প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না সুপ্রিম কোর্তকী দাইমন্দ জুবিলী থৌরম হৌদোকখ্রে
তেক্নোলোজী ইনিসিএতিব কয়ামরুম হৌদোকখি - দিজিতেল সুপ্রিম কোর্ত রিপোর্তস, দিজিতেল কোর্তস 2.0 অমসুং সুপ্রিম কোর্তকী অনৌবা ৱেবসাইৎ
“সুপ্রিম কোর্তনা ভারতকী অচৌবা দেমোক্রেসীবু মপাঙ্গল কনখৎহনখি”
“ভারতকী ঙসিগী ইকনোমিক পোলিসীশিংনা হয়েংগী চাউখৎপা ভারতকী য়ুম্ফম ওইরগনি”
“ঙসি ভারত্তা শেম্লিবা লোশিং অসিনা হয়েংগী চাউখৎপা ভারত মপাঙ্গল হেন্না কনখৎহল্লগনি”
“ইজ ওফ জস্তিস অসি ভারতকী প্রজা খুদিংমক্কী হকনি অমসুং ভারতকী সুপ্রিম কোর্তকীনা মেদিয়মনি”
“লৈবাক অসিদা ইজ ওফ জস্তিস হেনগৎহন্নবা মহাক্কী খোঙথাংশিংগীদমক ঐহাক্না চীফ জস্তিসপু থাগৎলি”
“লৈবাক অসিদা কোর্তশিংগী ফিজিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক 2014গী মতুংদা লুপা করোর 7000 কাইথখি”
“সুপ্রিম কোর্ত বিল্দিং কম্প্লেক্স পাকথোক চাউথোকহন্নবা মমাং চয়োলদা লুপা করোর 800 অয়াবা পীখি”
“শক্তি লৈবা জুদিসিএল সিস্তেমনা ভিকসিৎ ভারতকী মপুং ওইবা য়ুম্ফম ওইরি”
“ই-কোর্তস মিসন প্রোজেক্কী অহুমশুবা ফেসনা অনিশুবা ফেসতগী ফন্দশিংদা শরুক মরি হেল্লি”
“সরকারনা হৌজিক ওইরিবা ফীভম অমসুং খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসকা চুন্নবা লোশিং মোদর্নাইজ তৌনবা থবক কন্না পাইখৎলি”
“অরিবা
28 JAN 2024 2:28PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি জনুৱারী 28দা দিল্লীগী সুপ্রিম কোর্ত ওদিতোরিয়মদা ভারতকী সুপ্রিম কোর্তকী দাইমন্দ জুবিলী সেলেব্রেসন হৌদোকখ্রে। মহাক্না দিজিতেল সুপ্রিম কোর্ত রিপোর্তস (দিজি SCR), দিজিতেল কোর্তস 2.0 অমসুং সুপ্রিম কোর্তকী অনৌবা ৱেবসাইৎ য়াওনা সিতিজেন-সেন্ত্রিক ইনফোর্মেসন এন্দ তেক্নোলোজী ইনিসিএতিবশিংসু লোঞ্চ তৌখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি ভারতকী সুপ্রিম কোর্তনা মাগী চহি 75শুবগী অহৌবা নুমিৎতা শরুক য়াবীবগীদমক মীপুম খুদিংমক্তা নুংঙাইবা অমদি তৌবীমল খঙবা ফোঙদোকখি অমসুং ভারতকী সম্বিধান্না নুমিৎ নিনিগী মমাংদা মাগী 75শুবা চহি ফাখি হায়নসু ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী সম্বিধান শেমখিবা মীওইশিংনা নীংতম্বা, থোং মান্নবা অমসুং ৱায়েল লৈবদা য়ুম্ফম ওইবা নীংতম্বা ভারত অমগী মঙলান মঙলমখি অমসুং সুপ্রিম কোর্তনা প্রিন্সিপলশিং অসি ঙাকশেন্দুনা থম্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি, “ফ্রিদম ওফ এক্সপ্রেসন, পর্সনেল ফ্রীদম নত্ত্রগা সোসিএল জস্তিস ওইরবসু সুপ্রিম কোর্তনা ভারতকী অচৌবা দেমোক্রেসী অসি মপাঙ্গল কনখৎহনখি”। প্রধান মন্ত্রীনা মীওইবগী হকশিং অমসুং ফ্রীদম ওফ স্পীচকী মরু ওইবা ৱায়েলশিংনা লৈবাক্কী সোসিও-পোলিতিকেল এনভাইর্নমেন্তদা অনৌবা মাইকৈ তাকখি হায়না ফোঙদোকখি।
পি.এম. মোদীনা সরকারগী ব্রাঞ্চ খুদিংমক্কীদমক মথংগী চহি 25 অসিগী পান্দমশিংগী পেরামিতরশিং নৌহৌনা ফোঙদোকখি অমসুং হায়খি মদুদি ঙসিগী ইকনোমিক পোলিসীশিংনা হয়েংগী ভারতকী য়ুম্ফম ওইগনি। “ঙসি শেমখিবা লোশিং অসিনা ভারতকী অফবা তুংলমচৎকী য়ুম্ফম থোল্লি” হায়না পি.এম. মোদীনা ফোঙদোকখি।
গ্লোবেল জিওপোলিতিক্সকী হোংলক্লিবা লেন্দস্কেপ অসিগী মরক্তা প্রধান মন্ত্রীনা মালেমনা ভারত্তা মীৎয়েং থম্নরি অমসুং মঙোন্দা থাজবা লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না ঐখোয়গী লম্বিদা লাক্লিবা খুদোংচাবা পুম্নমক্তা কেপিতেলাইজ তৌবা মথৌ তাই হায়খি অমসুং ইজ ওফ লিবিং, ইজ ওফ দুইং বিজিনেস, ত্রেবেল, কম্ম্যুনিকেসন অমসুং ইজ ওফ জস্তিস অসি লৈবাক্কী খ্বাইদগী মরু ওইবশিংনি হায়না ফোঙদোকখি। “ইজ ওফ জস্তিস অসি ভারতকী প্রজা খুদিংমক্কী হকনি অমসুং ভারতকী সুপ্রিম কোর্তকী মেদিয়মনি”, হায়না পি.এম. মোদীনা ফোঙদোকখি।
লৈবাক অসিগী অপুনবা জস্তিস সিস্তেম অসি ভারতকী সুপ্রিম কোর্তনা এদমিনিস্তর তৌই অমসুং লমজিং লমতাক্লি হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা সরকারনা সুপ্রিম কোর্তপু মনুং হঞ্জিনবা শরুকশিংদা এক্সেসিবল ওইহন্নবা মাইকৈদা সরকারগী খোঙথাংশিংগী মতাংদা ফোঙদোকখি অমসুং ই-কোর্তস মিসন প্রোজেক্তকী অহুমশুবা ফেসকী অয়াবা পীখ্রে হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি অহুমশুবা ফেসকী ফন্দ এল্লোকেসন অসি অনিশুবা ফেস্তগী শরুক মরি হেনগৎলকখি। পি.এম. মোদীনা লৈবাক অসিদা কোর্ত পুম্নমক দিজিতাইজেসন তৌবা অসি ভারতকী চীফ জস্তিস মশামক্না মোনিতর তৌবা অসিদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি অমসুং মহাক্কী খোঙথাংশিংগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি।
কোর্তশিংগী ফিজিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবা সরকারগী ফিরেপ অদু নৌহৌনা নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি 2014গী মতুংদা হীরম অসিগীদমক লুপা করোর 7000 হেন্না য়েন্থোকখ্রে। হৌজিক লৈরিবা সুপ্রিম কোর্তকী বিল্দিংগী সমস্যাশিং অসি খঙলদুনা পি.এম. মোদীনা মীফম অসিদা সুপ্রিম কোর্ত বিল্দিং কম্প্লেক্স পাকথোক চাউথোক্নবগীদমক লুপা করোর 800 মমাং চয়োলদা অয়াবা পীখি হায়না ফোঙদোকখি।
ঙসি লোঞ্চ তৌখিবা সুপ্রিম কোর্তকী দিজিতেল ইনিসিএতিবশিংগী মতাংদা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা দিজিতেল ফোর্মেৎ অমদা ৱায়েলশিং ফংহনবা অমসুং লোকেল লোলদা সুপ্রিম কোর্তকী ৱায়েল হন্দোক্নবগী প্রোজেক্ত হৌখিবদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। মহাক্না লৈবাক্কী অতৈ কোর্তশিংদা মান্নবা এরেঞ্জমেন্তশিং তৌনবা আশা তৌখি।
ঙসিগী থৌরম অসি ইজ ওফ জস্তিস্তা তেক্নোলোজীনা মতেং পাংবগী ফজরবা খুদমনি হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী স্পীচ অসি AIগী মতেংগা লোয়ননা রিএল তাইমদা ইংলিশতা হন্দোক্লি অমসুং মসি ভাশিনী এপকী থোংদা তাবসু য়াগনি হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি অহৌবদা ইস্যু খরা থেংনবা য়াই অদুবু মসিনা তেক্নোলোজী শীজিন্নবগী হোরিজনশিংসু পাকথোক চাউথোকহনগনি। ঐখোয়গী কোর্তশিংদসু মীচম মীয়ামগীদমক পুন্সি লাইথোকহন্নবা মান্নবা তেক্নোলোজী ইমপ্লিমেন্ত তৌবা য়াগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মীয়াম্না হেন্না খঙবা ঙম্নবগীদমক অচম্বা লোলদা লোশিং দ্রাফ তৌনবগী মহাক্কী সজেসনশিং অদু নীংশিংলদুনা শ্রী মোদীনা কোর্তকী ৱায়েলশিং অমসুং ওর্দরশিং দ্রাফ তৌনবা মান্নবা এপ্রোচসু সজেস্ত তৌখি।
ভারতকী ভেল্যুশিং অমসুং মোদর্নিতী য়াওহনবগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঐখোয়গী লোশিংদা ভারতকী চৎনবীশিং অমসুং কন্তেম্পোররী প্রেক্তিস অনিমক্কী মমি তাহনবা মথৌ তাই হায়খি। মহাক্না হায়, “ভারতকী ভেল্যুশিং অমসিং মোদর্নিতী পুনশিনবা হায়বা অসি ঐখোয়গী লেগেল স্তেতসশিংদা চপ মান্ননা মরু ওই”। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মখা তারদুনা হায়খি, “সরকারনা হৌজিক ওইরিবা ফীভম অমসুং খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিশিংগা চুনবা মওংদা লোশিং মোদর্নাইজ তৌনবা কন্না হোৎনরি”।
প্রধান মন্ত্রীনা অরিবা কোলোনিএল ক্রিমিনেল লোশিং মুথৎনবা অমসুং ভারতীয় নাগ্রিক সুরক্ষা সমহিতা, ভারতীয় ন্যায় সমহিতা, অমসুং ভারতীয় সক্ষিয়া অধিনিয়মগুম্বা অনৌবা লেজিস্লেসন পুথোক্নবা সরকারগী খোঙথাংশিংগী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি, “অহোংবশিং অসিগী খু্ত্থাংদা ঐখোয়গী লিগেল, পোলিসিং, অমসুং ইনভেস্তিগেসন সিস্তেমশিংনা অনৌবা চহিচা অমদা চংলকখি”। চহিচা কয়া শুরবা লোশিংনা অনৌবা স্তেতুতশিংদা ওন্থোরকপগী মরু ওইবা অদু থমলদুনা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি, “অরিবা লোশিংদগী অনৌবদা ওল্লকপা অসি অপনবা লৈহল্লোইদবনি, মসি য়াম্না মরু ওইবনি”। হীরম অসিদা মহাক্না অওনবা পুরক্নবা সরকারগী ওফিসিএলশিংগীদমক ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতী-বিল্দিং ইনিসিএতিবশিং হৌখ্রে হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা সুপ্রিম কোর্ত্তা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কীদমক কেপাসিতী বিল্দিং তৌনবসু হায়খি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ভিকসিৎ ভারতকীদমক মপাঙ্গল কনবা জস্তিস সিস্তেম অমগী মরু ওইবা থৌদাং অদু ফোঙদোকখি। মহাক্না রিলাইএবল লিগেল ফ্রেমৱার্ক শেম্নবা লেপ্পা লৈতনা পাইখৎলিবা সরকারগী খোঙথাংশিংগী মতাংদা ফোঙদোক্লদুনা হায় মাইকৈ অসিদা চংশিল্লিবা খোঙথাং ওইনা জন বিশ্বাস বিল ইনেক্ত তৌখি অমরোমদা পন্দুনা লৈবা কেসশিংগী মশিংসু হন্থহন্দুনা জুদিসিয়রীদগী মথৌ তাদবা প্রেসর লৌথোকপা ঙমহনখি। প্রধান মন্ত্রীনা মেদিএসনগী খুত্থাংদা অলতর্নেতিব দিস্প্যুৎ রিজোল্যুসনগী প্রোবিজন শেমখিবা, মসিনা মরু ওইনা সবওর্দিনেৎ জুদিসিয়রীদা পোৎলুম হন্থহনবদা শরুক তমখিবগী মতাংদসু ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা 2047 ফাওবদা ভিকসিৎ ভারত অমা ওইনবা ভারতকী বিজন অদু থুংহন্নবা মাইকৈদা প্রজা পুম্নমক্কী অপুনবা থৌদাংগী মতাংদসু নৌহৌনা ফোঙদোকখি মহাক্না মথংগী চহি 25 অসিদা লৈবাক্কী তুংলমচৎ শেম্বদা সুপ্রিম কোর্তনা লৌরিবা মরু ওইবা থৌদাং অদু থাগৎলদুনা অমসুং মানা চহি 75 শুরকপগী নুংঙাইবা ফোঙদোক্লদুনা ৱারোল পীবা লোইশিনখি। প্রধান মন্ত্রীনা পোস্থুমস ওইনা এম. ফতিমা বীভিদা পদ্ম ভুশন পীখিবগী মতাংদা ফোঙদোকখি অমসুং খুদোংচাব অসিগীদমক চাউথোকচবা পোকই হায়খি।
থৌরম অসিদা ভারতকী চীফ জস্তিস, দা. দি ৱাই চন্দ্রচুদ, লো অমসুং জস্তিসকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱল, সুপ্রিম কোর্তকী জদজ, জস্তিস সঞ্জিব খান্না অমসুং জস্তিস ভুশন রামকৃষ্ণ গবাই, এতোর্নী জেনরেল ওফ ইন্দিয়া, শ্রী আর বেঙ্কাতরামনি, সুপ্রিম কোর্ত বার এসোসিএসনগী প্রসিদেন্ত, দা, অদিস সি অগর্ৱাল, অমসুং বার কাউন্সিল ওফ ইন্দিয়াগী চিয়বরমেন, শ্রী মনন কুমার মিশ্রানা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
সুপ্রীম কোর্তকী 75শুবা চহি হৌদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা অহেনবা মিৎয়েং চঙবা ইনফোর্মেসন অমসুং তেক্নোলোজীগী খোঙথাং কয়া হৌদোকখ্রে। মসিদা দিজিতেল সুপ্রীম কোর্ত রিপোর্ত (দিজি SCR), দিজিতেল কোর্ত 2.0 অমসুং সুপ্রীম কোর্তকী অনৌবা ৱেবসাইত য়াওরি। মহাক্না থৌরম অসিদা তিনবা মীয়ামগী মফমদসু মশাগী ৱারোল খরা থমখ্রে।
দিজিতেল সুপ্রীম কোর্ত রিপোর্ত (SCR) অসিনা সুপ্রীম কোর্তকী ৱায়েলশিংবু লৈবাক্কী নাগ্রিকশিংদা ইলেক্ত্রোনিক্কী ফোর্মেত্তা লেম্না ফংহনগনি। দিজিতেল SCR অসিগী মরু ওইবা হীরম অমদি ইং 1950দগী হৌদুনা কেস 36,308 কোনবা সুপ্রীম কোর্তকী ভোল্যুম 519 খুদিংমকপু দিজিতেল ফোর্মেত্তা, বুকমার্ক তৌদুনা, য়জর ফ্রেনলী ওইবা মওংদা ওপন এক্সেসকা লোয়ননা ফংহনগদবা অসিনি।
দিজিতেল কোর্ত 2.0 অসিদি ই-কোর্ত প্রোজেক্তকী মখাদা খ্বাইদগী অনৌবা খোঙথাং ওইনা পায়খৎপা দিস্ত্রিক্ত কোর্তকী জজশিংগী মফমদা ইলেক্ত্রোনিক ফোর্মেত্তা রেকোর্দশিংবু ফংহনবগী খোঙথাং অমনি। স্পীচপু তেক্সতা রিএল তাইমদা হন্দোক্নবা আর্তিফিসিএল ইন্তেল্লিজেন্স (AI) শিজিন্নবগী থৌওংসু মসিগী মনুং চনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা সুপ্রীম কোর্তকী অনৌবা ৱেবসাইত অমসু হৌদোক্কনি। অনৌবা ৱেবসাইত অসি ইংলিশ অমসুং হিন্দি লোলদা ফংগনি অমসুং য়ুজর ফ্রেনলী ওইবা ইন্তর্ফেস অমগা লোয়ননা নৌনা দিজাইন তৌবনি।

Prime Minister's Office
PM inaugurates Diamond Jubilee celebration of Supreme Court
Launches multiple technology initiatives - Digital Supreme Court Reports, Digital Courts 2.0 and new website of Supreme Court
“The Supreme Court has strengthened India's vibrant democracy”
“India's economic policies today will form the basis of tomorrow's bright India”
“The laws being made in India today will further strengthen the bright India of tomorrow”
“Ease of justice is the right of every Indian citizen and the Supreme Court of India, its medium”
“I compliment the Chief Justice for his efforts to improve ease of justice in the country”
“Rs 7000 crore disbursed after 2014 for the physical infrastructure of courts in the country”
“Rs 800 crore approved last week for the expansion of the Supreme Court Building Complex”
“A strong judicial system is the main foundation of a Viksit Bharat”
“E-Courts Mission Project’s third phase will have four times more funds than the second phase”
“The government is actively working on modernizing laws to align with the present situation and best practices”
“The transition from old laws to new ones should be seamless”
“Padma Honour for Justice Fatima Beevi is a matter of pride for us”
28 JAN 2024 2:28PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today inaugurated the Diamond Jubilee celebration of the Supreme Court of India on 28 January at the Supreme Court auditorium in Delhi. He also launched citizen-centric information and technology initiatives that include Digital Supreme Court Reports (Digi SCR), Digital Courts 2.0 and a new website of the Supreme Court.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated everyone and expressed gratitude for being present when the Supreme Court of India is marking the beginning of its 75th year today and also mentioned the Constitution of India entering its 75th year two days ago.
The Prime Minister said that the makers of the Indian constitution saw the dream of a free India based on freedom, equality and justice and the Supreme Court has continuously tried to preserve these principles. The Prime Minister said that “Whether it is freedom of expression, personal freedom or social justice, the Supreme Court has strengthened India's vibrant democracy.” The Prime Minister noted the milestone judgments on individual rights and freedom of speech that have given a new direction to the nation’s socio-political environment.
PM Modi reiterated the parameters of goals for the next 25 years for every branch of the government and said that today’s economic policies will form the basis of tomorrow’s vibrant India. “Laws that are being laid down today will strengthen the bright future of India”, PM Modi said.
Amidst the changing landscape of global geopolitics, the Prime Minister underlined that the eyes of the world are on India and its trust is constantly increasing. He emphasized the need to capitalize on all opportunities coming our way and mentioned ease of living, ease of doing business, travel, communication and ease of justice as the nation’s top priorities. “Ease of justice is the right of every Indian citizen and the Supreme Court of India, its medium”, PM Modi exhorted.
Noting that the entire justice system in the country is administered and guided by the Supreme Court of India, the Prime Minister stressed the government’s prioritization towards making the Supreme Court accessible to the remotest parts and mentioned giving acceptance to the third phase of the E-Courts Mission Project. He informed that the fund allocation for the third phase has been increased four times more than the second phase. PM Modi expressed delight that the digitization of all courts in the country is being monitored by the Chief Justice of India himself and congratulated him for his efforts.
Reiterating the government’s commitment to improving the physical infrastructure of the courts, the Prime Minister informed that after 2014, more than 7000 crore rupees have been already distributed for this purpose. Acknowledging the problems of the current Supreme Court building, PM Modi informed the gathering about last week’s approval of Rs 800 crore for the expansion of the Supreme Court Building Complex.
Commenting on the digital initiatives of the Supreme Court that were launched today, the Prime Minister expressed happiness about the availability of the decisions in a digital format and the beginning of the project of translation of the Supreme Court decision in the local language. He expressed the hope for similar arrangements in other courts of the country.
Highlighting that today’s occasion is the perfect example of technology being helpful in Ease of Justice, the Prime Minister informed that his address is being translated into English in real time with the help of AI and it can also be heard via Bhashini app. He said that there might be a few issues that arise initially but it also expands the horizons of technology usage. Even in our Courts, the Prime Minister said that similar technology can be implemented to make lives easier for the common people. Recalling his suggestions to draft laws in simple language for a better understanding of the people, Shri Modi suggested a similar approach to drafting court judgements and orders.
Underscoring the essence of Indian values and modernity in our legal framework, Prime Minister Narendra Modi emphasized the need for our laws to reflect both Indian ethos and contemporary practices. He stated, “The convergence of Indian values and modernity is equally essential in our legal statutes.” Prime Minister Modi further remarked, “The government is actively working on modernizing laws to align with the present situation and best practices.”
Prime Minister Modi highlighted the government's initiatives in abolishing outdated colonial criminal laws and introducing new legislation such as the Bhartiya Nagrik Suraksha Samhita, Bhartiya Nyaya Samhita, and Bhartiya Sakshya Adhiniyam. He emphasized, "Through these changes, our legal, policing, and investigative systems have entered a new era." Emphasizing the significance of transitioning from centuries-old laws to new statutes, Prime Minister Modi stressed, "The transition from old laws to new ones should be seamless, which is imperative." In this regard, he noted the commencement of training and capacity-building initiatives for government officials to facilitate the transition. Prime Minister Modi urged the Supreme Court to also engage in capacity-building for all stakeholders.
Prime Minister Modi underscored the crucial role of a robust justice system as the cornerstone of Viksit Bharat. He highlighted the government's continuous efforts to create a reliable legal framework, citing the enactment of the Jan Vishwas Bill as a step in the right direction while also reducing the number of pending cases thereby alleviating unnecessary pressure from the judiciary. Prime Minister Modi also mentioned the introduction of provisions for alternative dispute resolution through mediation, which has contributed to easing the burden, especially the subordinate judiciary.
Prime Minister Modi reiterated the collective responsibility of all citizens towards realizing India's vision of becoming a Viksit Bharat by 2047. He concluded by acknowledging the significant role the Supreme Court will play in shaping the country's future over the next 25 years and congratulated the institution on its 75th anniversary. The Prime Minister mentioned Padma Bhushan being conferred posthumously to M. Fathima Beevi and expressed pride for this opportunity.
Chief Justice of India, Dr D Y Chandrachud, Union Minister for Law and Justice, Shri Arjun Ram Meghwal, Judges of Supreme Court, Justice Sanjiv Khanna and Justice Bhushan Ramkrishna Gavai, Attorney General of India, Shri R Venkataramani, President of Supreme Court Bar Association, Dr Adish C Aggarwal and Chairman of Bar Council of India, Shri Manan Kumar Mishra were present on the occasion.
Background
Unveiling the seventy-fifth year of the Supreme Court, the Prime Minister launched citizen-centric information and technology initiatives that include Digital Supreme Court Reports (Digi SCR), Digital Courts 2.0 and the new website of the Supreme Court.
The Digital Supreme Court Reports (SCR) will make Supreme Court judgments available to the citizens of the country free of cost and in electronic format. The key features of digital SCR are that all 519 volumes of the Supreme Court reports since 1950, covering 36,308 cases, shall be available in a digital format, bookmarked, user-friendly, and with open access.
Digital Courts 2.0 application is a recent initiative under the e-Courts project to make court records available to the Judges of the district courts in electronic form. This is coupled with the use of artificial intelligence (AI) for transcribing speech to text on a real-time basis.
The Prime Minister also launched the new website of the Supreme Court. The new website will be in bilingual format in English and Hindi and has been redesigned with a user-friendly interface.