গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি লোকসভাত ‘ঐতিহাসিক ৰাম মন্দিৰ নিৰ্মাণ আৰু শ্ৰী ৰাম লালাৰ অভিষেক’ সন্দৰ্ভত ‘বিধি-নিয়ম ১৯৩’ ৰ অধীনত অনুষ্ঠিত আলোচনাত অংশগ্ৰহণ কৰে
বছৰ বছৰ ধৰি আদালতৰ কাকতৰ তলত সমাধিস্থ হৈ থকা শ্ৰী ৰাম মন্দিৰৰ গোচৰটোৱে মোদীজী প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ পিছত কণ্ঠস্বৰ আৰু অভিব্যক্তি লাভ কৰিছিল
১০,০০০ বছৰৰ বাবে এক ঐতিহাসিক দিৱস হ'ব ২২ জানুৱাৰী ২০২৪
পৃথিৱীত এনে কোনো দেশ নাই য'ত সংখ্যাগৰিষ্ঠ সমাজে নিজৰ আস্থা সাব্যস্ত কৰিবলৈ ইমান দীঘলীয়া আইনী যুঁজ দিবলগীয়া হৈছিল
১৫২৮ চনৰ পৰা ২০২৪ চনলৈ শ্ৰী ৰাম মন্দিৰৰ হৈ যুঁজ দিয়া সকলো যোদ্ধাৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা
২২ জানুৱাৰী হৈছে ভগৱান ৰামৰ কোটি কোটি ভক্তৰ আকাংক্ষা আৰু সফলতাৰ দিন, ভাৰতৰ আধ্যাত্মিক চেতনাৰ নৱজাগৰণৰ দিন আৰু এখন মহান ভাৰতৰ যাত্ৰাৰ আৰম্ভণি
10 FEB 2024 6:09PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি লোকসভাত ‘ঐতিহাসিক ৰাম মন্দিৰ নিৰ্মাণ আৰু শ্ৰী ৰাম লালাৰ অভিষেক’ সন্দৰ্ভত ‘বিধি নিয়ম ১৯৩’ৰ অধীনত আলোচনাত অংশগ্ৰহণ কৰে। শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি তেওঁ এই সদনত তেওঁৰ হৃদয়ৰ ভাৱনা আৰু দেশৰ জনসাধাৰণৰ কণ্ঠস্বৰৰ উপস্থাপন কৰিব বিচাৰিছে, যি কণ্ঠস্বৰ বছৰ বছৰ ধৰি আদালতৰ নথিপত্ৰৰ তলত অৱদমিত হৈ আছিল আৰু শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ পিছত অভিব্যক্তি লাভ কৰিছিল। তেওঁ কয় যে ২২ জানুৱাৰী ২০২৪ৰ দিনটো অহা দহ হাজাৰ বছৰৰ বাবে এক ঐতিহাসিক দিন দিৱস হিচাপে পৰিগণিত হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ২২ জানুৱাৰীত ১৫২৮ চনত আৰম্ভ হোৱা অন্যায়ৰ বিৰুদ্ধে চলা সংগ্ৰাম আৰু আন্দোলনৰ সমাপ্তি ঘটিছে। তেওঁ কয় যে ২২ জানুৱাৰী হৈছে ভগৱান ৰামৰ কোটি কোটি ভক্তৰ আকাংক্ষা আৰু সফলতাৰ দিন, সমগ্ৰ ভাৰতৰ আধ্যাত্মিক চেতনাৰ নৱজাগৰণ আৰু এখন মহান ভাৰতৰ যাত্ৰাৰ আৰম্ভণি। তেওঁ কয় যে ২২ জানুৱাৰী হৈছে ‘আই ভাৰতী’ (ভাৰত)’বিশ্ব গুৰু’ (বিশ্বৰ শিক্ষক) হোৱাৰ পথ প্ৰশস্ত কৰাৰ দিন। তেওঁ ১৫২৮ চনৰ পৰা ২০২৪ চনলৈ শ্ৰী ৰাম মন্দিৰৰ হৈ যুঁজ দিয়া সকলো যোদ্ধালৈ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভগৱান ৰাম আৰু ৰাম চৰিতৰ চৰ্চা অবিহনে ভাৰতক কল্পনা কৰিব নোৱাৰি আৰু যিসকলে এইখন দেশেৰে পৰিচিত হ’ব বিচাৰে, জানিব বিচাৰে আৰু অনুভৱ কৰিব বিচাৰে, তেওঁলোকে ভগৱান ৰাম আৰু ‘ৰামচৰিত মানস’ৰ অবিহনে এনে অভিপ্ৰায় পূৰণ কৰিব নোৱাৰে। তেওঁ কয় যে ভগৱান ৰামৰ চৰিত্ৰ আৰু ভগৱান ৰাম হৈছে এইখন দেশৰ জনসাধাৰণৰ আত্মা। তেওঁ কয় যে যিসকলে ভগৱান ৰামৰ অবিহনে ভাৰতক কল্পনা কৰে তেওঁলোকে ভাৰতক নাজানে, আৰু তেওঁলোকে আমাৰ ‘দাসত্বৰ যুগ’ক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে ভগৱান ৰাম এজন ব্যক্তি নহয়, বৰঞ্চ জীৱন কেনেদৰে অতিবাহিত কৰিব লাগে কোটি কোটি লোকৰ বাবে তাৰেই প্ৰতীক, এক আদৰ্শ, সেয়েহে তেওঁক ‘মৰ্যাদা পুৰুষোত্তম’ বুলি কোৱা হয়। তেওঁ কয় যে ৰামৰাজ্য কোনো নিৰ্দিষ্ট ধৰ্ম বা সম্প্ৰদায়ৰ বাবে নহয়, ই কেৱল ভাৰতৰ বাবেও নহয়, বৰঞ্চ সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে এক আদৰ্শ ৰাজ্য কেনেকুৱা হ'ব লাগে তাৰহে প্ৰতীক। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ভগৱান ৰাম আৰু ভগৱান ৰামৰ চৰিত্ৰ পুনৰ প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ কাম ২২ জানুৱাৰীত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ হাতেৰে কৰা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আমি সকলো সেইসকল সৌভাগ্যৱানৰ মাজত আছোঁ যিসকলে ১৫২৮ চনৰ পৰা অযোধ্যাত ৰাম মন্দিৰ চাবলৈ বিচাৰিছিল। তেওঁ কয় যে ভাৰতীয় সংস্কৃতি আৰু ৰামায়ণক পৃথকে চাব নোৱাৰি। বহুতো ভাষা, অঞ্চল আৰু ধৰ্মত ৰামায়ণৰ কথা উল্লেখ কৰা হৈছে, অনুবাদ কৰা হৈছে, আৰু ইয়াক ৰাষ্ট্ৰীয় চেতনাৰ আধাৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ ইয়াৰ পৰম্পৰা আৰু কাম কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে বহুতো দেশে ৰামায়ণক গ্ৰহণ কৰিছে আৰু ইয়াক এক ‘আদৰ্শ মহাকাব্য’ হিচাপে স্বীকৃতি দিছে। তেওঁ কয় যে ২২ জানুৱাৰীত শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীৰ হাতেৰে দেশৰ ইচ্ছা পূৰণ কৰা হ’ল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আইনী যুঁজ ১৮৫৮ চনৰ পৰা চলি আহিছে, আৰু ই ৩৩০ বছৰৰ পিছত সমাপ্ত হৈছে, আজি ‘ৰাম লালা’ তেওঁৰ ঘৰত আছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ৰাম জন্মভূমিৰ ইতিহাস অতি দীঘলীয়া, আৰু বহুতো ৰজা, সাধু, সংগঠন আৰু আইন বিশেষজ্ঞই ইয়াত অৰিহণা যোগাইছে। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীজীয়ে ‘ৰামসেতু’ৰ ‘ভূমি পূজন’ সম্পন্ন কৰাৰ লগতে ‘শ্ৰী ৰাম লালাৰ অভিষেক’ সম্পন্ন কৰে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে ১৯৯০ চনত এই আন্দোলনৰ গতি বৃদ্ধি হোৱাৰ আগতেই তেওঁৰ দলে দেশৰ জনসাধাৰণক এই প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদান কৰিছিল। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীয়ে যি কয় সেয়া কৰে। তেওঁ কয় যে উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ সিদ্ধান্তই সমগ্ৰ বিশ্বক ভাৰতৰ ধৰ্মনিৰপেক্ষ চৰিত্ৰ প্ৰদৰ্শিত কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ৰাম জন্মভূমিৰ বাবে যুঁজ ২০১৪ চনৰ পৰা ২০১৯ চনলৈ অব্যাহত আছিল, লাখ লাখ পৃষ্ঠা অনুবাদ কৰা হৈছিল আৰু তাৰ পিছত ২০১৯ চনত মোদীজী পুনৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী হৈছিল। আদালতৰ সিদ্ধান্তৰ পিছত, মোদীজীয়ে ৫ আগষ্ট, ২০১৯ তাৰিখে ইয়াৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। তেওঁ কয় যে এই আন্দোলনত কোটি কোটি লোকে অযোধ্যাৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ ইচ্ছা আৰু ভক্তি সাংবিধানিক আৰু শান্তিপূৰ্ণ ভাৱে গ্ৰহণ কৰিছিল। তেওঁ কয় যে অশোক সিংঘলজীয়ে এই যাত্ৰাক শীৰ্ষ পৰ্যায়লৈ লৈ গৈছিল, আদৱানীজীয়ে জনসজাগতা সৃষ্টি কৰিছিল আৰু নৰেন্দ্ৰ মোদীজীয়ে জনসাধাৰণৰ আশা-আকাংক্ষা পূৰণ কৰি এক আধ্যাত্মিক চেতনা জাগ্ৰত কৰিছিল। এই সমগ্ৰ আন্দোলনক এক গণতান্ত্ৰিক প্ৰমূল্য হিচাপে চোৱা যাব যে কেনেকৈ এখন দেশে ইয়াৰ সংখ্যাগৰিষ্ঠ সমাজৰ ধৰ্মীয় বিশ্বাস পূৰণ কৰিবলৈ ইমান দিন ধৰি উচ্চতম ন্যায়ালয়ত ধৈৰ্য্য সহকাৰে অনুৰোধ কৰি আহিছিল আৰু উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ সিদ্ধান্তৰ পিছত ই এক সুসংগত পৰিৱেশত পূৰণ হৈছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ ৰায় আৰু ৰাম মন্দিৰ নিৰ্মাণৰ সময়ত বহুলোকে কৈছিল যে দেশত হিংসাত্মক ঘটনা সংঘটিত হ'ব, কিন্তু নৰেন্দ্ৰ মোদীজী এই দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী। মোদীজীৰ দূৰদৰ্শী চিন্তাধাৰাই আদালতৰ ৰায়ক বিজয় বা পৰাজয়ৰ পৰিৱৰ্তে সকলোৰে বাবে গ্ৰহণযোগ্য শীৰ্ষ ন্যায়ালয়ৰ আদেশলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছিল। তেওঁ কয় যে নিৰ্মাণৰ পিছত ভূমিপূজন কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনোৱাৰ সময়ত মোদীজীয়ে ১১ দিন ধৰি কঠিন উপবাস ৰাখিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১১ দিন বিচনাত শোৱা নাছিল, কেৱল নাৰিকল পানী খাই আৰু ভগৱান ৰামৰ ভক্তিত নিমজ্জিত হৈ ‘অভিষেক বিধি’ সম্পাদন কৰিছিল। তেওঁ কয় যে ভক্তি আন্দোলন ভাৰতত নতুন নহয়। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি চলি অহা সাংস্কৃতিক আৰু ৰাজনৈতিক ইতিহাসত এজন নেতাই নেতৃত্বৰ গুণ প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত যোৱা ১০টা বছৰত বহুতো গুৰুত্বপূৰ্ণ সাফল্য লাভ কৰা হৈছে। ইয়াৰ পূৰ্বে নীতিগত দুৰ্বলতা থকা চৰকাৰ আছিল আৰু আজি বহুতো নীতি প্ৰস্তুত কৰি মোদীজীয়ে ভাৰতৰ অৰ্থনীতিক বিশ্বৰ ১১ সংখ্যক স্থানৰ পৰা পঞ্চম স্থানলৈ উন্নীত কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে যেতিয়া চীনে ১৯৬২ চনৰ দৰে আমাৰ সীমান্তত খেলিমেলি লগাইছিল, সেই মুহূৰ্তত মোদীজীৰ নেতৃত্বত ভাৰতে দৃঢ়তাৰে থিয় দিছিল। তেওঁ কয় যে যেতিয়া পুঞ্চ আৰু পুলৱামাত সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণ সংঘটিত হৈছিল, মোদীজীয়ে ‘ছাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইক’ আৰু বিমান আক্ৰমণ কৰি নেতৃত্বৰ সাহসিকতা প্ৰদৰ্শন কৰিছিল আৰু তেওঁলোকৰ ঠাইত প্ৰৱেশ কৰি প্ৰতিশোধ লৈছিল। তেওঁ কয় যে যেতিয়া পৰীক্ষাৰ সময়ত হাজাৰ হাজাৰ শিশু চাপত আছিল, মোদীজীয়ে পিতৃৰ দৰে নেতৃত্ব দেখুৱাইছিল আৰু পৰীক্ষাৰ ভীতি আঁতৰাবলৈ ‘পৰীক্ষা পে চৰ্চা’ত মিলিত হৈছিল। তাৰ পিছত, যেতিয়া ৰাম মন্দিৰৰ বাবে সুযোগ আহিছিল, এজন সন্ন্যাসী আৰু ভক্তৰ দৰে তেওঁ গৌৰৱান্বিত ভাৱে আধ্যাত্মিক চেতনাৰ পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এইখন দেশক বহু দিন ধৰি এনে নেতৃত্বৰ প্ৰয়োজন আছিল। তেওঁ কয় যে শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে নিৰ্বাচিত কৰি দেশৰ ১৪০ কোটি লোকে দেশৰ সকলো প্ৰত্যাহ্বানৰ অন্ত পেলাইছে। তেওঁ কয় যে ৰাম মন্দিৰ নিৰ্মাণ হৈছে সমগ্ৰ সমাজক সংযোগ কৰি সামাজিক ঐক্য আৰু সাংস্কৃতিক নৱজাগৰণৰ এক আশ্চৰ্যকৰ উদাহৰণ। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে অযোধ্যাত নিৰ্মিত ৰাম মন্দিৰ হৈছে ধ্বংসৰ বিপৰীতে বিকাশৰ জয়, ধৰ্মীয় গোঁড়ামিৰ বিপৰীতে আধ্যাত্মিকতা আৰু ভক্তিৰ বিজয়।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah participates in the discussion in the Lok Sabha today under Rule 193 on the construction of the historic Ram Temple and the consecration of Shri Ram Lala
The case of Shri Ram Temple, which was buried in the court papers for years, got voice and expression after Modi ji became the Prime Minister
22 January 2024 will be a historic day for 10,000 years
There is no country in the world where the majority society fought such a long legal battle to exercise its faith
Gratitude to all the warriors who fought for Shri Ram Temple from 1528 to 2024
22 January is the day of aspiration and accomplishment of crores of devotees of Lord Ram, the day of renaissance of India's spiritual consciousness and the beginning of the journey of a great India
Modi ji's penance for the consecration of Lord Shri Ram temple is inspiring for all
The work of re-establishing Lord Shri Ram and his character has been done by PM Modi ji on 22 January
Modi ji is an example of sensitive, alert and dedicated leadership towards public sentiments with patience and fearlessness
When the struggle continued, it was 'Jai Shri Ram' and when temple has been built, it became 'Jai Siyaram', Modi ji completed the journey of devotion through this struggle
140 crore people of the country ended all the challenges of the country by electing Shri Narendra Modi as the Prime Minister
10 FEB 2024 6:09PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah participated in the discussion in the Lok Sabha today under Rule 193 on the construction of the historic Ram Temple and the consecration of Shri Ram Lala. Shri Amit Shah said that today he wants to present thoughts of his heart and voice of the people of the country in this House, which was suppressed in the court documents for years and got expression after Shri Narendra Modi became the Prime Minister. He said that 22 January 2024 is going to be a historic day for ten thousand years. Shri Shah said that January 22 marks the end of the struggle and movement against injustice that started in 1528. He said that 22 January is the day of aspiration and accomplishment of crores of devotees of Lord Ram, the renaissance of spiritual consciousness of entire India and the beginning of the journey of a Great India. He said that 22 January is the day to pave the way for Maa Bharati (India) to become a Vishwa Guru (Teacher of the world). He expressed gratitude to all the warriors who fought for Shri Ram Temple from 1528 to 2024.
​The Union Home Minister said that India cannot be imagined without Lord Ram and Ram Charitra and those who want to get acquainted, know and feel this country, cannot do so without Lord Ram and Ramcharit Manas. He said that Lord Ram's character and Lord Ram is the soul of the people of this country. He said that those who imagine India without Lord Ram do not know India and they represent our era of slavery. Shri Shah added that Lord Ram is not a person, but a symbol of crores of people on how to live an ideal life, that is why he is called Maryada Purushottam. He said that Ram Rajya is not for any particular religion or sect, rather it is a symbol of what an ideal state should be like, not only for India but for the entire world. Shri Shah said that the work of re-establishing Lord Ram and Lord Ram's character has been done by the hands of Prime Minister Modi on 22 January.
Shri Amit Shah said that we are all among those fortunate people who wanted to see the Ram Temple in Ayodhya since 1528. He said that Indian culture and the Ramayana cannot be seen separately. In many languages, regions, and religions, the Ramayana has been mentioned, translated, and its traditions and work have been done to make it the basis of national consciousness. He said that many countries have accepted the Ramayana and recognised it as an ideal epic. He said that on January 22, the nation's wish was fulfilled from the hands of Shri Narendra Modi Ji. Shri Shah said that the legal battle had been going on since 1858, and it ended after 330 years, today Ram Lalla is in his house.
The Union Home Minister said that the history of Ram Janmabhoomi is very long, and many kings, saints, organisations, and legal experts have contributed to it. He said that Prime Minister Modi ji performed the Bhoomi Pujan of Ram Setu and performed the consecration of Shri Ram Lalla. Shri Shah added that even before this movement gained momentum in 1990, his party had made this promise to the people of the country. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi ji does whatever he says. He said that the decision of the Supreme Court has shown the secular character of India to the whole world.
Shri Amit Shah said that the fight for Ram Janmabhoomi continued from 2014 to 2019, lakhs of pages were translated and then in 2019, Modi ji again became the Prime Minister. After the court's decision, Modi ji laid its foundation on August 5, 2019. He said that in this movement, crores of people took their wish and devotion to Ayodhya in a constitutional and peaceful manner. He said that Ashok Singhal ji took this journey to its extreme, Advani ji created public awareness and Narendra Modi ji awakened a spiritual consciousness by fulfilling the aspirations of the people. This entire movement will be seen as a democratic value that how a country kept pleading patiently in the Supreme Court for so long to fulfill the religious beliefs of its majority society and after the decision of the Supreme Court, it is fulfilled in a harmonious atmosphere.
The Union Home Minister said that during the judgement of the Supreme Court and the construction of Ram temple, many people said that there will be violence in the country, but Narendra Modi ji is the Prime Minister of this country. Modi ji's visionary thinking also converted the court's judgement into an order of the apex court acceptable to all instead of victory or defeat. He said that when invited to perform Bhoomi Pujan after the construction, Modi ji kept a difficult fast for 11 days. Shri Shah said that the Prime Minister performed consecration by not sleeping on the bed for 11 days, drinking only coconut water and immersing in the devotion of Lord Ram. He said that the Bhakti movement is not new in India. He added that in the thousands of years long cultural and political history of India, a leader has shown the qualities of leadership.
Shri Amit Shah said that many important results have been achieved in the last 10 years under the leadership of Prime Minister Modi. Earlier there was a government with policy paralysis and today by making many policies, Modi ji has taken India's economy from 11th position to 5th in the world. Shri Shah said that when China tampered with our border like in 1962, India stood firm under the leadership of Modi ji. He said that when terrorist attacks took place in Poonch and Pulwama, Modi ji demonstrated bravery of leadership by carrying out surgical strikes and air strikes and also retaliated by entering their places. He said that when thousands of children were stressed during exams, Modi ji showed leadership like a father and did Pariksha pe Charcha to discuss exams phobia. Thereafter, when the opportunity came for Ram temple, like a monk and a devotee, he created an environment of spiritual consciousness in a proud manner.
The Union Home Minister said that this country needed such leadership for a very long time. He said that 140 crore people of the country ended all the challenges of the country by electing Shri Narendra Modi as the Prime Minister. He said that the construction of Ram Temple is a wonderful example of social unity and cultural renaissance by connecting the entire society. Shri Shah said that the Ram temple built in Ayodhya is the victory of development over demolition and spirituality and devotion over religious bigotry.