প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
শ্রীলা প্রভুপদা জিগী ১৫০শুবা মপোক কুমওন থৌরমদা প্রধান মন্ত্রী ৱা ঙাংখ্রে
শক্নাইরবা অধ্যতিক্কী গুরু ইকায়খুম্নবা উৎপা ওইনা কম্মেমোরেতিপ স্তাম্প অমসুং শেনয়েক ফোঙখ্রে
“চৈতন্যা মহাপ্রভুনা কৃষ্ণ নুংশিবগী মশক তাক্লি। অধ্যাতিক্কী থবকশিং অমসুং ধ্যান তৌবা মীয়াম য়ৌহন্নবা মহাক্না হোৎনখি”
“ভক্তি অসি ঐখোয়গী সাধুশিংনা পীরম্বা অচৌবা ৱাঙুলোন অমনি। মসি নিংবা কাইবা নত্তে, থাজবা অমসুং মশানা মশাবু থাজবনি। ভক্তি হায়বদি অকিবা নত্তে, মসি হরাওবনি”
“নিংতম ইহৌ খক নত্তনা, খুদোংচাদবা তাঙ্কক খুদিংমক্তা লৈবাক অসি লমজিংনবা ঐখোয়গী ভক্তি মার্গি সাধুশিংনা মমল নাইদ্রবা থৌদাং অমা লৌখি”
“ঐখোয়না লৈবাক অসি ‘দেব’ ওইনা লৌরি অমসুং ‘দেব সে দেস’কী পান্দম অমগা লোয়ননা চঙশিল্লি”
“খেন্নবশিংগী মরক্তা অপুনবা শক্তমগী ভারতকী লাইৱাদা তোখাই তানবগী মফম লৈতে”
“এক ভারত শ্রেস্থা ভারত অসি ভারতকী অধ্যাতিক্কী থাজবনি”
08 FEB 2024 3:07PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা প্রগাতি মাইদান্দা লৈবা ভারত মন্দাপমদা শ্রীলা প্রভুপদা জিগী ১৫০শুবা কুমওন থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে। শক্নাইরবা অধ্যাতিক্কী গুরু শ্রীলা প্রভুপদা জিগী মফমদা লৈ কত্তুনা ইকায়খুম্নবা উৎখি অমসুং মহাক ইকায়খুম্নবা উৎপা ওইনা কম্মেমোরেতিপ স্তাম্প অমা অমসুং শেনয়েক অমা ফোঙখি। অচার্য়া শ্রীলা প্রভুপদা, বৈষ্ণব লাইনিংগী মরুওইবশিং শন্দোকপা অমসুং ঙাক-শেন্দুনা থম্বদা অচৌবা থৌদাং লৌরম্বা গৌরিয়া মিসন লিংখৎলম্বনি। শ্রী চৈতন্যা মহাপ্রভুগী পাউতাকশিং শন্দোকপদা অমসুং মালেম শীনবা থুংনা বৈষ্ণব লাইনিংগী ইনাকখুল্লবা অধ্যাতিক্কী হেরিতেচ শন্দোক্তুনা মসি হরে কৃষ্ণ ইহৌগী মফম অমা ওইহনবদা গৌরিয়া মিসন্না অচৌবা থৌদাং লৌখি।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শক্নাইরবা সাধুশিং মফম অসিদা তিনবদগী ভারত মন্দপামগী ফজবা শরুক কয়া হেনগৎলে। ভাগবান বাশ্বেশ্বরগী ‘অনুভাব মন্দাপ’তা য়ুম্ফম ওইদুনা বিল্দিং অসি শাবনি। মসি অরিবা ভারত্তা অধ্যাতিক্কী খন্ন-নৈনবগী মফম অমা ওইরমখি। অনুভাব মন্দাপ অসি থাজবা অমসুং খুন্নাইগী য়াইফনবা ৱারেপ লৌনবা শক্তিগী মফমনি। শ্রীলা প্রভুপদা জিগী ১৫০শুবা কুমওন থৌরমদা ঙসি ভারত মন্দপামদা মসিগা মান্নবা শক্তি অমা উবা ফংগনি।
ভারত মন্দপাম অসি ভারতকী অনৌবা তৌবা ঙম্বশিং অমসুং অরিবা চৎনবীশিংগী মফম অমা ওইনা শেমগৎনবা সরকারনা মীৎয়েং চঙলিবা অদু নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হন্দক মফম অসিদা জি-২০ মীফম পাংথোক্তুনা অনৌবা ভারতকী তৌবা ঙম্বশিং উৎখ্রে। ঙসি মফম অসিদা মালেমগী বৈষ্ণব মীফম পাংথোক্লি। মসি অনৌবা যুগ তরাম্না ওক্লিবা চাউখৎপা অমসুং হেরিতেচ পুনশিনবা অনৌবা ভারত অমগী শক্তম অমা মসিনা উৎলি। অচৌবা থৌরম অসি শরুক য়াবা ফংবগীদমক তৌবীমল খঙবা উৎচরি অমসুং ভাগবান কৃষ্ণগী মফমদা কোক নোঞ্জরি। মহাক্না শ্রী প্রভুপদা জিগী মফমদা ইকায়খুম্নবশু উৎখি অমসুং মহাক ইকায়খুম্নবা উৎতুনা কম্মেমোরেতিপ স্তাম্প অমা অমসুং শেনয়েক অমা ফোঙবগীদমক মীওই খুদিংমক্তা হরাওবা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অযোধ্যা ধামদা শ্রী রাম মন্দির শঙ্গাবগা লোয়ননা শ্রীলা প্রভুপদা জিগী ১৫০শুবা মপোক কুমওন থৌরম পাংথোক্লি। মীয়ামগী মাইথোংদা হরাওবা উরিবা অদু পল্লদুনা, সাধুশিংগী থৌজালদগী মসিগী অচৌবা থবকশিং অসি পাংথোকপা ঙম্বনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা শিংথাখি।
ঈশ্বরগী মফমদা চঙজবগী নুঙাইবা ফিবমশিং শেম্বগীদমক চৈতন্যা মহাপ্রভুগী মফমদা প্রধান মন্ত্রীনা ইকায়খুম্নবা উৎখি। মহাক্না হায়খি চৈতন্যা মহাপ্রভুনা কৃষ্ণ নুংশিবগী মশক তাক্লি। অধ্যাতিক্কী থবকশিং অমসুং ধ্যান তৌবা মীয়াম য়ৌহন্নবা মহাক্না হোৎনখি। হরাওনা ঈশ্বরগী নাক্ত য়ৌনবা লম্বী চৈতন্যা মহাপ্রভুনা তাক্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী পুন্সিগী তাঙ্কক অমা নিংশিংখি, মপুংফানা হিংলবশু মহাক্না ভক্তি অসি অহাংবা অমনি হায়না খনখি। মহাক্না হায়খি ভজন কির্তনগী হরাওবদা মপুংফানা লুপশিনবা ঙমখি। ঐ ইশামক চৈতন্যা প্রভুগী চৎনবগী শক্তি ফংলে। কির্তন তাবা মতমদা ঐ ভক্ত অমা ওইনা খুবাক খুবনি, প্রধান মন্ত্রী অমা ওইনা খুবা নত্তে। পুন্সি মশক খঙনবা চৈতন্যা মহাপ্রভুনা কৃষ্ণ লিলা লেংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চৈতন্যা মহাপ্রভুগুম্বা মীওইশিংনা মখোয়গী থবকশিং মওং অমদা নত্ত্রগা মওং অমদা শন্দোকখি। শ্রীলা প্রভুপদা মসিগী থাজবা অসিদা য়োম্লগা শেমখিবনি। ধ্যান তৌদুনা অপাম্বা খুদিংমক কমদৌনা ফংগনি হায়বা ঐখোয়দা শ্রীলা প্রভুপদাগী পুন্সিনা তম্বীরি অমসুং মীওই খুন্নাই য়াইফনবা মঙালগী লম্বী তাক্লি। মহাক্না চহি ১০ শুরকপদা শ্রীলা প্রভুপদা জি গীতা চিনফা পুখি অমসুং সংস্কৃত, গ্রাম্মার অমসুং বেদগী লৌশিং ফংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শ্রীলা প্রভুপদা জিনা এস্ত্রোনোমিকেল মেথেমেতিক্সতা সুর্য়া সিদ্ধান্ত গ্রান্থ ফোঙদোকখি অমসুং সিদ্ধান্ত শরশ্বতিগী দিগ্রি ফংখি। চহি ২৪ শুরকপদা মহাক্না সংস্কৃত স্কুল অমা হাংদোকখি। শ্রীলা প্রভুপদা জিনা লাইরিক অমসুং আর্তিকল ১০০ হেন্না ইরমখি। শ্রীলা প্রভুপদা জিনা পুন্সিদা গ্যান মার্গ অমসুং ভক্তি মার্গ(লৌশিং অমসুং চঙজবগী লম্বী)গী মরক্তা মান্নবা অমা শেম্লমখি। শ্রীলা প্রভুপদা জিনা অহিমসাগী মীওইবগী ৱাশক্কী বৈষ্ণব ভাব শন্দোক্নবা থবক তৌখি অমসুং মসিদা গান্ধীজি ইথিল ফংখি।
গুজরাত অমসুং বৈষ্ণব ভাবকা শম্নবা প্রধান মন্ত্রীনা পল্লদুনা হায়খি গুজরাত্তা ভাগবান কৃষ্ণগী লিলা শানখি অমসুং গুজরাত্তা মিরাবাইনা ঈশ্বরদা লুপচখি। কৃষ্ণ অমসুং চৈতন্যা মহাপ্রভুগী চৎনবী অসি মহাক্কী পুন্সিগী শরুক অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০১৬ দা পাংথোকখিবা গৌরিয়া মিসনগী চহি ১০০শুবা থৌরমদা ভারতকী অধ্যাতিক্কী মরমদা মহাক্কী ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোকখি। হৌরকফম অসি য়াম্না মরুওই। কনাগুম্বগী হৌরকফমদগী লাপথোকপা উৎপা অসি কনাগুম্বা অমগী থৌনা অমসুং তৌবা ঙম্বা কাউথোকপনি। মসি ভক্তিগী চৎনবীদশু উবা ফংই। মীওই কয়ানা ভক্তি, মরম চানা থবক তৌবা অমসুং অনৌবা হায়বসি ওন্ন-তৈনবা ওইনা উবা য়াওই। ভক্তি অসি ঐখোয়গী সাধুশিংনা পীরম্বা অচৌবা ৱাঙুলোন অমনি। মসি নিংবা কাইবা নত্তে, থাজবা অমসুং মশানা মশাবু থাজবনি। ভক্তি হায়বদি অকিবা নত্তে, মসি হরাওবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভক্তি হায়বসি মাইথিবা নত্তে অদুবু থবক তৌনবা ৱাশক অমনি। ভক্তি হায়বসি মশামক মাইপাকপা অমনি অমসুং মীওইবা খুন্নাইগী থবক তৌবনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিদগী ভারতনা কৈদৌঙৈদা লৈবাক অসিগী ঙমখৈ পাকথোক্নবা অতোপ্পশিংদা লান তৌদে। ভক্তিগী ফজবশিং মীয়ামদা অমুক হন্না খঙহনবগীদমক সাধুশিং ইকায়খুম্নবা উৎচরি। ঙসি নিংতম্বগী অমৃত কাল অসিদা, মীনাই ওইবগী ৱাখল্লোন্দগী নিংতম্নবা ৱাশক লৌদুনা সাধুশিংগী ৱাশক থবক ওইনা পাংথোক্লসি।
ভারতকী চৎনবীশিং অমসুং খুন্নাইদা অধ্যাতিক্কী লুচিংবশিংনা লৌরিবা মরুওইবা থৌদাংশিং থাগৎলদুনা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি ভারতকী নিংতম ইহৌ অমসুং লৈবাক অসিগী চৎন-লোনচৎশিং শেম্বদা মখোয়না অচৌবা থৌদাং লৌখি। নিংতম ইহৌ খক নত্তনা, খুদোংচাদবা তাঙ্কক খুদিংমক্তা লৈবাক অসি লমজিংনবা ঐখোয়গী ভক্তি মার্গি সাধুশিংনা মমল নাইদ্রবা থৌদাং অমা লৌখি। ভারতকী পুৱারিদা, শক্নাইরবা সাধুশিং অমসুং অধ্যাতিক্কী লুচিংবশিংনা মখোয়না ঙমজবা মওংশিংদা লৈবাক অসি মাইকৈ তাক্নবা থোরকখি। খুদোংথিবনা থল্লবা ময়াই থংবা যুগ মতমদা সাধুশিংনা মরুওইবা থৌদাং লৌখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হায়রিবা শক্নাইরবা সাধুশিংনা ঐখোয়দা তাকখি, মদুদি অশেংবা কৎথোকপা হায়বসি কনাগুম্বা অমা ঈশ্বরদা চঙজরবা মতমদা ঙমগনি। অৱাবা থেংনখিবা চহিচা কয়া, মখোয়না কৎথোকপা অমসুং খাংবা কনবগী গুনশিং ঙাক্তুনা থমখি অমসুং ঐখোয়গী চৎনবীশিংগী গুনশিং মাঙহন্দনবা হোৎনখি। অচুম্বগীদমক খুদিংমক কৎথোকপা মতমদা, অরানবা মাঙখিগনি অমসুং অচুম্বা লৈহৌগনি। মরম অদুনা, ঐখোয়না হায়রি অচুম্বনা মাইপাক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নিংতম ইহৌ মনুংদা শ্বামী বিবেকানন্দা অমসুং শ্রীলা প্রভুপদাগুম্বা অধ্যাতিক্কী শক্নাইরবশিংনা মীয়ামদা মপান নাইদ্রবা শক্তি কয়া পীখি অমসুং মীয়াম অচুম্বগী লম্বীদা লমজিংখি। নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোস অমসুং মহাত্মা গান্ধী অমসুং মালবিয়াগুম্বা মীওইশিং শ্রীলা প্রভুপদাগী পাউতাক লৌখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভক্তি য়োগ শান্নবগী খাংবা কনবা অমসুং কৎথোকপগী থাজবা লৈহল্লি। মসিগী থাজবা অমসুং কৎথোকপা অসিগা লোয়ননা ঙসি ভারতমচা মিল্লিয়ন কয়া অধ্যাতিক্কী খোঙচৎ অমা হৌরে অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক নুংঙাইবগী তাঙ্কক অমদা চঙশিল্লে। ঐখোয়না লৈবাক অসি ‘দেব’ ওইনা লৌরি অমসুং ‘দেব সে দেস’কী পান্দম অমগা লোয়ননা চঙশিল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়না লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক চাউখৎপগী শক্তিগী হৌরকফম অমা ওইনা শেমগৎলে। শ্রী কৃষ্ণনা ঐখোয়দা তাকপীখি-‘ ঐ থৱায় পানবা পুম্নমক্কী থৱায়নি। হায়বদি অপুনবা হায়বসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী খেন্নবশিংদা লৈরি। খেন্নবশিংগী মরক্ত অপুনবগী শক্তম অমা লৈরিবা অসি ভারতমচাশিংগী ৱাখল্লোনদা লুম্না লৌরি অমসুং মসি তোখাই তাহন্নবা হোৎনবগী মফম লৈতে। মালেমগী ওইনা,লৈবাক অমদা রাজনিতিগী ৱাখল্লোন অমা লৈরি, অদুবু ভারতকী ওইনা, এক ভারত শ্রেস্থা ভারত অসি ভারতকী অধ্যাতিক্কী থাজবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি শ্রীলা প্রভুপদা জিগী পুন্সি অসি এক ভারত শ্রেস্থা ভারতকী খুদম অমনি। মহাক পুরিদা পোকখি অমসুং খা ভারত্তা রমানুজাঅচার্য়া জিগী মফমদা চঙজখি অমসুং বেঙ্গলদা মহাক্কী মোনাস্ত্রি লৈদুনা চৈতন্যা মহাপ্রভুগী চৎনবীদা মহাক্কী অধ্যাতিক্কী খোঙচৎ হৌখি। বেঙ্গল অসি অধ্যাতিক অমসুং লৌশিংগী শক্তিগী হৌরকফম অমনি। বেঙ্গলদগী লৈবাক অসিগী শক্নাইরবা সাধুশিং হায়বদি রামকৃষ্ণ পরমহন্সা, শ্বামী বিবেকানন্দা, শ্রী অর্বিন্দ্রো, গুরু রবিন্দ্রনাথ তেগোর অমসুং রাজা রামমোহন রোয় পুথোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিদি ভারতকী খোঙজেল অমসুং চাউখৎপা মফম খুদিংমক্তা ৱারীনরে অমসুং অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং হায়-তেক থবকশিংগী লমদা ঐখোয় চাউখৎলবা লৈবাকশিংগী থাক য়ৌরে। ঐখোয় হিরম কয়াদা অচৌবা লৈবাকশিংদগী হেল্লে। ভারতমচাশিং লুচিংবশিং থৌদাং কয়া লৌরে। মালেমগী য়ুমথোং খুদিংদা য়োগ য়ৌরে অমসুং অয়ুর্বেদা অমসুং নেচরোপেথিদা থাজবা হেনগৎলক্লি। ভারতকী নহারোলশিংগী শক্তিদা মালেমগী মীৎয়েংদা অহোংবা লাকপনি অমসুং নহারোলশিংনা লৌশিং অমসুং থিজিনবা অনিমক পুন্না ফংলে। ঙসিগী নহারোলশিংনা অধ্যাতিক অমসুং স্তার্দঅপ অনিমক্কী মরুওইবা খঙলে। মসিগী ফল ওইনা কাসি অমসুং অযোধ্যাদা মশিং য়াম্লবা নহারোলশিং লাইখুরুম্বা লাকপা উরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অমনা চন্দ্রয়ান শেমগৎপা অমসুং চন্দ্রসেখর মহাদেব ধাম মঙাল ফংহনবা হায়বসি মহৌশাগী থবক অমনি। নহারোলশিংনা লৈবাক অসি লমজিংবা মতমদা, লৈবাক অসিনা থাগী লৈমায়দা রোভর অমা তাহনবা ঙম্লে অমসুং তাখিবা মফম অদু ‘সিবশক্তি’ হায়না মমিং থোল্লে। হৌজিক লৈবাক অসিদা বন্দে ভারত ত্রেনশিং চেল্লগনি অমসুং ব্রিন্দবন, মথুরা অমসুং অযোধ্যাশু শেমগৎলগনি। নমামি গঙ্গে স্কিমগী মখাদা বেঙ্গলগী ময়াপুরদা গঙ্গা ঘাত শেমগৎপা হৌরে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
লোইশিনবগী ৱারোলদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অমৃত কালগী চহি ২৫দা চাউখৎপা অমসুং হেরিতেচগী মরক্তা নুংশিনবা লৈগনি। সাধুশিংগী থৌজালগা লোয়ননা ঐখোয়না চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎকনি অমসুং ঐখোয়গী অধ্যাতিক্কী থবকশিংনা মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফনবা লম্বী শেমগনি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা য়ুনিয়ন মিনিস্তরশিং শ্রী অর্জুন রাম মেঘাৱাল অমসুং শ্রীমতি মিনাক্সি লেখি য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
গৌরিয়া মিসন লিংখৎলম্বা অচার্য়া শ্রীলা প্রভুপদা, বৈষ্ণব লাইনিংগী মরুওইবশিং শন্দোকপা অমসুং ঙাক-শেন্দুনা থম্বদা অচৌবা থৌদাং লৌরমখি। শ্রী চৈতন্যা মহাপ্রভুগী পাউতাকশিং শন্দোকপদা অমসুং মালেম শীনবা থুংনা বৈষ্ণব লাইনিংগী ইনাকখুল্লবা অধ্যাতিক্কী হেরিতেচ শন্দোক্তুনা মসি হরে কৃষ্ণ ইহৌগী মফম অমা ওইহনবদা গৌরিয়া মিসন্না অচৌবা থৌদাং লৌখি।

Prime Minister's Office
PM addresses program marking 150th anniversary of Srila Prabhupada Ji
Releases commemorative stamp and coin to honour the great spiritual guru
“Chaitanya Mahaprabhu was the touchstone of love for Krishna. He made spiritualism and meditation accessible to the masses”
“Bhakti is a grand philosophy given by our sages. It is not despair but hope and self-confidence. Bhakti is not fear, it is enthusiasm”
“Our Bhakti Margi saints have played an invaluable role, not only in the freedom movement but also in guiding the nation through every challenging phase”
We treat the nation as ‘dev’ and move with a vision of ‘dev se desh’”
“No room for division in India's mantra of unity in diversity”
“‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ is India’s spiritual belief”
“Bengal is a source of constant energy from spirituality and intellectuality”
08 FEB 2024 3:07PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, addressed the program marking the 150th anniversary of Srila Prabhupada ji at Bharat Mandapam, Pragati Maidan today. The Prime Minister paid floral tribute to the statue of Acharya Srila Prabhupada and released a commemorative stamp and a coin in his honour. Founder of the Gaudiya Mission, Acharya Srila Prabhupada played a pivotal role in preserving and spreading the fundamental tenets of the Vaishnava faith.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that the magnificence of Bharat Mandapam has grown manifold with the presence of so many great saints, and informed that the concept of the building is based on the ‘Anubhav Mandap’ of Lord Basweshwara. He said that it was a center of spiritual discussions in ancient India. “‘Anubhav Mandap’ was the center of energy of the belief and resolution of social welfare”, he remarked. “On the 150th birth anniversary of Srila Prabhupada ji”, the Prime Minister said, “a similar energy can be witnessed inside Bharat Mandapam today.” Reiterating the government’s focus on making Bharat Mandapam the center of India’s modern capabilities and ancient roots, PM Modi recalled the recently concluded G20 Summit here which showed a glimpse of the possibilities of New India. “Today, this venue is hosting the World Vaishnav Convention”, Shri Modi said, noting that it presents a picture of the Naya Bharat, an amalgamation of development and heritage where modernity is welcomed and identity is a matter of pride. The Prime Minister expressed gratitude for being a part of the grand occasion and bowed before Lord Krishna. He also paid tributes to Srila Prabhupada Ji and congratulated everyone for the postage stamp and commemorative coin released in his honour
The Prime Minister said that the 150th anniversary of Srila Prabhupada ji is being celebrated in the wake of the consecration of the Shri Ram Temple at the Ayodhya Dham. Noting the happiness on the faces of the people, the Prime Minister credited the completion of this massive Yagya to the blessings of the saints.
The Prime Minister paid tribute to the contribution of Chaitanya Mahaprabhu for creating the conditions of experiencing the joy of devotion. “Chaitanya Mahaprabhu was the touchstone of love for Krishna. He made spiritualism and meditation accessible for the masses”, the Prime Minister said. PM Modi pointed out that Chaitanya Mahaprabhu showed the way of reaching God through joy. The Prime Minister recalled his personal experience when at one stage of his life, he felt that despite fully living the Bhakti there was a void, a distance. He said that it was the joy of Bhajan Keertan that enabled full immersion in the moment. “I have personally felt the power of the Chaitaya Prabhu’s tradition”, said PM Modi. Today also, he said, ‘I was clapping as a devotee, not as a PM when the keertan was on’. “Chaitanya Mahaprabhu made the lyricism of Krishna Leela as well as their importance to understanding life”, the Prime Minister said.
“Personalities like Chaitanya Mahaprabhu propagate their work with time in one way or the other”, the Prime Minister said underlining that Srila Prabhupada Ji was an embodiment of this belief. He said that Srila Prabhupada Ji’s life taught us how to accomplish anything with meditation and illuminated the path from meaning to the well-being of everyone. The Prime Minister informed that Srila Prabhupada Ji had memorized the Geeta by heart when he was less than 10 years old while also attaining knowledge in Sanskrit, Grammar and the Vedas. He stated that Srila Prabhupada Ji described the Surya Siddhant Granth in astronomical mathematics, and earned the degree of Siddhant Saraswati. He also opened a Sanskrit school by the age of 24. He informed that Srila Prabhupada Ji has authored more than 100 books and articles. In a way, PM Modi said that Srila Prabhupada Ji created a balance between Gyan Marg and Bhakti Marg ( path of knowledge and dedication) with life. He said that Srila Prabhupada Swami worked to propagate the Vaishnav Bhav of human resolve of non-violence and love that Gandhiji used to invoke.
The Prime Minister underlined the connection of Gujarat with Vaishnav Bhav. He mentioned Lord Krishna’s leelas in Gujarat and Meera Bai’s immersion in God in Gujarat. This has made Krishna and the tradition of Chaitanya Mahaprabhu a natural part of my life, said the Prime Minister.
The Prime Minister recalled his views on India’s spiritual consciousness that he delivered at the centenary of the Gaudiya Mission in 2016. He underscored the importance of roots and said that the biggest manifestation of distance from one’s roots is forgetting one's capabilities and strengths. He said this happened with the glorious tradition of Bhakti also. He said many people consider Bhakti, rationality, and modernity as contradictory. He stressed “Bhakti is a grand philosophy given by our sages. It is not despair but hope and self-confidence. Bhakti is not fear, it is enthusiasm” Devotion is not despair, it is hope and confidence.” He said Bhakti is not defeat but a resolution for impact. He said Bhakti involves getting a victory over oneself and working for humanity. He said due to this spirit India never attacked others for the expansion of its borders. He paid tributes to the saints for reintroducing the people to the glories of Bhakti. “Today, in the Amrit Kaal of independence, the country is taking forward the resolve of the saints by taking the pledge of ‘freedom from the mentality of slavery’, " the Prime Minister said.
PM Modi lauded the significant contributions of spiritual leaders towards India's cultural and societal fabric. He emphasized their pivotal role in India's freedom struggle and the shaping of its national ethos.”Our Bhakti Margi saints have played an invaluable role, not only in the freedom movement but also in guiding the nation through every challenging phase. Throughout India's tumultuous history, eminent saints and spiritual leaders have emerged to provide direction to the nation in various capacities", he said. He also underlined the role of Saints in the difficult medieval times. The Prime Minister continued, “These revered saints taught us that true dedication lies in surrendering oneself solely to the ultimate power. Amid centuries of adversity, they upheld the virtues of sacrifice and perseverance, safeguarding our cultural values.” “Their teachings have reinstilled in us the belief that when everything is sacrificed in the pursuit of truth, falsehood inevitably fades away, and truth prevails. Hence, the victory of truth is inevitable – as we say, 'Satyamev Jayate'", said the Prime Minister.
PM Modi recalled that during the struggle for independence, spiritual luminaries such as Swami Vivekananda and Srila Prabhupada infused boundless energy into the masses, guiding them towards the path of righteousness. He said personalities like Netaji Subhas and Mahamana Malviya sought guidance from Srila Prabhupada.
The Prime Minister said, “The confidence to endure and remain immortal through sacrifice is derived from the practice of Bhakti Yoga.” The Prime Minister emphasized, “Today, with this same confidence and devotion, millions of Indians have embarked on a spiritual journey, ushering in an era of prosperity for our nation. We treat the nation as ‘dev’ and move with a vision of ‘dev se desh’”, he added.
PM Modi said, "We have harnessed our strength and diversity, transforming every corner of the country into a powerhouse of progress." "As Shri Krishna teaches us - 'I am the soul seated in the hearts of all living beings' - emphasizing the unity that lies within the diversity of our nation. This unity in diversity is ingrained so deeply in the Indian psyche that the notion of division finds no place within it", said the PM. "For the world, a nation may represent a political ideology, but for India, 'Ek Bharat Shreshtha Bharat' is a spiritual belief", the Prime Minister added.
Touching upon Srila Prabhupada Ji’s life being an example of 'Ek Bharat Shreshtha Bharat', the Prime Minister informed that he was born in Puri, took initiation in the tradition of Ramanujacharya Ji of the South and carried on the tradition of Chaitanya Mahaprabhu while establishing the center of his spiritual journey, his monastery in Bengal. “Bengal is a source of constant energy from spirituality and intellectuality”, PM Modi added noting that the land of Bengal gave the nation saints like Ramakrishna Paramhansa, Swami Vivekananda, Sri Aurobindo, Guru Rabindranath Tagore and Raja Rammohan Roy.
The Prime Minister underlined that India's speed and progress are being discussed everywhere today and we are at par with developed countries in modern infrastructure and hi-tech services. “We are even surpassing big countries in many fields”, he added, noting that Indians are being seen in leadership roles. PM Modi further added that Yoga is reaching every home in the world and the trust in Ayurveda and Naturopathy is also growing. Shri Modi credited the energy of India’s youth for the change in the outlook and emphasized that they take along both knowledge and research together. “Our new generation now wears its culture proudly on its forehead”, the Prime Minister remarked. He said that today's youth understands the importance of both spirituality and start-ups and is capable of both. As a result, said the Prime Minister, pilgrimages like Kashi and Ayodhya are witnessing a large number of young people.
Throwing light on the awareness of the young generations of India, the Prime Minister said that it is natural for a country to build the Chandrayaan and also illuminate Chandrashekhar Mahadev Dham. “When youth lead the country, it can land a rover on the moon, and nourish the traditions by naming the landing spot ‘Shivshakti’. Now Vande Bharat trains will also run in the country, and Vrindavan, Mathura and Ayodhya will also be rejuvenated”, he stated. A delighted Prime Minister also informed about the beginning of the construction of the Ganga Ghat in Mayapur, Bengal under the Namami Gange scheme.
Concluding the address, the Prime Minister said the harmony between development and heritage will continue for 25 years of Amrit Kaal. “With the blessings of the saints, we will build a Viksit Bharat, and our spirituality will pave the way for the welfare of the entire humanity”, Shri Modi concluded.
Union Ministers, Shri Arjun Ram Meghwal, and Smt Meenakshi Lekhi were present on the occasion among others
Background
Founder of the Gaudiya Mission, Acharya Srila Prabhupada played a pivotal role in preserving and spreading the fundamental tenets of the Vaishnava faith. Gaudiya Mission has played a significant role in propagating the teachings of Sri Chaitanya Mahaprabhu and the rich spiritual heritage of Vaishnavism across the world, making it the center of the Hare Krishna Movement.