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ହୋଇଛି । ବାଣ୍ଡିକୁଇରୁ ଆଗ୍ରା ଫୋର୍ଟ ରେଳ ଲାଇନ ଦୋହରୀକରଣ କାର?୍ୟ୍ୟ ଶେଷ ହେବା ପରେ ମେହେନ୍ଦିପୁର ବାଲାଜୀ ଓ ଆଗ୍ରାକୁ ଆସିବା ସହଜ ହେବ । ଜୟପୁରର ଖଟିପୁରା ଷ୍ଟେସନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରେ ଅଧିକ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରିପାରିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ସୁବିଧାଜନକ ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ
କଂଗ୍ରେସର ଏକ ବଡ଼ ସମସ୍ୟା ହେଉଛି ଏହା ସୁଦୂରପ୍ରସାରୀ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ସକାରାତ୍ମକ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିପାରିବ ନାହିଁ । କଂଗ୍ରେସ ନା ଭବିଷ୍ୟତର ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିପାରିବ ନା ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ କୌଣସି ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ରଖିଛି । କଂଗ୍ରେସର ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ଯୋଗୁଁ ଭାରତ ନିଜର କ୍ଷମତା ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ କୁଖ୍ୟାତ ଥିଲା । କଂଗ୍ରେସ, ସମୟରେ ବିଜୁଳି ଅଭାବରୁ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଅନେକ ଘଣ୍ଟା ଧରି ଅନ୍ଧାରରେ ରହୁଥିଲା । ଏପରିକି ବିଜୁଳି ଆସିଲେ ମଧ୍ୟ ଖୁବ୍ କମ୍ ସମୟ ପାଇଁ ଆସୁଥିଲା । କୋଟି କୋଟି ଗରିବ ପରିବାରଙ୍କ ଘରେ ବିଜୁଳି ସଂଯୋଗ ନ ଥିଲା ।
ସାଥୀମାନେ
ବିଜୁଳି ଅଭାବରେ କୌଣସି ଦେଶର ବିକାଶ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ଆଉ କଂଗ୍ରେସ ଯେଉଁ ବେଗରେ ଏହି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଉପରେ କାମ କରୁଥିଲା, ବିଦ୍ୟୁତ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଲାଗିଯାଇଥାନ୍ତା । କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପରେ ଆମେ ଦେଶକୁ ବିଜୁଳି ର ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜରୁ ବାହାର କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲୁ । ଆମେ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଥିଲୁ, ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲୁ । ସୌର ଶକ୍ତି ଭଳି ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନର ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ । ଆଉ ଆଜି ସ୍ଥିତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବଦଳିଯାଇଛି । ସୌର ଶକ୍ତିରୁ ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଅଗ୍ରଣୀ ଦେଶ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି । ଆମ ରାଜସ୍ଥାନ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଦେବତାଙ୍କ ଅସିମ ଘୃଣାର ରହିଛି । ତେଣୁ ରାଜସ୍ଥାନକୁ ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର?୍ୟ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ଏକ ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ୨ଟି ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଇବ ନାହିଁ ବରଂ ହଜାର ହଜାର ଯୁବକଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ଯେପରି ନିଜ ଘରେ ସୌର ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କରିବେ, ସୌର ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କରିବେ ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ ବିଜୁଳି ବିକ୍ରି କରି ରୋଜଗାର କରିବେ ସେଥିପାଇଁ ବିଜେପି ସରକାର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରର ବିଜେପି ସରକାର ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ଓ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନା ହେଉଛି ପିଏମ ସୂଯ୍ୟଁ ଘର । ଅର୍ଥାତ୍ ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଜନା । ଏହା ଅଧୀନରେ ସରକାର ପ୍ରତି ମାସରେ ୩୦୦ ୟୁନିଟ୍ ପର?୍ୟ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ବିଜୁଳି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଭାବେ ସାରା ଦେଶରେ ୧ କୋଟି ପରିବାରକୁ ଯୋଡ଼ାଯିବ । ଛାତ ଉପରେ ସୋଲାର ପ୍ୟାନେଲ ଲଗାଇବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ସହାୟତା ପଠାଇବେ। ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ୭୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ । ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଲାଭ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଓ ନିମ୍ନ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରକୁ ମିଳିବ । ସେମାନଙ୍କ ଘରେ ବିଜୁଳି ମାଗଣା ହେବ । ସୋଲାର ପ୍ୟାନେଲ ଲଗାଇବା ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଶସ୍ତା ଓ ସହଜରେ ଋଣ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ରାଜସ୍ଥାନ ସରକାର ମଧ୍ୟ ୫ ଲକ୍ଷ ଘରେ ସୌର ପ୍ୟାନେଲ ଲଗାଇବାକୁ ଯୋଜନା କରିଛନ୍ତି । ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ଖର୍ଚ୍ଚ କମାଇବା ପାଇଁ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର କେତେ କାମ କରୁଛନ୍ତି ତାହା ଏଥିରୁ ଜଣାପଡୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଆମେ ଦେଶର ୪ଟି ବର୍ଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଲାଗିଛୁ । ଏହି ବର୍ଗ ଗୁଡ଼ିକ ହେଲା ଯୁବକ, ମହିଳା, କୃଷକ ଓ ଗରିବ । ଏହା ହେଉଛି ଆମ ପାଇଁ ଚାରୋଟି ବୃହତ୍ତମ ଜାତି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଏହି ବର୍ଗର ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ମୋଦି ଦେଇଥିବା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ପୂରଣ କରୁଛନ୍ତି । ପ୍ରଥମ ବଜେଟରେ ରାଜସ୍ଥାନର ବିଜେପି ସରକାର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ୭୦ ହଜାର ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଛନ୍ତି । ପୂର୍ବ ସରକାର ସମୟରେ ବାରମ୍ବାର ହେଉଥିବା କାଗଜ ଲିକ୍ ଯୋଗୁଁ ଆପଣ ସବୁବେଳେ ହଇରାଣ ହେଉଛନ୍ତି । ଏହାର ତଦନ୍ତ ପାଇଁ ରାଜସ୍ଥାନରେ ବିଜେପି ସରକାର ଗଠନ ହେବା ମାତ୍ରେ, ତଦନ୍ତ ପାଇଁ ଏସଆଇଟି ଗଠନ କରାଯାଇଛି । କିଛି ଦିନ ତଳେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସଂସଦରେ ପେପର ଲିକ୍କାରୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ କଠୋର ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରି ଏକ କଠୋର ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ ହେବା ପରେ କାଗଜ ମାଫିଆମାନେ ଭୁଲ କାମ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଶହେ ଥର ଚିନ୍ତା କରିବେ ।
ସାଥୀମାନେ
ରାଜସ୍ଥାନ ବିଜେପି ଗରିବ ପରିବାରର ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ୪୫୦ ଟଙ୍କାରେ ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ଦେବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲା । ଏହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ମଧ୍ୟ ପୂରଣ ହୋଇଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ରାଜସ୍ଥାନର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭଉଣୀ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି । ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନରେ ଦୁର୍ନୀତି ଯୋଗୁଁ ରାଜସ୍ଥାନ ବହୁତ କ୍ଷତି ସହିଛି । ଏବେ ଏହାକୁ ନେଇ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଆଜି ବି ରାଜସ୍ଥାନରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ପାଣି ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ରହିଛି । ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଅଧୀନରେ ରାଜସ୍ଥାନର କୃଷକମାନେ ପୂର୍ବରୁ ୬ ହଜାର ଟଙ୍କା ପାଉଥିଲେ । ଏବେ ବିଜେପି ସରକାର ଏହାକୁ ୨ ହଜାର ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରୁଛୁ । ଆମେ ଆମର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କୁ ନେଇ ତତ୍ପର ଅଛୁ । ସେଥିପାଇଁ ଲୋକମାନେ କହନ୍ତି- ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଅର୍ଥ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣ କରିବାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ।
ସାଥୀମାନେ
ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀ ଯେପରି ଯଥାଶୀଘ୍ର ତାଙ୍କ ଅଧିକାର ପାଇବେ, କେହି ବଞ୍ଚିତ ନ ହୁଅନ୍ତୁ ସେଥିପାଇଁ ମୋଦି ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ । ରାଜସ୍ଥାନର କୋଟି କୋଟି ବନ୍ଧୁ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୩.୭୫ କୋଟି ସହକର୍ମୀଙ୍କ ମାଗଣା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା । ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ ମାସ ରେ ରାଜସ୍ଥାନରେ ୧ କୋଟି ନୂଆ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ତିଆରି ହୋଇଛି । କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ପାଇଁ ୧୫ ଲକ୍ଷ କୃଷକ ହିତାଧିକାରୀ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି । ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୬.୫ ଲକ୍ଷ କୃଷକ ଆବେଦନ କରିଛନ୍ତି ଜ୍ଝ ଏବେ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ମଧ୍ୟ ହଜାର ହଜାର ଟଙ୍କା ଆସିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହି ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ପ୍ରାୟ ୮ ଲକ୍ଷ ଭଉଣୀ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଛନ୍ତି । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ୨.୨୫ ଲକ୍ଷ କନେକ୍ସନ ରିଲିଜ୍ ହୋଇସାରିଛି । ଏବେ ଏହି ଭଉଣୀମାନେ ମଧ୍ୟ ୪୫୦ ଟଙ୍କାର ସିଲିଣ୍ଡର ପାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ରାଜସ୍ଥାନର ପ୍ରାୟ ୧୬ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ୨-୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ବୀମା ଯୋଜନା ସହ ଜଡ଼ିତ ଅଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ମୋଦି ଆପଣଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଏଭଳି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣ କଲେ କିଛି ଲୋକଙ୍କ ନିଦ ହଜିଯାଇଥାଏ । ଆପଣମାନେ କଂଗ୍ରେସର ସ୍ଥିତି ଦେଖୁଛନ୍ତି । ଆପଣ ନିକଟରେ କଂଗ୍ରେସକୁ ଏକ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁନାହାନ୍ତି । ଆଜି ବି ସେମାନଙ୍କର କେବଳ ଗୋଟିଏ ଏଜେଣ୍ଡା ରହିଛି- ମୋଦିଙ୍କୁ ଗାଳି ଗୁଲଜ କରିବା । ମୋଦିଙ୍କୁ ଯେତେ ଅଧିକ ଗାଳି ଗୁଲଜ କରିବେ, କଂଗ୍ରେସ ତାଙ୍କୁ ସେତେ ଅଧିକ ଆଲିଙ୍ଗନ କରିବ । ସେମାନେ ବିକଶିତ ଭାରତର କଥା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରନ୍ତି ନାହିଁ - କାରଣ ମୋଦୀ ଏଥିପାଇଁ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ସେମାନେ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ଏଡ଼ାଇ ଯାଆନ୍ତି - କାରଣ ମୋଦୀ ଏହାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛନ୍ତିି । ସେମାନେ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରୁନାହାନ୍ତି- କାରଣ ମୋଦୀ ଏହା ଉପରେ ଜୋର ଦେଉଛନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ପଞ୍ଚମ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ପାଲଟିବ ସେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଖୁସି ମିଳିଥାଏ । କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସ ଲୋକମାନେ ଖୁସି ନୁହଁନ୍ତି । ମୋଦି ଯେତେବେଳେ କହିବେ ଯେ ଆଗାମୀ ପାଳିରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ନମ୍ବର ଶକ୍ତି ରେ ପରିଣତ ହେବ । ଯେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ଭରି ଉଠିବ, କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସ ଲୋକମାନେ ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ନିରାଶା ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି । ମୋଦି ଯାହା ବି କହିବେ, ମୋଦି ଯାହା ବି କରିବେ, ବିପରୀତ କହିବେ, ବିପରୀତ କରିବେ । ଯଦିଓ ଏହା ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ କ୍ଷତି । କଂଗ୍ରେସର କେବଳ ଗୋଟିଏ ଏଜେଣ୍ଡା ରହିଛି- ମୋଦି ବିରୋଧୀ, ମୋଦି ବିରୋଧୀ । ମୋଦିଙ୍କ ବିରୋଧରେ ସେମାନେ ଏପରି କିଛି ପ୍ରଚାର କରୁଛନ୍ତି ଯାହା ସମାଜକୁ ବିଭାଜିତ ହୋଇଯାଏ । ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ଦଳ ବଂଶବାଦ ଶାସନର ଦୁଷ୍କର୍ମ ଚକ୍ରରେ ଫସିଯାଏ, ସେତେବେଳେ ତାହା ହିଁ ହୋଇଥାଏ । ଆଜି ସମସ୍ତେ କଂଗ୍ରେସ ଛାଡୁଛନ୍ତି, ସେଠାରେ କେବଳ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଏଭଳି ରାଜନୀତି ଯୁବ ଭାରତକୁ ଆଦୌ ପ୍ରେରଣା ଦେଉନାହିଁ । ବିଶେଷ କରି ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଥର ଭୋଟରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଟେ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ବଡ଼, ଯାହାର ଆକାଂକ୍ଷା ବଡ଼, ଯେଉଁମାନେ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ସହିତ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି । ବିକଶିତ ରାଜସ୍ଥାନ, ବିକଶିତ ଭାରତର ରୋଡ୍ ମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭୋଟର । ତେଣୁ ଆଜିକାଲି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଚର୍ଚ୍ଚା ଜୋର ଧରିଛି । ଲୋକେ କହୁଛନ୍ତି- ଏଥର ଏନଡିଏ ୪୦୦ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ରାଜସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟ ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଉପରେ ନିଜର ବିଶ୍ୱାସ କୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ । ପୁଣି ଥରେ ବିକାଶ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Viksit Bharat Viksit Rajasthan Programme
16 FEB 2024 1:25PM by PIB Delhi
Greetings (Ram-Ram) to all the family members of Rajasthan!
Viksit Bharat-Viksit Rajasthan: Currently, thousands of friends from every constituency of Rajasthan are actively participating in this significant programme. I extend my congratulations to all of you, and I also commend the Chief Minister for granting me the opportunity to leverage technology effectively and disseminate it to the masses. The warm reception you accorded to the French President in Jaipur a few days ago has resonated not only in Bharat but also in France. This is a hallmark of the people of Rajasthan. Our fellow Rajasthanis spare no effort in showering their affection on those they hold dear. I recall during the assembly elections, the overwhelming support you extended to us whenever I visited Rajasthan. You all placed your trust in Modi's guarantee, forming a robust 'double-engine' government. And now, we witness the rapid progress of Rajasthan's double engine government. Today, we have laid the foundation stone and inaugurated projects worth approximately Rs 17 thousand crores for the development of Rajasthan. These projects encompass various development initiatives such as rail, road, solar energy, water, and LPG. They are poised to create employment opportunities for thousands of Rajasthan's youth. I extend my heartfelt congratulations to all my friends from Rajasthan for their contributions to these projects.
Brothers & Sisters,
You may recall my words from the ramparts of the Red Fort - "the time now is the right time", marks a golden era for Bharat post-independence. It's a time when Bharat has transcended the disillusionment of the past decade and is marching ahead with unwavering confidence. Cast your mind back to the years before 2014. What were the prevalent narratives? What headlines dominated the newspapers? It was a time rife with discussions of rampant corruption scandals plaguing the nation, and the ominous spectre of daily bomb blasts loomed large. The populace was gripped by uncertainty, pondering their fate and that of the nation. Survival and getting a job seemed a struggle, let alone development, during the tenure of the Congress regime. Contrast that with today's discourse. What's the focus now? We are envisioning a developed Bharat, a developed Rajasthan. We're dreaming big, setting ambitious goals, and toiling relentlessly to achieve them. When I speak of a developed Bharat, it's not mere rhetoric; it's a movement aimed at elevating the lives of every household, eradicating poverty at its core, and providing meaningful employment opportunities for the youth. It's about modernizing our infrastructure and amenities across the nation. Just last night, I returned from a trip abroad, where I met with prominent leaders from the UAE and Qatar. They, too, marvel at the strides Bharat is making. They now share our confidence that a vast nation like Bharat can dream big and, more importantly, fulfil those dreams.
Brothers and Sisters,
The journey towards a developed Rajasthan is pivotal for achieving our goal of a developed Bharat. Essential infrastructure such as railways, roads, electricity, and water must undergo rapid development. Such advancements will directly benefit farmers, livestock breeders, and spur industrial growth, fostering the establishment of factories and boosting tourism in Rajasthan. Increased investment naturally translates into more job opportunities. The construction sector, encompassing activities like road building, laying railway lines, erecting stations, constructing housing for the underprivileged, and installing water and gas pipelines, will witness a surge in employment. Consequently, the people associated with transport get employment. This year's Union Budget allocates a historic Rs 11 lakh crore for infrastructure development, six times more than during the Congress government's tenure. This substantial investment will benefit industries like cement, stone, ceramic etc. in Rajasthan.
Brothers & Sisters,
In the past decade, you must have observed the unprecedented level of investment in Rajasthan, spanning from village roads to national highways and expressways. Today, Rajasthan is being interconnected by broad and modern highways stretching from the coast of Gujarat and Maharashtra to Punjab. The roads inaugurated today will enhance connectivity between Kota, Udaipur, Tonk, Sawai Madhopur, Bundi, Ajmer, Bhilwara, and Chittorgarh. Furthermore, these roads will strengthen connectivity with Haryana, Gujarat, Maharashtra, and Delhi. Several projects, including railway electrification and repair, have also been initiated. Completion of the doubling of the Bandikui to Agra Fort railway line will simplify travel to Mehandipur Balaji and Agra. Additionally, the opening of Khatipura station in Jaipur will accommodate more train services, providing significant convenience to passengers.
Friends,
A notable drawback of the Congress party is its inability to formulate forward-thinking and positive policies. Congress lacks the foresight and strategic planning necessary for the future. Due to this approach, Bharat remained infamous for its inadequate electricity infrastructure. During the Congress era, widespread power shortages plunged the entire country into darkness for extended periods. Even when electricity was available, it was often for brief intervals. Crores of impoverished households were left without access to electricity connections during this period.
Friends,
No country can progress without adequate access to electricity. The pace at which the Congress party was addressing this challenge would have required decades to resolve the electricity shortage. Upon assuming office, we prioritized addressing the nation's power challenges. We formulated policies, made decisive choices, and placed a significant emphasis on emerging sectors such as solar energy generation. Today, Bharat stands as a global leader in solar energy production, a testament to our efforts. Rajasthan, with its abundant blessings from the Sun God, holds immense potential in this regard. Consequently, the double-engine government is diligently working to make Rajasthan self-sufficient in electricity production. Today, we inaugurated a solar power plant and laid the foundation stones for two more plants. These projects will not only provide electricity but also create employment opportunities for thousands of youngsters.
Friends,
The BJP government is committed to enabling every household to generate solar energy and even help them earn income by selling surplus electricity. To achieve this, the Central government has launched a significant initiative known as the PM Surya Ghar scheme, meaning the Free Electricity Plan. Under this scheme, the government aims to provide up to 300 units of free electricity per month to eligible households. Initially, this scheme will benefit 1 crore families across the country. The central government will send assistance directly to the bank account of every family for installing solar panels on the rooftop. An allocation of Rs 75,000 crores has been earmarked for this purpose. Middle-class and lower-middle-class families stand to gain the most, as they will receive free electricity for their homes. Furthermore, banks will offer affordable and easily accessible loans for solar panel installations. I am informed that the Rajasthan government also plans to install solar panels in 5 lakh households, underscoring the significant efforts of the double-engine government to alleviate the financial burden on the poor and middle class.
Friends,
To achieve the vision of a developed Bharat, we are diligently focusing on empowering four key segments of society: the youth, women, farmers, and the poor. These groups are paramount to us, akin to the four principal castes. I am pleased to note that the double-engine government is delivering on the guarantees given by Modi to uplift these sections. In its first budget, the BJP government of Rajasthan announced 70 thousand job vacancies for the youth. Under the previous government's regime, you were constantly plagued by recurring incidents of paper leaks. Upon the formation of the BJP government in Rajasthan, a Special Investigation Team (SIT) was promptly established to address this issue. Additionally, the Central Government recently enacted stringent legislation in Parliament to penalize those involved in paper leaks, serving as a strong deterrent to such malpractices.
Friends,
The Rajasthan BJP had pledged to provide gas cylinders to women from economically disadvantaged families for Rs 450, a promise that has been honoured. Countless sisters in Rajasthan are benefiting from this initiative. Rajasthan endured significant setbacks due to scams in the Jal Jeevan Mission during the previous government's tenure. However, swift progress is now underway in this regard. Presently, numerous projects are underway in Rajasthan to ensure access to water in every household. Furthermore, farmers in Rajasthan were already receiving Rs 6,000 under the PM Kisan Samman Nidhi scheme, a figure that has now been increased by Rs 2,000 by the BJP government. We are steadfastly fulfilling our commitments across all sectors, demonstrating our unwavering dedication to our promises. Consequently, the phrase "Modi's guarantee" has become synonymous with the assurance of fulfilment.
Friends,
Modi's endeavour is to ensure prompt delivery of entitlements to every beneficiary without any deprivation. That is why we initiated the Viksit Bharat Sankalp Yatra, which has seen the participation of crores of individuals from Rajasthan. During this campaign, approximately 3 crore people underwent free health check-ups. Within just one month, 1 crore new Ayushman cards were issued in Rajasthan. Moreover, 15 lakh farmer beneficiaries enrolled for the Kisan Credit Card scheme, while approximately 6.5 lakh farmers applied for the PM Kisan Samman Nidhi Yojana. Consequently, significant funds will soon be credited to their bank accounts. Additionally, around 8 lakh sisters registered for Ujjwala gas connections during this yatra, with 2.25 lakh connections already distributed. Now these sisters have also started getting cylinders at a subsidized rate of Rs 450. Furthermore, approximately 16 lakh individuals from Rajasthan are enrolled in insurance schemes with coverage of Rs 2 lakh each.
Friends,
When Modi fulfills the commitments made to you, some individuals become worried. Look at the state of the Congress party. Recently, you taught Congress a lesson, yet they refuse to accept it. Their sole agenda remains to criticize Modi. The more one denounces Modi, the more they embrace him. They neglect discussions about a developed Bharat because Modi advocates for it. They evade discussions about Made in India because Modi promotes it. They remain silent on 'vocal for local' because Modi advocates for it. When Bharat becomes the fifth-largest economic power, the entire nation rejoices, but Congress members remain discontent. Even when Modi asserts that Bharat will become the third economic power globally in the next term, the entire nation gains confidence, yet Congress members find disappointment in it. Regardless of what Modi says or does, they oppose him. They are willing to incur significant losses for the country just to oppose Modi. Congress has only one agenda – anti-Modi, extreme anti-Modi. They spread divisive propaganda against Modi, dividing society. When a party becomes entangled in the vicious cycle of nepotism and dynasty politics, this is the result. Today, everyone is abandoning Congress, leaving only one family at its helm. Such politics fails to inspire young Bharat, especially the first-time voters who have grand dreams and aspirations, who support the vision of a developed Bharat. The roadmap for developed Rajasthan and developed Bharat is for every such first-time voter. That's why discussions are resonating loudly across the country these days, with people saying - 'Abki Baar, NDA 400 Paar' (This time NDA will cross 400). I am confident that Rajasthan will also strengthen its trust in Modi's commitments. Once again, congratulations to all of you for your development projects.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.