ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଜ୍ୟସଭାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉତ୍ତର
ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଭାରତର ବଢୁଥିବା ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ, ଆଶାଜନକ ଭବିଷ୍ୟତ ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅସୀମ ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଛି
"ଦୁର୍ବଳ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ପଲିସି ପାରାଲିସିସ୍ ରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ଵକୁ ଉଠି ଦେଶ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୫ ଟି ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇ ପାରିଛି
ସରକାରଙ୍କ ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ପାଇଁ ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ପରିଚିତ ହେବ
ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ କୌଣସି ସ୍ଲୋଗାନ ନୁହେଁ, ଏହା ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି
ବିକଶିତ ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ମୋଦୀ ୩.୦ କୌଣସି ସୁଯୋଗ ହାତ ଛଡ଼ା କରିବ ନାହିଁ
07 FEB 2024 4:10PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ରାଜ୍ୟସଭାରେ ସଂସଦରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବର ଉତ୍ତର ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଗୃହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୭୫ତମ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ଦେଶର ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଭାରତର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଭାରତର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଉପରେ ଆସ୍ଥା ପ୍ରକଟ କରିବା ସହ ଭାରତର ନାଗରିକଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ । ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ କୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଦେଶକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିବା ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ଭାଷଣ ପାଇଁ ସେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଇଥିଲେ । ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ 'ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବ' ଉପରେ ଫଳପ୍ରଦ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୃହର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ। "ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଜୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଭାରତର ବଢୁଥିବା ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ, ଆଶାଜନକ ଭବିଷ୍ୟତ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଅସୀମ ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲା" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଗୃହର ବାତାବରଣ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ବିରୋଧୀ ମାନେ ମୋ ସ୍ୱରକୁ ଦମନ କରିପାରିବେ ନାହିଁ, କାରଣ ଦେଶର ଜନତା ଏହି ସ୍ୱରକୁ ଶକ୍ତି ଦେଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସରକାରୀ ଅର୍ଥ ଲିକ୍ ସମୟ, 'ଦୁର୍ବଳ ପାଞ୍ଚଟି' ଏବଂ 'ପଲିସି ପାରାଲିସିସ୍'ର ସମୟକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଦେଶକୁ ପୂର୍ବ ଅବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ବାହାର କରିବା ପାଇଁ ବହୁତ ଚିନ୍ତା କରି କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । କଂଗ୍ରେସ ସରକାରଙ୍କ ୧୦ ବର୍ଷର ଶାସନ କାଳରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତ ପାଇଁ 'ଫ୍ରାଜୁଏଲ୍ ଫାଇଭ୍' ଏବଂ ପଲିସି ପାରାଲିସିସ୍ ଭଳି ଶବ୍ଦ ବ୍ୟବହାର କରିଥିଲା। ଏବଂ ଆମର ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ - ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୫ ଟି ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ରହିଛି । ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଆମ ବିଷୟରେ ଏମିତି କହୁଛି" ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ଅଣଦେଖା କରିଥିବା ଔପନିବେଶିକ ମାନସିକତାର ଚିହ୍ନଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାହିନୀ, କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥ, ଆଣ୍ଡାମାନ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜର ନାମ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଔପନିବେଶିକ ଆଇନ ଉଚ୍ଛେଦ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଭାଷାର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦ, ପରମ୍ପରା ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ବିଷୟରେ ଅତୀତର ହୀନତା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଏସବୁ ଉପରେ ଏବେ ଆନ୍ତରିକତାର ସହ ବିଚାର କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ନାରୀ ଶକ୍ତି, ଯୁବ ଶକ୍ତି, ଗରିବ ଏବଂ ଅନ୍ନ ଦାତା ଭଳି ଚାରିଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜାତି ସମ୍ପର୍କରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଏହି ଚାରିଟି ମୁଖ୍ୟ ସ୍ତମ୍ଭର ବିକାଶ ଏବଂ ପ୍ରଗତି ଦେଶକୁ ବିକଶିତ କରିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଆମେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତ ହାସଲ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ତେବେ ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆଭିମୁଖ୍ୟ କାମ କରିବ ନାହିଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏସସି, ଏସଟି ଏବଂ ଓବିସି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅଧିକାର ଏବଂ ବିକାଶ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ଯେ ଏହି ସମ୍ପ୍ରଦାୟଗୁଡ଼ିକ ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର ବାକି ଦେଶ ଭଳି ସମାନ ଅଧିକାର ପାଇଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି ଜଙ୍ଗଲ ଅଧିକାର ଆଇନ, ଅତ୍ୟାଚାର ନିବାରଣ ଆଇନ ଓ ରାଜ୍ୟରେ ବାଲ୍ମିକି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ବାସସ୍ଥାନ ଅଧିକାର ମଧ୍ୟ ଉଚ୍ଛେଦ ପରେ ହିଁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିଲା। ରାଜ୍ୟର ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥାରେ ଓବିସି ସଂରକ୍ଷଣ ବିଲ୍ ପାରିତ ହେବା ନେଇ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ବାବା ସାହେବଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବାର ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ମହିଳାମାନେ ଦେଶର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହେବା ର ଘଟଣା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ବିଷୟରେ କହିବା ସହ ଏସସି, ଏସଟି, ଓବିସି ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ବିକାଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ପକ୍କା ଘର, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ, ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଗ୍ୟାସ ଯୋଜନା, ମାଗଣା ରାସନ ଏବଂ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି ଓ ଜନଜାତି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ବୃତ୍ତି ବୃଦ୍ଧି, ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ନାମଲେଖା ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି, ଡ୍ରପଆଉଟ୍ ହାର ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ, ନୂତନ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଆଦିବାସୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୧ରୁ ୨କୁ ଏବଂ ଏକଲବ୍ୟ ଆଦର୍ଶ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସଂଖ୍ୟା ୧୨୦ରୁ ୪୦୦କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାରେ ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ନାମଲେଖା ୪୪ ପ୍ରତିଶତ, ଏସଟି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ନାମଲେଖା ୬୫ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ଓବିସି ନାମଲେଖା ୪୫ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
"ସବକା ସାଥ ସବକା ବିକାଶ କେବଳ ଏକ ସ୍ଲୋଗାନ ନୁହେଁ, ଏହା ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ମିଥ୍ୟା କାହାଣୀ କୁ ଆଧାର କରି ନିରାଶାର ଭାବନାକୁ ବ୍ୟାପିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସତର୍କ କରାଇଦେଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଏକ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ସ୍ୱପ୍ନ ସ୍ୱାଧୀନ ଅଛି ଏବଂ ଦେଶରେ ଉପନିବେଶବାଦୀ ମାନସିକତା ପାଇଁ କୌଣସି ସ୍ଥାନ ନାହିଁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକର ପୂର୍ବ ଅବ୍ୟବସ୍ଥା ତୁଳନାରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଏସ୍ଏନ୍ଏଲ୍ ଭଳି ଉଦ୍ୟୋଗ ୪ଜି ଏବଂ ୫ଜି, ହାଲ୍ ରେକର୍ଡ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛି ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ହାଲ୍ ଏସିଆର ସର୍ବବୃହତ ହେଲିକପ୍ଟର କାରଖାନା । ଏଲଆଇସି ମଧ୍ୟ ରେକର୍ଡ ସେୟାର ମୂଲ୍ୟରେ ସମୃଦ୍ଧ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୃହକୁ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ପିଏସୟୁ ସଂଖ୍ୟା ୨୦୧୪ ରେ ୨୩୪ ରୁ ଆଜି ୨୫୪କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ନିବେଶକଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରି ରେକର୍ଡ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦେଉଛନ୍ତି | ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ପିଏସୟୁ ସୂଚକାଙ୍କ ଦୁଇ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପିଏସୟୁର ନେଟ ଲାଭ ୨୦୦୪ ରୁ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨.୫୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକର ନେଟ୍ ମୂଲ୍ୟ ୯.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୧୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଆଞ୍ଚଳିକ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିଛନ୍ତି କାରଣ ସେ ଏକ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଦେଇ ଗତି କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ 'ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ବିକାଶ'ର ମନ୍ତ୍ରକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ପକ୍ଷରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସହଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ବୋଲି ସେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି। ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିକାଶ ପାଇଁ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ସମବାୟ ସଂଘବାଦ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ।
ଜୀବନରେ ଥରେ କୋଭିଡ୍ ମହାମାରୀର ଆହ୍ୱାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ୨୦ଟି ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିବା କଥା ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଏବଂ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଯନ୍ତ୍ରପାତିକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ।
ସମଗ୍ର ଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଥିବାରୁ ଜି-୨୦ର ଗୌରବ କୁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟରେ ପହଞ୍ଚାଇବା କୁ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ବିଦେଶୀ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟକୁ ନେବାର ତାଙ୍କର ଅଭ୍ୟାସ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ।
ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଫଳତା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ । ସେ କହିଛନ୍ତି, "ଆମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଡିଜାଇନ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇଥାଏ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କୁ ସାମୂହିକ ଭାବେ ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ ଅଟେ ।
ମାନବ ଶରୀର ସହିତ ରାଷ୍ଟ୍ରର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସହ ସମାନତା ଦେଖାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟ ବଞ୍ଚିତ ଓ ଅନୁନ୍ନତ ରହେ, ତେବେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଶରୀରର ଅଙ୍ଗ ସମଗ୍ର ଶରୀରକୁ ଯେପରି ପ୍ରଭାବିତ କରେ, ସେହିଭଳି ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ବିକଶିତ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଜୀବନଧାରଣର ମାନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଦିଗରେ ଦେଶର ନୀତିର ଦିଗ ରହିଛି । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଜୀବନଶୈଳୀରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଦିଗରେ ଆମର ଧ୍ୟାନ ରହିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏବେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିଥିବା ନବ-ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କୁ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ସେ ତାଙ୍କର ସଂକଳ୍ପ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟର 'ମୋଦୀ କବଚ'କୁ ଆମେ ଅଧିକ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବୁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଦାରିଦ୍ର୍ୟମୁକ୍ତ ହୋଇଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ମାଗଣା ରାସନ ଯୋଜନା, ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନା, ଔଷଧ ଉପରେ ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ରିହାତି, କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପିଏମ ସମ୍ମାନ ନିଧି, ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ପକ୍କା ଘର, ଜଳ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ନୂତନ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଜାରି ରହିବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦି ୩.୦ ବିକଶିତ ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ କୌଣସି ସୁଯୋଗର ହାତ ଛଡ଼ା କରିବ ନାହିଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆସନ୍ତା ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଚିକିତ୍ସା ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଅଗ୍ରଗତି ଜାରି ରହିବ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ଚିକିତ୍ସା ଅଧିକ ସୁଲଭ ହେବ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ପାଇପ୍ ଜଳ ରହିବ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସର ସନ୍ତୁଳନ ହାସଲ ହେବ, ସୌର ଶକ୍ତି, ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପାଇପ୍ ଯୋଗେ ରନ୍ଧନ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗୁଁ କୋଟି କୋଟି ଘର ପାଇଁ ବିଦ୍ୟୁତ ବିଲ୍ ଶୂନ୍ୟ ହୋଇଯିବ। ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ପେଟେଣ୍ଟ ଫାଇଲିଂ ଭାଙ୍ଗିବ ନୂଆ ରେକର୍ଡ । ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଭାରତୀୟ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଦେଖିବ, ସାର୍ବଜନୀନ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିବ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ହାସଲ କରିବ, ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ବିଶ୍ୱ ଉପରେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ହାସଲ କରିବ ଏବଂ ଦେଶ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଉପରେ ଶକ୍ତି ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୃହକୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ। ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଏବଂ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଖାଇବା ତେଲ ଉତ୍ପାଦନରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ରେ ଭାରତର ବିଶ୍ୱାସକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ।
ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଜାରି ରଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଏବଂ ବାଜରାକୁ ସୁପରଫୁଡ୍ ଭାବେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ । କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରରେ ଡ୍ରୋନ୍ ବ୍ୟବହାର ରେ ନୂଆ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିବ। ସେହିଭଳି ନାନୋ ୟୁରିଆ ସମବାୟ ର ବ୍ୟବହାରକୁ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ ଭାବେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି ସେ ମତ୍ସ୍ୟ ଓ ପଶୁପାଳନକ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ ରେକର୍ଡ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ।
ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର ନିଯୁକ୍ତିର ଏକ ବଡ଼ ଉତ୍ସ ପାଲଟିବା ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ। କେବଳ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ଅନେକ ରାଜ୍ୟର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଚଳାଇବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ବିଶାଳ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀ ରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଫିନଟେକ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ୍ ଅର୍ଥନୀତି ପାଇଁ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ଭବିଷ୍ୟତ ଉପସ୍ଥାପନ କରୁଛି । ଡିଜିଟାଲ ସେବା ଭାରତର ପ୍ରଗତିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। "ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଆମକୁ ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେଇଯିବେ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ଅର୍ଥନୀତିର ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ୩ କୋଟି କୋଟିପତି ଦିଦି ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣର ନୂଆ ସ୍କ୍ରିପ୍ଟ ଲେଖିବେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। "୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ତା'ର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଅବଧିକୁ ପୁନର୍ଜିବିତ କରିବ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିକଶିତ ଭାରତ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ନିଜର ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୃହ ଏବଂ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ତଥ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟସଭା ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇବା ସହ ତାଙ୍କ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ଭାଷଣ ପାଇଁ ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM's reply to Motion of Thanks on President's address in Rajya Sabha
“Rashtrapati Ji's address emphasized India's burgeoning confidence, promising future and immense potential of its people”
“India has come out of the days of Fragile Five and Policy Paralysis to the days of being among the top 5 economies”
“Last 10 years will be known for the historic decisions of the government”
“Sabka Saath, Sabka Vikas is not a slogan. It is Modi's guarantee”
“Modi 3.0 will leave no stone unturned to strengthen the foundations of Viksit Bharat”
07 FEB 2024 4:10PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi replied to the Motion of Thanks on the President's address to Parliament in Rajya Sabha today.
Addressing the House, the Prime Minister said that the 75th Republic Day is a significant milestone in the nation’s journey and the President during her address spoke about India’s self-confidence. Prime Minister Modi underlined that in her address, the President expressed confidence about India’s bright future and acknowledged the capability of the citizens of India. He thanked the President for her inspirational address that provided guidance for the nation to accomplish the resolve of Viksit Bharat. PM Modi also thanked the Members of the House for a fruitful discussion on the ‘Motion of Thanks’ on the President's address. “Rashtrapati Ji's address emphasized India's burgeoning confidence, promising future and immense potential of its people”, the Prime Minister said.
Speaking regarding the atmosphere of the House, the Prime Minister remarked, “The opposition cannot suppress my voice, because the people of the country have given strength to this voice”. The Prime Minister recalled the time of leakages of public finance, ‘fragile five’ and ‘policy paralysis’, and said that the current government worked with great consideration to bring the country out of the earlier mess. “During the Congress government’s 10 years of rule, the entire world used words like ‘fragile five’ and policy paralysis for India. And in our 10 years - among the Top 5 economies. That is how the world talks about us today”, said
The Prime Minister also emphasized the government’s effort to remove the signs of colonial mentality which were ignored by the earlier governments. He listed new ensign for the defence forces, Kartavya path, renaming the Andaman Islands, abolition of colonial laws and promotion of the Indian language and many other such steps. The Prime Minister also mentioned the past inferiority complex about indigenous products, traditions and local values. He said all this is being addressed earnestly now.
Giving insights about the President’s address regarding the four most important castes namely Nari Shakti, Yuva Shakti, the poor and Anna Data, the Prime Minister reiterated that the development and progress of these four main pillars of India will lead to the nation becoming developed. The Prime Minister said that the 20th-century approach will not work if we want to achieve Viksit Bharat by 2047.
The Prime Minister also touched upon the rights and development of SC, ST and OBC communities and said that abrogation of Article 370 ensured that these communities get the same rights as the rest of the country in Jammu and Kashmir. Similarly, Forest Rights Act, Prevention of Atrocities Act, and domicile rights for Balmiki community in the state were also implemented only after the abrogation. He also mentioned the passing of the bill for OBC reservation in the local bodies of the state.
The Prime Minister also mentioned the steps to honour Baba Saheb and also pointed out the event of tribal women becoming the President of the nation. Speaking about the government policies for the welfare of the poor, Prime Minister Modi underlined prioritizing the development of the SC, ST, OBC and Tribal communities. He mentioned pucca houses, cleanliness campaigns to improve health, Ujjwala gas scheme, free ration and Ayushman Yojna to empower these communities. He also mentioned that in the last 10 years, scholarships for SC and ST students were increased, enrollment numbers in school rose, dropout rates were reduced significantly, a new Central Tribal University was established taking the number from 1 to 2 and the number of Eklavya Model Schools increased from 120 to 400. He informed that enrolment of SC students in higher education has increased by 44 percent, ST students’ enrolment by 65 percent and OBC enrollment went up by 45 percent.
“Sabka Saath Sabka Vikas is not just a slogan, it is Modi’s guarantee”, Shri Modi exclaimed. The Prime Minister cautioned against spreading a mood of despair based on a false narrative. The Prime Minister further added that he was born in an independent India and his thoughts and dreams are independent leaving no room for a colonial mindset in the nation.
The Prime Minister said as opposed to the earlier mess of the public sector enterprises, now enterprises like BSNL are leading roll out of 4G and 5G, HAL is doing record manufacturing and Asia’s largest Helicopter Factory is HAL in Karnataka. LIC too is thriving with record share prices. PM Modi informed the House that the number of PSUs in the country increased from 234 in 2014 to 254 today, and most of them are giving record returns drawing the attention of investors. He further added that the PSU Index in the country has witnessed a two-fold rise within the last year. In the last 10 years, PSU’s net profit saw an increase from Rs 1.25 lakh crore between 2004 and 2014 to Rs 2.50 lakh crore, and the net value of PSUs increased from Rs 9.5 lakh crore to Rs 17 lakh crore.
The Prime Minister said that he understands regional aspirations well as he has passed through the process as a Chief Minister of a state. PM Modi reiterated the mantra of ‘States development for Country’s development’. He gave assurance that full support will be provided by the center for the development of the states. Emphasizing the importance of healthy competition for development among the states, the Prime Minister called for competitive cooperative federalism.
Throwing light on the challenges of the once-in-a-lifetime Covid Pandemic, PM Modi recalled chairing 20 meetings with Chief Ministers of all states and credited the entire machinery for tackling the challenge head-on.
He also mentioned spreading the exposure and glory of G20 to all the states as events were organized all over the country. He also pointed out his practice of taking foreign dignitaries to different states.
Continuing with the role of the states, the Prime Minister gave credit to the states for the success of the Aspirational District Programme. “The design of our programme takes the states along and is for taking the nations forward collectively”, he said.
Drawing an analogy to the functioning of the nation with that of the human body, the Prime Minister reiterated that even if one State remains deprived and underdeveloped, the nation cannot be considered developed similar to how a non-functioning body part affects the entire body.
The Prime Minister said that the direction of the nation's policies is towards ensuring basic facilities for all and raising the standards of living. In the coming days, our focus will be going beyond ease of living to improving quality of life, he said. He stressed his resolve to provide new opportunities to the neo-middle class that has just come out of poverty. “We will provide more strength to the ‘Modi Kavach’ of Social Justice”, he added.
Highlighting the government’s support for those who have arisen out of poverty, Shri Modi declared that the free ration scheme, Ayushman scheme, 80 percent discounts on medicines, PM Samman Nidhi for farmers, pucca houses for the poor, tapped water connections and construction of new toilets will continue at a fast pace. “Modi 3.0 will leave no stone unturned to strengthen the foundations of Viksit Bharat”, he said.
The Prime Minister said that strides in the medical infrastructure will continue in the next 5 years and medical treatment will be more affordable, every house will have piped water, saturation of PM Awas will be achieved, electricity bills will become zero for crores of houses due to solar power, piped cooking gas in the entire country, startups will increase, patent filing will break new records. PM Modi assured the House that in the next 5 years, the world will witness the capabilities of Indian youth in every international sporting competition, public transport system will be transformed, Atmanirbhar Bharat campaign will attain new heights, Made In India semiconductors and electronics will dominate the world, and the country will work towards reducing energy dependence on other countries. He also mentioned the push towards green hydrogen and ethanol blending. PM Modi also reaffirmed India’s belief in becoming Atmanirbhar in edible oil production.
Continuing with the vision of the next 5 years, the Prime Minister talked of the promotion of natural farming and millet as superfood. Drone use in agriculture will see a new increase. Similarly, the use of nano urea cooperative is being promoted as a people's movement. He also talked of new records in fisheries and animal husbandry.
Prime Minister Modi also drew attention to the tourism sector becoming a huge source of employment in the next 5 years. He underlined the capability of many states in the country to drive their economy solely by tourism. “India is going to become a massive tourist destination for the world”, he added
The Prime Minister also highlighted the strides in the field of Digital India and Fintech and said that the next 5 years present a positive future for India’s digital economy. “Digital services will further India’s progress”, he added. “I have full faith that our scientists will take us to new heights in the field of space technology”, the Prime Minister said.
Talking about the transformation of the grassroots economy, the Prime Minister mentioned Self Help Groups. He said, “3 crore lakhpati didis will write a new script of women empowerment.” “By 2047, India will re-live its golden period”, the Prime Minister said underlining the government’s commitment to Viksit Bharat.
Concluding his address, the Prime Minister thanked the Rajya Sabha Chairman for the opportunity to present the facts before the House and the nation and also thanked the President of India for her inspirational address.