କ୍ୟାବିନେଟ
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ଉପଯୋଜନା ‘‘ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟ କିଷାନ୍‌ ସମୃଦ୍ଧି ସହ-ଯୋଜନା(ପିଏମ-ଏମକେଏସଏସୱାଇ)’’କୁ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରି
ମତ୍ସ୍ୟ ପାଳନ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ଲଘୁ ଓ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ ନୂଆ ଉପଯୋଜନା
ଆସନ୍ତା ଚାରି ବର୍ଷରେ ଛଅ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ନିବେଶ ପାଇଁ କରାଯାଇଛି ପରିକଳ୍ପନା
08 FEB 2024 8:58PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆଜି ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ବୈଠକରେ ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ଉପ-ଯୋଜନା "ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟ କିଷାନ ସମୃଦ୍ଧି ସହ-ଯୋଜନା"କୁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦା ଯୋଜନା (ପିଏମଏମଏସୱାଇ) ଅଧୀନରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରୁ ୨୦୨୬-୨୭ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଉପଯୋଜନାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ । ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ରୂପ ଦେବା ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ ଲଘୁ ଓ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ଆଗାମୀ ଚାରି ବର୍ଷରେ ଏହି ଯୋଜନାରେ ୬,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି ।
ଏଥିରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଖର୍ଚ୍ଚ
ଏହି ଉପ-ଯୋଜନାକୁ ପିଏମଏମଏସୱାଇର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ଉପାଦାନ ଅଧୀନରେ ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ଉପ-ଯୋଜନା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ, ଯେଉଁଥିରେ ୫୦% ଅର୍ଥାତ୍ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ଓ ଏଏଫଡି ବାହ୍ୟ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ସମେତ ୩,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପବ୍ଲିକ୍ ଫାଇନାନ୍ସ ଏବଂ ଅବଶିଷ୍ଟ ୫୦% ଅର୍ଥାତ୍ ୩,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ହିତାଧିକାରୀ/ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରର ଲିଭରେଜରୁ ଆନୁମାନିକ ବିନିଯୋଗ ହେବ । ଏହି ଯୋଜନା ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରୁ ୨୦୨୬-୨୭ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୪ (ଚାରି) ବର୍ଷ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ।
ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହିତାଧିକାରୀ:
• ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ସିଧାସଳଖ ନିୟୋଜିତ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ, ମତ୍ସ୍ୟ (ଜଳଜ କୃଷି) ଚାଷୀ, ମତ୍ସ୍ୟ ଶ୍ରମିକ, ମତ୍ସ୍ୟ ବିକ୍ରେତା କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ।
• ଭାରତରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ମାଲିକାନା ଫାର୍ମ, ପାର୍ଟନରସିପ୍ ଫାର୍ମ ଏବଂ କମ୍ପାନୀ, ସୋସାଇଟି, ଲିମିଟେଡ୍ ଲାଏବିଲିଟି ପାର୍ଟନରସିପ୍ (ଏଲ୍‌ଏଲ୍‌ପି), ସମବାୟ, ମହାସଂଘ, ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ (ଏସ୍ଏଚ୍ଜି), ମତ୍ସ୍ୟ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ (ଏଫ୍ଏଫ୍‌ପିଓ) ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ ଓ ଜଳଚାଷ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ନିୟୋଜିତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଆକାରରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗ।
• ଏଫଏଫପିଓରେ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ (ଏଫପିଓ) ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
• ଅନ୍ୟ କୌଣସି ହିତାଧିକାରୀ ଯାହାଙ୍କୁ ମତ୍ସ୍ୟ ବିଭାଗ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟବଦ୍ଧ ହିତାଧିକାରୀ ଭାବରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇପାରିବ ।
ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ସମ୍ଭାବନା ସମେତ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରଭାବ
• ୪୦ ଲକ୍ଷ କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ଲଘୁ ଉଦ୍ୟୋଗ କାର୍ଯ୍ୟ ଭିତ୍ତିକ ପରିଚୟ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ମତ୍ସ୍ୟ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ।
• ଧୀରେ ଧୀରେ ମତ୍ସ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଔପଚାରିକରଣ ଏବଂ ସଂସ୍ଥାଗତ ଋଣର ଉପଲବ୍ଧତା ବୃଦ୍ଧି । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ୬.୪ ଲକ୍ଷ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ୫,୫୦୦ ମତ୍ସ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତିକୁ ଅନୁଷ୍ଠାନିକ ଋଣ ମିଳିପାରିବ ।
• ପାରମ୍ପରିକ ସବସିଡିରୁ ଧୀରେ ଧୀରେ ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷକ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ
• ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୫୫,୦୦୦ ଲଘୁ ଓ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ସମର୍ଥନ କରି ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ଦକ୍ଷତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ, ଗୁଣାତ୍ମକ ମାଛ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି।
• ପରିବେଶ ଏବଂ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟିତ୍ୱ ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
• ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସୁବିଧା
• ଉତ୍ପାଦନ, ଉତ୍ପାଦକତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଜଳଜ କୃଷି ବୀମା କଭରେଜ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ରୋଗ ଜନିତ ଫସଲ ହାନି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ
• ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି, ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରାପ୍ତି ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ମାଧ୍ୟମରେ ରପ୍ତାନି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା
• ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ଦକ୍ଷତା କାରଣରୁ ଲାଭ ସୀମା ବୃଦ୍ଧି ହେତୁ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି
• ଘରୋଇ ବଜାରରେ ମାଛ ଓ ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦର ଉନ୍ନତ ମାନ
• ଘରୋଇ ବଜାରକୁ ସୁଦୃଢ଼ ଓ ଗଭୀର କରିବ
• ବ୍ୟବସାୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ
• ନିଯୁକ୍ତି ଓ ସୁରକ୍ଷିତ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ର ସୃଷ୍ଟି ମାଧ୍ୟମରେ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ
• ଏଥିରେ ୭୫,୦୦୦ ମହିଳାଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେବା ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବା ସହ ୧.୭ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଲଘୁ ଓ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ୫.୪ ଲକ୍ଷ ନିରନ୍ତର ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି।
ପିଏମ-ଏମକେଏସଏସୱାଇର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ :
• ଜାତୀୟ ମତ୍ସ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଅଧୀନରେ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ, ମତ୍ସ୍ୟଚାଷୀ ଏବଂ ସହାୟକ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ସ୍ୱୟଂକ୍ରିୟ ପଞ୍ଜୀକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଅସଂଗଠିତ ମତ୍ସ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଧୀରେ ଧୀରେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ରୂପ ଦେବା ସହିତ ଉନ୍ନତ ସେବା ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଭିତ୍ତିକ ଡିଜିଟାଲ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ।
• ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ କ୍ଷେତ୍ର ଲଘୁ ଓ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁଷ୍ଠାନିକ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା।
• ଜଳଚାଷ ବୀମା କିଣିବା ପାଇଁ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଏକକାଳୀନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ ।
• ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଓ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ସମେତ ମତ୍ସ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରର ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ଦକ୍ଷତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଅନୁଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ ଓ ଜଳଚାଷ ଲଘୁ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା।
• ମତ୍ସ୍ୟ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ନିରାପତ୍ତା ଓ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ସମେତ ଗୁଣାତ୍ମକ ନିଶ୍ଚିତତା ପ୍ରଣାଳୀ ଗ୍ରହଣ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଅନୁଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଲଘୁ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ।
କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ରଣନୀତି:
ଉପ-ଯୋଜନାରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ମୁଖ୍ୟ ଉପାଦାନ ରହିଛି:
ଉପାଦାନ ୧-: ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ରୂପ ଦେବା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟଶୀଳ ପୁଞ୍ଜି ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ନିମନ୍ତେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ ଲଘୁ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବା :
ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ ଏକ ଅସଂଗଠିତ କ୍ଷେତ୍ର ହୋଇଥିବାରୁ ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଲଘୁ ଓ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗ ସମେତ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ, ବିକ୍ରେତା ଏବଂ ପ୍ରୋସେସରଙ୍କ ଭଳି ଅନ୍ୟ ସହାୟକ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରି ଧୀରେ ଧୀରେ ଏହାକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଏଥିପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ମତ୍ସ୍ୟ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ (ଏନ୍‌ଏଫ୍‌ଡିପି) ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବ ଏବଂ ଏଥିରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରାଯିବ। ଆର୍ଥିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବ। ଏନଏଫଡିପି ଆର୍ଥିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବିତରଣ ସହିତ ଏକାଧିକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ତାଲିମ ଓ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସହାୟତା, ଆର୍ଥିକ ସାକ୍ଷରତାରେ ଉନ୍ନତି, ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଓ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟେସନକୁ ସୁଗମ କରିବା, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶୁଳ୍କ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଶୁଳ୍କ ଭରଣା କରିବା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ମତ୍ସ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହାତକୁ ନେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି।
ଉପାଦାନ ୧-: ଜଳଜ କୃଷି ବୀମା ଗ୍ରହଣ କରିବାର ସୁବିଧା:
ଉପଯୁକ୍ତ ବୀମା ଉତ୍ପାଦ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ସୁବିଧା କରିବା ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ଅତି କମରେ ୧ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜଳଜ କୃଷି ବା ଏକ୍ୱା କଲ୍‌ଚର୍‌ ଫାର୍ମକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି କାର୍ଯ୍ୟର ବ୍ୟାପକତା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଇଚ୍ଛୁକ ଚାଷୀଙ୍କୁ ୪ ହେକ୍ଟର ଜଳ ବିସ୍ତାର କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ତା'ଠାରୁ କମ୍ ଜମି ଥିବା ବୀମା କିଣିବା ପାଇଁ ଏକକାଳୀନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି। ‘ଏକକାଳୀନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ’ ପ୍ରିମିୟମ୍ ମୂଲ୍ୟର ୪୦% ହାରରେ ହେବ, ଯେଉଁଥିରେ ଜଳଜ କୃଷି ଫାର୍ମର ଜଳ ବିସ୍ତାର କ୍ଷେତ୍ରର ହେକ୍ଟର ପିଛା ୨୫,୦୦୦ ଟଙ୍କା ସୀମା ରହିବ। ଏକକ ଚାଷୀଙ୍କୁ ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ରାଶି ୧,୦୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ସର୍ବାଧିକ ୪ ହେକ୍ଟର ଜଳ ବିସ୍ତାର କ୍ଷେତ୍ର ହେବ। ଫାର୍ମ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜଳଜ କୃଷିର ଅଧିକ ଗଭୀର ରୂପ ଯଥା କେଜ୍ କଲଚର, ରି-ସର୍କୁଲେଟରି ଏକ୍ୱାକଲଚର ସିଷ୍ଟମ (ଆରଏଏସ), ବାୟୋ-ଫ୍ଲୋକ୍, ରେସ୍ୱେ ଇତ୍ୟାଦି ପାଇଁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରିମିୟମର ୪୦% ଅଟେ । ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ରାଶି ୧ ଲକ୍ଷ ଏବଂ ସର୍ବାଧିକ ୟୁନିଟ୍ ଆକାର ୧୮୦୦ ମିଟର ହେବ। କେବଳ ଗୋଟିଏ ଫସଲ ଅର୍ଥାତ୍ ଗୋଟିଏ ଫସଲ ଚକ୍ର ପାଇଁ କ୍ରୟ କରାଯାଇଥିବା ଜଳଜ କୃଷି ବୀମା ପାଇଁ 'ଏକକାଳୀନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ'ର ଉପରୋକ୍ତ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ଏସସି, ଏସଟି ଏବଂ ମହିଳା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସାଧାରଣ ବର୍ଗ ପାଇଁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ପ୍ରୋତ୍ସାହନର ଅତିରିକ୍ତ ୧୦% ହିସାବରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ବୀମା ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ବଜାର ସୃଷ୍ଟି ହେବ ଏବଂ ବୀମା କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆକର୍ଷଣୀୟ ବୀମା ଉତ୍ପାଦ ଆଣିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
ଉପାଦାନ ୨: ମତ୍ସ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରର ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ଦକ୍ଷତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଲଘୁ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ:
ଏହି ଉପାଦାନ ଆନୁସଙ୍ଗିକ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଏବଂ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଅନୁଦାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ମତ୍ସ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ଦକ୍ଷତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରେ। ମହିଳାମାନଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ ଉତ୍ପାଦନରେ ପୁନଃନିଯୁକ୍ତି, ଚାକିରି ସୃଷ୍ଟି ଓ ଜାରି ରଖିବା ଲାଗି ଲଘୁ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଏବଂ ଗୋଟିଏ ମାପନଯୋଗ୍ୟ ମାନଦଣ୍ଡ ଅଧୀନରେ ଚୟନିତ ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଅନୁଦାନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଜରିଆରେ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ଦକ୍ଷତାକୁ ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ଏଥିରେ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି ।
କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଅନୁଦାନର ପରିମାଣ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଅନୁଦାନ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ମାନଦଣ୍ଡ ନିମ୍ନରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି:
1. ଲଘୁ ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଅନୁଦାନ ସାଧାରଣ ବର୍ଗ ପାଇଁ ମୋଟ ନିବେଶର ୨୫% କିମ୍ବା ୩୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା, ଯାହା କମ୍ ଥିବ ଏବଂ ଏସସି, ଏସଟି ଓ ମହିଳାଙ୍କ ମାଲିକାନାରେ ଥିବା ଲଘୁ ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଇଁ ସମୁଦାୟ ନିବେଶର ୩୫% କିମ୍ବା ୪୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା, ଯାହା କମ୍ ଥିବ, ସେଥିରୁ ଅଧିକ ହେବ ନାହିଁ।
2. ଗ୍ରାମସ୍ତରୀୟ ସଂଗଠନ ଏବଂ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ, ଏଫଏଫପିଓ ଏବଂ ସମବାୟ ମହାସଂଘ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଅନୁଦାନ ମୋଟ ନିବେଶର ୩୫% କିମ୍ବା ୨ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ହେବ ନାହିଁ।
• III. ଉପରୋକ୍ତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପାଇଁ ସମୁଦାୟ ନିବେଶରେ (i, ii ଓ iii) ନୂତନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଓ ଯନ୍ତ୍ରପାତି, ବୈଷୟିକ ବେସାମରିକ /ବୈଦ୍ୟୁତିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଓ ଆନୁସଙ୍ଗିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମେତ ଉପକରଣ, ପରିବହନ ଏବଂ ବିତରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ନବୀକରଣ ଶକ୍ତି ଉପକରଣ ସମେତ ଶକ୍ତି ଦକ୍ଷ ଉପକରଣ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ହସ୍ତକ୍ଷେପ, ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ଦକ୍ଷତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଉପରେ ବ୍ୟୟ ଏବଂ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କରାଯାଇଥିବା ଆବେଦନ ବର୍ଷରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଅତିରିକ୍ତ ଚାକିରି ପାଇଁ ଦରମା ବିଲ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ।
ଉପାଦାନ 3: ମାଛ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ଗୁଣବତ୍ତା ସୁନିଶ୍ଚିତତା ପ୍ରଣାଳୀ ଗ୍ରହଣ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ:
ମତ୍ସ୍ୟ ଲଘୁ ଓ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ମତ୍ସ୍ୟ ଓ ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ବିପଣନରେ ନିରାପତ୍ତା ଓ ଗୁଣାତ୍ମକ ସୁନିଶ୍ଚିତତା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ମାଛର ବଜାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ଓ ବଜାୟ ରହିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହି ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ସୁରକ୍ଷିତ ମାଛ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦର ଯୋଗାଣ ବୃଦ୍ଧି ମାଧ୍ୟମରେ ମାଛ ପାଇଁ ଘରୋଇ ବଜାର ବିସ୍ତାର ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ଯାହା ନୂତନ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବ । କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଅନୁଦାନର ପରିମାଣ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଅନୁଦାନ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ମାନଦଣ୍ଡ ନିମ୍ନରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି:
1. ଲଘୁ ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଅନୁଦାନ ମୋଟ ନିବେଶର ୨୫% ରୁ ଅଧିକ କିମ୍ବା, ସାଧାରଣ ବର୍ଗ ପାଇଁ ୩୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା, ଯାହା କମ୍ ଥିବ ଏବଂ ଏସସି, ଏସଟି ଓ ମହିଳାଙ୍କ ମାଲିକାନାରେ ଥିବା ଲଘୁ ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଇଁ ସମୁଦାୟ ନିବେଶର ୩୫% କିମ୍ବା ୪୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା, ଯାହା କମ୍ ଥିବ।
2. ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଅନୁଦାନର ସର୍ବାଧିକ ଆକାର ସାଧାରଣ ବର୍ଗ ପାଇଁ ମୋଟ ନିବେଶର ୨୫% କିମ୍ବା ୭୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା, ଯାହା କମ୍ ଥିବ ଏବଂ ମୋଟ ନିବେଶର ୩୫% କିମ୍ବା ଏସସି, ଏସଟି ଏବଂ ମହିଳା ମାଲିକାନାରେ ଥିବା କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଇଁ ୧୦୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା, ଯାହା କମ୍ ଥିବ, ସେଥିରୁ ଅଧିକ ହେବ ନାହିଁ।
• III. ଗ୍ରାମସ୍ତରୀୟ ସଂଗଠନ ଏବଂ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ, ଏଫଏଫପିଓ ଏବଂ ସମବାୟ ମହାସଂଘ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଅନୁଦାନର ସର୍ବାଧିକ ଆକାର ମୋଟ ନିବେଶର ୩୫% କିମ୍ବା ୨କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ହେବ ନାହିଁ।
ଉପରୋକ୍ତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ମୋଟ ନିବେଶ କ) ନୂତନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଏବଂ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଉପରେ ହୋଇଥିବା ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ, ଖ) ବୈଷୟିକ ବେସାମରିକ / ବୈଦ୍ୟୁତିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଓ ଆନୁସଙ୍ଗିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମେତ ଉପକରଣ, ଗ) ପରିବହନ ଏବଂ ବିତରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଘ) ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ସଂଗ୍ରହ ଓ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା, ଇ) ରୋଗ ପରିଚାଳନା, ସର୍ବୋତ୍ତମ ପରିଚାଳନା ଅଭ୍ୟାସ, ମାନକ, ସାର୍ଟିଫିକେସନ୍ ଏବଂ ଟ୍ରେସେବିଲିଟି, ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ହସ୍ତକ୍ଷେପ, ସୁରକ୍ଷିତ ମାଛ ଉତ୍ପାଦନ ଓ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ନିବେଶ ଏବଂ ଚ) ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କରାଯାଇଥିବା ଆବେଦନ ବର୍ଷରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଅତିରିକ୍ତ ଚାକିରି ପାଇଁ ଦରମା ବିଲ୍ ।
ଉପାଦାନ ଏବଂ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଅନୁଦାନ ବିତରଣ ମାନଦଣ୍ଡ
କ.) ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଓ ବଜାୟ ରହିବା ସଂଖ୍ୟା; ଯେଉଁଥିରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଏବଂ ଜାରି ରହିଥିବା ଚାକିରି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ସୃଷ୍ଟି ଓ ଜାରି ରହିଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚାକିରି ପାଇଁ ବାର୍ଷିକ ୧୫,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ, ସେହିଭଳି ଜଣେ ପୁରୁଷଙ୍କ ପାଇଁ ସୃଷ୍ଟି ଓ ଜାରି ରହିଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚାକିରି ପାଇଁ ବାର୍ଷିକ ୧୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ, ଯାହା କି ମୋଟ ଯୋଗ୍ୟ ଅନୁଦାନର ୫୦% ସୀମା ଅଧୀନରେ ରହିବ ।
ଖ). ଉପାଦାନ-୨ ର ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ହୋଇଥିବା ନିବେଶ ଏବଂ ଉପାଦାନ ୩ ଅଧୀନରେ ମାଛ ଓ ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ନିରାପତ୍ତା ଓ ଗୁଣାତ୍ମକ ନିଶ୍ଚିତତା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ ଓ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ନିମନ୍ତେ କରାଯାଇଥିବା ନିବେଶ, ଯୋଗ୍ୟ ଅନୁଦାନର ୫୦% ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ନିବେଶ ଶେଷ ହେବା ପରେ ନିବେଶ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ଅନୁଦାନ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
ଉପାଦାନ ୪ : ପ୍ରକଳ୍ପ ପରିଚାଳନା, ତଦାରଖ ଏବଂ ରିପୋର୍ଟିଂ:
ଏହି ଉପାଦାନ ଅଧୀନରେ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପରିଚାଳନା, କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ, ତଦାରଖ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ପାଇଁ ପ୍ରକଳ୍ପ ପରିଚାଳନା ୟୁନିଟ୍ (ପିଏମ୍‌ୟୁ) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି।

Cabinet
Cabinet approves "Pradhan Mantri Matsya Kisan Samridhi Sah-Yojana (PM-MKSSY)" a Central Sector Sub-scheme under the Pradhan Mantri Matsya Sampada for the fisheries sector micro and small enterprises and envisages an investment of over rupees six thousand crore in the next four years
08 FEB 2024 8:58PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi approved the "Pradhan Mantri Matsya Kisan Samridhi Sah-Yojana (PM-MKSSY)", a Central Sector Sub-scheme under the Pradhan Mantri Matsya Sampada for formalization of the fisheries sector and supporting fisheries micro and small enterprises with an investment of over Rs. 6,000 crores over a period of next four (4) years from FY 2023-24 to FY 2026-27 in all States/Union Territories.
Expenditure involved
The Sub-scheme will be implemented as a Central Sector Sub-scheme under the Central Sector Component of the PMMSY at an estimated outlay of Rs.6,000 crore consisting of 50% i.e. Rs.3,000 crore public finance including the World Bank and the AFD external financing, and rest 50% i.e.Rs.3,000 crore being the anticipated investment from the beneficiaries/private sector leverage. It will be implemented for 4 (four) years from FY 2023-24 to FY 2026-27 across all the States and UTs.
Intended Beneficiaries:
• Fishers, Fish (Aquaculture) Farmers, Fish workers, Fish Vendors or such other person directly engaged in fisheries value chain.
• Micro and Small enterprises in the form of Proprietary Firms, Partnership Firms and Companies registered in India, Societies, Limited Liability Partnerships (LLPs), Cooperatives, Federations, Village Level Organizations like Self Help Groups (SHGs), Fish Farmers Producer Organizations (FFPOs) and Startups engaged in fisheries and aquaculture value chains.
• FFPOs also include Farmers Producer Organizations (FPOs).
• Any other beneficiaries that may be included by the Department of Fisheries, Gol as targeted beneficiaries.
Major Impact, including employment generation potential
• To create a National Fisheries Digital Platform to provide 40 lakh small and micro-enterprises work based identities.
• Gradual formalization of fisheries sector and enhanced access to institutional credit. The initiative will support 6.4 lakh micro-enterprises and 5,500 fisheries cooperatives, providing access to institutional credit.
• Gradual shift from conventional subsidies to performance based incentives in fisheries
• The program focuses on improving value chain efficiency and ensuring safe, quality fish by supporting 55,000 targeted micro and small enterprises,
• Promotion of Environment and Sustainability Initiatives
• Facilitating Ease of Doing Business and Transparency
• Address issues of aquaculture crop losses due to disease through insurance coverage for aquaculture to strengthen production, productivity
• Enhance export competitiveness through value addition, value realization and value creation
• Increase in incomes due to enhanced profit margins due to value chain efficiencies
• Improved quality of fish and fishery products in domestic market
• Strengthening and deepening of domestic markets
• Facilitating growth of businesses, creation of jobs and creation of business opportunities.
• Women Empowerment through creation of jobs and safe working place
• It is projected to create 1.7 lakh new jobs, with a special emphasis on employing 75,000 women and also aims to generate 5.4 lakh continued employment opportunities in the micro and small enterprises value chain.
Aims and objectives of PM-MKSSY:
1. Gradual Formalization of the unorganized fisheries sector through self registration of fishers, fish farmers and supportive workers under a National Fisheries Sector Digital Platform including creation of work based digital identifies of fish workers for improved service delivery.
2. Facilitating access to institutional financing fisheries sector micro and small enterprises.
3. Providing one-time incentive to beneficiaries for purchasing aquaculture insurance.
4. lncentivizing fisheries and aquaculture microenterprises through performance grants for improving fisheries sector value-chain efficiencies including creation and maintenance of jobs.
5. Incentivising micro and small enterprises through performance grants for adoption and expansion of fish and fishery product safety and quality assurance systems including creation and maintenance of jobs.
Implementation strategy:
The Sub-scheme has the following major components:
1. Component 1-A: Formalization of fisheries sector and facilitating access of fisheries microenterprises to Government of India programs for working capital financing:
Fisheries, being an unorganised sector needs to be gradually formalized by creation of registry of the fish producers and other supporting actors such as fish workers, vendors and processors including micro and small enterprises working in the sector at the national level. For this purpose, a National Fisheries Digital Platform (NFDP) will be created and all the stakeholders will be mobilized to register on it. They will be encouraged to do so through providing financial incentives. The NFDP will serve multiple functions including disbursement of financial incentives. It is also proposed to undertake activities such as training and extension support, improving financial literacy, facilitating project preparation and documentation through financial support, reimbursing the processing fee and such other charges, if any and strengthening of existing fisheries cooperative societies.
1. Component 1-B: Facilitating adoption of aquaculture insurance:
It is proposed to facilitate creation of appropriate insurance product and to cover at least 1 lakh hectare of aquaculture farms during project period to provide the scale of operation. Further, it is proposed to provide onetime incentive to the willing farmers against purchase of insurance with farm size of 4 hectares of water spread area and less. The 'onetime incentive' will be at the rate of 40% of the cost of premium subject to a limit of Rs.25000 per hectare of water spread area of the aquaculture farm. The maximum incentive payable to single farmer will be Rs.1,00,000 and maximum farm size eligible for incentive is 4 hectares of water spread area. For more intensive form of aquaculture other than farms such as cage culture, Re-circulatory Aquaculture System (RAS), bio-floc, raceways, etc. the incentive payable is 40% of premium. Maximum incentive payable is 1 lakh and the maximum unit size eligible will be of 1800 m3. The aforesaid benefit of 'onetime incentive' will be provided for aquaculture insurance purchased for one crop only i.e. one crop cycle. SC, ST and Women beneficiaries would be provided an additional incentive @ 10% of the incentive payable for General Categories. This is expected to create a robust market for aquaculture insurance products and enable the insurance companies to come up with attractive insurance products in future.
1. Component 2: Supporting microenterprises to improve fisheries sector value chain efficiencies:
This component seeks to improve value chain efficiencies in fishery sector through a system of performance grants with associated analytics and awareness campaigns. It is proposed to incentivise microenterprises to reengage in production, creation and maintenance of jobs with priority for women and to enhance value chain efficiencies through provisions of performance grants within selected value chains under a set of measurable parameters.
The scale of performance grant and the criteria for providing performance grants are indicated below:
1. The performance Grant for a Microenterprise shall not exceed 25% of the total investment or Rs.35 lakhs, whichever is lower, for General Category and 35% of total investment or Rs.45 lakhs, whichever is lower, for SC, ST and Women owned microenterprises.
2. Performance Grant for Village Level Organizations and Federations of SHGs, FFPOs and Cooperatives shall not exceed 35% of total investment or Rs.200 lakhs, whichever is lower.
3. The total investment for the purpose above (i, ii & iii) shall consist of expenditure incurred on capital investments made on new plant and machinery, equipment including technical civil/electrical works and associated infrastructure, transport and distribution infrastructure, energy efficient devices including Renewal Energy devices, technology interventions, such other interventions leading to improvement in value chain efficiency; and salary bills for additional jobs created in the year of application made under the scheme.
d) Component 3: Adoption and expansion of fish and fishery product safety and quality assurance systems:
It is proposed to incentivize fisheries micro and small enterprises to adopt safety and quality assurance systems in marketing of fish and fishery products through provision of performance grants against a set of measurable parameters. This is expected to expand the market for fish and to create and maintain jobs especially for women. This intervention is expected to expand domestic market for fish through increased supply of safe fish and fishery products which will attract new consumers. The scale of performance grants the criteria for providing performance grants are indicated below:
1. Performance Grant for a Microenterprise shall not exceed 25% of the total investment or, Rs.35 lakhs, whichever is lower, for General Category and 35% of total investment or, Rs.45 lakhs, whichever is lower, for SC, ST and Women owned microenterprises.
2. The maximum size of Performance Grant for a Small enterprise shall not exceed 25% of total investment or Rs.75 lakhs, whichever is lower, for General Category and 35% of total investment or Rs.100 lakhs, whichever is lower, for SC, ST and Women owned small enterprises.
3. The maximum size of Performance Grant for Village Level Organizations and Federations of SHGs, FFPOs and Cooperatives shall not exceed 35% of total investment or Rs.200 lakhs, whichever is lower.
4. Total investment for the above purpose shall consist of the expenditure incurred on a) capital investments made on new plant and machinery, b) equipment including technical civil/electrical works and associated infrastructure, c) transport and distribution infrastructure, d) collection and treatment facility for wastes, e) disease management, best management practices, standards, certification and traceability, technology interventions, and such other investments leading to production and supply of safe fish and f) salary bills for additional jobs created in the year of application made under the scheme.
e) Performance Grant disbursement criteria for components 2 and 3
1. Number of jobs created and maintained; including jobs created and maintained for women. For each job created and maintained for a woman an amount of Rs.15,000 per year will be paid, similarly, for each job created and maintained for a man an amount of Rs.10,000 per year will be paid, subject to the limit of 50% of total eligible grant.
2. Investments made in the value chain for increasing the value chain efficiency for component 2 and investment made for adoption and expansion of fish and fishery product safety and quality assurance systems under component 3, performance grant for investments made will be disbursed after completion of the investment subject to the limit of 50% of the eligible grant.
f) Component 4: Project management, monitoring and reporting:
Under this component, it is proposed to set up Project Management Units (PMUs) to manage, implement, monitor and evaluate project activities.
Background:
1. Over the period from 2013-14 to 2023-24, significant improvements have been made in fisheries sector in terms of fish production, which increased by 79.66 lakh tonnes; equivalent to increase in 43 years (1971 to 2014), robust growth of Coastal Aquaculture from 2013-14 to 2022-23, shrimp production increased from 3.22 lakh tonnes to —11.84 lakh tonnes (270%), shrimp exports more than doubled from Rs.19,368 crore to Rs.43,135 crore (123%), Employment and Livelihood opportunities to about 63 lakh fishers and fish farmers. The coverage per fisherman under the Group Accident Insurance Scheme (GAIS) has been increased from Rs. 1.00 Lakh to Rs. 5.00 Lakh, benefiting a cumulative total of 267.76 lakh fishers. There has been a notable rise in Livelihood and Nutritional Support for traditional fisher families, increasing from 3,40,397 to 5,97,709. Priority Sector Lending has seen a dedicated allocation of Rs.34,332 crore, compared to no separate allocation in 2013-14. The extension of Kisan Credit Card (KCC) to fisheries in 2019 has resulted in the issuance of 1.8 lakh cards.
2. Despite significant achievements, there are a number of sectoral challenges felt in the sector. The sector is informal in nature, lack of crop risk mitigation, lack of work based identities, poor access to institutional credit, sub-optimal safety & quality of fish sold by micro & small enterprises. The new-sub-scheme under the existing Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) aims to address these issues, with total outlay of Rs.6,000 crore.