Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Diamond Jubilee celebrations of the Supreme Court of India
28 JAN 2024 3:14PM by PIB Delhi
Chief Justice of India DY Chandrachud ji, Judges of the Supreme Court, Chief Justices of various High Courts, our guest Judges from foreign countries, Union Law Minister Arjun Ram Meghwal ji, Attorney General Venkataramani ji, Bar Council Chairman Manan Kumar Mishra ji, President of the Supreme Court Bar Association, Dr. Adish Aggarwala ji, other dignitaries, ladies and gentlemen!
Two days ago, the Constitution of India entered its 75th year. Today also marks the commencement of the 75th year of the Supreme Court of India. It is indeed a pleasure to be present amidst you all on this historic occasion, and I extend my best wishes to all jurists.
Friends,
The framers of Bharat's Constitution envisioned an independent Bharat based on the principles of freedom, equality, and justice. The Supreme Court of India has steadfastly endeavoured to uphold these principles. Whether it is the freedom of expression, personal liberty, or social justice, the Supreme Court has consistently fortified Bharat's vibrant democracy. Over the course of more than seven decades, the Supreme Court has delivered numerous pivotal decisions on individual rights and freedom of speech, significantly influencing the socio-political landscape of the country.
Friends,
Presently, every institution and organization in Bharat, be it the executive or the legislature, is working with the objectives of the next 25 years in mind. This forward-thinking approach is driving major reforms in the country. Today's economic policies will shape the bright Bharat of tomorrow, and the laws being enacted today will fortify the bright future of our nation. In the changing global landscape, all eyes are on Bharat, and the trust in Bharat is growing worldwide. In this scenario, it is crucial for Bharat to seize every opportunity and not let any slip away. Today, Bharat's priorities include Ease of Living, Ease of Doing Business, Ease of Travel, Ease of Communication, and, importantly, Ease of Justice. Every citizen of Bharat is entitled to Ease of Justice, and the Supreme Court serves as the primary means for achieving this.
Friends,
The entire justice system of the country relies on the guidelines and guidance provided by the Supreme Court. It is our duty to ensure that this court is accessible to every corner of Bharat so that the needs of every Indian can be met. With this objective, the third phase of the E-Court Mission Project has recently received approval, with four times more funds allocated than the second phase. This is the subject of your interest; you may applaud. I can understand that it was a challenging task for you, Shri Manan Mishra. I appreciate the fact that Chief Justice Chandrachud himself is monitoring the digitization of courts across the country. I congratulate him for his efforts towards Ease of Justice.
Friends,
Our government is committed to enhancing the physical infrastructure in the courts. Since 2014, over Rs 7 thousand crore has been allocated for this purpose. I am cognizant of the challenges experienced by all of you in the current Supreme Court building. Just last week, the government sanctioned a sum of Rs 800 crore for the expansion of the Supreme Court building complex. I hope that no objections will be raised against it, akin to some criticisms faced by the new Parliament House, deeming it wasteful expenditure.
Friends,
Today, you have also given me the opportunity to unveil some Digital Initiatives of the Supreme Court. The introduction of Digital Supreme Court Reports means that decisions of the Supreme Court will now be accessible in a digital format as well. I was pleased to observe that the process of translating the Supreme Court's decisions into local languages has also commenced. I trust that such a system will soon be implemented in other courts across the country.
Friends,
This event itself exemplifies how technology can contribute to the Ease of Justice today. The speech I am delivering is currently being translated into English using AI, and some of you are also listening to it through the Bhashini app. While there may be some initial challenges, this highlights the remarkable capabilities of technology. Utilizing similar technology in our courts can simplify the lives of ordinary citizens. You may recall that some time ago, I emphasized the need to draft laws in simplified language. I believe that rendering court orders in simplified language will prove more beneficial for the general public.
Friends,
It is equally crucial to infuse the same essence of Indianness and modernity into our laws during the 'Amrit kaal'. The government is actively working on modernizing laws in accordance with current circumstances and best practices. By repealing outdated colonial criminal laws, the government has introduced the Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita, Bharatiya Nyaya Sanhita, and the Bharatiya Sakshya Acts. Due to these changes, our Legal, Policing and Investigative Systems have entered a new era, bringing a massive transformation. It is imperative that we smoothly transition from archaic laws to new ones. To facilitate this, the training and capacity building of government employees have already commenced. I would urge the Supreme Court to take a leading role in such capacity building initiatives for all stakeholders.
Friends,
A robust judicial system serves as the cornerstone for building a developed Bharat. The government consistently makes decisions to establish a reliable system, and the Jan Vishwas Bill is a significant step in this direction. This measure aims to alleviate unnecessary burdens on the justice system in the future and reduce the backlog of pending cases. It is noteworthy that the government has also instituted provisions for the Law of Mediation for Alternative Dispute Resolution, thereby alleviating the burden on our judiciary, especially the subordinate judiciary.
Friends,
Achieving the goal of building a developed Bharat by 2047 requires collective efforts from everyone. The Supreme Court's role in the next 25 years will undoubtedly play a crucial and positive part in this journey. Once again, I express my gratitude for the invitation extended to me. I would like to draw attention to an aspect concerning the Padma Awards this year. We conferred the Padma Bhushan upon Fatima Ji, a retired Supreme Court judge and the first Muslim Supreme Court judge of Asia. This achievement fills me with immense pride. Once again, I congratulate the Supreme Court on its Diamond Jubilee.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারতকী সুপ্রিম কোর্তকী দাইমন্দ জুব্লি থৌরমদা ফোঙদোকখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
28 JAN 2024 3:14PM by PIB Imphal
ভারতকী চীফ জর্জতিস দি.ৱাই চান্দ্রচু, সুপ্রিম কোর্তকী জর্জতিসশিং, তোঙান-তোঙানবা হায় কোর্তশিংগী জর্জতিসশিং, মপান লৈবাকশিংদগী ঐখোয়গী অতিধি জর্জশিং, য়ুনিয়ন লো মিনিস্তর অর্জুন রাম মেঘাৱাল এত্তোরনি জেনেরেল ভেনকাতা রমনি, বার কাউন্সিলগী চিয়ার্মেন মনান দোক্তর কুমার মিশ্রা, সুপ্রিম কোর্ত বার কাউন্সিলগী প্রসিদেন্ত অদিস অগ্গরৱালা জি, অতোপ্পা শক্নাইরবশিং, ইবুংঙো অমসুং ইবেম্মাশিং।
নুমিৎ নিনিগী মমাঙদা ভারতকী সংবিধান চহি ৭৫ মপুংফারে। ঙসি ভারতকী সুপ্রিম কোর্ত চহি ৭৫ শুবগী থৌরম পাংথোক্লি। পুৱারি ওইরবা থৌরম অসিদা অদোমগী মরক্তা শরুক য়াবা ফংবসি য়াম্না হরাওই। থৌরম অসিদা জর্জ পুম্নমক ঐনা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
নিংতম্বা, মান্নবা অমসুং অচুম্বা ফিদমশিংগা লোয়ননা নিংতম্বা ভারত অমগী মঙলান ভারতকী সংবিধান শেম্বশিংনা মঙ মঙখি। হায়রিবা অচুম্বা ফিদমশিং ঙাক্নবা ভারতকী সুপ্রিম কোর্তনা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। নিংতম্না ফোঙদোকপা, লনাই নিংতম্বা, খুন্নাইগী অচুম্বগীদমক সুপ্রিম কোর্তনা মখা তানা ভারতকী ফজরবা গনতন্ত্র মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। চহি ৭০ হেনবগী কোর্ত অসিগী খোঙচত্তা, লনাই মীওইশিংগী হকশিং অমসুং নিংতম্না ফোঙদোকপগী মতাংদা সুপ্রিম কোর্তনা মরুওইবা ৱারেপ কয়া লৌখ্রে। হায়রিবা ৱারেপশিং অদুনা লৈবাক অসিগী খুন্নাই অমসুং রাজনিতিগী ফিবমদা অনৌবা মাইকৈশিং তাকখি।
মরুপশিং,
ইজিকিউতিপ ওইগেরা নত্ত্রগা লেজিসলেচর ওইগেরা, ঙসি ভারতকী ইন্সতিতুসন খুদিংমক, লুপ খুদিংমক, লৈবাক অসিগী মাঙদা লৈরিবা মথং চহি ২৫গী পান্দমশিং ফংনবা থবক তৌরি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, ঙসি লৈবাক অসিদা অচৌবা অওনবশিং পুরক্লে। ঙসিগী ভারতকী শেন-থুমগী থৌশিলশিংনা ভারতকী তুংগী অফবা ফিবম অমা শেম্নবা য়ুম্ফম ওইগনি। হয়েংগী ভারতকী অফবা ফিবম অমা শেমগৎনবা ঙসি ভারত্তা আইনশিং শেম্লে। মালেমগী হোংল্লক্লিবা ফিবমশিংদা, ঙসিদি মালেম পুম্নমক্না ভারত্তা য়েংলক্লে, মালেম শীনবা থুংবনা ভারত্তা থাজবা হেনগৎলক্লে। অসিগুম্বা ফিবম অসিদা, ঙসিগী ভারতনা খুদোংচাবা খুদিংমক লৌবা অমসুং খুদোংচাবা অমতা লেম্না থাদোকপা হায়বসি য়াম্না মরুওইবা অমনি। ঙসিগী ভারতকী মরুওইবদি হিংবদা লাইহনবা, ললোন-ইতিক পাংথোকপা লাইহনবা, চৎথোক-চৎশিন নুংঙাইহনবা, ই-পাউ ফাওনবা লাইহনবা, লাইনা অচুম্বা ফংহনবা অসিনি। ভারতকী মীয়ামদা য়াম্না লাইনা অচুম্বা ফংহল্লে অমসুং হিরম অসিদা সুপ্রিম কোর্তনা মরুওইবা থৌদাং লৌরি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিদা অচুম্বা ৱায়েন ফংহনবগী থবক খুদিংমক সুপ্রিম কোর্তকী চৎন-কাংলোনশিং অমসুং লমজিংগী মখা পোল্লি। কোর্ত অসি ভারতকী মীওই খুদিংমক ফংহনবা হায়বসি ঐখোয়গী থৌদাংনি অমসুং মসিনা ভারতমচা খুদিংমক্কী দরকার ওইবশিং ফংহনবা ঙমগনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, মতম খরগী মমাঙদা ই-কোর্ত মিসনগী অহুমশুবা ফেজ অয়াবা পীখ্রে। মসিগীদমক, অনিশুবা ফেজগী শেনফমদগী শরুক মরি হেন্না অয়াবা পীখ্রে। মসিগী অদোমগী হিরমনি, অদোম খুবাক খুবা য়াই। মসিগী অদোমগী অচৌবা থবক অমা ওইবনা মানন মিশ্রা হরাওরোই। লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা কোর্তশিং দিজিতাইজেসন তৌবগী থবকশিং চীফ জর্জতিস চান্দ্রচুর মশামক্না য়েংশিনবদা ঐ হরাওই। মখোয়গী থবকশিংনা অচুম্বা ৱায়েল লাইনা ফংহনবদা ঐনা থাগৎচরি।
মরুপশিং,
কোর্তশিংগী ফিজিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং ফগৎহন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা থবকশিং পায়খৎলে। হায়রিবা থবকশিং অসিগীদমক ২০১৪ দগী লুপা করোর লিশিং ৭ হেন্না চাদিং তৌখ্রে। হৌজিক লৈরিবা সুপ্রিম কোর্ত বিল্দিং অসিদা অদোম্না থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং ঐ খঙলে। সুপ্রিম কোর্ত বিল্দিং কমপ্লেক্স পাকথোক-চাউথোক্নবা হৌখিবা চয়োলদা সরকারনা লুপা করোর ৮০০গী শেনফম অমা সেঙ্কসন তৌখ্রে।
মরুপশিং,
সুপ্রিম কোর্তকী দিজিতেলগী থবক খর হাংদোক্নবা ঙসি অদোম্না খুদোংচাবা অমা পীরে। দিজিতেল সুপ্রিম কোর্ত রিপোর্তশিংগী মতেংগা লোয়ননা, হৌজিক সুপ্রিম কোর্তকী ৱারেপশিং দিজিতেলগী মওংদা উবা ফংলগনি। সুপ্রিম কোর্তকী ৱায়েলগী লম লমগী লোলশিংদা হন্দোকপগী থবক অমা হৌরকপা অসিদা ঐ হরাওই। লৈবাক অসিগী অতোপ্পা কোর্তশিং অসিগুম্বা থবকশিং অথুবা মতমদা হৌরক্কনি হায়বগী থাজবা ঐনা থম্লি।
মরুপশিং,
ঙসি অচুম্বা ৱায়েল লাইনা ফংহনবদা কমদৌনা তেক্নোলোজিনা মতেং পাংবগে হায়বা ঙসিগী থৌরম অসিমক খুদম অমনি। এ.আইগী মতেংনা ঐগী ৱারোল অসি খুদক্তা ইংলিসতা হন্দোক্লে অমসুং অদোমগী মরক্তা মীওই খর লেঙ্গোইজ এপ্পকী খুৎথাংদা মসি তাবা ফংলে। মসি অহানবদা খুদোংচাদবা খর থেংনবা য়াই, অদুবু তেক্নোলোজিনা কয়া য়াম্না থবক তৌবা ঙম্বগে হায়বদা অঙকপা পোক্কনি। মসিগা মান্নবা তেক্নোলোজিশিং ঐখোয়গী কোর্তশিংদা শীজিন্নবদা, মীচম মীয়ামগী পুন্সি হেন্না নুংঙাইহনগনি। আইনশিং অচম্বা লোলশিং ইনবা ঐনা মতম খরগী মমাঙদা হায়খিবা অদু অদোম নিংশিংলমগনি। কোর্তকী ৱারেপশিং অচম্বা লোলশিংদা ইবনা মীচম মীয়াম হেন্না মতেং পাংগনি হায়না ঐনা খল্লি।
মরুপশিং,
অমৃত কালদা ঐখোয়গী আইনশিংদা ভারতকী ৱাখল্লোন অমসুং অনৌবা মতমগী চপ মান্নবা থৌনা লৈবা দরকার ওই। হৌজিক ওইরিবা ফিবমশিং অমসুং খ্বাইদগী ফবা থবকশিং য়েংলগা আইনশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমদোক্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলি। লোয়লম লৈঙাক্কী অরিবা আইনশিং মুৎথৎতুনা, সরকারনা ইন্দিয়ান সিবিল প্রোতেক্সন কোদ, ইন্দিয়ান জুদিসিএল কোদ অমসুং ইন্দিয়ান ইভিদেন্স এক্ত হৌদোক্লে। হায়রিবা অহোঙবশিং অসিনা মরম ওইদুনা, ঐখোয়গী আইন, থৌশিল অমসুং থিজিনবগী থবকশিং অনৌবা যুগ অমা চঙশিল্লে। মসি অচৌবা অহোংবা অমনি। চহি চা কয়া শুরবা অরিবা আইনশিং অনৌবা অরাইবা আইনশিংদা ওন্থোকপা অসি য়াম্না মরুওই। মসিগীদমক সরকারগী থবক তৌবা মীওইশিং ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতি বিল্দিং হৌখ্রে। অসিগুম্বা কেপাসিতি বিল্দিংগী থবক্তা শরুক য়ানবা ঐনা সুপ্রিম কোর্ততা হায়জরি।
মরুপশিং,
চাউখৎলবা ভারত অমগীদম মপাঙ্গল কনবা ৱায়েল-থৌদাগী থবক অসি য়াম্না মরুওই। থাজবা য়াবা সিস্তেম অমা ওইহন্নবা সরকারশু লেপ্তনা থবক পায়খৎলি। জন বিশ্বাস বিল অসি মাইকৈ অসিদা থাংজিনবা খোঙথাং অমনি। মসিনা তুংদা ৱায়েল-থৌদাগী থবক্তা দরকার লৈতনা পোৎলুম থাগৎপা হন্থহনগনি। মসিনা কেসশিং পন্দুনা লৈবা হন্থহনগনি। অলতর্নেতিপ দিসপুত রিজোলুসনগীদমক সরকারনা লো ওফ মেদিতেসন থৌরাং তৌরে হায়বা অদোম খঙলে। ঐখোয়গী জুদিসিয়ারিগী পোৎলুম, মরুওইনা সব-ওর্দিনেত জুদিসিয়ারিগী পোৎলুমশু হন্থহল্লে।
মরুপশিং,
মীওই খুদিংমক্কী হোৎনবনা ২০৪৭দা ভারতনা চাউখৎলবা লৈবাক অমগী পান্দম ফংবা ঙমগনি। হিরম অসিদা মথং চহি ২৫দা সুপ্রিম কোর্তনা শোইদনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। অদোম্না ঐ অমুক হন্না মফম অসিদা লাক্নবা বার্ত্তন তৌরক্লে, অদোম্না থৱায় য়াওবদগী ঐ মফম অসিদা লাকপা ফংবনি। হন্দক পীখিবা পদ্ম এৱার্দশিংগী মনুংদা, সুপ্রিম কোর্তকী থবক্তগী পোথারবা জর্জ ফাতিমা বিবিদা ঐখোয়না পদ্ম ভুষন পীরে অমসুং মহাক এসিয়াদা অহানবা মুস্লিম সুপ্রিম কোর্ত জর্জনি। মসি ঐগী ওইনা চাউথোকচবা অমনি। সুপ্রিম কোর্তকী চহি ৭৫ মপুংফারকপা থৌরম অসিদা ঐনা অমুক হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
অদোম থাগৎপা ফোঙদোকচরি।