মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী-মন্দলনা ফিশরিজ সেক্তর মাইক্রো অমসুং স্মোল এন্তর্প্রাইজশিংগী লৈরিবা প্রধান মন্ত্রী মতস্য সম্পদাগী মখাদা সেন্ত্রেল সেক্তর সব-স্কিম অমা ওইরিবা অমসুং মথংগী চহি মরিদা লুপা করোর লিশিং তরুক হেন্না ইনভেস্তমেন্ত তৌনবা পান্দম থম্মিবা “প্রধান মন্ত্রী মতস্য কিসাম সমৃদ্ধি সহ-য়োজনা (PM-MKSSY)” অয়াবা পীখ্রে
08 FEB 2024 8:58PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দল মীফমনা রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী পুম্নমক্তা FY 2023-24 দগী FY 2026-27 ফাওবা চহি মরি (4)গী মতমগী ওইনা ফিশরীজ সেক্তর ফোর্মেলাইজেসন তৌনবা অমসুং ফিশরীজ মাইক্রো অমসুং স্মোল এন্তর্প্রাইসশিং সপ্পোর্ত তৌনবা লুপা করোর 6,000 হেনবগী ইনভেস্তমেন্তগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রী মতস্য সম্পদাগী মখঅদা সেন্ত্রেল সেক্তর সব-স্কিম অমা ওইনা “প্রধান মন্ত্রী মতস্য কিসান সমৃদ্ধী সহ-য়োজনা (PM-MKSSY) অয়াবা পীখ্রে।
চাদিং তৌগদবা
সব-স্কিম অসি 50% অমনা হায়বদি ৱর্ল্দ বেঙ্ক অমসুং AFD এক্সতর্নেল ফাইনান্সিং য়াওনা লুপা করোর 3,000গী পব্লিক ফাইনান্স অমসুং লেমহৌরিবা 50%না হায়বদি লুপা করোর 3,000না বেনিফিসরিশিং/প্রাইবেৎ সেক্তরদগী এন্তিসিপেতেদ ইনভেস্তমেন্ত ওইদুনা পুন্না লুপা করোর 6,000গী এস্তিমেৎ তৌবা আউৎলেগা লোয়ননা PMMSYগী সেন্ত্রেল সেক্তর কম্পোনেন্তগী মখাদা সেন্ত্রেল সেক্তর সব-স্কিম অমা ওইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌগনি। মসি রাজ্য অমসুং UT পুম্নমক্তা FY 2023-24 দগী FY 2026-27 ফাওবা চহি মরিগী ওইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌগনি।
ফংগদবা বেনিফিসরীশিং:
• ঙমীশিং, ঙা (এক্বাকলচর) ফার্মরশিং, ফিশ ৱার্করশিং, ঙাগী ভেন্দর ফম্মিবশিং নত্ত্রগা ফিশরিজ ভেল্যু চেনদা হকথেংননা থবক তৌরিবা অদুগুম্বা মীওইশিং।
• ভারত্তা রেজিস্তর তৌবা প্রোপ্রাইতরী ফর্মশিং, পার্তনরশিপ ফার্মশিং অমসুং কম্পনীশিংগী মওংদা লৈরিবা মাইক্রো অমসুং স্মোল এন্তর্প্রাইজশিং, সোসাইতীশিং, লিমিতেদ লাইএবিলিতী পার্তনরশিপ্স (LLPশিং), কোওপরেতিবশিং, ফেদরেসনশিং, সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং (SHGশিংগুম্বা) ভিলেজ লেবেল ওর্গনাইজেসনশিং, ফিশ ফার্মর্স প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসনশিং (FFPOশিং) অমসুং ফিশরিজ অমসুং এক্বাকলচর ভেল্যু চেনশিংদা থবক তৌরিবা স্তার্তঅপশিং।
• FFPOশিংদা ফার্মস প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসনশিং (FPOশিং)সু য়াওরি।
• Golগী ফিশরিজ বিভাগনা তার্গেৎ তৌবা বেনিফিসরীশিং ওইনা হাপ্পা য়াবা অতৈ বেনিফিসরীশিং।
থবক পীবা ঙম্বগী পোতেন্সিএল য়াওনা অচৌবা কান্নবা
• স্মোল অমসুং মাইক্রো-এন্তর্প্রাইজ ৱার্ক বেজ আইদেন্তিতী লাখ 40 পীনবা নেস্নেল ফিশরিজ দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অমা শেম্বা।
• ফিশরিজ সেক্তর তপ্না-তপ্না ফোর্মেলাইজেসন তৌবা আমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল ক্রেদিৎকী এক্সেস হেনগৎহনবা। ইনিসিএতিব অসিনা মাইক্রো-এন্তর্প্রাইজ লাখ 6.4 অমসুং ফিশরিজ কোওপরেতিব 5,500দা সপ্পোর্ত পীদুনা ইন্সতিত্যুস্নেল ক্রেদিৎ এক্সেস ফংহল্লি।
• ফিশরিজতা কনভেন্সনেল সবসিদীজতগী পরফোর্মেন্স বেজ ইনসেন্তিবশিংদা তপ্না-তপ্না হোংলকপা
• প্রোগ্রাম অসিনা ভেল্যু চেন ইফিসিএন্সী হেনগৎহনবা অমসুং তার্গেতেদ মাইক্রো অমসুং স্মোল এন্তর্প্রাইজ 55,000 সপ্পোর্ত তৌদুনা শাফবা, ক্বালিতী লৈবা ঙা ফংহনবদা মীৎয়েং থম্মি।
• এনভাইর্নমেন্ত অমসুং সস্তেনেবিলিতী ইনিসিএতিবশিং প্রমোসন তৌবা।
• ইজ ওফ দুইং বিজিনেস অমসুং ত্রান্সপরেন্সী লৈহনবা।
• প্রদক্সন, প্রদক্তিবিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা এক্বাকলচরগীদমক ইন্সুরেন্স কবরেজকী খুত্থাংদা লাইনানা মরম ওইরগা অমাং অতা থোকহল্লিবা এক্বাকলচর ক্রোপকী সমস্যাশিং কোকহনবা।
• ভেল্যু এদিসন, ভেল্যু রিএলাইজেসন অমসুং ভেল্যু ক্রিএসনগী খুত্থংদা এক্সপোর্ত কম্পিতিতিবনেস হেনগৎহনবা।
• ভেল্যু চেন ইফিসিএন্সীনা মরম ওইরগা প্রোফিৎ মার্জিনশিং হেগৎহনবনা মরম ওইদুনা ইনকমশিংদা হেনগৎহনবা।
• দোমেস্তিক মার্কেৎতা ঙা অমসুং ঙাগী পোত্থোক্কী ক্বালিতী ফগৎহনবা।
• দোমেস্তিক মার্কেৎশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং মরা চেৎহনবা।
• বিজিনেসশিংগী গ্রোথ লৈহনবা, থবক পীবা অমসুং বিজিনেসকী খুদোংচাবশিং লৈহনবা।
• থবক ফংহনবা অমসুং শাফবা থবক মফম ওইহনবগী খুত্থাংদা নুপীদা শক্তি পীবা।
• নুপী 75,000 থবক পীবদা অখন্নবা মীয়েং থম্বগা লোয়ননা অনৌবা থবক লাখ 1.7 পীনবা প্রোজেক্ত তৌখি অমসুং মাইক্রো অমসুং স্মোল এন্তরপ্রাইজ ভেল্যু চেন্দা লেপ্পা লৈতনা থবক্কী খুদোংচাবা লাখ 5.4পীনবা পান্দমসু থমখি।
PM-MKSSYগী পান্দমশিং অমসুং ওবজেক্তিবশিং:
1. সর্ভিস দেলিবরী ফগৎহন্নবগীদমক ফিশ ৱার্করশিংগী ৱার্ক বেজ দিজিতেল আইতেন্তিতীশিং শেম্বা য়াওনা নেস্নেল ফিশরিজ সেক্তর দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অমগী মখাদা ঙামীশিং, ঙা য়োক্লিবশিং অমসুং সপ্পোর্তিব ৱার্করশিংগী সেল্ফ রেজিস্ত্রেসনগী খুত্থাংদা অনওর্গনাইজ ফিশরিজ সেক্তরবু তপ্না-তপ্না ফোর্মেলাইজেসন তৌবা।
2. ফিশরিজ মাইক্রো অমসুং স্মোল এন্তর্প্রাইজশিং ইন্সতিত্যুস্নেল ফাইনান্সিংগী এক্সেস ফংহনবা।
3. এক্বাকলচর ইন্সুরেন্স লৈনবগীদমক বেনিফিসরীশিংদা ৱান-তাইম ইনসেন্তিব পীবা।
4. থবক পীবা অমসুং লেংদনা থম্বা য়াওনা ফিশরীজ সেক্তর ভেল্যু-চেন ইফিসিএন্সীশিং হেনগৎহন্নবগীদমক পরফোর্মেন্স গ্রান্তশিংগী খুত্থাংদা ফিশরিজ অমসুং এক্বাকলচর মাইক্রোএন্তর্প্রাইসশিং ইনসেন্তিভাইজ তৌবা।
5. থবক পীবা অমসুং লেংদনা থম্বা য়াওনা ঙা অমসুং ফিশরীজ প্রদক্ত সেফতী অমসুং ক্বেলিতী এসুরেন্স সিস্তেমশিংগী এদোপ্সন অমসুং এক্সপান্সনগীদমক পরফোর্মেন্স গ্রান্তশিংগী খুত্থাংদা মাইক্রো অমসুং স্মোল এন্তরপ্রাইজশিং ইনসেন্তিভাইজ তৌবা।
ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী লালোং:
সব-স্কিম অসিদা মখাদা পীরিবা মরু ওইবা কম্পোনেন্তশিং অসি য়াওরি:
1. কম্পোনেন্ত 1-A: ফিশরিজ সেক্তর ফোর্মেলাইজেসন তৌবা অমসুং ৱার্কিং কেপিতেল ফাইনান্সিংগীদমক ভারত সরকারগী প্রোগ্রামশিংদা ফিশরিজ মাইক্রোএন্তর্প্রাইসশিংনা এক্সেস ফংহনবা:
ফিশরীজ অসি অনওর্গনাইজ সেক্তর অমা ওইবনা ঙাগী প্রদ্যুসরশিং অমদি ফিশ ৱার্করশিং, ভেন্দরশিংগুম্বা অতৈ সপ্পোর্তিং এক্তরশিং অমসুং সেক্তর অসিদা জাতিগী থাক্তা থবক তৌরিবা মাইক্রো অমসুং স্মোল এন্তর্প্রাইসশিং য়াওনা প্রোসেসরশিংগী রেজিস্ত্রী শেমদুনা তপ্না-তপ্না ফোর্মেলাইজ তৌবগী মথৌ তাবা লৈ। হীরম অসিগীদমক নেস্নেল ফিশরিজ দিজিতেল প্লেৎফোর্ম (NFDP) শেমগনি অমসুং মসিদা রেজিস্তর তৌনবা স্তেকহোল্দর পুম্নমক মোবিলাইজ তৌগনি। মখোয়দা ফাইনান্সিএল ইনসেন্তিবশিং ফংহন্দুনা মসি তৌনবা পুক্নিং থৌগৎকনি। NFDPনা ফাইনান্সিএল ইনসেন্তিবশিংগী দিসবর্সমেন্ত য়াওনা ফঙ্কসন কয়ামরুম তৌগনি। ত্রেনিং অমসুং এক্সতেন্সন সপ্পোর্ত, ফাইনান্সিএল লিতেরেসী হেনগৎহনবা, ফাইনান্সিএল সপ্পোর্তকী খুত্থাংদা প্রোজেক্ত প্রিপরেসন আমসুং দোক্যুমেন্তেসনদা মতেং পাংবা, প্রোসেসিং ফী অমসুং অতৈ চার্কশিং রিইমবর্স তৌবা, করিগুম্বা মথৌ তারবদি হৌজিক লৈরিবা ফিশরিজ কোওপরেতিব সোসাইতীশি মপাঙ্গল কনখৎহনবা অসিগুম্বা থবক-থৌরমশিং পাইখৎনবসু প্রপোজ তৌখি।
1. কম্পোনেন্ত 1-B: এক্বাকলচর ইন্সুরেন্স এদোপ্সন তৌবদা মতেং পাংবা:
মতিক চাবা ইন্সুরেন্স প্রদক্ত শেম্বা অমসুং ওপরেসনগী স্কেল লৈহন্নবা প্রোজেক্তকী মতমগী মনুংদা এক্বাকলচর ফার্মগী য়ামদ্রবদা হেক্তর লাখ 1 কবর তৌনবা প্রপোজ তৌখি। মখা তানা মফম হেক্তর 4 অমসুং মসিদগী তাবা ফার্ম সাইজকা লোয়ননা ইন্সুরেন্স লৈবদা মশানা য়াজবা লৌমীশিংদা ৱানতাইম ইনসেন্তিব পীনবা প্রপোজ তৌখি। ‘ৱান তাইম ইনসেন্তিব’ অসি এক্বাকলচর ফার্মগী লম হেক্তর অমদা লুপা 25000গী চাংদা প্রিমিয়ম সবজেক্তকী কোস্তকী 40%গী রেৎতা ওইগনি। লৌমী অমদা পীবা য়াবা খ্বাইদগী য়াম্বা ইনসেন্তিব অসি লুপা 1,00,000নি অমসুং ইনসেন্তিবকীদমক ইলিজিবল ওইবা খ্বাইদগী চাউবা ফার্ম সাইজ অসি হেক্তর 4নি। কেজ কলচর, রি-সর্ক্যুলেতরী এক্বাকলচর সিস্তেম (RAS), বাইও-ফ্লোক, রেসৱেজনচিংবা অতৈ হেন্না ইন্তেন্সিব ওইবা এক্বাকলচরগী ফার্মশিংগী পীবা য়াবা ইনসেন্তিব অসি প্রিমিয়মগী 40% ওইইর। পীবা য়াবা মেক্সিমম ইনসেন্তিবনা লুপা লাখ 1নি অমসুং ইলিজিবল ওইবা মেক্সিমম য়ুনিৎ সাইজ অসি 1800 m3 ওইরি। মথক্তা পনখ্রিবা ‘ৱানতাইম ইনসেন্তিব’কী কান্নবা অসি ক্রোপ অমা খক্তগী হায়বদি ৱান ক্রোপ সাইকলগীদমক লৈবা এক্বাকলচর ইন্সুরেন্সকীদমক পীগনি। SC, ST অমসুং নুপী বেনিফিসরীশিংদা জেনরেল কেতগোরীশিংগী পীরিবা ইনসেন্তিব অদুগী @10% অহেনবা ইনসেন্তিব অমা পীগনি। মসিনা এক্বাকলচর ইন্সুরেন্স প্রদক্তশিংগীদমক মপাঙ্গল কনবা মার্কেৎ অমা শেম্বা ঙমগনি অমসুং ইন্সুরেন্স কম্পনীশিংনা তুংলমচৎতা হেন্না ফবা ইন্সুরেন্স প্রদক্তশিং পুথোকপা ঙমহনগনি।
1. কম্পোনেন্ত 2: ফিশরিজ সেক্তর ভেল্যু চেন ইফিসিএন্সীশিং ফগৎহন্নবা মাইক্রোএন্তর্প্রাইজশিং সপ্পোর্ত তৌবা:
কম্পোনেন্ত অসিনা এনালাইতিক্স অমসুং এৱের্নেস কেম্পেনশিংগা লোয়ননা পরফোর্মেন্স গ্রান্তশিংগী সিস্তেম অমগী খুত্থাংদা ফিশরী সেক্তরদা ভেল্যু চেন ইফিসিএন্সী হেনগৎহন্নবা হোৎনৈ। মসিনা নুপীশিংদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংবগা লোয়না প্রদক্সনদা অমুক হন্না এঙ্গেজ তৌনবা, থবক ফংহন্নবা অমসুং লেংদনা থম্নবা মাইক্রোএন্তর্প্রাইসশিং ইনসেন্তিভাইজ তৌনবা অমসুং মিজরেবল পেরামিতরশিংগী সেৎ অমগী মখাদা খল্লবা ভেল্যু চেনশিংগী মনুংদা পরফোর্মেন্স গ্রান্তশিংগী প্রোবিজনশিংগী খুত্থাংদা ভেল্যু চেন ইফিসিএন্সীশিং হেনগৎহন্নবা প্রপোজ তৌখি।
পরফোর্মেন্স গ্রান্তগী স্কেল অমসুং পরফোর্মেন্স গ্রান্তশিং পীনবা ক্রাইতেরিয়া অদু মখাদা পীরি:
1. জেনরেল কেতগোরীগী ওইনা মাইক্রোএন্তর্প্রাইজ অমগী পরদফোর্মেন্স গ্রেন্ত অসি অপুনবা ইনভেস্তমেন্তগী 25% নত্ত্রগা লুপা লাখ 35দগী হেনবা য়াদে, অতাবা অমা অমসুং SC, ST অমসুং নুপীনা মপু ওইবা মাইক্রোএন্তর্প্রাইজকী ওইনা অপুনবা ইনভেস্তমেন্তগী 35% নত্ত্রগা লুপা লাখ 45 অতাবা অমা।
2. ভিলেজ লেবেল ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং SHGশিং, FFPOশিংগী ফেদরেসনশিং অমসুং কোওপরেতিবশিংনা অপুনবা ইনভেস্তমেন্তগী 35%দগী নত্ত্রগা লুপা লাখ 200দগী তারোইদবনি, অতাবা অমা হেক্তা।
3. মথক্তা পীরিবা মরমশিং (i, ii & iii) অসিগী অপুনবা ইনভেস্তমেন্ত অসিদা অনৌবা প্লান্ত অমসুং মেছিনরীা তৌখিবা কেপিতেল ইনভেস্তমেন্তগী চাদিংশিং, তেক্নিকেল সিভিল/ইলেক্ত্রিকেল ৱার্কশিং অমসুং মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর য়াওনা ইক্বিপমেন্ত, ত্রান্সপোর্ত অমসুং দিস্ত্রিব্যুসন ইনফ্রাস্ত্রকচর, রিন্যুএবল ইনর্জী দিভাইসশিং, তেক্নোলোজী ইন্তরভেন্সনশিং য়াওনা ইনর্জী ইফিসিএন্ত দিভাইসশিং, ভেল্যু চেন ইফিসিএন্সী ফগৎহনবদা শরুক তম্বা অতৈ ইন্তরভেন্সনশিং; অমসুং স্কিম অসিগী মখাদা এপ্লিকেসনগী চহিদা শেমখিবা অহেনবা থবক্কী সলর বিলশিং।
d) কম্পোনেন্ত 3: ঙা অমসুং ঙাগী পোত্থোক্কী সেফতী অমসুং ক্বালিতী এস্যুরেন্স সিস্তেমশিংগী এদোপ্সন অমসুং এক্সপান্সন:
মিজরেবল পেরামিতরশিংগী সেৎ অমগী পীরিবা পরফোর্মেন্স গ্রান্তশিংগী প্রোবিজনগী খুত্থাংদা ঙা অমসুং ফিশরী প্রদক্তশিংগী মার্কেতিংদা সেফতী অমসুং ক্বালিতী এসুরেন্স সিস্তেমশিং এদোপ্ত তৌনবা ফিশরিজ মাইক্রো অমসুং স্মোল এন্তর্প্রাইজশিং ইনসেন্তিভাইজ তৌনবা প্রপোজ তৌখি। মসিনা ঙাগী মার্কেৎ এক্সপান্দ তৌনবা অমসুং নুপীশিংগীদমক অখন্ননা থবক ফংহনবা মেন্তেন তৌহনবা ঙমহল্লি। মসিগী ইন্তরভেন্সন অসিনা অনৌবা কঞ্জুমরশিং চীংশিনগদবা শাফবা ঙা অমসুং ঙাগী পোত্থোক্কী সপ্লাই হেনগৎহন্নবগী খুত্থাংদা ঙাগীদমক দোমেস্তিক মার্কেৎ পাকথোক চাউথোকহনগনি পানরি। পরফোর্মেন্স গ্রান্তগী স্কেল অমসুং পরফোর্মেন্স গ্রান্তশিং পীনবা ক্রাইতেরিয়া অদু মখাদা পীরি:
1. জেনরেল কেতগোরীগী ওইনা মাইক্রোএন্তর্প্রাইজ অমগী পরফোর্মেন্স গ্রেন্ত অসি অপুনবা ইনভেস্তমেন্তগী 25% নত্ত্রগা লুপা লাখ 35দগী হেনবা য়াদে, অতাবা অমা অমসুং SC, ST অমসুং নুপীনা মপু ওইবা মাইক্রোএন্তর্প্রাইজকী ওইনা অপুনবা ইনভেস্তমেন্তগী 35% নত্ত্রগা লুপা লাখ 45 অতাবা অমা।
2. জেনরেল কেতগোরীগী ওইনা স্মোল এন্তর্প্রাইজ অমগী পরফোর্মেন্স গ্রেন্ত অসি অপুনবা ইনভেস্তমেন্তগী 25% নত্ত্রগা লুপা লাখ 75দগী হেনবা য়াদে, অতাবা অমা অমসুং SC, ST অমসুং নুপীনা মপু ওইবা মাইক্রোএন্তর্প্রাইজকী ওইনা অপুনবা ইনভেস্তমেন্তগী 35% নত্ত্রগা লুপা লাখ 100 অতাবা অমা।
3. ভিলেজ লেবেল ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং SHGশিং, FFPOশিংগী ফেদরেসনশিং অমসুং কোওপরেতিবশিংনা অপুনবা ইনভেস্তমেন্তগী 35%দগী নত্ত্রগা লুপা লাখ 200দগী তারোইদবনি, অতাবা অমা হেক্তা।
4. মথক্তা পীরিবা মরমশিং অসিগী অপুনবা ইনভেস্তমেন্তগী চাদিংদা য়াওগদবা a) অনৌবা প্লান্ত অমসুং মেছিনরীদা তৌবা কেপিতেল ইনভেস্তমেন্তশিং, b) তেক্নিকেল সিভিল/ইলেক্ত্রিকেল ৱার্কশিং অমসুং মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর য়াওনা ইক্বিপমেন্ত, c) ত্রান্সপোর্ত অমসুং দিস্ত্রিব্যুসন ইনফ্রাস্ত্রকচর, d) ৱেস্তশিং খোমজিনবা অমসুং ত্রীৎমেন্ত ফেসিলিতী, e) দিজিজ মেনেজমেন্ত, বেস্ত মেনেজমেন্ত প্রেক্তিসশিং, স্তেন্দর্দশিং, সর্তিফিকেসন অমসুং ত্রেসিএবিলিতী, তেক্নোলোজী ইন্তরভেন্সনশিং অমসুং শাফবা ঙা পুথোকপা অমসুং সপ্লাই তৌহল্লিবা অতৈ ইনভেস্তমেন্তশিং f) স্কিম অসিগী মখাদা এপ্লিকেসনগী চহিদা শেমখিবা অহেনবা থবক্কী সলর বিলশিং।
e) কম্পোনেন্ত 2 অমসুং 3গীদমক পরফোর্মেন্স গ্রান্ত দিসবর্সমেন্ত ক্রাইতেরিয়া
1. ফংহনখিবা অমসুং মেন্তেন তৌখিবা থবকশিংগী মশিং; নুপীশিংগীদমক ফংহনখিবা অমসুং মেন্তেন তৌখিবা থবকশিং য়াওরগা। নুপী অমগীদমক থবক অমা পীবা অমসুং মেন্তেন তৌবা খুদিং চহিদা লুপা 15,000 পীগনি, মতৌ অসুম্না নুপা অমগীদমক থবক অমা পীবা অমসুং মেন্তেন তৌবা খুদিং চহিদা লুপা 10,000 পীগনি, মসি অপুনবা ইলিজিবল গ্রান্তগী 50% লিমিৎকী মখা পোল্লি।
2. কম্পোনেন্ত 2গীদমক ভেল্যু চেন ইফিসিএন্সী হেনগৎহন্নবগীদমক ভেল্যু চেন্দা তৌখিবা ইনভেস্তমেন্ত অমসুং কম্পোনেন্ত 3গী মখাদা ঙা অমসুং ঙাগী পোত্থোক্কী সেফতী অমসুং ক্বালিতী এস্যুরেন্স সিস্তেমশিংগী এদোপ্সন অমসুং এক্সপান্সনগীদমক তৌখিবা ইনভেস্তমেন্ত, ইনভেস্তমেন্তগীদমক পরফোর্মেন্স গ্রান্ত অসি ইনভেস্তমেন্ত অদুনা ইলিজিবল গ্রান্তগী 50%গী লিমিৎকী মখা পোন্না মপুং ফারবা মতুংদা দিসবর্স তৌগনি।
f) কম্পোনেন্ত 4: প্রোজেক্ত মেনেজমেন্ত, মোনিতর অমসুং রিপোর্ত তৌবা:
কম্পোনেন্ত অসিগী মখাদা প্রোজেক্ত এক্তিবিতীশিং য়েংশিন্নবা, ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা, মোনিতর অমসুং ইভেল্যুএৎ তৌনবা প্রোজেক্ত মেনেজমেন্ত য়ুনিৎশিং (PMUশিং) লিংখৎনবা প্রপোজ তৌখি।
বেকগ্রাউন্দ:
1. 2013-14 দগী 2023-24গী মতমদা, ঙা পুথোকপদা ফিশরিজ সেক্তরশিংদা শীংথানীংঙাই ওইনা হেনগৎলকখি, মসি লাখ তন 79.66 হেনগৎলকখি; চহি 43দা হেনগৎলকপগা মান্নখি (1971 দগী 2014), 2013-14 দগী 2022-23 ফাওবা কোস্তেল এক্বাকলচরগী অচৌবা গ্রোথ, খজিং পুথোকপা লাখ তন 3.22 দগী — লাখ তন 11.84 (270%)দা হেনগৎলকখি, খজিং এক্সপোর্ত তৌবা অসি লুপা করোর 19,368 দগী লুপা করোর 43,135 (123%) শরুক অনি হেনগৎলকখি, এমপ্লোইমেন্ত অমসুং লাইবলিহুদকী খুদোংচাবা ঙামী লাখ 63দা পীখি। গ্রুপ এসিদেন্ত ইন্সুরেন্স স্কিম (GAIS)কী মখাদা ঙামী অমগী কবরেজ অসি লুপা লাখ 1.00 দগী লাখ 5.00 দা হেনগৎলক্তুনা পুন্না ঙামী লাখ 267.76দা কান্নবা ফংহল্লি। ত্রেদিস্নেল ফিশরগী ইমুং মনুংশিংগীদমক লাইবলিহুদ অমসুং ন্যুত্রিস্নেল সপ্পোর্ত্তা চাউনা হেনগৎলকখি, 3,40,397 দগী 5,97,709দা হেনগৎলক্লি। প্রাইওরিতী সেক্তর লেন্দিংদা লুপা করোর 34,332গী দেদিকেতেদ এল্লোকেসন উবা ফংখি, মসি 2013-14দা তোখাইবা এল্লোকেসন লৈরমখিদে। 2019দা কিসান ক্রেদিৎ কার্দ (KCC) ঙামীশিংদা পীবা অসিনা কার্দ লাখ 1.8 পীবা ঙমহনখি।
2. চাউনা মাইপাক্লবসু সেক্তর অসিদা লৈরিবা সেক্তরগী ওইবা শীংনবা কয়া লৈরি। সেক্তর অসি ইনফোর্মেল ওইরি, ক্রোপ রিস্ক মিতিগেসনগী অৱাৎপা লৈ, ৱার্ক বেজ আইদেন্তিতীশিংগী অৱাৎপা, ইন্সতিত্যুস্নেল ক্রেদিৎকী এক্সেস ৱাৎপা, মাইক্রো অমসুং স্মোল এন্তর্প্রাইজশিংনা য়োনবা ঙাগী সব-ওপতিমেল সেফতী অমসুং ক্বালিতী। হৌজিক লৈরিবা প্রধান মন্ত্রী মতস্য সম্পদা য়োজনা (PMMSY) অসিগী মখাদা অনৌবা সব-স্কিম অসিনা লুপা করোর 6,000গী অপুনবা আউৎলেগা লোয়ননা ইস্যুশিং অসি কোকহন্নবা পান্দম থম্মি।

Cabinet
Cabinet approves "Pradhan Mantri Matsya Kisan Samridhi Sah-Yojana (PM-MKSSY)" a Central Sector Sub-scheme under the Pradhan Mantri Matsya Sampada for the fisheries sector micro and small enterprises and envisages an investment of over rupees six thousand crore in the next four years
08 FEB 2024 8:58PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi approved the "Pradhan Mantri Matsya Kisan Samridhi Sah-Yojana (PM-MKSSY)", a Central Sector Sub-scheme under the Pradhan Mantri Matsya Sampada for formalization of the fisheries sector and supporting fisheries micro and small enterprises with an investment of over Rs. 6,000 crores over a period of next four (4) years from FY 2023-24 to FY 2026-27 in all States/Union Territories.
Expenditure involved
The Sub-scheme will be implemented as a Central Sector Sub-scheme under the Central Sector Component of the PMMSY at an estimated outlay of Rs.6,000 crore consisting of 50% i.e. Rs.3,000 crore public finance including the World Bank and the AFD external financing, and rest 50% i.e.Rs.3,000 crore being the anticipated investment from the beneficiaries/private sector leverage. It will be implemented for 4 (four) years from FY 2023-24 to FY 2026-27 across all the States and UTs.
Intended Beneficiaries:
• Fishers, Fish (Aquaculture) Farmers, Fish workers, Fish Vendors or such other person directly engaged in fisheries value chain.
• Micro and Small enterprises in the form of Proprietary Firms, Partnership Firms and Companies registered in India, Societies, Limited Liability Partnerships (LLPs), Cooperatives, Federations, Village Level Organizations like Self Help Groups (SHGs), Fish Farmers Producer Organizations (FFPOs) and Startups engaged in fisheries and aquaculture value chains.
• FFPOs also include Farmers Producer Organizations (FPOs).
• Any other beneficiaries that may be included by the Department of Fisheries, Gol as targeted beneficiaries.
Major Impact, including employment generation potential
• To create a National Fisheries Digital Platform to provide 40 lakh small and micro-enterprises work based identities.
• Gradual formalization of fisheries sector and enhanced access to institutional credit. The initiative will support 6.4 lakh micro-enterprises and 5,500 fisheries cooperatives, providing access to institutional credit.
• Gradual shift from conventional subsidies to performance based incentives in fisheries
• The program focuses on improving value chain efficiency and ensuring safe, quality fish by supporting 55,000 targeted micro and small enterprises,
• Promotion of Environment and Sustainability Initiatives
• Facilitating Ease of Doing Business and Transparency
• Address issues of aquaculture crop losses due to disease through insurance coverage for aquaculture to strengthen production, productivity
• Enhance export competitiveness through value addition, value realization and value creation
• Increase in incomes due to enhanced profit margins due to value chain efficiencies
• Improved quality of fish and fishery products in domestic market
• Strengthening and deepening of domestic markets
• Facilitating growth of businesses, creation of jobs and creation of business opportunities.
• Women Empowerment through creation of jobs and safe working place
• It is projected to create 1.7 lakh new jobs, with a special emphasis on employing 75,000 women and also aims to generate 5.4 lakh continued employment opportunities in the micro and small enterprises value chain.
Aims and objectives of PM-MKSSY:
1. Gradual Formalization of the unorganized fisheries sector through self registration of fishers, fish farmers and supportive workers under a National Fisheries Sector Digital Platform including creation of work based digital identifies of fish workers for improved service delivery.
2. Facilitating access to institutional financing fisheries sector micro and small enterprises.
3. Providing one-time incentive to beneficiaries for purchasing aquaculture insurance.
4. lncentivizing fisheries and aquaculture microenterprises through performance grants for improving fisheries sector value-chain efficiencies including creation and maintenance of jobs.
5. Incentivising micro and small enterprises through performance grants for adoption and expansion of fish and fishery product safety and quality assurance systems including creation and maintenance of jobs.
Implementation strategy:
The Sub-scheme has the following major components:
1. Component 1-A: Formalization of fisheries sector and facilitating access of fisheries microenterprises to Government of India programs for working capital financing:
Fisheries, being an unorganised sector needs to be gradually formalized by creation of registry of the fish producers and other supporting actors such as fish workers, vendors and processors including micro and small enterprises working in the sector at the national level. For this purpose, a National Fisheries Digital Platform (NFDP) will be created and all the stakeholders will be mobilized to register on it. They will be encouraged to do so through providing financial incentives. The NFDP will serve multiple functions including disbursement of financial incentives. It is also proposed to undertake activities such as training and extension support, improving financial literacy, facilitating project preparation and documentation through financial support, reimbursing the processing fee and such other charges, if any and strengthening of existing fisheries cooperative societies.
1. Component 1-B: Facilitating adoption of aquaculture insurance:
It is proposed to facilitate creation of appropriate insurance product and to cover at least 1 lakh hectare of aquaculture farms during project period to provide the scale of operation. Further, it is proposed to provide onetime incentive to the willing farmers against purchase of insurance with farm size of 4 hectares of water spread area and less. The 'onetime incentive' will be at the rate of 40% of the cost of premium subject to a limit of Rs.25000 per hectare of water spread area of the aquaculture farm. The maximum incentive payable to single farmer will be Rs.1,00,000 and maximum farm size eligible for incentive is 4 hectares of water spread area. For more intensive form of aquaculture other than farms such as cage culture, Re-circulatory Aquaculture System (RAS), bio-floc, raceways, etc. the incentive payable is 40% of premium. Maximum incentive payable is 1 lakh and the maximum unit size eligible will be of 1800 m3. The aforesaid benefit of 'onetime incentive' will be provided for aquaculture insurance purchased for one crop only i.e. one crop cycle. SC, ST and Women beneficiaries would be provided an additional incentive @ 10% of the incentive payable for General Categories. This is expected to create a robust market for aquaculture insurance products and enable the insurance companies to come up with attractive insurance products in future.
1. Component 2: Supporting microenterprises to improve fisheries sector value chain efficiencies:
This component seeks to improve value chain efficiencies in fishery sector through a system of performance grants with associated analytics and awareness campaigns. It is proposed to incentivise microenterprises to reengage in production, creation and maintenance of jobs with priority for women and to enhance value chain efficiencies through provisions of performance grants within selected value chains under a set of measurable parameters.
The scale of performance grant and the criteria for providing performance grants are indicated below:
1. The performance Grant for a Microenterprise shall not exceed 25% of the total investment or Rs.35 lakhs, whichever is lower, for General Category and 35% of total investment or Rs.45 lakhs, whichever is lower, for SC, ST and Women owned microenterprises.
2. Performance Grant for Village Level Organizations and Federations of SHGs, FFPOs and Cooperatives shall not exceed 35% of total investment or Rs.200 lakhs, whichever is lower.
3. The total investment for the purpose above (i, ii & iii) shall consist of expenditure incurred on capital investments made on new plant and machinery, equipment including technical civil/electrical works and associated infrastructure, transport and distribution infrastructure, energy efficient devices including Renewal Energy devices, technology interventions, such other interventions leading to improvement in value chain efficiency; and salary bills for additional jobs created in the year of application made under the scheme.
d) Component 3: Adoption and expansion of fish and fishery product safety and quality assurance systems:
It is proposed to incentivize fisheries micro and small enterprises to adopt safety and quality assurance systems in marketing of fish and fishery products through provision of performance grants against a set of measurable parameters. This is expected to expand the market for fish and to create and maintain jobs especially for women. This intervention is expected to expand domestic market for fish through increased supply of safe fish and fishery products which will attract new consumers. The scale of performance grants the criteria for providing performance grants are indicated below:
1. Performance Grant for a Microenterprise shall not exceed 25% of the total investment or, Rs.35 lakhs, whichever is lower, for General Category and 35% of total investment or, Rs.45 lakhs, whichever is lower, for SC, ST and Women owned microenterprises.
2. The maximum size of Performance Grant for a Small enterprise shall not exceed 25% of total investment or Rs.75 lakhs, whichever is lower, for General Category and 35% of total investment or Rs.100 lakhs, whichever is lower, for SC, ST and Women owned small enterprises.
3. The maximum size of Performance Grant for Village Level Organizations and Federations of SHGs, FFPOs and Cooperatives shall not exceed 35% of total investment or Rs.200 lakhs, whichever is lower.
4. Total investment for the above purpose shall consist of the expenditure incurred on a) capital investments made on new plant and machinery, b) equipment including technical civil/electrical works and associated infrastructure, c) transport and distribution infrastructure, d) collection and treatment facility for wastes, e) disease management, best management practices, standards, certification and traceability, technology interventions, and such other investments leading to production and supply of safe fish and f) salary bills for additional jobs created in the year of application made under the scheme.
e) Performance Grant disbursement criteria for components 2 and 3
1. Number of jobs created and maintained; including jobs created and maintained for women. For each job created and maintained for a woman an amount of Rs.15,000 per year will be paid, similarly, for each job created and maintained for a man an amount of Rs.10,000 per year will be paid, subject to the limit of 50% of total eligible grant.
2. Investments made in the value chain for increasing the value chain efficiency for component 2 and investment made for adoption and expansion of fish and fishery product safety and quality assurance systems under component 3, performance grant for investments made will be disbursed after completion of the investment subject to the limit of 50% of the eligible grant.
f) Component 4: Project management, monitoring and reporting:
Under this component, it is proposed to set up Project Management Units (PMUs) to manage, implement, monitor and evaluate project activities.
Background:
1. Over the period from 2013-14 to 2023-24, significant improvements have been made in fisheries sector in terms of fish production, which increased by 79.66 lakh tonnes; equivalent to increase in 43 years (1971 to 2014), robust growth of Coastal Aquaculture from 2013-14 to 2022-23, shrimp production increased from 3.22 lakh tonnes to —11.84 lakh tonnes (270%), shrimp exports more than doubled from Rs.19,368 crore to Rs.43,135 crore (123%), Employment and Livelihood opportunities to about 63 lakh fishers and fish farmers. The coverage per fisherman under the Group Accident Insurance Scheme (GAIS) has been increased from Rs. 1.00 Lakh to Rs. 5.00 Lakh, benefiting a cumulative total of 267.76 lakh fishers. There has been a notable rise in Livelihood and Nutritional Support for traditional fisher families, increasing from 3,40,397 to 5,97,709. Priority Sector Lending has seen a dedicated allocation of Rs.34,332 crore, compared to no separate allocation in 2013-14. The extension of Kisan Credit Card (KCC) to fisheries in 2019 has resulted in the issuance of 1.8 lakh cards.
2. Despite significant achievements, there are a number of sectoral challenges felt in the sector. The sector is informal in nature, lack of crop risk mitigation, lack of work based identities, poor access to institutional credit, sub-optimal safety & quality of fish sold by micro & small enterprises. The new-sub-scheme under the existing Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) aims to address these issues, with total outlay of Rs.6,000 crore.