ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟର ହୀରକ ଜୟନ୍ତୀ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
28 JAN 2024 3:14PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ପ୍ରଧାନ ବିଚାରପତି ଡିୱାଇ ଚନ୍ଦ୍ରଚୂଡ଼ ଜୀ, ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟର ବିଚାରପତି, ବିଭିନ୍ନ ହାଇକୋର୍ଟର ମୁଖ୍ୟ ବିଚାରପତି, ବିଦେଶରୁ ଆସିଥିବା ଅତିଥି ବିଚାରପତି, କେନ୍ଦ୍ର ଆଇନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ରାମ ମେଘୱାଲ ଜୀ, ଆଟର୍ଣ୍ଣି ଜେନେରାଲ ଭେଙ୍କଟ ରମାନି ଜୀ, ବାର୍ କାଉନସିଲ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମନନ କୁମାର ମିଶ୍ର ଜୀ, ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟ ବାର୍ ଆସୋସିଏସନ୍ ସଭାପତି ଡ. ଆଦିଶ ଅଗ୍ରୱାଲା ଜୀ । ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତି ଗଣ।
ଦୁଇ ଦିନ ତଳେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନ ଏହାର ୭୫ତମ ବର୍ଷରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛି । ଆଜି ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟର ୭୫ତମ ବାର୍ଷିକୀ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହି ଐତିହାସିକ ଢାଞ୍ଚାରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟକୁ ଆସିବା ନିଜେ ଏକ ଆନନ୍ଦର ବିଷୟ । ଏହି ଅବସରରେ ମୁଁ ସମସ୍ତ ଆଇନଜୀବୀଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନ ନିର୍ମାତାମାନେ ସ୍ୱାଧୀନତା, ସମାନତା ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ନୀତି ସହିତ ଏକ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲେ । ଭାରତର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟ ଏହି ନୀତିଗୁଡ଼ିକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ପ୍ରୟାସ କରିଆସୁଛନ୍ତି । ମତପ୍ରକାଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ହେଉ, ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ୱାଧୀନତା ହେଉ, ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ହେଉ, ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟ ଭାରତର ଜୀବନ୍ତ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛନ୍ତି । ୭ ଦଶନ୍ଧିରୁ ଅଧିକ ସମୟର ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଅଧିକାର ଏବଂ ବାକ୍ ସ୍ୱାଧୀନତା ଉପରେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଦେଶର ସାମାଜିକ-ରାଜନୈତିକ ପରିବେଶକୁ ଏକ ନୂଆ ଦିଗ ଦେଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅନୁଷ୍ଠାନ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂଗଠନ, କାର୍ଯ୍ୟପାଳିକା ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ବିଧାୟିକା ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷକୁ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଗରେ ରଖି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଆଜି ଦେଶରେ ବଡ଼ ବଡ଼ ସଂସ୍କାର ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଛି । ଭାରତର ଆଜିର ଅର୍ଥନୈତିକ ନୀତି ଆସନ୍ତାକାଲିର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭାରତର ଆଧାର ହେବ । ଆଜି ଭାରତରେ ଯେଉଁ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଉଛି ତାହା ଆସନ୍ତାକାଲିର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭାରତକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ । ପରିବର୍ତ୍ତିତ ବୈଶ୍ୱିକ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ନଜର ଭାରତ ଉପରେ ରହିଛି, ଭାରତ ଉପରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ବିଶ୍ୱାସ ବଢିବାରେ ଲାଗିଛି । ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ଭାରତ ପାଇଁ ଆଜି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯେ ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୁଯୋଗର ଫାଇଦା ଉଠାଇବା, କୌଣସି ସୁଯୋଗକୁ ହାତଛଡ଼ା ନ କରିବା । ଆଜି ଭାରତର ପ୍ରାଥମିକତା ହେଉଛି ଜୀବନର ସହଜତା, ବାଣିଜ୍ୟର ସହଜତା, ବୁଲିବାର ସୁଗମତା, ଯୋଗାଯୋଗ ସହଜତା ଏବଂ ସହଜ ନ୍ୟାୟ । ଭାରତର ନାଗରିକମାନେ ସହଜ ନ୍ୟାୟ ପାଇବାର ହକଦାର ଏବଂ ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟ ଏହାର ମୁଖ୍ୟ ଉପକରଣ ।
ସାଥୀମାନେ
ଦେଶର ସମଗ୍ର ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା, ଆପଣଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ । ଏହି ଅଦାଲତ ଯେପରି ଭାରତର ଶେଷ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିପାରିବ ଏବଂ ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ । ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ନେଇ କିଛି ଦିନ ତଳେ ଇ-କୋର୍ଟ ମିଶନ ପ୍ରକଳ୍ପର ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ମଞ୍ଜୁରି ମିଳିଛି । ଏଥିପାଇଁ ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ତୁଳନାରେ ୪ ଗୁଣ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି । ଏହା ଆପଣଙ୍କର ବିଷୟ, ଆପଣମାନେ ତାଳି ବଜାଇପାରିବ । ମନନ ମିଶ୍ର ତାଳି ମାରିନଥିଲେ, ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି, ଏହା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ କଷ୍ଟକର କାମ ଥିଲା । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ପ୍ରଧାନ ବିଚାରପତି ଚନ୍ଦ୍ରଚୂଡ଼ ନିଜେ ଦେଶର ଅଦାଲତଗୁଡ଼ିକର ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ଉପରେ ନଜର ରଖିଛନ୍ତି । ସହଜ ନ୍ୟାୟ ଦିଗରେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଅଦାଲତରେ ଭୌତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ । ୨୦୧୪ମସିହାରୁ ଏଥିପାଇଁ ୭ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନର ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟ ଭବନରେ ଆପଣମାନେ ଯେଉଁ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି ସେ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଅବଗତ । ଗତ ସପ୍ତାହରେ ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟ ବିଲ୍ଡିଂ କମ୍ପେ୍ଲକ୍ସର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ସରକାର ୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର କରିଥିଲେ । ଏବେ ସଂସଦ ଭବନ ଭଳି ଏକ ପିଟିସନ୍ ନେଇ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଖକୁ କେହି ଆସିବେ ନାହିଁ ଯେ ଅଯଥା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଆପଣ ମାନେ ମୋତେ ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟର କିଛି ଡିଜିଟାଲ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି । ଡିଜିଟାଲ ସୁପ୍ରିମ କୋର୍ଟ ରିପୋର୍ଟ ସହାୟତାରେ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟଙ୍କ ରାୟ ଏବେ ଡିଜିଟାଲ ଫର୍ମାଟରେ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାରେ ଅନୁବାଦ କରିବା ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବାରୁ ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ । ଖୁବଶୀଘ୍ର ଦେଶର ଅନ୍ୟ ଅଦାଲତରେ ଏଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବ ବୋଲି ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନିଜେ ଏକ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛି ଯେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି କିପରି ସହଜ ନ୍ୟାୟରେ ସହାୟକ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇପାରିବ । ମୋର ଏହି ଠିକଣା, ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଆଇ ସାହାଯ୍ୟରେ ଇଂରାଜୀରେ ଅନୁବାଦ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କିଛି ଏହାକୁ ଭଶିଣୀ ଆପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଶୁଣୁଛନ୍ତି । କିଛି ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ସମସ୍ୟା ଥାଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି କେତେ ଭଲ କରିପାରେ । ଆମ ଅଦାଲତରେ ସମାନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରି ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରାଯାଇପାରିବ । ଆପଣଙ୍କୁ ମନେ ଥିବ, କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ସରଳ ଭାଷାରେ ନିୟମ ଲେଖିବା ବିଷୟରେ କହିଥିଲି । ସରଳ ଭାଷାରେ ଅଦାଲତର ରାୟ ଲେଖିବା ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ଅଧିକ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ଅମୃତକାଳର ନିୟମରେ ଭାରତୀୟତା ଓ ଆଧୁନିକତାର ସମାନ ଭାବନା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଜରୁରୀ। ସାମ୍ପ୍ରତିକ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଅନୁଯାୟୀ ସରକାର ଆଇନର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ପୁରୁଣା ଔପନିବେଶିକ ଅପରାଧିକ ଆଇନକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରି ସରକାର ଭାରତୀୟ ବେସାମରିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସଂହିତା, ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ଏବଂ ଭାରତୀୟ ପ୍ରମାଣ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯୋଗୁଁ ଆମର ଲିଗାଲ, ପଲିସିଂ ଏବଂ ଇନଭେଷ୍ଟିଗେଟିଭ୍ ସିଷ୍ଟମ ଏକ ନୂଆ ଯୁଗରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛି । ଏହା ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ । ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଆଇନରୁ ନୂଆ ଆଇନକୁ ପରିବର୍ତନ ସୁରୁଖୁରୁରେ ହେବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ । ଏଥିପାଇଁ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଓ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି । ମୁଁ ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ଏଭଳି ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ଆଗେଇ ଆସନ୍ତୁ ।
ସାଥୀମାନେ
ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେଉଛି ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ମୁଖ୍ୟ ଆଧାର । ଏକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ମଧ୍ୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଅନେକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଉଛନ୍ତି । ଜନ ବିଶ୍ୱାସ ବିଲ୍ ଏ ଦିଗରେ ନେଇଥିବା ଏକ ପଦକ୍ଷେପ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆଗାମୀ ଦିନରେ ନ୍ୟାୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଅଯଥା ବୋଝ କମିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ବିଚାରାଧୀନ ମାମଲା ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ଆପଣ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ବିକଳ୍ପ ବିବାଦ ସମାଧାନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ଆଇନ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆମ ନ୍ୟାୟପାଳିକା, ବିଶେଷ କରି ନ୍ୟାୟପାଳିକା ଉପରେ ବୋଝ ହ୍ରାସ ପାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ରେ ଭାରତ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବ। ଅବଶ୍ୟ ଏଥିରେ ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟର ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷର ମଧ୍ୟ ସକାରାତ୍ମକ ଭୂମିକା ରହିଛି । ପୁଣି ଥରେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମୋତେ ଏଠାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଛନ୍ତି, ବୋଧହୁଏ ଗୋଟିଏ କଥା ଆପଣଙ୍କ ନଜରକୁ ଆସିଥିବ କିନ୍ତୁ ଏହି ଫୋରମ୍ ଏପରି ଯେ ମୁଁ ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟର ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ବିଚାରପତି ତଥା ସମଗ୍ର ଏସିଆର ପ୍ରଥମ ମୁସଲିମ୍ ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟ ବିଚାରପତି ଫାତିମାଜୀଙ୍କୁ ଏଥର ପଦ୍ମଭୂଷଣ ସମ୍ମାନରେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଛି । ଏବଂ ଏହା ମୋ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ବିଷୟ । ପୁଣି ଥରେ ମୁଁ ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ୭୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Diamond Jubilee celebrations of the Supreme Court of India
28 JAN 2024 3:14PM by PIB Delhi
Chief Justice of India DY Chandrachud ji, Judges of the Supreme Court, Chief Justices of various High Courts, our guest Judges from foreign countries, Union Law Minister Arjun Ram Meghwal ji, Attorney General Venkataramani ji, Bar Council Chairman Manan Kumar Mishra ji, President of the Supreme Court Bar Association, Dr. Adish Aggarwala ji, other dignitaries, ladies and gentlemen!
Two days ago, the Constitution of India entered its 75th year. Today also marks the commencement of the 75th year of the Supreme Court of India. It is indeed a pleasure to be present amidst you all on this historic occasion, and I extend my best wishes to all jurists.
Friends,
The framers of Bharat's Constitution envisioned an independent Bharat based on the principles of freedom, equality, and justice. The Supreme Court of India has steadfastly endeavoured to uphold these principles. Whether it is the freedom of expression, personal liberty, or social justice, the Supreme Court has consistently fortified Bharat's vibrant democracy. Over the course of more than seven decades, the Supreme Court has delivered numerous pivotal decisions on individual rights and freedom of speech, significantly influencing the socio-political landscape of the country.
Friends,
Presently, every institution and organization in Bharat, be it the executive or the legislature, is working with the objectives of the next 25 years in mind. This forward-thinking approach is driving major reforms in the country. Today's economic policies will shape the bright Bharat of tomorrow, and the laws being enacted today will fortify the bright future of our nation. In the changing global landscape, all eyes are on Bharat, and the trust in Bharat is growing worldwide. In this scenario, it is crucial for Bharat to seize every opportunity and not let any slip away. Today, Bharat's priorities include Ease of Living, Ease of Doing Business, Ease of Travel, Ease of Communication, and, importantly, Ease of Justice. Every citizen of Bharat is entitled to Ease of Justice, and the Supreme Court serves as the primary means for achieving this.
Friends,
The entire justice system of the country relies on the guidelines and guidance provided by the Supreme Court. It is our duty to ensure that this court is accessible to every corner of Bharat so that the needs of every Indian can be met. With this objective, the third phase of the E-Court Mission Project has recently received approval, with four times more funds allocated than the second phase. This is the subject of your interest; you may applaud. I can understand that it was a challenging task for you, Shri Manan Mishra. I appreciate the fact that Chief Justice Chandrachud himself is monitoring the digitization of courts across the country. I congratulate him for his efforts towards Ease of Justice.
Friends,
Our government is committed to enhancing the physical infrastructure in the courts. Since 2014, over Rs 7 thousand crore has been allocated for this purpose. I am cognizant of the challenges experienced by all of you in the current Supreme Court building. Just last week, the government sanctioned a sum of Rs 800 crore for the expansion of the Supreme Court building complex. I hope that no objections will be raised against it, akin to some criticisms faced by the new Parliament House, deeming it wasteful expenditure.
Friends,
Today, you have also given me the opportunity to unveil some Digital Initiatives of the Supreme Court. The introduction of Digital Supreme Court Reports means that decisions of the Supreme Court will now be accessible in a digital format as well. I was pleased to observe that the process of translating the Supreme Court's decisions into local languages has also commenced. I trust that such a system will soon be implemented in other courts across the country.
Friends,
This event itself exemplifies how technology can contribute to the Ease of Justice today. The speech I am delivering is currently being translated into English using AI, and some of you are also listening to it through the Bhashini app. While there may be some initial challenges, this highlights the remarkable capabilities of technology. Utilizing similar technology in our courts can simplify the lives of ordinary citizens. You may recall that some time ago, I emphasized the need to draft laws in simplified language. I believe that rendering court orders in simplified language will prove more beneficial for the general public.
Friends,
It is equally crucial to infuse the same essence of Indianness and modernity into our laws during the 'Amrit kaal'. The government is actively working on modernizing laws in accordance with current circumstances and best practices. By repealing outdated colonial criminal laws, the government has introduced the Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita, Bharatiya Nyaya Sanhita, and the Bharatiya Sakshya Acts. Due to these changes, our Legal, Policing and Investigative Systems have entered a new era, bringing a massive transformation. It is imperative that we smoothly transition from archaic laws to new ones. To facilitate this, the training and capacity building of government employees have already commenced. I would urge the Supreme Court to take a leading role in such capacity building initiatives for all stakeholders.
Friends,
A robust judicial system serves as the cornerstone for building a developed Bharat. The government consistently makes decisions to establish a reliable system, and the Jan Vishwas Bill is a significant step in this direction. This measure aims to alleviate unnecessary burdens on the justice system in the future and reduce the backlog of pending cases. It is noteworthy that the government has also instituted provisions for the Law of Mediation for Alternative Dispute Resolution, thereby alleviating the burden on our judiciary, especially the subordinate judiciary.
Friends,
Achieving the goal of building a developed Bharat by 2047 requires collective efforts from everyone. The Supreme Court's role in the next 25 years will undoubtedly play a crucial and positive part in this journey. Once again, I express my gratitude for the invitation extended to me. I would like to draw attention to an aspect concerning the Padma Awards this year. We conferred the Padma Bhushan upon Fatima Ji, a retired Supreme Court judge and the first Muslim Supreme Court judge of Asia. This achievement fills me with immense pride. Once again, I congratulate the Supreme Court on its Diamond Jubilee.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.