ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୋଆରେ ବିକଶିତ ଭାରତ, ବିକଶିତ ଗୋଆ ୨୦୪୭ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୧୩୩୦ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗୋଆସ୍ଥିତ ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ସ୍ଥାୟୀ କ୍ୟାମ୍ପସ ଉଦଘାଟିତ
ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ୱାଟର ସ୍ପୋର୍ଟସର ନୂତନ କ୍ୟାମ୍ପସକୁ ଲୋକାର୍ପଣ କରାଯାଇଛି
ଯାତ୍ରୀ ରୋପୱେ ସହିତ ଆନୁସଙ୍ଗିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ୧୦୦ ଏମଏଲଡି ଜଳ ବିଶୋଧନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ
୧୦୦ ଟିପିଡି ସମନ୍ୱିତ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ସୁବିଧା ଉଦଘାଟିତ
ରୋଜଗାର ମେଳା ଅଧୀନରେ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗରେ ୧୯୩୦ ନୂତନ ସରକାରୀ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ବଣ୍ଟନ
ବିଭିନ୍ନ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ
ଗୋଆରେ ଯେକୌଣସି ଋତୁରେ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ ଅନୁଭବ କରାଯାଇପାରିବ
ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଯୋଗୁଁ ଗୋଆର ବିକାଶ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି
ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବଡ଼ ବଡ଼ ଯୋଜନା ଚଳାଇବା ସହ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ରେକର୍ଡ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରୁଛନ୍ତି ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର
ଆମ ସରକାର ଗୋଆରେ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ଏକ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ହବ୍ ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି
"ଭାରତରେ ସବୁ ପ୍ରକାର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଗୋଟିଏ ଦେଶରେ, ଗୋଟିଏ ଭିସାରେ ଉପଲବ୍ଧ"
06 FEB 2024 4:12PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଗୋଆରେ ବିକଶିତ ଭାରତ, ବିକଶିତ ଗୋଆ ୨୦୪୭ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୧୩୩୦ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ବିକାଶ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବୁଲି ଦେଖିଥିଲେ। ଶିକ୍ଷା, କ୍ରୀଡ଼ା, ଜଳ ବିଶୋଧନ, ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଆଜିର ବିକାଶ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ରୋଜଗାର ମେଳା ଅଧୀନରେ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗରେ ୧୯୩୦ ଜଣ ନୂତନ ସରକାରୀ ନିଯୁକ୍ତି ଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଯୁକ୍ତି ଆଦେଶ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହ ବିଭିନ୍ନ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ।
ଗୋଆର ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରାଚୀନ ବେଳାଭୂମି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଭାରତ ଏବଂ ବିଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପ୍ରିୟ ଛୁଟି ସ୍ଥାନ । ଗୋଆରେ ଯେକୌଣସି ଋତୁରେ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ ଅନୁଭବ କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଗୋଆରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ମହାନ ସନ୍ଥ, ପ୍ରସିଦ୍ଧ କଳାକାର ଓ ପଣ୍ଡିତମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ସେ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସନ୍ଥ ସୋହିରୋବାନାଥ ଆମ୍ବିଏ, ନାଟ୍ୟକାର କୃଷ୍ଣ ଭଟ୍ଟ ବନ୍ଦକର, କଣ୍ଠଶିଳ୍ପୀ କେସରବାଇ କେରକର, ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଧର୍ମାନନ୍ଦ କୋସାମ୍ବି ଏବଂ ରଘୁନାଥ ଅନନ୍ତ ମାସେଲକରଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତ ରତ୍ନ ଲତା ମଙ୍ଗେସକରଜୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଶ୍ରାଦ୍ଧବାର୍ଷିକୀରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବା ସହ ନିକଟରେ ଅବସ୍ଥିତ ମଙ୍ଗୁଷୀ ମନ୍ଦିର ସହିତ ତାଙ୍କର ଘନିଷ୍ଠ ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ମାର୍ଗାଓର ଦାମୋଦର ସାଲରୁ ନୂଆ ପ୍ରେରଣା ପାଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଲୋହିଆ ମୈଦାନ ଏବଂ କୁନକୋଲିମ୍ ରେ ଥିବା ଚିଫ୍ଟେନ୍ ସ୍ମାରକୀ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେଣ୍ଟ ଫ୍ରାନ୍ସିସ୍ ଜାଭିୟରଙ୍କ ପବିତ୍ର ଅବଶେଷର ପ୍ରଦର୍ଶନ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ, ଯାହା ଚଳିତ ବର୍ଷ ହେବାକୁ ଥିବା "ଗୋଇଚୋ ସାଇବ" ନାମରେ ଜଣାଶୁଣା । ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସଂହତିର ପ୍ରତୀକ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜର୍ଜିଆର ସେଣ୍ଟ ରାଣୀ କେତେଭାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଇଥିଲେ, ଯାହାଙ୍କ ପବିତ୍ର ଅବଶେଷକୁ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଜର୍ଜିଆ କୁ ନେଇଯାଇଥିଲେ । ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସହଅସ୍ତିତ୍ୱ 'ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ'ର ଏକ ଉଦାହରଣ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଆଜି ଉଦ୍‌ଘାଟନ କିମ୍ବା ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଥିବା ୧୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସହ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ଗୋଆର ବିକାଶକୁ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ। ଜାତୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ସ୍ଥାୟୀ କ୍ୟାମ୍ପସ ଏବଂ ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ୱାଟରସ୍ପୋର୍ଟସର କ୍ୟାମ୍ପସ ଏବଂ ସମନ୍ବିତ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ସୁବିଧା, ୧୯୩୦ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ରାଜ୍ୟର ବିକାଶକୁ ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇବ।
"ଯଦିଓ ଗୋଆ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ଛୋଟ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଏହା ସାମାଜିକ ଭାବରେ ବିବିଧ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ସମାଜ ଏବଂ ଧର୍ମର ଲୋକମାନେ ଅନେକ ପିଢ଼ି ଧରି ଶାନ୍ତିରେ ରହି ଆସୁଛନ୍ତି । ସେ ସବକା ସାଥ ସବକା ବିକାଶ ର ମନ୍ତ୍ର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଗୋଆବାସୀଙ୍କ ଭାବନାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ସର୍ବଦା ରାଜ୍ୟର ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଉଚିତ ଉତ୍ତର ଦେଇଛନ୍ତି ।
ସ୍ୱୟଂପୂର୍ଣ୍ଣା ଗୋଆ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୋଆ ସରକାରଙ୍କ ସୁଶାସନ ମଡେଲକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଗୋଆର ଲୋକମାନେ କଲ୍ୟାଣର ମାନଦଣ୍ଡରେ ଅଗ୍ରଣୀ ସ୍ଥାନ ହାସଲ କରିଥିଲେ । ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଯୋଗୁଁ ଗୋଆର ବିକାଶ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଅନେକ ଯୋଜନାରେ ହର ଘର ନାଳରୁ ଜଳ, ବିଦ୍ୟୁତ ସଂଯୋଗ, ଏଲପିଜି କଭରେଜ, କେରୋସିନ ମୁକ୍ତ, ଖୋଲା ମଳତ୍ୟାଗ ମୁକ୍ତ ଏବଂ ସାଚୁରେସନ୍ କଭରେଜ୍ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ମିଳିତ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ଦ୍ୱାରା ଭେଦଭାବ ଦୂର ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ଗୋଆରେ ୩୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ବିଭିନ୍ନ ସୁବିଧା ପାଇଥିଲେ ।
ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟ୍ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି। ୪ କୋଟି ପକ୍କା ଘର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ହେବା ପରେ ସରକାର ଏବେ ଗରିବଙ୍କୁ ୨ କୋଟି ଘର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଉଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ଯେଉଁମାନେ ପକ୍କା ଘର ପାଇବାରେ ପଛରେ ପଡ଼ିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ସେ ଗୋଆବାସୀଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଏବଂ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନାକୁ ଆହୁରି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯିବ ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମୁଦାୟ ପାଇଁ ସହାୟତା ଏବଂ ସମ୍ବଳକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ରପ୍ତାନି ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଭଳି ପ୍ରୟାସ ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ମତ୍ସ୍ୟ ପାଳକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଦିଗରେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ, ପିଏମ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ସୁବିଧା, ବୀମା ରାଶି ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା କୁ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଡଙ୍ଗାର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ସବସିଡି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ଦେଶରେ ସଡ଼କ, ରେଳ ଓ ବିମାନ ବନ୍ଦରର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ହେଉଥିବା ବିକାଶ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବଡ଼ ବଡ଼ ଯୋଜନା ଚଳାଇବା ସହିତ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ରେକର୍ଡ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ କମ୍ ଥିବା ବେଳେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଇଁ ୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି। ଯେଉଁଠି ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଚାଲିଛି ସେଠାରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବା ସହ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଯୋଗାଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଗୋଆକୁ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ହବ୍ ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଦିଗରେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଆମ ସରକାର ଗୋଆରେ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ହବରେ ପରିଣତ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଗୋଆରେ ମନୋହର ପାରିକର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ଉଦଘାଟନ ଫଳରେ ନିରନ୍ତର ଘରୋଇ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସୁବିଧା ହୋଇଛି। ସେ ଦେଶର ଦ୍ବିତୀୟ ଦୀର୍ଘତମ କେବୁଲ ବ୍ରିଜ୍ ନ୍ୟୁ ଜୁଆରି ବ୍ରିଜ୍ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହାକୁ ଗତବର୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯାଇଥିଲା। ଗୋଆରେ ନୂତନ ସଡ଼କ, ପୋଲ, ରେଳ ପଥ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ସମେତ ଦ୍ରୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଏହି ବିକାଶ ଗୋଆର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ଭାରତକୁ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀ ଭାବରେ ଅବସ୍ଥାପିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଆମ ଦେଶରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ସବୁ ପ୍ରକାର ଗୋଟିଏ ଭିସାରେ ଉପଲବ୍ଧ । ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳୀ, ଉପକୂଳ ଅଞ୍ଚଳ ଓ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜର ବିକାଶ ପାଇଁ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିର ଅଭାବ ଥିଲା। ଗୋଆର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ପରିବେଶ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ସମ୍ଭାବନାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋଆର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଞ୍ଚଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ବ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାନୀୟ ବାସିନ୍ଦାମାନେ ଉପକୃତ ହୋଇପାରିବେ । ଗୋଆକୁ ଅଧିକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଫୁଡ୍ କୋର୍ଟ, ରେସ୍ତୋରାଁ ଏବଂ ପ୍ରତୀକ୍ଷା କକ୍ଷ ଭଳି ଆଧୁନିକ ସୁବିଧାର ବିକାଶ ସହିତ ଗୋଆରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
"ସମ୍ମିଳନୀ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ଗୋଆକୁ ଏକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀ ଭାବରେ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତ ଶକ୍ତି ସପ୍ତାହ 2024 ପରିଦର୍ଶନକୁ ମନେ ପକାଇ କହିଥିଲେ । ଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଗୋଆରେ ଏକାଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜି-୨୦ ବୈଠକ ଏବଂ ବଡ଼ କୂଟନୈତିକ ବୈଠକ ହୋଇଥିବା ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଗୋଆରେ ଆୟୋଜିତ ବିଶ୍ୱ ଟେବୁଲ ଟେନିସ୍ ଚାମ୍ପିୟନଶିପ୍, ବିଶ୍ୱ ବିଚ୍ ଭଲିବଲ୍ ଟୁର୍, ଫିଫା ୧୭ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ମହିଳା ଫୁଟବଲ୍ ବିଶ୍ୱକପ୍ ଏବଂ ୩୭ତମ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ଭଳି ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ନିଜର ପରିଚୟ ଦେଇଥିଲେ। ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଗୋଆ ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଏକ ବିଶାଳ କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ ହେବ ବୋଲି ସେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ।
ଗୋଆରେ ଫୁଟବଲର ଅବଦାନକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ତାଙ୍କର ଅମୂଲ୍ୟ ଅବଦାନ ପାଇଁ ବ୍ରହ୍ମାନନ୍ଦ ଶଙ୍ଖୱାଲକରଙ୍କୁ ପଦ୍ମ ପୁରସ୍କାରରେ ସମ୍ମାନିତ କରିଥିଲେ । ରାଜ୍ୟରେ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପାଇଁ ବିକଶିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଆଥଲେଟ୍ ମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନସାକାର କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।
ଶିକ୍ଷା ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋଆରେ ଅନେକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଶିକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ବୈଷୟିକ ଉନ୍ନତି କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଯୁବ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ଉପକୃତ କରିବା ପାଇଁ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ ପାଇଁ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଣ୍ଠି ବଜେଟ୍ ଘୋଷଣା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ।
ଶେଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋଆର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବା ସହ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରଗତିରେ ଯୋଗଦାନ କରିବାକୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗୋଆର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ପିଏସ୍ ଶ୍ରୀଧରନ ପିଲ୍ଲାଇ, ଗୋଆର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରମୋଦ ସାୱନ୍ତ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀପଦ ୟେସୋ ନାଏକ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋଆର ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ସ୍ଥାୟୀ କ୍ୟାମ୍ପସକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ନବନିର୍ମିତ କ୍ୟାମ୍ପସରେ ଟ୍ୟୁଟୋରିଆଲ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ, ବିଭାଗୀୟ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ, ସେମିନାର କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ, ପ୍ରଶାସନିକ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ, ହଷ୍ଟେଲ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକେନ୍ଦ୍ର, ଷ୍ଟାଫ୍ କ୍ୱାର୍ଟର୍ସ, ଆମେନିଟି ସେଣ୍ଟର, କ୍ରୀଡ଼ା ପଡ଼ିଆ ଓ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଅଧ୍ୟାପକ ଓ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁବିଧା ରହିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ୱାଟରସ୍ପୋର୍ଟସ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ନୂତନ କ୍ୟାମ୍ପସକୁ ଲୋକାର୍ପଣ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ ଉଭୟ ଜନସାଧାରଣ ଏବଂ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ପାଇଁ ଜଳବନ୍ଦର ଏବଂ ଜଳ ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟର ବିକାଶ କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ୨୮ଟି ଉପଯୁକ୍ତ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦକ୍ଷିଣ ଗୋଆରେ ଏକ ୧୦୦ ଟିପିଡି ସମନ୍ୱିତ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ସୁବିଧାର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ । ଏହା ୬୦ଟି ଟିପିଡି ଓଦା ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ଏବଂ ୪୦ଟି ଟିପିଡି ଶୁଖିଲା ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁର ବୈଜ୍ଞାନିକ ବିଶୋଧନ ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ୫୦୦ କିଲୋୱାଟ୍ ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ରହିଛି ଯାହା ଅତିରିକ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାନାଜୀ ଏବଂ ରେଇସ୍ ମାଗୋସକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସହିତ ପାସେଞ୍ଜର ରୋପୱେର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ଦକ୍ଷିଣ ଗୋଆରେ ୧୦୦ ଏମଏଲଡି ୱାଟର ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସେ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ରୋଜଗାର ମେଳା ଅଧୀନରେ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗରେ ୧୯୩୦ ଜଣ ନୂତନ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହ ବିଭିନ୍ନ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଅନୁମୋଦନ ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM inaugurates and lays foundation stone of projects worth over Rs 1330 crores in Viksit Bharat, Viksit Goa 2047 program in Goa
Inaugurates permanent campus of National Institute of Technology, Goa
Dedicates new campus of the National Institute of Watersports
Lays the foundation stone for Passenger Ropeway, along with associated tourism activities and 100 MLD Water Treatment Plant
Inaugurates a 100 TPD Integrated Waste Management Facility
Distributes appointment orders to 1930 new Government recruits across various departments under Rozgar Mela
Hands over sanction letters to beneficiaries of various welfare schemes
“Ek Bharat Shreshtha Bharat can be experienced during any season in Goa”
“Development of Goa is proceeding rapidly due to the Double -Engine government”
"Saturation is true secularism, Saturation is real social justice and Saturation is Modi’s guarantee to Goa and the country”
“Double engine government is making record investment on infrastructure along with running big schemes for poor welfare”
“Our government is working to improve connectivity in Goa and also to make it a logistics hub”
“All types of tourism in India are available in one country, on one visa”
06 FEB 2024 4:12PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone for development projects worth over Rs 1330 crores in Viksit Bharat, Viksit Goa 2047 program in Goa today. Shri Modi also took a walkthrough of the exhibition showcased on the occasion. The development projects of today include a boost to infrastructure in the education, sports, water treatment, waste management and tourism sectors. The Prime Minister also distributed appointment orders to 1930 new Government recruits across various departments under Rozgar Mela and also handed over sanction letters to beneficiaries of various welfare schemes.
The Prime Minister began his address by highlighting the natural beauty and pristine beaches of Goa and said that it is the favorite holiday destination of lakhs and lakhs of tourists from India and abroad. “Ek Bharat Shreshtha Bharat can be experienced during any season in Goa”, he remarked. He also drew attention to the great saints, famous artists and scholars who were born in Goa and remembered Sant Sohirobanath Ambiye, playwright Krishna Bhatt Bandkar, vocalist Kesarbai Kerkar, Acharya Dharmanand Kosambi and Raghunath Anant Mashelkar. PM Modi paid tributes to Bharat Ratna Lata Mangeshkar ji on her death anniversary and also highlighted her close association with Mangueshi Temple located nearby. “Swami Vivekanand derived new inspiration from the Damodar Sal in Margao”, he added. PM Modi also spoke about the Lohia Maidan and Chieftain’s Memorial in Cuncolim.
The Prime Minister talked about the exposition of the Sacred Relics of St Francis Xavier, popularly known as “Gõycho Saib” that will take place this year. Mentioning the exposition as a symbol of peace and cohesiveness, the Prime Minister remembered Saint Queen Ketevan of Georgia also whose holy relics were taken to Georgia by the Minister of External Affairs. “Peaceful co-existence of Christian and other communities is an example of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’”, he added.
Elaborating about the 1300 crore rupees worth projects that were either inaugurated or for which foundation stone was laid today, PM Modi, said that the projects related with education, health and tourism will give a new push to the development of Goa. “Permanent campus of the National Institute of Technology and campus of National Institute of Watersports and integrated waste management facility, 1930 appointment letters will take the state’s development to new heights”, he said.
“Even though Goa is small in area and population”, the Prime Minister said, “It is socially diverse and people of different societies and religions have been coexisting in peace for several generations.” He highlighted the mantra of Sabka Saath Sabka Vikas and lauded the spirit of the people of Goa who have always given a befitting reply to those trying to harm the harmony of the state.
Referring to Swayampurna Goa, PM Modi praised the good governance model of the Goa Government leading to the foremost position of people of Goa on the parameter of well being. “Development of Goa is proceeding rapidly due to the Double -Engine government”, He said. The Prime Minister mentioned saturation of Har Ghar Nal se Jal, electricity connections, LPG coverage, being Kerosin free, open defecation free and saturation coverage in many of the central government schemes. “Saturation leads to elimination of discrimination and full transfer of benefits to all beneficiaries. That is why I say, "Saturation is true secularism, Saturation is real social justice and Saturation is Modi’s guarantee to Goa and the country”, the Prime Minister said. The Prime Minister mentioned the Viksit Bharat Sankalp Yatra where more than 30 thousand people in Goa availed various benefits.
Touching upon this year’s Budget, the Prime Minister said that it has provided impetus to the government’s resolution of saturation of schemes. He declared that the government is now guaranteeing two crore houses to the poor after the target of 4 crore pucca houses have already been achieved. He also urged the people of Goa to create awareness among those who have been left behind in availing pucca homes. He informed that in this year’s budget, PM Awas Yojna and Ayushman Yojna will be further expanded.
The Prime Minister touched upon the Matsya Sampada Yojna in this year’s budget and said that it will further bolster assistance and resources to the fishermen community, thereby boosting seafood exports and the income of fishermen. He further added that such efforts create lakhs of job opportunities in the fisheries sector.
Highlighting the government’s efforts towards welfare of the fish breeders, PM Modi mentioned the formation of a dedicated Ministry, PM Kisan Credit Card facility, an increase in the insurance amount to Rs 5 lakh, and subsidy for the modernization of boats.
“Double engine government is making record investments in infrastructure along with running big schemes for the welfare of the poor”, the Prime Minister stated, highlighting the fast paced development of roads, railways and airports in the country. He pointed out that Rs 11 lakh crore has been allocated for infrastructure developments in this year's budget compared to less than Rs 2 lakh crore 10 years ago. He said that new employment opportunities arise and the income of every person increases where development projects are taking place.
Regarding the government's efforts in enhancing connectivity and establishing Goa as a logistics hub, the Prime Minister stated, "Our government is working towards improving connectivity in Goa and transforming it into a logistics hub. The inauguration of the Manohar Parrikar International Airport in Goa has facilitated continuous domestic and international flights." He also mentioned the country’s second longest cable bridge, New Zuari Bridge, which was dedicated to people last year. Underlining the rapid infrastructure development in Goa, including new roads, bridges, railway routes, and educational institutions, the Prime Minister remarked, "These developments are propelling the growth of Goa to new heights."
Prime Minister Modi highlighted India's rich cultural and natural heritage, emphasizing the government's efforts to position India as a holistic tourist destination. He stated, "Every form of tourism is available in our country, on a single visa. Previous governments lacked vision for the development of tourist destinations, coastal areas, and islands." Recognizing the potential of eco-tourism in Goa's rural areas, the Prime Minister underscored the government's focus on promoting tourism in Goa's hinterlands to benefit local residents. The Prime Minister also listed initiatives to enhance tourism infrastructure in Goa with the development of modern facilities such as food courts, restaurants, and waiting rooms to make Goa an even more attractive destination.
“The Government is committed to developing Goa as a tourist destination for conference tourism”, the Prime Minister remarked, recalling his visit to the India Energy Week 2024 earlier in the day. He mentioned multiple important G20 meetings and big diplomatic meetings taking place in Goa in the past years. He also gave examples of tournaments such as the World Table Tennis Championship, World Beach Volleyball Tour, FIFA Under-17 Women Football World Cup and 37th National Games that were organized in Goa taking its identity to the entire world. He assured that Goa will become a huge center for such events in the coming years
He lauded the contribution of football in Goa and honored Brahmanand Shankhwalkar with the Padma Award for his invaluable contribution to the sport. The Prime MInister said that the infrastructure developed for the National Games in the state will help the athletes to realize their dreams.
Highlighting the government's focus on education, the Prime Minister mentioned the establishment of several institutions in Goa, transforming it into a major educational hub. He also informed about the Budget announcement of a 1 lakh crore rupees fund for research and innovation to foster technological advancements and benefit the youth and industries.
In conclusion, the Prime Minister emphasized the collective efforts required for the rapid development of Goa, urging everyone to contribute to the state's progress.
Governor of Goa, Shri P S Sreedharan Pillai, Chief Minister of Goa, Shri Pramod Sawant, and Union Minister of State for Tourism and Ports, Shipping and Waterways, Shri Shripad Yesso Naik were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister inaugurated the permanent campus of the National Institute of Technology, Goa to the nation. The newly built-up campus has various facilities such as tutorial complex, departmental complex, seminar complex, administrative complex, hostels, health center, staff quarters, amenity center, sports ground and other utilities to cater to the needs of students, faculty and staff of the Institute.
The Prime Minister dedicated the new campus of the National Institute of Watersports. The institute will introduce 28 tailor-made courses aimed at fostering the development of watersports and water rescue activities catering to both the public and the Armed Forces. The Prime Minister also inaugurated a 100 TPD Integrated Waste Management Facility in South Goa. It has been designed for the scientific treatment of 60 TPD wet waste and 40 TPD dry waste, while also featuring a 500 KW solar power plant that generates surplus electricity.
The Prime Minister laid the foundation stone for Passenger Ropeway, along with associated tourism activities, connecting Panaji and Reis Magos. Foundation stone for the construction of a 100 MLD Water Treatment Plant in South Goa will be laid by him.
Further, he distributed appointment orders to 1930 new Government recruits across various departments under Rozgar Mela and also handed over sanction letters to beneficiaries of various welfare schemes.