প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
শ্ৰীলংকা আৰু মৰিচাছত ইউপিআই সেৱা আৰম্ভ কৰাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বক্তব্যৰ অসমীয়া অনুবাদ
12 FEB 2024 2:30PM by PIB Guwahati
মহামহিম ৰাষ্ট্ৰপতি ৰনীল ৱিক্ৰমসিংহ ডাঙৰীয়া, মহামহিম প্ৰধানমন্ত্ৰী প্ৰবিন্দ জগন্নাথ ডাঙৰীয়া, ভাৰতৰ বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী ড° জয়শংকৰ ডাঙৰীয়া, শ্ৰীলংকা, মৰিচাছ আৰু ভাৰতৰ চেণ্ট্ৰেল বেংকৰ গৱৰ্ণৰসকল আৰু এই উল্লেখযোগ্য অনুষ্ঠানৰ সকলো সন্মানীয় অংশগ্ৰহণকাৰী!
ভাৰত মহাসাগৰ অঞ্চলৰ তিনিখন বন্ধুত্বপূৰ্ণ দেশৰ বাবে আজি এইটো এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠান। আমি আমাৰ দীৰ্ঘদিনীয়া ঐতিহাসিক সম্পৰ্ক বৃদ্ধিৰ বাবে আধুনিক ডিজিটেল সংযোগ গঢ়ি তুলিছো। এই পদক্ষেপে আমাৰ জনসাধাৰণৰ প্ৰগতিৰ প্ৰতি আমাৰ অটল সমৰ্পণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। ফিনটেক সংযোগৰ জৰিয়তে আমি কেৱল সীমা অতিক্ৰম কৰি লেনদেন বৃদ্ধি কৰাই নহয়, সীমান্তৰ সিপাৰে আন্তঃব্যক্তিগত সম্পৰ্কও শক্তিশালী কৰাৰ লক্ষ্য হাতত লৈছো৷ ইউপিআই নামেৰে পৰিচিত ভাৰতৰ ইউনিফাইড পেমেণ্টছ ইণ্টাৰফেছে এতিয়া– ভাৰতৰ সৈতে অংশীদাৰক একত্ৰিত কৰাৰ নতুন ভূমিকাত অৱত্তীৰ্ণ হৈছে।
বন্ধুসকল,
ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিয়ে ভাৰতত এক বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তনৰ অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিছে। আনকি আমাৰ দূৰ্গম গাঁওসমূহতো সৰু সৰু ব্যৱসায়ীসকলে নিজৰ সুবিধা আৰু কাৰ্যক্ষম গতিৰ বাবে ডিজিটেল পেমেণ্টক আকোৱালি লৈছে। কেৱল যোৱা বছৰ ইউপিআইয়ে অভিলেখ ভংগকাৰী ১০০ বিলিয়ন লেনদেনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছিল, যাৰ পৰিমাণ আছিল ২ লাখ কোটিৰো অধিক। যিটো ৮ ট্ৰিলিয়ন শ্ৰীলংকা আৰু ১ ট্ৰিলিয়ন মৰিচাছ টকাৰ সমান৷ আমি জেম ট্ৰিনিটি-অৰ্থাৎ বেংক একাউণ্ট, আধাৰ আৰু মোবাইল ফোনৰ জৰিয়তে প্ৰান্তীয় লোকসকলক সুবিধা প্ৰদান নিশ্চিত কৰিছো। এতিয়ালৈকে এই ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে ৩৪ লাখ কোটি টকা অৰ্থাৎ ৪০০ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰো অধিক ধন পোনপটীয়াকৈ হিতাধিকাৰীৰ বেংক একাউণ্টত জমা কৰা হৈছে। ক’ভিড মহামাৰীৰ সময়ত ভাৰতে কো-উইন(CoWin) মঞ্চৰ জৰিয়তে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ টিকাকৰণ অভিযান সম্পন্ন কৰা হৈছিল। প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰে স্বচ্ছতা বৃদ্ধি কৰিছে, দুৰ্নীতি হ্ৰাস কৰিছে, অন্তৰ্ভুক্তিক উপকৃত কৰিছে, চৰকাৰৰ ওপৰত জনসাধাৰণৰ আস্থা বৃদ্ধি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ ‘প্ৰতিৱেশী প্ৰথম’ নীতি আৰু ‘সাগৰ’ৰ আমাৰ সামুদ্ৰিক দৃষ্টিভংগী অৰ্থাৎ ‘অঞ্চলটোৰ সকলোৰে বাবে নিৰাপত্তা আৰু বৃদ্ধিয়ে অঞ্চলটোৰ শান্তি, নিৰাপত্তা আৰু উন্নয়নৰ প্ৰতি আমাৰ দায়বদ্ধতাক আলোকপাত কৰে। ভাৰতে স্বীকাৰ কৰে যে ইয়াৰ উন্নয়ন চুবুৰীয়া দেশসমূহৰ সৈতে জড়িত। আমি বিভিন্ন ডমেইনত শ্ৰীলংকাৰ সৈতে সংযোগ ধাৰাবাহিকভাৱে বৃদ্ধি কৰি আছো। যোৱা বছৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ৱিক্ৰমসিংহৰ ভাৰত ভ্ৰমণৰ সময়ত আমি এটা দৃষ্টিভংগীৰ নথি গ্ৰহণ কৰিলোঁ, য’ত বিত্তীয় সংযোগৰ সম্প্ৰসাৰণ ইয়াৰ এক উল্লেখযোগ্য দিশ। আজি এই সংকল্প সাৰ্থক হোৱা দেখি মোৰ বৰ আনন্দ লাগিছে। তদুপৰি, আমি যোৱা বছৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী জগন্নাথৰ সৈতে বিস্তৃত আলোচনাত মিলিত হৈছিলো, আৰু মই এইটো জানিবলৈ পাই আনন্দিত হৈছো যে তেওঁ জি-২০ শীৰ্ষ সন্মিলনত আমাৰ বিশিষ্ট অতিথি আছিল। মই নিশ্চিত যে শ্ৰীলংকা আৰু মৰিচাছক ইউপিআই ব্যৱস্থাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলে দুয়োখন দেশৰ লাভ হ’ব। ডিজিটেল ৰূপান্তৰৰ গতি ত্বৰান্বিত হ’ব। স্থানীয় অৰ্থনীতিৰ ব্যাপক পৰিৱৰ্তন আহিব। তদুপৰি, ই আমাৰ দেশসমূহৰ মাজত পৰ্যটন বৃদ্ধি কৰিব, ভাৰতীয় পৰ্যটকসকলে ইউপিআইৰ সুবিধা থকা গন্তব্যস্থানসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ সম্ভাৱনা আছে। তদুপৰি, শ্ৰীলংকা আৰু মৰিচাছত বাস কৰা ভাৰতীয় মূলৰ ব্যক্তিসকলৰ লগতে তাত অধ্যয়ন কৰা ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলেও এই পদক্ষেপৰ পৰা বিশেষ সুবিধা লাভ কৰিব। মই ঘোষণা কৰিবলৈ পাই আনন্দিত হৈছো যে নেপাল, ভূটান, ছিংগাপুৰ আৰু ইউএইত সফলতাৰে মুকলি কৰাৰ পিছত এতিয়া আফ্ৰিকাৰ মৰিচাছত ৰুপে কাৰ্ড প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা মৰিচাছৰ পৰা ভাৰতলৈ যাত্ৰা কৰা ব্যক্তিসকলৰ বাবে লেনদেন সুশৃংখলিত হ’ব, যাৰ ফলত মুদ্ৰা ক্ৰয়ৰ প্ৰয়োজনীয়তা হ্ৰাস পাব। ইউপিআই আৰু ৰুপে কাৰ্ড ব্যৱস্থাই আমাৰ নিজ নিজ মুদ্ৰাত সঠিক সময়ৰ, ব্যয়-বহনক্ষম আৰু সুবিধাজনক পেমেণ্টৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব। আমি অদূৰ ভৱিষ্যতে ব্যক্তিৰ পৰা ব্যক্তিলৈ (পিটুপি) পেমেণ্টৰ সুবিধাৰ জৰিয়তে সীমা অতিক্ৰম কৰি ৰেমিটেন্সৰ দিশত আগবাঢ়ি যোৱাৰ কল্পনা কৰিছো।
মহামহিম,
আজিৰ এই শুভাৰম্ভণি গ্ল’বেল ছাউথৰ সহযোগিতাৰ সফলতাৰ সাৰ্থক। আমাৰ সম্পৰ্ক কেৱল লেনদেনত সীমাবদ্ধ নহয়, ই এক ঐতিহাসিক সম্পৰ্ক। ই আমাৰ জনসাধাৰণৰ সম্পৰ্ক সুদৃঢ় কৰে। বিগত দশকত ভাৰতে সংকটৰ সময়ত চুবুৰীয়া ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ প্ৰতি অদম্য সমৰ্থন প্ৰদৰ্শন কৰি আহিছে। প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনোৱাই হওক, স্বাস্থ্যজনিত জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনোৱাই হওক, অৰ্থনৈতিক প্ৰত্যাহ্বানৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনোৱাই হওক বা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মঞ্চত সহায় আগবঢ়োৱাই হওক, ভাৰতে ধাৰাবাহিকভাৱে প্ৰথমে সহায় আগবঢ়াই আহিছে আৰু আগবঢ়াই যাব। আনকি জি-২০ অধ্যক্ষ হিচাপেও আমি গ্ল’বেল ছাউথৰ উদ্বেগক সম্বোধন কৰাত অগ্ৰাধিকাৰ দিছিলো। তদুপৰি, আমি ভাৰতৰ ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ সুবিধাসমূহ গ্ল’বেল ছাউথৰ দেশসমূহলৈ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে সামাজিক প্ৰভাৱ পুঁজি গঠন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
এই শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা লোৱাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতি ৰণীল ৱিক্ৰমসিংহ আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী প্ৰৱীন্দ জগন্নাথক মই আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। এই শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠান সফল কৰি তোলাৰ বাবে এই সুযোগতে তিনিওখন দেশৰ কেন্দ্ৰীয় বেংক আৰু সংস্থাসমূহক ধন্যবাদ জনাইছো। ধন্যবাদ৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks at the launch of UPI services in Sri Lanka and Mauritius
12 FEB 2024 2:30PM by PIB Delhi
Your Excellency President Ranil Wickremesinghe ji, Your Excellency Prime Minister Pravind Jugnauth ji, the External Affairs Minister of Bharat Dr. Jaishankar ji, distinguished Governors of the Central Banks of Sri Lanka, Mauritius, and Bharat, and all esteemed participants of this significant event!
Today marks a momentous occasion for three friendly nations of the Indian Ocean region. We are forging modern digital links to augment our longstanding historical ties. This initiative underscores our unwavering dedication to the progress of our people. Through Fintech connectivity, we aim not only to enhance cross-border transactions but also to strengthen interpersonal ties across borders. Bharat's Unified Payments Interface, known as UPI, is now embarking on a new role – Uniting Partners with India.
Friends,
Digital Public Infrastructure has catalysed a revolutionary transformation in Bharat. Even in our remotest villages, the smallest traders are embracing digital payments for their convenience and efficient speed. Last year alone, the UPI facilitated a record-breaking 100 billion transactions, amounting to over Rs 2 lakh crore. This equates to 8 trillion Sri Lankan rupees and 1 trillion Mauritius rupees. We are ensuring last mile delivery through JAM trinity – i.e. bank account, Aadhaar and mobile phones. So far, Rs 34 lakh crore, i.e. more than $400 billion, has been deposited directly into the bank accounts of the beneficiaries through this system. During the Covid pandemic, Bharat executed the world's largest vaccination campaign through the CoWin platform. The use of technology is enhancing transparency, reducing corruption, fostering inclusivity, and bolstering public confidence in the government.
Friends,
Bharat's policy of 'Neighbourhood First' and our maritime vision of 'SAGAR' i.e. 'Security And Growth For All in the Region underscore our commitment to peace, security, and development in the region. Bharat recognises that its development is intertwined with that of its neighbouring nations. We are consistently enhancing connectivity with Sri Lanka across various domains. During President Wickremesinghe's visit to Bharat last year, we adopted a vision document, with the expansion of financial connectivity being a significant aspect of it. It brings me great joy to see this resolution come to fruition today. Furthermore, we engaged in comprehensive discussions with Prime Minister Jugnauth last year, and I am pleased to note that he was our distinguished guest at the G-20 Summit. I am confident that the inclusion of Sri Lanka and Mauritius in the UPI system will benefit both countries. The pace of digital transformation will accelerate. There will be tremendous changes in local economies. Additionally, it will boost tourism between our nations, with Indian tourists likely to prioritise destinations with UPI access. Moreover, individuals of Indian origin residing in Sri Lanka and Mauritius, as well as students studying there, will derive special benefits from this initiative. I am delighted to announce that following its successful launch in Nepal, Bhutan, Singapore, and the UAE, the RuPay card is now being introduced in Africa with Mauritius. This will streamline transactions for individuals travelling from Mauritius to Bharat, reducing the need to buy hard currency. The UPI and RuPay card systems will facilitate real-time, cost-effective, and convenient payments in our respective currencies. Looking ahead, we envisage advancing towards cross-border remittances in the near future through Person to Person (P2P) payment facilities.
Excellencies,
Today's launch epitomises the success of Global South cooperation. Our relations are not just limited to transactions, it is a historical relation. It strengthens our people-to-people relations. Over the past decade, Bharat has demonstrated its unwavering support for its neighbouring nations during times of crisis. Whether responding to natural disasters, health emergencies, economic challenges, or providing support on the international stage, Bharat has consistently been the first to offer assistance and will continue to do so. Even as the G-20 Presidency, we prioritized addressing the concerns of the Global South. Furthermore, we have established a Social Impact Fund to extend the advantages of Bharat's digital public infrastructure to countries in the Global South.
Friends,
I extend my heartfelt gratitude to President Ranil Wickremesinghe and Prime Minister Pravind Jugnauth for their pivotal roles in this launch. I take this opportunity to thank the central banks and agencies of the three countries for making this launch a success. Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.