প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অপুনবা ৱারোল: প্রধান মন্ত্রীগী য়ুনাইতেদ অরাব ইমিরেত খোঙচৎ(ফেব্রুৱারি ১৩-১৪,২০২৪)
14 FEB 2024 10:25PM by PIB Imphal
য়ুনাইতেদ অরাব ইমিরেতসকী রাস্ত্রপতি, ইকায়খুম্নরবা সৈখ মোহমদ বিন জয়েদ অল নাহয়ান অমসুং ভারতকী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী ফেব্রুৱারি ১৩,২০২৪ দা অবু ধাবীদা উনখ্রে। রাস্ত্রপতি, ইকায়খুম্নরবা সৈখ মোহমদ বিন জয়েদ অল নাহয়াননা য়ু.এ.ইদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী তরাম্না ওকখি অমসুং ফেব্রুৱারি ১৪,২০২৪ দা দুবাইদা ৱার্ল্দ গভর্নমেন্ত সম্মিৎ ২০২৪দা ৱা ঙাংনবা হায়জবদা য়ারকপগীদমক মহাক্না থাগৎপা ফোঙদোকখি।
খোঙচৎ অসি হৌখিবা চহি ৯দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা য়ু.এ.ইদা লাকপদা ৭শুবা খোঙচৎনি হায়বা লুচিংবা অনিনা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীগী য়ু.এ.ইগী ইকোন কোনবা খোঙচৎ অদু দিশেম্বর ১,২০২৩ দা য়ু.এন.এফ.সি.সি কোপ২৮ মীফম শরুক য়ানবা দুবাইদা লাকখিবা অদুনা ওইখি। মহাক্না মফম অদুদা মীফমগী নাকলদা য়ু.এ.ইগী রাস্ত্রপতি, ইকায়খুম্নরবা সৈখ মোহমদ বিন জয়েদ অল নাহয়ানগা উনখি। খোঙচৎ মনুংদা, “য়ু.এ.ই কন্সেসস”তা “কোপ ফোর এক্সন”দা লমজিংবগীদমক ভারতনা কোপ২৮গী প্রসিদেন্সি ভারতনা থাগৎপা ফোঙদোকখি। “ত্রান্সফোর্মিং ক্লাইমেত ফাইনান্স” হায়বা হিরমদা কোপ২৮ প্রসিদেন্সিগী সেসন্দা য়ু.এ.ইগী রাস্ত্রপতিগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রী শরুক য়াখি অমসুং মীফমগী নাকলদা “গ্রিন ক্রেদিদস প্রোগ্রাম’দা অৱাংবা থাক্কী থৌরম অমা পুন্না পাংথোকমিন্নখি।
হৌখিবা চহি ৮দা রাস্ত্রপতি, ইকায়খুম্নরবা সৈখ মোহমদ বিন জয়েদ অল নাহয়াননা ভারত্তা মরিরক লাকখিবা, মহাক্কী ইকোন কোনবা খোঙচৎ ওইনা ১০শুবা ভাইব্রেন্ত গুজরাত সম্মিৎতা চীফ গেস্ত ওইনা শরুক য়ানবা জনুৱারি ৯-১০,২০২৪ দা লাকখিবা অদু লুচিংবশিংনা ফোঙদোকখি অমসুং থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগা লোয়ননা শেন থাদবগী মতাংদা এম.ও.য়ু কয়া খুৎশিনবা অদু শরুক য়াখি।
২০১৭ দা রাস্ত্রপতি, ইকায়খুম্নরবা সৈখ মোহমদ বিন জয়েদ অল নাহয়ানগী ভারত খোঙচৎ মনুংদা কমপ্রেহেন্সিপ স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপ অমগী থাক্তা পুখৎলবা ভারত-য়ু.এ.ই লৈবাক অনিগী মরী লুচিংবা অনিনা খন্নখি। তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা খুমাঙচাউশিনবদা মখোয়না অপেনবা ফোঙদোকখি অমসুং হৌখিবা চহি খর অসিদা লৈবাক অনিগী মরুপ-মপাং ওইবা মরী পাকথোক-চাউথোক্লে হায়না ফোঙদোকখি।
মখাগী অসি খুৎশীন্নবদা রাস্ত্রপতি, ইকায়খুম্নরবা সৈখ মোহমদ বিন জয়েদ অল নাহয়ান অমসুং প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী শরুক য়াখি :
I. বাইলেতরেল ইনভেস্তমেন্ত ত্রিতি
II. ইন্দিয়া-মিদল ইস্ত-য়ুরোপ ইকোনোমিক কোরিদোরগী ইন্তর-গভর্নমেন্তেল ফ্রেমৱার্ক এগ্রিমেন্ত
III. দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেকশিংদা মতেং পীন্নবা মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং
IV. ইলেক্ত্রিসিতি ইন্তরকন্নেক্নস অমসুং ললোন-ইতিক্কী লমদা মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং
V. গুজরাতকী লোথালদা লৈরিবা নেসনেল মেরিতাইম হেরিতেচ মিউজমগা মতেং পীননবা মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং
VI. য়ু.এ.ইগী নেসনেল লাইব্রেরি অমসুং আর্কাইবস অমসুং ভারতকী নেসনেল আর্কাইবসকী মরক্তা কোওপরেসন প্রোতোগোল
VII. ইন্সতেন্ত পেমেন্ত প্লেতফোর্মশিং-য়ু.পি.আই(ভারত) অমসুং এ.এ.এন.আই(য়ু.এ.ই) শম্ননবগী য়ানচে
VIII. দেবিদ/ক্রেদিদ কার্দ-রুপে(ভারত) অমসুং জয়ৱান(য়ু এ ই) শম্ননবা য়ানচে
খোঙচৎ অসিগী মাংওইননা, রাইতস লিমিতেদনা অবু ধাবী পোর্তস কম্পেনি অমসুং গুজরাত মেরিতাইম বোর্দনা অবু ধাবী পোর্ত কম্পেনিগা য়ানচে খুৎয়েক পীনখি। য়ানচেশিং অসিনা লৈবাক অনিগী মরক্তা হিথাংফমগী মচাকশিং শেমগৎপা অমসুং মখা তানা চৎথোক-চৎশিন হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি।
শেন-থুম অমসুং ললোন-ইতিক্কী মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা অমসুং মতেং পাংনবা য়াবা অনৌবা হিরমশিং থিদোক্নবা লৈবাক অনিনা হোৎনরিবশিং লুচিংবা অনিনা থাগৎখি। মে ১,২০২২ দগী কমপ্রেহেন্সিপ ইকোনোমিক পার্তনরশিপ এগ্রিমেন্ত(সেপা) চৎনবা হৌবদগী য়ু.এ.ই-ভারতকী ললোন-ইতিক্কী মরীশিং চাউখৎলকপা উবদা মখোয়না তরাম্না ওকখি। মসিগী ফল ওইনা, চহি ২০২২-২৩গী ওইনা য়ু.এ.ই অসি ভারতকী অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ললোন-ইতিক্কী মরুপ অমা ওইরে অমসুং ভারতকী অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা মপান্দা পোৎ-চৈ থাদোকপা লৈবাক ওইরে। ২০২২-২৩দা য়ু.এস দোল্লর বিল্লিয়ন ৮৫ য়ৌদুনা ভারত অসি য়ু.এ.সিগী অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা ললোন-ইতিক্কী মরুপনি।
পান্দম থমখিবা চহি ২০৩০ য়ৌদ্রিঙৈদা লৈবাক অনিগী ললোন-ইতিক দোল্লর বিল্লিয়ন ১০০ য়ৌরকপদা লুচিংবশিংনা হরাওবা ফোঙদোকখি। লৈবাক অনিগী ললোন-ইতিক্কী মরীগী মরুওইবা অমা ওইরিবা য়ু.এ.ই-ইন্দিয়া সেপা কাউন্সিল(য়ুআইসিসি) হাংদোকপদা লুচিংবা অনিনা থাগৎপা ফোঙদোকখি।
হিরম কয়াদা লৈবাক অনিমক্তা মখা তানা শেন থাদবা হেনগৎহনবদা বাইলেতরেল ইনভেস্তমেন্ত ত্রিতিনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌগনি হায়না লুচিংবশিংনা ফোঙদোকখি। ২০২৩দা ভারত্তা খ্বাইদগী য়াম্না শেন থাদবা লৈবাক য়ু.এ.ই ওইরি অমসুং এফ.দি.আই খ্বাইদগী য়াম্বদা ৭শুবা মফমদা লৈরি। ভারতনা য়ু.এ.ইগা বাইলেতরেল ইনভেস্তমেন্ত ত্রিতি অমসুং কমপ্রেহেন্সিপ ইকোনোমিক পার্তনরশিপ এগ্রিমেন্ত খুৎয়েক পীনরে অমসুং মসিদা লৈবাক অনিগী মরক্তা অৱাংবা থাক্কী শেন-থুমগী থবক তৌমিন্নবগী মমি তারে।
মালেমগী শেন-থুম চাউখৎপা হেনগৎহন্নবা অমসুং খুদোংথিবশিং মায়োক্নবা ঙম্নবা থবক ফজনা পাংথোকপা অমসুং মরম চানা থবক তৌবা মালেমগী ললোন-ইতিক্কী থবক অমগী মরুওইবা লুচিংবা অনিনা থমখি অমসুং নিয়মগী মতুংইনবা ললোন-ইতিক্কী থবকশিং পাংথোক্নবা পান্দমদা ফেব্রুৱারি ২৬-২৯,২০২৪ দা অবু ধাবীদা পাংথোক্কদৌরিবা ১৩শুবা দব্লিউ.তি.ও মিনিস্তরশিংগী মীফমগী মরুওইবা পনখি।
মখা তানা লৈবাক অনিগী ললোন-ইতিক চাউখৎহনগদৌরিবা অমসুং জেবেল অলি হিথাংফম শীজিন্নদুনা সেপা শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা মফম অমা ওইনা থবক তৌনবা জেবেল অলিদা ভারত মার্ত শেমগৎনবা ৱারেপ লৌখিবদা লুচিংবশিংনা তরাম্না ওকখি। মালেমগী পোৎ লৈরিবা মীওইশিং য়ৌহন্নবা অমসুং মখোয়গী পোৎথোকশিং মিদল ইস্ত, অফ্রিকা অমসুং য়ুরেসিয়া শীনবা থুংনা অফবা মফম অমা পীদুনা ভারত মার্তনা ভারতকী মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম সেক্তরশিং শৌগৎকনি।
ফাইনান্সিএল সেক্তরদা অৱাংবা থাক্কী শেন-থুমগী থবকশিং পাংথোকপগীদমক লুচিংবা অনিনা থাগৎপা ফোঙদোকখি। নেসনেল পেমেন্তস কোওপরেসন ওফ ইন্দিয়া(এন পি সি আই)না য়ু.এ.ইগী সেন্ত্রেল বেঙ্কগা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা য়ু.এ.ইগী দোমেস্তিক কার্দ সিস্তেম জয়ৱান হৌদোকপগীদমক প্রধান মন্ত্রী মোদীনা সৈখ মোহমদ বিন জয়েদ অল নাহয়ান থাগৎপা ফোঙদোকখি। লৈবাক অনিগী ঙমখৈ লান্না শেন থাদোক-থাজিন তৌবা য়ানবা ইন্সতেন্ত পেমেন্ত প্লেতফোর্মশিং-য়ু.পি.আই(ভারত) অমসুং এ.এ.এন.আই(য়ু.এ.ই) শম্নহন্নবা য়ানচে খুৎয়েক পীনবদা মখোয়না তরাম্না ওকখি।
থাউ, গ্যাস অমসুং রিনিউএবল ইনর্জি য়াওনা ইনর্জিগী লমদা লৈবাক অনি মতেং পীনবা হেনগৎহন্নবা লম্বীশিং লুচিংবা অনিনা খন্নখি। মথংশীৎনা ১.২ এম.এম.তি.পি.এ অমসুং ০.৫ এম.এম.তি.পি.এগীদমক এদনোক গ্যাস অমসুং ইন্দিয়ান ওইল কোওপরেসন লিমিতেদ অমসুং গ্যাস ওথোরিতি ওফ ইন্দিয়া লিমিতেদ(গেল)গী মরক্তা অনৌবা মতম শাংনা এল.এন.জি পীনবা য়ানচে অনি খুৎয়েক পীনখিবদা মখোয়না থাগৎখি। হায়রিবা য়ানচেশিং অসি লৈবাক অনিগী মরক্তা ইনর্জিগী মতেং পাংনবগী অনৌবা যুগ অমা হৌবনি অমসুং অহেনবা খুদোংচাবশিং মশক খঙদোক্নবা লুচিংবা অনিমক্না কম্পেনিশিংগী পুক্নিং থৌগৎখি। হায়দ্রোজেন, সোলার ইনর্জি অমসুং গ্রিদ শম্নবগী মতাংদা মখা তানা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা হায়না নাকল অনিমক্না য়ানখি।
লৈবাক অনিগী মরক্তা ইনর্জিগী মতেং পাংনবগী অনৌবা যুগ অমা হৌদোকপা ওইনা ঙসি ইলেক্ত্রিসিতি ইন্তরকন্নেক্সন অমসুং ললোন-ইতিক্কী লমদা এম.ও.য়ু লৈনখিবা অদু লুচিংবশিংনা থাগৎখি অমসুং মসিনা কোপ২৮ মনুংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হৌদোকখিবা গ্রিন গ্রিদস-ৱান সন ৱান ৱার্ল্দ ৱান গ্রিদ থবক ওইনা পাংথোকপা ঙমহল্লগনি। এম.ও.য়ু অসিনা মখা তানা লৈবাক অনিগী মরক্তা ইনর্জিগী মতেং পাংনবা অমসুং চৎথোক-চৎশিনগী থবক ফগৎহল্লগনি হায়বগী থাজবা মখোয়না ফোঙদোকখি।
মহাক মশামক্না মতেং পাংবা অমসুং অবু ধাবীদা বাপস লাইশঙ শানবা লম পীবগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা রাস্ত্রপতি সৈখ মোহমদ বিন জয়েদ অল নাহয়ান থাগৎপা ফোঙদোকখি। বাপস লাইশঙ অসি য়ু.এ.ই-ভারত মরুপ-মপাং ওইবা, অচেৎপা চৎনবীশিংগী মরীশিং অমসুং নুংশিননা হিংমিন্নবা, খাংবা কনবা অমসুং শান্তি ওইনা পুন্না হিংমিন্নবগী মতাংদা য়ু.এ.ইনা মালেমদা পীরিবা থাজবা হরাও-তয়াম্বা ফোঙদোকপনি হায়না নাকল অনিনা থমখি।
লৈবাক অনিগী নেসনেল আর্কাইবশিংগী মরক্তা মতেং পাংনবগী চৎন-কাংলোন অমসুং হেরিতেচ অমসুং মিউজমশিংগী লমদা মতেং পীননবা এম.ও.য়ু: গুজরাতকী লোথালদা লৈরিবা মেরিতাইম হেরিতেচ কমপ্লেক্স শৌগৎনবা লৈবাক অনিগী মরক্তা থবক তৌমিন্নবনা আর্কাইবকী মচাকশিং অমুক হেন্না শেমজিনবা অমসুং ঙাক-শেন্দুনা থম্বগী লমদা লৈবাক অনিগী মরক্তা মতেং পাংননবা থবক পায়খৎকনি। লোয়ননা চহিচা কয়া কুইরবা ভারত-য়ু.এ.ই মরি অমসুং পুৱারিগী লনশিং ঙাক-শেনবদা মতেং পাংগনি।
মিদল ইস্তকী অহানবা আই.আই.তি ওইরবা অবু ধাবীদা লৈবা আই.আই.তি দিল্লিদা ইনর্জি ত্রান্সসিসন অমসুং স্তেনেবিলিতিগী অহানবা মাস্তর প্রোগ্রাম হৌদোকপা লুচিংবা অনিনা থাগৎপা ফোঙদোকখি। অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজিশিং, আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স অমসুং স্তেনেবল ইনর্জিদা মীৎয়েং থমদুনা ইজুকেসন অমসুং রিছার্সকী লমদা মতেং পাংননবা লৈবাক অনিমক্না থাজবা পীনখি।
য়ু.এ.ই-ইন্দিয়া কলচরেল কাউন্সিল ফোরম লিংখৎপা অমসুং লৈবাক অনিমক কাউন্সিলগী মেম্বর ওইবগী মতাংদা খুমাঙচাউশিনবা লুচিংবা অনিনা হন্না য়েংশিনখি। লৈবাক অনিমক কান্নবা ফংনবা কলচর অমসুং লৌশিংগী কুতনিতিগী থৌদাংগী লমদা মখোয়না তকশিনখি।
লমদম অসিদা মখা তানা চৎথোক-চৎশিনগী থবকশিং ফগৎহন্নবা পান্দমদা ভারত অমসুং য়ু.এ.ইনা লুচিংদুনা ইন্দিয়া-মিদল ইস্ত-য়ুরোপ ইকোনোমিক কোরিদোরগী ইন্তর-গভর্নমেন্তেল ফ্রেমৱার্ক এগ্রিমেন্তগী ভারত অমসুং য়ু.এ.ইগী মরক্তা ইন্তরগভর্নমেন্তেল ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্নবা এম.ও.য়ু অমা লৈনবদা লুচিংবশিংনা তরাম্না ওকখি। ফ্রেৱার্ককী মরুওইবা মচাকশিংগী মনুংদা লোজিসতিক্স প্লেতফোর্ম অমা শেমগৎপা অমসুং থবক তৌবা, দিজিতেল ইকোসিস্তেম অমা লৈহনবা, মখল খুদিংমক্কী কার্গো, বব্লক, কন্তেন্নরশিং অমসুং লিকুইত বব্লকশিংগী সপ্লাই চেন সর্বিস লৈহনবা য়াওরি। মসিনা ইন্দিয়া-মিদল ইস্ত-য়ুরোপ ইকোনোমিক কোরিদোরগী মখাদা অহানবা য়ানচে ওইগনি অমসুং মসি নিউ দিল্লিদা পাংথোকখিবা জি-২০ মীফমগী নাকলদা হৌদোকখিবনি।
দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর সেক্তরদা পুন্না মশক খঙদোক্নবা, থিজিন্নবা অমসুং শেন থাদনবগী লমদা থিজিন্নবা এম.ও.য়ু অমা খুৎয়েক পীনবদা লুচিংবা অনিনা তরাম্না ওকখি। এম.ও.য়ু অসি য়ু.এ.ইগী ইনভেস্তমেন্ত মিনিস্ত্রি অমসুং ভারতকী ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি মিনিস্ত্রি অনিগী মরক্তা খুৎয়েক পীনখিবনি অমসুং য়ু.এ.ই অমসুং ভারত্তা সরকার অমসুং লনাই লুপশিংগী মরক্তা থবক তৌমিন্ননবা পান্দম থম্লি। মসিনা ভারত্তা সুপরকম্পুতর ক্লস্তর অমা লিংখৎনবা অমসুং ভারত্তা দেতা সেন্তর প্রোজেকশিং হৌদোক্নবা ওইথোকপা য়াবশিং মশক খঙদোক্নবা পান্দম থম্লি।
মহাক অমসুং ভারতকী মীহুৎ কাংবু তরাম্না ওকপগীদমক প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা রাস্ত্রপতি সৈখ মোহমদ বিন জয়েদ অল নাহয়ান থাগৎপা ফোঙদোকখি।

Prime Minister's Office
Joint Statement: Visit of Prime Minister to the United Arab Emirates (February 13-14, 2024)
14 FEB 2024 10:25PM by PIB Delhi
President of the United Arab Emirates, His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan and Prime Minister of India Shri Narendra Modi met in Abu Dhabi on February 13, 2024. President His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan welcomed Prime Minister Narendra Modi to the UAE and expressed his appreciation for accepting the invitation to speak at the World Government Summit 2024 in Dubai on February 14, 2024.
The two leaders underlined that this was the seventh visit of Prime Minister Shri Narendra Modi to the UAE in the last nine years. The Prime Minister last visited the UAE on December 1, 2023, to participate in the UNFCCC COP28 conference in Dubai, where he met with UAE President His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan on the sidelines. During that visit, India applauded the COP28 presidency for guiding the "COP for Action” and arriving at "The UAE Consensus.” The Prime Minister participated in the COP28 Presidency’s Session on "Transforming Climate Finance”, and together with the UAE President, co-hosted the high-level event on the ‘Green Credits Programme’ on the sidelines of Summit. The leaders also highlighted the four visits of President His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan to India over the past eight years, the latest of which was on January 9-10, 2024, to attend the 10th edition of the Vibrant Gujarat Global Summit, as Chief Guest, and during which he witnessed the exchange of several Memorandums of Understanding on Investment Cooperation, along with Prime Minister Shri Narendra Modi.
The two leaders discussed the India-UAE bilateral relationship, which was formally elevated to a Comprehensive Strategic Partnership during the visit of His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan to India in 2017. They expressed satisfaction on the progress achieved in various sectors, noting that the partnership between the two countries has been significantly expanding over the years.
President His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, and Prime Minister Shri Narendra Modi witnessed the exchange of the following:
I. Bilateral Investment Treaty
II. Inter-Governmental Framework Agreement on the India-Middle East-Europe Economic Corridor (IMEEC)
III. Memorandum of Understanding for cooperation on Digital Infrastructure Projects
IV. Memorandum of Understanding in the field of Electricity Interconnection and Trade.
V. Memorandum of Understanding for cooperation with the National Maritime Heritage Complex, Lothal at Gujarat.
VI. Cooperation Protocol between the National Library and Archives of the UAE and the National Archives of India.
VII. Agreement on interlinking of the instant payment platforms – UPI (India) and AANI (UAE).
VIII. Agreement on inter-linking domestic debit/credit cards - RuPay (India) with JAYWAN (UAE).
Ahead of the visit , RITES Limited signed agreement with Abu Dhabi Ports Company and Gujarat Maritime Board with Abu Dhabi Ports Company. These would help in building port infrastructure and further enhance connectivity between the two countries.
The two leaders endorsed the efforts from both sides to strengthen the strong economic and commercial cooperation and explore new areas of collaboration. They welcomed the strong growth witnessed in the UAE-India trade relations since the entry into force of the Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA) on May 1, 2022. As a result, the UAE is India’s third-largest trading partner for the year 2022-23 and India’s second-largest export destination. India is the UAE’s second largest trading partner, with the bilateral trade rising to USD 85 billion in 2022-23. In this regard, the leaders expressed optimism regarding elevating the bilateral trade to USD 100 billion well ahead of the target year 2030. The two leaders also acknowledged the formal unveiling of the UAE-India CEPA Council (UICC), which stands as an important development in the bilateral trade partnership.
The leaders noted that the Bilateral Investment Treaty will be a key enabler for further promoting investments in both countries across sectors. The UAE was also the fourth largest investor in India in 2023 and the seventh largest source of Foreign Direct Investment overall. They highlighted that India has signed both the Bilateral Investment Treaty and a Comprehensive Economic Partnership Agreement with the UAE, reflecting the uniqueness and depth of the bilateral economic engagement between the two countries.
The leaders underscored the importance of a well-functioning and equitable multilateral trading system in fostering global economic prosperity and resilience, and stressed the importance for the 13th WTO Ministerial Conference, taking place in Abu Dhabi from 26 to 29 February 2024, to achieve a meaningful outcome that serves the interests of all WTO Members and strengthens the rules-based trade order.
The leaders welcomed the decision to create Bharat Mart at Jebel Ali, which will further promote bilateral trade and serve as a platform for enhancing the utilization of CEPA by leveraging the strategic location of Jebel Ali port. They noted that Bharat Mart would support micro, small and medium sector enterprises from India by providing them an effective platform to reach out to international buyers and promote their products across Middle East, Africa, and Eurasia.
The leaders appreciated the deepening of economic engagement in the financial sector. Prime Minister Shri Narendra Modi congratulated His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan for the launch of the UAE’s domestic card scheme JAYWAN, leveraging on the digital RuPay stack shared by the National Payments Corporation of India (NPCI) with the Central Bank of the UAE. They also welcomed the Agreement on interlinking the national payment platforms – UPI (India) and AANI (UAE), which will facilitate seamless cross-border transactions between the two countries.
The two leaders discussed ways to enhance their bilateral partnership in the energy sector, which includes oil, gas, and renewable energy. They acknowledged the recent signing of two new long-term LNG supply agreements between ADNOC Gas and Indian Oil Corporation Ltd and Gas Authority of India Ltd (GAIL) for 1.2 MMTPA and 0.5 MMTPA, respectively. These agreements mark the beginning of a new era in the energy partnership between the two countries, and both leaders encouraged the companies to explore more such opportunities. Furthermore, the two sides agreed to advance their cooperation in hydrogen, solar energy, and grid connectivity.
The leaders acknowledged that the Memorandum of Understanding in the field of Electricity Interconnection and Trade signed today opens a new area of energy cooperation between the two countries, which will also bring to life the Green Grids – One Sun One World One Grid (OSOWOG) initiative launched during by Prime Minister Shri Narendra Modi during COP26. . They expressed confidence that the MoU would further boost energy cooperation and connectivity between both countries.
Prime Minister Shri Narendra Modi thanked President His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan for his personal support and for his graciousness in granting the land for the construction of the BAPS Temple in Abu Dhabi. Both sides noted that the BAPS Temple is a celebration of UAE-India friendship, deep-rooted cultural bonds uniting the two nations, and also an embodiment of the UAE’s global commitment to harmony, tolerance and peaceful coexistence.
Both leaders noted that the cooperation protocol between the National Archives of the two countries and the MoU for cooperation with National Maritime Heritage Complex at Lothal, Gujarat will help in restoring the centuries old roots of India-UAE relationship and preserving the treasures of shared history.
The two leaders appreciated the commencement of the first Master’s program in Energy Transition and Sustainability by the Indian Institute of Technology (IIT) Delhi in Abu Dhabi, the first IIT in the Middle East. They reiterated the shared commitment of both countries for cooperation in education and research with a focus on advanced technologies, Artificial Intelligence, and sustainable energy.
The two leaders reviewed the progress of establishing the UAE-India Culture Council Forum and the membership of the council from both sides. The two leaders also emphasized the role of cultural and knowledge diplomacy in shaping a deeper mutual understanding that benefits both nations.
The leaders welcomed the MoU for creation of an intergovernmental framework between India and UAE on the India-Middle East-Europe Economic Corridor IMEEC, which reflected the lead taken by the UAE and India in furthering regional connectivity. The main elements of the Framework include development and management of a logistics platform, including a digital ecosystem, and provision of supply chain services to handle all types of general cargo, bulk, containers and liquid bulk in order to enable IMEEC. This will be the first agreement under the IMEEC initiative, launched on the side-lines of G20 Leaders’ Summit in New Delhi.
The leaders welcomed the MoU to jointly explore, assess and evaluate investment cooperation in the digital infrastructure sector. This MoU was signed by the Ministry of Investment of the UAE and the Ministry of Electronics & Information Technology of the Republic of India and focuses on creating strong and effective collaboration by building relationships between public and private organisations in the UAE and India. It aims to explore and evaluate the possibility of establishing a supercomputer cluster in India and data centre projects in India.
Prime Minister Shri Narendra Modi thanked President His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan for the warm hospitality extended to him and the Indian delegation.