কেবিনেট
মীন পালন খণ্ডৰ অতি ক্ষুদ্ৰ আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পদৰ অধীনত কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ উপ-আঁচনি "প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য কিষাণ সমৃদ্ধি সহ-যোজনা (পিএম-এমকেএছএছৱাই)"ত কেবিনেটে অনুমোদন জনাইছে আৰু পৰৱৰ্তী চাৰি বছৰত ছয় হাজাৰ কোটি টকাৰো অধিক বিনিয়োগৰ পৰিকল্পনা কৰিছে
08 FEB 2024 8:58PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে মীন পালন খণ্ড আনুষ্ঠানিককৰণ আৰু মীন মাইক্ৰ'ক সহায় কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পদৰ অধীনত কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ উপ-আঁচনি "প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য কিষাণ সমৃদ্ধি সহ-যোজনা (PM-MKSSY)"ত অনুমোদন জনায় আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ বাবে ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা ২০২৬-২৭ বিত্তীয় বৰ্ষলৈকে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত অহা চাৰি (৪) বছৰৰ ভিতৰত ৬,০০০ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰি সমৰ্থন আগবঢ়োৱাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে।
ইয়াত 'বলগীয়া ব্যয়
এই উপ-আঁচনিখন পিএমএমএছৱাইৰ কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ উপাদানৰ অধীনত কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ উপ-আঁচনি হিচাপে ৰূপায়ণ কৰা হ’ব আৰু ইয়াত আনুমানিক ৬,০০০ কোটি টকা ব্যয় কৰা হ’ব যিটো ৫০% অৰ্থাৎ বিশ্ব বেংক আৰু এএফডিৰ বহিঃবিত্তকে ধৰি ৩,০০০ কোটি টকা ৰাজহুৱা বিত্তীয় সাহায্যৰে গঠিত হ’ব, আৰু বাকী ৫০% অৰ্থাৎ ৩,০০০ কোটি টকা হিতাধিকাৰী/ব্যক্তিগত খণ্ডৰ লিভাৰেজৰ পৰা প্ৰত্যাশিত বিনিয়োগ হ'ব। ইয়াক ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা ২০২৬-২৭ বিত্তীয় বৰ্ষলৈকে সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ৪ (চাৰি) বছৰৰ বাবে কাৰ্যকৰী কৰা হ’ব।
অভিপ্ৰেত হিতাধিকাৰী:
• মাছমৰীয়া, মৎস্য (জলজ কৃষি) কৃষক, মৎস্য শ্ৰমিক, মাছ বিক্ৰেতা বা মীন পালন মূল্য শৃংখলত প্ৰত্যক্ষভাৱে জড়িত এনে আন ব্যক্তি।
• ভাৰতত পঞ্জীয়নভুক্ত মালিকানাধীন প্ৰতিষ্ঠান, অংশীদাৰিত্ব প্ৰতিষ্ঠান আৰু কোম্পানী, সমাজ, সীমিত দায়বদ্ধতা অংশীদাৰিত্ব (এলএলপি), সমবায়, ফেডাৰেচন, গাঁও পৰ্যায়ৰ সংস্থা যেনে আত্মসহায়ক গোট (এছএইচজি), মীন পালক উৎপাদক সংস্থা (এফএফপিঅ’)ৰ ৰূপত থকা অতি ক্ষুদ্ৰ আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ আৰু মীন আৰু জলজ কৃষিৰ মূল্য শৃংখলত জড়িত ষ্টাৰ্টআপ।
• এফপিঅ’ৰ ভিতৰত কৃষক উৎপাদক সংস্থা (এফপিঅ’)ও অন্তৰ্ভুক্ত।
• ভাৰত চৰকাৰৰ মীনপালন বিভাগে অন্তৰ্ভুক্ত কৰা আন যিকোনো হিতাধিকাৰী।
নিয়োগ সৃষ্টিৰ সম্ভাৱনাকে ধৰি, প্ৰধান প্ৰভাৱ
• ৪০ লাখ অতি ক্ষুদ্ৰ আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগক কৰ্মভিত্তিক পৰিচয় প্ৰদানৰ বাবে নেশ্যনেল ফিছাৰিজ ডিজিটেল প্লেটফৰ্ম সৃষ্টি কৰা।
• মীন খণ্ডক ক্ৰমান্বয়ে আনুষ্ঠানিককৰণ কৰা আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক ঋণৰ সুবিধা বৃদ্ধি কৰা। এই পদক্ষেপে ৬.৪ লাখ অতি ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ আৰু ৫৫০০ মীন সমবায়ক সহায় কৰিব, প্ৰতিষ্ঠানিক ঋণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
• মীনপালনক গতানুগতিক ৰাজসাহায্যৰ পৰা কৰ্মক্ষমতা ভিত্তিক উদ্গনিলৈ ক্ৰমান্বয়ে পৰিৱৰ্তন কৰা।
• এই কাৰ্যসূচীয়ে মূল্য শৃংখলৰ কাৰ্যক্ষমতা উন্নত কৰাৰ লগতে ৫৫,০০০টা অভিপ্ৰেত অতি ক্ষুদ্ৰ আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগক সহায় কৰি সুৰক্ষিত, গুণগত মাছ নিশ্চিত কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে।
• পৰিৱেশ আৰু দীৰ্ঘস্থায়িত্বৰ পদক্ষেপৰ প্ৰসাৰ।
• ব্যৱসায় কৰাত সহজতা আৰু স্বচ্ছতাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা।
• জলজ কৃষিৰ বাবে বীমা কভাৰেজৰ জৰিয়তে ৰোগৰ ফলত হোৱা জলজ শস্যৰ ক্ষতিৰ সমস্যাসমূহ সমাধান কৰি উৎপাদন, উৎপাদনশীলতা শক্তিশালী কৰা।
• মূল্য সংযোজন, মূল্য উপলব্ধি আৰু মূল্য সৃষ্টিৰ জৰিয়তে ৰপ্তানিৰ প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰা।
• মূল্য শৃংখলৰ দক্ষতাৰ বাবে লাভৰ হাৰ বৃদ্ধিৰ বাবে আয় বৃদ্ধি কৰা।
• ঘৰুৱা বজাৰত মাছ আৰু মীনজাত সামগ্ৰীৰ মান উন্নত কৰা।
• ঘৰুৱা বজাৰ শক্তিশালী আৰু গভীৰ কৰা।
• ব্যৱসায়ৰ বৃদ্ধি, চাকৰি সৃষ্টি আৰু ব্যৱসায়িক সুযোগ সৃষ্টিৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা।
• চাকৰি আৰু নিৰাপদ কৰ্মস্থলী সৃষ্টিৰ জৰিয়তে মহিলা সবলীকৰণ কৰা।
• ইয়াৰ দ্বাৰা ১.৭ লাখ নতুন চাকৰিৰ সৃষ্টি হ’ব বুলি প্ৰকল্প কৰা হৈছে, য’ত ৭৫ হাজাৰ মহিলাক নিয়োগ কৰাত বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হৈছে আৰু লগতে অতি ক্ষুদ্ৰ আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ মূল্য শৃংখলত ৫.৪ লাখ অবিৰত নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰাৰ লক্ষ্য লোৱা হৈছে।
PM-MKSSY লক্ষ্য আৰু উদ্দেশ্য:
১। উন্নত সেৱা প্ৰদানৰ বাবে মীন শ্ৰমিকৰ কামভিত্তিক ডিজিটেল পৰিচয় সৃষ্টিকে ধৰি ৰাষ্ট্ৰীয় মীন খণ্ডৰ ডিজিটেল মঞ্চৰ অধীনত মাছমৰীয়া, মীনপালক আৰু সহায়ক শ্ৰমিকৰ স্ব-পঞ্জীয়নৰ জৰিয়তে অসংগঠিত মীন খণ্ডৰ ক্ৰমান্বয়ে আনুষ্ঠানিককৰণ।
২। মীন খণ্ডৰ অতি ক্ষুদ্ৰ আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহক প্ৰতিষ্ঠানিক বিত্তীয় সাহায্যৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা।
৩। জলজ কৃষিৰ বীমা ক্ৰয়ৰ বাবে হিতাধিকাৰীসকলক এককালীন প্ৰৰোচনা প্ৰদান কৰা।
৪। চাকৰি সৃষ্টি আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণকে ধৰি মীন খণ্ডৰ মূল্য শৃংখলৰ দক্ষতা উন্নত কৰাৰ বাবে পৰিৱেশন অনুদানৰ জৰিয়তে মীন আৰু জলজ কৃষি ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহক প্ৰৰোচিত কৰা।
৫। মাছ আৰু মীনজাত সামগ্ৰীৰ সুৰক্ষা আৰু চাকৰি সৃষ্টি আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণকে ধৰি গুণগত নিশ্চয়তা ব্যৱস্থা গ্ৰহণ আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে কাৰ্য সম্পাদন অনুদানৰ জৰিয়তে অতি ক্ষুদ্ৰ আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহক প্ৰৰোচিত কৰা।
ৰূপায়নৰ ৰণনীতি:
এই উপ-আঁচনিখনত নিম্নোল্লিখিত উপাদানসমূহ আছে:
ক। উপাদান-: মীন খণ্ডৰ আনুষ্ঠানিককৰণ আৰু কাৰ্যকৰী মূলধন বিত্তীয় সাহায্যৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ কাৰ্যসূচীত মীন ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহৰ প্ৰৱেশৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা:
মীনপালন, এক অসংগঠিত খণ্ড হোৱাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত এই খণ্ডত কাম কৰা অতি ক্ষুদ্ৰ আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগকে ধৰি মীন উৎপাদক আৰু অন্যান্য সহায়ক কাৰ্যকাৰক যেনে মীন শ্ৰমিক, বিক্ৰেতা আৰু প্ৰচেছৰৰ পঞ্জীয়ন সৃষ্টি কৰি ক্ৰমান্বয়ে আনুষ্ঠানিক কৰি তোলাৰ প্ৰয়োজন। ইয়াৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় মীন ডিজিটেল মঞ্চ (এনএফডিপি) সৃষ্টি কৰা হ’ব আৰু ইয়াত পঞ্জীয়ন কৰিবলৈ সকলো অংশীদাৰক সংগঠিত কৰা হ’ব। আৰ্থিক প্ৰৰোচনা প্ৰদানৰ জৰিয়তে তেওঁলোকক উৎসাহিত কৰা হ’ব। এনএফডিপিয়ে আৰ্থিক প্ৰৰোচনা প্ৰদানকে ধৰি একাধিক কাম কৰিব। ইয়াৰ উপৰিও, প্ৰশিক্ষণ আৰু সম্প্ৰসাৰণ সহায়, বিত্তীয় সাক্ষৰতা উন্নত কৰা, আৰ্থিক সহায়ৰ জৰিয়তে প্ৰকল্প প্ৰস্তুত আৰু নথিপত্ৰৰ সুবিধা প্ৰদান, প্ৰক্ৰিয়াকৰণ মাচুল আৰু এনে অন্যান্য চাৰ্জ, যদি আছে, পৰিশোধ কৰা আৰু বৰ্তমানৰ মীন সমবায় সমিতিসমূহ শক্তিশালী কৰা আদি কাৰ্যকলাপ গ্ৰহণ কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে।
ই। উপাদান -: জলজ কৃষি বীমা গ্ৰহণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা:
উপযুক্ত বীমা সামগ্ৰী সৃষ্টিৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা আৰু প্ৰকল্পৰ সময়ছোৱাত কমেও লাখ হেক্টৰ জলজ কৃষি পাম সামৰি লোৱাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে যাতে কাৰ্যকলাপৰ পৰিসৰ প্ৰদান কৰিব পৰা যায়। তদুপৰি, ইচ্ছুক কৃষকসকলক হেক্টৰ পানী বিস্তাৰিত এলেকা আৰু তাতকৈ কম পামৰ আকাৰৰ বীমা ক্ৰয়ৰ বিৰুদ্ধে এককালীন প্ৰৰোচনা প্ৰদান কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। জলজ কৃষি পামৰ প্ৰতি হেক্টৰ পানী বিস্তাৰিত এলেকাৰ ২৫০০০ টকাৰ সীমাৰ অধীনত প্ৰিমিয়াম খৰচৰ ৪০% হাৰত ‘এককালীন প্ৰৰোচনা’ হ’ব। একক কৃষকক প্ৰদান কৰিবলগীয়া সৰ্বোচ্চ প্ৰৰোচনা ১,০০,০০০ টকা আৰু প্ৰৰোচনাৰ বাবে যোগ্য সৰ্বোচ্চ পামৰ আকাৰ হ’ব হেক্টৰ পানী বিস্তাৰিত এলেকা। পিঞ্জৰা সংস্কৃতি, পুনৰ পৰিসঞ্চালন জলজ কৃষি ব্যৱস্থা (RAS), জৈৱ-ফ্লক, ৰেচৱে আদিৰ দৰে পামৰ বাহিৰেও অধিক নিবিড় জলজ কৃষিৰ বাবে প্ৰদান কৰিবলগীয়া প্ৰৰোচনা প্ৰিমিয়ামৰ ৪০%। সৰ্বোচ্চ প্ৰৰোচনা প্ৰদান কৰিবলগীয়া লাখ আৰু সৰ্বোচ্চ ইউনিটৰ আকাৰ যোগ্য হ’ব ১৮০০ মিটাৰ কুইণ্টল। কেৱল এটা শস্য অৰ্থাৎ এটা শস্য চক্ৰৰ বাবে ক্ৰয় কৰা জলজ কৃষি বীমাৰ বাবে ‘এককালীন প্ৰৰোচনা’ৰ পূৰ্বতে উল্লেখ কৰা সুবিধা প্ৰদান কৰা হ’ব। অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জনজাতি আৰু মহিলা হিতাধিকাৰীসকলক সাধাৰণ শ্ৰেণীৰ বাবে প্ৰদান কৰিবলগীয়া প্ৰৰোচনাৰ ১০% @ অতিৰিক্ত প্ৰৰোচনা প্ৰদান কৰা হ’ব। ইয়াৰ ফলত জলজ কৃষি বীমা সামগ্ৰীৰ বাবে এক শক্তিশালী বজাৰ সৃষ্টি হ’ব আৰু ভৱিষ্যতে বীমা কোম্পানীসমূহে আকৰ্ষণীয় বীমা সামগ্ৰী উদ্ভাৱন কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব বুলি আশা কৰা হৈছে।
গ। উপাদান : মীন খণ্ডৰ মূল্য শৃংখলৰ দক্ষতা উন্নত কৰিবলৈ অতি ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহক সহায় কৰা:
এই উপাদানে সংশ্লিষ্ট বিশ্লেষণ আৰু সজাগতা অভিযানৰ সৈতে কাৰ্য সম্পাদন অনুদানৰ ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে মীন খণ্ডত মূল্য শৃংখলৰ দক্ষতা উন্নত কৰিব বিচাৰে। মহিলাসকলৰ বাবে অগ্ৰাধিকাৰ দি চাকৰিৰ উৎপাদন, সৃষ্টি আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণত পুনৰ জড়িত হ’বলৈ আৰু জুখিব পৰা পৰিমাপৰ এটা গোটৰ অধীনত নিৰ্বাচিত মূল্য শৃংখলৰ ভিতৰত কাৰ্য সম্পাদন অনুদানৰ ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে মূল্য শৃংখলৰ দক্ষতা বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে।
কাৰ্য সম্পাদন অনুদানৰ পৰিসৰ আৰু পৰিৱেশন অনুদান প্ৰদানৰ মাপকাঠী তলত উল্লেখ কৰা হৈছে:
১। এটা অতি ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ বাবে কাৰ্য সম্পাদন অনুদান সাধাৰণ শ্ৰেণীৰ বাবে মুঠ বিনিয়োগৰ ২৫% বা ৩৫ লাখ টকা, যিটো কম, আৰু অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জনজাতি আৰু মহিলাৰ মালিকানাধীন অতি ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ বাবে মুঠ বিনিয়োগৰ ৩৫% বা ৪৫ লাখ টকা, যিটো কম, অধিক হ’ব নালাগে।
২। গাঁও পৰ্যায়ৰ সংগঠন আৰু এছএইচজি, এফএফপিঅ’ আৰু সমবায়ৰ ফেডাৰেচনৰ বাবে কাৰ্য সম্পাদন অনুদান মুঠ বিনিয়োগৰ ৩৫% বা ২০০ লাখ টকা, যিটো কম, ইয়াতকৈ অধিক হ’ব নালাগে।
৩। ওপৰৰ উদ্দেশ্যৰ বাবে মুঠ বিনিয়োগ (১, ২ আৰু ৩) নতুন উদ্যোগ আৰু যন্ত্ৰপাতি, কাৰিকৰী অসামৰিক/বৈদ্যুতিক কাম আৰু সংশ্লিষ্ট আন্তঃগাঁথনিকে ধৰি সঁজুলি, পৰিবহণ আৰু বিতৰণ আন্তঃগাঁথনি, নবীকৰণকে ধৰি শক্তি দক্ষ যন্ত্ৰৰ ওপৰত কৰা ব্যয়ৰ দ্বাৰা গঠিত হ’ব। শক্তিৰ যন্ত্ৰ, প্ৰযুক্তিৰ হস্তক্ষেপ, এনে অন্যান্য হস্তক্ষেপ যিয়ে মূল্য শৃংখলৰ কাৰ্যক্ষমতা উন্নত কৰে; আৰু আঁচনিৰ অধীনত কৰা আবেদন বছৰত সৃষ্টি হোৱা অতিৰিক্ত চাকৰিৰ দৰমহাৰ বিল আদিৰে গঠিত হ'ব।
ঘ। উপাদান : মাছ আৰু মীনজাত সামগ্ৰীৰ সুৰক্ষা আৰু গুণগত মান নিশ্চয়তাৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ আৰু সম্প্ৰসাৰণ:
মীনপালন অতি ক্ষুদ্ৰ আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহক জুখিব পৰা পৰিমাপসমূহৰ বিপৰীতে পৰিৱেশন অনুদান প্ৰদানৰ জৰিয়তে মাছ আৰু মীনজাত সামগ্ৰীৰ বিপণনত সুৰক্ষা আৰু গুণগত মানৰ নিশ্চয়তা ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ প্ৰৰোচিত কৰাৰ প্ৰস্তাৱ কৰা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা মাছৰ বজাৰ সম্প্ৰসাৰিত হোৱাৰ লগতে বিশেষকৈ মহিলাসকলৰ বাবে চাকৰিৰ সৃষ্টি আৰু অটুট ৰখাৰ আশা কৰা হৈছে। এই হস্তক্ষেপে নিৰাপদ মাছ আৰু মীনজাত সামগ্ৰীৰ যোগান বৃদ্ধিৰ জৰিয়তে মাছৰ ঘৰুৱা বজাৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে যিয়ে নতুন গ্ৰাহকক আকৰ্ষণ কৰিব। কাৰ্য সম্পাদন অনুদানৰ পৰিসৰ কাৰ্য সম্পাদন অনুদান প্ৰদানৰ মাপকাঠীসমূহ তলত উল্লেখ কৰা হৈছে:
১। অতি ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ বাবে কাৰ্য সম্পাদন অনুদান সাধাৰণ শ্ৰেণীৰ বাবে মুঠ বিনিয়োগৰ ২৫% বা, ৩৫ লাখ টকা, যিটো কম, আৰু অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জনজাতি আৰু মহিলাসকলৰ মালিকানাধীন অতি ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ বাবে মুঠ বিনিয়োগৰ ৩৫%, বা ৪৫ লাখ টকা, যিটো কম।
২। অতি ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ বাবে কাৰ্য সম্পাদন অনুদানৰ সৰ্বোচ্চ আকাৰ সাধাৰণ শ্ৰেণীৰ বাবে মুঠ বিনিয়োগৰ ২৫% বা ৭৫ লাখ টকা, যিটো কম, আৰু অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জনজাতি আৰু মহিলাৰ মালিকানাধীন অতি ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ বাবে মুঠ বিনিয়োগৰ ৩৫% বা ১০০ লাখ টকা, যিটো কম, ইয়াতকৈ অধিক হ’ব নালাগে।
৩। ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ বাবে পৰিৱেশন অনুদানৰ সৰ্বোচ্চ আকাৰ সাধাৰণ শ্ৰেণীৰ বাবে মুঠ বিনিয়োগৰ ২৫% বা ৭৫ লাখ টকা, যিটো কম, আৰু এছচি, এছটি আৰু মহিলাৰ মালিকানাধীন ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ বাবে মুঠ বিনিয়োগৰ ৩৫% বা ১০০ লাখ টকা, যিটো কম, ইয়াতকৈ অধিক হ’ব নালাগে।
৪। গাঁও পৰ্যায়ৰ সংস্থা আৰু এছএইচজি, এফএফপিঅ’ আৰু সমবায়ৰ ফেডাৰেচনৰ বাবে কাৰ্য সম্পাদন অনুদানৰ সৰ্বোচ্চ আকাৰ মুঠ বিনিয়োগৰ ৩৫% বা ২০০ লাখ টকা, যিটো কম, ইয়াতকৈ অধিক হ’ব নালাগে।
৫। ওপৰৰ উদ্দেশ্যৰ বাবে মুঠ বিনিয়োগ হ’ব ক) নতুন উদ্যোগ আৰু যন্ত্ৰপাতিৰ ওপৰত কৰা মূলধনী বিনিয়োগ, খ) কাৰিকৰী অসামৰিক/বৈদ্যুতিক কাম আৰু সংশ্লিষ্ট আন্তঃগাঁথনিকে ধৰি সঁজুলি, গ) পৰিবহণ আৰু বিতৰণ আন্তঃগাঁথনি, ঘ) সংগ্ৰহ আৰু পৰিশোধনৰ সুবিধা আৱৰ্জনাসমূহৰ বাবে, ঙ) ৰোগ ব্যৱস্থাপনা, উত্তম ব্যৱস্থাপনা পদ্ধতি, মানদণ্ড, প্ৰমাণীকৰণ আৰু অনুসন্ধানযোগ্যতা, প্ৰযুক্তিৰ হস্তক্ষেপ, আৰু এনে অন্যান্য বিনিয়োগ যিয়ে নিৰাপদ মাছৰ উৎপাদন আৰু যোগান নিশ্চিত কৰে আৰু চ) আঁচনিৰ অধীনত কৰা আবেদনৰ বছৰত সৃষ্টি হোৱা অতিৰিক্ত চাকৰিৰ বাবে দৰমহাৰ বিল।
ঙ। আৰু উপাদানৰ বাবে কাৰ্য সম্পাদন অনুদান বিতৰণৰ মাপকাঠী
ক। সৃষ্টি আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণ কৰা চাকৰিৰ সংখ্যা; মহিলাসকলৰ বাবে সৃষ্টি আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণ কৰা চাকৰিকে ধৰি। এগৰাকী মহিলাৰ বাবে সৃষ্টি আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণ কৰা প্ৰতিটো চাকৰিৰ বাবে বছৰি ১৫,০০০ টকাৰ পৰিমাণ দিয়া হ’ব, একেদৰে এজন পুৰুষৰ বাবে সৃষ্টি আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণ কৰা প্ৰতিটো চাকৰিৰ বাবে বছৰি ১০,০০০ টকাৰ পৰিমাণ দিয়া হ’ব, মুঠ যোগ্য অনুদানৰ ৫০% সীমাৰ ভিতৰত।
খ। উপাদান ২ৰ বাবে মূল্য শৃংখলৰ কাৰ্যক্ষমতা বৃদ্ধিৰ বাবে মূল্য শৃংখলত কৰা বিনিয়োগ আৰু উপাদান ৩ৰ অধীনত মাছ আৰু মীনজাত সামগ্ৰীৰ সুৰক্ষা আৰু গুণগত মান নিশ্চয়তা ব্যৱস্থা গ্ৰহণ আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে কৰা বিনিয়োগৰ বাবে কাৰ্য সম্পাদন অনুদান বিনিয়োগৰ বিষয় সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত প্ৰদান কৰা হ’ব, যোগ্য অনুদানৰ ৫০% সীমালৈকে।
চ। উপাদান : প্ৰকল্প ব্যৱস্থাপনা, নিৰীক্ষণ আৰু প্ৰতিবেদন:
এই উপাদানৰ অধীনত প্ৰকল্পৰ কাৰ্যকলাপ পৰিচালনা, ৰূপায়ণ, নিৰীক্ষণ আৰু মূল্যায়নৰ বাবে প্ৰকল্প ব্যৱস্থাপনা ইউনিট (পিএমইউ) স্থাপন কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে।
পৃষ্ঠভূমি:
১। ২০১৩-১৪ চনৰ পৰা ২০২৩-২৪ চনলৈকে মীন খণ্ডত মাছ উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট উন্নতি হৈছে, যিটো ৭৯.৬৬ লাখ টন বৃদ্ধি পাইছে; ৪৩ বছৰত (১৯৭১ চনৰ পৰা ২০১৪ চনলৈ) বৃদ্ধিৰ সমতুল্য, ২০১৩-১৪ চনৰ পৰা ২০২২-২৩ চনলৈকে উপকূলীয় জলজ কৃষিৰ শক্তিশালী বৃদ্ধি, চিংৰা উৎপাদন ৩.২২ লাখ টনৰ পৰা —১১.৮৪ লাখ টনলৈ বৃদ্ধি পাইছে (২৭০%), চিংৰাৰ ৰপ্তানি ১৯,৩৬৮ কোটি টকাৰ পৰা ৪৩,১৩৫ কোটি টকা (১২৩%)লৈ দুগুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে, প্ৰায় ৬৩ লাখ মাছমৰীয়া আৰু মীনপালকৰ নিয়োগ আৰু জীৱিকাৰ সুযোগ হৈছে। গ্ৰুপ দুৰ্ঘটনা বীমা আঁচনিৰ অধীনত প্ৰতিজন মাছমৰীয়াৰ কভাৰেজ ১.০০ লাখৰ পৰা ৫.০০ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি হৈছে, যাৰ ফলত মুঠ ২৬৭.৭৬ লাখ মাছমৰীয়া উপকৃত হয়। পৰম্পৰাগত মাছমৰীয়া পৰিয়ালৰ বাবে জীৱিকা আৰু পুষ্টিৰ সহায়ৰ পৰিমাণ উল্লেখযোগ্যভাৱে ৩,৪০,৩৯৭ৰ পৰা ৫,৯৭,৭০৯লৈ বৃদ্ধি পাইছে। প্ৰাইঅ’ৰিটি ছেক্টৰ লেণ্ডিঙত ৩৪,৩৩২ কোটি টকাৰ নিৰ্দিষ্ট আবণ্টন পোৱা গৈছে, যিটো ২০১৩-১৪ চনত কোনো পৃথক আবণ্টন নাছিল। ২০১৯ চনত কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড (কেচিচি) মীনপালনলৈ সম্প্ৰসাৰণৰ ফলত ১.৮ লাখ কাৰ্ড জাৰি কৰা হৈছে।
২। উল্লেখযোগ্য সাফল্যৰ পিছতো এই খণ্ডত কেইবাটাও খণ্ডগত প্ৰত্যাহ্বান অনুভৱ কৰা হৈছে। এই খণ্ডটো অনানুষ্ঠানিক প্ৰকৃতিৰ, শস্যৰ বিপদ প্ৰশমনৰ অভাৱ, কৰ্মভিত্তিক পৰিচয়ৰ অভাৱ, প্ৰতিষ্ঠানিক ঋণৰ দুৰ্বল সুবিধা, অতি ক্ষুদ্ৰ আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগে বিক্ৰী কৰা মাছৰ উপ-অনুকূল সুৰক্ষা আৰু গুণগত মান। বৰ্তমানৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পদ আঁচনি (পিএমএমএছৱাই)ৰ অধীনত নতুন-উপ-আঁচনিখনৰ লক্ষ্য হৈছে মুঠ ব্যয় ৬,০০০ কোটি টকাৰে এই সমস্যাসমূহ সমাধান কৰা।

Cabinet
Cabinet approves "Pradhan Mantri Matsya Kisan Samridhi Sah-Yojana (PM-MKSSY)" a Central Sector Sub-scheme under the Pradhan Mantri Matsya Sampada for the fisheries sector micro and small enterprises and envisages an investment of over rupees six thousand crore in the next four years
08 FEB 2024 8:58PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi approved the "Pradhan Mantri Matsya Kisan Samridhi Sah-Yojana (PM-MKSSY)", a Central Sector Sub-scheme under the Pradhan Mantri Matsya Sampada for formalization of the fisheries sector and supporting fisheries micro and small enterprises with an investment of over Rs. 6,000 crores over a period of next four (4) years from FY 2023-24 to FY 2026-27 in all States/Union Territories.
Expenditure involved
The Sub-scheme will be implemented as a Central Sector Sub-scheme under the Central Sector Component of the PMMSY at an estimated outlay of Rs.6,000 crore consisting of 50% i.e. Rs.3,000 crore public finance including the World Bank and the AFD external financing, and rest 50% i.e.Rs.3,000 crore being the anticipated investment from the beneficiaries/private sector leverage. It will be implemented for 4 (four) years from FY 2023-24 to FY 2026-27 across all the States and UTs.
Intended Beneficiaries:
• Fishers, Fish (Aquaculture) Farmers, Fish workers, Fish Vendors or such other person directly engaged in fisheries value chain.
• Micro and Small enterprises in the form of Proprietary Firms, Partnership Firms and Companies registered in India, Societies, Limited Liability Partnerships (LLPs), Cooperatives, Federations, Village Level Organizations like Self Help Groups (SHGs), Fish Farmers Producer Organizations (FFPOs) and Startups engaged in fisheries and aquaculture value chains.
• FFPOs also include Farmers Producer Organizations (FPOs).
• Any other beneficiaries that may be included by the Department of Fisheries, Gol as targeted beneficiaries.
Major Impact, including employment generation potential
• To create a National Fisheries Digital Platform to provide 40 lakh small and micro-enterprises work based identities.
• Gradual formalization of fisheries sector and enhanced access to institutional credit. The initiative will support 6.4 lakh micro-enterprises and 5,500 fisheries cooperatives, providing access to institutional credit.
• Gradual shift from conventional subsidies to performance based incentives in fisheries
• The program focuses on improving value chain efficiency and ensuring safe, quality fish by supporting 55,000 targeted micro and small enterprises,
• Promotion of Environment and Sustainability Initiatives
• Facilitating Ease of Doing Business and Transparency
• Address issues of aquaculture crop losses due to disease through insurance coverage for aquaculture to strengthen production, productivity
• Enhance export competitiveness through value addition, value realization and value creation
• Increase in incomes due to enhanced profit margins due to value chain efficiencies
• Improved quality of fish and fishery products in domestic market
• Strengthening and deepening of domestic markets
• Facilitating growth of businesses, creation of jobs and creation of business opportunities.
• Women Empowerment through creation of jobs and safe working place
• It is projected to create 1.7 lakh new jobs, with a special emphasis on employing 75,000 women and also aims to generate 5.4 lakh continued employment opportunities in the micro and small enterprises value chain.
Aims and objectives of PM-MKSSY:
1. Gradual Formalization of the unorganized fisheries sector through self registration of fishers, fish farmers and supportive workers under a National Fisheries Sector Digital Platform including creation of work based digital identifies of fish workers for improved service delivery.
2. Facilitating access to institutional financing fisheries sector micro and small enterprises.
3. Providing one-time incentive to beneficiaries for purchasing aquaculture insurance.
4. lncentivizing fisheries and aquaculture microenterprises through performance grants for improving fisheries sector value-chain efficiencies including creation and maintenance of jobs.
5. Incentivising micro and small enterprises through performance grants for adoption and expansion of fish and fishery product safety and quality assurance systems including creation and maintenance of jobs.
Implementation strategy:
The Sub-scheme has the following major components:
1. Component 1-A: Formalization of fisheries sector and facilitating access of fisheries microenterprises to Government of India programs for working capital financing:
Fisheries, being an unorganised sector needs to be gradually formalized by creation of registry of the fish producers and other supporting actors such as fish workers, vendors and processors including micro and small enterprises working in the sector at the national level. For this purpose, a National Fisheries Digital Platform (NFDP) will be created and all the stakeholders will be mobilized to register on it. They will be encouraged to do so through providing financial incentives. The NFDP will serve multiple functions including disbursement of financial incentives. It is also proposed to undertake activities such as training and extension support, improving financial literacy, facilitating project preparation and documentation through financial support, reimbursing the processing fee and such other charges, if any and strengthening of existing fisheries cooperative societies.
1. Component 1-B: Facilitating adoption of aquaculture insurance:
It is proposed to facilitate creation of appropriate insurance product and to cover at least 1 lakh hectare of aquaculture farms during project period to provide the scale of operation. Further, it is proposed to provide onetime incentive to the willing farmers against purchase of insurance with farm size of 4 hectares of water spread area and less. The 'onetime incentive' will be at the rate of 40% of the cost of premium subject to a limit of Rs.25000 per hectare of water spread area of the aquaculture farm. The maximum incentive payable to single farmer will be Rs.1,00,000 and maximum farm size eligible for incentive is 4 hectares of water spread area. For more intensive form of aquaculture other than farms such as cage culture, Re-circulatory Aquaculture System (RAS), bio-floc, raceways, etc. the incentive payable is 40% of premium. Maximum incentive payable is 1 lakh and the maximum unit size eligible will be of 1800 m3. The aforesaid benefit of 'onetime incentive' will be provided for aquaculture insurance purchased for one crop only i.e. one crop cycle. SC, ST and Women beneficiaries would be provided an additional incentive @ 10% of the incentive payable for General Categories. This is expected to create a robust market for aquaculture insurance products and enable the insurance companies to come up with attractive insurance products in future.
1. Component 2: Supporting microenterprises to improve fisheries sector value chain efficiencies:
This component seeks to improve value chain efficiencies in fishery sector through a system of performance grants with associated analytics and awareness campaigns. It is proposed to incentivise microenterprises to reengage in production, creation and maintenance of jobs with priority for women and to enhance value chain efficiencies through provisions of performance grants within selected value chains under a set of measurable parameters.
The scale of performance grant and the criteria for providing performance grants are indicated below:
1. The performance Grant for a Microenterprise shall not exceed 25% of the total investment or Rs.35 lakhs, whichever is lower, for General Category and 35% of total investment or Rs.45 lakhs, whichever is lower, for SC, ST and Women owned microenterprises.
2. Performance Grant for Village Level Organizations and Federations of SHGs, FFPOs and Cooperatives shall not exceed 35% of total investment or Rs.200 lakhs, whichever is lower.
3. The total investment for the purpose above (i, ii & iii) shall consist of expenditure incurred on capital investments made on new plant and machinery, equipment including technical civil/electrical works and associated infrastructure, transport and distribution infrastructure, energy efficient devices including Renewal Energy devices, technology interventions, such other interventions leading to improvement in value chain efficiency; and salary bills for additional jobs created in the year of application made under the scheme.
d) Component 3: Adoption and expansion of fish and fishery product safety and quality assurance systems:
It is proposed to incentivize fisheries micro and small enterprises to adopt safety and quality assurance systems in marketing of fish and fishery products through provision of performance grants against a set of measurable parameters. This is expected to expand the market for fish and to create and maintain jobs especially for women. This intervention is expected to expand domestic market for fish through increased supply of safe fish and fishery products which will attract new consumers. The scale of performance grants the criteria for providing performance grants are indicated below:
1. Performance Grant for a Microenterprise shall not exceed 25% of the total investment or, Rs.35 lakhs, whichever is lower, for General Category and 35% of total investment or, Rs.45 lakhs, whichever is lower, for SC, ST and Women owned microenterprises.
2. The maximum size of Performance Grant for a Small enterprise shall not exceed 25% of total investment or Rs.75 lakhs, whichever is lower, for General Category and 35% of total investment or Rs.100 lakhs, whichever is lower, for SC, ST and Women owned small enterprises.
3. The maximum size of Performance Grant for Village Level Organizations and Federations of SHGs, FFPOs and Cooperatives shall not exceed 35% of total investment or Rs.200 lakhs, whichever is lower.
4. Total investment for the above purpose shall consist of the expenditure incurred on a) capital investments made on new plant and machinery, b) equipment including technical civil/electrical works and associated infrastructure, c) transport and distribution infrastructure, d) collection and treatment facility for wastes, e) disease management, best management practices, standards, certification and traceability, technology interventions, and such other investments leading to production and supply of safe fish and f) salary bills for additional jobs created in the year of application made under the scheme.
e) Performance Grant disbursement criteria for components 2 and 3
1. Number of jobs created and maintained; including jobs created and maintained for women. For each job created and maintained for a woman an amount of Rs.15,000 per year will be paid, similarly, for each job created and maintained for a man an amount of Rs.10,000 per year will be paid, subject to the limit of 50% of total eligible grant.
2. Investments made in the value chain for increasing the value chain efficiency for component 2 and investment made for adoption and expansion of fish and fishery product safety and quality assurance systems under component 3, performance grant for investments made will be disbursed after completion of the investment subject to the limit of 50% of the eligible grant.
f) Component 4: Project management, monitoring and reporting:
Under this component, it is proposed to set up Project Management Units (PMUs) to manage, implement, monitor and evaluate project activities.
Background:
1. Over the period from 2013-14 to 2023-24, significant improvements have been made in fisheries sector in terms of fish production, which increased by 79.66 lakh tonnes; equivalent to increase in 43 years (1971 to 2014), robust growth of Coastal Aquaculture from 2013-14 to 2022-23, shrimp production increased from 3.22 lakh tonnes to —11.84 lakh tonnes (270%), shrimp exports more than doubled from Rs.19,368 crore to Rs.43,135 crore (123%), Employment and Livelihood opportunities to about 63 lakh fishers and fish farmers. The coverage per fisherman under the Group Accident Insurance Scheme (GAIS) has been increased from Rs. 1.00 Lakh to Rs. 5.00 Lakh, benefiting a cumulative total of 267.76 lakh fishers. There has been a notable rise in Livelihood and Nutritional Support for traditional fisher families, increasing from 3,40,397 to 5,97,709. Priority Sector Lending has seen a dedicated allocation of Rs.34,332 crore, compared to no separate allocation in 2013-14. The extension of Kisan Credit Card (KCC) to fisheries in 2019 has resulted in the issuance of 1.8 lakh cards.
2. Despite significant achievements, there are a number of sectoral challenges felt in the sector. The sector is informal in nature, lack of crop risk mitigation, lack of work based identities, poor access to institutional credit, sub-optimal safety & quality of fish sold by micro & small enterprises. The new-sub-scheme under the existing Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) aims to address these issues, with total outlay of Rs.6,000 crore.