তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
প্ৰাণ প্ৰতিষ্ঠাৰ বাবে মিডিয়া কভাৰেজ, মিডিয়া সুবিধা আৰু স্বাস্থ্য প্ৰস্তুতি সম্পৰ্কীয় ব্যৱস্থা
15 JAN 2024 6:55PM by PIB Guwahati
২০২৪ চনৰ ২২ জানুৱাৰীত অযোধ্যা ধামত অনুষ্ঠিত শ্ৰী ৰাম মন্দিৰ স্থাপন অনুষ্ঠানৰ মসৃণ আৰু সফল পৰিচালনাৰ বাবে পৰম যত্নেৰে ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে নিৰ্ধাৰিত ৰীতি-নীতি অনুসৰি 'প্ৰাণ প্ৰতিষ্ঠা' পালন কৰিব। আশা কৰা হৈছে যে আজিৰ দিনটোত ৮,০০০ তকৈও অধিক অতিথি মন্দিৰ দৰ্শন কৰিব, তাৰ পিছত ২৩ জানুৱাৰীৰ পৰা লাখ লাখ ভক্ত উপস্থিত থাকিব।
লাইভ সম্প্ৰচাৰ
অনুষ্ঠানটোৰ পোনপটীয়া প্ৰচাৰৰ বাবে বিস্তৃত ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। দূৰদৰ্শনে সমগ্ৰ কাৰ্যসূচীটো ডিডি নিউজ আৰু ডিডি নেচনেল চেনেলত ৪কে মানদণ্ডত পোনপটীয়াকৈ সম্প্ৰচাৰ কৰিব। ২০২৪ চনৰ ২৩ জানুৱাৰীত দূৰদৰ্শনে ৰাইজৰ বাবে আৰতি আৰু শ্ৰী ৰাম মন্দিৰৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠান সম্প্ৰচাৰ কৰিব।
দূৰদৰ্শনে ২২.০১.২৪ তাৰিখে এএনআই টিভি আৰু পিটিআই ভিডিঅ'ৰ সৈতে অযোধ্যাত অনুষ্ঠানটোৰ এক পৰিষ্কাৰ ফীড ভাগ বতৰা কৰিব। সংস্থাটোৰ গ্ৰাহক সকলো টিভি চেনেলে তাৰ পৰা ফীড পাব পাৰে।
অন্যান্য ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সম্প্ৰচাৰৰ বাবে, এক পৰিষ্কাৰ খাদ্যৰ চাবিৰ সৈতে এটা ইউটিউব লিংক প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। এই লিংকটো সংশ্লিষ্ট সম্প্ৰচাৰকসকলৰ সৈতে তেওঁলোকৰ অনুৰোধত ভাগ বতৰা কৰা হ'ব। ইউটিউব লিংক প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ, ঘৰুৱা সম্প্ৰচাৰকসকলে তেওঁলোকৰ অনুৰোধ প্ৰেছ তথ্য ব্যুৰোলৈ প্ৰেৰণ কৰিব পাৰে। আন্তৰ্জাতিক টিভি চেনেলবোৰে তেওঁলোকৰ অনুৰোধ পোনপটীয়াকৈ প্ৰসাৰ ভাৰতীলৈ কৰিব লাগিব। যোগাযোগৰ বিৱৰণ পিআইবি মিডিয়া পৰামৰ্শত উপলব্ধ, যাক ইয়াত লাভ কৰিব।
যদি পৰিষ্কাৰ ফীডৰ প্ৰয়োজন নহয়, চেনেলবোৰত ডিডি নিউজৰ পৰা পেচ কৰাৰ বিকল্পও থাকিব। এই ক্ষেত্ৰত সৌজন্যঃ দূৰদৰ্শন দিব পাৰি। পিআইবিয়ে ৰাজ্যখনৰ ইংৰাজী, হিন্দী আৰু ভাৰতীয় ভাষাত অনুষ্ঠানটোৰ ফটো আৰু প্ৰেছ বিজ্ঞপ্তি জাৰী কৰিব।
অযোধ্যা মিডিয়া চেণ্টাৰ
অযোধ্যাৰ ৰাম কথা সংগ্ৰামলয়ত সীমিত ক্ষমতাৰ এটা মিডিয়া কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে, য'ত সম্প্ৰচাৰ দৰ্শনৰ সুবিধাৰ বাবে ডাঙৰ এলইডি টিভি স্থাপন কৰা হ'ব। মিডিয়া ব্যক্তিসকলে তেওঁলোকৰ কাহিনী প্ৰেৰণ কৰাৰ বাবে মিডিয়া কেন্দ্ৰত ৱাই-ফাই সুবিধা উপলব্ধ হ'ব।
মিডিয়া পাছৰ বাবে পৰ্টেল
অযোধ্যাৰ পৰা অনুষ্ঠানটো কভাৰ কৰিবলৈ আগ্ৰহী মিডিয়া সংগঠনবোৰে পিআইবিৰ কেন্দ্ৰীভূত পৰ্টেলৰ জৰিয়তে ১৭ জানুৱাৰী ২০২৪ সন্ধিয়া ৬ বজালৈকে আবেদন কৰিব পাৰে; যাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ৰাজ্যপ্ৰশাসনৰ জৰিয়তে সুৰক্ষা পাছ জাৰী কৰা হ'ব। পৰ্টেলটো ইয়াত লাভ কৰিব।
দূৰদৰ্শনৰ দ্বাৰা বিশেষ কাৰ্যসূচী
পোনপটীয়া সম্প্ৰচাৰৰ উপৰিও, দূৰদৰ্শনে ১ ৰ পৰা ১৫ জানুৱাৰী, ২০২৪ লৈ ৰাম কি পেডি শীৰ্ষক এক বিশেষ বাতৰি বুলেটিনও চলাই আছে। সন্ধিয়া ৫ বজাৰ পৰা সন্ধিয়া ৮ বজালৈ “শ্ৰী ৰাম অযোধ্যা আয়ে হে” শীৰ্ষক এক বিশেষ লাইভ কাৰ্যসূচী থাকিব, য’ত দৈনিক অযোধ্যা ৰাউণ্ড-আপ, অতিথি আলোচনা, বিশেষ কাহিনী আৰু ভক্স-পপ অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব।
স্বাস্থ্য সুবিধাসমূহ
জনসাধাৰণক পৰ্যাপ্ত চিকিৎসা সাহায্য প্ৰদানৰ বাবে স্থানীয় প্ৰশাসন আৰু ৰাম জন্মভূমি ন্যাসৰ ৱেবছাইটত অযোধ্যাত চিকিৎসা সেৱা সুবিধাৰ বিষয়ে তথ্য উপলব্ধ কৰাৰ প্ৰচেষ্টা কৰা হৈছে। নতুন দিল্লীৰ এইমছৰ জেপিএনএ ট্ৰমা চেণ্টাৰৰ এটা দলক প্ৰায় ২০০ জন স্বাস্থ্য কৰ্মীক প্ৰশিক্ষণ দিবলৈ ১২ ৰ পৰা ১৫ জানুৱাৰী, ২০২৪ তাৰিখে অযোধ্যালৈ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। প্ৰাণ প্ৰতিষ্ঠা অনুষ্ঠান আৰু সংশ্লিষ্ট কাৰ্যসূচীৰ সময়ত অযোধ্যাত ভাৰত চৰকাৰে ভীষ্ম জৰুৰীকালীন সঁহাৰি সুবিধা স্থাপন কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে।

Ministry of Information & Broadcasting
Provisions for Media Coverage, Media Facilities and Health Preparedness for Pran Pratishtha
15 JAN 2024 6:55PM by PIB Delhi
Meticulous arrangements are being made for the smooth and successful conduct of the consecration ceremony of the Shri Ram temple in Ayodhya Dham, being held on 22nd January, 2024. Prime Minister Shri Narendra Modi will perform the ‘Pran Pratishtha’ as per prescribed rituals. It is expected that more than 8,000 guests will visit the temple on this day, followed by lakhs of devotees from 23rd January onwards.
Live Telecast
Elaborate arrangements have been made for LIVE telecast of the ceremony. The entire event would be live-telecast in 4K quality by Doordarshan, on DD News and DD National channels. On 23rd January, 2024, Doordarshan will do LIVE telecast of Aarti and Opening of Shree Ram Temple for the public.
Doordarshan shall share the clean feed of the event in Ayodhya on 22.01.24 with ANI TV and PTI Video. All TV channels which are subscribers to the agency can obtain feed from there.
For other National and International broadcasters, a YouTube link with key of clean feed, will be generated. This link would be shared with the concerned broadcasters upon their request. In order to obtain the YouTube link, domestic broadcasters may place their request with Press Information Bureau. International TV Channels would need to place their request directly with Prasar Bharati. Contact details are available in the PIB Media Advisory, which can be accessed here.
Channels also have the option of patching to DD News, in case clean feed is not required. Courtesy may be given to Doordarshan in this case. PIB will issue photographs and press releases of the event, in English, Hindi and Indian state languages.
Ayodhya Media Centre
A Media Centre is being set up at Ram Katha Sangrahalay in Ayodhya with limited capacity, where large LED TVs will be set up to facilitate viewing of the telecast. The Media Centre will be equipped with Wi-Fi facility for media persons to file their stories.
Portal for Media Passes
Media organizations desirous of covering the event from Ayodhya may apply through PIB’s centralized portal, latest by 6 p.m., 17th January 2024; based on which security passes will be issued, through state administration. The portal can be accessed here.
Special Programmes by Doordarshan
Besides the live telecasts, Doordarshan is running a Special News Bulletin titled Ram Ki Paidi (राम की पैडी)) during January 1 – 15, 2024. During 5 P.M. -8 P.M., there will be a special live programme titled “श्री राम अयोध्या आये हैं” (Shri Ram Ayodhya Aaye Hain) which will include daily Ayodhya round-up, guest discussions, special stories and vox-pop.
Health Facilities
Efforts are being made to make information on medical care facilities at Ayodhya available on website of local administration in Ayodhya and the Ram Janmabhoomi Trust, in order to facilitate people in getting adequate medical assistance. A team has been sent from JPNA Trauma Centre, AIIMS, New Delhi for imparting training to around 200 health workers in Ayodhya during January 12 – 15, 2024. Government of India is likely to establish a Bhishm Emergency Response facility at Ayodhya during Pran Pratishta ceremony and allied programmes.