প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিকশিত ভাৰত বিকশিত ৰাজস্থান অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
16 FEB 2024 1:25PM by PIB Guwahati
ৰাজস্থানৰ পৰিয়ালৰ সকলো সদস্যলৈ মোৰ ৰাম-ৰাম!
উন্নত ভাৰত-উন্নত ৰাজস্থান, ৰাজস্থানৰ প্ৰতিটো বিধানসভা সমষ্টিৰ পৰা লাখ লাখ বন্ধু বৰ্তমান এই গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰ্যসূচীত জড়িত হৈ আছে। আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো আৰু লগতে মুখ্যমন্ত্ৰীক অভিনন্দন জনাইছো যে তেওঁ মোক প্ৰযুক্তিৰ ইমান উৎকৃষ্ট ব্যৱহাৰ কৰি জনসাধাৰণৰ মাজলৈ যোৱাৰ সুযোগ দিছে। কেইদিনমান পূৰ্বে জয়পুৰত আপুনি ফ্ৰান্সৰ ৰাষ্ট্ৰপতিক যিদৰে আদৰণি জনাইছিল, সেই আদৰণি কেৱল ভাৰততে নহয়, ফ্ৰান্সতো প্ৰতিধ্বনিত হৈছে। আৰু এইটোৱেই ৰাজস্থানৰ মানুহৰ বিশেষত্ব। আমাৰ ৰাজস্থানৰ ভাই-ভনীসকলে এনেদৰে তেওঁক মৰমেৰে ওপচাই পেলালে যে এই ক্ষেত্ৰত কোনো ৰখা নাই৷ মনত আছে, বিধানসভা নিৰ্বাচনৰ সময়ত ৰাজস্থানলৈ আহিছিলোঁ, কেনেকৈ আপোনালোকে আমাক আশীৰ্বাদ দিবলৈ লৰালৰি কৰিছিল। আপোনালোক সকলোৱে মোদীৰ গেৰাণ্টিত বিশ্বাস কৰিছিল, আপোনালোক সকলোৱে ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰ গঠন কৰিছিল। আৰু বুজি পাইছে, কিদৰে ৰাজস্থানৰ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰখনে কিমান বেগেৰে কাম আৰম্ভ কৰিছে। আজি ৰাজস্থানৰ উন্নয়নৰ বাবে প্ৰায় ১৭ হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধন কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পসমূহ ৰে’ল, পথ, সৌৰশক্তি, পানী আৰু এলপিজিৰ দৰে উন্নয়নমূলক কাৰ্যসূচীৰ সৈতে জড়িত। এই প্ৰকল্পসমূহে ৰাজস্থানৰ হাজাৰ হাজাৰ যুৱক-যুৱতীক কৰ্মসংস্থাপন প্ৰদান কৰিবলৈ গৈ আছে। এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে ৰাজস্থানৰ পৰা মোৰ সকলো সহকৰ্মীক অভিনন্দন জনাইছো।
ভাই-ভনী,
মনত নিশ্চয় আছে, মই লালকিল্লাৰ পৰাই কৈছিলোঁ–এইটোৱেই সময়, এইটোৱেই সঠিক সময়৷ স্বাধীনতাৰ পাছত আজি ভাৰতলৈ আহিছে এই সোণালী সুযোগ। সেই সুযোগ ভাৰতলৈ আহিছে যেতিয়া ভাৰতে দহ বছৰৰ আগৰ হতাশা এৰি এতিয়া সম্পূৰ্ণ আত্মবিশ্বাসেৰে আগবাঢ়িছে। মনত আছেনে, ২০১৪ চনৰ আগতে দেশত কি চলি আছিল? কি শুনি আছিল? বাতৰি কাকতত কি পঢ়িবলৈ পাইছিল? সেই সময়ত সমগ্ৰ দেশতে ডাঙৰ ডাঙৰ কেলেংকাৰীৰ চৰ্চা চলিছিল। সেই সময়ত প্ৰতিদিনে বোমা বিস্ফোৰণৰ চৰ্চা চলিছিল। দেশৰ মানুহে ভাবিলে আমাৰ কি হ’ব, দেশৰ কি হ’ব? কেনেবাকৈ জীৱন ৰক্ষা কৰিব পাৰি, চাকৰি কেনেবাকৈ বচাব পাৰি, কংগ্ৰেছৰ শাসন কালত চৌদিশে এনেই পৰিবেশ আছিল। আৰু আজি আমি কি কথা কৈছো? কি লক্ষ্যৰ কথা কৈছে? আজি আমি উন্নত ভাৰত, উন্নত ৰাজস্থানৰ কথা কৈছোঁ। আজি আমি ডাঙৰ ডাঙৰ সপোন দেখিছো, ডাঙৰ ডাঙৰ সংকল্প লৈছো আৰু সেইবোৰ লাভৰ বাবে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিছো। উন্নত ভাৰতৰ কথা কওঁতে কেৱল শব্দ নহয়, কেৱল আৱেগ নহয়। প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ জীৱন সমৃদ্ধ কৰাৰ এক অভিযান। দৰিদ্ৰতা শিপাৰ পৰা নিৰ্মূলৰ এই অভিযান। যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে ভাল কৰ্মসংস্থাপন সৃষ্টিৰ বাবে এই অভিযান। দেশত আধুনিক সা-সুবিধা সৃষ্টিৰ বাবে এই অভিযান। যোৱা নিশা বিদেশ ভ্ৰমণৰ পৰা উভতি আহিলোঁ। ইউএই আৰু কাটাৰৰ ডাঙৰ ডাঙৰ নেতাক লগ পাইছো। আজি তেওঁলোকো ভাৰতত যি অগ্ৰগতি হৈছে তাক লৈ আচৰিত হৈছে। আজি তেওঁলোকো আত্মবিশ্বাসী যে ভাৰতৰ দৰে বিশাল দেশ এখনে ডাঙৰ ডাঙৰ সপোন দেখিব পাৰে আৰু কেৱল সেয়াই নহয়, সেই সপোন পূৰণো কৰিব পাৰে।
ভাই-ভনীসকল,
উন্নত ৰাজস্থান গঢ়ি তোলা এখন উন্নত ভাৰতৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আৰু উন্নত ৰাজস্থানৰ বাবে ৰে’ল, পথ, বিদ্যুৎ, পানী আদি গুৰুত্বপূৰ্ণ সা-সুবিধাসমূহৰ দ্ৰুত বিকাশৰ প্ৰয়োজন। যেতিয়া এই সা-সুবিধাসমূহ নিৰ্মাণ হ’ব তেতিয়া কৃষক আৰু পশুপালকসকল উপকৃত হ’ব। ৰাজস্থানত উদ্যোগ আহিব, কাৰখানা স্থাপন হ’ব, পৰ্যটন বৃদ্ধি পাব। যদি অধিক বিনিয়োগ আহে তেন্তে অধিক চাকৰিও অহাটো স্বাভাৱিক। যেতিয়া পথ নিৰ্মাণ কৰা হয়, ৰে’লপথৰ ব্যৱস্থা কৰা হয়, ৰে’লৱে ষ্টেচন নিৰ্মাণ কৰা হয়, দুখীয়াৰ বাবে ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হয়, পানী আৰু গেছৰ পাইপলাইন স্থাপন কৰা হয়, তেতিয়া নিৰ্মাণৰ লগত জড়িত প্ৰতিটো ব্যৱসায়ত কৰ্মসংস্থাপন বৃদ্ধি পায়। তেতিয়া পৰিবহণৰ লগত জড়িত লোকসকলে কৰ্মসংস্থাপন পায়। সেয়েহে এইবাৰৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটতো আমি আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ঐতিহাসিক ১১ লাখ কোটি টকা ধাৰ্য কৰিছো৷ কংগ্ৰেছ চৰকাৰৰ সময়ৰ তুলনাত এই সংখ্যা ৬ গুণ অধিক। এই ধন যেতিয়া খৰচ হ’ব তেতিয়া ৰাজস্থানৰ চিমেণ্ট, শিল, চেৰামিক ইত্যাদি এনে প্ৰতিটো উদ্যোগ লাভৱান হ’ব।
ভাই-ভনীসকল,
যোৱা ১০ বছৰত আপোনালোকে নিশ্চয় দেখিছে যে ৰাজস্থানত গাঁৱৰ পথেই হওক বা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ আৰু এক্সপ্ৰেছৱেই হওক, অভূতপূৰ্ব বিনিয়োগ কৰা হৈছে। আজি ৰাজস্থানক গুজৰাট আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ উপকূলৰ পৰা পঞ্জাৱলৈ বহল আৰু আধুনিক ঘাইপথেৰে সংযোগ কৰা হৈছে। আজি যিবোৰ পথৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধন কৰা হয়, সেইবোৰে কোটা, উদয়পুৰ, টংক, ছাৱাই মাধোপুৰ, বুণ্ডী, আজমেৰ, ভিলৱাৰা আৰু চিত্তৰগড়ৰ সংযোগ ক্ষমতা উন্নত কৰিব। কেৱল ইমানেই নহয়, এই পথসমূহৰ জৰিয়তে হাৰিয়ানা, গুজৰাট, মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু দিল্লীৰ সৈতেও সংযোগ সুদৃঢ় কৰা হ’ব। আজিও ইয়াত বিদ্যুৎকৰণৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ৰে’লপথ মেৰামতিলৈকে বহু প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে। বন্দীকুইৰ পৰা আগ্ৰা গড়লৈ ৰে’লপথ দুগুণ কৰাৰ কাম সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত মেহন্দীপুৰ বালাজী আৰু আগ্ৰালৈ অহা-যোৱা কৰাটো সহজ হৈ পৰিব। জয়পুৰত খাটিপুৰা ষ্টেচন মুকলি হোৱাৰ লগে লগে এতিয়া অধিক ৰে’ল চলাচল কৰিব পাৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা যাত্ৰীসকলক যথেষ্ট সুবিধা প্ৰদান কৰা হ’ব।
বন্ধুসকল,
কংগ্ৰেছৰ এটা ডাঙৰ সমস্যা হ’ল সুদূৰপ্ৰসাৰী চিন্তাৰে ইতিবাচক নীতি নিৰ্ধাৰণ কৰিব নোৱাৰে। কংগ্ৰেছে না ভৱিষ্যতৰ আগজাননী দিব পাৰে আৰু ভৱিষ্যতৰ কোনো ৰোডমেপো নাই। কংগ্ৰেছৰ এই চিন্তাধাৰাৰ বাবেই ভাৰত নিজৰ বিদ্যুৎ ব্যৱস্থাৰ বাবে কুখ্যাত হৈয়েই থাকিল। কংগ্ৰেছৰ দিনত বিদ্যুতৰ অভাৱৰ বাবে সমগ্ৰ দেশ কেইবা ঘণ্টা ধৰি অন্ধকাৰত আছিল। আনকি বিদ্যুৎ আহিলেও অতি কম সময়ৰ বাবে আহিছিল। কোটি কোটি দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ ঘৰত বিদ্যুৎ সংযোগো নাছিল।
বন্ধুসকল,
বিদ্যুৎ অবিহনে কোনো দেশৰ উন্নতি হ’ব নোৱাৰে। আৰু কংগ্ৰেছে যি গতিৰে এই প্ৰত্যাহ্বানৰ বিৰুদ্ধে কাম কৰি আছিল, বিদ্যুতৰ সমস্যা সমাধান কৰিবলৈ দশক দশক লাগিলহেঁতেন। চৰকাৰলৈ অহাৰ পিছত আমি দেশক ক্ষমতাৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ পৰা আঁতৰাই অনাত গুৰুত্ব দিলোঁ। আমি নীতি লৈছিলো, সিদ্ধান্ত লৈছিলো। আমি সৌৰশক্তিৰ দৰে বিদ্যুৎ উৎপাদনৰ নতুন খণ্ডৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিলোঁ। আৰু চাওক আজি পৰিস্থিতি সম্পূৰ্ণ সলনি হৈছে। আজি ভাৰত সৌৰশক্তি আৰু সৌৰশক্তিৰ পৰা বিদ্যুৎ উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ অন্যতম আগশাৰীৰ দেশ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। আমাৰ ৰাজস্থানত সূৰ্য্য ঈশ্বৰৰ অপৰিসীম আশীৰ্বাদ আছে। সেয়ে ৰাজস্থানক বিদ্যুৎ উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত স্বাৱলম্বী কৰি তোলাৰ বাবে দ্ৰুতগতিত কাম কৰি আছে ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে। আজি ইয়াত এটা সৌৰ শক্তি কেন্দ্ৰ উদ্বোধন কৰা হয় আৰু দুটা উদ্যোগৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হয়। এই প্ৰকল্পসমূহে কেৱল বিদ্যুৎ যোগানেই নহয় হাজাৰ হাজাৰ যুৱক-যুৱতীক কৰ্মসংস্থাপন প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
বিজেপি চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে প্ৰতিটো পৰিয়ালে ঘৰতে সৌৰশক্তি উৎপাদন কৰক, সৌৰশক্তি উৎপাদন কৰক আৰু লগতে অতিৰিক্ত বিদ্যুৎ বিক্ৰী কৰি ধনো উপাৰ্জন কৰক। ইয়াৰ বাবে কেন্দ্ৰৰ বিজেপি চৰকাৰে আন এক বৃহৎ আৰু অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ আঁচনি আৰম্ভ কৰিছে। এই আঁচনিখন হৈছে- প্ৰধানমন্ত্ৰী সূৰ্য্য ঘৰ। ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল – বিনামূলীয়া বিদ্যুতৰ পৰিকল্পনা। ইয়াৰ অধীনত চৰকাৰে প্ৰতিমাহে ৩০০ ইউনিট পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া বিদ্যুতৰ ব্যৱস্থা কৰিবলৈ সাজু হৈছে। এই আঁচনিৰ অধীনত প্ৰথম অৱস্থাত সমগ্ৰ দেশৰ ১ কোটি পৰিয়াল সংযোগ কৰা হ’ব। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ছাদত সৌৰ পেনেল স্থাপনৰ বাবে প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ বেংক একাউণ্টলৈ পোনপটীয়াকৈ সাহায্য প্ৰেৰণ কৰিব। আৰু ইয়াৰ বাবে ব্যয় হ’ব ৭৫ হাজাৰ কোটি টকা। ইয়াৰ পৰা মধ্যবিত্ত আৰু নিম্ন মধ্যবিত্ত পৰিয়ালসমূহে সৰ্বাধিক লাভৱান হ’বলৈ গৈ আছে। তেওঁলোকৰ ঘৰৰ বাবে বিদ্যুৎ বিনামূলীয়া হ’ব। সৌৰ পেনেল স্থাপনৰ বাবেও বেংকৰ পৰা সস্তা আৰু সহজ ঋণৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব। মোক কোৱা হৈছে যে ৰাজস্থান চৰকাৰেও ৫ লাখ ঘৰত সৌৰ পেনেল লগোৱাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে। ইয়াৰ পৰাই বুজা যায় যে দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ ব্যয় হ্ৰাস কৰিবলৈ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে কিমান কাম কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
এখন উন্নত ভাৰত গঢ়িবলৈ আমি দেশৰ চাৰিটা শ্ৰেণীক শক্তিশালী কৰাত ব্যস্ত। এই শ্ৰেণীসমূহ হ’ল- যুৱক-যুৱতী, মহিলা, কৃষক আৰু দুখীয়া। আমাৰ বাবে এই চাৰিটা ডাঙৰ জাতি। মই সুখী যে ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে এই শিতানসমূহৰ সৱলীকৰণৰ বাবে মোদীয়ে দিয়া গেৰাণ্টি পূৰণ কৰি আছে। খোদ প্ৰথম বাজেটত ৰাজস্থানৰ বিজেপি চৰকাৰে যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে ৭০ হাজাৰ পদ খালী ঘোষণা কৰিছে। পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ দিনত বাৰে বাৰে হোৱা প্ৰশ্নকাকত ফাদিলৰ বাবে আপোনালোকে অহৰহ অশান্তি দি আহিছে। ৰাজস্থানত বিজেপি চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ লগে লগে ইয়াৰ তদন্তৰ বাবে এছআইটি গঠন কৰা হৈছে। মাত্ৰ কেইদিনমানৰ আগতে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে প্ৰশ্নকাকত ফাদিল কৰাসকলৰ বিৰুদ্ধে সংসদত কঠোৰ আইন প্ৰণয়ন কৰিছে৷ এই আইন বনোৱাৰ পাছত প্ৰশ্নকাকত ফাদিল মাফিয়াই ভুল কাম কৰাৰ আগতে এশবাৰ চিন্তা কৰিব।
বন্ধুসকল,
ৰাজস্থান বিজেপিয়ে দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ ভগ্নীক ৪৫০ টকাত গেছ চিলিণ্ডাৰ দিয়াৰ গেৰাণ্টি দিছিল। এই গেৰাণ্টিও পূৰণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা ৰাজস্থানৰ লাখ লাখ ভগ্নী লাভৱান হৈছে। পূৰ্বৰ চৰকাৰৰ দিনত জল জীৱন মিছনত সংঘটিত কেলেংকাৰিৰ বাবে ৰাজস্থানে যথেষ্ট ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছে। এতিয়া ইয়াৰ কাম দ্ৰুতগতিত আৰম্ভ হৈছে। আজিও ৰাজস্থানে প্ৰতিটো ঘৰতে পানী যোগান ধৰিবলৈ বহু প্ৰকল্প লাভ কৰিছে। ইতিমধ্যে ৰাজস্থানৰ কৃষকসকলে পিএম কিষাণ সন্মান নিধিৰ অধীনত ৬ হাজাৰ টকা লাভ কৰিছে৷ এতিয়া বিজেপি চৰকাৰে ২ হাজাৰ টকা বৃদ্ধি কৰিছে। আমি প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে এটা এটাকৈ আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ কৰি আছো। আমি আমাৰ গেৰাণ্টিৰ প্ৰতি অধিক সজাগ৷ সেইবাবেই মানুহে কয়-মোদীৰ গেৰাণ্টি মানে পূৰ্ণতাৰ গেৰাণ্টি।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিজন হিতাধিকাৰীয়ে যাতে শীঘ্ৰে নিজৰ অধিকাৰ লাভ কৰে আৰু কোনো বঞ্চিত নহয় তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি মোদীৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত আছে। সেইবাবেই আমি বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাও আৰম্ভ কৰিলোঁ। ৰাজস্থানৰ পৰা কোটি কোটি বন্ধুৱে এই যাত্ৰাত অংশগ্ৰহণ কৰিছে। এই সময়ছোৱাত প্ৰায় ৩ কোটি সতীৰ্থৰ বিনামূলীয়া স্বাস্থ্য পৰীক্ষা কৰা হৈছিল। মাত্ৰ এমাহত ৰাজস্থানত ১ কোটি নতুন আয়ুষ্মান কাৰ্ড নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ১৫ লাখ কৃষক হিতাধিকাৰীৰ কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ বাবে পঞ্জীয়ন। প্ৰায় ৬.৫ লাখ কৃষক সহযোগীয়েও প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি যোজনাৰ বাবে আৱেদন কৰিছে। এতিয়া তেওঁলোকৰ বেংক একাউণ্টতো হাজাৰ হাজাৰ টকা লাভ কৰিব৷ এই যাত্ৰাৰ সময়ত প্ৰায় ৮ লাখ ভগ্নীয়েও উজ্জ্বলা গেছ সংযোগৰ বাবে পঞ্জীয়ন কৰিছে। ইয়াৰে ২.২৫ লাখ সংযোগ ইতিমধ্যে জাৰি কৰা হৈছে। এতিয়া এই ভগ্নীসকলেও ৪৫০টকাৰ চিলিণ্ডাৰ লাভ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। কেৱল ইমানেই নহয়, ৰাজস্থানৰ প্ৰায় ১৬ লাখ লোকো ২ লাখ টকাকৈ বীমা আঁচনিৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
মোদীয়ে যেতিয়া আপোনালোকক দিয়া এনে গেৰাণ্টি পূৰণ কৰে তেতিয়া কিছুমান মানুহৰ টোপনি নাইকিয়া হয়। আপোনালোকে কংগ্ৰেছৰ পৰিস্থিতি দেখি আছে। শেহতীয়াকৈ আপোনালোকে কংগ্ৰেছক এটা শিক্ষা দিছে৷ কিন্তু তেওঁলোকে মানি নলয়। আজিও তেওঁলোকৰ এটাই এজেণ্ডা আছে– মোদীক গালি-গালাজ কৰা। মোদীক যিমানেই কংগ্ৰেছে গালি-গালাজ কৰিব, সিমানেই জনতাই মোদীক সবলভাৱে আকোৱালি লয়। তেওঁলোকে উন্নত ভাৰতৰ কথাও নকয়-কাৰণ মোদীয়ে ইয়াৰ বাবে কাম কৰি আছে। তেওঁলোকে মেড ইন ইণ্ডিয়া এৰাই চলিছে– কাৰণ মোদীয়ে ইয়াৰ প্ৰচাৰ কৰে। তেওঁলোকে ভোকেল ফৰ লোকলৰ কথা কোৱা নাই– কাৰণ মোদীয়ে ইয়াৰ বাবে জোৰ দিয়ে। ভাৰত যেতিয়া পঞ্চম অৰ্থনৈতিক শক্তি হয় তেতিয়া সমগ্ৰ দেশ সুখী হয়, কিন্তু কংগ্ৰেছৰ জনসাধাৰণ সুখী নহয়। মোদীয়ে যেতিয়া ক’ব যে পৰৱৰ্তী কাৰ্যকালত ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় শক্তিত পৰিণত হ’ব। তেতিয়াও সমগ্ৰ দেশ আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰি থাকে, কিন্তু কংগ্ৰেছবাসীয়ে এইতো হতাশা বিচাৰি পায়। মোদীয়ে যি কওক, মোদীয়ে যি কৰক, তেওঁলোকে বিপৰীত কথা ক’ব, বিপৰীত কাম কৰিব। যদিও ইয়াৰ অৰ্থ দেশৰ বাবে বৃহৎ লোকচান। কংগ্ৰেছৰ এটাই এজেণ্ডা – মোদী বিৰোধী, চৰম মোদী বিৰোধী। মোদীৰ বিৰুদ্ধে এনেবোৰ কথা বিয়পাই দিলে, যাৰ ফলত সমাজখন বিভাজিত হৈ পৰে। যেতিয়া কোনো এটা দল স্বজন-তোষণ আৰু বংশবাদৰ ৰাজনীতিৰ কুচক্ৰত আবদ্ধ হৈ পৰে, তেতিয়া তাৰ লগতো একেই কথা হয়। আজি সকলোৱে কংগ্ৰেছ এৰিছে, তাত মাত্ৰ এটা পৰিয়ালহে দেখা গৈছে। এনে ৰাজনীতিয়ে যুৱ ভাৰতক একেবাৰেই অনুপ্ৰাণিত নকৰে। বিশেষকৈ দেশৰ প্ৰথম বাৰৰ ভোটাৰ, ডাঙৰ ডাঙৰ সপোন থকা, ডাঙৰ আকাংক্ষা থকা, উন্নত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰে থিয় দিয়ে৷ উন্নত ৰাজস্থান, উন্নত ভাৰতৰ ৰোডমেপ এনে প্ৰতিজন প্ৰথমবাৰৰ ভোটাৰৰ বাবে। সেইবাবেই আজিকালি সমগ্ৰ দেশতে অতি জোৰেৰে আলোচনা চলি আছে। মানুহে কৈছে-এইবাৰ এনডিএই ৪০০ অতিক্ৰম কৰিব। মোৰ বিশ্বাস যে ৰাজস্থানেও মোদীৰ গেৰাণ্টিৰ প্ৰতি বিশ্বাস দৃঢ় কৰিব। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে আপোনালোকৰ উন্নয়নমূলক কামৰ বাবে অশেষ অভিনন্দন জনালোঁ৷
আপোনালোকক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Viksit Bharat Viksit Rajasthan Programme
16 FEB 2024 1:25PM by PIB Delhi
Greetings (Ram-Ram) to all the family members of Rajasthan!
Viksit Bharat-Viksit Rajasthan: Currently, thousands of friends from every constituency of Rajasthan are actively participating in this significant programme. I extend my congratulations to all of you, and I also commend the Chief Minister for granting me the opportunity to leverage technology effectively and disseminate it to the masses. The warm reception you accorded to the French President in Jaipur a few days ago has resonated not only in Bharat but also in France. This is a hallmark of the people of Rajasthan. Our fellow Rajasthanis spare no effort in showering their affection on those they hold dear. I recall during the assembly elections, the overwhelming support you extended to us whenever I visited Rajasthan. You all placed your trust in Modi's guarantee, forming a robust 'double-engine' government. And now, we witness the rapid progress of Rajasthan's double engine government. Today, we have laid the foundation stone and inaugurated projects worth approximately Rs 17 thousand crores for the development of Rajasthan. These projects encompass various development initiatives such as rail, road, solar energy, water, and LPG. They are poised to create employment opportunities for thousands of Rajasthan's youth. I extend my heartfelt congratulations to all my friends from Rajasthan for their contributions to these projects.
Brothers & Sisters,
You may recall my words from the ramparts of the Red Fort - "the time now is the right time", marks a golden era for Bharat post-independence. It's a time when Bharat has transcended the disillusionment of the past decade and is marching ahead with unwavering confidence. Cast your mind back to the years before 2014. What were the prevalent narratives? What headlines dominated the newspapers? It was a time rife with discussions of rampant corruption scandals plaguing the nation, and the ominous spectre of daily bomb blasts loomed large. The populace was gripped by uncertainty, pondering their fate and that of the nation. Survival and getting a job seemed a struggle, let alone development, during the tenure of the Congress regime. Contrast that with today's discourse. What's the focus now? We are envisioning a developed Bharat, a developed Rajasthan. We're dreaming big, setting ambitious goals, and toiling relentlessly to achieve them. When I speak of a developed Bharat, it's not mere rhetoric; it's a movement aimed at elevating the lives of every household, eradicating poverty at its core, and providing meaningful employment opportunities for the youth. It's about modernizing our infrastructure and amenities across the nation. Just last night, I returned from a trip abroad, where I met with prominent leaders from the UAE and Qatar. They, too, marvel at the strides Bharat is making. They now share our confidence that a vast nation like Bharat can dream big and, more importantly, fulfil those dreams.
Brothers and Sisters,
The journey towards a developed Rajasthan is pivotal for achieving our goal of a developed Bharat. Essential infrastructure such as railways, roads, electricity, and water must undergo rapid development. Such advancements will directly benefit farmers, livestock breeders, and spur industrial growth, fostering the establishment of factories and boosting tourism in Rajasthan. Increased investment naturally translates into more job opportunities. The construction sector, encompassing activities like road building, laying railway lines, erecting stations, constructing housing for the underprivileged, and installing water and gas pipelines, will witness a surge in employment. Consequently, the people associated with transport get employment. This year's Union Budget allocates a historic Rs 11 lakh crore for infrastructure development, six times more than during the Congress government's tenure. This substantial investment will benefit industries like cement, stone, ceramic etc. in Rajasthan.
Brothers & Sisters,
In the past decade, you must have observed the unprecedented level of investment in Rajasthan, spanning from village roads to national highways and expressways. Today, Rajasthan is being interconnected by broad and modern highways stretching from the coast of Gujarat and Maharashtra to Punjab. The roads inaugurated today will enhance connectivity between Kota, Udaipur, Tonk, Sawai Madhopur, Bundi, Ajmer, Bhilwara, and Chittorgarh. Furthermore, these roads will strengthen connectivity with Haryana, Gujarat, Maharashtra, and Delhi. Several projects, including railway electrification and repair, have also been initiated. Completion of the doubling of the Bandikui to Agra Fort railway line will simplify travel to Mehandipur Balaji and Agra. Additionally, the opening of Khatipura station in Jaipur will accommodate more train services, providing significant convenience to passengers.
Friends,
A notable drawback of the Congress party is its inability to formulate forward-thinking and positive policies. Congress lacks the foresight and strategic planning necessary for the future. Due to this approach, Bharat remained infamous for its inadequate electricity infrastructure. During the Congress era, widespread power shortages plunged the entire country into darkness for extended periods. Even when electricity was available, it was often for brief intervals. Crores of impoverished households were left without access to electricity connections during this period.
Friends,
No country can progress without adequate access to electricity. The pace at which the Congress party was addressing this challenge would have required decades to resolve the electricity shortage. Upon assuming office, we prioritized addressing the nation's power challenges. We formulated policies, made decisive choices, and placed a significant emphasis on emerging sectors such as solar energy generation. Today, Bharat stands as a global leader in solar energy production, a testament to our efforts. Rajasthan, with its abundant blessings from the Sun God, holds immense potential in this regard. Consequently, the double-engine government is diligently working to make Rajasthan self-sufficient in electricity production. Today, we inaugurated a solar power plant and laid the foundation stones for two more plants. These projects will not only provide electricity but also create employment opportunities for thousands of youngsters.
Friends,
The BJP government is committed to enabling every household to generate solar energy and even help them earn income by selling surplus electricity. To achieve this, the Central government has launched a significant initiative known as the PM Surya Ghar scheme, meaning the Free Electricity Plan. Under this scheme, the government aims to provide up to 300 units of free electricity per month to eligible households. Initially, this scheme will benefit 1 crore families across the country. The central government will send assistance directly to the bank account of every family for installing solar panels on the rooftop. An allocation of Rs 75,000 crores has been earmarked for this purpose. Middle-class and lower-middle-class families stand to gain the most, as they will receive free electricity for their homes. Furthermore, banks will offer affordable and easily accessible loans for solar panel installations. I am informed that the Rajasthan government also plans to install solar panels in 5 lakh households, underscoring the significant efforts of the double-engine government to alleviate the financial burden on the poor and middle class.
Friends,
To achieve the vision of a developed Bharat, we are diligently focusing on empowering four key segments of society: the youth, women, farmers, and the poor. These groups are paramount to us, akin to the four principal castes. I am pleased to note that the double-engine government is delivering on the guarantees given by Modi to uplift these sections. In its first budget, the BJP government of Rajasthan announced 70 thousand job vacancies for the youth. Under the previous government's regime, you were constantly plagued by recurring incidents of paper leaks. Upon the formation of the BJP government in Rajasthan, a Special Investigation Team (SIT) was promptly established to address this issue. Additionally, the Central Government recently enacted stringent legislation in Parliament to penalize those involved in paper leaks, serving as a strong deterrent to such malpractices.
Friends,
The Rajasthan BJP had pledged to provide gas cylinders to women from economically disadvantaged families for Rs 450, a promise that has been honoured. Countless sisters in Rajasthan are benefiting from this initiative. Rajasthan endured significant setbacks due to scams in the Jal Jeevan Mission during the previous government's tenure. However, swift progress is now underway in this regard. Presently, numerous projects are underway in Rajasthan to ensure access to water in every household. Furthermore, farmers in Rajasthan were already receiving Rs 6,000 under the PM Kisan Samman Nidhi scheme, a figure that has now been increased by Rs 2,000 by the BJP government. We are steadfastly fulfilling our commitments across all sectors, demonstrating our unwavering dedication to our promises. Consequently, the phrase "Modi's guarantee" has become synonymous with the assurance of fulfilment.
Friends,
Modi's endeavour is to ensure prompt delivery of entitlements to every beneficiary without any deprivation. That is why we initiated the Viksit Bharat Sankalp Yatra, which has seen the participation of crores of individuals from Rajasthan. During this campaign, approximately 3 crore people underwent free health check-ups. Within just one month, 1 crore new Ayushman cards were issued in Rajasthan. Moreover, 15 lakh farmer beneficiaries enrolled for the Kisan Credit Card scheme, while approximately 6.5 lakh farmers applied for the PM Kisan Samman Nidhi Yojana. Consequently, significant funds will soon be credited to their bank accounts. Additionally, around 8 lakh sisters registered for Ujjwala gas connections during this yatra, with 2.25 lakh connections already distributed. Now these sisters have also started getting cylinders at a subsidized rate of Rs 450. Furthermore, approximately 16 lakh individuals from Rajasthan are enrolled in insurance schemes with coverage of Rs 2 lakh each.
Friends,
When Modi fulfills the commitments made to you, some individuals become worried. Look at the state of the Congress party. Recently, you taught Congress a lesson, yet they refuse to accept it. Their sole agenda remains to criticize Modi. The more one denounces Modi, the more they embrace him. They neglect discussions about a developed Bharat because Modi advocates for it. They evade discussions about Made in India because Modi promotes it. They remain silent on 'vocal for local' because Modi advocates for it. When Bharat becomes the fifth-largest economic power, the entire nation rejoices, but Congress members remain discontent. Even when Modi asserts that Bharat will become the third economic power globally in the next term, the entire nation gains confidence, yet Congress members find disappointment in it. Regardless of what Modi says or does, they oppose him. They are willing to incur significant losses for the country just to oppose Modi. Congress has only one agenda – anti-Modi, extreme anti-Modi. They spread divisive propaganda against Modi, dividing society. When a party becomes entangled in the vicious cycle of nepotism and dynasty politics, this is the result. Today, everyone is abandoning Congress, leaving only one family at its helm. Such politics fails to inspire young Bharat, especially the first-time voters who have grand dreams and aspirations, who support the vision of a developed Bharat. The roadmap for developed Rajasthan and developed Bharat is for every such first-time voter. That's why discussions are resonating loudly across the country these days, with people saying - 'Abki Baar, NDA 400 Paar' (This time NDA will cross 400). I am confident that Rajasthan will also strengthen its trust in Modi's commitments. Once again, congratulations to all of you for your development projects.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.